FOK!forum / Culinesse à gogo / Geur eierkoek
OAmaandag 10 september 2007 @ 12:47
Ik zit net een eierkoek te eten en ik ruik iets vreemds.
Ik leg de eierkoek weg en ruik het niet meer...

Dus ik ruik aan dat ding, ruikt het gewoon naar pure ammoniak...

Heb er nog een hap van genomen en vanaf halverwege smaakt het ook ineens anders...

Ik heb voorheen nooit aan een eierkoek geroken, maar ik neem aan dat het niet naar ammoniak hoort te ruiken....

Heeft iemand een verklaring?
Mirjammaandag 10 september 2007 @ 12:48
valt mij idd vaak op, dat ze naar ammoniak ruiken/stinken
vraag me af waarom
Kuukskemaandag 10 september 2007 @ 12:48
Ohja, ik had dat ook eens een keer bij een zak bollen. Die heb ik weggegooid. Conclusie: niet eten.
OAmaandag 10 september 2007 @ 12:50
De buitenkant ruikt dus gewoon normaal...
deommaandag 10 september 2007 @ 12:50
Ammoniak
Een veelgestelde eierkoekvraag is waarom sommige in 's hemelsnaam naar ammoniak ruiken of zelfs smaken? Dat komt omdat veel (grote) bakkers een snuf ammoniakbicarbonaat door het beslag mengen, zodat de koeken mooi rijzen. In Brabant noemen ze dat 'schielikzout'.

Bron: http://www.obtmb.nl/script/Template_text.asp?PageID=1139
Kuukskemaandag 10 september 2007 @ 12:50
Misschien hebben ze het bakvormpje niet schoongemaakt? .
OAmaandag 10 september 2007 @ 12:50
quote:
Op maandag 10 september 2007 12:48 schreef Kuukske het volgende:
Ohja, ik had dat ook eens een keer bij een zak bollen. Die heb ik weggegooid. Conclusie: niet eten.
Ik heb al ruim 2/3 op....

Ga wel verder met m'n mueslibollen!
Kuukskemaandag 10 september 2007 @ 12:51
quote:
Op maandag 10 september 2007 12:50 schreef deom het volgende:
Ammoniak
Een veelgestelde eierkoekvraag is waarom sommige in 's hemelsnaam naar ammoniak ruiken of zelfs smaken? Dat komt omdat veel (grote) bakkers een snuf ammoniakbicarbonaat door het beslag mengen, zodat de koeken mooi rijzen. In Brabant noemen ze dat 'schielikzout'.

Bron: http://www.obtmb.nl/script/Template_text.asp?PageID=1139
Oh. Dat. Nou, gatver. .
OAmaandag 10 september 2007 @ 12:52
quote:
Op maandag 10 september 2007 12:50 schreef deom het volgende:
Ammoniak
Een veelgestelde eierkoekvraag is waarom sommige in 's hemelsnaam naar ammoniak ruiken of zelfs smaken? Dat komt omdat veel (grote) bakkers een snuf ammoniakbicarbonaat door het beslag mengen, zodat de koeken mooi rijzen. In Brabant noemen ze dat 'schielikzout'.

Bron: http://www.obtmb.nl/script/Template_text.asp?PageID=1139
Aha!
Volgens mij zit er iets meer dan "een snufje" door....
Ghansomaandag 10 september 2007 @ 12:53
Dat ze zo ruiken is volkomen normaal! Live with it.
Spekkiemonstermaandag 10 september 2007 @ 12:57
eierkoeken ruiken gewoon naar ammoniac!

maar ze zijn wel lekker met veel boter en suiker
Sigmund666maandag 10 september 2007 @ 12:57
Anders moet je ze zelf maken.
Ashrammaandag 10 september 2007 @ 12:58
Als ik het opzoek in Wiki, dan wordt er gezegd dat het min of meer wordt uitgefaseerd door bakpoeder
(baking soda), waarvan ik weet dat het die ammoniakgeur niet heeft.
Ook wordt er blijkbaar bij het bakken een stof "acrylamide" die uit onderzoek gelinkt is met kanker.

Misschien omdat die geur zo typerend is voor eierkoek, dat ze die stof erin houden. Nostalgie...want er zullen vast een hoop mensen mekkeren als ze die ammoniakgeur niet meer ruiken bij hun volgende eierkoek.
Het is ook nooit goed.
OAmaandag 10 september 2007 @ 12:59
quote:
Op maandag 10 september 2007 12:53 schreef Ghanso het volgende:
Dat ze zo ruiken is volkomen normaal! Live with it.
Ik heb het werkelijk nog nooit eerder geroken en ik eet toch al zo'n 25 jaar eierkoeken!
Maar goed, het kan dus geen kwaad blijkbaar...

Die lucht zit nu wel in m'n neus en stijgt naar boven.... dus straks kan ik niet meer werken!
mcwopsmaandag 10 september 2007 @ 13:00
hou er is een aansteker bij: , ze branden !
daheimaandag 10 september 2007 @ 13:01
Grappig dat jullie dat allemaal niet weten. Ik ben vroeger bakker geweest en in elke eierkoek wordt ammoniak gebruikt. Het zal de ene keer wat minder zijn dan de andere keer (verschil van Bakker), maar het zorgt ervoor dat de koek luchtig wordt. Het kan in ieder geval totaal geen kwaad en je kunt de eierkoeken gewoon opeten.
The_strangermaandag 10 september 2007 @ 13:06
quote:
Op maandag 10 september 2007 12:58 schreef Ashram het volgende:

Ook wordt er blijkbaar bij het bakken een stof "acrylamide" die uit onderzoek gelinkt is met kanker.
Acrylamide ontstaat bij het bakken van deegwaren, maar ook patat, snacks en chips...
dikkedorusmaandag 10 september 2007 @ 13:22
quote:
Op maandag 10 september 2007 13:01 schreef dahei het volgende:
Grappig dat jullie dat allemaal niet weten. Ik ben vroeger bakker geweest en in elke eierkoek wordt ammoniak gebruikt. Het zal de ene keer wat minder zijn dan de andere keer (verschil van Bakker), maar het zorgt ervoor dat de koek luchtig wordt. Het kan in ieder geval totaal geen kwaad en je kunt de eierkoeken gewoon opeten.
Schrijf er een boek over.
OAmaandag 10 september 2007 @ 13:23
quote:
Op maandag 10 september 2007 13:01 schreef dahei het volgende:
Grappig dat jullie dat allemaal niet weten. Ik ben vroeger bakker geweest en in elke eierkoek wordt ammoniak gebruikt. Het zal de ene keer wat minder zijn dan de andere keer (verschil van Bakker), maar het zorgt ervoor dat de koek luchtig wordt. Het kan in ieder geval totaal geen kwaad en je kunt de eierkoeken gewoon opeten.
Ik had het serieus nog nooit geroken!
Het is (en blijft) toch raar als je ineens een ammoniaklucht aan je eten ruikt...
JortKmaandag 10 september 2007 @ 13:31
quote:
Op maandag 10 september 2007 13:23 schreef OA het volgende:

[..]

Ik had het serieus nog nooit geroken!
Het is (en blijft) toch raar als je ineens een ammoniaklucht aan je eten ruikt...
Lijkt me ook niet echt bevordelijk voor je eetlust
Maximus.Proximusmaandag 10 september 2007 @ 13:38
Amoniak is goed bij een verkoudheid. Daar gaan je sinussen van open
OAmaandag 10 september 2007 @ 13:40
quote:
Op maandag 10 september 2007 13:38 schreef Maximus.Proximus het volgende:
Amoniak is goed bij een verkoudheid. Daar gaan je sinussen van open
Ja, m'n neus is open idd
Pietverdrietmaandag 10 september 2007 @ 13:43
Als ze naar amoniak ruiken is er hertshoornzout als rijsmiddel gebruikt
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ammoniumcarbonaat
djoxygenemaandag 10 september 2007 @ 13:53
Als ze naar ammoniak ruiken dan zijn ze te snel ingepakt, de koek heeft dan niet alle amoniak dampen kwijt gekund aan de lucht
crackheadmaandag 10 september 2007 @ 14:11
Als ze naar ammoniak ruiken heeft de bakker zijn handen niet gewassen na het toiletbezoek.
Martijn_77dinsdag 11 september 2007 @ 19:11
quote:
Op maandag 10 september 2007 13:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ze naar amoniak ruiken is er hertshoornzout als rijsmiddel gebruikt
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ammoniumcarbonaat
Maar dat is niet schadelijk
#ANONIEMwoensdag 12 september 2007 @ 09:16
Ik ruik die ammoniakgeur eik alleen maar bij van die kleffe eierkoeken van de supermarkt.

Bij eierkoeken van de bakker nagenoeg nooit.