Nodig voor 2 personen:
pasta (macaroni of tagliatelli of spaghetti kan ook)
uitje
paar teentjes knoflook
+/- 300 gram spinazie (diepvries, ongesneden bladspinazie (bijv van Iglo) vind ik altijd het lekkerst, iig *niet* a la creme )
groene pesto
zongedroogde tomaten
handje pijnboompitten
bekertje creme fraiche (200 ml)
geraspte pittige kaas
beetje olijfolie of evt andere olie
De pijnboompitten in een droge koekepan roosteren tot ze een beetje mooi bruin zijn en ff apart zetten.
Uitje en knoflook (ik gooi er altijd veel knoflook in ) in kleine stukjes snijden. Olie verhitten in koekepan en ui + knoflook fruiten.
Van te voren heb je natuurlijk de spinazie al laten ontdooien en die gooi je er dan ook bij. FF roeren en daarna de creme fraiche erbij. En een lekkere lepel groene pesto + wat peper en zout. En weer roeren
De zongedroogde tomaatjes in stukjes snijden en er ook bij gooien. Aan het eind de pijnbpoompitten erdoor.
De pasta ook ondertussen koken zoals aangegeven. Geef er lekkere geraspte pittige kaas bij of andere kaas naar keuze.
Eet smakelijk!
* pak tortelloni con formaggio e noci (AH)
* fles biologische tomatensaus (AH)
* handvol gemengde noten, even geroosterd in een droge koekenpan
* grote ui, gesnipperd
* 2-3 tn knolook, geperst
* bouillonblokje/zout
* verse fijngesneden italiaanse kruiden
* 1 courgette, in blokjes
Fruit uitje en knoflook, voeg courgette toe en bak even mee. Voeg tomaten, kruiden, bouillonblokje en eventueel wat water toe en laat dit 30 minuten zachtjes sudderen. Kook in de laatste 8 minuten de pasta beetgaar. Voeg de noten toe (of laat ze meesudderen) en garneer met versgeschaafde parmesaanse kaaskrullen
Oosterse groente-noten saus
Nodig:
Sperziebonen
Rode paprika
Klein uitje
knoflook
Zakje Amoy kruidenpasta bijv Sateh of knoflook/soya oid
Cashewnoten
Witte rijst/bami/mie
Ui en knoflook in stukkies en in de hete wok met wat hete olie. Daarna sperziebonen erbij, in kleine stukjes gesneden. FF goed roerbakken op een hoog vuur, paprika in stukjes erbij, en dan na 1 minuutje ofzo de kruidenpasta erbij.
Ff lekker laten sudderen op middelhoog vuur en dan een hand cashewnoten erbij. Evt kun je er ook nog gemberwortel (aan het begin dus) of kokos ofzo bijdoen.
Serveren met sambal en ketjap en natuurlijk rijst, mie of bami.
Ik kook al 20 jaar vegetarisch en heb daardoor 1000-en superrecepten; ik heb gewoon geen zin om dat allemaal in te typen hier.
Aardappels
Oregano
Citroensap
Olijfolie
Zout
Water
Een diepe ovenbak
Snij de geschilde aardappels in kwartjes
Versprijd de partjes goed in de bak en strooi er wat oregano en zout over. Giet dan wat olie erover en doe een heel klein laagje water in de bak.
Gooi er wat citroensap bij en stop het in een goed voorverwarmde en niet al te hete oven.
Duurt wel ff, gewoon steeds ff kijken.
Als het water op is geweeon wat erbij gooien.. Niet te veel.
De niet vegetariers kunnen er kippenbouten indoen. Ook daar moet je zout, citroen, oregano en olie en water. Gewoon tegelijk met de aardappels.
Het duurt ong. 1uur (soms iets meer) voordat alles gaar is. Dat is trouwens alleen als je er kip bij doet, zonder kip zijn ze iets sneller gaar. De oven mag dan ook ietsjes hoger.
N-JOY!
[edit]
Je moet alles gewoon op gevoel in die bak goeien, gewoon niet te veel van alles.[/edit]
[Dit bericht is gewijzigd door Dr.Daggla op 08-09-2002 20:23]
50 g boter
250 g champignons, in plakjes
1 ui, fijngesnipperd
25 g bloem
4 theelepels italiaanse keukenkruiden
halve liter kruidenbouillon
peper
450 gram bladspinazie
150 g belegen kaas
250 g lasagnebladen
1 bolletje mozzarella, in plakjes
verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de boter in een hapjespan en bak hierin de champignons met de ui. Roer de bloem en de kruiden erdooren fruit alles zachtjes, 1 minuut. Roer de helft van de bouillon erdooor, breng het aan de kook en roer alles glad. Voeg de rest van de bouillon toe, breng alles weer aan de kook en roer weer glad. Breng de saus op smaak met peper.
