Nee, meer een juridisch verzoek oid om het weer terug te brengen in de oorspronkelijke staat.quote:Op zondag 1 april 2007 15:19 schreef Big_Boss_Man het volgende:
Ja dan verf jij je muur blauw en dan komt er een hysterische architect jou op je bek slaan zeker.
Bron: link.quote:Op grond van zijn morele rechten heeft de maker van een werk de volgende rechten (artikel 6bis Berner Conventie):
Het recht om als auteur van het werk genoemd te worden.
Het recht om bezwaar te maken tegen elke verminking, misvorming of andere aantasting van het werk die nadeel toebrengt aan de naam of eer van de maker.
Wat nu precies een verminking of misvorming is, moet door de rechtbank worden uitgemaakt. De ene auteur heeft bijvoorbeeld geen bezwaar tegen grote wijzigingen in zijn werk, terwijl de anderen misschien vindt dat het veranderen van het kleurschema van de lijst waarin het werk zit al een zware verminking is.
Dergelijke ruzies zijn vaak het zichtbaarst in het geval van architecten. Wanneer een gebouw wordt ontworpen op een creatieve manier, heeft de architect het auteursrecht op het ontwerp. Hij kan de exploitatierechten overdragen aan de eigenaar van het gebouw, maar hij behoudt het recht om optreden tegen verminking van het gebouw. Dit kan bijvoorbeeld zijn het ophangen van een balkon op een plek waarvan de architect vindt dat deze esthetische waarde van het gebouw compleet vernietigt.
Bron: http://wetten.overheid.nl(...)esult/javascript=yesquote:Artikel 25
1.
De maker van een werk heeft, zelfs nadat hij zijn auteursrecht heeft overgedragen, de volgende rechten:
a.
het recht zich te verzetten tegen openbaarmaking van het werk zonder vermelding van zijn naam of andere aanduiding als maker, tenzij het verzet zou zijn in strijd met de redelijkheid;
b.
het recht zich te verzetten tegen de openbaarmaking van het werk onder een andere naam dan de zijne, alsmede tegen het aanbrengen van enige wijziging in de benaming van het werk of in de aanduiding van de maker, voor zover deze op of in het werk voorkomen, dan wel in verband daarmede zijn openbaar gemaakt;
c.
het recht zich te verzetten tegen elke andere wijziging in het werk, tenzij deze wijziging van zodanige aard is, dat het verzet zou zijn in strijd met de redelijkheid;
d.
het recht zich te verzetten tegen elke misvorming, verminking of andere aantasting van het werk, welke nadeel zou kunnen toebrengen aan de eer of de naam van de maker of aan zijn waarde in deze hoedanigheid.
2.
De in het eerste lid genoemde rechten komen, na het overlijden van de maker tot aan het vervallen van het auteursrecht, toe aan de door de maker bij uiterste wilsbeschikking aangewezene.
3.
Van het recht, in het eerste lid, onder a genoemd kan afstand worden gedaan. Van de rechten onder b en c genoemd kan afstand worden gedaan voor zover het wijzigingen in het werk of in de benaming daarvan betreft.
4.
Heeft de maker van het werk het auteursrecht overgedragen dan blijft hij bevoegd in het werk zodanige wijzigingen aan te brengen als hem naar de regels van het maatschappelijk verkeer te goeder trouw vrijstaan. Zolang het auteursrecht voortduurt komt gelijke bevoegdheid toe aan de door de maker bij uiterste wilsbeschikking aangewezene, als redelijkerwijs aannemelijk is, dat ook de maker die wijzigingen zou hebben goedgekeurd.
Als je in een flat woont kan de VVE dit blokkeren. Doorgaans heeft een eensgezinswoning geen VVE aangezien er niets gemeenschappelijks is met andere bewoners in het blokquote:Op zondag 1 april 2007 15:46 schreef admiraal_anaal het volgende:
Kan de VVE eigenlijk dit blokkeren? Verven van je gevel? Voor het aangezicht van de straat ofzo?
Ja, dat is dus niet zo. Lees hierboven.quote:Op zondag 1 april 2007 15:40 schreef HeyFreak het volgende:
wtf?
wat heeft een architect daar nou mee te maken? Als je het huis koopt, dan heeft een architect daar toch geen fuck mee te maken als je een ander kleurtje wil?
Niet wetboek van strafrecht, maar titel 5.4 van het Burgerlijk Wetboek. Pas als je de hersens van je buurman inslaat, komt het WvS om de hoek kijkenquote:Op zondag 1 april 2007 15:52 schreef ed_reeb het volgende:Overigens bestaat er wel zoiest als burenrecht. Dis vastgelegd in het wetboek van strafrecht, over hoe je met elkaar om zou kunnen gaan. T verstandigste is om tijdig in overleg overeenkomst te verkrijgen en kort te sluiten dat zij er in ieder geval geenbezwaar tegen hebben, anders kun je nog wel eens een hoop gedonder krijgen.
Bij mij dus ook. Plus de kleuren van de zonwering.quote:Op zondag 1 april 2007 16:07 schreef Sakura het volgende:
Overigens vind ik het zelf vaak een heel lelijk gezicht als in een rijtjes huis 1 bewoner het zo nodig achte om andere kleuren te gaan gebruiken. Haalt echt het hele blok naar beneden (inclusief de mogelijke verkoop prijs)
Bij mijn woning staat de kleur gelukkig vast in de statuten van het VVE.
Dat jij dat geen goed plan vindt zou geen reden mogen zijn voor die mensen om het niet te mogen doen. Als ik een auto koop en ik denk dat er andere velgen onder moeten, maar jij als volkswagen / BMW zijnde zegt dan "dat vind ik niet bij die auto passen" en mij daarvoor bekeuren, dan zou dat toch ook belachelijk zijn?quote:Op zondag 1 april 2007 15:52 schreef ed_reeb het volgende:
Ik (als architect zijnde) kies meestal heel spedcifiek voor een kleur. Dat bekent dat ik daat een heel bepaalde reden voor heb, dus dat ik het niet zo'n goed plan vind als bewoners "zomaar" een andere kleur verf op hun kozijnen smeren.
Er is natuurlijk geen VVE omdat het een rijtjeswoning is. Wel willen de buren dezelfde kleur gebruiken.quote:Op zondag 1 april 2007 16:07 schreef Sakura het volgende:
Overigens vind ik het zelf vaak een heel lelijk gezicht als in een rijtjes huis 1 bewoner het zo nodig achte om andere kleuren te gaan gebruiken. Haalt echt het hele blok naar beneden (inclusief de mogelijke verkoop prijs)
Bij mijn woning staat de kleur gelukkig vast in de statuten van het VVE.
En als jij (of een andere architect) nou eens geen smaak hebt?quote:Op zondag 1 april 2007 15:52 schreef ed_reeb het volgende:
Ik (als architect zijnde) kies meestal heel spedcifiek voor een kleur. Dat bekent dat ik daat een heel bepaalde reden voor heb, dus dat ik het niet zo'n goed plan vind als bewoners "zomaar" een andere kleur verf op hun kozijnen smeren.
Er is wel degelijks zoiets als een welstandscommissie. Als jij je huis ineens pimpelpaars met roze driehoekjes (quote:Op zondag 1 april 2007 17:54 schreef DennisMoore het volgende:
Haha, morele rechten! Bestemmingsplan!.
Gewoon schilderen die hap. Als er niets in je koopcontract staat, dan mag je doen wat je wil, tenzij je er een gemeentelijke vergunning voor nodig hebt (zoals dakkapellen enzo).
Zitten er soms ook 'morele auteursrechten' op dat IKEA-kastje van me, zodat ik er geen gat in mag zagen? Wat een onzin... Het gaat gewoon om normale woningbouw, geen architectonisch ontworpen hoogstandjes.
Mja, even de welstandsnota lezen ofzo...quote:Op zondag 1 april 2007 18:03 schreef Five_Horizons het volgende:
Er is wel degelijks zoiets als een welstandscommissie. Als jij je huis ineens pimpelpaars met roze driehoekjes (![]()
) gaat verven, dan kun je daadwerkelijk een probleem hebben.
Neen, alleen de exploitatierechten binnen het auteursrecht. Niet de morele rechten, zgn. persoonlijkheidsrechten. Die zijn onoverdraagbaar.quote:Op zondag 1 april 2007 18:02 schreef DennisMoore het volgende:
Je kunt 't auteursrecht natuurlijk gewoon overdragen...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |