abonnement Unibet Coolblue
pi_45614065
Voorgaande topics.
Aardbevingen #1
Aardbevingen #2
Aardbevingen #3

Samenvatting
quote:
Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort. Het denkbeeldige punt waar de beving ontstaat, het zwaartepunt van de energiedichtheid, heet het hypocentrum. Het punt aan het aardoppervlak daar loodrecht boven wordt het epicentrum genoemd. Een lijn van gelijke bevingintensiteit rond een epicentrum heet een isoseist. Seismologie is de wetenschap van aardbevingen.

De meeste aardbevingen komen voor in de aardkorst tot op een diepte van ongeveer 30 kilometer. Er komen echter ook bevingen voor op dieptes tot ongeveer 700 kilometer. De meeste aardbevingen komen voor rondom de Grote Oceaan, in het Middellandse Zeegebied, in de Himalaya en Indonesië. Ook midden in oceanen komen bevingen voor. Aardbevingen die ontstaan onder de zeespiegel worden, minder correct, ook wel zeebevingen genoemd; een vloedgolf of tsunami kan dan het gevolg zijn.

Veel aardbevingen hangen samen met de langzame interne bewegingen van de aardkorst. Op grote schaal kan het de aardschollen betreffen, die langzaam ten opzichte van elkaar bewegen (platentektoniek). Op kleinere schaal vindt er ook binnen de platen deformatie plaats.

Door deze relatieve beweging wordt spanning opgebouwd in de korst. Als de spanning hoog genoeg is kan er een schoksgewijze beweging van het materiaal aan weerszijden van een breuk in de korst optreden: de aardbeving. Hierbij wordt (een deel van) de opgebouwde spanning ontladen. Naschokken zijn kleinere bevingen die binnen enkele uren na de eerste beving voelbaar zijn. Deze zijn vaak het gevolg van spanningsontlading op andere, nabijgelegen delen van dezelfde breuk of op andere nabije breuken. Dit type aardbevingen komt binnen platen voor tot een diepte van enkele tientallen kilometers en aan plaatranden ook tot op grotere diepte.

Aardbevingen op dieptes van enkele honderden kilometers worden vaak toegeschreven aan andere mechanismen. Ten eerste kunnen deze worden veroorzaakt in een subducerende plaat door de overgang van mineralen van een fase naar de andere (zie convectie in de aarde). Wanneer de oude fase metastabiel was, kan de overgang naar de nieuwe fase zeer plotseling zijn. Op een vergelijkbare wijze kan het plotseling loslaten van water uit waterhoudende mineralen in de subducerende plaat een aardbeving veroorzaken.

Kleine aardbevingen zijn het gevolg van vulkanische activiteit (vulkanische aardbevingen) of ontstaan door instorting van holtes in kalksteenformaties of mijnen (instortingsbevingen). Mogelijke andere oorzaken zijn ondergrondse kernproeven en meteorietinslagen.

Menselijk ingrijpen kan bevingen veroorzaken. De bodemdaling door de winning van aardgas brengt aardschokken teweeg. Dit fenomeen doet zich onder meer voor in de provincie Groningen bij het dorp Loppersum.
Hoe ontstaan ze?
Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Aardbevingen worden veroorzaakt als er ergens in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. Dit kan door bijvoorbeeld het langs elkaar heen schuiven van de aardschollen. (Platentektoniek genoemd) Of doordat aardschollen onder/over elkaar schuiven met brute kracht. De wrijving/spanning veroorzaakt dan een breuk/aardbeving.

Breuklijnen, Aardschollen
Op onderstaand plaatje kun je zien waar ter wereld de 'aardschollen' liggen. Op de grens van twee schollen komen dan ook de meeste aardbevingen ter wereld voor.


Deze aardschollen 'bewegen' in een bepaalde richting... zie onderstaand plaatje:



1 van de bekendste breuken ter wereld is de San Andreas Faultline (=breuklijn) in Californie. Deze is ontstaan doordat de Pacifische Plaat langzaam langs/onder de Noord Amerikaanse plaat schuift.


Hoe worden ze gemeten?
Aardbevingen komen meestal voor op een diepte tussen de 0 en 30 km. Maar ze kunnen ook op 600 km diepte voorkomen. Het punt aan de aardkorst oppervlakte dat loodrecht boven de plek van de beving staat noemen we het "epicentrum" De bevingen worden in kaart gebracht mbv de "Schaal van Richter (Vernoemd naar de geoloog Francis Richter uit 1935).
De Richter schaal wordt gebruikt om de kracht van een aardbeving aan te geven. Het gaat daarbij om de hoeveelheid energie de vrijkomt tijdens de aardbeving. Op de Richter schaal wordt de kracht aangegeven met een getal. De Schaal van Richter is logaritmisch, dat wil zeggen dat de kracht van de aardbeving 10 keer zo groot is als het Richter getal met 1 toeneemt. Een aardbeving met kracht 6 is dus 10 keer zo zwaar als een aardbeving met kracht 5. Meer info over de richterschaal vind je o.a. in onderstaande links.

De tien sterkste aardbevingen sinds 1900 zijn:



1. Chili 1960 9.5
2. Alaska 1964 9.2
3. Alaska 1957 9.1
4. Rusland 1952 9.0
5. Sumatra 2004 9.0
6. Ecuador 1906 8.8
7. Alaska 1965 8.7
8. Tibet 1950 8.6
9. Rusland 1923 8.5
10.Indonesie 1938 8.5

De aardbeving die de meeste slachtoffers kostte was overigens veel lichter. In 1976 deed zich in China een aardbeving voor met een kracht van 8.0. Omdat het een zeer dicht bevolkt gebied was waren er ongeveer 250.000 doden te betreuren. Op 26 december 2004 vond een aardbeving plaats voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra. Deze zeebeving had een kracht van 9.0 op de schaal van Richter. Er vielen echter slachtoffers in de hele regio Zuid-Oost Azië (India, Sri Lanka, Thailand, Indonesië zelf) als gevolg van de tsunami (vloedgolf) die volgde op de zeebeving. Waarschijnlijk zijn daar ook 200.000 slachtoffers gevallen. (In 2003 vielen bij een aardbeving in Iran meer dan 40.000 doden bij een beving in Bam van 6.2)

Aardbevingen? Ook in Nederland?
Ook in Nederland komen aardbevingen voor. In het zuidoosten worden elk jaar kleine aardbevingen gemeten met een kracht van 2 tot 3 op de schaal van Richter. Soms zijn er sterkere aardbevingen, zoals op 13 april 1992 in de buurt van Roermond met een kracht van 5.8 en in 2002 iets ten oosten van Roermond in Duitsland met een kracht van 4.9.

In Noord-Nederland komen, vooral in Groningen en Drenthe, lichte aardbevingen voor. Die worden naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door de gaswinning uit de bodem, waardoor de aardbodem zakt. Op 24 oktober 2003 was er in de omgeving van Loppersum een lichte aardbeving met een kracht van 3.0. Het verslag van het KNMI over deze aardbeving vind je hier. In diezelfde omgeving vond ook op 22 september 2003 een (lichtere) aardbeving plaats, kracht 2.3.

Hoeveel aardbevingen vinden er plaats?
Onderstaand plaatje geeft weer waar er aardbevingen zijn geweest tussen bijv. 1963 en 1998.

Onderstaand plaatje geeft weer waar er aardbevingen zijn geweest tussen bijv. 1978 en 1978.


Het gemiddeld aantal bevingen per jaar met de bijbehorende magnitude (kracht) zijn:

-3000 met magnitude 5.0-5.9
-100 met magnitude 6.0-6.9
-20 met magnitude 7.0-7.9
-2 met magnitude 8.0 of meer

Tsunami's - een gevolg van een zeebeving
Sinds de catastrofale zeebeving op 2e kerstdag 2004 is het woord 'tsunami' niet meer weg te denken uit de woordenboeken. Wat is nou een Tsunami?

Alle gebeurtenissen waarmee een grote hoeveelheid water in korte tijd wordt verplaatst kunnen een tsunami veroorzaken. Vloedgolven kunnen veroorzaakt worden door een zeebeving, een aardbeving waarvan het epicentrum onder de zeespiegel ligt, door een meteoriet, of door een vulkanische uitbarsting onder zee of vlak aan zee, vooral als daarbij door een grote aardverschuiving veel gesteente de zee in schuift. Ook bij plotseling afkalven van een gletsjer of ijsberg kan een vloedgolf ontstaan. Ook kan het zo zijn dat er grote stukken land of gebergte het water invallen. Hierdoor ontstaan vaak kleinere tsunami's omdat er minder water wordt verplaatst.

De meeste tsunami's komen voor rondom de Grote Oceaan, omdat langs de randen daarvan door de platentektoniek de meeste aardbevingen plaatsvinden.



Door de verplaatsing van de zeebodem, vooral als deze kilometers diep plaatsvindt, wordt een enorme kolom water opgetild. Aan het wateroppervlak is daarvan weinig te zien, er ontstaat een golf van misschien een hoogte van enkele decimeters, met een enorme golflengte van 100 tot 400 kilometer. Door deze grote golflengte zijn er op volle zee maar enkele pieken en dalen merkbaar; op een schip zal de tsunami ongemerkt voorbij gaan. Een golf die door de wind wordt veroorzaakt kan weliswaar een veel grotere hoogte bereiken, tot 10 meter, bij een golflengte van 200 meter, maar de energie die in de tsunami is opgeslagen is veel groter. De waterbeweging vindt bij een tsunami plaats tot op de zeebodem, terwijl een golf door de wind slechts aan het oppervlak van de zee te merken is. Een normale golf bereikt een snelheid tot 40 km/uur, maar een tsunami kan zich met een veel hogere snelheid verplaatsen. De periode van de tsunami (het tijdsverloop tussen twee toppen) bedraagt een kwartier tot een uur.

GEE = Global Earthquake Explorer = Programma voor je desktop waar je live aardbevingen en data mee ontvangt.

developer page.
Download GEE
Screenshots


Seismic Monitor


Naslagwerken / Informatie / Nuttige Links / Sites

Nederlandse Aardbevingsite ----> http://www.aardbevingen.nl/start.htm
US Geological Survey Website ----> http://earthquake.usgs.gov
WikiPedia Aardbeving ----> http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving
WikiPedia Tsunami's ----> http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsunami
Natuurrampen pagina ----> http://natuurrampen.pagina.nl/
Aardschollen en Plaattektoniek ----> http://www2.nature.nps.gov/geology/usgsnps/animate/pltecan.html
Stan's Earthquake Warnings ----> http://standeyo.com/Reports/06_EQ.warning/EQ.warning.html
Aardbevingsdossier Kennislink ----> http://www.kennislink.nl/web/show?id=113536
Tsunamidossier Kennislink ----> http://www.kennislink.nl/web/show?id=125518

Fok WIKI openingspost ---> http://wiki.fok.nl/index.php/OP/Aardbevingen (thx Indah!)

