abonnement Unibet Coolblue
pi_52205692
quote:
Op woensdag 8 augustus 2007 19:19 schreef zoalshetis het volgende:
zit nederland eigenlijk op een breuk?
Geen grote breuken zoals bij Indonesië. Wel kleinere, zoals de Feldbiss breuk en Peelrandbreuk hier in Limburg: http://risicokaart.limbur(...)gen/aardbevingen.asp
quote:
Aardbevingen komen vrijwel nooit zomaar ergens geïsoleerd voor; ze zijn altijd verbonden met breuken die in de ondergrond lopen. Door onze provincie lopen twee grote breuken, de Peelrandbreuk en de Feldbissbreuk. Beide breuken lopen van het noord-westen naar het zuid-oosten van Limburg. De noordelijke breuk is de Peelrandbreuk en de zuidelijke is de Feldbissbreuk. Het gebied tussen deze twee breuken, de Roerdalslenk, zakt langzaam ten opzichte van de gebieden erbuiten. Deze daling gebeurt niet altijd vloeiend, maar soms schoksgewijs, dat zijn aardbevingen. De aardbeving bij Roermond in 1992 is de krachtigste ooit geregistreerd in Nederland. De aardbeving vond plaats langs de Peelrandbreuk op een diepte van 15 km.

In Zuid-Limburg lopen ook nog een aantal kleinere breuken, waarvan er op dit moment ook een aantal actief zijn, zoals de Kunradebreuk bij Voerendaal / Heerlen / Kunrade. De grootste aardbeving die tot nu toe langs die breuk heeft plaatsgevonden had een kracht van 3,9 op de schaal van Richter.
De aardbeving van 22 juli 2002 bij Alsdorf vond plaats op een breuk die parallel loopt aan de Feldbissbreuk. De beving had veel naschokken net zoals de beving bij Roermond. Een relatie tussen de mijnbouw en aardbevingen in Limburg is tot nu toe niet vastgesteld.
Overzicht van aardbevingen (hoe groter de cirkel, hoe hoger de intensiteit:

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')