abonnement Unibet Coolblue
pi_53648088
Een servicebeurt houdt bij een horecamachine wel iets meer in. In principe worden dan ook de pakkingen vervangen die tussen de kranen zitten van de heet water en stoom. Inderdaad het rubber van de groep wordt vervangen en verder wordt gecontroleerd of de pompopbrengst wel volgens schema is.
Op Marktplaats als daar bijstaat heeft servicebeurt nodig dan kan dit bovenstaande ziijn maar in veel gevallen zal er wel iets meer nodig zijn. Dat betekent dus een echte ontkalking waarbij de machine compleet uit elkaar gaat en alle onderdelen in een citroenzuurbad gaan. Verder worden dan ook alle ventielen die niet meer goed zijn vervangen. Dan komen alle pakkingen nog en eventuele electrokleppen die niet goed meer zijn, Al met al redelijk wat dus, maar het kan wel heel leuk zijn zoiets zelf te doen. Stel je koopt een wat oudere horecabak voor tussen de 50 en 100 euro dan kan je er best 200 euro aan verspijkeren. Als je dan alles zelf doet is het best te overzien. Het is niet megamoeilijk en hulp op internet is altijd beschikbaar.
  dinsdag 2 oktober 2007 @ 19:31:04 #27
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_53648495
Sorry W1ZZ

Koffie staat de laatste tijd op een laag pitje bij mij, ik heb er amper tijd voor ('s ochtends een espresso wil al niet meer lukken) en ik wordt gek van de mislukte 1-kops steeds.

Éigenlijk moet ik gewoon een nieuwe molen, maar ik heb nu geen zin om er geld aan uit te geven.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_53649024
Oh ik bedoelde het niet negatief, lees het maar als 'eigenlijk is de eer aan faberic [...]'
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53711033
http://www.missethoreca.n(...)chtenOverKoffie-.htm

Wat denken jullie, gaat Starbucks voet aan de grond krijgen in NL? het grote probleem voor hun is dat de cappuccino in Nederland van oudsher pak hem weg 2 à 2,50 euro kost. En daarmee maak je gewoon te weinig marge.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  vrijdag 5 oktober 2007 @ 01:35:36 #30
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_53711146
Met de juiste marketing wel, ik denk niet dat ze het op z'n Amerikaans moeten aanpakken, maar als ze goed op de Nederlandse markt weten in te spelen, zullen ze wel een voet aan de grond krijgen.

Nederlanders zijn te verwend voor alleen een aarbeienkoffiefrapucinoslootwater
pi_53713037
Ik denk dat het *$ prima gaat lukken als ze de juiste strategie hanteren. NL'ers hebben een duidelijk beeld van koffie dat pas in de laatste paar jaar enigszins is aangepast met de komst van kappoesjino ( ). Volgens mij moeten ze niet te veel de nadruk leggen op koffie (of zelfs het product als geheel dat ze verkopen) maar moeten ze de Nederlander voor zich winnen met hippe café's met gratis hotspots en lekkere banken enzo...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53740707
Hey mensen! Nou ik heb mijn San Marco dus....

Het is deze molen:
http://www.yourdelight.com/leodoro_la_sanMarco_sm96_grinder.htm

Hij heeft als productiedatum 2004 en maalt echt megasnel. Het enige probleem is dat het wel lijkt alsof de draaisschijf dol is. Als ik hem groter zet, lijken de korrels kleiner te worden en je kan hem heel makkelijk voorbij zijn max zetten, zodat hij weer opnieuw telt. Er is echter geen stand waarin je gewoon fijne espresso zet. Ik ben nu maar met rijst aan het pielen omdat koffie toch wel duur is om te slopen. Ik hou jullie op de hoogte!
pi_53741023
Bij molens is het zo dat met de klok meedraaien zorgt voor een grovere maalgraad, terwijl tegen de klok in fijner is. Dit vind ik enigszins contra-intuïtief omdat je normaalgesproken met de klok meedraait als je iets dicht wilt draaien.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53744583
Nah ik ben er dus achter hoe het zit. Een groter getal (en naar rechts draaien) zorgt voor fijnere maling. Dit is heel raar want op de ring staan kleinere "brokjes koffie" met een pijl naar links.

