quote:
Op vrijdag 25 mei 2007 10:31 schreef Alicey het volgende:[..]
Een incassobureau kan de procedure zelf voeren hoor. Alleen voor het uitbrengen van de dagvaarding is een gerechtsdeurwaarder nodig.
[..]
Een vordering die geen grond heeft zal niet worden toegewezen door een rechter wanneer TS goed verweer voert. De kosten komen in dat geval volledig voor rekening van UPC.
Stukje geknipt en geplakt van de GGN-site:
Erzijneenaantalessentiëleverschillentussenincassobureausengerechtsdeur-waarders. GGN licht u dit graag nader toe.• SnelheidNormaliter start het incassotraject bij zowel een deurwaarder als een incassobureau met het minnelijke (buitengerechtelijke) traject,er worden dan(in overleg met de opdrachtgever) 1 of meerdere sommatiebrieven gestuurd,waarindecliëntingebrekewordtgesteld.
Wanneerhetbedraginhetminnelijketraject niet geïncasseerd wordt, kan men het gerechtelijke traject in gaan.Een incassobureau moet in dat geval de zaak uit handen geven aan een deurwaarder. Een gerechtsdeurwaarderskantoor houdt de vordering in eigen huis. Dit werkt dus sneller en efficiënter.• TarievenVoor het minnelijke traject gelden geen wettelijke tarieven. Wel is er een richtlijn die redelijk en billijk wordt geacht: Tarief Voorwerk II. De meesteincassobureaus hanteren deze, maar met individuele opdrachtgevers kunnen afwijkende afspraken gemaakt worden. In het gerechtelijke traject gelden wettelijke tarieven voor de meest voorkomende ambtelijke handelingen.•
DwangmiddelenIn tegenstelling tot wat 18% van de bedrijven denkt,heeft een incassobureau niet dezelfde dwangmiddelen als een gerechtsdeurwaarder. Alleen een gerechtsdeurwaarder kan de incassozaak aanhangig maken bij de rechter.Wanneer een incassobureau in het minnelijke traject er niet in slaagt om de vordering te incasseren, moet de zaak uit handen worden gegeven aan een gerechtsdeurwaarder.• IncassoresultaatDe incassoresultaten zijn van vele factoren afhankelijk (ouderdom van de vordering, hoofdsom, soort vordering, type debiteur). In het ene geval worden in het minnelijke traject al goede resultaten geboekt, in andere gevallen is de gang naar de rechter onontkoombaar. Feit is dat de autoriteit van de gerechtsdeurwaarder al in de minnelijke fase een positief effect heeft op de betalingen van de debiteur.• Afhandelings- of incassopercentageAanbieders van incassodienstverlening schermen nogal eens met een hoog afhandelingpercentage. Een hoog afhandelingpercentage zegt echter niets overhet daadwerkelijke incassosucces. Beter is dus te spreken van een incasso- percentage: het percentage gelden dat voor u daadwerkelijk wordt geïncasseerd.• Taken deurwaarder/incassobureauDe deurwaarder kan het gehele minnelijke traject (hetgeen het incassobureau dus doet) op zich nemen.Voordeel hierbij is dat bij uitblijven van de betaling,de zaak niet uit handen gegeven hoeft te worden wanneer het gerechtelijke traject gestart wordt.• VestigingseisenVoor een incassobureau gelden geen vestigingseisen, in principe kan iedereen een incassobureau beginnen. Een gerechtsdeurwaarder is een ambtenaar die is benoemd door de kroon. Zij hebben in tegenstelling tot incassobureaus te maken met strenge wet- en regelgeving en staan onder toezicht van een controlerende instantie (Bureau Financieel Toezicht).
Also...
En ik zou tóch uitstel vragen, omdat ik aan het verhaal van TS merk dat die vriend ook niet helemaal zeker is van zijn zaak. Dus dit even in een briefje vermelden aan het incassobureau en meteen om uitstel vragen. Als hij echt zeker weet dat hij nooit iets met UPC te maken heeft gehad moet hij dit toch ook schriftelijk melden aan het incassobureau. Gewoon voor de goede orde en om verder gezeik te voorkomen.