abonnement Unibet Coolblue
pi_2907733
Terrorisme / Een avondje djihad

door Romana Abels en Kustaw Bessems


2002-01-19 - Een deel van de islamitische jongeren in het westen begeeft zich in de broeierige sfeer van extremistische internetgemeenschappen. Daar klinkt luid de lokroep om naar Afghanistan, Kashmir, of een ander land waar volop de strijd woedt te reizen.

Pas een paar uur is bekend dat twee jonge Marokkanen uit Eindhoven zijn doodgeschoten door Indiase grenswachten, omdat zij die met messen zouden hebben aangevallen. Farid26 schrijft één zin op het forum van de website Maghreb Online: Velen zijn hen voorgegaan. Hij voegt er een link bij naar verhalen van martelaren op de site van de Engelse uitgeverij Azzam. Wie zich afvraagt waar een aantal extremistische moslimjongeren in Nederland hun radicale uitspraken vandaan heeft, vindt hier de bron.

Misschien wordt wel nooit bekend of Ahmed el Bakiouli en Khalid el Hassnaoui, Marokkaanse jongens van 20 en 21 uit Eindhoven, Azzam ook kenden. Het kan opschepperij zijn dat El Bakiouli op internet schreef over zijn plicht om el hidjra te doen, dat wil zeggen zich volledig afkeren van de eigen omgeving om te emigreren naar een streng islamitisch land. Maar hij leek toch serieus toen hij het op www.maroc.nl had over de wraak van Allah die zou neerdalen op degenen die niet naar Afghanistan gaan om hun broeders te steunen.

Als je je broeders niet helpt wanneer zij dat het hardst nodig hebben, denk je dan echt dat Allah jou zal helpen op de dag des oordeels, als jíj dat het hardst nodig hebt?, vroeg El Bakiouli in november aan zijn medediscussianten op Maroc.nl. Datzelfde vragen ook de eigenaars van uitgeverij Azzam in Londen zich af. Uitgeverij Azzam is genoemd naar de Palestijnse sjeik Azzam, een goede vriend van Osama bin Laden.

De oproep om broeders in nood te hulp te schieten staat in een afscheidsboodschap van de onderneming, die dateert uit november. De beheerders verwachten dat hun netplek spoedig wordt gesloten, zoals al eerder gebeurde, en laten een testament achter. De lezer wordt opgeroepen zich juist nu aan te sluiten bij de Moedjahidien, de moslimstrijders in landen als Afghanistan en Pakistan. Op dit moment vragen moslims zich heel veel af. (...) Is het afgelopen met de Moedjahidien? Heeft het westen getriomfeerd? Dit zijn niet de vragen die moslims zich moeten stellen, eerder: aan wiens kant sta ik? Ben ik een gematigde of een extremist? Was de profeet Mohammed een gematigde of een extremist? Wat ga ik aan deze situatie doen? Ga ik thuis zitten huilen? Bidden in de moskee? De Moedjahidien die nu dood zijn, hebben niets om zich zorgen over te maken. Zij zeiden dat ze zouden vechten tot hun laatste druppel bloed en hielden hun woord.

Azzam speelt een sleutelrol in de verspreiding van extremistische propaganda. Veel beelden en teksten die elders opduiken, blijken bij nadere beschouwing vertalingen of bewerkingen van Azzams originelen. In Nederland manifesteerde Azzam zich eerder met de site Qoqaz, eigendom van een Haagse stichting, die Nederlandse moslims aanspoorde om zich te trainen voor de gewapende strijd, bijvoorbeeld bij sportscholen en schietclubs. Azzam onderhoudt over de hele wereld dit soort sites, in verschillende talen. Het bedrijf publiceerde tot voor kort ook een nieuwsbrief, met ook Nederlandse abonnees.

De eigenaars van Azzam geven geen interviews. Daar hebben we geen tijd voor en we zien niet in wat we eraan hebben, laten ze weten. Moslims over de hele wereld moeten de Taliban zoveel mogelijk steun geven als ze kunnen, vervolgt de afscheidsboodschap. Als dat betekent dat je een jaar studie of werk onderbreekt, moet dat maar. Nu de vijand een islamitisch land aanvalt, wordt djihad een religieuze plicht voor elke moslim in de wereld, zonder toestemming van wie dan ook, ouders, leraren of imams. We geloven dat iedere moslim die in staat is om te gaan en niet gaat, gestraft wordt door Allah in het hiernamaals. Hij zal alleen geldige redenen zoals lichamelijke handicaps accepteren.

Maar de website van Azzam is niet gesloten. Geheime diensten houden hem wel nauwlettend in de gaten. Azzam heeft voor de zekerheid zijn bijbehorende internetwinkel gesloten. Toch is het niet moeilijk om de vele videofilms, boeken en cassettebandjes te verkrijgen die tot voor kort het aanbod vormden. Azzam verwijst naar uitgeverij Maktabah al Ansaar, een online boekhandel met dezelfde sympathieën. Maktabah schrijft: Uiteindelijk zullen we toch moeten vechten, want de ongelovigen zullen hun uiterste best doen om te voorkomen dat er een islamitische staat komt. Adres en telefoonnummer in Birmingham staan keurig vermeld. Er wordt overigens niet opgenomen.

We bestellen drie boekjes. Een bundel met de biografie van Sjeik Azzam en de oorlogsverklaring door Osama bin Laden, een in augustus vorig jaar verschenen herdruk van Kom bij de karavaan -door Azzam geschreven tijdens de Russisch-Afghaanse oorlog- en Azzams Ter verdediging van de islamitische landen, een theologische onderbouwing van de gewapende strijd. We kiezen ook videofilms: Strijders van Tjetsjenië, de vergeten Moedjahidien, De djihad in Tsjetsjenië en Liefhebbers van het martelaarschap. De Tsjetsjeense oorlog geldt net als de conflicten in de Palestijnse gebieden en Kashmir als een bijna mythisch voorbeeld van de heilige strijd.

Twee weken na de bestelling -per email, met credit card-, ligt een bruin pakketje in de bus. Er is 43 pond van uw rekening afgeschreven, staat op het bijgesloten kaartje. Zestien pond was voor de verzendingskosten. With compliments, Maktabah al Ansaar.

Er kan geen cel van terroristen worden opgerold of ze liggen er, de films over de oorlog in Tsjetsjenië en met toespraken van Bin Laden. Ook in de flat aan de Rotterdamse De Kempenaerstraat, waar de politie in september vier mannen oppakte die een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs mede zouden hebben beraamd. Die banden zijn natuurlijk geen bewijs, gaf de officier van justitie toe in een zitting, Maar ze laten wél zien in wat voor gemoedstoestand deze heren verkeren. Het is materiaal voor kijkers met een sterke maag.

Strijders van Tsjetsjenië, de vergeten Moedjahidien is zo vaak gekopieerd dat de beelden vlekkerig en soms bijna kleurloos zijn. De Engelse voice over vertelt over de Tsjetsjeense oorlog: hoe de moslims een islamitische staat wilden oprichten en hoe de Russen gewelddadig ingrepen om Tsjetsjenië eronder te krijgen. Het is een film over de heldenmoed van de moslimstrijders: in weer en wind, in sneeuw en zon, schieten zij zich een weg door het onherbergzame land en soms slagen zij erin een Russische soldaat te doden of een vliegtuig neer te halen.

De djihad in Tsjetsjenië, een film uit 1999, legt meer nadruk op het leed dat de Tsjetsjenen is aangedaan. Bange mensen op een markt, het geluid van bombardementen op de achtergrond. Gewonde, huilende kinderen, oude vrouwen die hun gedode zoons bewenen. En rijen, rijen lijken, al dan niet zwaar verminkt. Je hebt maar één keus, wordt de kijker vol sarcasme voorgehouden. Je moet dit accepteren: je laten afslachten of vluchten. Want kom je in verzet, dan heet je een terrorist.

Een gewonde man zegt: Alle Russen zijn hoerenzonen. Ze doden alleen onschuldigen. Ik ben geen strijder, maar laat mij Poetin slachten. Allah is groot! Een stem galmt in het Arabisch een ballade op het lijden van het Tjetsjeense volk. Blijven jullie lekker televisie kijken of doen jullie hier iets aan?

De film hekelt de leiders van de zogenaamd islamitische landen als Egypte en Saoedi-Arabië, die vanaf de zijlijn toekijken. Sinister, houdt de film ons voor. Van de ongelovigen kun je natuurlijk al helemaal niets verwachten.

Op de lichamen van dode Russische soldaten, op hun afgerukte ledematen, wordt lang ingezoomd. Van de gewonde strijder wordt het laken teruggetrokken om te laten zien waar ooit zijn been zat. Een berg menselijke ingewanden wordt schaamteloos opgetild en onder de lens van de camera geduwd. Op het bloedeloze, strak getrokken gezicht van een dood kind lijkt de camera eindeloos te blijven hangen. Het is een wrange combinatie met de oproep tot nog meer geweld die door de hele film steeds klinkt. Je vraagt je af wie zit te wachten op zo'n avondje djihad.

In de film Liefhebbers van het martelaarschap (ondertitel: woorden geschreven met bloed) sterven tientallen strijders voor de islam. Zij voelen geen pijn van de dood, behalve een speldenprik.

De stervende of gestorven strijders in Bosnië, Libanon, Afghanistan, Tadzjikistan, Tsjetsjenië en Palestina worden afgebeeld als gelukkig. De camera zoemt in op hun glimlachende monden, hun schone lichamen. Over sommigen wordt in het Arabisch verteld dat zij wonderen meemaakten. Hun schedels zijn burchten geworden. Ook zijn er strijders in beeld die een moment later een zelfmoordactie plegen. Terwijl lichaamsdelen en bloed in de rondte vliegen, klinken opwekkende strijdliederen.

De compilatie van sterfscènes is gelardeerd met toespraken van schriftgeleerden die de djihad steunen. Ook sjeik Abdullah Azzam preekt. Azzam was een Palestijn, geboren in 1944, toen de Britten in Palestina de dienst uitmaakten. In november 1989 werd hij in Afghanistan door een bom gedood. Voor Azzam was de strijd heilig. De naar hem genoemde uitgeverij meldt dat het de verdienste van deze sjeik is dat hij de gedachten van moslims over de djihad in Afghanistan veranderde. Hij presenteerde de djihad als een islamitisch doel dat alle moslims in de hele wereld aanging. (..) Al snel daarna begonnen buitenlandse vrijwilligers naar Afghanistan te reizen uit alle hoeken van de wereld.

Sjeik Azzam hamert in zijn geschriften op het belang van buitenlandse strijders die naar Bosnië, Afghanistan, of Kashmir moeten reizen om de islamitische landen te verdedigen. In Ter verdediging van de moslimlanden: Wie van de Arabieren de djihad kan vechten in Palestina, moet daar beginnen. Als hij dat niet kan, moet hij naar Afghanistan gaan. De niet-Arabische moslims kunnen sowieso hun djihad het best beginnen in Afghanistan.

Azzam veegt de vloer aan met moslimleiders die hun volgelingen ontraden de strijd aan te gaan. Wat is er aan de hand met de imams, dat zij diegenen die hun advies vragen over ten strijde trekken met hart en ziel op Allah weg, niet oprecht adviseren? Hoe lang nog zullen gelovige jongeren worden tegen- en teruggehouden van de djihad? Deze jongeren. Hun harten branden met vuur, zij zijn enthousiast, en wensen vurig dat hun eigen bloed het land van de moslims mag bewateren.

Eén ding staat vast: lang niet alle westerse moslimjongeren dragen de gewapende strijd een warm hart toe. Maar zelfs bij het Leidse Instituut voor de studie naar de islam in de moderne wereld weet niemand waarom de propaganda bij een deel van de jongeren wel aanslaat, waarom sommigen ervan overtuigd raken dat broeders en zusters óveral ter wereld onschuldig worden onderdrukt en geloven dat een goede moslim zijn luizenleventje in het westen achterlaat voor de strijd. In de woorden van sjeik Azzam: O! Moslims, Djihad is jullie leven. Jullie waardigheid en eer zijn ervan afhankelijk.

trouw.nl

pi_2907742
What's your point????
Wie?
pi_2907745
Ehm ja, en nu? Wat moeten we hier mee??
Als ik een letterlijk copy/paste wil lezen, ga ik dus wel naar trouw.nl

Wil je een discussie? Heb je een mening?? Afkeer???

"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
  woensdag 23 januari 2002 @ 11:27:48 #4
7921 X-Ray
is opgekankerd
pi_2907928
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:06 schreef Jarno het volgende:
Ehm ja, en nu? Wat moeten we hier mee??
Als ik een letterlijk copy/paste wil lezen, ga ik dus wel naar trouw.nl

Wil je een discussie? Heb je een mening?? Afkeer???


Ik vind het op z'n minst vreemd dat er zoveel mensen hier zijn die hier wonen die zo'n hekel aan het Westen hebben en er eigenlijk tegen willen vechten.
Nou dag he allemaal
Niet te veel huilen he?
Gegen die Mauer und Abschießen
pi_2907934
jalousie
Wie?
pi_2907941
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:27 schreef X-Ray het volgende:

[..]

Ik vind het op z'n minst vreemd dat er zoveel mensen hier zijn die hier wonen die zo'n hekel aan het Westen hebben en er eigenlijk tegen willen vechten.


Dat ben ik met je eens. Waar zou die haat vandaan komen, denk je?
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
pi_2907971
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:30 schreef Jarno het volgende:

[..]

Dat ben ik met je eens. Waar zou die haat vandaan komen, denk je?


Onder het westen verstaan ze heus niet Nederland. Die heeft niks te vertellen op het wereld toneel.
pi_2907989
Waarom wonen mensen die een hekel aan het westen hebben in godsnaam hier????
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_2907990
quote:
Daar klinkt luid de lokroep om naar Afghanistan, Kashmir, of een ander land waar volop de strijd woedt te reizen.
Verdomd goed idee!
Heren moslims, wordt allen xtreemist en vertrek die kant op!!
Spookie is an EVIL WITCH, maar toch ook wel mijn lieve vrouwtje
  woensdag 23 januari 2002 @ 11:39:38 #10
7921 X-Ray
is opgekankerd
pi_2908014
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:33 schreef Chadi het volgende:

[..]

Onder het westen verstaan ze heus niet Nederland. Die heeft niks te vertellen op het wereld toneel.


Toch vliegen ook Nederlandse F-16's boven Afhganistan, en onder het Westen verstaat men, hoe verassend, het Westen! D.w.z. Noord-America, Oceanie, West-Europa (laat Nederland daar nou liggen) en Japan.
Nou dag he allemaal
Niet te veel huilen he?
Gegen die Mauer und Abschießen
  woensdag 23 januari 2002 @ 11:40:19 #11
7921 X-Ray
is opgekankerd
pi_2908019
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:30 schreef Jarno het volgende:

[..]

Dat ben ik met je eens. Waar zou die haat vandaan komen, denk je?


Ik weet het niet. Waar zou de haat van de Nazi's jegens de Joden toen vandaan gekomen zijn denk je?
Nou dag he allemaal
Niet te veel huilen he?
Gegen die Mauer und Abschießen
  woensdag 23 januari 2002 @ 11:40:50 #12
7921 X-Ray
is opgekankerd
pi_2908024
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:36 schreef DarkElf het volgende:
Waarom wonen mensen die een hekel aan het westen hebben in godsnaam hier????
Uitkeringen, welvaart etc.
Nou dag he allemaal
Niet te veel huilen he?
Gegen die Mauer und Abschießen
pi_2908030
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:40 schreef X-Ray het volgende:

[..]

Uitkeringen, welvaart etc.


Laat ze lekker allemaal.........

Lama

♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_2908032
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:40 schreef X-Ray het volgende:

[..]

Ik weet het niet. Waar zou de haat van de Nazi's jegens de Joden toen vandaan gekomen zijn denk je?


Geestelijke achterstand van een kompleet volk
Spookie is an EVIL WITCH, maar toch ook wel mijn lieve vrouwtje
pi_2908038
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:40 schreef X-Ray het volgende:

[..]

Ik weet het niet. Waar zou de haat van de Nazi's jegens de Joden toen vandaan gekomen zijn denk je?


Ik ben erg benieuwd naar jouw antwoord hierop, vind dit een behoorlijk enge opmerking namelijk!
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
  woensdag 23 januari 2002 @ 11:44:53 #16
7921 X-Ray
is opgekankerd
pi_2908062
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:42 schreef Jarno het volgende:

[..]

Ik ben erg benieuwd naar jouw antwoord hierop, vind dit een behoorlijk enge opmerking namelijk!


Ik ga mn eigen vragen niet beantwoorden. Ik vroeg het aan jou.

Hint: de irrationele haat die de nazis tegen de joden hadden, is mi dezelfde irrationele haat die die extremisten jegens het Westen hebben.

Je dacht zeker andersom he? Jammer joh

Nou dag he allemaal
Niet te veel huilen he?
Gegen die Mauer und Abschießen
  woensdag 23 januari 2002 @ 11:48:06 #17
7921 X-Ray
is opgekankerd
pi_2908084
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:41 schreef DarkElf het volgende:

[..]

Laat ze lekker allemaal.........

Lama


Heel goed.
Dat mag je namelijk niet zeggen.
Andersom mag wel, westerlingen zijn hoerenzonen, maar jij mag het niet.

Onthou deze regel en je zal het nog ver schoppen in Nederland. Vooral in de politiek of zo.

Nou dag he allemaal
Niet te veel huilen he?
Gegen die Mauer und Abschießen
pi_2908104
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:44 schreef X-Ray het volgende:

[..]

Ik ga mn eigen vragen niet beantwoorden. Ik vroeg het aan jou.


Ik vind het alleen een vreemde wedervraag. Je doet nu alsof de jodenhaat van toen dezelfde oorsprong heeft als de buitenlander'vrees' van nu.
quote:
En waar sloeg die andere vraag eik op?
Het leek me een interessant gegeven om over te discussieren: de haat (als die er al is) moet toch ergens vandaan komen? Is er iets aan ons wat te haten is? Als je ojectief naar de westerse wereld kijkt (wat erg moeilijk is, als westerling zijnde), wat zou dan je visie zijn? Een mooie, fijne, vreedzame maatschappij? Of een maatschappij verscheurd door de honger naar geld, ongelijkheid en corruptie? Ik vraag me geregeld af hoe een moslim in bijv. Afghanistan naar ons westerlingen kijkt.
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
pi_2908111
Wat er zo slecht is aan het Westen ?

Zondebok zoeken. Het Westen is vrij, rijk en sterk. De Moslim wereld bestaan uit een verzameling arme landen, geleid door despoten, en heeft de afgelopen 100 jaar al hun oorlogen verloren. En de overtuiging dat groei alleen kan worden verkregen als een ander verliest.

Elke nederlaag kan weer worden gemolken om de frustratie in haat om te zetten. In die video's van Azzam worden die nederlagen uigebreid belicht, je zou bijna denken dat ze willen verliezen.

pi_2908124
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:48 schreef X-Ray het volgende:

[..]

Heel goed. Dank je
Dat mag je namelijk niet zeggen. Nee dan ben ik een racist
Andersom mag wel, westerlingen zijn hoerenzonen, maar jij mag het niet. Idd de dingen die ik en anderen niet mogen mogen zij wel. Fijne wereld leven we in he?

Onthou deze regel en je zal het nog ver schoppen in Nederland. Vooral in de politiek of zo. Nee daar begin ik maar niet aan, zou binnen een maand uitgekotst worden


♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  woensdag 23 januari 2002 @ 11:54:39 #21
7921 X-Ray
is opgekankerd
pi_2908133
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:50 schreef Jarno het volgende:

[..]

Ik vind het alleen een vreemde wedervraag. Je doet nu alsof de jodenhaat van toen dezelfde oorsprong heeft als de buitenlander'vrees' van nu.


Neen, ik laat zien dat haat geen rationele bodem hoeft te hebben en puur op ideologie gestoeld kan zijn.
Zeker de in het westen wonende pubertjes die profiteren van de hier geldende welvaart, vrijheid van godsdienst en die niks te kort komen die non-stop 'allahakbar' en 'jihad' en 'dood aan het westen' roepen zijn net zo'n stel schapekoppen als de Nazis die 'dood aan de joden' riepen en 'sieg heil' blerden. Net zo min als zij een reden hadden om de joden te haten, hebben hun een reden om het westen te haten.
quote:
Het leek me een interessant gegeven om over te discussieren: de haat (als die er al is) moet toch ergens vandaan komen? Is er iets aan ons wat te haten is? Als je ojectief naar de westerse wereld kijkt (wat erg moeilijk is, als westerling zijnde), wat zou dan je visie zijn? Een mooie, fijne, vreedzame maatschappij? Of een maatschappij verscheurd door de honger naar geld, ongelijkheid en corruptie? Ik vraag me geregeld af hoe een moslim in bijv. Afghanistan naar ons westerlingen kijkt.
Grappig dat men altijd alleen denkt te kunnen discussieren over de rol van het westen die niet fris is, maar de nog veel smerigere rol van het 'niet Westen' vergeet men.

[Dit bericht is gewijzigd door X-Ray op 23-01-2002 11:55]

Nou dag he allemaal
Niet te veel huilen he?
Gegen die Mauer und Abschießen
pi_2908144
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:51 schreef CeeJee het volgende:

Zondebok zoeken.


Dat kan het toch niet alleen zijn?

Ik, als westerling, zet al grote vraagtekens bij sommige eigenschappen van onze maatschappij (amerika helpt taliban in het zadel, om ze daar weer even hard van af te trappen als het ze uitkomt - patent op miltvuur medicijn wordt na 4 amerikaanse doden al opgeheven, terwijl in Afrika een heel continent aan het sterven is aan Aids, waarvoor de patentrechten nog steeds gelden na miljoenen doden - om maar even 2 dingen eruit te pikken), hoe moet dat dan voor een moslim in Verweggistan zijn?

"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
  woensdag 23 januari 2002 @ 11:55:58 #23
3479 Lithion
Melancholisch misantroop
pi_2908148
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:54 schreef X-Ray het volgende:
Grappig dat men altijd alleen denkt te kunnen discussieren over de rol van het westen die niet fris is, maar de nog veel smerigere rol van het 'niet Westen' vergeet men.
In welke opzichten is die dan zoveel smeriger?
  woensdag 23 januari 2002 @ 11:58:59 #24
7921 X-Ray
is opgekankerd
pi_2908167
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:55 schreef Lithion het volgende:

[..]

In welke opzichten is die dan zoveel smeriger?


In binnenlandse politiek en mensenrechten, om maar even wat te noemen.
Nou dag he allemaal
Niet te veel huilen he?
Gegen die Mauer und Abschießen
pi_2908177
quote:
Op woensdag 23 januari 2002 11:54 schreef X-Ray het volgende:

[..]

Neen, ik laat zien dat haat geen rationele bodem hoeft te hebben en puur op ideologie gestoeld kan zijn.
Zeker de in het westen wonende pubertjes die profiteren van de hier geldende welvaart, vrijheid van godsdienst en die niks te kort komen die non-stop 'allahakbar' en 'jihad' en 'dood aan het westen' roepen zijn net zo'n stel schapekoppen als de Nazis die 'dood aan de joden' riepen en 'sieg heil' blerden. Net zo min als zij een reden hadden om de joden te haten, hebben hun een reden om het westen te haten.


Ow, op die manier. Dan heb ik je verkeerd begrepen. Om moslims met nazis te vergelijken vind ik wat ver gaan, maar ik ben het met je eens dat fundamentalisme iets is wat in onze maatschappij (en daarbuiten) strikt onwenselijk is. En een reden om te haten vind je altijd, het hoeft niet strikt ideologisch te zijn natuurlijk.
quote:
Grappig dat men altijd alleen denkt te kunnen discussieren over de rol van het westen die niet fris is, maar de nog veel smerigere rol van het 'niet Westen' vergeet men.
Ik denk dat er niemand is die de gehele geschiedenis kan overzien en aan de hand daarvan de balans laten uitslaan naar 1 bepaalde kant v.w.b. goed of fout zijn. Beide kanten hebben vreselijke dingen op hun geweten, de vraag wie er meer goed of fout is, is geeneens zo belangrijk. Wat belangrijk is, is dat we nu *hier* zijn en dat de haat van beide kanten nu *hier* is en hoe we daar mee omgaan en gaan oplossen.
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')