abonnement Unibet Coolblue
pi_213366223
Ik ben atheïst en ik vond hoe het geloof in de jaren '80 en '90 in Nederland gemiddeld werd beleden mooier en soms ook best toegankelijker dan het nu soms wordt gedaan.

Ik vond het veel minder pretentieus lelijk dan hoe deze generatie de gaten opvult.

Neem een verhaal als dat van Noah.

Wat ik vroeger mooi vond is de eenvoud in de samenvatting. Een boer of iemand die boer werd redt een paar boerderijdieren van de verdrinkingsdood. Dieren in "zijn wereld", zijn "omgeving".

Ik had er ook wel redelijk down to earth voorstelling van. Niet iets van hollywoodproporties. Er is nu een hypothese van een iets groter dan standaard "roundboat". Een Kuphar Plus model zeg maar



Noahs Ark als een Kuphar Plus size


En wat het prachtig maakt is de boodschap "wees zuinig op dieren en de natuur". Een 'sound message' zoals de Engelsen zouden zeggen.

Iedereen met een goed hart red dieren uit benarde situaties. Iedereen met een goed hart zou wellicht proberen wat Noah deed.

De moderne generaties: "Noah bouwde een houten boot ter grootte van de Titanic, met niet alleen boerderijdieren, maar zelfs met kangoeroes (niet in de wereld van de bijbel), Olifanten (waren niet bedreigd door overstromingen), nijlpaarden (redden zichzelf wel) en last but not least.. dinosaurussen.

Een "paar van Álle dieren".

En wat ik totaal niet begrijp is dat je met zulke absurditeiten de moraal totaal wegvaagt.

Je krijgt generaties Christenen die niet meer denken aan dierenbescherming, maar denken dat de moraal achter het verhaal draait om een soort kapitalistische bewijzingsdrang zoals hetgeen van Ken Ham en zijn pretpark met dit gedrocht. Dat het verhaal van Noah staat voor een vuist tegen de wetenschap (Dino's leefden met mensen). Zo 'unsound' als het maar kan.



Ik moet eerlijk bekennen dat zelfs ik als atheïst bepaalde verhalen vroeger waardevol vond. Maar dat nu nauwelijks meer benoem omdat ik weet dat Amerikaanse voorstellingen van nu in opkomst zijn en in beleving totaal anders is dan de voorstellingen die men vroeger gehad heeft.

Ik denk dat het niet geheel ontoevallig is dat sommige verhalen heel erg opnieuw gekneed worden om in gekunselde vorm te ageren tegen de moderne tijd. Om zelfs aan te sluiten bij vormen van fascisme. Heidenen en atheisten over één kam. Dat wanneer iemand eigen absurditeiten tegen de wetenschap erin loopt te weven en wanneer je iemand op inhoud aanspreekt, dat er gedaan wordt alsof je het hele Christendom aanvalt.

Maar wat door dit geouwehoer dus het meeste mis zijn die simpele no-nonsense boodschappen die ondergesneeuwd worden door onnodige bewijsdrang.

Wetenschap en de bijbel is best mooi als het twee werelden blijven. Bijbelverhalen in alle eenvoud van de tijd. Maar het "Wetenschap met de bijbel" is wat de overhand krijgt en dat is imho een gedrocht dat alleen maar leidt tot generaties zoals ze nu in de VS opgroeien. Boekverbanningen, dino's in de bijbel, Jezus dichter bij kapitalisme ipv dichter bij socialisme of humanisme.

Stelling: Modern evangelie verkracht de boodschap.

POLL
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')