quote:Huurrecht
Het huurrecht is het recht dat geldt tussen twee (of meer) contractspartijen bij een huurovereenkomst. Ten aanzien van woningen geldt een vrij uitgebreide huurdersbescherming. Zo kan een verhuurder een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd niet opzeggen zonder toestemming van de huurder of de kantonrechter. De rechtswinkel verleent in principe alleen rechtshulp aan huurders, dus aan de zwakkere partij.
Dat weet ik.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 12:03 schreef Mauro het volgende:
Hij kan haar niks maken.
Huurdersbescherming enzo.
quote:Dringend eigen gebruik:
Wil de verhuurder op grond van dringend eigen gebruik de
huurovereenkomst opzeggen, dan dient voldaan te zijn aan drie
wettelijke eisen, en wel in de volgende volgorde:
1) Er moet allereerst sprake zijn van dringend eigen gebruik (
zo nee dan kan de vordering meteen afgewezen worden).
2) De belangenafweging moet in het voordeel van de verhuurder
uitvallen. (zo nee dan kan de vordering worden afgewezen).
3) Het moet blijken dat de huurder passende vervangende
woonruimte kan krijgen. Blijkt dat niet dan zal de rechter de
vordering moeten afwijzen.
(De beoogde verkoop van het verhuurde levert geen dringend eigen
gebruik op!)
In het algemeen kan men stellen dat de verhuurder die op grond
van dringend eigen gebruik wil opzeggen een zware zaak moet
voorleggen, juist omdat de belangen van de huurder zo’n
tegenwicht kunnen vormen voor zijn veronderstelde dringen eigen
gebruik. Allerlei factoren spelen mee die de mate van
dringendheid bepalen; een algemene richtlijn is niet te geven.
De feitenrechter moet hierover een oordeel geven en zijn
beslissing hierover zal van geval tot geval verschillen.
Hij is haar inderdaad flink bang aan het maken. En dank je wel voor de link. Ik zal er zeker wat aan hebben.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 12:08 schreef _Flash_ het volgende:
Hier staat een link naar het juiste boek van het burgerlijk wetboek
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=7002
Hoop dat je er wat aan hebt. Je schoonzus staat helemaal in het gelijk. Misschien probeert de huisbaas haar alleen maar bang te maken zodat ze weg gaat.
Hetgeen je aangeeft in de brief te zetten klinkt prima!![]()
Dat is alleen bij verkoop van een verhuurde woning door de verhuurder van toepassing.quote:
Dat staat er als voorbeeld bij ja. Maar het geldt in alle gevallen. De huurder staat beresterk en de verhuurder dus niet.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 12:11 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Dat is alleen bij verkoop van een verhuurde woning door de verhuurder van toepassing.
Daarom: huurcommissie inschakelen. Huurbedrag wordt vastgesteld en bij problemen treedt de huurcommissie op namens de bewoner.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 14:58 schreef Katinkat het volgende:
Het lastige is wel dat je kans loopt dat hij haar straks gaat treiteren, zodat ze uiteindelijk wel iets anders gaat zoeken.
Ik heb vast niet goed gekeken maar ik kon geen contact gegevens vinden op de pagina van de huurcommisie.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 15:14 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Daarom: huurcommissie inschakelen. Huurbedrag wordt vastgesteld en bij problemen treedt de huurcommissie op namens de bewoner.
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=8061quote:Op donderdag 2 augustus 2007 15:18 schreef nikky het volgende:
Ik heb vast niet goed gekeken maar ik kon geen contact gegevens vinden op de pagina van de huurcommisie.
Ik denk dat de huisbaar het zou proberen op basis van 1. De huurder gedraagt zich niet als een goed huurder.quote:Op welke gronden kan de verhuurder de huur opzeggen?
De verhuurder kan maar op zes gronden de huur opzeggen, andere gronden zijn ongeldig. In de vragen hierna leggen we de betekenis verder uit. De zes gronden zijn:
1. De huurder gedraagt zich niet als een goed huurder.
2. De afgesproken tijd is verstreken. Dat is het geval als een huur voor bepaalde tijd overeen was gekomen.
3. De verhuurder heeft de woning nodig voor dringend eigen gebruik.
4. De huurder weigert een redelijk aanbod tot het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst (dat aanbod mag geen verandering van de huurprijs of servicekosten betreffen, tenzij het om woningen gaat waarvan de huurprijs geliberaliseerd is.
5. De verhuurder verwezenlijkt een bestemming volgens een geldend bestemmingsplan.
6. De verhuurder beëindigt de huur op grond van een belangen-afweging tussen huurder en verhuurder. Deze zesde opzeggingsgrond geldt alleen voor (inwonende) hospita-kamerbewoners die langer dan 9 maanden huren.
Gezien het bovenstaande is er wel meer voor nodig dan dat er af en toe iemand komt slapen, wil er sprake zijn van slecht huurderschap. En dan nog zal hij eerst een geldige opzegging en daarna een rechterlijk bevel nodig hebben, voordat hij mag ontruimen. Als hij nog één keer dreigt om zonder daarvoor de rechterlijke weg te volgen aan jouw schoonzusjes eigendommen te komen, gewoon de politie bellen.quote:Wanneer gedraagt de huurder zich niet als een goed huurder?
Onder niet goed huurderschap valt bijvoorbeeld wanbetaling, onbehoorlijk gebruik of ernstige overlast (zie de drie vragen hieronder). De huurovereenkomst kan worden ontbonden op grond van wanprestatie.
Wat is wanbetaling?
Van wanbetaling is sprake als een huurder een grote huurachterstand heeft of dat de huurder, ondanks aanmaningen van de verhuurder, telkens de huur te laat betaalt. Als u soms te laat betaalt of een kleine huurachterstand hebt, is er nog geen sprake van wanbetaling.
Het betalingsverleden van de huurder en de verhouding huurder/verhuurder spelen bij de beoordeling door de rechter een grote rol.
Wat is onbehoorlijk gebruik?
Hiervan is sprake als de woonruimte op een andere manier gebruikt wordt dan waarvoor deze is verhuurd. Bijvoorbeeld als opslagplaats of sexbioscoop. Als onbehoorlijk gebruik kan ook aangemerkt worden het geval waarin een kamer door meerdere personen wordt bewoond, terwijl die kamer slechts aan één persoon verhuurd is, zeker als dit in het huurcontract verboden is. De huurovereenkomst kan worden ontbonden op grond van wanprestatie.
Wat is ernstige overlast?
Een huurder kan de verhuurder, de medebewoners en ook de buren ernstige overlast bezorgen. Voorbeelden zijn: vaak keiharde muziek maken, van de woning of rond de woning een zwijnestal maken. Dit kan ertoe leiden dat de verhuurder de huur opzegt. Als u regelmatig een vriend of vriendin laat overnachten tegen de (morele) bezwaren van de verhuurder in, dan is er geen sprake van ernstige overlast. De huurovereenkomst kan worden ontbonden op grond van wanprestatie.
Moet de huurder de woning altijd verlaten als er sprake is van slecht huurderschap?
Nee, de rechter kan de huurder soms een termijn van maximaal één maand geven om zijn verplichtingen alsnog na te komen (de zogenaamde 'terme de grace'). Daar moet de huurder in een dergelijke situatie wel om vragen. Bijvoorbeeld door in geval van wanbetaling aan te bieden alsnog te betalen. De rechter is niet verplicht een terme de grace toe te staan.
De huurcommissie gaat toch niet over opzeggingen van de huur? Of wel? (ben ook geen specialist op dit gebied)quote:Op donderdag 2 augustus 2007 15:14 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Daarom: huurcommissie inschakelen. Huurbedrag wordt vastgesteld en bij problemen treedt de huurcommissie op namens de bewoner.
Daar gaat het nu even niet om. Hij gedraagt zich als een slechte verhuurder. Als je de huurcommissie inschakelt en zij geven jou gelijk, wordt het huurbedrag op een bepaald niveau vastgesteld en geniet je huurbescherming voor een bepaalde tijd. Het wordt voor de verhuurder dan nog moeilijker om je de woning uit te pesten. Bij achterstallig onderhoud door verhuurder volstaat dan één telefoontje naar de huurcommissie. Dan hoef je zelf niet eindeloos in discussie te gaan met die man.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 15:27 schreef Pool het volgende:
De huurcommissie gaat toch niet over opzeggingen van de huur? Of wel? (ben ook geen specialist op dit gebied)
Dat zijn huisjesmelkers nooit. Die willen altijd zo veel mogelijk cash er uit trekken, kostte wat het kost.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 12:09 schreef nikky het volgende:
Maar die vent is schijnbaar niet zo'n "aardige" man.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |