Turkse wijnen
Veel mensen zijn verbaasd wanneer ze ontdekken, dat Turkije tot de zes grootste wijnproducenten ter wereld behoort. Het woord ‘wijn’ stamt zelfs uit de taal van de Hittieten. De Turkse wijnen (rode en witte) zijn van goede kwaliteit.
Belangrijke wijnbouwgebieden in Turkije
Marmara-kuststreek en Thracië:
Dit gebied levert 40% van de wijndruiven van Turkije.
Soorten druiven uit dit gebied zijn:
Rode: Adakarasi, Gamy, Karaseker, Papazkarasi en Pinor Noir.
Witte: Beylerce, Clairette Riesling, Semillon en Yapincak.
Belangrijke wijnproducent in deze streek is: Doluca.
Egeïsche kuststreek:
Dit gebied levert 20% van de Turkse wijndruiven.
Het bestaat uit de streken Denizli, Izmir en Manisa.
Rode druiven: Calkarasi, Carignan en Grenache.
Witte druiven: Semillon.
Belangrijke wijnproducent: Pamukkale.
Zwarte zee-kuststreek:
Waar? De valleien rondom Corum en Tokat.
Rode druiven: Dimrit, Narince en Sergikarasi.
Witte druiven: Narince.
Belangrijke wijnproducent: Kavaklidere.
Centraal-Anatolië:
Waar? Ankara, Nevsehir, Nigde, Kirikkale en Kirsehir.
Rode druiven: Dimrit, Kalecik Karasi en Papazkarasi.
Witte druiven: Emir.
Ook in Oost- en West-Anatolië zijn wijngaarden te vinden.
De belangrijkste wijnproducent van Turkije is Kavaklidere. Dit bedrijf was in 2004 goed voor 18 miljoen liter wijn.
Andere bekende wijnproducenten zijn: Dolcu en Sevilen – Melen.
In Turkije komen meer dan 1000 verschillende soorten druiven voor; hiervan zijn slechts 22 lokale soorten geschikt voor wijnproductie.
"Amo, ergo sum. I love, therefore I am"
"Niet de dingen zelf maken je ongelukkig, maar je denkbeelden erover"