Angels_t | vrijdag 15 februari 2002 @ 14:57 |
Ik had er laatst weer een discussie over: eieren hoor je NIET in de koelkast te bewaren. Althans, dat was mijn stelling. Ooit was er een 'domme' ontwerper die een leuk vormpje had bedacht voor in je koelkastdeur, waarin je eieren kon bewaren. 'handig!' dachten de consument en producent en weldra hadden alle koelkasten een eierrekje. Maar ik had iets gelezen over eieren in de koelkast bewaren. Dat dit slecht was, omdat door de kou er iets veranderd in de samenstelling van het ei. Dit schijnt nadelige gevolgen te hebben voor de gezondheid. Is dit waar? Ik kan er nix over vinden! | |
plok | vrijdag 15 februari 2002 @ 14:59 |
Het eierrekje in de koelkast is het meest stompzinnige en waardeloze en overbodige item in het design van een koelkast. Eieren moet je niet bij 4 graden bewaren, maar bij kamertemperatuur. Goh, waarom zien we ook nooit eieren in de koeling liggen in de winkel? | |
clowntje | vrijdag 15 februari 2002 @ 15:00 |
-edit: juistja | |
Angels_t | vrijdag 15 februari 2002 @ 15:01 |
quote:Juist! Mijn idee. Kan je ook vertellen wat er dan gebeurt met het ei zelf? | |
wimpie-bosboom | vrijdag 15 februari 2002 @ 15:03 |
Ik proef geen verschil en ik ben er naar mijn weten nog nooit ziek van geworden. | |
lily | vrijdag 15 februari 2002 @ 15:03 |
Op vrijdag 15 februari 2002 15:01 schreef Angels_t het volgende:quote:het wordt koud [Dit bericht is gewijzigd door lily op 15-02-2002 15:19] | |
plok | vrijdag 15 februari 2002 @ 15:15 |
quote:Het is wel vreemd dat het voedingscentrum aangeeft dat eieren in de koelkast moeten terwijl ze ook zeggen dat iets in de koeling moet als het in de winkel ook in de koeling moet (en vice versa). Ze spreken zichzelf hier dus tegen. Om nog maar te zwijgen over de zogenaamde kruisbesmetting. De buitenkant van het ei bevat namelijk bacterieen en die wil je echt niet in je koelkast hebben. Als je ze bewaart in het eierrekje in de koelkastdeur is er grote kans op temperatuur schommelingen en kans op condens. Condens op eieren moet altijd worden voorkomen. Eieren moet je verwerken op kamertemperatuur. Iedereen die ooit wel eens eiwit heeft proberen stijf te kloppen met koude eieren weet dat dit lastiger is dan met eieren op kamertemperatuur. | |
elgringo | vrijdag 15 februari 2002 @ 15:17 |
eieren horen idd niet in de koelkast | |
elgringo | vrijdag 15 februari 2002 @ 15:19 |
quote:en wat dacht je van een koud ei bakken of koken? duurt donders lang man... ![]() | |
The_killing_Guide | zaterdag 16 februari 2002 @ 00:54 |
scheelt ammel nikz volgens mij...kleef nog steeds en ja dat ie in de koelkast ligt...boeieuuu | |
Arcee | zaterdag 16 februari 2002 @ 01:05 |
"Na aankoop gekoeld bewaren", staat er op mijn scharreleieren van Albert Heijn. Ik heb ze ook in de koelkast staan, hoewel ik idd weet dat het afgeraden wordt. 's Zomers zou ik ze sowieso niet vertrouwen op kamertemperatuur en dan zou ik ze gewoon niet eten. Momenteel heb ik wel vetrouwen in de koelkast, maar als ik dit topic dan weer lees dan twijfel ik toch weer. | |
glasbak | zaterdag 16 februari 2002 @ 01:17 |
quote:Hmm.. ik bewaar mijn eieren altijd in de doos, in de koelkast. In het houdertje in de deur vind in maar lastig.. ik heb er dan ook al meerdere laten donderen bij moeders.. ![]() Maar idd.. op de verpakking staat ook bij mij na aankoop koel bewaren. En ik ben er van overtuigd dat ze in de koelkast gewoon langer goed blijven. Ik heb het gepresteerd om ze een week na de datum op de doos nog te gebruiken. Langer ga ik niet, maar ik ben er (tot nu toe) nog niet ziek van geworden. | |
Arcee | zaterdag 16 februari 2002 @ 01:21 |
quote:Same here. quote:Ik ga nóóit langer dan de uiterste houdbaarheidsdatum. Met geen enkel produkt, overigens. ![]() | |
Angels_t | zaterdag 16 februari 2002 @ 01:52 |
quote:Eieren kan je makkelijk een week over datum nog gebruiken. Testen? Leg een rauw ei in een kom met water: blijft ie drijven -> nog goed, zinkt ie -> weggooien!! En de supermarkt is blij met klanten zoals jij die zich strikt aan de houdbaarheidsdatum houden * Angels_t arme student is, KWIS. | |
Arcee | zaterdag 16 februari 2002 @ 02:56 |
quote:Ik zorg gewoon dat ik ze op tijd op heb. ![]() quote:Zie boven. ![]() | |
Riann | zaterdag 16 februari 2002 @ 10:06 |
niet in de koelkast nee | |
Guus | zaterdag 16 februari 2002 @ 10:14 |
quote:Vreemd. Eieren hebben namelijk een THT , geen uiterste datum | |
2x4 | zaterdag 13 juli 2002 @ 18:55 |
Bewaren -Tot aan de twintigste dag na de leg beschikken eieren over een natuurlijk afweermechanisme tegen bacteriën. In deze periode kunnen ze ongekoeld worden bewaard. -Om de houdbaarheid te verlengen is het aan te bevelen de eieren vanaf het begin gekoeld te bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast. Eieren verliezen in een dag op kamertemperatuur meer versheid dan in een week in de koelkast. -Eieren voelen zich het meest thuis in hun doosje. Ze zijn dan ook als de koelkast geopend wordt beschermd tegen licht en temperatuurschommelingen. -Bewaar eieren nooit in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals knoflook of gerookte vis. Door hun poreuze schaal nemen eieren snel vreemde geuren over. -Eieren mogen nooit in contact komen met vocht. Als er water op de schaal terechtkomt, kunnen zich hier bacteriën ophopen die vervolgens in het ei dringen | |
pos | zaterdag 13 juli 2002 @ 19:04 |
Ik bewaar mn eieren altijd buiten de koelkast. Heb ze in een mandje met stro in mn keuken liggen, staat nog leuk ook ![]() | |
Freaky_pauwie | zaterdag 13 juli 2002 @ 19:45 |
joh, wis ik nie eens... hiero liggen ze altijd in de koelkast gewoon... | |
I.R.Baboon | zaterdag 13 juli 2002 @ 19:46 |
Ze liggen hier gewoon in de kelder. Vast ideaal. | |
sefer | zaterdag 13 juli 2002 @ 19:47 |
quote:le-zen. in de koelkast blijven ze langer vers. | |
GizartFRL | zaterdag 13 juli 2002 @ 19:47 |
eieren gewoon op een temp van 15 o bewaren, dan blijven ze het langst goed ![]() | |
Qarinx | zaterdag 13 juli 2002 @ 19:48 |
Ze liggen bij ons thuis ook in de koelkast... | |
Midori | zaterdag 13 juli 2002 @ 22:38 |
quote:ANDERSOM! Als ie blijft drijven zit er teveel lucht in het ei, en is ie niet meer goed. Zinkt ie als een baksteen is ie vers, zinkt ie langzaam is ie niet vers meer maar nog wel goed. Eieren zijn in de koelkast langer houdbaar. Nog veel langer dan de tht datum aangeeft, als je het watertestje maar van tevoren doet is er niets aan de hand | |
Chr1st1aan | zaterdag 13 juli 2002 @ 23:34 |
bull-shit, Ei kun je (zoals je net hierboven kon lezen) beter in de koelkast houden, zijn ze veel verser dan dat je ze erges in een kassie douwt. En dat het langer duurt om een koud ei te bakken? ja die 15 seconden extra zijn verdomt lang ![]() | |
Dr_Crouton | zondag 14 juli 2002 @ 00:15 |
quote:Alleen, waar moet je ze dan in huis bewaren als de kamertemperatuur gemiddeld 17 graden is en de koelkast rond de 5 graden? We hebben ze hier ook in de koelkast staan, in een grote bak omdat we altijd een tray eieren nemen in plaats van een doosje. | |
Fraggar | zondag 14 juli 2002 @ 23:44 |
Jullie bedoelen het tomaten rekje? ![]() | |
McGilles | maandag 15 juli 2002 @ 02:48 |
quote:Goh... Waarom zouden we de frisdrank eigenlijk in de koelkast bewaren, in de supermarkt ligt ie er ook niet in.... ![]() domme reden zeg.. eieren gewoon in de koelkast doen voor optimale versheid | |
kaio | maandag 15 juli 2002 @ 02:55 |
hou ze liever in me koelkast hoor ook de locale supermarkten hiero
| |
Kama | maandag 15 juli 2002 @ 14:00 |
M'n vriendin is dierenarts (en dus ook opgeleid als voedingsmiddelenkeurder) en die zegt me altijd dat eieren gewoon buiten de koelkast bewaard kunnen worden... In de koelkast is niet slecht, maar totaal niet nodig. | |
Koen.S.. | maandag 15 juli 2002 @ 16:11 |
Bij ons liggen ze altijd in het doosje in de koelkast... Ik heb nog nooit problemen gehad dat ik lang moest wachten totdat ze gaar waren. Een tht datum is er om een paar dagen overschreden te worden, he is immers maar een minimum... In de koelkast blijven ze langer goed (minder bacterien op en in de schaal, en weet je zeker dat het niet erg is als je ze 3 dagen na de tht datum op eet. Edit: En nu eerst een eitje, keb honger gekregen van dit topic | |
ASSpirine | maandag 15 juli 2002 @ 17:01 |
je moet het water met een beetje zout vermengen dan pas kan je die test goed uitvoeren eieren die boven drijven zijn rot omdat het verrottingsproces al op gang is en er gas ontstaat dat niet allemaal weg kan enne is het niet als eieren in de koelkast zitten minder kans is dat je er een salmonella vergiftiging mee kan oplopen ? omdat dan de bacterie niet tot nauwelijks kan krijgt om te groeien | |
Lucille | maandag 15 juli 2002 @ 17:07 |
quote:Jij bewaart de frisdrank in je koelkast om het langer goed te houden? ![]() Dat doe je wel omdat je het koud lekkerder vindt smaken dacht ik zo. | |
Nausicaa | maandag 15 juli 2002 @ 19:06 |
quote:En dat moet je dus echt niet in de koelkast bewaren, tomaten! Dan gaat alle smaak weg. Over eieren: die blijven echt veel langer vers in de koelkast. Je moet ze alleen niet in het eierrekje leggen, want dan drogen ze uit. Dus wel in het doosje. En ze zijn véél langer houdbaar dan op de verpakking staat (waar dus opstaat dat ze "na aankoop in de koelkast bewaard moeten worden"). | |
Fraggar | maandag 15 juli 2002 @ 20:27 |
hmmm, ik leg er altijd die kleine cherry-tomaatjes in, om die smorgens samen met een sneetje kaas op te eten... past perfect, en de smaakverandering is me nog nooit opgevallen ![]() | |
nlspecial | zaterdag 8 januari 2005 @ 23:55 |
quote:Waarom moeten instellingen eieren gekoeld bewaren en de leverancier niet? Leveranciers bewaren eieren niet, maar distribueren ze snel. Met daarnaast het argument dat gekoeld bewaren voor hen onevenredig duur is, hebben ze een uitzondering op de koelregel bedongen. Voor leveranciers van eieren gelden wel extra regels. De eieren moeten bijvoorbeeld royaal voor de tht-datum worden verkocht. Als dat niet gebeurt, worden ze vernietigd. Het gevaar van een onderbroken koelketen is bij eieren niet zo dramatisch als bij andere bederfelijke waar. Maar omdat men vreest dat consumenten en instellingen de eieren lang bewaren, wordt een koeladvies gegeven. Voor instellingen is dat verplicht. Bron: http://www.voedingscentrum.nl/mirakel/pageViewer.jsp?id=2195#2 |