abonnement Unibet Coolblue
pi_53886737
hey Mark, toevallig heb ik gisteren gezocht voor een bottomless portafilter voor mijn silvia. Op koffiewarenhuis.nl verkopen ze een e-61 piston die ook op de silvia past (zojuist voor gemaild).Deze kost bijna 40 euro. Bij happydonkey.co.uk verkopen ze eentje voor 20 pond (+- 30 E.) incl verzendkosten.
pi_53886779
trouwens op sommige amerikaanse sites waar ze e-61 portafilters verkopen zijn er ook versies bij die niet op de sylvia passen. Niet iedere fabrikant werkt dus met exact dezelfde specificaties.

Met koffiewarenhuis heb ik wel goede ervaringen, mijn sylvia en rocky heb ik daar ook vandaan.
pi_53888982
quote:
Op vrijdag 12 oktober 2007 12:29 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Moraal van het verhaal.... ook LM filterbakjes zijn brak ende gaar. Wat moet ik dan?
Synesso baskets schijnen heel goed te zijn. Ik heb persoonlijk geen probs met m'n Silvia basket, jij wel dan? Die koffie nog niet gehaald, m'n xenos koffie is nog niet op
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53916664
Kleine tip van de apparatenverkoper: als je een Isomac machine wil: wees er snel bij.... De importeur is bijna door de voorraad heen. Binnen heel kort gaan de prijzen omhoog met de nieuwe levering vanuit Milaan.

Ander dingetje... Ik kreeg laatst een silvia terug die niet helemaal lekker was. Dat ding klonk alsof de pomp op euroloodvrij liep zo'n gepruttel.
pi_53951536
Ik heb zojuist op marktplaats een La Cimbali Junior uit 1996 gekocht. Hij stond er al een tijdje en keek me zo zielig aan, ik moest hem wel kopen. Ik heb er 250 euro voor betaald en voor 275 komt de verkoopster hem bij mij langs brengen (vrijdag). Ik hou jullie op de hoogte! Volgens de vorige eigenaresse heeft hij een paar jaar in een cafe gestaan en is hij daarna in de vergetelheid geraakt. Ik gok dus dat de ringen weleens versleten kunnen zijn, maar die zijn cheap.

Mijn Silvia heeft als het goed is al een nieuw baasje .
  maandag 15 oktober 2007 @ 18:26:08 #81
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_53951893
Helemaal eens met W1ZZ wat betreft de kopjes. Ik vind espresso meestal niet lekker uit een bodum glas en heerlijk uit een illy kopje. Het maakt echt verschil.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_53952749
Hey Mark,
Leuke aankoop. Is het er eentje met vaste wateraansluiting of met een tank? Bij vragen hoor ik het wel. Als je in de machine wil kijken 1 schroef naast het koppenrek stukje losdraaien en je kunt de hele zijplaat wegnemen.
pi_53954806
Vet Mark! Als 'ie in een cafe heeft gestaan zal het er wel een met een vaste aansluiting zijn... Ik dacht dat jij in een studentenhuis woonde? Zullen je huisgenoten blij mee zijn!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53957299
Ja ik ben er zelf ook blij mee! Ik ben er eigenlijk wel vanuit gegaan dat het er eentje met een vaste wateraansluiting is, maar dat vind ik juist prettig, want ik ben erg lui . Hij staat bij mij op 1 meter van het kraantje van de wasmachine/vaatwasser. Een derde kraantje erbij moet ook nog wel lukken.....

En voor mijn huisgenoten is dit maar een klein stapje na mijn idioot grote molen . Bovendien, we hebben een complete kamer bij ons in huis al eens volgehangen met klimgreepjes, en ook dat heeft niet tot hartverzakkingen geleid, dus men is wel wat gewend

