abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 17 maart 2007 @ 00:33:18 #1
167671 Hijacking
wat is je probleem ?
pi_47357325
Deze studie lijkt mij wel wat maar ik weet niet echt wat ik mij moet voorstellen kwa vakken.
Wat ik wel weet is dat ik het niet zo op het vak recht heb en dat niet de vakken economie en wiskunde centraal staan
Hopelijk zijn er mensen die over deze studie meer weten en die weten wat voor vakken ik kan verwachten en hoe moeilijk deze studie is.

Oja dit is een korte beschrijving

Vind je het leuk om te werken met informatie en mensen? Wil je later in je beroep bezig zijn met websites, multimedia of intranetten? Dan is de opleiding Informatiedienstverlening en -management (IDM) zeker wat voor jou. In de opleiding leer je vanuit verschillende invalshoeken naar het verschijnsel ‘informatie’ te kijken. Je leert veel over management en krijgt training in managementvaardigheden. Na je studie mag je jezelf een allround informatiespecialist noemen.

Met het diploma IDM kun je solliciteren op veel en gevarieerde functies in het bedrijfsleven, zoals informatiemanager, deskresearcher, internetspecialist of nieuwe-mediaexpert. Een informatiespecialist kan gaan werken in de snelle wereld van de media, reclame en uitgevers. Maar je kunt ook terecht in een bibliotheek, documentatiecentrum of archief.
happen naar de baas
pi_47357981
Ik ben tien jaar geleden afgestudeerd van deze opleiding. Vroeger was dit de bibliotheekopleiding, maar ze hebben hem op een gegeven moment wat breder getrokken. Die omslag heeft plaatsgevonden toen ik op de opleiding zat, ik heb een gecombineerd diploma. Inmiddels is de opleiding ongetwijfeld alweer erg veranderd met tien jaar geleden.

Destijds werd er door veel van mijn medestudenten nogal denigrerend gedaan over in een bibliotheek werken, maar ik heb acht jaar in een openbare bibliotheek gewerkt en heb daar een ontzettend leuke, afwisselende baan gehad. Ik was er verantwoordelijk voor het organiseren van lezingen, de Boekenweek en talloze andere activiteiten bedoeld als leesbevordering en ter promotie van de bibliotheek. Ik heb er internetcursussen gegeven, heb de website gebouwd en hield hem bij, gaf een paar uur in de week inlichtingen aan de balie, ik heb een aantal jaren de cd's aangeschaft voor de muziekafdeling (erg leuk voor een muziekfreak als ik), ik deed de PR (persberichten naar kranten sturen, ben tig keer geïnterviewd door de lokale omroep) en de laatste paar jaar had ik ook nog allerlei taken op het gebied van systeembeheer. Geen idee waarom het werken in een bibliotheek altijd zo'n stoffig imago heeft, ik werkte in een supermodern, relatief nieuw gebouw en heb me er nooit verveeld.

Maar je kunt met de opleiding alle kanten op. Ik heb zo'n korte stage van twee weken ('snuffelstage') gedaan in een gevangenisbibliotheek. Erg interessant om dat eens mee te maken. En mijn stage van bijna een half jaar in het derde jaar heb ik gelopen in een bibliotheek van een psychiatrisch ziekenhuis. Niet de bieb waar de patiënten kwamen, maar waar de psychiaters, psychologen en verpleegkundigen kwamen. Zo'n psychiater moest vanwege een nieuwe patiënt bijv. op heel korte termijn zo veel mogelijk wetenschappelijke informatie hebben over een bepaald zeldzaam ziektebeeld, dat moest ik dan in speciale databanken voor ze opzoeken en verzamelen. Inhoudelijk waren dat heel interessante vragen, maar ik vond het daar wel erg stil. De vragen kwamen meestal schriftelijk binnen of telefonisch. Ik was soms blij als er iemand kwam binnenlopen.

