FOK!forum / Culinesse à gogo / Natriumbicarbonaat
Tinkerbel_ACC_vrijdag 2 februari 2007 @ 20:33
Hallo allemaal,

ik wil graag muffins gaan bakken en nu staat in het recept dat ik Natriumbicarbonaat moet hebben ... Ik heb kunnen vinden dat het een rijsmiddel is maar heb verder geen flauw idee wat het is ... maar nu is de vraag: waar vind ik dat er hoe ziet het eruit?

Alvast bedankt!

Cathelijne
Lienekienvrijdag 2 februari 2007 @ 20:34
Het heet in het Engels 'baking soda', in het Nederlands zuiveringszout en je kunt het krijgen bij goede drogisterijen of bij toko's.
Knipvrijdag 2 februari 2007 @ 20:40
Natriumbicarbonaat zit in bakpoeder. Kleine zakjes van Baukje die ook te koop zijn in de supermarkt. Je kunt ook ipv bloem zelfrijzend bakmeel gebruiken, daar zit het ook in.
Lienekienvrijdag 2 februari 2007 @ 20:41
quote:
Op vrijdag 2 februari 2007 20:40 schreef Knip het volgende:
Natriumbicarbonaat zit in bakpoeder. Kleine zakjes van Baukje die ook te koop zijn in de supermarkt. Je kunt ook ipv bloem zelfrijzend bakmeel gebruiken, daar zit het ook in.
Nee, bakpoeder is echt wat anders dan natriumbicarbonaat.
Surveillance-Fietsvrijdag 2 februari 2007 @ 20:42
Muffins bakken uhuh denk het ook Je gaat een bom maken
Knipvrijdag 2 februari 2007 @ 20:43
oh, meen je dat.Ik dacht dat dat min of meer hetzelfde was. Ik dacht overigens ook dat het spul dat in branblussers zat natriumbicarbonaat was.
Aventuravrijdag 2 februari 2007 @ 20:43
Ik zie het vaak bij toko's, vooral de Surinaamse/Chinese. Het is een geel pakje van Arm&Hammer, maar het is er ook van andere merken.
Lienekienvrijdag 2 februari 2007 @ 20:43
Trouwens, ik zou niet ingewikkeld doen en een recept van muffins opzoeken waar gewoon bakpoeder in zit. Want dat kun je tenminste gewoon bij de supermarkt kopen.
Knipvrijdag 2 februari 2007 @ 20:45
bakpoeder
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bakpoeder
Lienekienvrijdag 2 februari 2007 @ 20:46
quote:
Oftewel: er zit natriumbicarbonaat in bakpoeder, maar bakpoeder is niet hetzelfde als natriumbicarbonaat.
Surveillance-Fietsvrijdag 2 februari 2007 @ 20:47
quote:
Op vrijdag 2 februari 2007 20:43 schreef Knip het volgende:
oh, meen je dat.Ik dacht dat dat min of meer hetzelfde was. Ik dacht overigens ook dat het spul dat in branblussers zat natriumbicarbonaat was.
Poederblusser
Curiosityvrijdag 2 februari 2007 @ 20:50
Baking powder, te koop bij de toko.
Lienekienvrijdag 2 februari 2007 @ 20:52
quote:
Op vrijdag 2 februari 2007 20:50 schreef Curiosity het volgende:
Baking powder, te koop bij de toko.
Nee, baking soda.
Nieuwschierigvrijdag 2 februari 2007 @ 20:52
Er staat in die wiki dat het in zelfrijzend bakmeel zit. Kun je dan niet net zo goed dat nemen voor die muffins?
Djarumvrijdag 2 februari 2007 @ 21:06
quote:
Op vrijdag 2 februari 2007 20:42 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
Muffins bakken uhuh denk het ook Je gaat een bom maken
exactly my thouhgts!
Surveillance-Fietsvrijdag 2 februari 2007 @ 21:09
quote:
Op vrijdag 2 februari 2007 21:06 schreef Djarum het volgende:

[..]

exactly my thouhgts!
Beetje zuur er bij en je hebt een gas-bom Leuk voor in school enzo
Curiosityvrijdag 2 februari 2007 @ 21:14
Gewoon bakpoeder nemen, maak het desnoods zelf .

1 el natriumbicarbonaat mengen met 2 el cremor tartari.
Tinkerbel_ACC_vrijdag 2 februari 2007 @ 21:30
mmm ... maar ik heb dus een receptenboek waar ze da spul veel vaker gebruiken ... ik mijn bakboek staat voor muffins zelfrijzend bakmeel EN dat natriumbicarbonaat .... beetje vaag dus ... maar goed .. ik ga morgen eens op zoek naar dat spul

En ik HOOP eigenlijk geen bom te gaan maken Anders heeft mijn schoonzusje me wel een heel speciaal boek gegeven http://www.beslist.nl/boe(...)te_Bak_Kookboek.html
NurKsvrijdag 2 februari 2007 @ 21:53
Ik heb natriumbicarbonaat als medicijn, in een pilletje...
Isabeauzaterdag 3 februari 2007 @ 09:31
quote:
Op vrijdag 2 februari 2007 21:53 schreef NurKs het volgende:
Ik heb natriumbicarbonaat als medicijn, in een pilletje...
Fijnmalen en toevoegen Wel eerst een recept bij je dokter vragen "...ja, voor mijn muffins, dokter"
(eh, er zit meestal wel wat meer in dan alleen natriumbicarbonaat, maar dat mag de pret niet drukken)
rainbow2007zaterdag 3 februari 2007 @ 09:52
quote:
Op vrijdag 2 februari 2007 21:53 schreef NurKs het volgende:
Ik heb natriumbicarbonaat als medicijn, in een pilletje...
waarvoor wordt het gebruikt dan
ik heb hier nog 100 gram liggen, puur, onversneden

en als ik daar azijn bij doe komt er giftig gas af?

wat kan ik er nog meer mee doen voor tofs die bommen klonken wel stoer
Martijn_77zaterdag 3 februari 2007 @ 11:40
quote:
Op vrijdag 2 februari 2007 21:30 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
mmm ... maar ik heb dus een receptenboek waar ze da spul veel vaker gebruiken ... ik mijn bakboek staat voor muffins zelfrijzend bakmeel EN dat natriumbicarbonaat .... beetje vaag dus ... maar goed .. ik ga morgen eens op zoek naar dat spul
Ik denk dat het gebruikt wordt om de muffins nog luchter te maken dan ze alleen zouden zijn met het zelfrijzend bakmeel
Surveillance-Fietszaterdag 3 februari 2007 @ 13:13
quote:
Op zaterdag 3 februari 2007 09:52 schreef rainbow2007 het volgende:

[..]

waarvoor wordt het gebruikt dan
ik heb hier nog 100 gram liggen, puur, onversneden

en als ik daar azijn bij doe komt er giftig gas af?

wat kan ik er nog meer mee doen voor tofs die bommen klonken wel stoer
Een sterk zuur bij doen
Je krijgt dan alleen maar CO2 Schiet je niet veel mee op Tenzei je het in echt grote aantallen doet Een fles cola is in dit geval schadelijker.
fabericzaterdag 3 februari 2007 @ 14:07
natriumcarbonaat is soda ja, en als je daar azijn bij flikkert ontstaat er CO2.
rainbow2007zaterdag 3 februari 2007 @ 14:14
quote:
Op zaterdag 3 februari 2007 14:07 schreef faberic het volgende:
natriumcarbonaat is soda ja, en als je daar azijn bij flikkert ontstaat er CO2.
c02... teleurstellend dit
beverlywijkwoensdag 6 mei 2009 @ 21:09
tvp..
Bleiedonderdag 7 mei 2009 @ 13:00
Ook heel goed te koop bij Turkse/Marokkaanse supermarktjes (in Amsterdam in elk geval). Het is wit poeder.
Broertiedonderdag 7 mei 2009 @ 18:56
Laatst bij de DA een doosje gehaald, kost geen drol, het heet daar zuiveringszout....
Platinavrijdag 8 mei 2009 @ 16:11
NBC moet je oplossen in water en onder invloed van warmte ontstaat er een luchtigere structuur in het brood door de vorming van C02. Maar er blijft wel een zoutrest achter dat smaakafwijkingen kan geven. Dit kun je tegengaan door het toevoegen van een neutralisatiezuur en zetmeel. Gebruik indien mogelijk Natrium Aluminium Sulfaat als neutralisatiezuur.
mrkrulvrijdag 8 mei 2009 @ 16:14
Zie:

http://www.acros.be/DesktopModules/Acros_Search_Results/Acros_Search_Results.aspx?search_type=CatalogSearch&SearchString=sodium%20bicarbonate


Maar die is niet om in het eten te gebruiken
Lienekienvrijdag 8 mei 2009 @ 16:19
quote:
Wat hep dat nou voor zin, joh.
mrkrulvrijdag 8 mei 2009 @ 23:02
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 16:19 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Wat hep dat nou voor zin, joh.
Sorry zal het niet meer doen.