Was erg lekker geworden, met een scheutje whiskey erbij. Had alleen de schilletjes wat langer moeten laten koken, die waren wat aan de stugge kant. Goed leermomentje voor de volgende keer.quote:
Wow, 3 kilo bramen... Hier in de omgeving staan helaas alleen een paar vereenzaamde bramenstruiken (en bij voorkeur langs 4-baanswegen), maar ik had wel al op mijn lijstje voor dit weekend staan om vlierbessen te gaan plukken en daar gelei van te maken.quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 14:00 schreef SeLang het volgende:
Kick
3kg lekkere sappige bramen geplukt en die liggen nu te wachten in het vriesvak. Morgen ga ik er jam van maken
En dan hopelijk over een week of twee nog eens een zelfde hoeveelheid.
Recept:
- 1 kg bramen
- 1 kg suiker
- 0,5 citroen + schil voor de pectine en extra aroma
Vorig jaar ca 25 potten gemaakt, genoeg voor een heel jaar smullen
Bramen liggen nu te ontdooien....quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 22:05 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Wow, 3 kilo bramen... Hier in de omgeving staan helaas alleen een paar vereenzaamde bramenstruiken (en bij voorkeur langs 4-baanswegen), maar ik had wel al op mijn lijstje voor dit weekend staan om vlierbessen te gaan plukken en daar gelei van te maken.
Niets van gemerkt. Maar de hoeveelheden die je eet in jam zijn natuurlijk ook niet groot....quote:Op zaterdag 24 augustus 2013 14:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Sleedoorn is trouwens nogal laxerend
Zo heb ik dat ook weleens gedaan ja. Het lastige is alleen dat ik geen pan heb die groot genoeg is om alle potten daarin tegelijkertijd te koken (ik maak jam meestal per 8-12 potten tegelijk).quote:Op zondag 8 september 2013 14:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat je ook kan doen is potjes vullen met kokende jam, zorgen dat de rand schoonblijft, deksel erop en ze in een grote pan kokend water doen. Ze zijn dan na 10-15 minuten echt wel steriel.
Hoe jij het beschrijft doe ik het ook met jam, nooit bedorven. Met andere inmaak waar geen suiker in zit doe ik het wel.quote:Op zondag 8 september 2013 14:47 schreef SeLang het volgende:
[..]
Zo heb ik dat ook weleens gedaan ja. Het lastige is alleen dat ik geen pan heb die groot genoeg is om alle potten daarin tegelijkertijd te koken (ik maak jam meestal per 8-12 potten tegelijk).
Vorig jaar heb ik om te proberen een deel gesteriliseerd zoals jij beschrijft en een ander deel zoals ik eerder beschreef (lege potten steriliseren in de oven en deksels in kokend water). Ik heb geen verschil gemerkt tussen beide batches, ze bleven allebei minimaal een jaar goed.
Maar de kook methode die jij beschrijft is wel het veiligst omdat je de jam sterliseert nadat de pot al hermetisch is afgesloten. Zoals ik het doe kan er nog steeds besmetting optreden tussen het vullen van de potten en afsluiten (door schimmel sporen in de lucht etc). Maar ja, lastig te doen dus in mijn geval.
Dan is het veel kritischer inderdaad. Het beste is trouwens om het steriliseren dan met een snelkookpan te doen omdat je daarmee hogere temperaturen bereikt. Sommige sporen/ bacteriën overleven 100 graden.quote:Op zondag 8 september 2013 19:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe jij het beschrijft doe ik het ook met jam, nooit bedorven. Met andere inmaak waar geen suiker in zit doe ik het wel.
Zuurkool vries ik trouwens gewoon op zijn hoogtepunt in.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 36% gewijzigd door stavromulabeta op 30-08-2015 10:53:38 ]Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
Haha, ik heb van de week geprobeerd duindoorn te plukken, hier in de duinen. Om de 2 minuten hardlopers die langs rennen, 2 keer politie en 1 keer stadswachten. Was niet echt relaxed plukken zo. Ik voelde me net één of andere stroper die beroemde leeuwen probeert te schieten.quote:Op zondag 30 augustus 2015 15:06 schreef _Newman_ het volgende:
gewoon in de openbare bossages rozenbottels plukken en je hebt zo 10 potten jam gratis en voor niets.
Deed mijn oma vroeger altijd. Echt heel lekker ook nog.
Vreemd. Welke geleisuiker hen je gebruikt (ik heb namelijk wel eens soortgelijke problemen gehad met geleisuiker van de Aldi)?quote:Op zondag 20 september 2015 07:51 schreef qltel het volgende:
Heeeelp!
Ik heb hier 4 emmers druiven. Vrijdag de eerste emmer druiven verwerkt tot jam. Gewoon 1 op 1 met geleisuiker en een scheut citroensap er doorheen en 3 minuten gekookt. Gisteren was het nog steeds dun dus heb ik het nog een keer gekookt (5 minuten ongeveer).
Het spul blijft echter vloeibaar. Iemand nog een idee wat ik eraan kan doen, behalve weggooien?
Ja, gek he. De geleisuiker is van een bekend Duits merk:quote:Op zondag 20 september 2015 08:12 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Vreemd. Welke geleisuiker hen je gebruikt (ik heb namelijk wel eens soortgelijke problemen gehad met geleisuiker van de Aldi)?
Ik zou het weer uit de potten in de pan doen en langer koken. Voordat je het afvult de geleertest doen. Daarvoor zet je een bordje in de diepvries om af te koelen en om testen doe je er een druppel gelei op. Als het stolt is het goed. Anders doorkoken.
Ik kan me niet voorstellen dat het daaraan ligtquote:Op maandag 21 september 2015 08:17 schreef qltel het volgende:
Oeps, ik ben er achter wat het probleem is. Er blijkt een THT-datum op geleisuiker te staan en met recentere werkt het wel..
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |