abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_2912486
0. Voorwoord
De laatste jaren is Plunk binnen en buiten Jansbrug een begrip geworden. Deze bekendheid is in de eerste plaats te danken aan het succes van Plunk; in korte tijd veroverde Plunk een vaste plaats in het centrum van Gildeland. Plunk is sinds het initiatief tot oprichting werd genomen ('Project Grijs') verguisd en geprezen, geschopt en geknuffeld... maar in elk geval nooit genegeerd. Plunk is een fenomeen.

Met de opkomst van Plunk ontstond behoefte aan een naslagwerk voor mensen die meer over Plunk willen weten. Een naslagwerk voor jonge Plunkers, voor meelopers en voor inlikkers. Maar ook voor de wat rijpere Plunker die zijn kennis wil bijschaven. Voor deze mensen is deze tekst geschreven.

Plunk kent een complexe sociale structuur, en de exacte inhoud van het 'Plunker-zijn' is niet goed in tekst te vatten. Deze tekst wil dan ook geen uitputtende beschrijving zijn, maar vooral informeren en vermaken.

Ons advies is: lees dit boekje en ervaar Plunk vervolgens zelf!

1. Wat is Plunk?
Plunk is het op een na jongste gilde der DSV Sint Jansbrug. Plunk is officieel opgericht op 15 december 1994 na 24 uur intensief schildjesverdedigen. Het oorspronkelijke intitiatief tot het oprichten van Plunk stamt echter al van veel eerder. Onder de codenaam PG (Project Grijs) werd door een kerngroep getimmerd aan de fundamenten van het huidige Plunk. Succesvolle activiteiten (zoals disco's en Star Wars nachten, en zelfs een complete feestweek) plaveiden de weg naar de uiteindelijke oprichting. Zelfs een weer spannige gildenraad wist met al haar vertragingstaktieken de Plunkers van het eerste uur niet te ontmoedigen.

Plunk is echter meer dan haar geschiedenis. Plunk is vooral de Plunkers, de Plunkaktiviteiten en het Plunkgevoel. Deze begrippen verdienen nadere uitleg.

De Plunkers zijn geen normale Jansbruggers. In feite zijn Plunkers zelfs geen normale mensen. Een wijdverbreid misverstand is dat Plunkers gave mensen zouden zijn. Dit is feitelijk onjuist; uitsluitend Ming is gaaf. Plunker lijken vaak wel gaver dan ze zijn, doordat ze vaak van zichzelf beweren dat ze juist wel gaaf zijn en zich dienovereenkomstig gedragen.

Wat zijn Plunkers dan wel? Volgens de meest beknopte definitie:

Plunkers zijn eikels die dat goed van elkaar kunnen hebben

De voor de hand liggende gevolgtrekking dat andere eikels welkom zouden zijn bij Plunk is onjuist. Een specifiek soort van 'eikeligheid' is vereist (de term eikeligheid wordt door Plunkers zelf overigens nooit gebruikt). Precieze omschrijving is onmogelijk, we volstaan met een opsomming van de eikeligheden die niet gewenst zijn: nerderigheid, mutserigheid, jankerigheid, schijterigheid, ballerigheid, Gierigheid en Vattsigheid. Inlikkers en andere aspirant Plunkers die zichzelf herkennen in een van de bovenstaande eigenschappen doen er goed aan een ander gilde lastig te vallen.

Plunkers worden verbonden door het Plunkgevoel. Dit gevoel is buiten een reguliere Plunk-setting nauwelijks te evenaren, maar laat zich aan de hand van de volgende situatie schetsen:

'Plunk zit in de OBK. Er is teveel gegeten, want er was taart. Er wordt voor de jarige gezongen; Esther en Harry strijden om de hoogste noot. Iedereen buikt uit in de afgeragde stoelen, Thijs heeft koffie gehaald. De liefhebbers drinken er een Schrobje bij. Rolf wil iets zeggen. De rest van Plunk wil ook iets zeggen, dus Rolf geeft het op...... '

Het Plunkgevoel is een prettig gevoel, waarbij een vleugje foute broederschapsgevoelens (Plunk over alles) en een sterke notie van laissez-faire meespelen.

2. Enkele Vuistregels voor Beginnende Plunk-liefhebbers
Een eerste contact met Plunk kan een openbaring of een totale desillusie worden. Dit hangt af van de persoon die voor het eerst met Plunk geconfronteerd wordt, en vooral van het humeur van de aanwezige Plunkers. Bij zo'n eerste contact is men vaak (terecht) zenuwachtig. Daarom geven wij enkele "do's and don't's" die enigszins houvast kunnen geven.


do's
- drank meenemen
- lachen om grappen van Plunkers
- leuke dingen vertellen (maar wel kort)
- jezelf zijn (indien je denkt dat dat verstandig is)
- botte grappen maken over mensen die door Plunk niet leuk gevonden worden.

don't's
- blijk geven slimmer te zijn dan de rest
- op de lekkerste stoel gaan zitten
- botte grappen maken over mensen die door Plunk leuk gevonden worden
- deelnemers in interne Plunkrelaties proberen te scoren

nog meer don't's, wellicht ten overvloede
- buzzers of zaktelefoons gebruiken
- je haar paars verven
- cowboylaarsjes dragen
Ga in twijfelgevallen op je gevoel af. Als je aan jezelf twijfelt, neem dan een Plunker die je goed kent in vertrouwen. Reken erop dat hij of zij hier met de rest van Plunk smakelijk om kan lachen.

Een eerste Plunk-bezoek vereist enige voorbereiding. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

- oefen op het houden van een onzinnig speech van minimaal vijf minuten
- draag slijtvaste, goed wasbare kleding
- leer de teksten van enkele bekende hollandse hits uit het hoofd (denk aan de werken van Hazes, Borsato, Alberts en Froger). Leer indien beschikbaar een PZB (Plunk Zang Bundel) van recente datum uit je hoofd
- laat je mild afzeiken door vrienden of huisgenoten en leer hierbij onverschillig te kijken

Bovenstaande adviezen geven misschien aanleiding tot een verhoogde nervositeit ten aanzien van de eerste confrontatie. Dit is niet nodig; de ervaring leert dat een goed voorbereide aspirant Plunker louter positieve herinneringen aan zijn of haar 'maiden meeting' overhoudt. Houdt dan ook de herinnering aan die eerste keer levendig. Neem onopvallend foto's, maak thuis aantekeningen van alles wat je je kunt herinneren en bewaar een kledingstuk dat je die dag droeg zonder het te wassen.

3. De Plunkers in een notedop
Eerder schreven we al dat Plunkers eikels zijn die elkaar goed kunnen verdragen. Over de Plunker in zijn natuurlijk omgeving valt nog iets meer te vertellen.

Plunkers hebben vrijwel zonder uitzondering een leven naast Plunk. Ze hebben huisgenoten buiten Plunk, een hoogst enkele keer een paar vrienden of een vriendje of vriendinnetje. Een fenomeen binnen Plunk is de 'Plunkrelatie'. Reeds voor de oprichting op beperkte schaal geïntroduceerd, is de Plunkrelatie met ups en downs uitgegroeid tot een succesvol verschijnsel. Gemiddeld komen er per jaar een of twee Plunkrelaties bij, incidenteel verdwijnt er eentje. In sommige gevallen is vastgesteld dat het verdwijnen van een plunkrelatie aanleiding kan geven tot het (korte tijd eerder of later) tot stand komen van een nieuwe. Een gepaste reactie is hierbij (richting gelukkige Plunker) 'Goh, wat leuk voor jullie', ofwel (richting ongelukkige Plunker), 'Goh, wat kut voor je. Maar dat van hun gaat ook wel weer uit'.

Naast een relatie binnen of buiten Plunk blijven de contacten van de meeste Plunkers beperkt; extra Plunkulaire vriendschappen bestaan, maar worden in de regel afgedaan met 'o, die, dat is een visueel bekende van me'. In het verleden is deze collectieve Plunkgrondhouding door derden vaak afgedaan als asociaal. Dat is een nogal negatieve benadering; would-be vrienden van Plunkers doen er, in plaats van zich een dergelijke negatieve houding aan te meten, beter aan de positieve benadering te kiezen, en in de Plunk-houding een extra stimu- lans tot inlikken te zien.

Soms stapt een jong, naief Jansbruglid op een profielrijk Plunker af en zegt ronduit:'ik vind jou een eikel'. Dergelijke naieve jongelingen zullen het ongetwijfeld menen, maar hebben er niets van begrepen. Inderdaad, Plunkers zijn eikels, maar dat is niet erg omdat ze dat onderling van elkaar kunnen hebben. Beter had de naieve jongeling kunnen zeggen: 'uit mijn gevoelens jegens jou leid ik af dat ik niet bij Plunk zou passen'. Waarna vijf, zes Plunkers de jongeling gezamenlijk of apart zouden gaan afzeiken, tot genoegen van iedereen die er toe doet.

Plunkers zijn, we kunnen het niet ontkennen, tamelijk lawaaiig. De totale lawaaibelasting ten gevolge van Plunk is een functie van het alcoholgebruik; zie hoofdstuk 7.

Binnen Plunk bestaan diverse subgroeperingen; eerder werd al PG genoemd. Daarnaast bestaan er diverse vakantiegroepen (meestal genummerd, Plunk I-IV), een goedlopend dwergendispuut (XS genaamd) en diverse borrel- en eetsubdivisies. Het valt buiten het bestek van dit boekje om hierop in te gaan.

[Dit bericht is gewijzigd door Knut op 23-01-2002 16:53]

[20:25] [Knut] Een vrouw met een kerst fetish...
[20:26] [Knut] Niet zo letterlijk dat ik haar met baard om moet HOHOHOEN
[20:26] [Knut] maar je snapt het idee wel.
pi_2912503
4. Het Plunk eten: een praktische gids
Al eerder gaven we een praktische tip die bij het Plunk eten van groot belang is: draag gemakkelijk zittende, goed uitwasbare kleding. Jasjes en rokjes zijn extra risicofactoren, gebleken is dat deze een grote aantrekkingskracht op vette sauzen hebben.

De gebruikelijke tafelmanieren komen bij Plunk eten in een gewijzigd jasje naar voren; het gebruik van bestek is een pre, maar geen voorwaarde voor sociale acceptatie. In principe wacht men op elkaar met het beginnen met eten, maar eigenlijk loopt dat meestal mis doordat bij enkelingen het gemis van enige maaltijdcomponenten niet opweegt tegen honger of haast (voorbeeld: er is nog geen groente, vlees of sla, iemand roept 'Smavo' en begint aan de patat). Een tweede opschepronde verloopt ongestructureerd, snelle eters en brutale Plunkers zijn in het voordeel.

Het eigenlijke eetritueel begint in de bar. De barman, die altijd o zo blij is met de plunkbestellingen (zie drank), doet de etensbonnetjes in de bonnetjespul. Daarna gaan de Plunkers die het ergste lijden onder honger of haast eten halen.

In de keuken wordt slag geleverd met Atlantis om de te kleine hoeveelheid eten (niet om het vlees, dat lust Atlantis toch niet). Beetje bij beetje wordt eten van de keuken overgebracht naar de eetlocatie (de OBK).

Vervolgens komen de Plunkers een voor een van de bar naar de OBK, de laatste wordt teruggestuurd om drinken voor de eten-halers te gaan halen. Als iedereen zit te eten (iemand heeft eerst 'Smavo' geroepen) komt een corveebaas de bonnetjes halen.

Onsmakelijke eetgeluiden zijn aanwezig, maar komen niet boven het gemiddelde akoestische conversatieniveau uit. Het inhoudelijke conversatieniveau is gemiddeld omgekeerd evenredig met het akoestische conversatieniveau.

Als het tijd is voor het toetje, begint er fruit rond te vliegen. Soms is te zien dat iemand met dit fruit gooit, soms ook niet. De restanten van brillen worden uit de etensresten op de borden gevist en het fruit wordt expres (om een co-Plunker te stangen) verkeerd doorgesneden.

Thijs gaat hierna koffie en thee halen. Over het algemeen is de thee voor de dames en de koffie voor de heren.

De schijnbare chaos van het Plunk eten is in werkelijkheid de afspiegeling van een uitermate overzichtelijk sociale structuur; met lawaainiveaus, eten, drinken en sterke verhalen bevestigen of verstoren Plunkers onder het eten hun onderlinge pikorde, waarbij in de regel degenen met het minste haar, de meest recente kots-geschiedenissen en degenen die onlangs een blauwtje hebben gelopen verliezen.

5.. Plunkgebruiken
Het belangrijkste en interessantste Plunkgebruik is het indrinken. Aangezien de rituelen die met het indrinken samengaan zeer geheim zijn, kan hierop in het kader van dit boekje niet te diep worden ingegaan. Volstaan wordt met enkele 'blufzinnen', waaruit een Plunker al dan niet terecht zou kunnen afleiden dat je verstand van het indrinken hebt.

- Kut, mijn item is gebroken
- Als ze nog heftiger gefeut gaan worden dan Olga, dan mag iemand wel bij de Makro kauwgomballen gaan bestellen
- Wat nou, koeien?
- Mijn tandpastalijntje is toch veel langer

Ter geruststelling van de aspirant Plunker: tot op heden zijn bij het indrinken geen echt ernstige ongelukken gebeurd, hoewel er aanleiding is om te veronderstellen dat het in sommige gevallen tot het ongewenst uitwisselen van virussen is gekomen.

Een ander belangrijk Plunkgebruik zijn de plunkweekenden. Maar liefst twee keer per jaar gaat Plunk op weekend. Steevast een groot succes. Ook al wordt het budget met honderd procent overstegen. Ga je niet mee op weekend, dan kan je het komende halfjaar de 'gave' verhalen aanhoren en niet de helft begrijpen van alle nieuwe uitspraken en begrippen die ontstaan zijn.

6. Waarover praten Plunkers?
Alvorens dieper in te gaan op de onderwerpen die in gesprekken tussen Plunkers domineren, dient te worden vastgesteld dat er in elk geval veel wordt gepraat. Onderwerpen zijn divers, maar ook weer niet zo divers dat er geen overzicht van te geven zou zijn. Voorbeelden:

- Kippetjes.
- Drank (prijzen, smaken)
- Dronkenschappen (wie heeft waar/waarin/over wie heen gekotst).
- Seks (met wie zou men het willen/kunnen doen).
- Elkaar (wie vindt wie in het bijzonder een eikel en waarom).
- Geld.
- Relaties (vaststelling wie het met wie doet; het uitspreken van een oordeel hierover).
- Tijdgebrek (een vaste eigenschap van een echte Plunker)

Sport en auto's zijn onder de Plunkmannen niet echt belangrijke onderwerpen; Plunkvrouwen praten niet over koken en handwerken, hoewel sommigen er stiekem erg bedreven in zin.

Serieuze discussies over politiek en wereldproblematiek komen voor. Meestal echter lijkt het gesprek geen direct onderwerp of doel te kennen, en draait de conversatie om het maken van grappen en gevatte opmerkingen.

Oudere Plunkers praten vaak over hun afstudeeronderwerp, veelal zonder dat er iemand luistert.


7. Drank en Plunk
Plunkers gebruiken nogal eens (individueel of collectief) alcoholische versnaperingen. De keuze van drankjes is traditioneel; slechts een enkeling experimenteert met cocktails, en zelfs dan wordt er meestal aan beproefde succesformules vast- gehouden.

De 'default drink' is bier voor wat betreft de alcoholhoudende dranken; bij de niet-alcoholische dranken wordt jus, spa-jus, spa of cola bestelt. Een frivole niet alcoholische varianten is de Joepie (cassis-jus).

Na het eten wordt soms voor sterk gekozen (schrob). Wendy houdt het meestal op Martini. De twijfelende aspirant of jonge Plunker kan zich geen buil vallen als hij of zij voor bier kiest.

Een valkuil waar de jongeling bij Plunk voor moet oppassen is de 'kringbestelling'. Een alerte, snelle drinker vertelt zijn buurman of buurvrouw wat hij wil drinken; deze geeft dit, samen met zijn of haar eigen bestelling weer door aan de volgende, totdat de laatste een waslijst aan drankjes mag bestellen bij een onwillige barman. Wie bij Plunk een slecht geheugen heeft moet derhalve snel kunnen drinken.

8. Het leven na Plunk
Ter geruststelling van vele Plunkers: er is een leven na Plunk.

De exacte invulling van het leven na Plunk wisselt; op dit moment lijkt vooral de keuze voor de wetenschap populair te zijn. Voor het grote geld is vooralsnog door niemand echt gekozen.

De volledige verwijdering van Plunk is bij oud-Plunkers nog niet waargenomen; duidelijk is dat de geografische afstand van de nieuwe woonplaats tot Delft van grote invloed is. Zelfs de oudste oud-Plunker doet af en toe nog 'studentikoos', terwijl de op-een-na-oudste nog in een studentenhuis woont.

In komende versies van deze gids zal aan dit hoofdstuk wellicht verdere invulling gegeven kunnen worden.

9. Slotsom
Plunk staat anno 1999 als een rots in de branding. Letten wij op de onvriendelijke sociaal-economische context waarin Plunk en de Plunkers zich staande houden, dan mag dit een klein wonder worden genoemd. Het studenteninkomen bevindt zich op een historisch dieptepunt, terwijl de kwartaalbeer een omgekeerd lijn lijkt te volgen.

Velen zijn de laatste jaren door het Plunk-concept aangetrokken; evenzovelen (of meer) hebben er een afkeer van getoond. Voor de Plunker is het allemaal van geen belang. Hij fietst van thuis naar de TU, fietst van de TU naar Jansbrug en slingert van Jansbrug weer naar huis. Zo is het geweest, zo zal het blijven.

[Dit bericht is gewijzigd door Knut op 23-01-2002 16:54]

[20:25] [Knut] Een vrouw met een kerst fetish...
[20:26] [Knut] Niet zo letterlijk dat ik haar met baard om moet HOHOHOEN
[20:26] [Knut] maar je snapt het idee wel.
pi_2912509
dubbel

[Dit bericht is gewijzigd door killerb op 23-01-2002 16:53]

.
pi_2912510
jij hebt duidelijk niks te doen. nog minder dan ik. en dan heb je ECHT weinig te doen
.
  woensdag 23 januari 2002 @ 16:55:19 #5
14746 k_i_m
Oldbies Automatisering BV.
pi_2912534
In my life
Why do I smile
At people who I'd much rather kick in the eye ?
  woensdag 23 januari 2002 @ 16:56:20 #6
11170 jerney
catlady 4life
pi_2912552
Ook gij, Brutus?
  woensdag 23 januari 2002 @ 16:56:31 #7
21506 ShADoW18
That's Life !!!
pi_2912554
Zo te lezen is plunk eGt saai dus.
»»ShADoW of DaRkNeSs«« ... .::TrUe DeDiCaTiOn MeAnS No ReGrEtS::.
pi_2912556
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 16:56 schreef jerney het volgende:
Ook gij, Brutus?
Ik gebruik alleen maar crtl-c ctrl-v
[20:25] [Knut] Een vrouw met een kerst fetish...
[20:26] [Knut] Niet zo letterlijk dat ik haar met baard om moet HOHOHOEN
[20:26] [Knut] maar je snapt het idee wel.
  woensdag 23 januari 2002 @ 16:58:07 #9
215 misterDre
Paint it black!
pi_2912574
Tja
  woensdag 23 januari 2002 @ 17:00:02 #10
16142 SignOTheTimes
Symathiek & schattig
pi_2912606
Ik ben er stil van...
Op 14 mei 2003 zei Amber: "Kortom, SOTT is de charmantste en liefste vader van de wereld."
  woensdag 23 januari 2002 @ 17:00:28 #11
11170 jerney
catlady 4life
pi_2912613
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 16:56 schreef Knut het volgende:

[..]

Ik gebruik alleen maar crtl-c ctrl-v


Is het daarom minder erg?
  woensdag 23 januari 2002 @ 21:30:24 #12
1627 dutchie
Eámanë Súrion
pi_2915343
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 16:51 schreef Knut het volgende:
Een heleboel!!!!
En toch beweert ie dat ie er niets van afweet.
Als je niet lacht, ben je dood.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')