Een automaat schakelt voor je.
![]()
Je hebt geen koppeling en dat been kan dus lekker niks doen.
In principe heb je in het dagelijks leven alleen maar de D-stand nodig om te rijden. De P (uiteraard) is van Parkeren, kortom daar zet je hem in als je de auto geparkeerd hebt.
In de P stand gaat deze ook op soort van parkeerrem waardoor hij (als alles goed is) niet achteruit rolt op een helling bijvoorbeeld.
De N-stand staat voor Neutraal, kortom hij staat "open" , hetzelfde idee als daat je de koppeling in hebt gedrukt bij een schakelauto, of als je een schakelauto niet in de versnelling hebt staan. Hierbij kan de auto dus vrij (van een helling
![]()
) rollen.
De extra standen (vaak aangeduidt als "1"en "2" of D1 en D2) zijn standen die je kan gebruiken als je wat meer kracht nodig hebt bij het trekken van een zware lading bijvoorbeeld, of als je een helling/berg op wilt of iets dergelijks.
Hierbij schakelt een automaat niet verder dan de 1ste (D1) of 2de versnelling (D2).
Ikzelf vind en automaat heerlijk in het dagelijks verkeer, vooral als je veel file of in de stad rijdt. Verder heb je natuurlijk een minder "sportief" gevoel omdat je niet de volledige controle hebt over het moment waarop hij schakelt, dit itt een handgeschakelde auto.
Verder is hij 9 van de 10 keer minder zuinig dan een handgeschakelde auto.
Verder heb je, vooral bij nieuwere auto's, zogenaamde semi-automaten (of half-automaten). Deze werken normaal exact zoals hierboven beschreven, alleen kan je ze in een extra stand zetten waarbij je met de versnellingspook of met flippers aan het stuur zelf kan schakelen, alleen hoef je dan nog steeds niet te koppelen met je voet, je kan alleen dan wel bepalen wanneer en hoe je schakelt.
Een heel verhaal, hopelijk is het ietsje duidelijker zo.
![]()
-edit-
owja, als je ook nog eens achteruit wilt, dan moet je hem in de R-stand zetten.
[ Bericht 2% gewijzigd door Flex82 op 24-06-2007 23:47:20 ]