Schep de geraspte kaas door de spinazie en schep een vierde deel van de spinazie in een ingevette overschaal. Leg hierop een laag lasagnebladen. Verdeel hierover een vierde deel van de champignonsaus. Herhaal de lagen en eindig met een laag champignonsaus. Verdeel de plakjes mozarella erover. Schuif de lasagne in het midden van de oven en bak hem in 40 minuten goudbruin en gaar.
een tomatensoeppie:
- grote pan met dikke bodem
- flinke scheut olijf olie in de pan
- fruit een uitje of 2
- 3 el tomatenpure uit blik meebakken
- knoflookje erbij
- 2 blik gepelde tomaten erin
- een stuk of 6 pomodori tomaten in partjes snijden en toevoegen
- 1 el sambal bij (naar smaak meer)
- scheutje ketjap erin (naar smaak meer)
- 2 el beetje suiker (naar smaak meer)
- 1 uur laten doorkoken en staafmixer erdoorheen
serveren met bieslook en stokbrood/turksbrood
quote:dat hoeft ook niet, alleen je lekkerste kun je noemen
Op zondag 08 september 2002 19:53 schreef Noayla_ het volgende:
[quote]Op zondag 08 september 2002 19:12 schreef Kaasblaak het volgende:
Nou nou wat een animoIk kook al 20 jaar vegetarisch en heb daardoor 1000-en superrecepten; ik heb gewoon geen zin om dat allemaal in te typen hier.
Couscous (duh!)
ui, knoflook
courgette
aubergine
rode/groene paprika
gedroogde abrikozen
rozijnen
amandelschaafsel
pakje Honig couscous mix
water/wijn
Couscous maken zoals aangegeven: gewoon wat kokend water op gooien dus en laten wellen.
Aubergine, courgette en paprika in stukjes snijden, evenals de abrikozen.
De ui in grote stukken snijden, en fruiten. Daarna groente erbij, saus erbij, kortom alles volgens de aanwijzingen op het pakje klaarmaken en alles er 1 voor 1 bijgooien en lekker gaar roerbakken! Je kan ipv de water die je moet toevoegen ook wijn gebruiken, da's wel zo lekker. Op het laatst pas het amandelschaafsel toevoegen.
Je zou er evt nog iets van noten bij kunnen doen maar dan wordt het misschien wel wat te machtig...
- Witbrood
- Boter
- Kaas (plakjes)
- Italiaanse of Provincaalse kruiden
- Koekenpan
- Mes
Men smeert twee witte boterhammen aan beide kanten in met boter. Op één van de twee boterhammen leg je de plakken kaas en je poedert er nog wat kruiden op. Hierna leg je de andere boterham er bovenop. Deze kunnen nu de koekenpan in. Even bakken (zonder extra boter, want dit zit al op het brood) totdat ze er mooi bruin uitzien en de kaas gesmolten is. Nu is het tijd om er lekker van te smikkelen en te smullen!
Koud opdienen.
Ik vind die nep-gehaktballetjes overigens best lekker.
Verder zoek ik persoonlijk lekkere gerechten die niet meteen helemaal anders zijn omdat ze vegetarisch zijn, dus wel gewoon met aardappels etc.
Zo'n zak met lekkere roerbakgroenten (duh)
bakken in olie,
mie koken,
tofublokjes (de pittige variant) in olie en evt wat sambal, knof en ketjap erbij.
Groenten erbij doen en dan de mie.
Erg simpel, en lekker met een komkommersalade.
quote:Daar moet iets bij, anders raak je gegarandeerd aan de schijterij (haha, dat rijmt)
Op vrijdag 23 januari 2004 21:12 schreef schatje het volgende:
[afbeelding]
Kun je uitbreiden met wortel, brocoli of gedroogde zwammen
je kan de groenten eerst een paar seconden laten koken en daarna roerbakken. Om de tofu knapperiger te krijgen, even voorbakken.
Je hebt veel, liefst verse, spinazie nodig. Ik neem meestal zo'n 500 gram voor 2 personen. Verder nog 5 plakjes bladerdeeg (zelf deeg maken mag natuurlijk ook, maar dat vind ik altijd zo'n gedoe), een ei, een half potje zwarte olijven, 100 gram feta (geloof ik, de helft van zo'n plak iig) en gepelde pistachenootjes (ook ongeveer 100 gram) nodig. Je verwarmt de spinazie, gooit de rest (op de bladerdeeg na) in de pan erbij. Bekleedt een overschaal met een paar plakken bladerdeeg, schept het mengsel erin, vouwt de bladerdeeg zo dat het een dicht geheel wordt en zet het 20 minuten in de oven.
Smullen maar
sorrie voor de vage hoeveelheden enzo, maar ik doe dat meestal maar een beetje op gevoel en dat gaat eigenlijk zelden mis
quote:zo'n beetje wat ik al postte dus.
Op vrijdag 23 januari 2004 21:19 schreef Harry_Sack het volgende:
1 zakje gemixte groenten van de albert heijn 250G voor 2 euri ofzo
1 prei, als er niet al genoeg in zit
1 ui of gebakken uitjes
1 blok tofu van de albert heijn a 1,60
rijst of eiermie
ketjap manis
sojaolieKun je uitbreiden met wortel, brocoli of gedroogde zwammen
je kan de groenten eerst een paar seconden laten koken en daarna roerbakken. Om de tofu knapperiger te krijgen, even voorbakken.
quote:ik kom een keer bij je eten
Op vrijdag 23 januari 2004 21:40 schreef shmoopy het volgende:[..]
zo'n beetje wat ik al postte dus.
Bijvoorbeeld bij burrito's, waarbij je de tofu, gesneden in blokjes kunt bakken met flink wat chilipoeder en peper en natuurlijk wat groente erbij (paprika, uitje, wat prei evt. en mais). Goedje gaarbakken en vervolgens in de daartoe bestende pannekoeken schuiven, samen met stukjes tomaat, kaas en zure room .
Wat betreft vleesvervangers of 'vegetarisch vlees' (een beetje ongelukkige term, dat wel) zijn de producten van Quorn bij mij favoriet, samen met Tivall het huismerk van de ap Hein. Wat bij andere merken nog wel eens het geval is, is dat de smaak van het lapje vlees wordt nagebootst, althans men doet een poging daartoe, gevolg is iets dat een beetje naar vlees smaakt, ranzig dus, want daar zitten de meeste vegetariërs niet op te wachten.
Van Quorn is het fijngehakt en de stukjes die er als kip uitzien maar het totaal niet zijn favoriet. Ook hier moet je ze om het echt lekker te maken wel zelf even kruiden, maar dan kun je eigenlijk al de meeste gerechten met een van deze producten goed verbouwen tot iets lekkers en vegetarisch verantwoord. (het Fijngehakt is uitstekend in bijv Lasagne en die stukjes kunnen prima bij oosterse gerechten).
Tivall heeft wel aardige hamburger lookalikes, maar wat echt lekker is zijn de 'vegetarische balletjes', met satésaus bijv. en daar een beetje cocos doorheen. Kun je ook weer prima bij de rijst mikken.
Eigenlijk heb je al die overdreven burgers niet nodig om een goede maaltijd in elkaar te draaien. 'Vleesvervangers' ook niet. Eieren bijvoorbeeld, of groene groente, noten en zuivel (in een combinatie) doen ook al voldoende.
Spaghetti met groene saus bijvoorbeeld. (Gebruik daarvoor Spinazie, Een bakje kruidenroomkaas of een zakje roomsaus, en dan wat paprika en een beetje ui en cashewnootjes (of pijnboompitten) en je hebt een prima saus waarbij ik me niet voor kan stellen dat iemand nog vlees zou missen.
Een andere optie met ei bijv. is de Hartige Taart. Een taart van bladerdeeg, met als vulling een mengel van ei, geraspte kaas en wat peper of een beetje paprikapoeder en daarbij een mix van groente, kan van alles zijn, van spinazie tot brocolli, tot paprika tot spruitjes. Demoet je dan wle even kort koken. Doe er evt. nog wat banaan bij en je hebt een flinke voedzame maaltijd waar de vegetariër niets te kort zal komen.
Tot zover een kleine bijdrage in vorm van beknopte simpele ideeen uit deze hoek.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |