FOK!forum / Culinesse à gogo / Hoe te bereiden: Jakobsschelpen
Delicieuxdonderdag 13 september 2007 @ 16:09
Vanochtend vond ik in de vriezer nog een zak met Jakobsschelpen. (Coquilles St. Jacques)
Het is alleen het wit. Het oranje spullie dat er normaal omheen zit is al verwijderd.

Nu kan ik ze natuurlijk rustig laten ontdooien en dan kort grillen. Da's een vrij standaard wijze van bereiden.

Hebben jullie nog andere, liefs makkelijke, recepten voor Jakobsschelpen?
Lienekiendonderdag 13 september 2007 @ 16:14
Ik zag van de week hoe Nigella Lawson eerst in plakjes gesneden chorizo uitbakte in een pan en vervolgens 'scallops' een paar minuutjes in het achtergebleven vocht/olie bakte. Ze gaf het bij een gerecht van kikkererwten en rucola.

Recept 'scallops'

Recept 'kikkererwten'

[ Bericht 38% gewijzigd door Lienekien op 13-09-2007 16:38:57 ]
starladonderdag 13 september 2007 @ 16:14
simmudonderdag 13 september 2007 @ 16:25
omwikkelen met een plakje spek, *heel* kort even bakken, op een ovenvast schaaltje leggen (liefst in hun eigen schelpje, maar die hebbie nu natuurlijk niet) daarna een lekker (zelfgemaakt) toefje bechamelaus erop en heel eventjes onder de grill.
denniswdonderdag 13 september 2007 @ 16:34
Op zijn chinees misschien? Olie, bosuien, gember.. niet slecht hoor:)
YoWillydonderdag 13 september 2007 @ 16:34
Sint-jakobsschelpen a la bordelaise
(Coquilles Saint-Jacques a la bordelaise)

Laat de sint-jacobschelpen zo nodig ontdooien. Schrap het worteltje en snij het in plakjes. Pel en snipper de ui en het sjalotje. Snij de sint-jacobschelpen in stukjes. Doop de tomaten in kokend water, haal de velletjes eraf en snij de vrucht in vieren. Pel de knoflook. Verhit de boter en fruit de plakjes wortel, de ui en de sjalot glazig. Voeg de Sint-jacobschelpen toe en bak alles al roerende goudbruin. Verwarm de cognac in een diepe metalen lepel, steek de alcohol aan en giet de brandende cognac erover. Breng het op smaak met zout en peper en pers er het teentje knoflook boven uit. Voeg de stukken tomaat toe, giet de wijn erbij en laat de ragout 15 minuten op een hoge stand koken. Schep dan de Sint-jacobsschelpen op een warme schaal. Laat de saus wat inkoken en breng hem zo nodig opnieuw op smaak. Zeef de bouillon en schenk het over de sint-jacobsschelpen. Lekker met brood of gekookte rijst.

Ook niet geheel onbelangrijk:

2 deciliter wijn (wit)
50 gram boter (room-)
16 stuks schelp (Sint Jakob-)
2 eetlepel cognac
1 stuks tomaat (vlees-)
1 teentje knoflook
1 stuks wortel
1 stuks ui
1 stuks ui (sjalot)
Sjeendonderdag 13 september 2007 @ 16:35
quote:
Op donderdag 13 september 2007 16:14 schreef starla het volgende:
Wat een nuttige reactie...

OT
quote:
Serehspies met gegrilde coquilles

Voorgerecht, 4 Personen

Bereidingstijd: 60 Minuten

Ingredienten

  • 4 citroengrasstengels (sereh)
  • 12 coquilles (indien kleine coquilles, dan 24)
  • 4 el olijfolie
  • 3 el sinaasappelsap
  • 2 cm geraspte verse gember of 1 bolletje stemgember
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 bosje koriander, fijngesneden
  • 2 limoenen gehalveerd
  • lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
  • grof zeezout


    Bereidingswijze
    steek de citroengrasstengels door de zijkant van de coquilles. Leg ze in een schaal en besprenkel ze met de olijfolie en het sinaasappelsap. Meng de gember, peper, knoflook en koriander en bestrooi de coquilles ermee. Laat de coquilles hierin minimal 30 minuten. Neem de coquilles uit de marinade. Verhit de grillpan en grill hierin de coquilles in ongeveer 3 minuten aan beide kanten gaar en mooi lichtbruin. Bestrooi intussen de snijkant van de limoenen met de suiker en grill ze meteen mee tot ze bruin zijn. Bestrooi de coquilles licht met zout en serveer direct. Geef de limoenhelften erbij om uit te knijpen.

    Ook lekker op de barbecue...
  • Deceitdonderdag 13 september 2007 @ 16:36
    http://www.receptenweb.nl/SiteNL/servlet/ctl/jsp/RecipeSearch/Recipe.jsp?index=81&ingr1=vis&scope=4&isSMSSearch=false
    dit is lekker
    YoWillydonderdag 13 september 2007 @ 16:38
    lekker bezig.


    bokudonderdag 13 september 2007 @ 16:38
    Ik ben dol op St. Jacobsschelpen en eet ze dus ook elke keer dat ik ze op de menukaart zie staan. Mijn huisgenoot, hij is kok, had ze met kerst klaargemaakt maar ik weet helaas niet meer hoe. Ik zal het even navragen en dan ook hier posten.....eigenlijk een verkapte tvp dus
    YoWillydonderdag 13 september 2007 @ 16:38
    sorry
    Curridonderdag 13 september 2007 @ 16:44
    quote:
    Op donderdag 13 september 2007 16:34 schreef YoWilly het volgende:
    Sint-jakobsschelpen a la bordelaise
    (Coquilles Saint-Jacques a la bordelaise)

    Laat de sint-jacobschelpen zo nodig ontdooien. Schrap het worteltje en snij het in plakjes. Pel en snipper de ui en het sjalotje. Snij de sint-jacobschelpen in stukjes. Doop de tomaten in kokend water, haal de velletjes eraf en snij de vrucht in vieren. Pel de knoflook. Verhit de boter en fruit de plakjes wortel, de ui en de sjalot glazig. Voeg de Sint-jacobschelpen toe en bak alles al roerende goudbruin. Verwarm de cognac in een diepe metalen lepel, steek de alcohol aan en giet de brandende cognac erover. Breng het op smaak met zout en peper en pers er het teentje knoflook boven uit. Voeg de stukken tomaat toe, giet de wijn erbij en laat de ragout 15 minuten op een hoge stand koken. Schep dan de Sint-jacobsschelpen op een warme schaal. Laat de saus wat inkoken en breng hem zo nodig opnieuw op smaak. Zeef de bouillon en schenk het over de sint-jacobsschelpen. Lekker met brood of gekookte rijst.

    Ook niet geheel onbelangrijk:

    2 deciliter wijn (wit)
    50 gram boter (room-)
    16 stuks schelp (Sint Jakob-)
    2 eetlepel cognac
    1 stuks tomaat (vlees-)
    1 teentje knoflook
    1 stuks wortel
    1 stuks ui
    1 stuks ui (sjalot)
    niet verkeerd
    YoWillydonderdag 13 september 2007 @ 16:45
    quote:
    Op donderdag 13 september 2007 16:44 schreef Curri het volgende:

    [..]

    niet verkeerd
    Eet smakelijk dan!
    Deceitdonderdag 13 september 2007 @ 16:47
    1 stuks tomaat
    YoWillydonderdag 13 september 2007 @ 16:49
    quote:
    Op donderdag 13 september 2007 16:47 schreef Deceit het volgende:
    1 stuks tomaat
    en 1 stuks ui!!
    én 1 stuks wortel!!

    ach....je weet wat er bedoeld wordt
    YoWillydonderdag 13 september 2007 @ 16:50
    ik leer het nooit met dat wijzigen
    Stakkydonderdag 13 september 2007 @ 16:51
    wrm allemaal zo ingewikkeld :x

    de coquilles kort grillen/bakken klein beetje tomaat en mozzarella er op peper, zout en even kort gratineren in de oven.
    Euc-donderdag 13 september 2007 @ 17:27
    Helemaal laten ontdooien en fijnhakken, beetje op smaak brengen met wat (cayenne)peper en dun op een bord uitleggen. Dan neem je snijbonen en een dunschiller (zo een hoefijzertje), en doe je ze vanaf de zijkant in hele dunne plakken snijden. Kort blancheren, terugkoelen en over de geplette coquilles leggen. Beetje tomatenolie eromheen et voila, je hebt een 3 sterren gerecht
    Sigmund666donderdag 13 september 2007 @ 18:17
    Ontdooien.
    Beetje emmentaler erop.
    Bord beetje mooi garneren.
    Citroenschijfje erbij.
    Onder een grill of salemander leggen.
    10 minuutjes laten gratineren.
    Opdienen.
    Pietverdrietdonderdag 13 september 2007 @ 20:47
    quote:
    Op donderdag 13 september 2007 17:27 schreef Euc- het volgende:
    Helemaal laten ontdooien en fijnhakken, beetje op smaak brengen met wat (cayenne)peper en dun op een bord uitleggen. Dan neem je snijbonen en een dunschiller (zo een hoefijzertje), en doe je ze vanaf de zijkant in hele dunne plakken snijden. Kort blancheren, terugkoelen en over de geplette coquilles leggen. Beetje tomatenolie eromheen et voila, je hebt een 3 sterren gerecht
    3 sterren werkt met diepvries?
    Das best triest.
    Delicieuxdonderdag 13 september 2007 @ 22:03
    Dank voor de vele tips!

    En dit is het geworden vanavond:

    Eerst de jakobsschelpen laten ontdooien.
    Parmaham fijngesneden en op hoog vuur even aangebakken.
    Daarna in dezelfde pan de schelpen kort aangebakken, totdat ze aan de buitenkant een beetje bruin waren (maar aan de binnenkant nog rauw!)
    Het geheel geserveerd met al dente gekookte peultjes.

    Een gemengde groene sla (mesclun) met een dressing van grove mosterd, notenolie en gewone sla-olie.

    Glaasje witte wijn uit de Provence erbij. Een 2006 Chateau Maravenne : een heerlijk biologisch wijntjedie gewoon lekker smaakt.

    en het stond binnen 20 minuten op tafel.......op het ontdooien na dan, dat duurde een hlf uurtje in koud water
    Euc-donderdag 13 september 2007 @ 22:56
    quote:
    Op donderdag 13 september 2007 20:47 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    3 sterren werkt met diepvries?
    Das best triest.
    Nee natuurlijk niet, daar gebruikten ze handgedoken uit schotland. Alleen als ik hier ga typen "haal de coquilles uit de schelp en maak ze schoon" dat je dan weer de opmerking maakt: "ze kwamen toch uit de diepvries..?"
    Taurusdonderdag 13 september 2007 @ 23:07
    Toch lekker kort grillen hoor Hmmmm.. Krijg er helemaal zin in door dit topic.

    Rauw zijn ze overigens goor Zonde is dat, kreeg ik bij de sushibar. Bleh.
    golfervrijdag 14 september 2007 @ 01:11
    quote:
    Op donderdag 13 september 2007 22:56 schreef Euc- het volgende:


    Nee natuurlijk niet, daar gebruikten ze handgedoken uit schotland. Alleen als ik hier ga typen "haal de coquilles uit de schelp en maak ze schoon" dat je dan weer de opmerking maakt: "ze kwamen toch uit de diepvries..?"
    Toch gaat er weinig boven die handgedoken soort, vind ik.
    En dan gewoon lekker eenvoudig, na het schoonmaken, even grillen of met wat peper bakken.

    Trouwens heel erg dun gesneden rauw zijn ze ook lekker.
    Herodusvrijdag 14 september 2007 @ 02:20
    Die diepvries is jammer, maar ik heb ook wel van die rare zakken gehad. Te gebruiken in niet al te subtiele recepten aangezien het niet vers is.
    Verser kun je ze gewoon bakken met heel weinig boter als ze vers en zonder kuit (soms het oranje spullie genoemd )zijn, met wat peper en zout en misschien een straaltje goede olijofolie.
    Dun en rauw kan ook trouwens. als het supervers is, maar diepvriesdingen kunnen net zo goed in een prachtige pastasaus zoals ik vorige week nog gegeten heb in een best eenvoudig restaurant(maar wel heerlijk dankzij hun kleine witbehuise vriendjes).

    Ik vind het werkelijk een van de lekkerste dingen die ik ken en kan ook in restaurants heel moeilijk weerstand bieden aan gerechten met die heerlijkheden op de kaart.
    Een goede herinnering was b.v. de St. Jacopsschelpen met Lardo: een prima combinatie om die dingen de Italiaanse keuken binnen te halen ( c.q. te gebruiken).
    Vanyelvrijdag 14 september 2007 @ 08:25
    Geen idee of ze handgedoken waren en waar, maar ik vond de rauwe variant bij de lokale sushibar ongelooflijk lekker. Net als de geroerbakte en getempurade variant overigens
    HAL9000Svrijdag 14 september 2007 @ 08:40
    Tvp, binnenkort eens een recept proberen. Scallops
    HaverMoutKoekjevrijdag 14 september 2007 @ 08:43
    quote:
    Op donderdag 13 september 2007 16:14 schreef Lienekien het volgende:
    Ik zag van de week hoe Nigella Lawson eerst in plakjes gesneden chorizo uitbakte in een pan en vervolgens 'scallops' een paar minuutjes in het achtergebleven vocht/olie bakte. Ze gaf het bij een gerecht van kikkererwten en rucola.
    toen ik dat zag vroeg ik me wel af of er überhaubt nog wel iets van de smaak van de scallops overblijft, chorizo is enorm overheersend (en enorm lekker trouwens)
    Delicieuxvrijdag 14 september 2007 @ 15:40
    Klopt, er gaat niets boven verse Jakobsschelpen, maar in het kader van de zaterdagse boodschappen wil ik wel eens wat diepvries in het wagentje gooien. De Jakobsschelpen zijn een prima ingredient dat te gebruiken is voor zowel een goede sla, ls voor een hoofdgerecht. Je weet immers nooit wanneer er opeens weer iemnd voor de deur staat. "
    ("He, leuk, we zijn toevallig in Parijs. Kunnen we bij jou een hapje komen eten? )

    De versie met chorizo lijkt me inderdaad ook wat sterk...
    Maar gebakken jakobsschelpen in de sla, met een lichte balsamicodressing en geschaafde plakjes Parmezaanse kaas is verrukkelijk!
    Pietverdrietvrijdag 14 september 2007 @ 15:44
    quote:
    Op vrijdag 14 september 2007 15:40 schreef Delicieux het volgende:

    ("He, leuk, we zijn toevallig in Parijs. Kunnen we bij jou een hapje komen eten? )
    Hoe vreselijk hollands
    Verschrikkelijk gewoon, als je vrienden bezoekt in het buitenland ga je toch zeker met hen uit eten.
    Delicieuxvrijdag 14 september 2007 @ 16:59
    Inderdaad, ik zou dan ook in een restau gaan eten....

    Maarja, als ze dan toch al hier zijn, wil ik ze wel wat anders voorschotelen dan gekookte piepers, doodgekookte boontjes/spruiten en een schoenzoolkotelet met vleesjus en ijsbergsla zonder saus.

    Whehehe, slakken, foie gras, cote du boeuf (saignant), oesters doen het altijd erg goed als afschrikmiddel.... That'll keep 'em off my porch!
    Vanyelzaterdag 15 september 2007 @ 09:58
    Wat is er precies mis met in het buitenland thuis eten?
    Pietverdrietzaterdag 15 september 2007 @ 10:49
    quote:
    Op zaterdag 15 september 2007 09:58 schreef Vanyel het volgende:
    Wat is er precies mis met in het buitenland thuis eten?
    Er is iets mis met jezelf uitnodigen als je mensen in het buitenland bezoekt.
    Euc-zaterdag 15 september 2007 @ 13:35
    quote:
    Op zaterdag 15 september 2007 10:49 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Er is iets mis met jezelf uitnodigen als je mensen in het buitenland bezoekt.
    Dus, wanneer is de Fok meet bij jou in duitsland?
    Pietverdrietzaterdag 15 september 2007 @ 13:38
    quote:
    Op zaterdag 15 september 2007 13:35 schreef Euc- het volgende:

    [..]

    Dus, wanneer is de Fok meet bij jou in duitsland?
    Er is een verschil tussen je zelf uitnodigen, en jezelf aan te bieden..
    Euc-zaterdag 15 september 2007 @ 14:06
    quote:
    Op zaterdag 15 september 2007 13:38 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Er is een verschil tussen je zelf uitnodigen, en jezelf aan te bieden..
    Don't get your hopes up to high
    donleozaterdag 15 september 2007 @ 14:17
    Diepvries en van die "coquille uit pot /blik" vind ik dat je die goed opsmaak moet brengen.
    De smaak van die conserveringsmiddelen een beetje verbergen zegmaar.
    De smaak van kikkoman soya, knoflook, gember en rauwe lenteuit is daar een perfectie combinatie voor.
    Delicieuxzaterdag 15 september 2007 @ 15:45
    @ EUC: als je hier komt koken, mag je jezelf best uitnodigen om te blijven eten, hoor. Doe 'k niet moeilijk over.
    Tauruszaterdag 15 september 2007 @ 20:16
    quote:
    Op vrijdag 14 september 2007 15:44 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Hoe vreselijk hollands
    Verschrikkelijk gewoon, als je vrienden bezoekt in het buitenland ga je toch zeker met hen uit eten.
    Waarom is dat nou weer hollands Ik ben zo hollands als de pest en het roerend met je eens, tuurlijk ga je dan uit eten , en ik ken ook werkelijk níemand die zuinig is wat betreft eten. Zo'n achterhaald vooroordeel vind ik dat, "in het buitenland, daar weten ze pas wat gastvrijheid is"
    Euc-zaterdag 15 september 2007 @ 20:29
    quote:
    Op zaterdag 15 september 2007 15:45 schreef Delicieux het volgende:
    @ EUC: als je hier komt koken, mag je jezelf best uitnodigen om te blijven eten, hoor. Doe 'k niet moeilijk over.
    Zelfgemaakte friet en biefstuk, wanneer kan ik langskomen?
    HAL9000Sdinsdag 18 september 2007 @ 11:59
    Ik kreeg gisteren gepaneerde scallops voorgeschoteld