Goede tip van die zijplaat! Het probleem is natuurlijk dat ik hem eigenlijk heel moeilijk kan checken (ze komt hem langsbrengen). Hij moet eerst helemaal aangesloten worden op de wateraansluiting voordat ik kan testen of hij het doet. Is het ook mogelijk om alvast wat te testen met alleen stroom aangesloten?
pi_53963170
Nog even een klein vraagje: past een standaard 58 milimeter tamper in een La Cimbali Junior? Op internet vind ik namelijk 2 groottes voor een Junior. Site1 zegt 58 milimeter, en site 2 zegt 57....
pi_53963330
Nee! Nooit doen. Het probleem is als je de stroom aansluit (en de machine aanzet)) maar geen water dat de machine zal proberen de boiler op peil te brengen, wat betekent dat 'ie de pomp inschakelt. In de meeste type Junior's met vaste wateraansluiting zit een rotatiepomp (op wat uitzonderingen na) i.t.t. de Silvia waar een vibratiepomp in zit. Een vibratiepomp overleeft het vaak wel om even zonder water te staan maar een rotatiepomp vind dat echt niet leuk. Een rotatiepomp is wel superfijn want die hoor je alleen maar zacht zoemen terwijl een vibratiepomp alles lekker laat meerammelen. Hij is wel veel duurder dus laat 'm niet droog lopen.
Testen kan je dus niet tot ie op het water zit maar even in de machine kijken zegt al heel veel. Je ziet zo of er lekkages zijn geweest of dat dingen er raar uitzien (veel aanslag enz)
Heb je ook gevraagt of je er een waterontharder bij krijgt? Dat is zo'm metalen vat met hars erin wat je tussen de kraan en de machine inzet zodat er alleen ontkalkt water door de machine loopt. Dat hebben ze in de horeca allemaal.
Verder werkt het met deze machine allemaal net iets anders als met een Silvia. Dat is een single boiler machine. De Junior is een warmtewisselaar machine. In de boiler zit water onder ongeveer 1.0 bar druk. Daardoor heb je continue stoom en heet water. Koffie zetten gaat via een pijp die door de boiler heenloopt (de warmtewisselaar) en zo meeverwarmt wordt door de boiler. Als je de pomp aanzet loopt er dus water via de warmtewisselaar naar de zetgroep en wordt verwarmt in de warmtewisselaar. Na verloop van tijd wordt die warmtewisselaar net zo heet als de boiler en moet je wat water laten doorlopen om de temperatuur weer onder de 100 graden te krijgen. (flushen)
Op moment dat ie dus water en stroom heeft zet je 'm aan en dan zal die gaan verwarmen. Op gegeven moment zal dan de boilerdruk gaan oplopen. Dat duurt echt wel 10 min tot een kwartier. Na een half uurtje is 'ie pas echt goed warm.
pi_53963357
Bij de mijne past er alleen een 57 mm in, maar dat los je heel simpel op door Silvia bakjes in je piston te doen. Die passen gewoon en dan heb je weer 58 mm.
pi_53964317
Ok, dank voor de adviezen! Zou jij me aanraden om er een Silviabakje in te zetten of die die Cimbali 57 milimeter ook prima? Ik heb op dit moment nog geen (goede) tamper, dus die kan ik precies passend kopen.

Volgens mij zit er geen waterontharder bij. Is dit noodzakelijk of kan het ook zonder? Ik weet sowieso niet eens zeker of hij wel een vaste wateraansluiting heeft. Ik heb er net even over gemaild.

Upd: , die waterontharders zijn wel ERG groot zeg....

Upd2: Ik was nog even aan het kijken en toen kwam ik de La Pavoni Pub series tegen. Is dit nou gewoon een La Cimbali Junior met een ander uiterlijk of ligt dat aan mij? Ze hebben knoppen op dezelfde plek zitten, zijn ongeveer even duur etc. Zo nee, wat is het verschil?
pi_53965044
Die bakjes van een cimbali zijn vrij klein zeker de eenkops. Daar gaat net 6 a 7 gram in. Silviabakjes gebruiken dus. Voordeel van een 58 mm tamper is dat je daar voor langere tijd wat aan hebt ook als je weer eens wat anders koopt, want bijna alle machine zijn 58 mm, 57 is uitzondering.
Een waterontharder is wel heel fijn omdat dan de noodzaak van ontkalken zo goed als vervalt. Er loop altijd ontkalkt water door de machine dus kan er zich ook veel minder kalk afzetten. Het kan zeker ook zonder maar dan zal je zo nu en dan moeten ontkalken en dat gaat met een warmtewisselaarmachine wat moeilijker dan met een Silvia. Je moet zowel de boiler als de warmtewisselaar ontkalken en dat kost wel even tijd. Vooral het naspoelen. Ik heb daar eventueel wel een handleiding voor.
Waterontharders heb je in verschillende maten hoor. Ook kleintjes dus en ook hele kleine waarvan je het patroon kan verwisselen. De normale kan je altijd blijven gebruiken omdat je die kan regeneren met zout (om de drie maanden)
De machine zelf is trouwens ook echt geen kleintje hoor al is het een van de meer compacte eengroepers een Silvia is dan echt een ienieminie in vergelijk.
La Pavoni is een heel ander merk dan La Cimbali. Die Pub is ook wel een hele fijne machine. Zit een 3.5 L boiler in i.t.t. de Cimbali die een 2.5 L boiler heeft. Ik ken iemand die van de Pub het voorloper model heeft van degene die jij bedoelt (jaartje of 20 oud) en dat is echt een fijn ding. Heel degelijk. Uiteraard zijn ze wel erg aan elkaar gewaagd, het zijn allebei de instapmodellen van twee verschillende grote Italiaanse merken.

[ Bericht 5% gewijzigd door marmhz op 16-10-2007 11:29:23 ]
pi_53967662
In aanloop naar mijn baristatraining even een goedkope TVP
pi_53967945
Ok, ik dacht dat er belachelijk veel was geschreven over espresso-machines en tampers, maar (relatief) is er nog belachelijk veel MEER geschreven over waterhardheid.

http://www.big-rick.com/coffee/waterfaq.html

Hierin staat dus dat een waterhardheid van 90mg/l voor optimale espresso zorgt. In Rotterdam (en vele andere grote steden in Nederland) zit de waterhardheid rond de 8.5 duitse hardheidsgraden; dit is ongeveer 46mg/l. Voor de smaak van de espresso is dus AF te raden om er een waterontharder in te zetten....

[ Bericht 38% gewijzigd door Mark_V op 16-10-2007 13:39:39 ]
pi_53968055
Voor de smaak: eens. Maar je apparaat verkalkt wel veel sneller...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53968117
@ Marmhz. Zou jij me iets kunenn vertellen over temperaturen en drukken in boiler en HX? Zit het trouwens zo? Een HX machine heeft een boiler die tot zwaar boven de 100 graden verwarmt. Dit water wordt gebruikt om te stomen. Als je een shot wil maken, of thee wil zetten, wordt er koud water door de HX gepusht. Het water van boven de 100 graden in de boiler verwarmt nu het koude water, en dit wordt vervolgens onder druk gebracht (in geval van espresso) of niet (in geval van thee).

Je hebt dus een boiler van 2.5 liter met daarin heet water van XXX graden onder XXX bar.
Je hebt dus een heatexchanger waar vers water doorheen wordt geperst todat het XXX graden is en XXX bar.

Hierna gaat het richting je espresso-groep....
pi_53968708
Basically klopt het wel wat je zegt. Het theewater komt voor de meeste machines overigens uit de boiler, vandaar dat het er vaak ook sputterend uit komt bij horecamachines.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53972394
In de boiler zit onderin water en boven in stoom. De druk kan je afstellen door aan de pressostaat te draaien. De pressostaat meet de druk in de ketel en wanneer die daalt dan schakelt 'ie het verwarmingselement in zodat de druk weer stijgt tot de aangegeven waarde. De druk stel je meestal af rond de 1 bar omdat je dan een goed compromis hebt tussen voldoende stoomkracht (lagere boilerdruk is lagere temperatuur dus minder stoom) en de HX wordt niet te heet. Als je de boilerdruk hoger afstelt wordt de boiler heter en dus ook de HX die door of bij sommige machine langs de boiler loopt. Dat wil je niet want koffie moet geen water boven de 100 graden hebben want dan verbrand ie.
Een HX wordt bijna altijd te heet ook bij een boilerdruk van 1 bar. Dat de HX te heet wordt na een tijdje stilstaan (meer als 5 minuten) compenseer je door te flushen dat kan je hier: http://www.home-barista.com/hx-love.html uitvoerig lezen.
Je opmerking over theewater klopt niet, enkel water voor koffiezetten gaat vanaf de pomp via de HX naar de zetgroep. Theewater komt recht uit de boiler via de heetwaterkraan die bij de Junior rechts zit. Dat is ook ideaal want thee vraagt om kokend heet water.
pi_53972910
Mocht je nog onderdelen voor de cimbali nodig hebben dan is Ticino Espresso Totaal Service een adresje waar ik zelf goed ervaring mee heb.

Heeft veel Cimbali onderdelen , heb er zelf een 2 meter pantser wateraansluiting slang gekocht , boiler teflonring, en 4 punts opschuim tip en nog een paar andere dingetjes.

Heb zelf iets mindere ervaringen met Peeze, heb eerst telefonisch overlegd maar daarna nooit meer antwoord ontvangen op mijn vragen via de mail.

Espressoxxl heeft ook wel het een en ander (heb ik m'n naked portafilter vandaan)

Moet zelf ook nog een waterfilter aanschaffen, ga eerst het apparaat helemaal ontkalken voordat ik de waterfilter aanschaf , heb alleen nog maar de boiler met citroenzuur ontkalkt. Dat ging viel trouwens mee, hij is uiteindelijk mooi schoongeworden
pi_53984795
Hey Lui,

Ik kreeg net een mailtje van de verkoopster dat er een vaste wateraansluiting opzit en dat er een waterontharder bijzit, dus ik ben blij. Ik moet denk ik alleen nog wel een stukje aan mijn keuken bouwen om alles kwijt te kunnen . Is het trouwens niet handig om ook meteen de vaatwasser en wasmachine op die waterontharder aan te sluiten, zodat ook daar geen kalk meer in komt (ze zitten op hetzelfde kraantje). Of is de capaciteit daar te klein voor? Of iets anders?

Ik ben trouwens ook van plan om mijn 1 persoons portafilter open te zagen om er een bottomless van te maken. Heeft iemand daar ervaring mee? Ik denk dat ik daar een 60 milimeter gatenzaag voor nodig heb, of een andere maat?

Ik zit er ook over te denken om een manometer te kopen om het apparaat goed af te stellen. Ze zijn niet zo duur (iemand een goedkope tip?), en volgens mij kan je, als je een manometer hebt, je blindfilter achterwege laten; een manometer sluit je groep ook af (ware het niet dat een blindfilter 2 euro kost ofzo). Kan je een Cimbali Junior overigens wel schoonmaken met een blindfilter? Ik neem aan van wel, maar heb het nergens expliciet zien staan .

[ Bericht 11% gewijzigd door Mark_V op 17-10-2007 11:19:25 ]
pi_53993530
Hallo, Als koffieliefhebber en thuisbarista heb deze middag alle topics doorgelezen en ik zag dat er animo was voor een apart forum. Nu heb ik onlangs samen met mijn broer een forum opgestrart. Neem gerust een kijkje op Thuisbarista.nl

@MarkV: Cimbali kan je idd backflushen. En waarom een porta openzagen als je gewoon een naked kan kopen?
pi_53998730
Leuk initiatief dat forum, heb me zojuist aangemeld !

Ben de afgelopen dagen aan het experimenteren geweest met versgebrande bonen van Blanche Dael, de 1878. Heb nog niet heel erg veel kunnen testen, maar tot nu toe vallen de resultaten me nog wat tegen. Vind de koffie vrijwel steeds aan de zure kant, terwijl hij volgens mij eerder te heet is dan te koud. Uiteraard verwarm ik alles netjes voor. Heb hier met de andere bonen waar ik tot nu toe mee geëxperimenteerd heb ook geen last van gehad eigenlijk. De cremalaag waar ik op gehoopt had valt me ook nog een beetje tegen eerlijk gezegd. Wat doe ik verkeerd...?
pi_53999010
Hoe vers zijn ze? Als ze echt dagvers zijn zou het daar aan kunnen liggen maar dat lijkt me bij Blanche Dael met hun vrij donkere branding onwaarschijnlijk... In hoeveel tijd loopt je espresso door? Als je een double in 10 (of iig veel minder dan 25) seconden zet is het een kwestie van fijner malen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')