FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Bestaand granieten aanrechtblad zagen
FireFozzondag 16 september 2007 @ 21:55
ik heb een keuken met een granieten aanrechtblad. BIj het aanschaffen van de keuken was het budget een beetje op, en hebben we op de koelkast bespaard... daar ik heb nu reuze spijt van, want we hebben een mooie inbouw keuken met granieten aanrecht, endan zo'n lelijke witte koelast

ik ben helemaal gek van amerikaanse koelkasten (die zilveren met twee deuren), maar de plek waar de koelkast nu staat is daar net 20 cm te klein voor. De enige oplossing zou zijn om het aanrecht 20 cm in te korten.

Weet iemand of dit mogelijk is bij een aanrechtblad dat al gemonteerd is? Het weer los maken zou denk ik wel (te) veel werk zijn.
Bradzondag 16 september 2007 @ 21:58
En hoe ga je om met het keukenkastje dat je ook 20cm moet inkorten?

Op zich kan het wel, maar niet als het gemonteerd is. Die dingen zaag je niet met een simpel zaagje.
lennuxxzondag 16 september 2007 @ 22:01
Das bagger
FireFozzondag 16 september 2007 @ 22:03
ik heb daar een rij laadjes van 30 cm dus die zou ik weg kunnen halen:) dan moet er dus 30 cm af ipv 20.
maar dat kan dus niet terwijl het blad nog gemonteerd zit? want anders moet alle kit verwijdert worden enzo, dat is wel een gedoe...
tnimblezondag 16 september 2007 @ 22:05
Het blad zal vrijwel zeker gedemonteerd moeten worden om het naar een natuursteen verwerkendbedrijf te brengen. Ook zul je idd een smaller kasje moeten monteren. Een bestaand kastje inkorten zal niet een erg fraai resultaat geven. Het frontje zul je dan ook moeten bij bestellen hopende dat dit geen kleur verschil zal geven met de rest van de frontjes. In datgeval zul je alle frontjes moeten vervangen / overplakken.
Marsepeinzondag 16 september 2007 @ 22:20
Waar een wil is is een weg. Het blad is er heel opgekomen en kan er dus ook heel vanaf. Dat beetje kit houdt jou daarin echt niet tegen.


Hou er trouwens rekening mee, dat als je een kastje aan een zijkant weghaald, dat het kastje wat dan de zijkant wordt misschien niet een goed gekleurde zijkant heeft.
Currizondag 16 september 2007 @ 22:24
Kan wel, maar breng het naar zo'n bedrijf toe

En je zou dan 10cm overhouden voor dat kastje, spijker er een plank tegenaan in dezelfde kleur, valt niet op
FireFozzondag 16 september 2007 @ 22:33
de koelkast komt tegen dat kastje aan te staan, dus dat hoeft niet echt afgewerkt te worden omdat je dat niet ziet:) het komt zo:

_____________-
|[koelkast][kastje]
|
|

dus als het kastje aan de linkerkant niet afgewerkt is zie je dat niet. Ik ben echt blij dat het kan:) Nu moet ik alleen nog even kijken hoe ik zo'n koelkast (176x90x66) naar boven toe ga krijgen een wenteltrap op Naja moet lukken... hij past iig door de deur
maffemutszondag 16 september 2007 @ 22:59
succes
Solingjanzondag 16 september 2007 @ 23:14
En de muur slopen en 20cm verplaatsen??? Is dat geen optie?
FireFozmaandag 17 september 2007 @ 06:49
nee...:P bovendien zou ik dan aan de andere kant ook 20 cm over houden (naast een ander keuken-kastje)
Faithzmaandag 17 september 2007 @ 08:45
Dit vraagt om foto's
sangermaandag 17 september 2007 @ 08:55
Zit er een waterkering op het aanrechtblad? Zo ja, die raak je kwijt.

Heb je foto's van de situatie?
Orvalmaandag 17 september 2007 @ 09:05
En eens goed op internet zoeken naar een mooie amerikaanse koelkast die 20cm minder breed is.........is waarschijnlijk de goedkoopste en ook mooiste optie.......kastjes verkleinen.....in je granieten blad zagen.......best nog wel wat werk hoor, en of het er allemaal mooier op wordt........
Faithzmaandag 17 september 2007 @ 09:06
Houd je trouwens wel rekening met de openslaande deuren?

Een Amerikaanse koelkast kan de deuren in een rechte lijn naast de koelkast openen. Verder komen de deuren daardoor altijd een stukje naar binnen. Dus de koelkast kan er precies inpassen maar gaat ie dan nog open?
Faithzmaandag 17 september 2007 @ 09:10
quote:
Op maandag 17 september 2007 09:05 schreef Orval het volgende:
En eens goed op internet zoeken naar een mooie amerikaanse koelkast die 20cm minder breed is.........is waarschijnlijk de goedkoopste en ook mooiste optie.......kastjes verkleinen.....in je granieten blad zagen.......best nog wel wat werk hoor, en of het er allemaal mooier op wordt........
Inderdaad.. ook nog zoiets.

Plus het feit dat als je de koelkast TEGEN de keuken aanzet, hij een stuk uitsteekt.. ook niet mooi. En dat de deuren nog open moeten kunnen

Dit is trouwens uit eigen ervaring. Wij zetten hem een stukje van de keuken af omdat het contrast anders niet mooi is.
Martijn_77maandag 17 september 2007 @ 20:00
Om graniet te zagen zou ik eens vragen bij een bedrijf wat ook grafstenen maakt
FireFozdinsdag 18 september 2007 @ 22:44


zie hier een foto:) ik moet sowieso nog ff sparen, maar als ik het geld heb dan zal ik is kijken of ik het er makkelijk af kan krijgen. vind het echt geen gezicht zo
Duderinnetjewoensdag 19 september 2007 @ 00:09
quote:
Op dinsdag 18 september 2007 22:44 schreef FireFoz het volgende:
[afbeelding]

zie hier een foto:) ik moet sowieso nog ff sparen, maar als ik het geld heb dan zal ik is kijken of ik het er makkelijk af kan krijgen. vind het echt geen gezicht zo
What were you thinking toen je hier voor koos
Marsepeinwoensdag 19 september 2007 @ 00:12
Overigens lijkt het blad composiet te zijn ipv graniet. Klopt dit?
sangerwoensdag 19 september 2007 @ 07:33
quote:
Op woensdag 19 september 2007 00:12 schreef Marsepein het volgende:
Overigens lijkt het blad composiet te zijn ipv graniet. Klopt dit?
Zo te zien wel

Maakt zagen overigens makkelijker als ik het goed heb.
Marsepeinwoensdag 19 september 2007 @ 07:38
Volgens mij kun je dat met een gewone cirkelzaag wel zagen.
sangerwoensdag 19 september 2007 @ 07:51
quote:
Op woensdag 19 september 2007 07:38 schreef Marsepein het volgende:
Volgens mij kun je dat met een gewone cirkelzaag wel zagen.
Ik weet niet of het zaagblad dat aankan...

Bij ons werden de composieten randen met een slijptol gezaagd
Faithzwoensdag 19 september 2007 @ 08:11
Ik denk niet dat de deuren van je koelkast nog open gaan, als je hem hier tussen prutst zonder enige verdere ruimte.

Ga dat eerst maar eens uit proberen bij de MM voordat je de zaag erin zet.
DivineJesterwoensdag 19 september 2007 @ 08:18
Overigens is zagen in composiet/graniet wel altijd risicovol, ik zou het blad demonteren en laten zagen door een vakman. Dan gebeurt het ook nog netter dan wanneer je zelf gaat klooien. En denk inderdaad na of de koelkast open kan. Verder lijkt een typische Amerikaanse koelkast me buitenproportioneel groot naast zo'n keukenblad, maar goed, dat is smaak...
booferwoensdag 19 september 2007 @ 09:08
quote:
Op zondag 16 september 2007 21:55 schreef FireFoz het volgende:
ik heb een keuken met een granieten aanrechtblad. BIj het aanschaffen van de keuken was het budget een beetje op, en hebben we op de koelkast bespaard... daar ik heb nu reuze spijt van, want we hebben een mooie inbouw keuken met granieten aanrecht, endan zo'n lelijke witte koelast
Wow dit zelfde probleem loop ik thuis nu ook tegen aan. Een paar weken geleden heb ik een showroomkeuken gekocht. Die heb ik passend gemaakt door de L-vorm te verbreken en daar twee rechte delen tegenover elkaar van te maken (en een kastje te skippen). Enig probleem wat er nu nog is, is dat het granieten aanrechtblad een beetje uitsteekt. Ik moet dus ook van die randen af en was eigenlijk van plan om het blad te demonteren en dan naar een steenfabriek te brengen (zo'n werkplaats waar ze ook grafstenen maken). Die zagen er zo een stukje voor 35e vanaf.

Ook ik heb toen de koelkast niet genomen om geld te besparen en omdat de koelkast die erbij zat een lelijk klein onding was (een grotere inbouwkoelkast was meteen 1000e extra).
quote:
Op zondag 16 september 2007 21:55 schreef FireFoz het volgende:
Weet iemand of dit mogelijk is bij een aanrechtblad dat al gemonteerd is? Het weer los maken zou denk ik wel (te) veel werk zijn.
Volgens mij ligt het aanrechtblad gewoon bovenop je kastjes en wordt dit alleen maar op zijn plek gehouden door een kitrand tussen het aanrechtblad en de tegels (voornamelijk om water tegen te houden) en door de gootsteen/kookplaat met de daaraan verbonden leidingen.
Faithzwoensdag 19 september 2007 @ 09:09
Oh trouwens, als je koelkast ook in koud water en ijs moet voorzien, moet je wel een leiding trekken Sommige mensen vergeten dat
sangerwoensdag 19 september 2007 @ 09:27
quote:
Op woensdag 19 september 2007 09:09 schreef Faithz het volgende:
Oh trouwens, als je koelkast ook in koud water en ijs moet voorzien, moet je wel een leiding trekken Sommige mensen vergeten dat
Je zou haast vergeten om deze tip te geven indd....
Puckzzzwoensdag 19 september 2007 @ 09:39
wat een vreemd ondiep blad
Posdnouswoensdag 19 september 2007 @ 09:43
quote:
Op woensdag 19 september 2007 00:12 schreef Marsepein het volgende:
Overigens lijkt het blad composiet te zijn ipv graniet. Klopt dit?
. Dat kun je zo echt niet zien. Tegenwoordig zijn composiet en graniet nauwelijks van elkaar te onderscheiden (zonder te voelen dan).

Overigens kun je een cirkelzaag wel vergeten. Dat is bij marmer of kalksteen al dramatisch, laat staan graniet. Moet je echt een gespecialiseerde zaag voor hebben.

TS komt uit Arnhem zie ik, even naar de firma Grillo brengen in Huissen, hoeft niet zo duur te zijn.
sangerwoensdag 19 september 2007 @ 09:47
quote:
Op woensdag 19 september 2007 09:43 schreef Posdnous het volgende:

[..]

. Dat kun je zo echt niet zien. Tegenwoordig zijn composiet en graniet nauwelijks van elkaar te onderscheiden (zonder te voelen dan).

Overigens kun je een cirkelzaag wel vergeten. Dat is bij marmer of kalksteen al dramatisch, laat staan graniet. Moet je echt een gespecialiseerde zaag voor hebben.

TS komt uit Arnhem zie ik, even naar de firma Grillo brengen in Huissen, hoeft niet zo duur te zijn.
Je kunt het wel zien door de glans. Composiet glanst veel meer dan graniet.
AnneXwoensdag 19 september 2007 @ 09:48
De opmerking over deuren die moeten kunnen openen, bleef maar hangen bij mij.

Nu bedenk ik mij, dat is ook om bv. de groenteladen of planken (?) eruit te kunnen halen om schoon te maken oid.
Dan moet een deur vaak ietsjes verder open dan 90 graden.
De binnenkant van de deur is dieper door de opbergvakken aan de binnenkant.

Zoiets?
Posdnouswoensdag 19 september 2007 @ 09:49
Dan moet het wel ENORM glanzen. Dat er zowat glittertjes inzitten. Op die foto zie je dat echt niet.
sangerwoensdag 19 september 2007 @ 09:58
quote:
Op woensdag 19 september 2007 09:49 schreef Posdnous het volgende:
Dan moet het wel ENORM glanzen. Dat er zowat glittertjes inzitten. Op die foto zie je dat echt niet.
Je ziet het niet duidelijk inderdaad.

Wij hebben composiet, mijn ouders graniet. Vrijwel zelfde kleur enzo. Toch zie je er echt verschil tussen
FireFozwoensdag 19 september 2007 @ 21:54
quote:
Op woensdag 19 september 2007 00:09 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

What were you thinking toen je hier voor koos
Zoals ik al in mn OP zette was dat idd niet zo slim Vandaar dat ik het nu wil veranderen...
quote:
Op woensdag 19 september 2007 00:12 schreef Marsepein het volgende:
Overigens lijkt het blad composiet te zijn ipv graniet. Klopt dit?
Het is wel echt graniet hoor Daar was de prijs ook naar We hebben het ook bij Grillo in Huissen gekocht, toevallig
quote:
Op woensdag 19 september 2007 09:09 schreef Faithz het volgende:
Oh trouwens, als je koelkast ook in koud water en ijs moet voorzien, moet je wel een leiding trekken Sommige mensen vergeten dat
De waterleiding heb ik al over na gedacht, dat moet geen probleem zijn
quote:
Op woensdag 19 september 2007 09:39 schreef Puckzzz het volgende:
wat een vreemd ondiep blad
DIt is tegenover een ander blad. Het is een soort "bar", 40 cm diep. De andere kant is dieper, 60 cm geloof ik (of meer?)
Reesewoensdag 19 september 2007 @ 23:43
Kun je je koelkast niet haaks op de keuken zetten? Dus op het wandje waar nu de linkerzijkant van de huidige koelkast tegen aan zit, zeg maar?

Ik zou het echt zonde vinden om je blad te verzagen en dat ladeblokje op te geven . Daarnaast lijkt het me ook niet zo mooi om een apparaat met een standaarddiepte van 60 cm naast een keukenblok van 40 cm diep te zetten.

Mijn advies is dus of je koelkast een kwartslag draaien of dat hele Amerikaanse-koelkast-verhaal uit je hoofd te zetten. Ikzelf heb bijvoorbeeld deze koelkast. Staat ook los in de keuken. Mooi ding en niet zo kolossaal. Dan hoef je niks te verzagen, maar blijf je helaas wel dat verschil in diepte houden.

Siemens kg33vx96


Zelf heb ik hem in het RVS, maar in het zwart zou ie in jouw keuken ook mooi staan!

[ Bericht 11% gewijzigd door Reese op 19-09-2007 23:50:49 ]
lovelidonderdag 20 september 2007 @ 05:58
Van Solitaire heb ik volgens mij ook een smallere RVS koelkast gezien. Misschien moet je toch iets afwijken van je ideaalbeeld.
Faithzdonderdag 20 september 2007 @ 08:24
quote:
Op woensdag 19 september 2007 21:54 schreef FireFoz het volgende:
Nogmaals, check echt of de koelkast open kan.

Succes
tnimbledonderdag 20 september 2007 @ 09:14
quote:
Op woensdag 19 september 2007 09:43 schreef Posdnous het volgende:

[..]

. Dat kun je zo echt niet zien. Tegenwoordig zijn composiet en graniet nauwelijks van elkaar te onderscheiden (zonder te voelen dan).
Vanaf deze foto kun je dat idd niet echt goed zien. Maar dat je het alleen zou kunnen voelen in echt niet zo. Juist met voelen kun je het niet zien tenzij het een heell erg goedkoopblad is voorzien van een natuursteen print op kunstof. Het verwchil tussen composiet en natuursteen kun je zien aan de tekening van het materiaal.

@Sanger aan de glans kun je het zeker ook niet zien. Een composiet of en granieten plaat glimmen bijde evenveel als deze dezelfde gradatie van polijsten en beschermede olie/lak hebben gekregen.
quote:
Overigens kun je een cirkelzaag wel vergeten. Dat is bij marmer of kalksteen al dramatisch, laat staan graniet. Moet je echt een gespecialiseerde zaag voor hebben.
Een circelzaag gaat prima tenminste als er niet een zaagblad voor hout of ijzer in zit maar eentje voor harde steensoorten. Waterkoeling is wel erg aan te bevelen voor de levensduur van het blad.
AnneXdonderdag 20 september 2007 @ 09:19
even tussendoor:

@ Tnimble met zijn materialenkennis : iemand heeft een belgisch hardsteen blad dat glimt en hij wil het blad perse mat hebben.
Heb je een advies ? Blijbaar is het zo glad dat er niets op pakt bij wijze van spreken.
tnimbledonderdag 20 september 2007 @ 09:24
quote:
Op donderdag 20 september 2007 09:19 schreef AnneX het volgende:
even tussendoor:

@ Tnimble met zijn materialenkennis : iemand heeft een belgisch hardsteen blad dat glimt en hij wil het blad perse mat hebben.
Heb je een advies ? Blijbaar is het zo glad dat er niets op pakt bij wijze van spreken.
Zoeten. Als het niet te groot is kun je het zelf doen met een pak wet and dry schuurpapier korrel 600 en een fles terpetine. Anders even naar een steenverwerkednbedrijf brengen om te laten zoeten.
Gurbdonderdag 20 september 2007 @ 11:59
quote:
Op donderdag 20 september 2007 09:24 schreef tnimble het volgende:
Zoeten. Als het niet te groot is kun je het zelf doen met een pak wet and dry schuurpapier korrel 600 en een fles terpetine. Anders even naar een steenverwerkednbedrijf brengen om te laten zoeten.

Pas nog bij de hand gehad bij natuursteen vensterbanken voor een nieuwbouwproject (de kopse kanten van een aantal waren niet gezoet, terwijl dit wel moest, dus ook op de bouw gezoet met schuurpapier en terpentine)