==============================================================================
In dit topic zou ik graag mensen horen/zien die geinteresseerd zijn in het fenomeen "aard- of zeebeving" en er veel over weten of over willen weten. Post je meningen / informatie svp. Alles is nuttig om te weten. Ook nieuwsberichten over aardbevingen die plaatsvinden/-vonden kunnen natuurlijk besproken worden

[ Bericht 49% gewijzigd door Frutsel op 20-03-2007 13:14:32 ]
  dinsdag 23 januari 2007 @ 23:28:14 #2
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  dinsdag 23 januari 2007 @ 23:30:18 #3
165624 Jodelaar
Wintersporter! uit ZH 079
pi_45616866
tvp
Ski, Schnee & Schnaps!
pi_45621739
En weer een nieuw topic. De naschokken in Indonesie gaan vrolijk verder zie ik wel
pi_45621771
quote:
Op dinsdag 23 januari 2007 23:28 schreef Drugshond het volgende:
OP aangepast.
Thanks
Misschien dat ding ergens in een Wiki gooien, dan is het niet meer zo'n gedoe om een OP goed te maken.
pi_45622046
tvp..
pi_45622420
quote:
Op woensdag 24 januari 2007 09:43 schreef indahnesia.com het volgende:
http://wiki.fok.nl/index.php/OP/Aardbevingen

Fok!Wiki OP!
  woensdag 24 januari 2007 @ 10:38:34 #11
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  Moderator woensdag 24 januari 2007 @ 10:38:49 #12
8781 crew  Frutsel
pi_45623416
aangepast, thx Indah!
  Moderator woensdag 24 januari 2007 @ 11:20:00 #14
8781 crew  Frutsel
pi_45624488
MAP 5.5 2007/01/24 09:34:30 1.085 126.106 10.0 MOLUCCA SEA
MAP 5.4 2007/01/24 08:40:28 1.021 125.965 10.0 MOLUCCA SEA

nog 2 naschokken erbij
  woensdag 24 januari 2007 @ 11:31:06 #16
69559 61neorej
Geeft licht in het donker
pi_45624786
Afgelopen nacht is er een aardbebing van 4 op de schaal van richter geweest voor de Belgische kust volgens de tekelekst van Belgie. Hij is niet gevoeld op land en ook de kanaaltunnel heeft geen schade opgelopen.

Gelukkig was die ook neit sterk genoeg voor een Tsunami
silence can say more than thousand words
pi_45646132
Zo, ik heb mijn aardbeving 'monitor' ook weer eens uitgebreid. Hij gaf al netjes de aardbevingen van het USGS door ieder kwartier, maar omdat deze maar vanaf magnitude 4.0 doorgegeven worden voor het grootste deel van de wereld, moest ik eigenlijk nog wat extra's klussen voor de kleine bevingen in Indonesie. Vanaf nu haalt hij ook gegevens op vanaf de website van het Indonesische Instituut voor Geologie en Meteorologie. De data wordt samengevoegd met die van het USGS en gedisplayed in een interactief kaartje.

indahnesia.com Earthquake monitor

Tips en opmerkingen zijn welkom natuurlijk.
  woensdag 24 januari 2007 @ 23:23:33 #19
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_45648704
fijn dat je even waarschuwt

toch even een grappig detail: met de aardbeving op 13 april 1992 dacht m'n grootmoeder dat er zo'n ijzeren bol door de straat rolde

en het feestvarkentje voelde er toen niets van

liever een klein aardschokje dan een storm hoor

ik heb 1 keer een aardbeving meegemaakt maar het was maar een kleintje
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_45648838
Kleine aardschokjes kunnen ook groot uitpakken, omdat je niet weet wat het verloop zal zijn. Een storm kun je aan zien komen en daar kun je je op voorbereiden natuurlijk.
  woensdag 24 januari 2007 @ 23:31:34 #21
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_45648977
zolang ik niet weer op het dak moet klimmen omdat er een dakpan omhoog gewaaid is
(natuurlijk laat ik dat aan de vakmensen over. het is bij wijze van spreken)

anyway, als ik het nieuws zie over de aardbevingen in bijvoorbeeld Japan heb ik zoiets van:
omg, die mensen hebben niets meer
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_45649272
In Japan zijn de mensen toch iets beter voorbereid dan hier. Kleine bevingen zijn daar over het algemeen niet erg schadelijk. Gelukkig maar voor ze.
  Moderator vrijdag 26 januari 2007 @ 11:13:01 #23
8781 crew  Frutsel
pi_45689735


Taiwan weer een 6.0... waar blijft de update van SeLang
  Moderator vrijdag 26 januari 2007 @ 13:37:27 #24
8781 crew  Frutsel
pi_45693978
Lichte aardbeving in Groningen (Nu.nl)

GRONINGEN - Tussen Westeremden en Zeerijp in Groningen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een lichte aardbeving plaatsgevonden. De beving had een kracht van 2,3 op de schaal van Richter, meldde het KNMI vrijdag.

De beving is het gevolg van gaswinning. Het gebied wordt vaker getroffen door aardschokken. De zwaarste vond plaats in Middelstum in augustus 2006 en had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter.

Bij het KNMI zijn enkele meldingen binnengekomen van mensen die de aardbeving gevoeld hebben.
pi_45695201
Bij Sulawesi gaan de naschokken ook gewoon door. Vandaag alweer 3. eentje een stukkie verderop. De kracht wordt wel langzaam minder, nu tussen de 4.6 en 5.2 in.
  vrijdag 26 januari 2007 @ 17:55:42 #26
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_45702271
quote:
Op vrijdag 26 januari 2007 13:37 schreef Frutsel het volgende:
Lichte aardbeving in Groningen (Nu.nl)

GRONINGEN - Tussen Westeremden en Zeerijp in Groningen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een lichte aardbeving plaatsgevonden. De beving had een kracht van 2,3 op de schaal van Richter, meldde het KNMI vrijdag.

De beving is het gevolg van gaswinning. Het gebied wordt vaker getroffen door aardschokken. De zwaarste vond plaats in Middelstum in augustus 2006 en had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter.

Bij het KNMI zijn enkele meldingen binnengekomen van mensen die de aardbeving gevoeld hebben.
pi_45725052
quote:
Op vrijdag 26 januari 2007 17:55 schreef Drugshond het volgende:

[..]

[afbeelding]
.
De aarde beweegt daar wel es .
pi_45725127
Door die grote circels lijkt het net of er daar iedere keer een beving van 6 of hoger is
  Moderator dinsdag 30 januari 2007 @ 12:50:17 #29
8781 crew  Frutsel
pi_45820784
6.7 ten zuiden van australië....

  zondag 4 februari 2007 @ 00:21:45 #30
115996 francorex
Earth stationary not spinning
pi_45959162
Canada geological center waarschuwt voor verhoogde activiteit.

B.C. enters window of increased quake risk click
Updated Fri. Feb. 2 2007 11:20 PM ET

CTV.ca News Staff
quote:
Experts warn that British Columbia's south coast has entered a two-week window of increased probability in which a major earthquake could occur.
Hoe deze waarschuwing interpreteren?
quote:
Rogers compared the heightened risk to driving in rush hour as opposed to driving in less crowded road conditions.

"We all go out and drive every day and we take the chance of getting into a traffic accident. It's a low probability but we know it probably could happen, so we take the step to put our seatbelt on," he told CTV.ca.

"Now we know that the probability is much higher in rush hour and we still drive. What we are doing in Vancouver Island right now, we're driving in rush hour. We have been over the last week and we probably will be for another week. And then we turn to a lower probability."


[ Bericht 1% gewijzigd door francorex op 05-02-2007 01:28:32 ]
pi_45961726
nou, ben benieuwd. Zou toch wel vreemd zijn mocht er daadwerkelijk een flinke beving komen.
pi_45992632
Dat was vast geen waarschuwing voor een 6.1 bij Cuba / Jamaica, een uurtje geleden.
  Moderator maandag 5 februari 2007 @ 12:17:18 #34
8781 crew  Frutsel
pi_46003151
quote:
Op zondag 4 februari 2007 23:00 schreef Light het volgende:
Dat was vast geen waarschuwing voor een 6.1 bij Cuba / Jamaica, een uurtje geleden.
Idd
  Moderator maandag 5 februari 2007 @ 13:56:46 #35
8781 crew  Frutsel
pi_46005858
Experts warn that British Columbia's south coast has entered a two-week window of increased probability in which a major earthquake could occur.

While the chances of that happening are still very slim, such an event could trigger a tsunami equal to the size and the strength of what hit the Sumatra-Andaman Islands in 2004.

Seismologists with B.C.'s Geological Survey of Canada made the announcement after measuring a series of minor tremors deep below the Earth's surface and along the Cascadia Subduction Zone -- a long, sloping fault that stretches from northern California to Vancouver Island.

The zone, which separates the Juan de Fuca Plate and the North American Plate, has a very large fault area which can produce large earthquakes with a magnitude of 9.0 or greater if a rupture were to occur.

"Where the Juan de Fuca plate is subducting beneath the North American plate, and where those plates are touching, it's locked," earthquake seismologist Alison Bird told CTV.ca.

"To the east of that, every 14 months we see low frequency tremor activity ... sliding along that zone, which is almost directly beneath us," Bird told CTV.ca in a phone interview from the Geological Survey of Canada headquarters in Sidney, B.C., near Victoria.



When that happens, we believe what it's doing is loading additional stress onto the locked zone. So if that locked zone happens to be close to critical, it could theoretically trigger a mega earthquake."

Bird and her colleagues noticed a phenomenon, called Episodic Tremor and Slip (ETS), occurs in the area about every 14 months -- each time adding stress to the fault line and increasing the likelihood of a major earthquake.

The seismologists started detecting strong ETS movement last Friday.

If a major quake should occur, said seismologist Garry Rogers: "You're looking at a big tsunami happening at the same time. The west coast of Vancouver Island, the Washington and Oregon coasts, are all vulnerable to a force powerful enough to certainly bring down buildings.

Rogers told CTV.ca that the area of the Cascadia Subduction Zone is comparable in size to the rupture zone of the Dec. 26, 2004 earthquake in the Pacific Ocean that triggered a devastating tsunami in the Sumatra-Andaman Islands.

Another comparable scenario, said Roberts, is the 1964 earthquake that struck Alaska.

"Most of the bigger, taller buildings and structures like bridges suffered some damage, whereas most of the small structures such as houses suffered hardly any damage. So there's an analogy which is probably what is going to happen in Vancouver, Seattle and Victoria."



While larger structures that were built a number of years ago are most vulnerable, continued Roberts, recently-built structures are better off, "because what we do is put this type of knowledge into building codes. Older, bigger structures are more vulnerable because they don't have the present day knowledge built into their design."

The last known great earthquake in the Pacific Northwest -- the Cascadia Earthquake -- struck in January, 1700. While such phenomena are infrequent, with a cycle of every few hundred years, the region is due for a big one.

The Geological Survey of Canada added for an average week, the chances of a mega thrust earthquake occurring is 0.0005 per cent (or one in 200,000); during a week of Episodic Tremor and Slip this increases to 0.026 per cent (or one in 4,000) -- a 50-fold increase.

"We are at a time when (a mega thrust quake) could occur, but it could also be 100 years from now," Bird told CTV.ca.

Rogers compared the heightened risk to driving in rush hour as opposed to driving in less crowded road conditions.

"We all go out and drive every day and we take the chance of getting into a traffic accident. It's a low probability but we know it probably could happen, so we take the step to put our seatbelt on," he told CTV.ca.

"Now we know that the probability is much higher in rush hour and we still drive. What we are doing in Vancouver Island right now, we're driving in rush hour. We have been over the last week and we probably will be for another week. And then we turn to a lower probability."

Bird added this period of higher earthquake risk is a time to get organized and take precautions.

"What I encourage people to do is whenever we're about to have an ETS, it's a good time to use that as a trigger to go over your emergency plan with your family to make sure that your earthquake kit is full stocked," Bird said.

"Sometimes things get taken from earthquake kits to use for other things. So replenish the food and water and other equipment. It's just a good practice, a good reminder, like when the clocks change you check the battery in your smoke detector. For the west coast, you check your earthquake kit every 14 months."

Should B.C. escape the big one this time, the next window of higher earthquake risk will occur around April 2008.

Rogers said seismologists haven't figured out why the ETS phenomenon happens every 14 months in the Pacific Northwest.

"And interestingly enough it's 14 months fairly regularly here for the last decade as we looked back at our old records," he said. "But in Japan, it seems to be about one year; in New Zealand it appears to be about every few years; and Alaska every 18 months. We don't know if it's because of different subduction zones, or it's about where we are in the earthquake cycle."
pi_46119162
Zonet,, 02.35 lokale tijd hier een aardschok. Enkele seconden slechts. Lijkt geen onderdeel van iets groters. Ik ga maar weer pitten
pi_46122080
slaap ze.

Ik ben terug van 4 maanden Quito. 4 maanden in een aardbevinggevoelig gebiedje. Niet heel gevoelig in kwantiteit, maar de 'kwaliteit' wel. Quito is soms flink de lul met aardbevingen. Gelukkig heb ik nergens last van gehad.
Binnen 15 jaar is een gedeelte van quito weg door een vulkaan(cotopaxi) en met een beetje pech komt er ook een big bang. 3e zwaarste aardbeving ooit geregistreerd was in quito en waarschijnlijk was er daarvoor 1 nog zwaarder.
Tot zover dit bericht.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
pi_46128584
Ja, da's inderdaad niet mis. Van oudsher uit is het hier een erg rustig gebied. Geen garanties dus, maar schokken worden zodoende door veel meer mensen opgemerkt dan elders in het land. Overal waren de lampen aan hier in de buurt en ook hoorde ik veel mensen lopen/praten (stadsbuurtje, dus mensen hebben sowieso contact met elkaar, maar normaal niet om half drie 's nachts). Ik kan verder geen nieuws vinden, dus het was echt een lokale aardschok.
pi_46131205
Dit was de boosdoener afgelopen nacht. Netjes vermeld door de nationale 'KNMI' alhier. (BMG)

Een kleintje dus, en ik zit aan de noordkant van de stad, dus komt er nog een kilometer of 4 bij.
  Moderator vrijdag 9 februari 2007 @ 12:59:26 #41
8781 crew  Frutsel
pi_46136321
ANKARA - Zeker 28 mensen in het zuidoosten van Turkije zijn gewond geraakt toen ze vrijdag na een aardbeving in paniek van balkons en uit ramen sprongen.
De aardbeving, die zich om iets voor half vijf 's morgens voordeed, had een momentmagnitude van 5,3 en het epicentrum bevond zich in de plaats Silivre in de provincie Elazig. De schade bleef beperkt tot scheuren in muren. Ook in aangrenzende provincies was de schok voelbaar.

  zaterdag 10 februari 2007 @ 19:41:25 #42
115996 francorex
Earth stationary not spinning
pi_46180941
reeds eerder aanbod gekomen, earthquake booms or sonic booms.

Een interessant en verklarend artikel.

"Mysterie of earthquake boom"

[ Bericht 1% gewijzigd door francorex op 12-02-2007 13:05:07 ]
  Moderator maandag 12 februari 2007 @ 12:43:57 #43
8781 crew  Frutsel
pi_46234273


Toch een redelijk zware voor dat gebied... 6.0
  Moderator maandag 12 februari 2007 @ 15:17:58 #44
8781 crew  Frutsel
pi_46238861
(Nu.NL)AMSTERDAM - Een zware zeebeving heeft maandagochtend het zuiden van Portugal en een deel van Spanje opgeschrikt. In Lissabon zijn trillingen waargenomen.

De beving, met een kracht van zeker 6,0 op de schaal van Richter, deed zich rond 10.35 uur voor in de Atlantische Oceaan, op zo'n zevenhonderd kilometer ten zuidwesten van de Portugese hoofdstad Lissabon.

De beving deed de grondvesten van gebouwen trillen. Het Portugese Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat er geen gewonden of meldingen van schade bekend zijn.

Storing

De lichte beving leverde een storing op voor het netwerk van mobiele telefoons. De Portugezen belden massaal hun naasten of zij in veilige toestand waren. Spaanse radiostations wisten te melden dat de beving te voelen was in Andalucië.
pi_46243310
MADRID - In het onderaardse gangenstelsel Los Silos op Tenerife zijn ten minste zes personen omgekomen na het inademen van giftige gassen. Tevens werden zes gewonden met een helikopter naar het ziekenhuis afgevoerd. Dat hebben de autoriteiten zondag gemeld.

Dertig wetenschappers en natuurliefhebbers waren zaterdag afgedaald in het onderaardse netwerk, dat gegraven is in de zoektocht naar water. Toen zij een afstand van ongeveer twee kilometer door de tunnels afgelegd hadden, stuitten ze op giftige gassen die hen van zuurstof beroofden. Eén expeditielid persoon slaagde erin de oppervlakte te bereiken en hulp te halen.

Misschien een link tussen vorig bericht??....
"elk nadeel heeft zijn voordeel?"
  Moderator dinsdag 13 februari 2007 @ 12:58:47 #47
8781 crew  Frutsel
pi_46256036
wat mij altijd opvalt is dat je in die delen in Europa, zoals nu bij de Azoren, nauwelijks naschokken ziet.... of althans die geregistreerd worden. Turkije idem... of is de quake daar simpelweg te klein voor?
pi_46257557
Naschokken heb je al voor hele kleine bevingen, maar USGS geeft deze niet weer, omdat deze maar vaanaf 4.0 begint voor gebieden buiten de VS en 2.5 voor gebieden IN de VS (incl Hawaii en Alaska).

Je ziet ze dus niet, maar ze zijn er vast en zeker wel.

Ik gebruik voor mijn website sinds kort ook de gegevens van het nationale geologische instituut. Ineens heb ik veel meer bevingen en nog eens eerder dan het USGS ook.

[ Bericht 2% gewijzigd door indahnesia.com op 13-02-2007 14:20:05 ]
pi_46397500
6.0 bij Hokkaido Japan en wat naschokken nu



MAP 5.1 2007/02/17 00:22:28 41.798 143.597 35.0 HOKKAIDO, JAPAN REGION
MAP 6.0 2007/02/17 00:02:58 41.907 143.454 35.0 HOKKAIDO, JAPAN REGION
pi_46448737
Finke aardbeving midden in het over het algemeen zo rustige Kalimantan. Er zijn geen actieve vulkanen en geen grote breuklijnen.. hoewel misschien toch?

322 km N.W. of Samarinda
  Moderator dinsdag 20 februari 2007 @ 09:26:37 #51
8781 crew  Frutsel
pi_46482116
Relatief zeer zware beving in Indonesië zojuist. 6.9



MAP 6.9 2007/02/20 08:04:29 -1.050 126.880 33.0 KEPULAUAN SULA, INDONESIA

Dat zal wel weer tsunami waarschuwingen teweeg brengen
  Moderator dinsdag 20 februari 2007 @ 09:44:34 #52
8781 crew  Frutsel
pi_46482386
Dat zeg ik...

===========================================================
JAKARTA - De Indonesische meteorologische dienst heeft dinsdag een tsunamiwaarschuwing doen uitgaan na een zeebeving voor de kust van de Molukken.

Volgens de Amerikaanse Geologische dienst (USGS) had de beving een kracht van 6,9 op de schaal van Richter
  dinsdag 20 februari 2007 @ 22:40:35 #53
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_46530289
Middelzware aardbeving in zuidoosten van Turkije

(Novum/AP) - In het zuidoosten van Turkije zijn woensdag bewoners in paniek de straat op gevlucht na een middelzware aardbeving. Enkele gebouwen raakten beschadigd, en een vrouw raakte lichtgewond doordat ze enige tijd onder puin van een deels ingestort gebouw lag.
De beving had volgens het Kandilli-observatorium in Istanbul een magnitude van 5,9. De Amerikaanse geologische dienst hield het op 5,7. Het epicentrum lag bij het stadje Sivrice in de provincie Elazig. In het dorp Kayapinar stortte een gebouw gedeeltelijk in en in Sivrice raakten onder meer een basisschool en een postkantoor licht beschadigd. Leger en politie proberen contact te maken met afgelegen dorpen. Een paramilitaire helikopter is over het gebied gevlogen om de schade op te nemen. Vanwege het gevaar van naschokken durfden veel mensen hun huizen of kantoren nog niet binnen te gaan. Tot nog toe zijn vijf naschokken gevoeld, de krachtigste daarvan had een magnitude van 3,6.

Aardbevingen komen geregeld voor in Turkije. In 1999 kwamen bij twee aardbevingen ongeveer 18.000 mensen om in het noordoosten van het land. In 2003 stortte een slaapzaal van een school in de zuidoostelijke provincie Bingol door een krachtige aardbeving in, waardoor 83 kinderen om het leven kwamen. In Bingol vielen bij een aardbeving in 1995 ook al 177 doden.

pi_46531640
Ik dacht even dat Twee doden na instorten flat Istanbul verband hield met die beving, maar dat lijkt niet logisch. Of gebouwen moeten tegenwoordig in die toekomst kunnen kijken
pi_46549385
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 22:40 schreef Drugshond het volgende:
We hebben een reporter ter plaatse. (nou very close dan).
Ik was redelijk in de buurt idd

De beving werd hier als en 6.5 gemeld, en van een tsunami was geen sprake, dus heb ik me hier verder niet laten zien.

Er is inmiddels een tweede aardbeving geweest (gisteren) met ongeveer een zelfde kracht. Ook deze geen tsunami.
  donderdag 22 februari 2007 @ 19:42:08 #57
115996 francorex
Earth stationary not spinning
pi_46569217
Geen spectaculaire beving, een beving in de categorie zeldzaam.

Auckland earthquake strongest for 116 years click
22 februari 2007
  Moderator vrijdag 23 februari 2007 @ 19:58:37 #58
8781 crew  Frutsel
pi_46603835
quote:
Op zondag 4 februari 2007 00:21 schreef francorex het volgende:
Canada geological center waarschuwt voor verhoogde activiteit.

B.C. enters window of increased quake risk click
Updated Fri. Feb. 2 2007 11:20 PM ET

CTV.ca News Staff
[..]

Hoe deze waarschuwing interpreteren?
[..]
Nou... het is er 'helaas' niet van gekomen... Het zou wat zijn als ze te voorspellen waren...
Gelukkig voor die mensen daar is het er niet van gekomen
  Moderator dinsdag 6 maart 2007 @ 08:14:44 #62
8781 crew  Frutsel
pi_46965316
AMSTERDAM - Een zware aardbeving heeft dinsdag op Sumatra enkele mensen het leven gekost. De schok van 6,3 op de schaal van Richter werd ook gevoeld in Maleisië en leidde tot de ontruiming van gebouwen in Singapore. Media meldden zeker negen dodelijke slachtoffers, onder wie vier kinderen.

Twee uur later werd de Indonesische provincie West-Sumatra opnieuw getroffen door een beving, ditmaal met een kracht van 6,0 op de Schaal van Richter.

De schokken zorgden voor paniek in de provinciehoofdstad Padang, waar bewoners uit angst voor een tsunami wegvluchtten van de kust.
  Moderator dinsdag 6 maart 2007 @ 08:33:46 #63
8781 crew  Frutsel
pi_46965471
JAKARTA, Indonesia (Reuters) -- A strong earthquake of magnitude 6.3 shook Indonesia's Sumatra island on Tuesday, killing at least 13 people, El Shinta radio reported.

The quake was felt in Singapore and Malaysia as well, causing the evacuation of several buildings over 400 km (250 miles) away.

In the West Sumatra provincial capital of Padang, the quake sparked panic among seaside residents who feared it might trigger a tsunami.

However, there was no immediate warning of a tsunami from the quake, which had an epicenter under land.

The United States Geological Survey put its strength at 6.3 and said its epicenter was around 420 km (260 miles) from Singapore. The Indonesian national quake center measured the quake at 5.8 on the Richter scale.

"It was really strong. I panicked, I ran out of the house just like the other neighbors," housewife Asmiarti, whose home is on the northern Padang shore, told Reuters by phone.

"When we got out, our bodies were still shaking, and the trees were also shaking. We fear there would be a tsunami, but there has been no announcement so far," she said.

Padang is one of the few Indonesian cities where a tsunami warning system is in place.

A Reuters witness said residents tried to reach higher places, and their vehicles crowded main streets in Padang, triggering congested traffic across the city.

Callers told a Jakarta-based radio station that residents in several West Sumatra towns ran out of their houses when the quake was first felt, including some who said the quake knocked off roof tiles.

Tall buildings in Singapore's business district swayed slightly, occupants said, and the tremor was also felt in other parts of the island.

Traders said there was little or no impact on financial markets trading.

The tremor was also felt in west coast areas of Malaysia, the meteorological office in that country said.
pi_46965508
Lekkere puinhoop. Veel gebouwen ingestort, de eerste doden zijn geborgen. 1 school in de fik, in de stad Padang gebouwen ingestort. Laat de lijkzakken maar komen dus
pi_46965539
Het zou het werk kunnen zijn van Al-Queda, twee zo kort na elkaar
pi_46965741
quote:
Op dinsdag 6 maart 2007 08:40 schreef indahnesia.com het volgende:
Het zou het werk kunnen zijn van Al-Queda, twee zo kort na elkaar
Dan moeten ze een goede hond hebben die dat wil graven , het lag ong op 30 km diepte!
"elk nadeel heeft zijn voordeel?"
  dinsdag 6 maart 2007 @ 11:22:44 #68
19840 Libris
Live from Singapore
pi_46968906
Het ging hier in Singapore behoorlijk heftig te keer, een paar gebouwen ontruimd, in het gebouw waar ik vandaag zat (op de 15e verdieping ) werd ook via de PA omgeroepen dat er een aardbeving was en dat ze rekening hielden met ontruimen.

Het is een vreemd gevoel, eerst dacht ik dat ik gewoon duizelig was, totdat anderen ook opkeken en we erachter kwamen dat het een beving was. Voor de rest geen schade in Singapore..
pi_46969350
Haha.. best grappig dat op 400 km afstand mensen het voelen. Best flink dus
pi_47015882
Net als hier in Griekenland begin vorig jaar

Die werd ook in het hele land gevoeld... Kan je nagaan, wat een energie, als een heel land staat te schudden
You cannot discover new oceans unless
you have the courage to lose sight of
the shore
  Moderator dinsdag 13 maart 2007 @ 22:32:17 #71
8781 crew  Frutsel
pi_47246683


Een 6.0 in de baai van Californie
pi_47253452
Ik zag ook een 5.7 ten noorden van Darwin in mijn ijstje staan. Nou ja, ligt dicht bij Indonesie zullen we maar zeggen
  Moderator zondag 18 maart 2007 @ 14:47:55 #73
8781 crew  Frutsel
pi_47398249
een 6.1 in de Molukse Zee



en een 6.3 voor de kust van Panama

pi_47399225
hmmz.. ik meende iets van een schok te voelen rond die tijd, maar het onweerde ook. Die in de Molukken is absoluut te ver weg om gevoeld te woren.
  zondag 25 maart 2007 @ 04:08:07 #75
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  zondag 25 maart 2007 @ 04:13:11 #76
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_47632395
quote:
Large quake hits off Japan's coast
Bron : CNN

TOKYO, Japan (AP) -- A strong earthquake struck Japan early Sunday, violently shaking buildings and triggering a small 6-inch tsunami which hit the coast, officials and media reports said. No major damage or injuries were immediately reported.

The quake hit shortly before 10 a.m. off the north coast of Ishikawa prefecture (state), Japan's Meteorological Agency said. It had a preliminary magnitude of 7.1.

A small tsunami of 6 inches hit shore around 10:18 a.m., public broadcaster NHK said.

Television footage from the quake zone showed buildings swaying violently.

Immediately after the quake struck, authorities issued a tsunami warning for the country's northwestern Sea of Japan coast and broadcasters urged people near the sea to seek higher ground. The Meteorological Agency said seismically triggered waves of up to 25 inches were possible.

Calls to police and local officials in the region were not immediately answered.

The United States Geological Service said the epicenter of the earthquake was 225 miles northwest of Tokyo. The USGS gave a preliminary magnitude of 7.3.

Japan sits atop four tectonic plates and is one of the world's most earthquake-prone countries
pi_47633572

Dode bij aardbeving Midden-Japan

In Midden-Japan is een vrouw bij een zware aardbeving omgekomen. Zeker 80 mensen raakten gewond. Alle slachtoffers vielen in de regio Ishikawa, 300 km van de hoofdstad Tokio. Een gebouw stortte in en talloze ruiten sprongen.

Het epicentrum van de beving met een kracht van 7.1 op de schaal van Richter lag in de Japanse Zee. Meteen werd er tsunami-alarm geslagen, maar hoge golven bleven uit. Het treinverkeer lag stil.

Bijna gelijktijdig werd Vanuatu in de Stille Zuidzee door twee aardbevingen met een kracht van 7.2 en 6.0 op de schaal van Richter opgeschrikt. Daar werd geen schade aangericht.

NOS
pi_47633757
quote:
Op zondag 25 maart 2007 08:35 schreef indahnesia.com het volgende:
Volgens Neic is deze nu nog een 6.7 ?
Deze was lastig voor de NEIC. Eerst geschat op 6.2, toen 7.3, en daarna hebben ze er toch maar 6.7 van gemaakt. Misschien hadden ze nog last van de 7.2 op het zuidelijk halfrond, 2 minuten eerder. En binnen een half uur volgde de 6.0 naschok.

[ Bericht 14% gewijzigd door Light op 25-03-2007 10:15:05 ]
  zondag 25 maart 2007 @ 13:10:39 #81
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_47637000
quote:
Dode en veel gewonden bij aardbeving in Japan
NIeuws.nl

(Novum/AP) - Japan is zondag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter. Daarbij zijn zeker één dode en 162 gewonden gevallen. Een 52-jarige vrouw kwam om het leven toen een karakteristieke Japanse stenenlantaarn op haar viel. De aardbeving veroorzaakte volgens lokale autoriteiten een kleine tsunami langs de kust.
Dode en veel gewonden bij aardbeving in Japan

In de stad Ishikawa raakten zeker 132 mensen gewond, van wie tien ernstig. Door de aardbeving vielen de elektriciteit en het telefoonverkeer enige tijd uit. Diverse gebouwen in Ishikawa en het nabijgelegen Toyama raakten zwaar beschadigd.

Weerkundigen hadden bewoners langs de kust van de Japanse Zee gewaarschuwd voor een kleine tsunami. Ruim een half uur na de aardbeving trof een bescheiden vloedgolf met een hoogte van tien centimeter de kust.
  Moderator zondag 25 maart 2007 @ 13:35:30 #82
8781 crew  Frutsel
pi_47637731
TOKYO — A powerful earthquake struck Japan on Sunday, killing at least one person and injuring 150 others as it damaged buildings and triggered a small tsunami along the coast, officials and media reports said.

The magnitude-6.9 quake struck at 9:42 a.m.off the north coast of Ishikawa prefecture (state), Japan's Meteorological Agency said. The agency issued a tsunami warning urging people near the sea to move to higher land.

A small tsunami measuring 6 inches hit the shore 36 minutes later, the agency said. The warning was lifted after about an hour.



The quake toppled buildings, triggered landslides, cut power, interfered with phone service, broke water mains and snarled public transportation. At least one person was killed and 150 others were hurt along the country's Sea of Japan coast, media reports said.

Fear of aftershocks and more landslides caused by the loosening of soil waterlogged by overnight rains continued to plague the quake zone.

Television footage of the quake showed buildings shaking violently for about 30 seconds. Other shots showed collapsed buildings and shops with shattered windows, streets cluttered with roof tiles and roads with cracked pavement.



  Moderator zondag 25 maart 2007 @ 13:36:09 #83
8781 crew  Frutsel
pi_47637762
2 Quakes strike Vanuatu

WELLINGTON, New Zealand — Two strong earthquakes struck the South Pacific island nation of Vanuatu on Sunday and a tsunami warning was issued for some of its southern islands, police said.

There were no immediate reports of injuries or damage in the capital, Port Vila.

Australia's Emergency Management Office warned the powerful quakes could generate a tsunami, said police spokesman Capt. Arnold Giro.

• FOXNews.com's Natural Disaster Center

"We are moving (coastal) communities to higher ground" on the southern islands, he said. "We have advised the islands to be alert for a possible tsunami."

He said they were still checking on injuries and damage.

A magnitude 7.2 quake hit at 11:40 a.m. local time was located 210 miles southeast of Port Vila and 75 miles south of the small volcanic island of Tanna, police said. It occurred 4.7 miles beneath the earth's surface.

The temblor was followed 28 minutes later by a magnitude 6.0 quake 220 miles southeast of Port Vila and some 85 miles south of Tanna, according to the U.S. Geological Survey.

Police spokesman Capt. Arnold Giro said emergency services were still checking the effects of the quakes in remote islands close to where they were centered.

"We experienced a little bit of movement (in Port Vila) but not as destructive as might be expected," he told The Associated Press.

  zondag 25 maart 2007 @ 13:46:49 #84
167723 sanni
Acima de seu
pi_47638092
Poeh het is weer raak wereldwijd .
pi_47642516
http://indahnesia.com/ear(...)_sw_of_purwerejo.php

Deze was slechs op een kilometer of 50. Niets gevoeld trouwens, bewust in ieder geval. Zo krachtig wassie trouwens ook niet.
  zondag 25 maart 2007 @ 16:26:07 #86
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_47642639


http://earthquake.usgs.go(...)uakes/us2007aibf.php

5.4 bij Griekenland minder dan een uur geleden
  Moderator zondag 25 maart 2007 @ 21:16:10 #87
8781 crew  Frutsel
pi_47651895
An earthquake of magnitude 7.1 has struck off the west coast of Japan's largest island, Honshu.
At least one person was killed and 150 were reportedly injured by the tremor which was felt in the capital, Tokyo.

A tsunami warning was issued for a short time in Ishikawa prefecture, with swell of up to 50cm reported.







pi_47652117
quote:
Op zondag 25 maart 2007 21:16 schreef Frutsel het volgende:
An earthquake of magnitude 7.1 has struck off the west coast of Japan's largest island, Honshu.
At least one person was killed and 150 were reportedly injured by the tremor which was felt in the capital, Tokyo.

A tsunami warning was issued for a short time in Ishikawa prefecture, with swell of up to 50cm reported.

[afbeelding]

[afbeelding]

[afbeelding]

[afbeelding]
Da's iets meer dan alleen maar kunnen voelen. Of waren het kaartenhuizen?
  Moderator zondag 25 maart 2007 @ 21:31:06 #89
8781 crew  Frutsel
pi_47652449
valt me nog mee dat er maar 1 dode is.. je zal maar op die weg rijden
pi_47653116
Zondagochtend. Ik denk dat ze uitsliepen
pi_47661761
quote:
Op zondag 25 maart 2007 21:49 schreef Light het volgende:
Zondagochtend. Ik denk dat ze uitsliepen
werken Japanners dan niet 24 uur per dag, 7 dagen in de week?
  Moderator maandag 26 maart 2007 @ 14:59:50 #92
8781 crew  Frutsel
pi_47673152
Krachtige naschokken

Novum/AP) - In Japan hebben zich maandag enkele krachtige aardschokken voorgedaan, volgend op een zeebeving met een momentmagnitude van 6,9 die zondagmorgen een dode en 193 gewonden veroorzaakte en grote schade aanrichtte op het centraal gelegen schiereiland Noto. In de bij het epicentrum gelegen stad Wajima maakten de autoriteiten zich zorgen over gebrek aan schoon drinkwater.

Premier Shinzo Abe zei dat er 68 huizen geheel zijn ingestort en 164 gedeeltelijk. Een 52-jarige vrouw overleed toen zij werd getroffen door een omvallende stenen lantaarnpaal en 193 mensen raakten gewond, de meeste door vallende voorwerpen en gebroken glas. De grootste persoonlijke en materiële schade werd aangericht in de kustplaats Wajima, 310 kilometer ten noordwesten van Tokio.

Het schiereiland Noto en omgeving had sinds 1933 geen aardbeving meer meegemaakt. De krant Yomiuri zei in een commentaar dat de gebeurtenis aantoont dat er geen plek in Japan veilig is voor aardbevingen en drong er bij de regering op aan meer beveiligingsmaatregelen te treffen.

Ruim een half uur na de beving deed zich een kleine tsunami van 15 centimeter hoogte voor. De autoriteiten zeiden zeer tevreden te zijn over een gevoeliger waarschuwingssysteem dat sinds oktober in gebruik is en zondag zijn eerste echte test onderging. Binnen een minuut na de beving werd tsunamialarm geslagen, waar dat vroeger zeker drie minuten zou hebben geduurd.

In oktober 2004 vielen bij een aardbeving met magnitude 6,8 in Noord-Japan veertig doden en werden meer dan zesduizend huizen beschadigd. Het was de dodelijkste aardbeving sinds 1995. In dat jaar werd de westelijke stad Kobe getroffen door een aardbeving van 7,2 en kwamen 6.433 mensen om het leven.
  dinsdag 27 maart 2007 @ 19:37:42 #93
19840 Libris
Live from Singapore
pi_47722736
quote:
Op zondag 25 maart 2007 13:46 schreef sanni het volgende:
Poeh het is weer raak wereldwijd .
Was de tweede aardbeving in een maand voor me. Ik werd net wakker in een hotel in Tokyo, toen de boel begon te schudden. Binnen 2 minuten werd het televisiekanaal overgenomen door een programma met nieuws over de aardbeving en eventuele tsunami..

Eerder deze maand dus in Singapore en nu in Japan
pi_47737740
Een sterke 6.3 beving in het noorden van Sumatra

http://indahnesia.com/ear(...)_se_of_tapaktuan.php

nog niets bekend over eventuele schade en slachtoffers.
  zondag 1 april 2007 @ 23:34:04 #96
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_47910501
quote:
Op zondag 1 april 2007 23:21 schreef MikeAtTilburg het volgende:
Nee, geen 1 april grap:


*Edit: de zeebeving vond plaats bij de Solomon Eilanden*

Verdere gegevens ontbreken nog.
  zondag 1 april 2007 @ 23:37:11 #97
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_47910677
quote:
Op zondag 1 april 2007 23:34 schreef Drugshond het volgende:

[..]
Volgens de eerste berichten heeft een zware zeebeving de Solomon Eilanden getroffen. De beving had een kracht van zeker 7.6 maar volgens andere berichten had de beving een kracht van 7.8. In Hawaii is een tsunami waarschuwing afgegeven, alhoewel in Hawaii zelf geen groot gevaar word verwacht.

Hawaii tsunami advisory: http://www.prh.noaa.gov/p(...)007.04.01.205734.txt
USGS: http://earthquake.usgs.go(...)/Maps/10/160_-10.php
Mexicaanse krant: http://www.oem.com.mx/elsoldemexico/notas/n225147.htm
[UPDATE 23.40] MSNBC: http://www.msnbc.com

Verdere gegevens ontbreken nog. Er is nog geen informatie over schade of slachtoffers.
  zondag 1 april 2007 @ 23:42:15 #99
50691 Christiaan
Futue te ipsum
pi_47910810
Check.
Op maandag 9 november 2009 12:25 schreef Whiskey_Tango het volgende:
Dat interesseert GroenLinks voor geen meter, ze zien je als een wandelende zak euro's waar ze handig een tap in kunnen drukken voor hun socialistische hobbies.
  zondag 1 april 2007 @ 23:44:02 #100
50691 Christiaan
Futue te ipsum
pi_47910880
quote:
Op zondag 1 april 2007 23:38 schreef MikeAtTilburg het volgende:

[..]

Volgens de eerste berichten heeft een zware zeebeving de Solomon Eilanden getroffen. De beving had een kracht van zeker 7.6 maar volgens andere berichten had de beving een kracht van 7.8. In Hawaii is een tsunami waarschuwing afgegeven, alhoewel in Hawaii zelf geen groot gevaar word verwacht.

Hawaii tsunami advisory: http://www.prh.noaa.gov/p(...)007.04.01.205734.txt
USGS: http://earthquake.usgs.go(...)/Maps/10/160_-10.php
Mexicaanse krant: http://www.oem.com.mx/elsoldemexico/notas/n225147.htm
[UPDATE 23.40] MSNBC: http://www.msnbc.com

Verdere gegevens ontbreken nog. Er is nog geen informatie over schade of slachtoffers.
Ik zie op MSNBC niets?
Op maandag 9 november 2009 12:25 schreef Whiskey_Tango het volgende:
Dat interesseert GroenLinks voor geen meter, ze zien je als een wandelende zak euro's waar ze handig een tap in kunnen drukken voor hun socialistische hobbies.
pi_47911051
... A TSUNAMI WARNING AND WATCH ARE IN EFFECT ...

A TSUNAMI WARNING IS IN EFFECT FOR

SOLOMON IS. / PAPUA NEW GUINEA / VANUATU / NAURU / CHUUK /
NEW CALEDONIA / POHNPEI / KOSRAE / AUSTRALIA / INDONESIA /
TUVALU / KIRIBATI / MARSHALL IS.

A TSUNAMI WATCH IS IN EFFECT FOR

GUAM / FIJI / N. MARIANAS / YAP / HOWLAND-BAKER /
WALLIS-FUTUNA / BELAU / TOKELAU / KERMADEC IS / SAMOA /
NEW ZEALAND / MARCUS IS. / WAKE IS. / AMERICAN SAMOA / TONGA /
NIUE / COOK ISLANDS / PHILIPPINES / JARVIS IS. / PALMYRA IS. /
JOHNSTON IS. / JAPAN

FOR ALL OTHER PACIFIC AREAS, THIS MESSAGE IS AN ADVISORY ONLY.

AN EARTHQUAKE HAS OCCURRED WITH THESE PRELIMINARY PARAMETERS

ORIGIN TIME - 2040Z 01 APR 2007
COORDINATES - 8.6 SOUTH 157.2 EAST
LOCATION - SOLOMON ISLANDS
MAGNITUDE - 8.1



http://www.prh.noaa.gov/p(...)007.04.01.213221.txt
  zondag 1 april 2007 @ 23:51:51 #102
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_47911230
Ik heb hem meegenomen, Christaan heeft hem aan mij overgeleverd omdat mijn Spaans wat beter is dan het zijne Bijgewerkt dus!
  maandag 2 april 2007 @ 00:09:28 #104
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_47911886
quote:
Op zondag 1 april 2007 23:53 schreef colourAgga het volgende:
Ik heb hem meegenomen, Christaan heeft hem aan mij overgeleverd omdat mijn Spaans wat beter is dan het zijne Bijgewerkt dus!
sorry, ik maak vast een domme opmerking. Maar wat is bijgewerkt?

Via GEE kan je de beving 'zien'. Vanaf iets voor 20:41 GMT begint het tot tenminste 20:51.

correct me if i am wrong. Dit is wat ik meen op te maken uit de figuren.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
pi_47911989
quote:
Op maandag 2 april 2007 00:09 schreef One_of_the_few het volgende:

[..]

sorry, ik maak vast een domme opmerking. Maar wat is bijgewerkt?

Via GEE kan je de beving 'zien'. Vanaf iets voor 20:41 GMT begint het tot tenminste 20:51.

correct me if i am wrong. Dit is wat ik meen op te maken uit de figuren.
Richter schaal, tsunami waarschuwing, dat soort dingen heb ik erbij gezet. Totdat het tsunami centrum zegt dat er een tsunami op de kusten van Australië en Zuid-Amerika afstevent zet ik dat er liever nog niet in
  maandag 2 april 2007 @ 00:15:55 #106
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_47912113
quote:
Op maandag 2 april 2007 00:09 schreef One_of_the_few het volgende:

[..]

sorry, ik maak vast een domme opmerking. Maar wat is bijgewerkt?

Via GEE kan je de beving 'zien'. Vanaf iets voor 20:41 GMT begint het tot tenminste 20:51.

correct me if i am wrong. Dit is wat ik meen op te maken uit de figuren.
Zal best kloppen maar de wave is nog steeds onderweg.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
ESTIMATED INITIAL TSUNAMI WAVE ARRIVAL TIMES. ACTUAL ARRIVAL TIMES
MAY DIFFER AND THE INITIAL WAVE MAY NOT BE THE LARGEST. THE TIME
BETWEEN SUCCESSIVE TSUNAMI WAVES CAN BE FIVE MINUTES TO ONE HOUR.

 LOCATION                            COORDINATES     ARRIVAL TIME
 --------------------------------    ------------    ------------
 SOLOMON IS.      MUNDA               8.4S 157.2E    2039Z 01 APR
                  FALAMAE             7.4S 155.6E    2103Z 01 APR
                  PANGGOE             6.9S 157.2E    2120Z 01 APR
                  HONIARA             9.3S 160.0E    2121Z 01 APR
                  GHATERE             7.8S 159.2E    2122Z 01 APR
                  AUKI                8.8S 160.6E    2134Z 01 APR
                  KIRAKIRA           10.4S 161.9E    2140Z 01 APR
 PAPUA NEW GUINE  AMUN                6.0S 154.7E    2124Z 01 APR
                  KIETA               6.1S 155.6E    2133Z 01 APR
                  RABAUL              4.2S 152.3E    2145Z 01 APR
                  LAE                 6.8S 147.0E    2218Z 01 APR
                  KAVIENG             2.5S 150.7E    2223Z 01 APR
                  MADANG              5.2S 146.0E    2241Z 01 APR
                  PORT MORESBY        9.5S 147.0E    2254Z 01 APR
                  MANUS IS.           2.0S 147.5E    2259Z 01 APR
                  WEWAK               3.5S 143.6E    2325Z 01 APR
                  VANIMO              2.6S 141.3E    2350Z 01 APR
 VANUATU          ESPERITU SANTO     15.1S 167.3E    2236Z 01 APR
                  ANATOM IS.         20.2S 169.9E    2322Z 01 APR
 NAURU            NAURU               0.5S 166.9E    2311Z 01 APR
 CHUUK            CHUUK IS.           7.4N 151.8E    2329Z 01 APR
 NEW CALEDONIA    NOUMEA             22.3S 166.5E    2338Z 01 APR
 POHNPEI          POHNPEI IS.         7.0N 158.2E    2345Z 01 APR
 KOSRAE           KOSRAE IS.          5.5N 163.0E    2345Z 01 APR
 AUSTRALIA        CAIRNS             16.7S 145.8E    2349Z 01 APR
                  BRISBANE           27.2S 153.3E    0033Z 02 APR
                  SYDNEY             33.9S 151.4E    0114Z 02 APR
                  GLADSTONE          23.8S 151.4E    0139Z 02 APR
                  MACKAY             21.1S 149.3E    0144Z 02 APR
                  HOBART             43.3S 147.6E    0245Z 02 APR
 INDONESIA        JAYAPURA            2.4S 140.8E    2354Z 01 APR
                  WARSA               0.6S 135.8E    0037Z 02 APR
                  MANOKWARI           0.8S 134.2E    0056Z 02 APR
                  SORONG              0.8S 131.1E    0125Z 02 APR
                  BEREBERE            2.5N 128.7E    0144Z 02 APR
                  PATANI              0.4N 128.8E    0158Z 02 APR
                  GEME                4.8N 126.8E    0202Z 02 APR
                  MANADO              1.5N 124.8E    0242Z 02 APR
                  TARAKAN             3.3N 117.6E    0400Z 02 APR
                  SINGKAWANG          1.0N 108.8E    1240Z 02 APR
                  PANGKALPINANG       2.0S 106.2E    1547Z 02 APR
 TUVALU           FUNAFUTI IS.        7.9S 178.5E    2359Z 01 APR
 KIRIBATI         TARAWA IS.          1.5N 173.0E    0007Z 02 APR
                  KANTON IS.          2.8S 171.7W    0121Z 02 APR
                  CHRISTMAS IS.       2.0N 157.5W    0325Z 02 APR
                  MALDEN IS.          3.9S 154.9W    0336Z 02 APR
                  FLINT IS.          11.4S 151.8W    0408Z 02 APR
 MARSHALL IS.     KWAJALEIN           8.7N 167.7E    0022Z 02 APR
                  MAJURO              7.1N 171.4E    0028Z 02 APR
                  ENIWETOK           11.4N 162.3E    0037Z 02 APR
 GUAM             GUAM               13.4N 144.7E    0035Z 02 APR
 FIJI             SUVA               18.1S 178.4E    0038Z 02 APR
 N. MARIANAS      SAIPAN             15.3N 145.8E    0041Z 02 APR
 YAP              YAP IS.             9.5N 138.1E    0048Z 02 APR
 HOWLAND-BAKER    HOWLAND IS.         0.6N 176.6W    0057Z 02 APR
 WALLIS-FUTUNA    WALLIS IS.         13.2S 176.2W    0100Z 02 APR
 BELAU            MALAKAL             7.3N 134.5E    0103Z 02 APR
 TOKELAU          NUKUNONU IS.        9.2S 171.8W    0119Z 02 APR
 KERMADEC IS      RAOUL IS.          29.2S 177.9W    0131Z 02 APR
 SAMOA            APIA               13.8S 171.8W    0135Z 02 APR
 NEW ZEALAND      NORTH CAPE         34.4S 173.3E    0138Z 02 APR
                  EAST CAPE          37.5S 178.5E    0214Z 02 APR
                  AUCKLAND(W)        37.1S 174.2E    0238Z 02 APR
                  GISBORNE           38.7S 178.0E    0247Z 02 APR
                  MILFORD SOUND      44.5S 167.8E    0249Z 02 APR
                  NEW PLYMOUTH       39.1S 174.1E    0310Z 02 APR
                  NAPIER             39.5S 176.9E    0316Z 02 APR
                  WESTPORT           41.8S 171.2E    0332Z 02 APR
                  AUCKLAND(E)        36.7S 175.0E    0332Z 02 APR
                  WELLINGTON         41.5S 174.8E    0333Z 02 APR
                  BLUFF              46.6S 168.3E    0351Z 02 APR
                  NELSON             41.3S 173.3E    0426Z 02 APR
                  LYTTELTON          43.6S 172.7E    0439Z 02 APR
                  DUNEDIN            45.9S 170.5E    0506Z 02 APR
 MARCUS IS.       MARCUS IS.         24.3N 154.0E    0138Z 02 APR
 WAKE IS.         WAKE IS.           19.3N 166.6E    0141Z 02 APR
 AMERICAN SAMOA   PAGO PAGO          14.3S 170.7W    0144Z 02 APR
 TONGA            NUKUALOFA          21.0S 175.2W    0152Z 02 APR
 NIUE             NIUE IS.           19.0S 170.0W    0209Z 02 APR
 COOK ISLANDS     PUKAPUKA IS.       10.8S 165.9W    0212Z 02 APR
                  PENRYN IS.          8.9S 157.8W    0316Z 02 APR
                  RAROTONGA          21.2S 159.8W    0324Z 02 APR
 PHILIPPINES      DAVAO               6.8N 125.7E    0215Z 02 APR
                  LEGASPI            13.2N 124.0E    0248Z 02 APR
                  ZAMBOANGA           7.0N 122.2E    0256Z 02 APR
                  PALANAN            17.1N 122.6E    0307Z 02 APR
                  LAOAG              18.2N 120.6E    0352Z 02 APR
                  PUERTO PRINCESA     9.8N 119.0E    0404Z 02 APR
                  SAN FERNANDO       16.6N 120.3E    0421Z 02 APR
                  ILOILO             10.8N 122.8E    0438Z 02 APR
                  MANILA             14.5N 120.8E    0517Z 02 APR
 JARVIS IS.       JARVIS IS.          0.4S 160.1W    0256Z 02 APR
 PALMYRA IS.      PALMYRA IS.         6.3N 162.4W    0300Z 02 APR
 JOHNSTON IS.     JOHNSTON IS.       16.7N 169.5W    0308Z 02 APR
 JAPAN            KATSUURA           35.1N 140.3E    0312Z 02 APR
                  OKINAWA            26.2N 128.0E    0318Z 02 APR
                  SHIMIZU            32.8N 132.8E    0359Z 02 APR
                  KUSHIRO            42.8N 144.2E    0410Z 02 APR
                  HACHINOHE          40.5N 141.8E    0415Z 02 APR

Het effect van de aard/zeebeving is dus nog onderweg.
pi_47912233
Over zo'n 20 minuten weten we dus of er een tsunami is, mits ik mijn tijdzones goed gok.
  maandag 2 april 2007 @ 00:20:19 #108
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_47912246
quote:
Op maandag 2 april 2007 00:12 schreef colourAgga het volgende:

[..]

Richter schaal, tsunami waarschuwing, dat soort dingen heb ik erbij gezet. Totdat het tsunami centrum zegt dat er een tsunami op de kusten van Australië en Zuid-Amerika afstevent zet ik dat er liever nog niet in
ah ok. australie staat er wel bij id. zuid amerika niet.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
  maandag 2 april 2007 @ 00:21:18 #109
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_47912275
quote:
Op maandag 2 april 2007 00:15 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Zal best kloppen maar de wave is nog steeds onderweg.
[ code verwijderd ]

Het effect van de aard/zeebeving is dus nog onderweg.
ow, ik bedoelde dat de beving eigenlijk lang was. Niet zozeer of hij nog of niet onderweg is.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
  maandag 2 april 2007 @ 00:35:46 #110
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_47912684
TSUNAMI MESSAGE NUMBER 002
PACIFIC TSUNAMI WARNING CENTER
1135 AM HST 01 APR 2007

TO - CIVIL DEFENSE IN THE STATE OF HAWAII

SUBJECT - TSUNAMI ADVISORY

A TSUNAMI ADVISORY IS ISSUED FOR THE STATE OF HAWAII EFFECTIVE
AT 1135 AM HST.

AN EARTHQUAKE HAS OCCURRED WITH THESE PRELIMINARY PARAMETERS

ORIGIN TIME - 1040 AM HST 01 APR 2007
COORDINATES - 8.6 SOUTH 157.2 EAST
LOCATION - SOLOMON ISLANDS
MAGNITUDE - 8.1 MOMENT
MAGNITUDE - 7.6 RICHTER

EVALUATION

THE PACIFIC TSUNAMI WARNING CENTER HAS ISSUED AN EXPANDING
REGIONAL TSUNAMI WARNING AND WATCH FOR PARTS OF THE PACIFIC
LOCATED CLOSER TO THE EARTHQUAKE. AN EVALUATION OF THE PACIFIC
WIDE TSUNAMI THREAT IS UNDERWAY AND THERE IS A POSSIBILITY THAT
HAWAII COULD BE ELEVATED TO A WATCH OR WARNING STATUS.

IF TSUNAMI WAVES IMPACT HAWAII THEIR ESTIMATED EARLIEST ARRIVAL
TIME IS

0635 PM HST 01 APR 2007

MESSAGES WILL BE ISSUED HOURLY OR SOONER AS CONDITIONS WARRANT.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
  maandag 2 april 2007 @ 00:41:52 #111
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_47912819
via GEE nu enkele naschokken. Wat de kracht daarvan zijn, geen idee. Betrouwbaarheid, ook niet.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
  maandag 2 april 2007 @ 00:46:50 #112
121310 venomsnake
El Saltador
pi_47912946
Breaking news op SKY.

Tsunami heeft enkele dorpen getroffen op de Solomon Eilanden..
"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve" Napoleon Hill
  maandag 2 april 2007 @ 00:51:08 #113
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_47913033
CNN is al up
quote:
Tsunami warnings follow quake that jolts Pacific Ocean
Bron : CNN

(Reuters) -- Tsunami warnings have been issued following a strong earthquake with a preliminary magnitude of 7.8 jolted the South Pacific Ocean on Monday, Japanese media reported.

Kyodo news agency said there was a possibility of tsunami in the Pacific Ocean after the earthquake which occurred near the Solomon Islands at 5:40 a.m. (2040 GMT) Japan time.

Japan's Meteorological Agency is looking into the possibility of tidal waves hitting the Japanese archipelago after the quake, Japanese media said.

There were no immediate reports of injuries or damage.
pi_47913054
Sky News meldt ook dat diverse gebieden aan de Australische kust worden geëvacueerd.
  maandag 2 april 2007 @ 00:59:41 #116
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_47913157
naschok van 6.7 8 minuten na de eerste beving volgens. http://earthquake.usgs.go(...)uakes/quakes_all.php
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
pi_47913160
Oeh hoop dat het niet al te ernstig is
  maandag 2 april 2007 @ 01:00:33 #118
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_47913173
nu net weer een naschok volgens GEE.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
pi_47913269
quote:
Op maandag 2 april 2007 01:00 schreef One_of_the_few het volgende:
nu net weer een naschok volgens GEE.
Link?
pi_47913289
quote:
Op maandag 2 april 2007 01:00 schreef One_of_the_few het volgende:
nu net weer een naschok volgens GEE.
Kan iemand uitleggen wat GEE is?
  maandag 2 april 2007 @ 01:06:48 #121
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_47913299
quote:
Op maandag 2 april 2007 01:05 schreef colourAgga het volgende:

[..]

Link?
Dat is een programma wat je kan downloaden. Linkje in de OP. Het programma maakt contact met weerstations, zoiets.

http://www.seis.sc.edu/gee/download.html hier is ie.

GEE is kortweg een programma waarmee je aardbevingen kan volgen. Welke er wanneer zijn geweest, wat de eventuele tsunami voor tijd aflegt(al ken ik daar de werking nog niet van) en nog veel meer dingen. Volgens mij is het een beta versie, dus...
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
  maandag 2 april 2007 @ 01:28:57 #122
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_47913565
quote:
Tsunami ravages Solomon Islands
Bron : BBC


A tsunami has swept ashore in the Solomon Islands following a strong undersea earthquake in the South Pacific Ocean, police said.

A police spokesman told the AFP news agency there were reports of damage, but not yet of casualties.

The Pacific Tsunami Warning Center also issued warnings for Indonesia, Australia and Papua New Guinea, as well as some smaller Pacific islands.

The quake measured 7.6 and hit at 0740 local time on Monday (2040 GMT Sunday).

It struck 345km (215 miles) north-west of the Solomon Islands' capital Honiara, north-east of Australia, the US Geological Survey said, at a depth of 10km (six miles) below the surface.

'Action needed'

Solomons police spokesman Mick Spinks said there have been sketchy reports of damage caused by a tsunami in areas near the quake, in the New Georgia Islands region in the west of the Solomons.

"There have been no reports of casualties yet but you have to bear in mind the communications with many areas is poor," he told the AFP agency.

The Pacific Tsunami Warning Center said authorities in countries with coastlines in the region should take appropriate action.

"An earthquake of this size has the potential to generate a destructive tsunami that can strike coastlines in the region near the epicentre within minutes to hours," the warning centre said.

Japan's Meteorological Agency was looking into the possibility of waves hitting Japanese islands after the quake, Japanese media said.

The US Geological Survey said the nearest island to the quake was Gizo, one of the Solomon Islands, 45km (25 miles) away.

Brisbane, in Australia, is 2145 km (1330 miles) away.
en het blijft rommelen..

[ Bericht 50% gewijzigd door Drugshond op 02-04-2007 01:32:34 ]
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
pi_47913755
CNN meldt al 3 doden..
pi_47913798
Tsunami is afgesplits van de zeebeving. Zie Tsunami treft Salomonseilanden Ik zit er bovenop kwa updates.
  maandag 2 april 2007 @ 02:01:04 #125
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_47913885
quote:
Op maandag 2 april 2007 01:52 schreef colourAgga het volgende:
Tsunami is afgesplits van de zeebeving. Zie Tsunami treft Salomonseilanden Ik zit er bovenop kwa updates.
Ik ga maffe.... ik lees het morgenvroeg wel voordat ik ga werken.
pi_47914242
van tsunami.gov

Location Lat. Lon. Time Amplitude
Honiara Solomon Island 9.4S 159.9E 2148UTC 0.15M/0.5ft
The tsunami has not been observed on tide gages to the north
of the Solomon Islands. Forecast models indicate the tsunami
energy will be mainly contained to the south of the Solomon
Islands.
"elk nadeel heeft zijn voordeel?"
pi_47914690
Tot waar was het merkbaar?
  Moderator maandag 2 april 2007 @ 08:12:34 #130
8781 crew  Frutsel
pi_47915129
Had eigenlijk wel een eigen topic verdiend lijkt me. Flinke beving, Tsunami, Evacuaties en doden en gewonden

  Moderator maandag 2 april 2007 @ 08:29:44 #132
8781 crew  Frutsel
pi_47915284
quote:
Op maandag 2 april 2007 08:25 schreef indahnesia.com het volgende:
Ook flink wat naschokken zo te zien. Lekker dagje.
Duidelijk geen 1 april grap
pi_47915529
Nope, hoewel het wel weer een toevallige datum is inderdaad.
  Moderator maandag 2 april 2007 @ 09:36:44 #134
8781 crew  Frutsel
pi_47916387
Tsunami overspoelt westen Salomonseilanden

HONIARA/HONOLULU - Een tsunami van plaatselijk 3 tot 10 meter hoog heeft maandagochtend in het westen van de Salomonseilanden hele dorpen weggespoeld. Dat hebben ooggetuigen gemeld. De muur van water volgde op een zeer zware beving in de eilandengroep in de Grote Oceaan.

Het dodental stond uren na de aardschok, met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter, officieel op zes. Dat kan echter nog veel verder oplopen, vertelde een regeringswoordvoerder nieuwszender CNN. Een onbekend aantal mensen wordt vermist.

De autoriteiten in Honiara kunnen maar moeizaam contact leggen met het rampgebied, dat bestaat uit talloze afgelegen eilandjes. Uit een van de gebieden kwamen meldingen dat vele lichamen "in de zee dobberden", aldus een lokale journalist.

Het water zette de stad Gizo, ruim 40 kilometer van het epicentrum, onder water. In de hoofdstad van het westen van de Salomons werden tientallen gebouwen verwoest. De plaats is wegens ongerepte stranden en duiklocaties populair bij toeristen, vooral uit Australië en Nieuw-Zeeland.

Voorzorgsmaatregelen

Verwoestende vloedgolven bleven beperkt tot het afgelegen westen van de Salomonseilanden, maar de angst voor een tsunami golfde urenlang door de hele regio. Australië nam langs de gehele oostkust voorzorgsmaatregelen. De autoriteiten raadden zwemmers in het Great Barrier Reef aan niet in het water te gaan. Zij sloten stranden bij Sydney en namen veerboten in de metropool urenlang uit de vaart.

Even na zeven uur op maandagochtend (Nederlandse tijd) trok het Pacific Tsunami Waarschuwingscentrum het alarm in. Aardbevingen doen zich geregeld voor op de Salomonseilanden, een eilandengroep ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea. De archipel ligt in de zogenoemde Ring van Vuur, waar continentale platen rond de Grote Oceaan op elkaar botsen.