Ik denk dat mijn baan in de openbare bibliotheek veel afwisselender is geweest dan menig IDM-achtige baan in een bedrijf of grote organisatie. Vaak werk je in een bedrijf als informatiespecialist/documentalist alleen, het is de afdeling waar het snelst op bezuinigd wordt, je ziet gedurende een dag vaak niet veel mensen... Mij trekt het in ieder geval niet, maar dat is voor iedereen weer anders natuurlijk en er zullen vast ook werkplekken zijn waar dat anders is.

Er waren ook medestudenten die stage liepen bij het NOS journaal en een vriendin van me die ook deze opleiding heeft gedaan heeft bij SBS6 gewerkt en werkt nu bij een lokale krant (ze post hier ook op Fok, dus misschien komt ze nog langswaaien in dit topic). Ik geloof dat de opleiding IDM tegenwoordig heel erg veel met nieuwe media doet. Je kunt eens naar een open dag gaan, daar wordt het beeld dat je van zo'n opleiding hebt vaak al heel wat concreter van.
  zaterdag 17 maart 2007 @ 03:15:37 #3
167671 Hijacking
wat is je probleem ?
pi_47359742
Dankje voor je info hier kan ik wat mee
happen naar de baas
pi_47363718
quote:
Op zaterdag 17 maart 2007 01:04 schreef _Floddertje_ het volgende:

een vriendin van me die ook deze opleiding heeft gedaan heeft bij SBS6 gewerkt en werkt nu bij een lokale krant (ze post hier ook op Fok, dus misschien komt ze nog langswaaien in dit topic).
Ik kom inderdaad even langswaaien. Floddertje heeft perfect uitgelegd hoe de studie in elkaar zit dus ik zal alleen even mijn kijk op de zaak vertellen.

Ik ben alweer 12 jaar geleden afgestudeerd. Ik heb het altijd een erg leuke studie gevonden, afwisselend ook. Na de studie heb ik eerst bij de Nationale Woningraad gewerkt, een speciale bibliotheek voor woningbouwverenigingen en bedrijven in de woningbranche. Er kwam daar bijna geen mens langs en alle vragen werden telefonisch gesteld. Voor mij was dat te saai, nu heb ik ook niet veel met die branche, dus ik was er vrij snel weer vertrokken. Daarna heb ik een tijd met veel plezier bij SBS6 gewerkt. Voor het programma Hart van Nederland werkte ik bij het beeldarchief. Geen boeken of papier maar beeld. Erg leuke baan maar na verloop van tijd wilde ik wat dichter bij huis gaan werken en ik heb toen een baan gevonden bij het regionale Dagblad De Gooi- en Eemlander. Mijn taak als documentalist daar was om het archief van de krant bij te houden en de journalisten te helpen met het zoeken naar informatie voor hun stukken. Ook erg leuk maar helaas verviel mijn functie na een aantal jaar door een reorganisatie. Nu werk ik al weer een paar jaar met veel plezier bij een lokale krant, Almere Vandaag. Ik ben dus een beetje de mediakant opgegaan maar je kunt alle kanten op. Ik ken iemand die bij de Politieacademie in de mediatheek werkt, iemand die als documentalist bij Korrelatie werkt, een ander werkt weer bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en een ex-collega van toen werkt nog steeds bij SBS6.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes met je keuze!
It's not going to stop 'till you wise up
  zaterdag 17 maart 2007 @ 23:51:04 #5
167671 Hijacking
wat is je probleem ?
pi_47385464
Ik ben er wel enthousiaster door geworden na het lezen van deze reacties jammer dat ik het alleen in deventer kan volgen ( 1.5 uur met de trein ongeveer ) . Waar hebben jullie trouwens de opleiding gevolgt ? Je kunt me het trouwens ook pm'en als je de locatie liever niet op fok zet enzo
happen naar de baas
pi_47386128
Ik ben ook opgegroeid in het oosten van het land, maar heb deze opleiding in Groningen gedaan (omdat ik daar al een jaar zat). Ik ken ook mensen die deze opleiding in Deventer hebben gedaan, daar ken ik ook goede verhalen over (al geldt ook voor hen dat dat al een hele tijd geleden is).
pi_47390546
Ik heb de opleiding in Amsterdam gedaan. Ik geloof dat er in Den Haag, Groningen en Deventer dus en Tilburg ook de mogelijkheid is om de opleiding te doen. Tenminste, dat was in mijn tijd zo dus of dat nog steeds zo is weet ik niet..
It's not going to stop 'till you wise up
pi_47390548
Hier staat waar je de opleiding kunt volgen:

http://www.werkenindebibliotheek.nl/artikel.php?id=9
It's not going to stop 'till you wise up
  maandag 19 maart 2007 @ 14:06:29 #9
139538 m-ice
c'est la vie
pi_47433781
Ik vroeg me af of deze opleiding 100% nederlandstalig is?
  maandag 19 maart 2007 @ 14:07:48 #10
167671 Hijacking
wat is je probleem ?
pi_47433830
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:06 schreef m-ice het volgende:
Ik vroeg me af of deze opleiding 100% nederlandstalig is?
daar zat ik zelf ook over te twijfelen aangezien ik op de site van saxion iets las over een trip van 9 maanden naar Glasgow maar daar heb ik helemaal geen behoefte aan.
happen naar de baas
  maandag 19 maart 2007 @ 14:18:02 #11
139538 m-ice
c'est la vie
pi_47434194
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:07 schreef Hijacking het volgende:

[..]

daar zat ik zelf ook over te twijfelen aangezien ik op de site van saxion iets las over een trip van 9 maanden naar Glasgow maar daar heb ik helemaal geen behoefte aan.
idd dat lijkt me ook helemaal niks en m'n engels is heel zwak
mja binnenkort toch maar eens even langs de studieadviseur gaan
  maandag 19 maart 2007 @ 14:31:15 #12
67405 tha_rizzo
Nu nog lekkerder!
pi_47434643
ik doe momenteel de opleiding BI en onze school vond het noodzakelijk om er 2 IDM blokken in te stoppen.
Het moet je echt liggen, ik vind er persoonlijk niks aan.

zo moet je dingen weten als thesaurus, taxonomie, classificaties etc.
het is tegenwoordig wel voornamelijk gericht op informatisering, maar het is nog steeds duidelijk dat het een biblothecaire achtergrond heeft.

bij ons wordt de opleiding gewoon in het nederlands gegeven, aangezien het over informatica gaat is het internationaal toe te passen
Je weet toch dat ik gelijk heb en jij niet?
pi_47434788
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:06 schreef m-ice het volgende:
Ik vroeg me af of deze opleiding 100% nederlandstalig is?
Geen idee hoe het nu is maar destijds in mijn tijd, ruim twaalf jaar geleden, was dat het wel. Staat er niks over op de site van de school?
It's not going to stop 'till you wise up
  maandag 19 maart 2007 @ 15:28:44 #14
139538 m-ice
c'est la vie
pi_47436950
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:34 schreef _Magnolia_ het volgende:

[..]

Geen idee hoe het nu is maar destijds in mijn tijd, ruim twaalf jaar geleden, was dat het wel. Staat er niks over op de site van de school?
Nop er staat niks over dat op hanze.nl
alleen hebben ze wel de inhoud van t eerste jaar weergegeven maar ik kan daaruit niet zo goed opmaken welke taal ze gaan gebruiken
pi_47439192
Even een tvp'tje. Heb het nu helaas een beetje te druk ivm stage, maar ik zal er zeker op terugkomen

Ik kan iig in het kort vertellen... je slaat als IDM'er een brug tussen het management en de ICT, en dat is een brug die steeds vaker nodig is, MAAR je zult na je HBO wel verder moeten leren/specialiseren wil je echt veel gaan betekenen op de banenmarkt.

Ik volg IDM nu (afstudeerjaar) op de Hogeschool Zuyd te Sittard.
IDM is daar echter samengevoegd met BI en is nu IM geworden. Information Management.
http://im.hszuyd.info/
pi_47451991
ik ben zelf ook op zoek naar een hbo studie, en om eerlijk te zijn lijkt dit me wel wat. Ik ga meer info zoeken.
pi_47454831
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:31 schreef tha_rizzo het volgende:
ik doe momenteel de opleiding BI en onze school vond het noodzakelijk om er 2 IDM blokken in te stoppen.
Het moet je echt liggen, ik vind er persoonlijk niks aan.

zo moet je dingen weten als thesaurus, taxonomie, classificaties etc.
het is tegenwoordig wel voornamelijk gericht op informatisering, maar het is nog steeds duidelijk dat het een biblothecaire achtergrond heeft.
Ah, dat is dus wel nog steeds zo. Ik had een heleboel medestudenten die zich echt een beetje genaaid voelden toen ze nog allemaal van die typische bibliotheekvakken bleken te krijgen, ze vonden dat ze verkeerd voorgelicht waren. En eerlijk is eerlijk, die bibliotheekvakken zijn ook suffer dan suf, ik durfde mijn vrienden (die zaten te blokken op dikke wetboeken) soms niet eens te vertellen in wat voor vakken ik soms tentamen moest doen. Maar er waren ook echt een hoop leuke vakken bij en ik heb uiteindelijk een ontzettend leuke baan gekregen dus ik heb zelf absoluut geen spijt van deze opleiding. Laat je in ieder geval goed voorlichten en bedenk welke kant je zelf op wilt.
  maandag 19 maart 2007 @ 22:49:25 #18
89808 Boomstam
Bart de Tiggelen
pi_47455592
quote:
Op maandag 19 maart 2007 21:32 schreef francis997 het volgende:
ik ben zelf ook op zoek naar een hbo studie, en om eerlijk te zijn lijkt dit me wel wat. Ik ga meer info zoeken.
idem, kom laten we met ze alle in dezelfde klas komen
pi_47469375
quote:
Op maandag 19 maart 2007 22:49 schreef Boomstam het volgende:

[..]

idem, kom laten we met ze alle in dezelfde klas komen
goed idee maar ik wil toch eerst wel meer weten erover, want ik wil ongeveer de media kant op, en dus niet de bibliotheek kant.dus eerst ff verder kijken
  dinsdag 20 maart 2007 @ 13:23:55 #20
139538 m-ice
c'est la vie
pi_47469656
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 13:12 schreef francis997 het volgende:

[..]

goed idee maar ik wil toch eerst wel meer weten erover, want ik wil ongeveer de media kant op, en dus niet de bibliotheek kant.dus eerst ff verder kijken
idem me, ook hangt t af van hoeveelheid engels
  dinsdag 20 maart 2007 @ 13:55:20 #21
167671 Hijacking
wat is je probleem ?
pi_47470707
Weet iemand wat voorn soort vakken je kunt verwachten en wat de moeilijkheidsgraad is van de studie.
happen naar de baas
  dinsdag 20 maart 2007 @ 14:37:29 #22
139538 m-ice
c'est la vie
pi_47472115
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 13:55 schreef Hijacking het volgende:
Weet iemand wat voorn soort vakken je kunt verwachten en wat de moeilijkheidsgraad is van de studie.
voor de vakken hier klikken
  dinsdag 20 maart 2007 @ 14:50:12 #23
167671 Hijacking
wat is je probleem ?
pi_47472656
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 14:37 schreef m-ice het volgende:

[..]

voor de vakken hier klikken
leuke vakken ( zeker invergelijking met publiek recht en economie wat ik dit jaar had )
happen naar de baas
  dinsdag 20 maart 2007 @ 15:30:16 #24
139538 m-ice
c'est la vie
pi_47474219
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 14:50 schreef Hijacking het volgende:

[..]

leuke vakken ( zeker invergelijking met publiek recht en economie wat ik dit jaar had )
haha en vergeleken met mijn MER is dit zekr weten veeeel leuker
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')