abonnement Unibet Coolblue
pi_52806378
Netjes WZZ1! En ook van Pasmarose, lijkt me toch echt wek een redelijke winkel.
Ik heb nog Lintong gebrand uit Indonesie. Zware aromatische smaak.
Mag je die brander nog steeds lenen van Kaldi?
pi_52806876
ja die heb ik nog steeds maar ben nu zwaar aan het twijfelen tussen een iRoast2 en een Gene Café. Die tweede is wel veel duurder maar heeft meer capaciteit en is een stuk stiller dan de iR2 hoor ik overal... Hoe denk jij over de duurzaamheid van jouw apparaat (hoe lang verwacht je dat 'ie meegaat)?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52813800
Ik kreeg net een mail van ongebrand dat ze de Gene Roaster op voorraad hebben. Als ik jou was zou ik een keertje naar ongebrand bellen voor een afspraak en een demonstratie. Ze hebben beide machines op voorraad en je kunt dan dus gelijk je keuze maken. Gelijk een kilootje of wat bonen erbij en je kunt los.
pi_52814103
Ik heb toevallig vanochtend gebeld. Ik heb eigenlijk al min of meer besloten voor de Gene Café te gaan, ben het mezelf nu nog aan het verantwoorden Maar een afspraak om hem in het echt te zien is een goed plan, dan ben ik er toch wat geruster op!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52814535
Moet je zeker doen. Ivo en Viana zijn altijd heel aardig en geen moeite is te veel om je vragen te beantwoorden. Bovendien krijg je altijd een espresso'tje uit hun Kees van der Westen Mirage.
Ik denk ook zeker dat je aan de Gene een betere koop doet, maar dan mag ook zeker wel voor dat geld.
Als je ook nog wel eens voor iemand anders zou branden zou ik zeker de Gene nemen want dan is 150 gram van de IR aan de krappe kant.
De afwerking van de Iroast is niet geweldig en hij maakt inderdaad veel herrie maar je leest niet veel dat hij het niet lang zou doen. Bovendien is de garantie wel ok bij Ongebrand. Er zijn ook maar weinig mensen ontevreden over de Iroast omdat het resultaat gewoon goed is.
Als je het geld er echt voor over hebt zou ik de Gene kopen als je dat niet hebt dan doe je aan de Iroast ook een hele goede koop. Ik ben benieuwd!
Trouwens geen plaats om die Cafemino van Toper neer te zetten? Dat is pas een brander
pi_52816078
Nou, ik heb mijn Silvia gekocht . Het gaat om een acht jaar oude, maar ik heb er maar 155 euro voor betaald. Vorig jaar nog een nieuwe boiler ingezet en onderhoudsbeurt gehad, dus het lijkt me een goede koop.

Nu zit ik me eens echt te orienteren voor een maler. Ik zit te twijfelen tussen de Rocky, Macap M4 en de Mazzer mini. De rocky is het goedkoopst (220 euro), de macap en mazzer zijn ongeveer evenduur. Welke van de twee zouden jullie mij aanraden?

Omdat mijn relatief oude silvia (naar zeggen) een slechte termperatuurcontrole heeft, wil ik hem misschien wel gaan PID-en. Zijn er hier mensen die daar ervaring mee hebben? Zo ja, zijn er nog tips&tricks? Of is het eigenlijk gewoon een hype en zinloos....
pi_52816187
PID'en is iig géén zinloze hype. Als je 't doet krijg je dezelfde temp. controlelektronica die in de duurdere apparaten van 1500 euro zit. Ik heb het zelf niet gedaan maar het schijnt echt doodsimpel te zijn, mits je enige affiniteit hebt met de schroevendraaier en draadjes verbinden enzo

Wat betreft de maler: Je kunt een rocky kopen maar dan wil je waarschijnlijk op een gegeven moment toch wat beters. Ik heb nooit met de Macap gewerkt dus daar kan ik niets zinnigs over zeggen maar de Mazzer is een heel fijn apparaat en ik zie mezelf niet gauw een andere maler kopen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52818066
PID-en lijkt me voor een Silvia ideaal. Dan heb je echt temperatuurstabiliteit. Wat je nodig hebt is een PID een relais en wat draden. Wat je eigenlijk kortgezegd doet is dat je de thermostaat die de machine heeft om de watertemperatuur te bepalen buiten spel zet en daar hang je de PID tussen. Die meet continue heel nauwkeurig de door jou ingestelde temperatuur en houdt die constant op bijvoorbeeld 95. De PID bepaald dus wanneer het warmte element van je machine aan en uitgaat. Ik heb er genoeg over gelezen en het valt volgensmij reuze mee. Als ik een Silvia had deed ik het meteen, maar ik heb een machine met wartewisselaar dus is het minder nodig.
Ik heb zelf een Macap M4 molen en die bevalt prima. Ze zitten toch nog wel redelijk onder de prijs van een Mazzer, vooral de doserless versie die is 329 tegen minimaal 400 voor een Mazzer. Enige nadeel is dat de Mazzer stepless verstelling heeft en de Macap stepped, maar wel met heel veel steps dus of het veel uitmaakt? Ik vond de Macap ook gewoon mooier en de kwaliteit is hoog dat bewijzen alle testen op internet (home-barista) en mijn ervaring tot nu toe.
pi_52818874
Jij bent ook een mooie trouwens, jij ziet mij wel een brander van 2900 ekkies kopen he?

