Op dit moment ben ik bezig met de laatste loodjes van onze badkamer. Niet een heel spannende of bijzondere klus maar ik wilde toch maar een paar foto's plaatsen, misschien zijn er constructieve details waar iemand nog wat aan heeft. Ik heb bovendien veel foto's gemaakt om later leidingwerk e.d. terug te kunnen vinden, lijkt voor de hand liggend maar vaak vergeet ik dat en zit ik me later af te vragen waar nu precies iets ligt. Hebben vast meer mensen last van.
Het begon voor ons in 2002 toen we een jaren '70 huis kochten in ons dorp. Het huis was nooit gemoderniseerd door de eerste eigenaren (90+ en gingen naar een bejaardenhuis) dus we hebben flink gerenoveerd. Het eerste jaar heb ik me een slag in de rondte gewerkt en daarna neem ik na elke klus een sabbatical
![]()
, zo blijf je bezig. Het meeste werk heb ik zelf gedaan en ook bij de dingen die door professionele krachten zijn gedaan heb ik zoveel mogelijk zelf meegeholpen.
Omdat er een slaapkamer beneden is en van oorsprong geen badkamer beneden hebben we daar een badkamer bijgemaakt. Daardoor had de verbouwing van de badkamer boven geen prioriteit. Bovendien is het boven niet al te ruim vanwege het schuine dak dus hebben we gewacht tot de dakopbouw klaar was.
Oorspronkelijke situatie, na enig schilderwerk en heeeeel veel werk in de tuin, maar met de oude pannen en zonder dakopbouw.
![]()
Huidige situatie, met dakopbouw, nieuwe pannen, nieuwe goten en gevel oversteek.
![]()
In de oude badkamer heb ik letterlijk tot op het kale beton alles weggesloopt. De betegeling aan de muur (in authentiek 70-ties green) is bijna geheel blijven zitten. Dit zijn zeer harde tegels in cement gezet, bij de keuken heb ik daarmee genoeg ellende beleefd om ze er af te krijgen, die fout heb ik niet voor de tweede keer gemaakt. Op de plaats waar eerst het bad stond komt nu een toilet en een douchecabine. De loodgieter heeft flexibele leiding gebruikt met speciale koppelingen. Omdat het in het cement weggewerkt word is alles extra beschermd met tape.
![]()
![]()
De dakopbouw rust op een aantal muren en is in horizontale richting ondersteund met regelwerk. Je ziet op de plaast van het gekliederde purschuim dat de dakplaten zijn doorgezaagd, er is dus fors meer ruimte. De dakplaten zijn van geperst stro, ik had dat nog nooit eerder gezien maar het geeft een redelijke isolatiewaarde en een fikse puinhoop als je er in moet zagen. De binnenplaten van de wangen van de dakopbouw zijn iets langer gehouden zodat deze op de muren zijn bevestigd als extra verankering.
![]()
Soms zit het mee maar meestal zit het tegen met verbouwen, zeker in een ouder huis. Deze keer had ik echter een dikke meevaller want de hierboven genoemde multiplexplaat bleek precies even dik te zijn als de niet te verwijderen laag tegels. Geen gedoe dus met uitvlakken en opvullen over de gehele oppervlakte van de muur. Stucwerk kan ik absoluut niet zelf, dit is echt de enige klus waar ik beslist niet zelf aan begin, dus de stucadoor hoefde slechts hier en daar wat raapwerk aan te brengen. Het doorgezaagde balkje aan de linkerkant markeert de hoogte van het oude plafond in het badkamertje, het nieuwe zit ruim een meter hoger. Het slordige metselwerk van het driehoekje kalkzandsteen is van mezelf, snel even uit de losse pols (en op mijn buik liggend) op de bestaande klampmuur aangebracht.
![]()
Na het aanbrengen van het cement op de vloer(zelf) en het raapwerk op delen van de wanden (stukadoor) ben ik verder gegaan met een constructie om het bad in te plaatsen. Fotos spreken voor zichzelf lijkt me.
![]()
![]()
De afgezaagde plafondbalken heb ik vastgestort in een betonnen rand op de muur die precies gelijk is met de oude tegels. De multiplexplaat daarboven ligt er ook mee in lijn zodat ik er goed overheen kan met de nieuwe tegels.
![]()
Ik had in het verleden al eens wat foto's gemaakt waar ik net niet helemaal op terug kon vinden wat ik zocht, met name maten, dus zo af en toe kalk ik wat op de muur of leg er een rolmaat naast. Het spijkertje naast de rolmaat markeert de overgang tussen stenen muur en multiplexplaat, wel handig straks om met de goede boor te werk te gaan voor het ophangen van een radiator.
![]()
![]()
Het tegelwerk was niet zo interessant dus tot slot nog een paar fotos van het (bijna) eindresultaat. Een ruime 2e badkamer op een niet al te hoog en luxe afwerkingsniveau, maar wel praktisch en betaalbaar.
![]()