abonnementen ibood.com bol.com
  maandag 10 september 2007 @ 14:57:59 #1
19242 yavanna
Results may vary.
pi_53073860
quote:
Verbod op pitbulls is onzin.

zondag 9 september 2007 om 23:52

AMSTERDAM -
Het huidige verbod op het houden en fokken van honden die bekendstaan als agressief, opgenomen in de Regeling Agressieve Dieren (RAD), moet worden teruggedraaid. Dat stelt de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren in een brief aan minister van Landbouw Gerda Verburg.

Door Sander Wageman


De stichting verwijst daarbij naar een rapport uit 1988 van de commissie Bouw waarin staat dat er geen wetenschappelijke grond is om specifieke hondenrassen te verbieden.

Volgens voorzitter Henk ten Napel van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren is in 1988 in het rapport van de commissie Bouw al een voorstel gedaan om het aantal bijtincidenten van honden in Nederland op een diervriendelijke manier tegen te gaan. Daarin wordt voorgesteld om honden te keuren en te registreren. Voor honden die als agressief te boek staan, moeten voorwaarden worden gesteld om ze te mogen houden.

Ten Napel: "De bevindingen van de commissie aan de toenmalige minister van Landbouw Gerrit Braks zijn nooit overgenomen. Sterker nog, er staat duidelijk in dat er geen wetenschappelijke grond is om bepaalde rassen te verbieden of af te maken. Alleen als een hond van nature agressief is, zou dat volgens Bouw kunnen. Tegelijkertijd stelt de commissie dat er geen grond is om aan te nemen dat welke hond dan ook zonder toedoen van de mens agressief is en dus afgemaakt mag worden."

Nu is het zo dat in de RAD, ook wel Pitbullwet genoemd, is geregeld dat honden puur op uiterlijke kenmerken in beslag kunnen worden genomen. Ten Napel: "Het zou echter veel beter zijn om zo'n dier eerst te testen op zijn gedrag. Mocht blijken dat een dier een potentieel risico vormt dan moet het verplicht kort worden aangelijnd en gemuilkorfd. Het type dierenbezitter dat bijvoorbeeld een pitbull heeft vanwege het agressieve imago, staat daarmee buitenspel. Je maakt natuurlijk weinig indruk als je met een gemuilkorfde hond rondloopt."

Minister Verburg heeft onlangs aangegeven de in 1993 ingevoerde RAD te willen evalueren. Het jaarlijks aantal in beslag genomen honden is sinds de invoering van de Pitbullwet sterk gestegen, van 136 in 1993 naar 476 in 2006. Om de veranderingen die de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren voorstelt, door te voeren, is een wijziging nodig van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Wanneer de RAD daadwerkelijk wordt geŽvalueerd, is nog niet bekend.

Bron : Spits.
quote:
Honden jarenlang zinloos gedood


Achtergrond


Onlangs hebben fracties van CDA, PvdA, SP, PVV en PvdD aangedrongen op een evaluatie van de Regeling Agressieve Dieren. Minister Verburg heeft toegezegd mee te willen werken aan een dergelijke evaluatie. Voor het eerst sinds 1992 wordt bekeken of de doelstellingen van de Regeling Agressieve Dieren behaald zijn. De regeling zou het aantal bijtincidenten met pitbullterriŽrachtige honden moeten terugdringen.


De Regeling Agressieve Dieren regelt een uitsterfbeleid van het aantal pitbullterriŽrachtige honden dat rond 1993 nog in leven was. Door een muilkorf-en aanlijngebod in te stellen en alle nog levende pitbullterriŽrachtige honden te steriliseren zouden deze honden langzaam maar zeker uit Nederland verdwijnen. De Regeling Agressieve Dieren vloeit voort uit artikel 73 van de Gezondheid- en Welzijnswet voor dieren. Dit artikel verbiedt het invoeren, fokken en houden van pitbullterriŽrachtige honden. In de Regeling Agressieve Dieren is geregeld welke type hond onder dit verbod valt.


Minister Braks van Landbouw en Visserij heeft de Tweede Kamer in 1988 geÔnformeerd over de problematiek rondom de pitbullterriŽrachtige honden. De oplossingen voor deze problematiek waren dermate ingewikkeld dat op voorspraak van de Minister een Commissie van Advies werd ingesteld. Deze deskundigencommissie onder leiding van professor Bouw heeft de Kamer met een rapport geÔnformeerd. Het rapport beschrijft tal van maatregelen die in het kader van de veiligheid van de burger en het dierenwelzijn zouden moeten worden genomen.


De Commissie van Advies stelt in haar rapport dat een aantal honden in ons land in meer of mindere mate voor gevaar zorgt. Naast de pitbullterriŽrachtige hond zijn nog andere categorieŽn honden die voor gevaar zorgen. Daartoe is door de commissie een indeling gemaakt in drie categorieŽn honden. Voor honden uit al deze categorieŽn stelt de commissie preventieve maatregelen voor zoals een aanlijn- en muilkorfgebod. Bij ernstige problemen moet de hond van de eigenaar worden afgenomen en herplaatst worden. De commissie acht het van belang honden uit de drie categorieŽn op gedrag te testen, te identificeren en te registreren.


De belangrijkste conclusie die de commissie trekt is dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs beschikbaar is om hondenrassen te verbieden. Hondenrassen die een grote mate van agressie vertonen, hebben dit door ingrijpen van de mens verkregen. Een fok- en houdverbod acht de commissie daarom dan ook te ingrijpend.


Desalniettemin is door artikel 73 van de Gezondheid- en Welzijnswet voor dieren een invoer-, fok- en houdverbod van kracht geworden waardoor pitbullterriŽrachtige honden (zonder stamboom) worden gedood. In de Regeling Agressieve Dieren is geregeld dat alle honden die op een pitbullterriŽrachtige hond lijken verboden zijn. Als gevolg van het houdverbod zijn bijvoorbeeld ook dierenartsen en asiels strafbaar als zij zorg verlenen aan dergelijke dieren.


Bijna twintig jaar na het instellen van de Commissie van Advies komt Minister Verburg met het voorstel om wederom een Commissie in het leven te roepen. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Hopelijk kan de politiek de adviezen van wijlen professor Bouw en zijn commissie nog steeds op waarde schatten. Het opnieuw instellen van een commissie lijkt een overbodige zaak als de voorstellen van de commissie Bouw alsnog worden overgenomen. Zij hebben de tand des tijds moeiteloos doorstaan en zijn actueler en toepasbaarder dan ooit. Door daarnaast pitbullterriŽrachtige honden onder voorbehoud te verbieden kan een einde komen aan het zinloos doden van gezonde huisdieren. Het dierenwelzijn zal daar in zijn volle omvang bij gebaat zijn!

Wat doet de stichting


De stichting krijgt dagelijks telefoontjes en mailtjes van bezorgde honden bezitters waarvan de hond in beslag is genomen. Wij konden enkel en alleen adviezen geven wat ze eventueel konden doen om toch te proberen om hun dierbare metgezel in het leven te houden.
Helaas was in de meeste gevallen niet te voorkomen dat de hond de dodelijke spuit moest krijgen en dat de eigenaar zich moest verantwoorden voor de rechter wegens het plegen van een misdrijf.

Begin 2007, heeft de stichting een platform in het leven geroepen om de mogelijkheden te onderzoeken om deze wetgeving af te afschaffen of aan te passen. Uit de besprekingen en onderzoeken is gebleken dat de wetgeving aan alle kanten rammelt. De uitkomsten zijn samengevat in een rapport

Wij pleiten dan ook voor een gedragtest en hebben een brief aan de minister Verburg verzonden. Deze gedragstest zou veel honden het leven kunnen redden.

Uit het rapport van Agressief Gedrag Bij Honden blijkt dat een hond alleen gedood mag worden indien deze agressief gedrag vertoont. De commissie heeft geen enkele hond aan kunnen wijzen die van nature agressief is.
Wij hebben naar aanleiding van het onderzoek Minister Verburg een brandbrief verzonden waarin wij aandringen op een aanpassing van art. 73 GWWD en/of de RAD door een gedrachtstest mogelijk te maken.


Help mee een stuur een mail aan de kamerleden en de minister om zo spoedig mogelijk een einde te maken aan het doden van onschuldige honden. Klik hier voor de voorbeeldbrief die verzonden gaat worden aan de kamerleden.


Kijk naar uitzendingen van dierennieuws.tv over dit onderwerp:

modem kabel

Bron : http://www.zinloosgewelddieren.nl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=94&Itemid=36
~Cheer up, the worst is yet to come.~
  maandag 10 september 2007 @ 15:03:53 #2
94617 Ps2K
And his space hamster Skeletor
pi_53073993
Eens. Pittbulls zijn niet gevaarlijk, ze zijn alleen gevaarlijk als je ze niet goed opvoed. En dat geld voor alle hondenrassen.
http://www.last.fm/user/psych02k
Yes, it is perfectly reasonable that Kirk had the know-how to make the gunpowder and put together the bazooka to defeat the Gorn. That\'s why he\'s the goddamn Captain.
pi_53074056
Erm, die honden zijn zinloos ingevoerd danwel gefokt.

Ik snap verder sowieso niet waarom iemand zo'n hond zou willen. Lelijke beesten.
Ik ga naar huis.
pi_53074149
quote:
Op maandag 10 september 2007 15:03 schreef Ps2K het volgende:
Eens. Pittbulls zijn niet gevaarlijk, ze zijn alleen gevaarlijk als je ze niet goed opvoed. En dat geld voor alle hondenrassen.
Er is zeker wel zoiets als 'de aard van het beestje'. Hondenrassen zijn gefokt op bepaalde eigenschappen, Jack Russels zijn ook niet voor niets veel fellere kleutebeestjes als retrievertjes, en veel van die schattige DalmatiŽrs werden een paar jaar na 'de film' ook niet voor niets gedumpt.
Ik ga naar huis.
  maandag 10 september 2007 @ 15:11:20 #5
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_53074170
wat is je punt? of is het gewoon een Copy / Paste topic?
Wat denk je er zelf van TS?
Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
  maandag 10 september 2007 @ 15:12:22 #6
94617 Ps2K
And his space hamster Skeletor
pi_53074195
quote:
Op maandag 10 september 2007 15:06 schreef nietzman het volgende:
Erm, die honden zijn zinloos ingevoerd danwel gefokt.

Ik snap verder sowieso niet waarom iemand zo'n hond zou willen. Lelijke beesten.
Mwoch ze hebben wel wat:


Klein, gespierd en ze zien eruit alsof ze een doorzetters mentaliteit hebben
http://www.last.fm/user/psych02k
Yes, it is perfectly reasonable that Kirk had the know-how to make the gunpowder and put together the bazooka to defeat the Gorn. That\'s why he\'s the goddamn Captain.
  maandag 10 september 2007 @ 15:15:47 #7
94617 Ps2K
And his space hamster Skeletor
pi_53074222
quote:
Op maandag 10 september 2007 15:10 schreef nietzman het volgende:

[..]

Er is zeker wel zoiets als 'de aard van het beestje'. Hondenrassen zijn gefokt op bepaalde eigenschappen, Jack Russels zijn ook niet voor niets veel fellere kleutebeestjes als retrievertjes, en veel van die schattige DalmatiŽrs werden een paar jaar na 'de film' ook niet voor niets gedumpt.
Pitbulls worden niet meer gefokt op agresieve eigenschappen. Verder is het individuele karakter van de hond belangrijker.
http://www.last.fm/user/psych02k
Yes, it is perfectly reasonable that Kirk had the know-how to make the gunpowder and put together the bazooka to defeat the Gorn. That\'s why he\'s the goddamn Captain.
pi_53074304
Helaas is er een bepaald slag mens die deze hond aanschaft, en dat is vaak niet om het hoge aaibaarheidsgehalte... En die kunnen die beesten vaak niet normaal opvoeden...
  maandag 10 september 2007 @ 15:24:33 #9
94617 Ps2K
And his space hamster Skeletor
pi_53074368
quote:
Op maandag 10 september 2007 15:21 schreef steefbleeker het volgende:
Helaas is er een bepaald slag mens die deze hond aanschaft, en dat is vaak niet om het hoge aaibaarheidsgehalte... En die kunnen die beesten vaak niet normaal opvoeden...
Correct. (Alhoewel ik vind bijna alle honden wel aaibaar )

(Behalve die kut bouvier naast de kroeg, die wil iedereen bijten)
http://www.last.fm/user/psych02k
Yes, it is perfectly reasonable that Kirk had the know-how to make the gunpowder and put together the bazooka to defeat the Gorn. That\'s why he\'s the goddamn Captain.
pi_53074412
quote:
Op maandag 10 september 2007 14:57 schreef yavanna het volgende:

Dat stelt de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren in een brief aan minister van Landbouw Gerda Verburg.
Woesj, dat was het geluid van objectiviteit die uit het raam vloog
pi_53074524
Ach.... veel mensen weten niet eens wat een Pitbull is.....

Wij hebben namelijk een Bull terrier (geen Pitbull dus) en alleen omdat het woordje bull in de naam zit worden wij dagelijks aangesproken met: "Goh ik dacht dat zo'n Pitbull gemuikorfd moest worden" Tja dan zit er niets anders op als voor de 100ste maal uit te leggen dat het geen Pitbull is. Ja hij is gespierd maar daar is dan ook alles mee gezegd.... Niet iedereen vind hem even mooi maar zijn karakter is prachtig. Dit ras staat dan ook bekend als super kindvriendelijk[ Bericht 5% gewijzigd door HellRaver op 10-09-2007 15:43:42 ]
  maandag 10 september 2007 @ 15:34:40 #12
8252 mvdejong
Home is where the cat is.
pi_53074525
Zoals vaak in dit soort gevallen een wetgeving die nooit de bedoeling heeft gehad enig effect te sorteren buiten de "kijk eens hoe assertief wij politiek zijn". Nog steeds vallen de meeste gewonden door honden onder kinderen door die kleine "schattige" hondjes zoals teckels, omdat die vaak (niet) opgevoed zijn door mensen die weten wat dat inhoudt.

Bovendien is het voor de politie makkelijker, als een of andere misdadiger zijn pitbull (waar hij vaak niet om geeft) opgevoed heeft met doel er een bijter van te maken, kan de politie lekker de hond afpakken en afslachten, en de eigenaar een boete geven, i.p.v. de eigenaar verantwoordelijk stellen voor de daden van de hond, want dat kost geld en moeite.
It's just the beasts under your bed, in your closet, inside your head.
  maandag 10 september 2007 @ 15:41:39 #13
19242 yavanna
Results may vary.
pi_53074589
Wat dit stuk aantoont is dat al lang bekent was dat honden niet agressief geboren worden en men het rapport van de Commissie van Advies onder leiding van professor Bouw simpelweg heeft genegeerd/ terzijde gelegd, daar men de oplossingen te 'ingewikkeld' vond. Dat zijn feiten die nu openbaar zijn geworden. In weze worden nu honden vermoord, terwijl wetenschappelijk gezien nooit is aangetoont dat honden agressief geboren worden en dus bij voorbaat een gevaar zijn voor de samenleving. Iets waar de voorstanders v.d RAD mee schermden.

Als men de RAD gaat evalueren hoop ik dan ook dat de politiek zich nu wel toelegd op de feiten en er zodoende een verandering komt in de RAD. En hopenlijk veranderingen die ervoor zullen zorgen dat niet langer tientallen honden per jaar worden mishandeld en gedood puur om hun uiterlijk.
~Cheer up, the worst is yet to come.~
  maandag 10 september 2007 @ 15:49:27 #14
19242 yavanna
Results may vary.
pi_53074673
quote:
Op maandag 10 september 2007 15:10 schreef nietzman het volgende:

[..]

Er is zeker wel zoiets als 'de aard van het beestje'. Hondenrassen zijn gefokt op bepaalde eigenschappen, Jack Russels zijn ook niet voor niets veel fellere kleutebeestjes als retrievertjes, en veel van die schattige DalmatiŽrs werden een paar jaar na 'de film' ook niet voor niets gedumpt.
Ik denk dat men ook niet moet gaan ontkennen dat er ook verschil is in karakter tussen de diverse hondenrassen. Doe je dat niet, dan kun je nog wel eens van een koude kermis thuis komen, waar niemand op zit te wachten, Een krachtig ras is dan ook zeker niet voor iedereen geschikt, net als een Border Collie dat niet voor iedereen is. Hoewel ook binnen 1 ras diverse karakters te vinden zijn.

De Pitbull heeft een verleden waarin ze gefokt werden op hond agressie ( vechten in de pit, wat helaas nog steeds voorkomt ). Echter tevens op mens tolerantie, voldeed een Pitbull hier niet aan ( beet hij een mens ), werd hij simpelweg afgemaakt. Zo ontstonden lijnen waar Pitbulls weliswaar niet vriendelijk waren voor soortgenoten, maar wel voor mensen.
~Cheer up, the worst is yet to come.~
pi_53074743
quote:
Op maandag 10 september 2007 15:34 schreef HellRaver het volgende:
Ach.... veel mensen weten niet eens wat een Pitbull is.....

Wij hebben namelijk een Bull terrier (geen Pitbull dus) en alleen omdat het woordje bull in de naam zit worden wij dagelijks aangesproken met: "Goh ik dacht dat zo'n Pitbull gemuikorfd moest worden" Tja dan zit er niets anders op als voor de 100ste maal uit te leggen dat het geen Pitbull is. Ja hij is gespierd maar daar is dan ook alles mee gezegd.... Niet iedereen vind hem even mooi maar zijn karakter is prachtig. Dit ras staat dan ook bekend als super kindvriendelijk

[afbeelding]
Mooie dieren en wij hebben met onze American Staffordshire TerriŽr helaas hetzelfde probleem.
AFC Ajax - SS Lazio
29 Aug. Mystery Land 2009
pi_53076280
quote:
Op maandag 10 september 2007 15:34 schreef mvdejong het volgende:
Zoals vaak in dit soort gevallen een wetgeving die nooit de bedoeling heeft gehad enig effect te sorteren buiten de "kijk eens hoe assertief wij politiek zijn". Nog steeds vallen de meeste gewonden door honden onder kinderen door die kleine "schattige" hondjes zoals teckels, omdat die vaak (niet) opgevoed zijn door mensen die weten wat dat inhoudt.
Er zijn ook veel meer teckels en jack russels en golden retrievers in Nederland, dus absolute getallen zeggen vaak niets.
Ook laten jack russels en teckels meestal wel een keer los als je ze los wilt schoppen en bijten ze minder 'hard'. Als zo'n pitbull-achtige bijt, bijt hij goed.
Tap tap tap
  maandag 10 september 2007 @ 17:36:11 #17
92279 N.icka
Windforce 11
pi_53076362
quote:
Op maandag 10 september 2007 15:49 schreef yavanna het volgende:

[..]

. Zo ontstonden lijnen waar Pitbulls weliswaar niet vriendelijk waren voor soortgenoten, maar wel voor mensen.
Ben benieuwd of je dat ook durft te zeggen tegen de ouders wiens kind dood is gebeten door een pitbull
pi_53076655
quote:
Op maandag 10 september 2007 17:36 schreef N.icka het volgende:

[..]

Ben benieuwd of je dat ook durft te zeggen tegen de ouders wiens kind dood is gebeten door een pitbull
Komt door de opvoeding.. En verkeerde fokkers..
AFC Ajax - SS Lazio
29 Aug. Mystery Land 2009
  maandag 10 september 2007 @ 17:52:09 #19
92279 N.icka
Windforce 11
pi_53076727
quote:
Op maandag 10 september 2007 17:49 schreef Ordinair het volgende:

[..]

Komt door de opvoeding.. En verkeerde fokkers..
Als die beesten zo makkelijk verkeerd zijn op te voeden en te fokken , lijkt me een verbod zeer op zijn plaats.
pi_53076895
quote:
Op maandag 10 september 2007 17:52 schreef N.icka het volgende:

[..]

Als die beesten zo makkelijk verkeerd zijn op te voeden en te fokken , lijkt me een verbod zeer op zijn plaats.
Ieder beest is makkelijk verkeerd op te voeden. Wat dacht je van al die moordenaars die rondlopen in Nederland? Of verkrachters? Oplichters? Dieven? Allemaal puur een kwestie van opvoeding. Moeten we ook maar een verbod op menselijk nageslacht instellen? Lijkt mij eerlijk gezegd een veel effectiever idee dan de kinderen af te pakken.

Pitbullachtigen zijn vaak enorm intelligente en sociale beesten. Het nadeel ervan is dat inderdaad een bepaald slag mensen die honden als statussymbool gaan zien en ze agressief gaan opvoeden. Want dat is stoer, ofzo .
We'll keep on whispering our mantras.
pi_53076924
quote:
Op maandag 10 september 2007 17:52 schreef N.icka het volgende:

[..]

Als die beesten zo makkelijk verkeerd zijn op te voeden en te fokken , lijkt me een verbod zeer op zijn plaats.
Is met veel honden zo, zelfs de 'liefste hond', de Golder Retriever, bijt kindjes dood.
AFC Ajax - SS Lazio
29 Aug. Mystery Land 2009
  maandag 10 september 2007 @ 18:07:43 #22
92279 N.icka
Windforce 11
pi_53077014
quote:
Op maandag 10 september 2007 18:01 schreef NiteSpeed het volgende:

[..]

Ieder beest is makkelijk verkeerd op te voeden. Wat dacht je van al die moordenaars die rondlopen in Nederland? Of verkrachters? Oplichters? Dieven? Allemaal puur een kwestie van opvoeding. .
Tjonge , nog nooit zulke flauwekull gehoord
  maandag 10 september 2007 @ 18:09:13 #23
92279 N.icka
Windforce 11
pi_53077050
quote:
Op maandag 10 september 2007 18:02 schreef Ordinair het volgende:

[..]

Is met veel honden zo, zelfs de 'liefste hond', de Golder Retriever, bijt kindjes dood.
Volgens mij heb ik de laatste, zeg 15 jaar nog nooit een bericht gelezen of meerdere dat retrievers kindjes dood hebben gebeten , wel van pitbulls.

Maar kom maar op met die berichten dan
  maandag 10 september 2007 @ 18:10:35 #24
92279 N.icka
Windforce 11
pi_53077079
Ik moet nu weg , ben om 21.00 uur terug en zal dan de krantenberichten doorspitten
  maandag 10 september 2007 @ 18:12:52 #25
4283 nietzman
Geen zin meer.
pi_53077136
quote:
Op maandag 10 september 2007 18:09 schreef N.icka het volgende:
Volgens mij heb ik de laatste, zeg 15 jaar nog nooit een bericht gelezen of meerdere dat retrievers kindjes dood hebben gebeten , wel van pitbulls.
Nouja, het gebeurt wel natuurlijk, Goldens zijn net zogoed onberekenbaar als andere Fikkies. Het blijven dieren. Maar de kans is bij vechthonden gewoon gigantisch veel groter omdat hetgeen waar ze voor gefokt zijn er echt niet zomaar uitglipt.
Ik ga naar huis.
abonnementen ibood.com bol.com
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')