Als je een rib- of haaskarbonade droog hebt, doe je het zelf niet goed.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:31 schreef conleche het volgende:
Je hebt schouderkarbonade die op ribkarbonades lijken (met zo'n handvatbot) Persoonlijk vind ik dat de lekkerste: niet zo droog als een rib of haaskarbonade en niet zo vettig als die schouderkarbonades met die "eilandjes" vlees tussen het vet. Die laatste kan je het best maken zoals Piet zegt. Maar die met handvatbot kan je gewoon aanbraden en een kwartiertje à 20 minuten op middelhoog vuur zonder deksel op de pan laten braden. En zout mag je er best van te voren op doen, als je het er maar niet láng van te voren opdoet. Ik doe altijd zout, peper en nootmuskaat. (is dat laatste ouderwets trouwens? Heb ik nog van m'n moeder geleerd...)
Hoe je ze ook bakt: het blijft een minder smeuig vlees dan de mooie schouderkarbonade en het luistert heel nauw hoe lang je ze in de pan laat: Tekort en het is nog roze van binnen en te lang: schoenzolen! (dat roze vind ik bij fricandeau enzo niet zo erg, maar als een karbonade nog roze is, dan is het aan het bot vaak nog echt niet gaar)quote:Op donderdag 9 augustus 2007 11:07 schreef beunkster het volgende:
[..]
Als je een rib- of haaskarbonade droog hebt, doe je het zelf niet goed.
Die zijn helemaal niet droog, maar die maak je droog door ze veel te lang in de pan te laten zitten (een kwartiertje is al veel te lang, zeven minuutjes is meer dan genoeg).
Voor wat betreft die 'mooie' schouderkarbonade heb ik even een plaatje gemaakt hoe dat in elkaar zit.
[afbeelding]
Die 'eilandjes' zitten meer naar de nek toe, hoe meer je bij de rib komt, hoe mooier het vlees wordt.
Nou met dat laatste ben ik het niet eens! Gewoon doen en je krijgt het heus wel onder de knie. Ik blijf ook bij mijn punt dat ook al bak je een rib of haaskarbonade perfect (ik schat in dat ik dat 4 van de 5x goed doequote:Op donderdag 9 augustus 2007 15:44 schreef beunkster het volgende:
Zonder meer waar wat je zegt, daarom zeg ik ook: dan doe je het zelf niet goed.
Een ribkarbonade laat zich makkelijker verkloten dan een schouderkarbonade. Het is geen vlees voor iemand die niet goed genoeg weet waar ie mee bezig is. Zo iemand kan beter een filetlapje nemen en dat 2 x 3 minuten bakken.
Misschien klinkt bovenstaande wat arrogant, zo is het echter niet bedoeld.
Als je trouwens niet zeker bent van je zaak: vraag het je slager hoe je het klaar moet maken of begin er gewoon niet aan.
Ligt er maar aan wat je wil, hoe dichter bij de nek, hoe smaakvoller het vlees, maar ook meer sudderen.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 11:07 schreef beunkster het volgende:
[..]
Als je een rib- of haaskarbonade droog hebt, doe je het zelf niet goed.
Die zijn helemaal niet droog, maar die maak je droog door ze veel te lang in de pan te laten zitten (een kwartiertje is al veel te lang, zeven minuutjes is meer dan genoeg).
Voor wat betreft die 'mooie' schouderkarbonade heb ik even een plaatje gemaakt hoe dat in elkaar zit.
[afbeelding]
Die 'eilandjes' zitten meer naar de nek toe, hoe meer je bij de rib komt, hoe mooier het vlees wordt.
Net als een lamsrack maar dan van varkenquote:Op donderdag 9 augustus 2007 16:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb trouwens liever een braadstuk dan lapjes. Veel sappiger en smakelijker. Zeg maar een stuk of 4 a 6 ribkarbonades aan één stuk laten en als geheel braden, en pas bij het opdienen portioneren.
Dat kan je doen, iddquote:Op donderdag 9 augustus 2007 16:32 schreef colette het volgende:
[..]
Net als een lamsrack maar dan van varken![]()
Ja dat kan, maar je kan het ook in een gietijzeren braadpan doen.quote:Klinkt goed! Doe je dat dan in de oven?
Ja, eigenlijk wel, er zijn een paar variabelen, hoe zwaar is het vlees, hoe dik, welk deel van het beest is het een ossehaas (ja ook die braad ik aan 1 stuk) is sneller gaar dan een ham met zwoerd.quote:En hoe weet je wanneer het gaar is? Fingerspitzengefuhl?
Ik vind grote stukken vlees uit de oven heel moeilijk. Waarschijnlijk omdat ik het niet zo vaak doe, weet ik niet precies wanneer het gaar is. Bijvoorbeeld met een rosbief. Ik houd wel erg van rood vlees, maar het moet wel warm zijn van binnen. Heb al een paar keer gehad dat ik het er te vroeg had uitgehaald en dan moest ik het binnenste weer opbakkenquote:Op donderdag 9 augustus 2007 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat kan je doen, idd
[..]
Ja dat kan, maar je kan het ook in een gietijzeren braadpan doen.
[..]
Ja, eigenlijk wel, er zijn een paar variabelen, hoe zwaar is het vlees, hoe dik, welk deel van het beest is het een ossehaas (ja ook die braad ik aan 1 stuk) is sneller gaar dan een ham met zwoerd.
Verder de temperatuur en capaciteit van de oven etc etc
Rosbief zelf braden, dan moet je de ros een uur of 2 voor je gaat braden de bief uit de koeling halen.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 16:59 schreef colette het volgende:
[..]
Ik vind grote stukken vlees uit de oven heel moeilijk. Waarschijnlijk omdat ik het niet zo vaak doe, weet ik niet precies wanneer het gaar is. Bijvoorbeeld met een rosbief. Ik houd wel erg van rood vlees, maar het moet wel warm zijn van binnen. Heb al een paar keer gehad dat ik het er te vroeg had uitgehaald en dan moest ik het binnenste weer opbakken. Nu laat ik rosbief een kwartiertje rusten onder alufolie en dan is het meestal wel goed. Maar ik merk dus dat mijn normale manier van koken, (alles zo'n beetje inschatten en aanvoelen), bij grote brokken vlees niet helemaal voldoende is, met andere woorden: ik voel het (nog) niet aan. En moet eigenlijk een tabelletje hebben met zoveel minuten per kilo voor dat en dat vlees.
quote:Op donderdag 9 augustus 2007 17:28 schreef beunkster het volgende:
@ Colette: meten is weten, pak dus een kernthermometer en je weet het zeker.
Kost geen drol (< 10 euro) en is erg handig:
[afbeelding]
Bullshit....quote:Op woensdag 8 augustus 2007 08:57 schreef Evik het volgende:
Door het snelle schroeien blijft er genoeg vocht in he vlees.
quote:Op donderdag 9 augustus 2007 18:08 schreef beunkster het volgende:
Oldenhof Kookkado, de meest linkse van de drie
Jij maakt dus eigenlijk Wienerschnitzel karbonadesquote:Op vrijdag 10 augustus 2007 15:11 schreef Mutsaers__78 het volgende:
Mijn manier van schouderkarbonaatjes bakken:
eerst afspoelen met water
droogdeppen
insmeren met peper en zout
goed in de paneermeel rollen
gas hoog zetten, redelijk wat bakboter in de pan
schouderkarbonades erin, 30 seconden per kant op hoog vuur bakken
gas op een lage stand zetten
ongeveer 15 minuten laten bakken met af en toe het vlees draaien ertussendoor
En lekker dat is dan is!
Oh enne...geen karbonades meer bij de C1000 kopen. Baggerspul daar...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |