En waaron vond je dat?quote:Op dinsdag 10 november 2009 17:08 schreef Noortje. het volgende:
Ik heb vandaag een heel mooi betoog gehouden over het feit dat de vrees voor taalverloedering van het Nederlands door chattaal en dergelijke nutteloos is.
MSN en SMS en dergelijke communicatiemiddelen zijn bestemd om snel en efficient te communiceren, vandaar de vele afkortingen en dergelijke. Jongeren blijken prima onderscheid te kunnen maken tussen chattaal en Standaardnederlands. Bovendien is het Nederlands een levende taal, levende talen hebben de neiging hun inconsequenties weg te werken waar dat mogelijk is. Ook is fenomeen 'jongerentaal' niets nieuws en ook niets om voor te vrezen. Vroeger waren er ook al jongerentalen, die zijn ontstaan en weer verdwenen. Hoogstens de woorden die relevant waren voor de taal hebben het overleefd, en hier is naar mijn inziens niets mis mee.quote:
Ik zie dat juist totaal anders; degelijk taalgebruik is zeerzeker hèt middel om jezelf van het plebs te scheiden. En jongen blijken totaal niet het onderscheid te kunnen maken tussen situaties waar hun slang toepasselijk is en wanneer dat dit niet is. De huidige generatie jongeren is dan ook gruwelijk hard de spreekwoordelijk lul. Ze worden op school niet geleerd fatsoenlijk nederlands te spreken of schrijven en in hun sociale omgeving wordt er zelfs neergekeken op mensne de nederlandse taal wel meester zijnquote:Op dinsdag 10 november 2009 18:11 schreef Noortje. het volgende:
[..]
MSN en SMS en dergelijke communicatiemiddelen zijn bestemd om snel en efficient te communiceren, vandaar de vele afkortingen en dergelijke. Jongeren blijken prima onderscheid te kunnen maken tussen chattaal en Standaardnederlands. Bovendien is het Nederlands een levende taal, levende talen hebben de neiging hun inconsequenties weg te werken waar dat mogelijk is. Ook is fenomeen 'jongerentaal' niets nieuws en ook niets om voor te vrezen. Vroeger waren er ook al jongerentalen, die zijn ontstaan en weer verdwenen. Hoogstens de woorden die relevant waren voor de taal hebben het overleefd, en hier is naar mijn inziens niets mis mee.
Ennnnnnnnnn niet te vergeten, een nieuwe taalcultuur hoeft niets nieuws te zijn. Tegenwoordig is de taal kleurrijjker, internationaler en speelser, tegenover het vroegere ABN dat meer academisch, bijbels en klassiek was. Daarbij komt dat het ABN de functie niet meer heeft die het vroeger, toen er één spelling- en grammaticanorm gold, wel had. Toen was het namelijk een middel om je te onderscheiden van de lagere standen en later werd het een middel voor sociale vooruitgang. Dit is helemaal niet meer relevant.
Taalverandering zien als taalverloedering ligt er dus maar net aan hoe je er tegenaan kijkt. Persoonlijk vind ik de dingen die veel mensen zien als taalverloedering, vooral natuurlijke taalveranderingen en dus niets om voor te vrezen of tegen te strijden.
Met dergelijk taalgebruik onderscheid je jezelf zeker. Je maakt dan kenbaar dat je tot de lagere sociale klasse van de bevolkingslaag hoort.quote:Op dinsdag 10 november 2009 19:23 schreef fs180 het volgende:
[..]
Ik zie dat juist totaal anders; degelijk taalgebruik is zeerzeker hèt middel om jezelf van het plebs te scheiden. En jongen blijken totaal niet het onderscheid te kunnen maken tussen situaties waar hun slang taal toepasselijk is en wanneer dat dit niet is. De huidige generatie jongeren is dan ook gruwelijk hard de spreekwoordelijk lul. Ze worden op school niet geleerd fatsoenlijk nederlands te spreken of schrijven en in hun sociale omgeving wordt er zelfs neergekeken op mensne de nederlandse taal wel meester zijn
Wanneer de jeugd het verschil tussen hun eigen taaltje en fatsoenlijk taalgebruik niet meer zien is het einde zoekNiet dat dit volledig aan de jongeren te dankenis, het huidige schoolsysteem werkt dit namelijk ook gewoon in de hand, ouders weten hun kinderen ook niet meer correct te verbeteren..
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |