abonnement bol.com Unibet Coolblue
Door gebruik te maken van de diensten van FOK! en haar (sub)sites verklaar je je akkoord met alle punten uit de policy en algemene voorwaarden.

Welkom bij de FOK! FAQ

  Omdat er op FOK! een boel vragen worden gesteld, hebben we de FAQ in stukken opgedeeld.
Selecteer hieronder een FAQ.


 
Gebruikershandleiding - Topics starten en reageren


  Hoe plaats ik een nieuw topic?
Je begint met het uitzoeken van een geschikt subforum. Zoek door middel van de forumomschrijvingen en -titels in de forum index welke het beste is voor je nieuwe topic.
Ga vervolgens dat forum binnen en kijk er even rond. Is er geen topic over hetzelfde onderwerp? Echt niet? Je hebt ook de zoekfunctie gebruikt natuurlijk, en niks gevonden, dus je klikt op 'Nieuw Topic'.

Vul daar een topictitel en een openingspost in. Probeer het een beetje leuk te omschrijven, want je wilt natuurlijk een hoop reacties, maar het moet wel relevant blijven.
Druk op Preview als je je post nog even na wilt lezen, of als je blaakt van het zelfvertrouwen: klik op Invoeren.

Nu is je topic geplaatst en zie je 'm bovenaan de topiclijst staan. Gefeliciteerd!

OK, en hoe plaats ik een reactie?
Dat is nog simpeler dan een topic starten. Je bent in een topic, en je wilt reageren. Het enige wat je hoeft te doen is onderaan in het 'Snel reageren' venster je reactie te typen en op Invoeren te klikken.

Als je wat meer mogelijkheden wilt tijdens het reageren, of het Snel reageren venster staat helemaal niet onder het topic, klik dan op de 'Reageer' knop. Je komt dan in een reageervenster.

Boven dat venster zie je een aantal icoontjes (of posticons, zoals we ze noemen). Je kunt het rondje naast een van die icoontjes aanklikken om het desbetreffende icoontje bij je post te plaatsen. Onder het venster zie je een verzameling smilies. Wil je zo'n smilie in je bericht plaatsen, dan kun je de code die eronder staat in je bericht intypen, of op de smiley klikken. Die code zal dan in het topic worden omgezet in de smilie.

Als je klaar bent met typen kun je op Invoeren drukken om je reactie te plaatsen. Als je echter ingelogd bent staat er nog een knopje 'Preview'. Klik daarop en je ziet een voorbeeldweergave van je post. Hiermee kun je testen of je smilies werken, of de SML code het doet en je hebt iets meer overzicht over je eventuele spelfouten. Wil je nog iets wijzigen, dan kun je dat in het tekstveld onder de preview doen. Ben je tevreden? Dan kun je je reactie invoeren. Het forum brengt je daarna terug naar het topic, op de plaats van je reactie.

Ik wil graag iets quoten uit een ander topic, kan dat ook?
Jazeker kan dat. Als je naar dat andere topic gaat en op het quote-knopje drukt, kun je de code kopiëren en gebruiken in het topic waarin je wil posten. Een quote is gewoon een stukje tekst, dus je hoeft niet op te passen in welk topic je iets doet.

Quoten uit topics waarin je niet (meer) kunt reageren, zoals gesloten topics, is ook mogelijk. Nadat je op de quote knop geklikt hebt verschijnt er een pagina met daarin de quote die je via copy/paste dan ergens anders kan posten.

Wat is dat Snel Reageren?
Het snel reageren venster onder een topic wordt door sommigen ook QuickReply genoemd. Het venster is bedoeld voor posts die je niet per se wilt voorzien van een posticon, of een quote, of als je alle smilies wel uit je hoofd weet. Je kunt met dit vereenvoudigde venster snel een reactie toevoegen, en daar komt ook de naam Snel Reageren vandaan.

Als je wel posticons wilt gebruiken, iemand wilt quoten of wilt kijken welke smilies welke code hebben, dan kun je natuurlijk gewoon het normale reageervenster gebruiken.

Kan ik HTML gebruiken in posts?
Nee. Uit (onder andere) veiligheidsoverwegingen kun je in je posts geen gebruik maken van HTML. Wil je zaken als vetcodes, onderstrepingen etc gebruiken of plaatjes laten zien, dan kun je gebruik maken van de o zo makkelijke SML code.

Enne, smilies, hebben jullie die ook?
Jazeker hebben wij smilies. Als je een post aan het tikken bent, zie je onder het scherm een rijtje smilies staan. Onder iedere smilie staat een klein stukje code, opgebouwd uit een paar leestekens. Ieder stukje code staat voor de smilie die erboven staat. Zo staat onder de smilie de code bestaande uit een ':' en een ')' . Dat betekent als je in je post die 2 tekens typt, op die plek in je post die smilie tevoorschijn komt.

Als alternatief voor het intikken van de code kun je ook met je muis op de smiley klikken. Het forum voegt de code van de smiley dan zelf toe in je bericht.

Natuurlijk kun je meerdere smilies in je post gebruiken, maar let erop dat het niet gaat storen. Hele posts vol met smilies vindt niet iedereen even leuk. Let er ook op dat je spaties voor je smilies zet, anders werken ze niet altijd.

Wat is SML en hoe kan ik die gebruiken?
SML staat voor Simple Markup Language en betekent zoiets als "eenvoudige opmaaktaal". Het is dus bedoeld om op eenvoudige wijze je posts te kunnen voorzien van vette letters, onderstrepingen, links, plaatjes, quotes en meer van dat soort typische forum-mogelijkheden.

Let op: in de onderstaande voorbeelden worden de SML commando's met spaties tussen de tags geschreven. Dit is om de tags leesbaar te maken op de pagina. Je moet ze zelf zonder spaties gebruiken.

italic [ i ][ / i ] voorbeeld
bold [ b ] [ / b ] voorbeeld
underline [ u ] [ / u ] voorbeeld
superscript [ sup ] [ / sup ] voorbeeld
subscript [ sub ] [ / sub ] voorbeeld
strike [ s ] [ / s ] voorbeeld

[ me = Lucille ]zegt voorbeeld[/ me]
* Lucille zegt voorbeeld
Bovenstaande kan voor je eigen gebruikersnaam worden geschreven als: / me zegt voorbeeld

 • stip [ * ]
  pijl [ > ]

  [ url = hier-de-url ] doorlinken met teksten [ /url ]
  doorlinken met teksten

  Quoten van een bericht: [ quote ] [ /quote ] of [ q ] [ /q ]
  quote:
  quote tags
  Je bericht, of een deel ervan, onzichtbaar maken: [ spoiler ][ /spoiler ]
  SPOILER
  verborgen berichten
  Om het bericht dan te kunnen lezen moet je het witte vlak selecteren met de muis.

  Plaatje posten: [ img ]http://www.jouwadres.nl/jouwplaatje.jpg[ /img ]


  Plaatje gecentreerd: [ cimg ]http://www.jouwadres.nl/jouwplaatje.jpg[ /cimg ]


  Plaatje links uitgelijnd: [ limg ]http://www.jouwadres.nl/jouwplaatje.jpg[ /limg ]  Plaatje rechts uitgelijnd: [ rimg ]http://www.jouwadres.nl/jouwplaatje.jpg[ /rimg ]  Plaatje met andere maten: [ img=30,70 ] [ /img ]


  Bij de [img=*,*] kun je ook 1 getal opgeven (de breedte) en de hoogte wordt dan automatisch aangepast aan de verhoudingen van het plaatje.

  De maximale breedte voor een plaatje is 610 pixels, je kan dus de [img=610] tag handig gebruiken om de layout niet te verneuken én het plaatje automatisch klikbaar te maken voor het grote formaat.

  Source code of gewoon lijstjes: [ code ] [ /code]
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  #include "stdio.h"
  void main(int argc, char **arcv) {
  printf("Hello World\n");

  return;
  }


  [ php ] [ /php ]
  1
  2
  3
  4
  $a = 'hello world';
  echo
  $a;
  ?>


  Afkorting tag. Die kan je dus gebruiken om afkortingen uit te leggen. Het gebruik is [afk = afkorting] betekenis [/afk]. De betekenis verschijnt dan als 'tooltip' als je de muisaanwijzer boven de afkorting houdt.
  voorbeeld

  Ook de verschillende subsites van FOK! zijn via SML te bereiken:
  [forum = 1] : Feedback
  [topic = 890853] : Snelcodes in de FAQ
  [news = 66909] : Zwarte Zaterdag minder zwart dan anders
  [fotoboek = 74265] : Fotoboek van HuHu
  [blog = 8000] : Nerd voetbal
  [user = 74265] : HuHu
  [sport = 27641] : HSV naar laatste vier Liga Pokal

 • Gave smilies hebben jullie! Mag ik die gebruiken?
  Dat hangt er maar helemaal vanaf welke smilies je wilt gebruiken. Sommige zijn namelijk copyrighted en die mag je niet zomaar overnemen.
  De onderstaande smilies komen van het oude UBB en kun je zonder problemen voor je eigen site gebruiken:

  en

  Deze smilies hebben verschillende eigenaren:

  en RazorBlade
  vork
  danny
  Dr Crouton
  Tardis
  APK
  scarefreak
  Herne_the_Hunter
  Bupatih

  Wil je één van bovenstaande smilies gebruiken, stuur dan een mailtje naar de maker ervan. De smilie is slechts voorbehouden voor Tweakers.net en FOK!, omdat-ie speciaal voor iemand gemaakt is (mensen van de oude garde weten vast wel wie). Voor gebruik van de overige FOK!smilies kun je mailen naar forum@fok.nl.

  Oude topics "omhoogschoppen"
  Een topickick is in principe toegestaan, mits de kick nuttig is of anderszins iets bijdraagt aan het oude topic. De beslissing hierover ligt bij de crew en zij kunnen dan ook besluiten je post te verwijderen of anderszins in te grijpen, afhankelijk van de situatie en omstandigheden.

  Mijn topic is gesloten! / Mijn bericht is ge-edit of aangepast
  Jij hebt volgens jou een goed topic geopend. Vervolgens komt er een Moderator langs en gooit hem op slot. Dan helpt het niet als je nog een topic opent met de vraag waarom hij op slot moest of dat je zegt dat je het belachelijk vindt. Ook helpt het niet om het in FeedBack te vragen.
  Aangepaste of verwijderde berichten kun je beter ook niet terug plaatsen. Hiermee loop je alleen maar de kans op een ban.

  Ieder subforum heeft zijn eigen FB topic (FeedBack topic). Je kunt naar het FB topic gaan, in het subforum waar je topic is gesloten, en vragen waarom hij is gesloten of waarom je bericht is gewijzigd. De Moderator(s) zullen je dan uitleggen waarom het desbetreffende topic is gesloten of je bericht is gewijzigd. En misschien kun je ze zelfs overtuigen waarom het topic volgens jou weer open moet.
  Verwacht echter geen ellenlange discussies. Daar is het op FOK! eenvoudigweg te druk voor.

  Spam-accounts / Reclame maken
  Spam-accounts. "Users" die zich speciaal registreren om een bepaalde site te "promoten" op FOK!.
  Wij zouden alvast graag zeggen: "Doe geen moeite". Je bent binnen 5 minuten gebanned plus dat al je topics worden gewist en je profiel wordt leeggemaakt.
  Ook is het niet toegestaan om in signatures linkjes en verwijzingen te plaatsen voor commerciële doeleinden.

  Wil je graag reclame maken op FOK! dan kun je mailen naar adverteren@fok.nl

  Overige wetenswaardigheden
  Replique kent vele handigheidjes om efficienter te navigeren op het forum. Hieronder volgt een overzicht van deze functies:

 • Betekenis van al die verschillende icons in de Active Topic lijst
  Dit is het standaard-icoontje dat voor een topic staat in de forumlijst.
  Als je dit mapje voor een topic ziet staan, betekent dat er in dit topic gereageerd is na je laatste bezoek, of nadat je je cookies gereset hebt.
  Hetzelfde als het bruine mapje, alleen zit het topic op slot.
  Hetzelfde als het rode mapje, alleen zit het topic op slot.
  Sticky topic, deze staan bovenaan in de topiclijst van een subform.
  In dit sticky topic is gereageerd sinds jouw laatste bezoek.
  Hetzelfde als een bruin sticky topic, alleen zit er een slot op.
  Hetzelfde als een rood sticky topic, alleen zit er een slot op.
  Dit zijn centrale topics, zodat er niet vele topics over geopend worden.
  In dit centrale topic is gereageerd sinds jouw laatste bezoek.

 • Wat doet dat » tekentje achter een Topic Titel nou?
  Dat teken linkt precies naar de post die het eerste ná de tijd die op de index staat bij 'welkom, laatste bezoek om xx:xx' is geplaatst. Ofwel de link springt naar de eerste ongelezen post in dat topic.

 • Snelcodes
  Sommige functies zijn via keyboard shortcuts snel te gebruiken. Handig als je vooral via een toetsenbord werkt in plaats van via de muis.

  ALT+A = Active topics
  ALT+B = Bookmarks
  ALT+M = My Active Topics
  ALT+P = Preview van post
  ALT+R = Reset Cookie
  ALT+S = Post invoeren
  ALT+cijfer = Spring naar de betreffende pagina van dat topic

  In IE moet je er nog een enter achter aan gooien. Mac gebruikers moeten de Ctrl toets gebruiken ipv de Alt toets.

 • Snelcodes in het reageer-venster
  In het normale reageer-venster zitten boven het vakje waar het bericht kan worden ingevoerd extra opmaak-knopjes. Hiermee kun je veel gebruikte codes als de [b], [img] of [url] makkelijker invoeren dan ze met de hand in te tikken.

  Deze knopjes werken door (een deel van) de tekst te selecteren en dan op een knop te drukken. De gewenste actie wordt dan op de selectie uitgevoerd.

  Voor de knoppen Bold, Italic, Strike-trough en Underline zijn er ook sneltoetsen, ctrl+b, ctrl+i, ctrl+s en ctrl+u.

 • Topicreports
  Als je ingelogd bent staat boven elk topic dit icon
  Door hier op te klikken kan je een report bij een topic plaatsen. Je kunt deze mogelijkheid gebruiken om de crew op een policy-overschrijdend topic of post te wijzen.

 • Functies in de bovenste regel van een post
  Bij elke post staat er bovenaan een regel met daarin zaken als gebruikersnaam, datum/tijd van de post, icoontjes voor het profiel, reageren, quoten, etc ... De meeste functies zijn wel duidelijk, maar een aantal zijn iets minder opvallend.

  Door te klikken op het Post Icon zie je in de URL balk van je browser de exacte link van de post. Heel handig als je iemand naar een specifieke post wil laten wijzen.

  Naast het Post Icon staat de online status van de user. Een min-teken is offline, een plus-teken is online.

  Klikken op een Tag van een crewlid brengt je naar het profiel van de persoon in het crewoverzicht. Voor een compleet overzicht van de crew moet je hier zijn: http://frontpage.fok.nl/crew

  Klikken op de postdatum heeft dezelfde functie als klikken op het Post Icon.

 • Ik wil bepaalde subfora niet zien in mijn Active Topics
  Geen probleem, dat kan via: Opties > Verwijder uit active topics
  http://forum.fok.nl/fok/edit_prefs

 • Toon alleen de vragen van deze FAQ

  abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Forum Opties
  Hop naar:
  (afkorting, bv 'KLB')