Ik wil niet drammerig doen, en excuus als het wel zo overkomt, maar die geruststelling heb je dus niet.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 11:29 schreef lily het volgende:
Heerlijk is natuurlijk weer de geruststelling als alles goed is (want daar ga je toch van uit...).
Die geruststelling kan ook al veel doen.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 11:39 schreef Moonah het volgende:
[..]
Ik wil niet drammerig doen, en excuus als het wel zo overkomt, maar die geruststelling heb je dus niet.
Bij de Tripletest al helemaal niet, want je kunt net zo goed juist wél die ene zijn, ook al zou de kans heel klein zijn. En bij de vlokkentest/vruchtwaterpunctie heb je alleen de zekerheid dat je kind bepaalde afwijkingen al dan niet heeft.
Door een vakje medische statistiek heb ik geleerd dat de kans op een verkeerde diagnose zeker aanwezig is. Opvallend was, dat de kans dat bij een slechte uitslag het kindje toch gezond was (fout-positief), groter is dan de kans dat de uitslag goed is en het kindje gehandicapt (fout-negatief).quote:Op vrijdag 1 juni 2007 11:33 schreef PM-girl het volgende:
Ik heb een collega, die 20 jaar geleden een punctie liet doen. Uitslag: zeer gehandicapt kind. Na de geboorte bleek het een supergezond kind.
Ik neem aan dat dit soort onderzoeken wel verbeterd zijn in de tussentijd, maar het idee!
Van die cijfers was ik me niet bewust. Ik zal me zeker nog eens inlezen over de mogelijkheden en risico's van de bewuste testen, voor ik zo'n beslissing zou moeten nemen.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 12:46 schreef loveli het volgende:
[..]
Door een vakje medische statistiek heb ik geleerd dat de kans op een verkeerde diagnose zeker aanwezig is. Opvallend was, dat de kans dat bij een slechte uitslag het kindje toch gezond was (fout-positief), groter is dan de kans dat de uitslag goed is en het kindje gehandicapt (fout-negatief).
De kans op een fout-positieve uitslag is gemiddeld 5%, maar is bij jonge vrouwen kleiner dan bij oudere vrouwen. Persoonlijk vind ik dat een enge gedachte, dat de kans zo groot is dat er een verkeerde diagnose wordt gesteld en dat er vrouwen zijn die op basis daarvan een kindje laten weghalen dat achteraf gezond blijkt te zijn.
Bij pre-implantatie diagnostiek wordt ivf-icsi juist gebruikt voor mensen die geen vruchtbaarheidsproblematiek hebben. Meestal is het zo dat beide (hopelijk toekomstige) ouders drager zijn van een zeer ernstige genetisch bepaalde ziekte waarbij het kind een zeer grote en duidelijk kans loopt die ziekte hebben. Dan wordt er een gezond embryo uitgezocht en teruggeplaatst.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 12:39 schreef E.T. het volgende:
Ik zag hier over pre-implementatie-diagnostiek, dat wordt dus niet standaard gedaan bij ivf-icsi. Alleen als er sprake is van ernstige, erfelijke afwijkingen en dan ook nog niet eens altijd.
quote:Op donderdag 7 juni 2007 13:27 schreef Randa_v het volgende:
Rond de twintig weken wordt je ingeleid volgens mij als je het kindje niet wil.
Dat vind ik echt bizar....quote:Op donderdag 7 juni 2007 13:37 schreef owlet het volgende:
ja dat klopt. het is dan echt een kleine bevalling.
Eerlijk gezegd verbaas ik me er zeer over dat je blijkbaar wel voorlichting hebt gehad over de onderzoeken maar niet over evt consequenties...quote:Op donderdag 7 juni 2007 13:04 schreef Ticootje het volgende:
En wat ik me afvraag. 17 juli is het onderzoek, maar is het dan niet wat laat om in te grijpen als het niet goed is?
Zo bedoelde ik het niet. Ik had meer verwacht dat ze zoiets dan voor de 12 weken konden uitvoeren. Om vervolgens wel of niet een abortus te laten uitvoeren. Maar ook daarvan ben ik geen voorstander.quote:Op donderdag 7 juni 2007 13:53 schreef Moonah het volgende:
[..]
Eerlijk gezegd verbaas ik me er zeer over dat je blijkbaar wel voorlichting hebt gehad over de onderzoeken maar niet over evt consequenties...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |