rez ********* 2000-10-11 (1922)
Szia Spender!
A Szentek kozbenjarasa azert lehetseges a katolikusoknal, mert szerintunk az egyhaz nem csak a foldon van, hanem a mennyben es a tisztito helyen is. Mi a Foldon imadkozhatunk azokert akik a tisztito helyen vannak, (Makkabeus konyvek) mig azok akik a mennyben vannak imadkozhatnank ertunk.
Kerdezz meg egy hitgyulist, hogy kapott-e mar "kozbenjaro" imat egy hittestveretol (kezrateteles ima rendszerint). Utana kerdezd meg, hogy ki az egyetlen kozbenjaro Isten es ember kozott.
Mi szerintunk demagogia elutasitani azon szentek kozbenjaro imajat akik mar Istennel vannak, mig azokat akik itt a foldon vannak (meg nem biztos, hogy Istenhez jutnak vegul) elfogadjuk kozbenjarokent.
Gyakori ellenvetes a Szentek kozbenjarasaval szemben, hogy Ok mar halottak es a halottakkal nem szabad kommunikalni (O szovetseg-> szellem idezes).
Mi azonban nem megidezzuk a szentet, hanem Istenen keresztul (imaban) kerjuk (a szentet), hogy imadkozzon ertunk Istenhez. Hogy ennek mi ertelme van? Ugyanaz mint az emberek kozbenjaro imajanak itt a foldon. Mi szerintunk pedig egy szent a mennyben mar inkabb nevezheto elonek mint egy "foldi" szent aki meg a bun halalos karmaiba eshet.
Nan ********* 2000-10-12 (1924)
Sziasztok!
Kicsit elgondolkodtam azon a minap, hogy milyen frontok alakultak ki itt ebben a Mária topikban. Van Katolikus, van mérsékelt és tudós protestáns, meg akad vak és szélsőséges is. (amint látom az utobbi időben meg erősődik a kombatolás is úgy magában)
Aztán itt van pl. Mirambolan, egy olyan lelkiséget és kulturáslis hátteret képvisel, ami ritkán szólal meg mástól. Talán őt lehetne itt igazán "máriásnak" nevezni. Ennek ellenére úgy tünik, hogy még tudóslelkű kollegák is (igen, rád is gondolok Némó) inkább buldózer gyakorlópályának tekintik Miram hozzászólásait ahelyett, hogy figyelemmel, esetleg feltételeznék róla, hogy ebben a témában bizony sok értékes és figyelemreméltó információt szállithat a téma iránt érdeklődőknek.
Hogy tanulni is lehetne tőle, meg attól a platformtól amin áll, azt már fel se merem vetni. Ehhez a hagyományos protestáns kritika túl erőssen felvéste a határokat. Na de nem jutott még eszünkbe, hogy nem csak ez a játszótér létezik? És a téma szempontjából nemcsak protestáns ezirányú "szűklátókörűség" létezik? Persze most nem a vallásos megygyőződésre gondolok elsősorban, mert az természetes korlát sokaknál a megismerésben, hanem ugy általában a megismerésre, az érdeklődésre, a más véleményre való figyelésre.
Ennek ellenére inkább klasszikus protestáns katolikus viadal alakult ki, ami nem meriti ki a téma lehetőségeit.
Ezen megszólalásomat természetessen nem úgy tekintem mintha én fedeztem volna fel a spanyolviaszt, mivel nem tekintem a jelenlévőket (kevés kivételtől eltekintve) olyannak akik nem élnek az általam vázolt lehetőségekkel, hanme inkább arra gondolok, hogy nem biztos, hogy hagyni kellene elragadtatni magunkat begyakorlott rutinpályáinkon.
GEZA ******* 2000-10-12 (1927)
"Aztán itt van pl. Mirambolan, egy olyan lelkiséget és kulturáslis hátteret képvisel, ami ritkán szólal meg mástól. Talán őt lehetne itt igazán "máriásnak" nevezni. Ennek ellenére úgy tünik, hogy még tudóslelkű kollegák is (igen, rád is gondolok Némó) inkább buldózer gyakorlópályának tekintik Miram hozzászólásait ahelyett, hogy figyelemmel, esetleg feltételeznék róla, hogy ebben a témában bizony sok értékes és figyelemreméltó információt szállithat a téma iránt érdeklődőknek."
Én úgy látom, hogy Mirabolan tekint buldózerpályának bizonyos topikokat, amikor érvek helyett kilométeres szövegeket (ismeretlen valakik véleményét) másol be.
Elég sok hajmeresztő dolgot állít. Többnyire üres blöffökről van szó, illetve autentikus forrásnak a pápát jelöli meg. Ezt jól illusztrálja a következő vitarészlet:
Mirabolan (1890): Szűz Máriát a Biblia gyakran Sion leányának nevezi.
GEZA (1891): BLÖFF. Nézd meg, hogy milyen szövegösszefüggésben szerepel a "Sion leánya" kifejezés. Néhány ízelítő: ...
Mirabolan (1846): II.János Pál ezt írja: "Mária, Sion felséges leánya ...
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !