abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 11 april 2007 @ 19:55:38 #1
262 Re
Kiss & Swallow
pi_48228241
en hier weer verder
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_48228279
quote:
Op woensdag 11 april 2007 19:55 schreef Re het volgende:
Waarom waarom waarom?
Wist ik het maar.
  woensdag 11 april 2007 @ 20:10:57 #3
262 Re
Kiss & Swallow
pi_48228997
ik heb trouwens een textje in elkaar gedraaid
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_48229856
Laat zien,laat zien.
pi_48230090
TVP en
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:28 schreef berney het volgende:
Laat zien,laat zien.
Inderdaad.
  woensdag 11 april 2007 @ 20:34:12 #6
262 Re
Kiss & Swallow
pi_48230118
hij moet dus nog iets gestyled worden he (en nagekeken)

Psychiatrische aandoeningen klinken zwaar, stigmatiserend en worden vaak onder het kopje aanstellerij geplaatst. Helaas is de realiteit dat mensen naast psychotherapie medicijnen moeten slikken om de disbalans in de hersenen te doen herstellen. In het woud van medicijnen die voorgeschreven worden is het moeilijk vertoeven en er zijn veel vragen, onwaarheden en meningen over medicijngebruik die verwarrend en moeilijk klinken. Medicijnen slikken doe je niet zomaar, er is altijd contact met de huisarts, psycholoog of psychiater en er zijn meerdere instituten en instanties die hulp bieden en het is helemaal niet vreemd om in eerste instantie al je vragen bij hen neer te leggen.

Medicijnen geven bijwerkingen omdat deze niet alleen aangrijpen op de plek waar ze moeten werken maar ook inhaken op andere gebieden van het menselijk lichaam (bijvoorbeeld je spieren, maag en je metabolisme). Soms zijn bijwerkingen moeilijk te onderscheiden van symptomen die met de ziekte te maken hebben. Het kan zelfs zo zijn dat bepaalde aspecten van de stoornissen juist door medicijn gebruik aan het licht komen. Medicijnen zijn ook geen wondermiddelen en moeten ook niet zo gezien worden, het is geen ultieme uitweg en zal meestal samen moeten gaan met therapie. Het uiteindelijke doel van de medicijnen is het herstellen van de balans in de hersenen maar de dieper gelegen oorzaken zullen ook opgelost moeten worden om een totale therapie aan te laten slaan.

Er zijn natuurlijk veel vragen over medicijnen, zijn ze wel veilig, werken ze wel en waarom krijg ik nou juist dit medicijn. Lees altijd de bijsluiter maar staar je er niet blind op, er staat nuttige informatie in over hoe en wanneer het medicijn in te nemen, wat de bijwerkingen kunnen zijn en wat te doen bij verkeerd gebruik.

Zoveel medicijnen als er zijn, zoveel stoornissen zijn er bekend, zonder diagnose geen medicijnen en een diagnose kan en mag alleen door een huisarts of psychiater worden gemaakt en door niemand anders. Goedbedoelde psychologie van de koude grond kan averechts werken. Het internet staat vol met informatie maar om de juiste informatie te vinden is gedegen kennis nodig van het vakgebied.

Dit topic is bedoeld voor vragen over de medicijnen die je krijgt voorgeschreven, niets meer en niets minder. Vragen over hoe de medicijnen werken, bewijzen, bijwerkingen en verwachtingspatronen. Om een en ander duidelijk te maken hier wat achtergronden.

Er zijn ruwweg 4 hoofdgroepen binnen de psychiatrie

1. Angststoornissen
2. Persoonlijkheidsstoornissen
3. Stemmingsstoornissen
4. Psychotische stoornissen


1. Angststoornissen

Iemand heeft een angststoornis als de angst buitensporig en niet realistisch is en het dagelijkse leven ernstig belemmert. Mensen met een angststoornis hebben vaak last van een bang voorgevoel. Maar ook bezorgdheid, onbehagen, prikkelbaarheid, nervositeit, spanning en onrust zijn symptomen van een angststoornis. Dit leidt vaak tot hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen, gebrek aan eetlust en concentratieproblemen.
Tijdens een angst- of paniekaanval zijn de meest voorkomende lichamelijke verschijnselen: hartkloppingen, pijn of beklemd gevoel op de borst, zweten, gevoel te stikken, trillen, beven en een wezenloos gevoel. Mensen kunnen ook psychische paniekverschijnselen hebben zoals de angst om dood te gaan, gek te worden of geen controle meer over zichzelf te hebben.

Bij ernstige angstklachten, kan het wenselijk zijn dat medicijngebruik de psychotherapie ondersteunt. Er zijn 2 soorten medicijnen voor deze stoornissen.

a. Angstbestrijdende anti-depressiva kunnen heel goed helpen tegen de paniek en de angst. Een probleem daarbij is dat het 2 tot 4 weken duurt voor de hoofdwerking, bestrijden van angst en paniek, begint. Er kunnen wel direct bijwerkingen ontstaan, zoals duizeligheid en hartkloppingen die de angst weer doen toenemen. Andere bijwerkingen kunnen zijn: droge mond, wazig zien, sufheid, slaperigheid, moeite hebben met ontlasting of urineren, misselijkheid en vermindering van sexuele gevoelens. Deze bijwerkingen treden lang niet altijd op en verschillen per middel. Een nadeel is dat, hoe goed de medicijnen ook helpen, bij stoppen ervan de angst en de paniek meestal terugkomen. Bij stoppen met de medicatie is altijd overleg met de arts nodig. Stoppen kan namelijk alleen volgens een afbouwschema. Zomaar stoppen kan niet.

b. Kalmeringsmiddelen, anti-angstmiddelen en/of slaapmiddelen kunnen worden gebruikt ter kortdurende (enige weken) ondersteuning van de behandeling, omdat deze middelen wèl direct werkzaam zijn. Het nadeel van deze middelen is dat men er, bij langer gebruik, steeds meer van nodig heeft om eenzelfde effect te kunnen bereiken. Bij stoppen met de medicatie is altijd overleg met de arts nodig. Stoppen kan namelijk alleen volgens een afbouwschema. Zomaar stoppen kan niet.


2. Persoonlijkheidsstoornissen
Een persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door emoties en gedragingen die duidelijk afwijken. Het betreft een combinatie van karaktereigenschappen die een bron van lijden vormen voor de betrokkene of voor zijn of haar omgeving. Het zijn langdurige patronen in gedachten, visie en gedrag die afwijken van wat in de betreffende cultuur als normaal wordt ervaren. Het afwijkend gedrag doet zich permanent en in veel verschillende situaties voor. Een persoonlijkheidsstoornis uit zich doorgaans in de jonge volwassenheid, puberteit of daarvoor. De diagnose wordt pas gesteld als er sprake is van een belemmering in het persoonlijke, beroepsmatige of sociale functioneren.
Medicamenteuze behandeling kan in sommige gevallen een nuttige aanvulling op de psychotherapie zijn, vooral wanneer er psychotische, impulsieve of affectieve (stemmingsklachten) symptomen zijn. Tranquillizers zijn vanwege hun verslavende karakter en de mogelijke verergering van impulsieve klachten niet aanbevolen.

De medicamenteuze behandeling richt zich op bepaalde symptomen en niet op de persoonlijkheid als geheel. Er worden drie symptoomclusters beschreven

1. Affectieve disregulatie: Symptomen die voortkomen uit de instabiliteit van emoties/gevoel. Voorbeelden zijn: stemmingswisselingen, gevoeligheid voor afwijzingen, somberheid, angst en paniekklachten.

2. Impulsiviteit/agressiviteit en gedragsontremming: Dit kan zich uiten in: woedeaanvallen, suïcidepogingen, automutilatie, vreetbuien, middelenmisbruik.

3. Cognitief-perceptuele symptomen (problemen in het denken en waarnemen): Dit kan zich uiten in voorbijgaande symptomen zoals: depersonalisatie en derealisatie gevoelens (vervreemd of onwerkelijk voelen), betrekkingsideeën, paranoïde gedachten, illusies, hallucinaties en milde denkstoornissen.

Als richtlijn wordt gegeven:
a. Een SSRI (serotonine heropname remmers) is eerste keus bij 1 en 2.
b. Een antipsychoticum (in lage dosis) bij 3
c. Een MAO remmer mocht a of b niet werken. Heeft goede resultaten maar heeft grote risico's (bloeddrukproblemen bij overdosering of het niet nakomen van dieetrestricties).
d. Lithium, Carbamazepine, Valproaat (deze middelen hebben met name een goed effect als er -ook- sprake is van rapid cycling bipolaire stoornis, waarvan de afgrenzing met BPS soms moeilijk te maken is)


3. Stemmingsstoornissen

a. Depressieve stoornissen
Mensen hebben een depressie wanneer ze zich minstens twee weken achtereen erg somber voelen of geen zin meer hebben om iets te ondernemen en daarnaast last hebben van meerdere van de volgende klachten:
- een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens
- slaapstoornissen, verminderde of grotere eetlust met een duidelijke gewichtsverandering
- vermoeidheid of weinig energie
- concentratieproblemen
- besluiteloosheid
- traagheid of juist aanhoudende lichamelijke onrust
- terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding
- lichamelijke klachten zoals verstopping, een droge mond, onverklaarbare pijn, duizeligheid, hartkloppingen, trillende handen, druk op de borst en hoofd- en rugpijn.

Vooral voor mensen met een ernstige depressie zal een behandeling met antidepressiva nodig kunnen zijn. Een bepaald antidepressivum dient gedurende minimaal 4 weken te worden gebruikt, alvorens bepaald kan worden of het middel wel of niet het gewenste resultaat heeft. Wanneer het medicijn onvoldoende resultaat heeft kan een volgend middel worden gegeven, waarbij een vooraf vastgesteld schema wordt gevolgd: veelal eerst een 'modern' antidepressivum, en daarna achtereenvolgens een 'klassiek' antidepressivum, toevoeging van lithium en een MAO-remmer.

b. Manisch Depressieve stoornissen
Een manisch-depressieve stoornis (bipolaire stoornis) geeft mensen twee zeer extreme ‘polen’, een zeer uitgelaten, euforische pool en een zeer sombere, negatieve pool. Zijn mensen zeer uitgelaten en euforisch dan zitten ze in een manische periode. Andere kenmerken van een manie zijn: veel praten, minder behoefte aan slaap, prikkelbaarheid, niet stil kunnen zitten, verhoogd gevoel van eigenwaarde, seksueel ongeremd zijn en impulsief dingen doen zonder rekening te houden met de mogelijk nadelige gevolgen.
Medicijnen vormen voor iedereen met een manisch-depressieve stoornis een noodzakelijk onderdeel van de behandeling. Hoewel ze soms vervelende bijwerkingen hebben is zonder medicijnen eigenlijk geen verdere behandeling mogelijk. De belangrijkste groep van medicijnen vormen de zogenaamde stemmingsstabilisatoren: lithium, carbamazepine en valproaat. Daarnaast kan het noodzakelijk zijn om ook antipsychotica tegen manieën en antidepressiva tegen depressies te gebruiken.


4. Psychotische stoornissen
Mensen met een psychotische stoornis maken periodes mee die we psychoses noemen. In een psychose heeft iemand last van hallucinaties of wanen. Hallucinaties zijn verwarde beelden. Tijdens een hallucinatie ziet, ruikt, proeft, voelt of hoort iemand dingen die er in werkelijkheid niet zijn. Het horen van stemmen die andere mensen niet horen, komt het meest voor. Dit is vaak onprettig. De stemmen geven bijvoorbeeld commentaar op het doen en laten van iemand of geven zeer tegenstrijdige informatie. Wanen zijn verwarde ideeën. Als mensen last hebben van wanen, kunnen ze er van overtuigd zijn dat iemand hen achtervolgt. Dit kunnen mensen zijn maar ook geheimzinnige machten die grote daden van iemand eisen. Iemand met wanen kan ook geloven een onmogelijke boodschap te hebben om de wereld te redden.

Antipsychotica zijn medicijnen om een psychose te doorbreken. Ze helpen helderder te denken en de wanen en hallucinaties naar de achtergrond te dringen. Het duurt meestal enkele weken voordat de medicijnen beginnen te werken. Het is van belang dat je de medicijnen volgens het voorschrift van de dokter inneemt.
Antipsychotica kunnen bijwerkingen hebben die per persoon verschillen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: bewegingsproblemen door stijve spieren en kaken, lichamelijke onrust, gewichtstoename door meer eetlust, gevoelsvervlakking en seksuele problemen


Bronnen o.a.
http://www.psychowijzer.nl/angststoornissen.p3.html
http://www.moeilijkemensen.nl/index.html
http://www.amcdemeren.nl/
http://www.psychiatrienet.nl/links/13_psychotische_stoornissen

Lijst met veelgebruikte medicijnen

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_psychiatric_drugs
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_48230177
quote:
Op woensdag 11 april 2007 18:09 schreef Lotjeb het volgende:

[..]

Omdat het daar veel te luchtig is?
Dit vind ik overigens geen steekhoudend argument. Er komen daar wel vaker mensen langs die hun problemen bespreken en gewoon feedback krijgen ook. Daarnaast bevestig je in mijn ogen hiermee júist het punt waarom zo'n speciale sc er niet gaat komen . Er moet óók plek zijn voor luchtigheid.
pi_48230280
Re, ik zou toch enigzins gaan snijden daarin. Erg goede tekst, daar niet van, maar als het in de OP moet is iets korter toch wat handiger.
  woensdag 11 april 2007 @ 20:40:27 #9
262 Re
Kiss & Swallow
pi_48230414
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:37 schreef clumsy_clown het volgende:
Re, ik zou toch enigzins gaan snijden daarin. Erg goede tekst, daar niet van, maar als het in de OP moet is iets korter toch wat handiger.
he-he, ja weet ik , maar zo heb je gelijk een drempel
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_48230549
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:40 schreef Re het volgende:

[..]

he-he, ja weet ik , maar zo heb je gelijk een drempel
Een drempel is goed, de chinese muur voor de deur zetten is wat anders .

Nah, ik vind het reterot dat je die tekst schrijft, maar juist door dei nformatie die er staat zou het fijn zijn als mensen het daadwerkelijk lezen ipv eroverheen scrollen.
pi_48230583
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:35 schreef clumsy_clown het volgende:

[..]

Dit vind ik overigens geen steekhoudend argument. Er komen daar wel vaker mensen langs die hun problemen bespreken en gewoon feedback krijgen ook. Daarnaast bevestig je in mijn ogen hiermee júist het punt waarom zo'n speciale sc er niet gaat komen . Er moet óók plek zijn voor luchtigheid.
Echt, ik word een beetje moedeloos van deze discussie... en kwaad en verdrietig Geef het gewoon een kans! We zitten hier met een aantal mensen zowat op onze knieen! Stel dat een depressie-uitwisseltopic uit de hand loopt dan snap ik dat jullie het sluiten... En er zal heus ook ruimte voor luchtigheid zijn, maar dan moeten jullie daar ook de ruimte voor geven!

En over de SC, dan kan je net zo goed alle topic sluiten en iedereen naar de SC sturen. Bedoel, het gaat om specifieke klachten die ook specifieke opleveren! Lijkt me toch logisch dat dat dan ook in een specifiek topic kan?
Falling feels like flying
Until you hit the ground...
Last.fm Twitter
  woensdag 11 april 2007 @ 20:44:15 #12
262 Re
Kiss & Swallow
pi_48230598
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:43 schreef clumsy_clown het volgende:

[..]

Een drempel is goed, de chinese muur voor de deur zetten is wat anders .

Nah, ik vind het reterot dat je die tekst schrijft, maar juist door dei nformatie die er staat zou het fijn zijn als mensen het daadwerkelijk lezen ipv eroverheen scrollen.
weet ik ... ik flikker altijd eerst alles erin en ga daarna lekker snijden
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_48230637
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:40 schreef Re het volgende:

[..]

he-he, ja weet ik , maar zo heb je gelijk een drempel
Een drempel waar men zo doorheen scrolt
Falling feels like flying
Until you hit the ground...
Last.fm Twitter
  woensdag 11 april 2007 @ 20:47:12 #14
262 Re
Kiss & Swallow
pi_48230727
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:43 schreef Lotjeb het volgende:

[..]

Echt, ik word een beetje moedeloos van deze discussie... en kwaad en verdrietig Geef het gewoon een kans! We zitten hier met een aantal mensen zowat op onze knieen! Stel dat een depressie-uitwisseltopic uit de hand loopt dan snap ik dat jullie het sluiten... En er zal heus ook ruimte voor luchtigheid zijn, maar dan moeten jullie daar ook de ruimte voor geven!

En over de SC, dan kan je net zo goed alle topic sluiten en iedereen naar de SC sturen. Bedoel, het gaat om specifieke klachten die ook specifieke opleveren! Lijkt me toch logisch dat dat dan ook in een specifiek topic kan?
wat is de additionele steun die je krijgt uit zo'n topic die via andere kanalen niet te verkrijgen is?
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_48230753
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:44 schreef Re het volgende:

[..]

weet ik ... ik flikker altijd eerst alles erin en ga daarna lekker snijden
Misschien moet je het stukje waarin staat waar het topic voor bedoeld is een iets prominentere plaats geven nog, want dat is eigenlijk het belangrijkste, toch? Fijn trouwens dat je dit doet
Falling feels like flying
Until you hit the ground...
Last.fm Twitter
  woensdag 11 april 2007 @ 20:48:23 #16
262 Re
Kiss & Swallow
pi_48230788
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:45 schreef Lotjeb het volgende:

[..]

Een drempel waar men zo doorheen scrolt
de text kan en mag ook achter een linkje hoor
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_48230789
Ga lekker verder snijden Re!

Het is mij nog niet helemaal duidelijk wat ik nu wel/niet mag posten in dat topoic.
Verder vind ik het een zeer goed stuk hoor.
pi_48230836
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:47 schreef Re het volgende:

[..]

wat is de additionele steun die je krijgt uit zo'n topic die via andere kanalen niet te verkrijgen is?
Steun die ik niet in het dagelijkste leven vind omdat daar geen mensen zijn die met dezelfde problemen zitten
Falling feels like flying
Until you hit the ground...
Last.fm Twitter
pi_48230853
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:47 schreef Re het volgende:

[..]

wat is de additionele steun die je krijgt uit zo'n topic die via andere kanalen niet te verkrijgen is?
De saamhorigheid, en het kleinschalige/geborgenheid.

SC is toch iets té luchtig mijns inziens.
  woensdag 11 april 2007 @ 20:53:07 #20
262 Re
Kiss & Swallow
pi_48231035
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:49 schreef Lotjeb het volgende:

[..]

Steun die ik niet in het dagelijkste leven vind omdat daar geen mensen zijn die met dezelfde problemen zitten
ja maar je kent elkaar toch al een beetje dacht ik, ik bedoel er verder niets negatiefs mee of iets dergelijks, maar zonder dat je het doorhebt vorm je zo een soort kliekje wat lekker gestigmatiseerd kan worden of naast het elkaar steunen elkaar ook verder de shit inpraten... het moet niet als een soort surrogaat psychotherapuetisch praatgroepje verworden.
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_48231082
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:43 schreef Lotjeb het volgende:

[..]

Echt, ik word een beetje moedeloos van deze discussie... en kwaad en verdrietig Geef het gewoon een kans! We zitten hier met een aantal mensen zowat op onze knieen! Stel dat een depressie-uitwisseltopic uit de hand loopt dan snap ik dat jullie het sluiten... En er zal heus ook ruimte voor luchtigheid zijn, maar dan moeten jullie daar ook de ruimte voor geven!

En over de SC, dan kan je net zo goed alle topic sluiten en iedereen naar de SC sturen. Bedoel, het gaat om specifieke klachten die ook specifieke opleveren! Lijkt me toch logisch dat dat dan ook in een specifiek topic kan?
Je wil een SC. We hebben al een SC.
Je wil een plek om ervaringen over medicatie uit te wisselen, hebben we ook.
Je wil een plek waar een soort praatgroepje bij elkaar kan komen, daar doen we niet aan wánt het is té vaak fout gegaan en zoiets gaat alleen goed als iemand dat constant in de gaten houdt en in de goede banen leidt. Doen we niet.

Nogmaals, ik doe dit niet omdat ik niet weet wat een depressie of een andere psychische aandoening inhoudt of wat voor effect het kan hebben. Dat soort topics gaan gewoon niet lukken, en ik ga het niet uit de hand laten lopen om daarna pas te kunnen zeggen dat het misschien toch niet een slim idee was.

En nee, alles naar de SC verwijzen is idioot, maar een SC naar een SC verwijzen is al een stuk logischer. Hell, een van de vaste posters in de SC zit ook in het medicatietopic en vertelt óók daar soms wat er dwars zit, waarom zou dat anders moeten zijn voor de rest?
pi_48231102
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:53 schreef Re het volgende:

[..]

ja maar je kent elkaar toch al een beetje dacht ik, ik bedoel er verder niets negatiefs mee of iets dergelijks, maar zonder dat je het doorhebt vorm je zo een soort kliekje wat lekker gestigmatiseerd kan worden of naast het elkaar steunen elkaar ook verder de shit inpraten... het moet niet als een soort surrogaat psychotherapuetisch praatgroepje verworden.
Een kliekje meer of minder op FOK! maakt ook niks meer uit.
  woensdag 11 april 2007 @ 20:55:45 #23
262 Re
Kiss & Swallow
pi_48231170
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:54 schreef berney het volgende:

[..]

Een kliekje meer of minder op FOK! maakt ook niks meer uit.
kliekje op zich is niets mis mee hoor ...
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_48231206
Ik word al gestoord van die veels te grote foto's in het SC topic en moet ik dáár mijn posts bijknallen.

  FOK!Fotograaf / Beeldredactie woensdag 11 april 2007 @ 20:57:36 #25
68600 crew  Ynske
Bedankt voor de zon...
pi_48231265
quote:
Op woensdag 11 april 2007 20:56 schreef berney het volgende:
Ik word al gestoord van die veels te grote foto's in het SC topic en moet ik dáár mijn posts bijknallen.

welke veels te grote foto's in de SC, die enkele keer dat daar pics ingeplaatst worden is echt wel op 1 hand te tellen volgens mij
Today is life -
the only life you are sure of. Make the most of today.

Dale Carnegie
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')