Daarnaast is de ring verdraaid, 8.75 is het minimum qua grootte en 9 een rondje verder (dan moet je hem dus voorbij een punt krijgen waar hij eigenlijk niet voorbij zou mogen) is het maximum. 8.5 blijkt mijn silvia zwaar te verstoppen en 7 zorgt voor een 10 sec doorlooptijd. Ik hou jullie op de hoogte.
pi_53744851
Heel interessant... heb je 'm al opengedraaid om te zien of er iets funny zit bij de burrs?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53745187
quote:
Op zaterdag 6 oktober 2007 16:31 schreef W1ZZ het volgende:
Heel interessant... heb je 'm al opengedraaid om te zien of er iets funny zit bij de burrs?


Nog niet, ik ben al wel met een schroevendraaiertje in de burrkamer gekomen . Ik was even de koffie eruit aan het peuren terwijl hij nog draaide. Ik heb niet echt het idee gekregen dat het hem veel uitmaakte (15 kilo staal vs klein prutdingetje is ook geen eerlijke strijd).

Deze kerel is er trouwens erg tevreden over:
http://www.coffeegeek.com(...)grinders/wogaut/3007
Hij heeft wel 1 versie luxer, met semi conische burrschijven.

Ook hij merkt op dat een hoger getal een fijnere maalgraad is.

Maar echt even een WAAROM OH WAAROM MOMENT....WAAROM maken die idiote koffiemolenbouwers altijd een rechte uitloop voor gemalen koffie? Op die manier heb je altijd zo'n 10 gram ouwe koffie/koffie van een andere maalgrootte etc die je weg kan gooien. Als ze dat lekker zouden laten aflopen, komt alles dat uit de burrs komt, meteen in de kamer..... wie oh wie heeft hier een antwoord op?
pi_53745416
Ja, mijn antwoord is wat ik zelf altijd doe: Gewoon lekker met je pink die zooi eruit schrapen. Wel ff wachten tot de burrs stilstaan
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53745942
quote:
Op zaterdag 6 oktober 2007 17:00 schreef W1ZZ het volgende:
Ja, mijn antwoord is wat ik zelf altijd doe: Gewoon lekker met je pink die zooi eruit schrapen. Wel ff wachten tot de burrs stilstaan


Ja dat is inderdaad misschien het beste.

Nog even een fotootje in het kader van de humor... die Silvia lijkt wel een miniatuur .



Ik zit nog te kijken of ik misschien een iets kleinere hopper kan regelen (deze is 2.5 liter ofzo). In principe is iedere rond uitlopende bak van ongeveer een halve liter met een gat van 6.8 centimeter goed..... dus als iemand iets weet... ik hou me aanbevolgen .

Daarnaast ga ik waarschijnlijk het automatische maalsysteem na zoveel servings dat ook weer ophoudt als hij volzit eruit slopen. Ik ga het ws niet gebruiken en het zit in de weg .

Ik heb nu ook het apparaat opengekregen (gewoon lang draaien ) en de burrs zijn nu goed te zien. De zijkanten zijn echter heel erg afgeplat (zie foto). Is dit de bedoeling of zijn de burrs duidelijk aan vervanging toe. In de bovenburr (op ongeveer half zes op de foto) zit verder nog een kleine beschadiging aan het staal, een buts van iets van 0.5 mm diep ofzo. Betekent dit nieuwe burrs of zijn ze gewoon nog goed?

Onder:

Boven:


Ik denk dat als ik op een ander punt begin met 'dichtdraaien" straks, dat hij dan wel gewoon goed van 1 tot 12 loopt. Ik hou jullie op de hoogte met mijn gezwam .

[ Bericht 20% gewijzigd door Mark_V op 06-10-2007 17:52:58 ]
  zaterdag 6 oktober 2007 @ 18:02:13 #39
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_53746596
Heuj dat ding heb ik op mn werk ook. Handig als je veel koffie moet malen/veel gebruikt, anders vind ik het maar zonde vna je bonen
pi_53746848
quote:
Op zaterdag 6 oktober 2007 18:02 schreef HenkBenzinetank het volgende:
Heuj dat ding heb ik op mn werk ook. Handig als je veel koffie moet malen/veel gebruikt, anders vind ik het maar zonde vna je bonen


Zonde van je bonen? Voor zover ik weet hebben alle molens last van het feit dat er wat in de uitgang van de burrs blijft zitten. En daar gebruiken we gewoon de W1ZZ-pulktechniek voor

Ik neem aan dat het ding bij jullie op de zaak wel gewoon van 1-12 is in te stellen in plaat van van 9 tot 8.75 .

Ik ben er dus achter dat het ding gewoon een kwartslag gedraaid zit. Maar ik heb nog niet gevonden hoe je hem kan loskrijgen. Er zit wel een pennetje op de zijkant wat je er eventueel zou kunnen uittrekken en een kwartslag verder weer in kan steken (er zitten 4 gaten in), maar ik krijg hem niet los
pi_53746858
Is geen gezwam, is leuk daar is dit topic toch voor?

Volgens mij zijn je burrs nog prima, voel er 'ns aan 't moet een heel klein beetje trekken aan je huid zoals een mes. Of iets veiliger, met je vingernagel. Als er wat van je nagel afgeschaafd wordt is de burr nog prima. Dat platte aan de zijkant hoort, kijk maar 'ns op deze site:
http://www.ruscelli.com/mazzer_mini_burrs.htm
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53746915
quote:
Op zaterdag 6 oktober 2007 18:15 schreef W1ZZ het volgende:
Is geen gezwam, is leuk daar is dit topic toch voor?

Volgens mij zijn je burrs nog prima, voel er 'ns aan 't moet een heel klein beetje trekken aan je huid zoals een mes. Dat platte aan de zijkant hoort, kijk maar 'ns op deze site:
http://www.ruscelli.com/mazzer_mini_burrs.htm


Gelukkig, ik was even bang dat ik jullie aan het overvoeren was met aboeiende crap over een lullig molentje....

Ah nuttig!

Er zitten volgens mij op twee plekken zulke beschadigingen

http://www.ruscelli.com/images/070302-010a.jpg

Dus ze zijn beter dan van die mazzer mini van die kerel met die veel te dure camera ( ). Dus ik ben blij, ik heb een prima molen voor 80 euro .

Alleen die grootte

Zou je burrs kunnen wassen trouwens? Ik heb het ding nu toch helemaal uit elkaar liggen, kan ik hem net zo goed mooi schoonmaken .

[ Bericht 5% gewijzigd door Mark_V op 06-10-2007 18:24:00 ]
pi_53747065
Ach jij hoeft nooit meer een molen te kopen! ik voel 't op een gegeven moment kriebelen en dan wil ik een Compak WBC Grinder

Maar nu je een goede grinder hebt ben je wel verplicht wat plaatjes en filmpjes te posten van je espressozetkunsten!



EDIT: Ik zie niet in waarom je ze niet zou kunnen wassen, ze zijn tenslotte van RVS, toch? Alleen NIET met zeep. Maar ik ben niet verantwoordelijk.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53748373
Ik heb hier op dit moment trouwens 2 silvias staan. Eentje ervan gaat de deur uit, ik had op 2 geboden en 2x werd mijn bod geaccepteerd. Nu wil een kennis er wel eentje hebben (espressomanie is verslavend). Ik hou zelf denk ik wel de beste, want ik heb toch de moeite gedaan om ze allebei op te halen (ze waren even duur), maar ja welke is dat?

Eentje heeft als productiedatum 02/01 en heeft nog nooit een servicebeurt gehad maar ziet er minder gebruikt uit.
De ander heeft als productiedatum 04/00 en heeft een servicebeurt gehad waarbij de boiler is vervangen en is veel meer gebruikt. Daarnaast kan je de piston iets "voorbij" de horizontale stand draaien, ik weet niet of dit op iets slechts duidt?

Uit beide komt overigens prima koffie
pi_53748613
Bij de mijne kon je vanaf 't begin meteen het piston veel verder dan haaks op 't apparaat verschuiven, is eigenlijk bij alle silvia's wel zo'n beetje... Eentje die één jaar ouder is maar met een nieuwe boiler klinkt goed!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zaterdag 6 oktober 2007 @ 20:18:43 #46
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_53749265
quote:
Op zaterdag 6 oktober 2007 18:14 schreef Mark_V het volgende:

[..]


Zonde van je bonen? Voor zover ik weet hebben alle molens last van het feit dat er wat in de uitgang van de burrs blijft zitten. En daar gebruiken we gewoon de W1ZZ-pulktechniek voor

Ik neem aan dat het ding bij jullie op de zaak wel gewoon van 1-12 is in te stellen in plaat van van 9 tot 8.75 .

Ik ben er dus achter dat het ding gewoon een kwartslag gedraaid zit. Maar ik heb nog niet gevonden hoe je hem kan loskrijgen. Er zit wel een pennetje op de zijkant wat je er eventueel zou kunnen uittrekken en een kwartslag verder weer in kan steken (er zitten 4 gaten in), maar ik krijg hem niet los
Ik bedoel meer dat je misschien teveel maalt omdat ie pas stopt als het reservoir vol zit, en daardoor een berg over hebt. Tenzij je dus voor een heleboel mensen tegelijk koffie zet.
pi_53750095
Ik heb überhaupt geen hopper op m'n apparaat staan... Ik doe voor elke keer zetten genoeg bonen in de mond van de molen en vermaal dat. Hoe doen jullie dat dan?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53759831
Na dit topic al geruime tijd te hebben gevolgd, heb ik nu maar eens de tijd genomen om me aan te melden. Sinds kort ben ik de trotse bezitter van een Rancilio Silvia. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om in eerste instantie een tweedehands apparaat aan te schaffen en daarmee de wereld van espresso te verkennen. Omdat je met een apparaat alleen nog niet zo veel begint, heb ik er vorige week een nieuwe Macap M4 bij gekocht. Niet goedkoop, maar als het goed is kan ik daar voorlopig wel mee vooruit. Uiteraard moet ik nog flink oefenen om alles in de vingers te krijgen, maar toch ben ik niet ontevreden over de resultaten. Zal binnenkort eens een kilo - echt - verse bonen bestellen bij gebrand.nl. Iemand nog tips voor een beetje neutrale boon om mee te starten ? Heb ook nog wat extra kopjes nodig. Misschien dat iemand nog tips heeft voor mooie/goede ?
pi_53766224
De allerneutraalste die je kunt krijgen is de braziliaan, maar die is daarmee ook de saaiste. Probeer gewoon 'ns die espresso duo blend, die is wel prima!

Wat kopjes betreft is het belangrijk dat je voor goed dik porselein gaat. Al die glazen onzin van tegenwoordig is wel leuk maar niet het beste voor je espresso en het drinkt ook nog minder. Ik gebruik voor dagelijks deze:



En soms gebruik ik Illy Collection kopjes zoals deze:


Dit is er een uit een oude set, toen was het porselein nog van veel betere kwaliteit (wat dikte betreft, de nieuwe zijn qua afwerking weer veel mooier dan de oude maar de nieuwe zijn veel dunner dus houden minder goed warmte vast en drinken vind ik minder lekker)

[ Bericht 34% gewijzigd door W1ZZ op 07-10-2007 15:59:16 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53775153
quote:
Op zondag 7 oktober 2007 15:48 schreef W1ZZ het volgende:
Wat kopjes betreft is het belangrijk dat je voor goed dik porselein gaat. Al die glazen onzin van tegenwoordig is wel leuk maar niet het beste voor je espresso en het drinkt ook nog minder. Ik gebruik voor dagelijks deze:

Ik vind echt niets mis met glas. als je dat lekker vindt, moet je dat gewoon gebruiken. Ieder zo zijn/haar smaak. Afgelopen zomer in Italie kreeg ik mn espressi ook uit verschillende kopjes/glazen (die vielen erg tegen trouwens, ik had er meer van verwacht).

Ik heb zelf Illy kopjes omdat ik die gewoon leuk vindt (ik geef er niets om dat die set een "collecters item" is). Hier drinken ik en mijn visite espresso uit:

Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')