FOK!forum / Lifestyle / Lactose-intolerantie
Spees_Eenddonderdag 10 mei 2007 @ 16:07
Is hier iemand die lactose-intolerant is en regelmatig lactosevrije melk drinkt? Ik moet iets weten over de smaak ervan (op welke manier deze verschilt van koemelk) en op internet lees je dan weer dat het bitterder is, en dan weer zoeter. Of zijn er zoveel verschillende smaken te krijgen?

Thanx

Oja, P.S. Ik heb geen zin om alle soorten zelf te gaan kopen en proeven hiervoor, dus dat advies mag men achterwege laten
Spees_Eenddonderdag 10 mei 2007 @ 16:17
Niemand? Ook niet als ik er een virtueel pakje lactosevrije sojamelk bij kado doe?
Ghanschjedonderdag 10 mei 2007 @ 16:17
als iemand lactose intolerant is, hoe moet die dan weten hoe "gewone" melk smaakt?
Spees_Eenddonderdag 10 mei 2007 @ 16:19
Omdat veel mensen die lactoseintolerant zijn wel een bepaalde hoeveelheid melk kunnen verdragen en een lactosebeperkt dieet hebben. In tegenstelling tot een lactosevrij dieet.
Ghanschjedonderdag 10 mei 2007 @ 16:19
ah, ok dat maakt t duidelijk
eleusisdonderdag 10 mei 2007 @ 16:25
En bij sommige mensen ontwikkelt het zich pas na een tijdje.
Pharelldonderdag 10 mei 2007 @ 16:26
Wat kan je dan krijgen als je teveel melk drinkt (of producten tot je neemt)
eleusisdonderdag 10 mei 2007 @ 16:27
Je kan de lactose niet voldoende afbreken en deze blijft aanwezig in je maag-darmstelsel. Bacterien gaan die afbreken en de afbraakproducten veroorzaken diarree, darmkrampen, winderigheid en meer roffe shiz.
Spees_Eenddonderdag 10 mei 2007 @ 16:29
Veel last van je darmen, omdat je het enzym lactase, dat lactose afbreekt, mist of te weinig hebt. In je darmen ontstaan hierdoor o.a. veel gassen wat een opgeblazen buik geeft en je krijgt last van veel buikpijn en van diarree.
Spees_Eenddonderdag 10 mei 2007 @ 16:29
Dat dus

Maar niemand die smaakervaringen kan geven? Dan ga ik ervan uit dat het iets zoeter is, dat is wat ik het vaakst tegenkom. Omdat de lactose in die lactosevrije melk is afgebroken blijft er galactose en glucose over, wat het geheel een zoetere smaak geeft. Lijkt me wel plausibel
2Minidonderdag 10 mei 2007 @ 16:32
ik ben lichtelijk lactose intolerant.. maar drink gewoon melk.. wat me huid niet leuk vind
Luuk1983donderdag 10 mei 2007 @ 16:46
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:32 schreef 2Mini het volgende:
ik ben lichtelijk lactose intolerant.. maar drink gewoon melk.. wat me huid niet leuk vind
Drink dan bier
Browneyedonderdag 10 mei 2007 @ 18:03
Soja melk (is zonder lactose) is te verkrijgen in een heleboel verschillende smaken. (van naturel tot chocola)
De dietist kan bij Alpro Soya (is een merk) een gratis proefpakket aanvragen bij een lactose intolerantie. Ik weet niet of dat als consument ook lukt, maar valt te proberen natuurlijk.

Een lactose intolerantie zorgt inderdaad voor darmproblemen en is aan te tonen via een H2 ademtest.
2Minidonderdag 10 mei 2007 @ 21:10
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:46 schreef Luuk1983 het volgende:

[..]

Drink dan bier
Doe ik ook...
Vroeger dronk men bier ipv. water, was veel gezonder
Gronnaephoszondag 13 mei 2007 @ 23:54
Hoi

Ik ben zo ongeveer vanaf m'n geboorte al allergisch (zo ben ik het gewend te noemen) voor koemelk en ei en ben in principe opgevoed met hét alternatief: soya-melk en alle bijbehorende producten.
Het bekendste / grootste merk is Alpro, heb je vast wel eens in de winkel zien staan en pronkt met de goede dieet-eigenschappen die het heeft. Zo zit er naast 0,0 lactose vaak ook nog cholesterol-verlagende zooi en al die andere blabla in, maar gewoon dezelfde stoffen die in gewone melk te vinden zijn wel, zoals calcium en de bekende vitamines B2 en B12 (toch?).

Omdat ik die zooi al jarenlang heb gedronken, zijn wellicht mijn smaakpapillen aangetast, want ik heb echt een gruwelijke hekel aan cacao (laat staan chocolade, al smaakt wit nog wel oke). Ik ben dus verre van een chocolade-eter. Ook heb ik in al die tijd geen softijs, magnums, mars, snickers, schepijs, slagroom, taarten, milkshakes, mayonaise, vla, milka en ga zo maar door kunnen / willen nuttigen. Een verarming op mijn culinaire leven, nogal wiedes, maar omdat m'n ouders en andere bekenden er altijd goed rekening mee hebben gehouden, ben ik zonder eet- en drinktrauma's door m'n jeugd gekomen.

Tuurlijk, af en toe wilde ik wel even een slokje koeienmelk nemen, een likje roomijs of een hapje van een chocoladereep, maar ik vond het allemaal smerig, wat natuurlijk ook erg te wijten valt aan de reacties van je lichaam en dus je smaak op dergelijke 'gevaarlijke' stoffen.

Grappig weetje is dat de westerse wereld een uitzonderingspositie vormt in lactose-intolerantie. Op de een of andere wijze is de westerse mens zo afhankelijk geworden van koeienmelk, dat ze er resistent tegen zijn geworden. De trotse uitzonderingen, die nog wat meer cultuur in hun bloed hebben, zijn natuurlijk net als al die Afrikanen en Aziaten lekker lactose-intolerant, zoals het lichaam het eigenlijk bedoelt heeft. Je behoort namelijk na je zuigeling-periode geen melk meer te drinken en het merendeel van de wereldbewoners heeft dat aan den lijve ondervonden, waardoor alternatieven werden gezocht.

Sinds ik op kamers zit, however, ben ik eens wat meer gaan experimenteren. Ik kon vroeger zelfs al geen bolognese-chips verdragen (naar eigen onderzoek te wijten aan E621, een heerlijke smaakstof waarschijnlijk uit lactose oid gewonnen), maar dat is minder geworden. Ik kan de smaak zelfs sterk waarderen inmiddels en merkte dat de allergie wat afnam in hevigheid. Dus bij een barbecue stond ik daar wat vleesch op m'n bord te leggen en liep ik voorbij zo'n bak met kartoffelsalat en ik besloot maar gewoon die zooi een keer op m'n bord uit te stallen. Het was lekker!

Jummie! Nieuwe sauzen! Mayonaise, knoflooksaus, cocktailsaus. Maar ook producten als kaas (iets waar ik mezelf eerder overheen had gezet, maar soms toch nog dramatisch uitpakte ), een lekker dikke laag op de pizza of tosti en al snel liet ik m'n kokende huisgenoten weten dat ze gewoon een met crème fraiche of zelfs pure melk aangelengde maatlijd mochten bereiden. Het is eigenlijk altijd nog vrij goed gegaan. Ik word niet meer zo misselijk als ik er als klein kind van kon worden, niet meer dat smerige jeukgevoel en een smaak in m'n bek die niet vies was, maar gewoon als een zeer onprettig gevoel werd ervaren. Maar gewoon, niks. Ik voel me goed. Al wisselt m'n stoelgang (wat een woord) de laatste tijd dramatisch, ik weet niet echt waar het door komt en het is niet relaxed. Ook wordt m'n huid soms slechter (ik heb ook nog eczeem e.d., ik ben verre van perfect afgeleverd) maar dat wisselt al m'n hele leven.

Ik draaf door nu, ik moet eigenlijk vertellen hoe die vervangende producten smaken. Soya dus.
VIES! Erg vies! Ik drink die melk al wel lange tijd, maar heb m'n ouders gelukkig zo gek gekregen er altijd een scheutje aardbeiensiroop doorheen te doen. Zo ook met de surrogaat-vla die Alpro maakt. Vanille-smaak is van zichzelf niet lekker genoeg, dus ook daardoorheen een heerlijk scheutje aardbeiensiroop

Tenslotte is er tegenwoordig ook een soort vruchtenyoghurt/kwark-vervanger.. Of zoiets. Het heet volgens mij Yofu en staat opgesteld in het koelvak. Bijna alleen te verkrijgen in de smaak perzik en het oogt als een gewone beker met kwark, maar dan dus van Alpro Soya. En dat is wél lekker van zichzelf. M'n nieuwsgierige huisgenoten vonden m'n melk (die ik heeeel af en toe nog eens koop) niet te zuipen, maar die Yofu vonden ze wel lekker, want die ís ook gewoon heel lekker (en duur ).

Dus, als je er één wilt proberen, is dat m'n aanrader, zo kan een soya-product dus ook smaken

Sorry van m'n lange verhaal
La_Vitadonderdag 7 juni 2007 @ 02:44
Ik vind die melk echt smerig. Kan je verder helaas niet echt helpen met de smaak want zou niet weten hoe ik het moet omschrijven.
Ik drink af en toe een gewoon glas melk en neem daarna wat kerutabs ter compensatie
appelbanaancitroenmaandag 11 juni 2007 @ 14:26
Ik kan zelf wel koemelk verdragen, maar mijn broertjes niet, dus ik heb ook verschillende dingen mogen proeven. Sojamelk is echt heel vies, maar die die ze nu gebruiken is ook heel zoet. Door toetjes (rijstepap enzo) vind ik het dus wel ok, maar om zo te drinken absoluut niet.
Overigens schijnen veel meer mensen allergisch te zijn voor soja dan voor koemelk.
Spees_Eendmaandag 11 juni 2007 @ 15:02
Ik heb dit project inmiddels al láng afgerond, dus misschien dat dit topic open kan blijven voor mensen die over hun lactose-intolerantie willen praten. Voor de smaak van Sojamelk hoeft het in ieder geval niet, maar bedankt iedereen voor je ervaringen ermee
BertVmaandag 11 juni 2007 @ 15:17
quote:
Op zondag 13 mei 2007 23:54 schreef Gronnaephos het volgende:


Tuurlijk, af en toe wilde ik wel even een slokje koeienmelk nemen, een likje roomijs of een hapje van een chocoladereep, maar ik vond het allemaal smerig, wat natuurlijk ook erg te wijten valt aan de reacties van je lichaam en dus je smaak op dergelijke 'gevaarlijke' stoffen.
Sinds kort is er ook "melk-chocolade" zonder melk maar dan op basis van rijstmelk.
Rijst lijkt een veel betere vervanger dan soja omdat het geen bijsmaak heeft.
Lijkt goed gewoon op het origineel!

www.bonvita.com verkoopt ze online.

/spam

Ook rijstmelk opzich is een goede vervanger voor sojamelk!

[ Bericht 4% gewijzigd door BertV op 11-06-2007 15:56:54 ]
Gummiebeer79woensdag 2 april 2008 @ 17:27
Toen ik 14 was en dagelijks mijn rondje krantenbezorgen deed, en daarvoor steevast een bammetje met een glas melk tot mij nam, openbaarden zich de eerste tekenen.
Gelukkig had ik een ziekenhuis in mijn ronde, die ook op dergelijke onethische uren de deuren geopend had. En dus ook een wc...
Vervolgens naar de dokter, verschrikkelijke vriendelijke dietiste en daarna conclusie.
btw: vriendelijke dietiste: zulke types waarbij je grondig probeert het bloed onder 'r nagels vandaan te halen, maar waarbij de (kunstmatige?) glimlach maar niet verdween.
Na het volgen van een eliminatie/confrontatie-dieet de conclusie: meneer is lactose-intolerant.
Vrij frustrerend voor iemand die in jongere jaren vaak verward werd met een kalf...
Dus geen melk meer, geen brie en letten op wat ik eet.
Nog vervelender: zo nu en dan ineens spontaan aan de schijterij zijn, want je binnenwerk wordt geirriteerd en gevoeliger: stress of een sluimerende griep openbaard zich in de eerste plaats in de buik.
Plus, dat je essentiele voedingsstoffen gaat missen. Vooral lastig aangezien ondergetekende in een vlaag van wereldverbeterende principes besloot vegetarier te worden.
Da's gelukkig weer over en.... Nu waar ik eigenlijk naar toe wil:

Algemeen verkrijgbaar: MinusL, lactosevrije melk en andere zuivelproducten!

Is iets zoeter, inderdaad met de opsplitsing in o.a. galactase. Maar erg lekker!
En het heeft bij mij geholpen om mij toch weer fitter te voelen.
frenkckwoensdag 2 april 2008 @ 20:16
Waarom zou je dan namaak melk nemen? Ik eet/drink al jaren geen melkproducten meer, ik zie het niet echt als een gemis ofzo. Enige waarvoor mensen het dan nog aanraden is calcium, maar dat is een bullshit verhaaltje.
frenkckwoensdag 2 april 2008 @ 20:17
quote:
Op woensdag 2 april 2008 17:27 schreef Gummiebeer79 het volgende:
Toen ik 14 was en dagelijks mijn rondje krantenbezorgen deed, en daarvoor steevast een bammetje met een glas melk tot mij nam, openbaarden zich de eerste tekenen.
Gelukkig had ik een ziekenhuis in mijn ronde, die ook op dergelijke onethische uren de deuren geopend had. En dus ook een wc...
Vervolgens naar de dokter, verschrikkelijke vriendelijke dietiste en daarna conclusie.
btw: vriendelijke dietiste: zulke types waarbij je grondig probeert het bloed onder 'r nagels vandaan te halen, maar waarbij de (kunstmatige?) glimlach maar niet verdween.
Na het volgen van een eliminatie/confrontatie-dieet de conclusie: meneer is lactose-intolerant.
Vrij frustrerend voor iemand die in jongere jaren vaak verward werd met een kalf...
Dus geen melk meer, geen brie en letten op wat ik eet.
Nog vervelender: zo nu en dan ineens spontaan aan de schijterij zijn, want je binnenwerk wordt geirriteerd en gevoeliger: stress of een sluimerende griep openbaard zich in de eerste plaats in de buik.
Plus, dat je essentiele voedingsstoffen gaat missen. Vooral lastig aangezien ondergetekende in een vlaag van wereldverbeterende principes besloot vegetarier te worden.
Da's gelukkig weer over en.... Nu waar ik eigenlijk naar toe wil:

Algemeen verkrijgbaar: MinusL, lactosevrije melk en andere zuivelproducten!

Is iets zoeter, inderdaad met de opsplitsing in o.a. galactase. Maar erg lekker!
En het heeft bij mij geholpen om mij toch weer fitter te voelen.
Voedingsstoffen in melk die je gaat missen? Ben benieuwd welke.
Maeghandonderdag 3 april 2008 @ 01:01
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:29 schreef Spees_Eend het volgende:
Dat dus

Maar niemand die smaakervaringen kan geven? Dan ga ik ervan uit dat het iets zoeter is, dat is wat ik het vaakst tegenkom. Omdat de lactose in die lactosevrije melk is afgebroken blijft er galactose en glucose over, wat het geheel een zoetere smaak geeft. Lijkt me wel plausibel
Klopt, het is zoeter. Ik vind het weeig en ranzig, maar ik houd sowieso al niet van melk. Maar goed, Minus L heet het geloof ik, wat ik op had. Ranzig in ieder geval.

Edit: zie net dat dit topic nogal oud is. =)
Druunadonderdag 3 april 2008 @ 01:03
Was geitenmelk geen goed alternatief voor lactose intolerantie?
Ik vind dat best te zuipen eerlijk gezegd!
Maeghandonderdag 3 april 2008 @ 01:07
Nee. Geitenmelk bevat ook lactose.

Soyamelk is een alternatief, maar momenteel een beetje in opspraak omdat er wouden gekapt worden voor de teelt. Verder is het ranzig, dus waarom zou je het jezelf aandoen?

Rijstemelk is wél lekker.

Verder heb je bij natuurvoedingswinkels ook nog weleens 'melk' van granen en noten, maar die heb ik nooit geprobeerd.
BertVdonderdag 3 april 2008 @ 09:15
In een aantal gevallen kan Geitenmelk wel verdragen worden, ondanks lactose intolerantie.
Misschien wel de gok waard om dat een keer te proberen.
p_igletdonderdag 3 april 2008 @ 10:53
Geitenmelk kan soms verdragen worden door mensen met een koemelkallergie...
niet door mensen die lactose intollerant zijn... Lactose is lactose, melksuiker, precies dezelfde structuur in koemelk als in geitenmelk.
DarkElfdonderdag 3 april 2008 @ 11:01
info

mijn darmen verwerken lactose ook niet zo best meer merkte ik (niet naar de dokter geweest, leek me erg onnodig) dus ik stap meer en meer over op geitenkaas (waar ik wel tegen kan mits ook in beperkte mate) en alpro soya yoghurt (de drinks zijn echt brrr... behalve de chocomelk.. de "melk" is een niet nader te definiëren zoete smaak die mij erg tegenstaat iig..) nature en perzik..

Ook met bakken en braden gebruik ik hun boter en gisteren soep gemaakt met "room" van AS en dat is allemaal prima te eten....

en als ik dan een paar dagen tot langer "braaf" geweest ben mag ik weer wat echte lactose hebben van mezelf
BertVdonderdag 3 april 2008 @ 11:05
quote:
Op donderdag 3 april 2008 10:53 schreef p_iglet het volgende:
Geitenmelk kan soms verdragen worden door mensen met een koemelkallergie...
niet door mensen die lactose intollerant zijn... Lactose is lactose, melksuiker, precies dezelfde structuur in koemelk als in geitenmelk.
Je hebt helemaal gelijk, maar het lactose gehalte van geitenmelk is lager dan van koemelk.
De ene allergie patiënt is de ander niet, het kan voor een aantal best een oplossing zijn.
Levitationdonderdag 3 april 2008 @ 11:11
Ik had(en heb) altijd buikpijn en was als kind veel "verkouden"... bleek dus dat ik lactoseintolerant ben.
Heb tot mijn 14de altijd braaf 2 glazen melk per dag gedronken en nu drink ik geen slok melk meer. Kaas en yoghurt kan ik redelijk goed tegen, maar ik moet er niet teveel van binnenkrijgen.
Lactosevrije melk ken ik niet, vind melk ook weer niet zo belangrijk dat ik het ga vervangen.
grizegrijndonderdag 3 april 2008 @ 11:12
Toevallig gisteren voor het eerst Soyamelk opengemaakt, het is wel langhoudbare dus dat zal wellicht ook iets anders smaken. Ik had er pannenkoeken van gemaakt en vanochtend carobepoeder erdoor gedaan, maar het smaakt prima vind ik Om het gewoon zo te drinken, mwah ik houd toch niet van naturel melk. Maar wel het proberen waard.

Voor de rest gebruik ik lactosearme yoghurt en kwark, niet helemaal lactosevrij omdat ik wel tegen kleine hoeveelheden kan.
Xie_jedonderdag 3 april 2008 @ 13:39
Zure melkproducten zoals yoghurt worden vaak beter verdragen dan melkproducten.

Wat ook wel een tip is wanneer je toch iets van melk of roomijs wilt eten om Kerulac/tab te gebruiken.
De lactose wordt dan omgezet en je kan dan dus gewoon dat melkproduct opeten
Gummibeer79zaterdag 18 april 2009 @ 16:08
Bij AH:

Lactosevrij Roomijs!!!!!!!!