FOK!forum / General Chat / Waarom krijg je van Tsjechisch bier geen houten kop?
Ringovrijdag 17 augustus 2007 @ 21:08
Ik kom net terug van een weekje Praag. Mooie mooie stad, mooie mooie vrouwen. Lekker eten ook, en nog veel lekkerder bier. Zachte, zuivere smaak, goed getapt in grote glazen. En dus heb ik daar veel van gedronken. Maar wat me opviel: op de een of andere manier werd ik er niet dronken van. In elk geval niet op de manier zoals in Nederland -- daar krijg ik na 3 glazen al een zwaar hoofd, word ik moe en hangerig of juist extreem luidruchtig. Tsjechisch bier maakt me eerder high, het effect is veel milder en lichter. Ik krijg er ook geen kater van.

Aan het alcoholpercentage kan het niet liggen, dat schommelt tussen de 4 en 5 procent. Weet iemand waar het wél aan ligt?
En1gmavrijdag 17 augustus 2007 @ 21:10
Urquell
Dr_Flashvrijdag 17 augustus 2007 @ 21:12
PILSENER komt uit PILSEN.

Plzen, zo je wilt. Dat is Origineel. Daar weten ze hoe het moet

Heineken weet alles van marketing, maar helaas niks van bierbrouwen. Daarom loopt de hele wereld nu uilenzeik te zuipen en dankt dat ze geweldig world class Dutch Lager drinken. Droefenis
Ringovrijdag 17 augustus 2007 @ 21:12
quote:
Op vrijdag 17 augustus 2007 21:10 schreef ruud.nl het volgende:
Urquell
Staropramen
popolonvrijdag 17 augustus 2007 @ 21:12
Bedoel je dat nu in vergelijking met Nederlands bier van de tap?
Dr_Flashvrijdag 17 augustus 2007 @ 21:15
quote:
Op vrijdag 17 augustus 2007 21:10 schreef ruud.nl het volgende:
Urquell
Urquell niet alleen hoor, ook bijv Staropramen en Gambrinus (overigens genoemd naar dezelfde dude als Hertog Jan), Velvet, en zelfs local brews als Velkopopovicky Kozel zijn gewoon stukken beter dan die kutzooi waar je hier mee afgescheept wordt. Tsjechisch bier ftw

Om nog maar te zwijgen over de Budweiser strijd. Kut nep amerikanen die alles jatten en dan alles original american noemen Gaat met Budweiser zo, gaat met pizza net zo hard zo. Optieven met die blaaskaken
Ringovrijdag 17 augustus 2007 @ 21:15
quote:
Op vrijdag 17 augustus 2007 21:12 schreef popolon het volgende:
Bedoel je dat nu in vergelijking met Nederlands bier van de tap?
Ook uit de fles. Maar Nederlands tapbier is sowieso om te huilen, zeker in vergelijking met.

Drie jaar geleden was ik ook in Praag, toen een maandlang voor een cursus. Ik moest toen 's avonds hard studeren, maar kon bij het eten rustig een liter of meer wegdrinken, zonder dat dat mijn werklust negatief beïnvloedde. Dat hoef ik met Nederlands bier niet te proberen.
popolonvrijdag 17 augustus 2007 @ 21:16
quote:
Op vrijdag 17 augustus 2007 21:15 schreef Ringo het volgende:

[..]

Ook uit de fles. Maar Nederlands tapbier is sowieso om te huilen, zeker in vergelijking met.

Drie jaar geleden was ik ook in Praag, toen een maandlang voor een cursus. Ik moest toen 's avonds hard studeren, maar kon bij het eten rustig een liter of meer wegdrinken, zonder dat dat mijn werklust negatief beïnvloedde. Dat hoef ik met Nederlands bier niet te proberen.
Ik had dat namelijk ook vaak met tapbier in Nederland, erg slechte kwalitiet met veel te veel troep er in.

Lokale bieren.
Ayreon84zaterdag 18 augustus 2007 @ 12:40
Pivo!

Ben ook een paar keer in Tsjechië/Praag geweest. Ik had op een avond zoveel bier op dat mensen dachten dat ik dronken was, maar eigenlijk was ik gewoon heel druk en vrolijk. Volgende morgen had ik ook nergens last van. Hoef je met nederlands bier niet te proberen inderdaad, dan ben je de volgende dag gewoon harstikke ziek.
Public_NMEzaterdag 18 augustus 2007 @ 13:13
Ik vond de Tjechische biertjes een beetje kracht missen (uit de fles dan). Mijn ouders hadden vorig jaar 15 verschillende soorten meegenomen, en hebben we een grote biertest gedaan. Zaten wel lekkere bij hoor, daar niet van. Maar het beste pils is toch Duits pils (helaas)...
Paulzaterdag 18 augustus 2007 @ 13:13
Budweiser
gronkzaterdag 18 augustus 2007 @ 13:19
http://www.patentstorm.us/patents/5455052-description.html

Oftewel, kans is vrij groot dat tsjechisch bier geen of minder conserveringsmiddelen bevat. Wat ook niet hoeft: als je gewoon flink doordrinkt heb je altijd vers bier

De heinekens enzo zitten met 'gegarandeerde houdbaarheidsdatums', stabiele kwaliteit en meer van dat soort modernistische onzin (waarom zou de ene batch niet net een beetje anders mogen smaken dan de andere?). Plus dat het natuurlijk een stuk makkelijker verkoopt, als je een voorraad gewoon een aantal weken/maanden kunt laten staan.
Djeezzaterdag 18 augustus 2007 @ 13:56
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 13:13 schreef Public_NME het volgende:
Maar het beste pils is toch Duits pils (helaas)...
Grappenmaker! Het beste bier is nog immer het Belgische bier! Maarja, met gewone pils heb je ms wel gelijk, al vind ik Bitburger niet lekker.
theKiDzaterdag 18 augustus 2007 @ 14:03
Ik heb nog nooit een houten kop gehad van pils en/of bier

Terwijl ik toch best veel drink
knepzaterdag 18 augustus 2007 @ 14:05
Misschien hebben ze daar ook een soort 'Rheinheitsgebot? .
Public_NMEzaterdag 18 augustus 2007 @ 14:38
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 13:56 schreef Djeez het volgende:

[..]

Grappenmaker! Het beste bier is nog immer het Belgische bier! Maarja, met gewone pils heb je ms wel gelijk, al vind ik Bitburger niet lekker.
Ik had het idd over pils en niet over bier, zoals in speciaalbier .
Djeezzaterdag 18 augustus 2007 @ 14:43
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 14:38 schreef Public_NME het volgende:

[..]

Ik had het idd over pils en niet over bier, zoals in speciaalbier .
Juist, want er gaat niets boven een 'bolleke'...
Verdwaalde_99zaterdag 18 augustus 2007 @ 16:10
Omdat de Tsjechen bekend staan als grootste zuiperts op deze aarde, daarom zullen ze waarschijnlijk bier produceren en drinken waar je geen houten kop van krijgt zodat je de dag erna lekker verder kunt zuipen zonder over je nek te gaan.
Daywalk3rzaterdag 18 augustus 2007 @ 18:13
Ik dronk krusevic in praag.
Zaten wij donderdag in poolcentrum in nijverdal.
Komen er opeens 7 tjechen ofzo bij ons zitten vragen of we wiet hadden.
Hadden eigen bier mee wat niet mag natuurlijk maar ik kreeg er 1 en hij was lekker.
7 procent zat erin.
Verdwaalde_99zaterdag 18 augustus 2007 @ 18:37
Waarom wordt dat Tsjechische bier dan zo weinig verkocht in Nederland als het zo goed uitwerkt? Sowieso is het aanbod van bier vaak beperkt. Loop je in de supermarkt dan is er amper een variatie in soorten bier. Zelfde geldt voor een slijterij, dan zou je al naar een groothandel moeten gaan en of die dat verkopen is ook maar de vraag.

Waarom wel Budweiser en niet eens een Tsjechisch biertje in de schappen? Te goedkoop en niet winstgevend?
PICHTzaterdag 18 augustus 2007 @ 18:40
quote:
Op vrijdag 17 augustus 2007 21:10 schreef ruud.nl het volgende:
Urquell
gronkzaterdag 18 augustus 2007 @ 18:40
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 18:37 schreef Dromenvanger het volgende:

Waarom wel Budweiser en niet eens een Tsjechisch biertje in de schappen? Te goedkoop en niet winstgevend?
Houbaarheid, dus. Ga maar na: als je bier opeens net zo moet gaan behandelen als groente, waarbij je de helft kan wegpleuren na een week omdat 't goor is geworden, dan wordt 't opeens duur, en dan maak je d'r geen winst meer op..
Dactuszaterdag 18 augustus 2007 @ 19:36
Klopt, die vlieger gaat trouwens ook op voor Poolse biertjes (5,6 vol-%). Ik was de volgende ochtend na een berg halve liters + wodka + absint gewoon kiplekker. Ik dronk vervolgens een aantal biertjes in Nederland en was de volgende dag gewoon gaar.
Verdwaalde_99zaterdag 18 augustus 2007 @ 19:45
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 18:40 schreef gronk het volgende:

[..]

Houbaarheid, dus. Ga maar na: als je bier opeens net zo moet gaan behandelen als groente, waarbij je de helft kan wegpleuren na een week omdat 't goor is geworden, dan wordt 't opeens duur, en dan maak je d'r geen winst meer op..
Bedoel je houdbaarheid omdat het bier minder lang houdbaar is of bedoel je houdbaarheid omdat minder mensen overgaan tot het kopen van zo'n tsjechies biertje omdat ze al snel gewend zijn hun grolsch te pakken omdat ze altijd grolsch drinken? Dat het bier dus minder verkocht wordt omdat het een onbekend merk is waardoor de voorraad te lang blijft staan.

Maar zo wordt Jaeger bij C1000 ook in grote getale verkocht zelfs al is het geen populair merk.
Ringozaterdag 18 augustus 2007 @ 20:06
Kom net terug uit de stad, gegeten met een biertje, één blikje Tsing Tao, Chinees bier.
Dactuszaterdag 18 augustus 2007 @ 20:24
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 20:06 schreef Ringo het volgende:
Kom net terug uit de stad, gegeten met een biertje, één blikje Tsing Tao, Chinees bier.
RIP aan de nabestaanden

Maar euh...was het te zuipen?
Ringozaterdag 18 augustus 2007 @ 20:28
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 20:24 schreef Dactus het volgende:
RIP aan de nabestaanden

Maar euh...was het te zuipen?
Ik moest er niet van kotsen.
Maar ik mis het Tsjechische bier waar je lichaam blij van wordt en je portemonnee ook, want het kost maar 1¤ voor een halve liter.
popolonzaterdag 18 augustus 2007 @ 20:42
Ik had 't dus eigenlijk alleen met bier van de tap, uit flesjes gaat wel.

Wat gooien ze er toch voor een troep doorheen.
Ringozaterdag 18 augustus 2007 @ 20:55
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 20:42 schreef popolon het volgende:
Ik had 't dus eigenlijk alleen met bier van de tap, uit flesjes gaat wel.

Wat gooien ze er toch voor een troep doorheen.
Ik weet het niet. Water, gerst, hop, dat staat op de meeste flesjes.

Het is overigens niet dat ik in NL met walging bier drink, maar het verschil valt me nu zo op. Met (lokaal) Duits pils hetzelfde verhaal. Misschien toch het Reinheitsgebot, of een ander lokaal brouwgeheim? Kan me voorstellen dat men zich in Tsjechië ook nog aan zo'n oud handvest houdt, al was het alleen maar om het verschil met importbier te kunnen blijven maken.
popolonzaterdag 18 augustus 2007 @ 21:06
Ik bedoel eigenlijk tapbier.

Volgens mij gaat er nog veel meer troep doorheen. Bier met teveel bubbeltjes vertrouw ik sowieso niet.

Heb eens in de kroeg een biertje gehad waar ze net de leidingen hadden laten reinigen. Gadver Ik stond nog net geen bellen te blazen.
Verdwaalde_99zaterdag 18 augustus 2007 @ 22:17
Qua Duits bier dacht ik dat Becks altijd het lekkerste was, kost ook het meeste geld waar ik het koop, 14 euro voor 20 halve liters en warsteiner iets van 11 euro.

Maar het smaakt niet naar alcohol en lijkt op alcohol-vrij. Ik drink bier dus vanwege de smaak van alcohol die erin zit, wil ik een bier zonder die smaak dan ga ik wel amstel malt drinken. Becks smaakt dan wel verfrissend maar het idee dat je bier met 5 procent drinkt is niet aanwezig.

Niet dat ik iedere dag aan het bier zit overigens Een time-out is nu het geval.