FOK!forum / Culinesse à gogo / Stoofpot van wilde kat
psvzaterdag 15 september 2007 @ 00:53
De miljoenen verwilderde katten die in de Australische natuur leven vormen een steeds grotere bedreiging voor het ecosysteem. De afstammelingen van huiskatten doden elk jaar miljoenen kleinere dieren in de Australische outback. Ze eten bijna alles wat beweegt, waaronder spinnen, vogels, hagedissen en buideldieren.

Bij een onlangs gehouden kookwedstrijd in Alice Springs stond een stoofschotel van wilde kat op het menu. De smaak van het vlees zou een kruising zijn tussen konijn en kip. Een van de juryleden vond het beestje te taai om door te komen en spuugde het weer uit.

De vrouw achter het recept betoogt dat Australiërs het milieu kunnen helpen door meer katten te eten, maar ook andere dieren die een plaag zijn voor de natuur, zoals duiven.

Het bereiden van de ongebruikelijke maaltijd is eenvoudig. Het vlees moet in blokjes gefrituurd worden tot het bruin is. Om het op smaak te brengen, raadt de kokkin aan de kat te serveren met citroengras, zout, peper en een quandong, een zoete woestijnvrucht. Voor het beste resultaat moet de stoofpot vijf uur doorsudderen.

Onder de Aboriginals is het eten van wilde katten al langer gebruik. Zij roosteren de diertjes op open vuur.
motorbloempjezaterdag 15 september 2007 @ 01:00
clou van dit topic?

wat wil je horen?
DuchessXzaterdag 15 september 2007 @ 01:03
Bron?
Bienezaterdag 15 september 2007 @ 01:09
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 01:03 schreef DuchessX het volgende:
Bron?
Bij twijfel wel doen.
Je kan maar beter spijt hebben van dingen die je hebt gedaan, dan spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan.

Ontopic:
Walgelijk.
Papierversnipperaarzaterdag 15 september 2007 @ 01:10
Kan je ze vullen? Zijn er ook katte-filets in de handel? Katte-boutjes? Kat-nuggets?
psvzaterdag 15 september 2007 @ 01:15
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 01:10 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Kan je ze vullen? Zijn er ook katte-filets in de handel? Katte-boutjes? Kat-nuggets?
Die kan je er toch zelf wel van maken
psvzaterdag 15 september 2007 @ 01:16
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 01:03 schreef DuchessX het volgende:
Bron?
http://www.depers.nl/Opmerkelijk/?ID=98385&ref=rss

http://www.telegraaf.nl/buitenland/article70051581.ece?cid=rss
Papierversnipperaarzaterdag 15 september 2007 @ 01:19
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 01:15 schreef psv het volgende:

[..]

Die kan je er toch zelf wel van maken
Ja daaaaag, ik ben geen slager
psvzaterdag 15 september 2007 @ 01:21
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 01:19 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Ja daaaaag, ik ben geen slager
Ik bedoel er lopen er hier ook zoveel los rond, slacht er een en ga experimenteren!
psvzaterdag 15 september 2007 @ 01:25
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 01:00 schreef motorbloempje het volgende:
clou van dit topic?

wat wil je horen?
Of je ut zou proberen?
Papierversnipperaarzaterdag 15 september 2007 @ 01:32
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 01:21 schreef psv het volgende:

[..]

Ik bedoel er lopen er hier ook zoveel los rond, slacht er een en ga experimenteren!
Goeie zaak. Als je een paar lekkere recepten hebt zie ik ze hier vanzelf verschijnen. Probeer ook te experimenteren met jonge/oude katten en mannetjes/vrouwtjes, wel-niet gecastreerd.
Delicieuxzaterdag 15 september 2007 @ 10:12
Oude katten zijn dan soep-katten
sungaMsunitraMzaterdag 15 september 2007 @ 10:31
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 01:09 schreef Biene het volgende:
Ontopic:
Walgelijk.
Hoezo? Vlees van een kip, varken of koe is 'lekker' maar van een kat is 'walgelijk' ?

Jij bent zeker ook zo iemand die geen vis lust maar wel vissticks omdat je daaraan tenminste niet kunt zien dat het van een vis is?
Pietverdrietzaterdag 15 september 2007 @ 10:56
Ik zal zondag een portugees recept voor kat posten, heb dat even niet bij de hand hier
Papierversnipperaarzaterdag 15 september 2007 @ 11:02
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 10:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik zal zondag een portugees recept voor kat posten, heb dat even niet bij de hand hier
Brentmeisterzaterdag 15 september 2007 @ 13:48
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 01:09 schreef Biene het volgende:

[..]

Bij twijfel wel doen.
Je kan maar beter spijt hebben van dingen die je hebt gedaan, dan spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan.

Ontopic:
Walgelijk.
Waarom walgeijk?
tuiterdespuiterzondag 23 september 2007 @ 13:28
Ik zie het probleem niet zo, ik zou zo een kattenschotel maken als ik 'legaal' aan een kat kan komen
Papierversnipperaarzondag 23 september 2007 @ 13:46
quote:
Op zondag 23 september 2007 13:28 schreef tuiterdespuiter het volgende:
Ik zie het probleem niet zo, ik zou zo een kattenschotel maken als ik 'legaal' aan een kat kan komen
http://www.asiel.nl
Qweamaandag 24 september 2007 @ 14:54
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 01:09 schreef Biene het volgende:

[..]

Bij twijfel wel doen.
Je kan maar beter spijt hebben van dingen die je hebt gedaan, dan spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan.

Ontopic:
Walgelijk.
Maar dingen die je niet hebt gedaan kun je alsnog doen. Dingen die je hebt gedaan kun je niet ongedaan maken.
charonmaandag 24 september 2007 @ 15:47
Ik zie niet in waarom we wel konijn zouden eten en geen kat.
Temeer je aan de haak het verschil toch al niet ziet.
Irrwischwoensdag 26 september 2007 @ 22:58
Je hoeft het niet zo ver van huis te zoeken hoor. Ook hier in Nederland zijn er gebieden waar de kat op het menu staat.
Helmonders hebben niet voor niks de bijnaam 'kattenmeppers' te zijn.
Ik heb er in mijn jeugd gewoond en wij hadden thuis katten. In de periode rond kerst is het in 15 jaar tweemaal gebeurd dat een kat van ons met een strop rond z'n nek thuis kwam..
_Henry_woensdag 26 september 2007 @ 23:45
Is een huiskat wel net zo lekker als wilde kat?

En waar koop je zo'n beest?
Petredonderdag 27 september 2007 @ 00:15
in de telegraaf staat nog iets bij:
quote:
Australische wetenschappers waarschuwen dat poezenvlees helemaal niet gezond hoeft te zijn. De dieren zitten vaak vol onbekende virussen en bacteriën.
Gaan de bacteriën niet dood als je vlees heet genoeg bakt? Met 5 uur stoven is toch alles weg qua schadelijke dingen?
Herodusdonderdag 27 september 2007 @ 00:28
quote:
Op donderdag 27 september 2007 00:15 schreef Petre het volgende:
in de telegraaf staat nog iets bij:
[..]

Gaan de bacteriën niet dood als je vlees heet genoeg bakt? Met 5 uur stoven is toch alles weg qua schadelijke dingen?
Ja, én je moet het goed wassen van te voren!
Floripasdonderdag 27 september 2007 @ 09:42
Is het eten van roof-zoogdieren in plaats van herbi- of omnivoren eigenlijk wel gebruikelijk? Wat zou er de reden voor zijn dat we wel varkens kweken voor de slacht, maar geen katten en honden?
Wellicht is het vlees niet zo smakelijk. Het lijkt me inderdaad taai en tanig, maar goed.
Herodusdonderdag 27 september 2007 @ 09:57
Dat is inderdaad de belangrijkste reden. Ook aan een lekker wild vosje valt weinig plezier te beleven. Honden schijnen overigens nog wel eetbaar te zijn, maar leveren misschien te weinig op.
avonnedonderdag 27 september 2007 @ 14:05
quote:
Op donderdag 27 september 2007 00:15 schreef Petre het volgende:
in de telegraaf staat nog iets bij:
[..]

Gaan de bacteriën niet dood als je vlees heet genoeg bakt? Met 5 uur stoven is toch alles weg qua schadelijke dingen?
Die prionen van Gekke Koeien Ziekte niet.
Misschien dat katten ook zo'n onuitroeibare ziekte kennen?
avonnedonderdag 27 september 2007 @ 14:17
Ah, het recept was ingestuurd bij een kookwedstrijd
En de minister heeft gezegd dat het mag.

http://www.foodweek.com.au/main-features-page.aspx?articleType=ArticleView&articleId=838

The Territory's environmental health minister, Xavier Schobben says cooking a cat would not necessarily make it safe to eat, because bacteria can cause problems even if the dish is well cooked. "It's not just the bacteria or the microbial organisms actually inside the animal, it's also the toxins they produce," he said.
Papierversnipperaardonderdag 27 september 2007 @ 14:31
quote:
Op donderdag 27 september 2007 09:42 schreef Floripas het volgende:
Is het eten van roof-zoogdieren in plaats van herbi- of omnivoren eigenlijk wel gebruikelijk? Wat zou er de reden voor zijn dat we wel varkens kweken voor de slacht, maar geen katten en honden?
Wellicht is het vlees niet zo smakelijk. Het lijkt me inderdaad taai en tanig, maar goed.
Een goeie kat smaakt net zo lekker als een konijn. Daarom moet (moest?) j ook het koppie aan een konijn vast laten zitten om te bewijzen dat het idd een konijn is.
E.T.donderdag 27 september 2007 @ 14:44
In de tweede wereldoorlog is er in Nederland ook op grotere schaal kat gegeten.

Helaas heeft mijn familie daar toxoplasmose aan overgehouden (al weet ik natuurlijk niet het fijne van de bereiding enzo).
zoalshetisdonderdag 27 september 2007 @ 14:51
die wilde katten hebben een laag knuffelgehalte, dus lijkt me prima te eten.