Ik denk dat ik maar gewoon de poeplap trek en voor de gene ga... Is er iemand weleens met het openbaar vervoer naar Lieren gegaan? Heb geen auto namelijk
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52819663
Haha tsja voor je hobby moet je wat over hebben . Je kunt 9292ov.nl eens checken maar ik denk dat het een slechte optie is. Lieren is echt een heel klein plaatsje (om niet te zeggen een gat). Die mensen wonen in een grote boerderij aan de rand van Lieren. Ik ben er twee keer geweest en beide keren met de auto.
Alles is bij hun aan huis dus ze stellen het altijd wel op prjs als je belt voor je komt.
Ik was ff nieuwsgierig en heb 9292 ov gecheckt. Het is ''maar'' een half uur vanaf de bushalte.
pi_52821376
Hah ik check 't nu ook idd... Eerst 3 uur in de trein zitten en dan nog een half uur mogen lopen. Dan maar op goed geluk bestellen, ik ben geen marathonloper!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52889119
En? Staat de Gene in bestelling?
  zondag 2 september 2007 @ 14:15:27 #113
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52889760
ik twijfel ontzettend tussen de I-roast en de Gene Cafe. Ik heb het geld wel, het is alleen de vraag of ik het er allemaal voor over heb. Ik vraag me af hoelang ik kan branden met de Gene Cafe. De I-roast is volgens mij erg vatbaar voor "kapot gaan", als ik reviews en reacties lees mag je blij zijn als hij 2 jaar meegaat. Dat vind ik erg kort, maar als ik de Gene Cafe koop wil ik wel dat hij zo'n 4-5 jaar meegaat.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_52904161
Ik heb inmiddels besloten de GC te nemen. Ik moet 'm nog bestellen overigens. Voor mij zijn de redenen dat ik graag kleine batches van SOs wil branden om te postblenden (dat doet de GC zonder problemen, de iR2 heeft daar meer moeite mee) en dat de GC vrijwel geruisloos is. Toen ik een topic op CoffeeGeek opende raadde iedereen me de Gene Café aan.

Hier nog wat latte art pogingen:

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52904265
Ow faberic, hier is op CG een topic met flink wat posts met meningen over de Gene Café:

http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/homeroast/225741
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52905484
Nah, ik heb mijn eerste shots gemaakt met mijn Silvia en preground Illy-bus. Erg weinig crema en hij liep veel te snel door. Maar ja, die bus staat ook al een paar dagen open.... Morgen ben ik een dag thuis en dan ga ik wel even langs bij Kaldi voor wat versgemalen spul.

Wat zou de reden kunnen zijn dat hij te snel doorliep? Te weinig koffie? Te zacht getampt? Brakke koffie?

Ik zit qua maler nog te dubben tussen de Mazzer Mini en de M4, maar ik heb voorlopig toch weinig tijd om er echt aan te gaan zitten, dus ik koop de koffie voorlopig wel bij Kaldi oid, ik kom er toch vaak langs.

Wat is trouwens een goede/niet te dure (volgens mij is het alleen maar looks) tamper of aflopbak, iemand een suggestie?
pi_52909447
Ik denk dat de brakke koffie de hoofdreden is dat je Silvia zo snel doorloopt. Je zegt het zelf al, de bus staat reeds enige dagen open.
De grindenstein afklopbak is niet te duur (ergens in de 20 euro) en werkt goed. Die hebben ze ook bij Kaldi. Daarnaast verkoopt Kaldi goede en niet te dure tampers. Ik vind een btje zware altijd wel fijn, verder zijn de looks bepalend denk ik. Aluminium, RVS of hout of een combi daarvan.
pi_52909870
Over die Grindenstein vind je op coffeegeek een 7(!!!) pagina's lange review. Ik vind het gewoon een goed ding. Mooi, makkelijk schoon, compact en niet duur. Heb ik geen zeven pagina's lange lofzang voor nodig om dat te zeggen. Wat aanstampers betreft is mijn favoriet de de rancilio. Goed zwaar, fijne balans door de houten bovenkant en ligt gewoon lekker in de hand. Mag ook wel voor wat 'ie kost, het isn ook gelijk de duurste die ik heb.

Wat de koffie betreft, het is mijn ervaring dat de Silvia graag een behoorlijk fijne maling blieft. Fijner dan bijvoorbeeld de isomac machines. Is je koffie niet gewoon wat aan de grove kant?
pi_52910586
Ik heb net bij de AP om de hoek AH Excellent Espressomaling gehaald. Zelfde verhaal qua doorlopen. Een dubbele shot loopt in ongeveer 18 seconden door. De crema is wel veel beter en de smaak ook. De kaldi is vanochtend niet open , dus ik ga ertussen de middag wel even langs.

Die Grindenstein ga ik maar gewoon kopen denk ik, en qua tamper kijk ik wel gewoon even bij kaldi.

Wat raden jullie mij aan om bij kaldi te zeggen wbt maling?
pi_52911246
Dat je een Silvia hebt. Dan moeten ze weten wat voor maling je nodig hebt. Zo niet dan zou ik vragen voor een maling die ze ook in hun eigen machine doen (bij de meeste Kaldi's een Kees v/d Westen) En zodra je het kan besteden koop een molen, desnoods een horecamolen van Marktplaats.
pi_52912428
quote:
Op maandag 3 september 2007 10:11 schreef marmhz het volgende:
Dat je een Silvia hebt. Dan moeten ze weten wat voor maling je nodig hebt. Zo niet dan zou ik vragen voor een maling die ze ook in hun eigen machine doen (bij de meeste Kaldi's een Kees v/d Westen) En zodra je het kan besteden koop een molen, desnoods een horecamolen van Marktplaats.
Dankjewel! Ik ga er nu langs, ik hou jullie op de hoogte...

Ik kan prima een molen betalen, ik zit alleen nog te dubben welke. De komende twee weken ben ik weer weg (ben nu ff een dagje thuis) dus het heeft ook niet prioriteit 1.
pi_52917472
Upd: De Kaldi zou om 12 uur open gaan, maar toen ik er om half 1 kwam, kwam er net iemand een bordje ophangen met "Door omstandigheden zijn wij vandaag gesloten". Ik ben toen maar naar Simon Levelt gegaan, maar daar hadden ze geen knockboxes en tampers. Daar heb ik toen 150 gram van hun duurste koffie gekocht ( http://www.simonlevelt.nl/KoffieWinkel/Products.aspx?coi=3021&title=Espresso+del+Barista ), en ze hadden de juisten instellingen voor een rancilio (stand 1.5), dus dat zat goed. Wat me op de terugweg opviel was dat die koffie zo sterk geurde dat ik hem TIJDENS het fietsen nog rook .

Ik heb er net mijn eerste bakjes mee gezet en ook dat tempsurfing eens geprobeerd. Ik had in 26 seconden twee superbakjes koffie. Ik heb het daarna nog een keer geprobeerd, weer met tempsurfing, maar toen ging opeens halverwege het shot de boiler weer aan. Volgens mij had ik iets verkeerd gedaan ofzo, en deze koffie was echt veel slechter.

Al met al zijn de eerste stappen op weg naar een goede kop koffie geslaagd . Bedankt allemaal!

Ik zal zo even een paar plaatjes schieten van mijn volgende creatie.

Plaatjes: (totale extractie 24 seconden, het begon in kopje te stromen na 5 sec). Commentaar?



Je ziet op internet trouwens iedereen altijd het tweepersoons portafilter gebruiken. Is dat omdat deze betere koffie geeft dan het 1persoonsfilter, of gewoon omdat men graag veel koffie lust?

[ Bericht 6% gewijzigd door Mark_V op 03-09-2007 17:37:27 ]
pi_52920968
Leuk dat de resultaten al beter worden. Zo zie je dat versheid en maalgraad grote invloed hebben. Je vraagt commentaar:
Nou door de foto krijg je altijd wat vertekening maar ik vind de koffie veels te blond. De rechtse is zelfs tegen wit aan. Het lijkt een btje op wat een volautomaat maakt.
Dat ligt niet aan jou maar aan Simon Levelt, die gewoon geen koffie heeft die echt dagvers is gebrand. Het enige wat wel invloed kan hebben op het blonden is temperatuur. Dus inderdaad temperatuursurfen maar dat doe je al.
Dat je de koffie van Simon zo ruikt is wel lekker maar eigenlijk natuurlijk niet goed. Je aroma vliegt weg op de fiets
Je moet echt een caramelbruin laagje erop hebben. Als het helemaal goed gaat zie je 2 caramelkleurige stroompjes en pas na 25 sec gaan die dan blonden zoals in jou kopje. Dan moet je de machine uitzetten. Blond is in principe smaakverslechtering.
De reden dat iedereen tweepersoons porta's gebruikt is omdat 1 kops moeilijker te beheersen is. Je zet er met andere woorden met meer moeite een perfect espresso'tje mee. Bij een tweekops loopt alles gelijkmatiger door.
Bovendien heb je als je er twee zet altijd een extra testkopje wat je eventueel gewoon weggooit.
pi_52921152
Gene Café besteld samen met een kilo Cuba en een kilo Indonesian Kalossi... Can't wait!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 3 september 2007 @ 18:08:17 #125
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52921328
Ik heb ook de Grindenstein afklopbak, volgens mij is dat de enige in die prijscategorie.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')