======================
Een muur van 10 meter water op je af zien komen Lijkt me geen pretje
3 meter water is al veel...
  maandag 2 april 2007 @ 09:50:02 #135
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_47916624
quote:
Op maandag 2 april 2007 08:12 schreef Frutsel het volgende:
Had eigenlijk wel een eigen topic verdiend lijkt me. Flinke beving, Tsunami, Evacuaties en doden en gewonden

[afbeelding]
Rammelt goed daar .
  maandag 2 april 2007 @ 09:52:22 #136
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_47916674
quote:
Op maandag 2 april 2007 09:36 schreef Frutsel het volgende:
...maar de angst voor een tsunami golfde urenlang door de hele regio....
Nou, wat een schitterende woordspeling .
pi_47916916
Nou, er wonen in totaal volgens mij minder mensen dan in de gebieden van de 2004 tsunami, dus dat is weer een gelukje dan.
  dinsdag 3 april 2007 @ 08:36:32 #139
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_47952204
quote:
Aardbeving treft Afghanistan
Bron : Nu.nl

Uitgegeven: 3 april 2007 06:38
KABUL/SRINAGAR - In delen van Afghanistan, Pakistan en India is dinsdagochtend een zware aardbeving gevoeld. De schok, met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter, deed zich volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS voor in het Hindu Kush-gebergte in Afghanistan.

Er zijn nog geen berichten over schade of slachtoffers. De trillingen zorgden in het Indiase deel van Kashmir wel voor paniek, aldus ooggetuigen.

De beving werd ook gevoeld in de Afghaanse hoofdstad Kabul en de Indiase hoofdstad New Delhi, honderden kilometers verderop. Het epicentrum van de beving lag op een diepte van ruim 200 kilometer, 65 kilometer ten zuiden van de stad Feyzabad.
  Moderator dinsdag 3 april 2007 @ 08:44:47 #140
8781 crew  Frutsel
pi_47952321
Wat een gerommel zeg, na die 8.0 beving van eergister

MAP 5.5 2007/04/03 05:21:19 -8.501 157.425 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.2 2007/04/03 05:07:43 -8.622 157.558 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.3 2007/04/03 02:46:38 -7.768 155.720 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.2 2007/04/03 01:42:06 -8.778 157.367 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.5 2007/04/03 00:28:40 -7.131 155.449 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 6.2 2007/04/02 23:20:23 -8.494 157.352 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.1 2007/04/02 22:10:10 -7.718 155.657 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.0 2007/04/02 18:17:44 -7.653 156.432 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.2 2007/04/02 16:08:20 -8.622 157.778 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.0 2007/04/02 15:40:05 -7.397 155.559 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.1 2007/04/02 14:20:49 -8.656 157.692 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.7 2007/04/02 13:53:07 -8.657 157.627 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.4 2007/04/02 13:49:54 -7.811 156.518 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.5 2007/04/02 12:35:26 -8.740 157.679 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 6.2 2007/04/02 12:02:23 -8.539 157.548 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 6.0 2007/04/02 10:49:15 -7.197 156.192 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.3 2007/04/02 07:16:33 -7.465 156.145 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.6 2007/04/02 05:33:36 -7.309 155.323 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.1 2007/04/02 05:30:46 -7.176 155.663 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.6 2007/04/02 04:11:40 -7.176 156.067 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.3 2007/04/02 01:36:16 -7.202 155.474 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.3 2007/04/02 01:31:03 -8.196 157.108 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.0 2007/04/02 00:10:56 -7.077 155.888 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.3 2007/04/01 23:25:28 -7.346 156.143 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.1 2007/04/01 23:09:39 -7.324 155.772 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.8 2007/04/01 22:57:23 -7.321 155.995 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.2 2007/04/01 22:45:33 -7.688 155.766 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.3 2007/04/01 22:29:55 -7.250 155.323 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.7 2007/04/01 21:45:38 -7.432 155.581 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.5 2007/04/01 21:43:16 -7.705 155.608 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 5.6 2007/04/01 21:26:27 -7.317 155.401 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 6.4 2007/04/01 21:11:34 -7.441 155.774 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 6.7 2007/04/01 20:47:32 -7.133 155.661 10.0 SOLOMON ISLANDS
MAP 8.1 2007/04/01 20:39:56 -8.481 156.978 10.0 SOLOMON ISLANDS
  Moderator dinsdag 3 april 2007 @ 08:46:21 #141
8781 crew  Frutsel
pi_47952341
Dodental tsunami Salomonseilanden stijgt

(Novum/AP) - Het dodental van de tsunami die maandag de Salomonseilanden trof stond dinsdag op twintig. In Papoea-Nieuw-Guinea, dat aanvankelijk leek te zijn gespaard, zouden bovendien vijf doden zijn gevallen.

Duizenden inwoners van Gizo, een zwaar getroffen plaats aan de westkust van de Salomonseilanden, brachten de nacht van maandag op dinsdag in de open lucht door op een heuvel. Dinsdag zochten mensen in verwoeste winkels naar drinkwater en voedsel. Na de zeebeving van maandag, waarvan de tsunami het gevolg was, hebben zich meer dan 25 naschokken voorgedaan, waaronder twee met een momentmagnitude van 6,2. Volgens de autoriteiten is de kans op een twee tsunami klein.

Onder de doden op de Salomonseilanden bevinden zich een bisschop en drie kerkgangers, die om het leven kwamen toen op het eiland Simbo een kerk werd overspoeld door het water. Een 53-jarige Nieuw-Zeelander die op bezoek was in Gizo verdronk toen hij zijn moeder probeerde te redden. Zijn moeder wordt nog vermist.

De televisiezender ABC meldde dat in het oosten van Papoea-Nieuw-Guinea een vijf leden tellend gezin verdronk. De autoriteiten konden dit dinsdag niet bevestigen.
  dinsdag 3 april 2007 @ 08:55:02 #142
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_47952457
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 08:44 schreef Frutsel het volgende:
Wat een gerommel zeg, na die 8.0 beving van eergister

...
En ook allemaal niet met de minste kracht .
pi_47955888
Afghanistan; dat is de straf van Allah aan de Taliban, kan niet missen. Zo, is dat mysterie ook weer opgelost.
  woensdag 4 april 2007 @ 18:29:11 #144
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_48013375
Weet iemand waarom er nog steeds golven bij de eilanden aankomen met meer energie dan normaal? Als je dat op het nieuws ziet, dan ziet het er wel vrij krachtig uit. Niet hoog of erg bedreigend, maar zouden de naschokken deze kleine wat krachtigerige golven dan normaal produceren?
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
  Moderator woensdag 4 april 2007 @ 19:43:45 #145
8781 crew  Frutsel
pi_48016417
quote:
Op woensdag 4 april 2007 18:29 schreef One_of_the_few het volgende:
Weet iemand waarom er nog steeds golven bij de eilanden aankomen met meer energie dan normaal? Als je dat op het nieuws ziet, dan ziet het er wel vrij krachtig uit. Niet hoog of erg bedreigend, maar zouden de naschokken deze kleine wat krachtigerige golven dan normaal produceren?
Ik denk dat een 6.0 of hoger quake dat zeker wel kan.. maar geen idee of dat ook echt kan...
en volgens mij is het zwikkie daar nog altijd erg onstabiel door al die naschokken, dus dat zal ook wel inpact hebben op de golven ja
pi_48031270
Experts worried over seismic trends
quote:
Experts in Indonesia are worried that after the huge earthquake off the coast of Aceh in December 2004 - which was the world's strongest in the last 40 years - the center of seismic activity is gradually moving to the southeast, in the direction of Jakarta, where millions of people live. "We think that the next quake may take place in the Jambi Province but do not want to publicize this for fear of causing panic," said a source from the Indonesian Meteorology and Geophysics Agency (BMG) told after the earthquakes in West Sumatra.
  Moderator donderdag 5 april 2007 @ 08:29:30 #147
8781 crew  Frutsel
pi_48031338


Een 6.3 voor de Azoren. Toch nog redelijk dichtbij En een flinke jolt ook
  donderdag 5 april 2007 @ 18:45:06 #149
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_48051703
quote:
Op donderdag 5 april 2007 08:23 schreef indahnesia.com het volgende:
Experts worried over seismic trends
[..]
hm, zou je aan het toenemn van de aardbevingen niet kunnen afleiden dat de energie nu beter weg kan? Liever 100 van 5 dan 1 van 9 zeg maar.

Aan de andere kant: Je weet niet of de hoeveelheid energie die weg moet is toegenomen en ze hebben het over een toename van seismetische energie.

Alleen de tijdsaanduidingen zijn een beetje c=vaag.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
pi_48067867
ja, vooral die andere kant is het dus, men weet het gewoon niet.
pi_48115031
Eiland tientallen meters ,,opgetild'' door beving


RANONGGA - Een van de Salomonseilanden die deze week werden getroffen door een zeebeving, is door de kracht ervan tientallen meters ,,opgetild''. Koraalriffen rond het afgelegen Ranongga steken sinds het natuurgeweld opeens boven het water uit en sterven nu af.


Door de zeebeving en de daaropvolgende tsunami zijn op de Salomonseilanden zeker 34 mensen omgekomen. De autoriteiten verwachten een uiteindelijk dodental van boven de honderd.



Bron:
pi_48136625
Tja, zo gaat dat zomaar. Het was dan ook geen kleine beving.
  Moderator vrijdag 13 april 2007 @ 08:09:20 #153
8781 crew  Frutsel
pi_48280672
Breaking News; Mexico City krijgt een 6.0 voor de kiezen....

Kan nog heel wat teweeg brengen in het centrum van een miljoenenstad.

  vrijdag 13 april 2007 @ 08:13:34 #154
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_48280721
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 08:09 schreef Frutsel het volgende:
Breaking News; Mexico City krijgt een 6.0 voor de kiezen....

Kan nog heel wat teweeg brengen in het centrum van een miljoenenstad.

[afbeelding]
Owke, ben wakker ff de streamings volgen.
pi_48280737
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 08:09 schreef Frutsel het volgende:
Breaking News; Mexico City krijgt een 6.0 voor de kiezen....

Kan nog heel wat teweeg brengen in het centrum van een miljoenenstad.

[afbeelding]
65 km (40 miles) NNW of Acapulco, Guerrero, Mexico
65 km (40 miles) WSW of Chilpancingo, Guerrero, Mexico
100 km (60 miles) S of Arcelia, Guerrero, Mexico
245 km (150 miles) SSW of MEXICO CITY, D.F., Mexico

Niet ech in downtown Mexico City, als ik het zo bekijk.
  Moderator vrijdag 13 april 2007 @ 08:17:33 #156
8781 crew  Frutsel
pi_48280762
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 08:15 schreef Light het volgende:

[..]

65 km (40 miles) NNW of Acapulco, Guerrero, Mexico
65 km (40 miles) WSW of Chilpancingo, Guerrero, Mexico
100 km (60 miles) S of Arcelia, Guerrero, Mexico
245 km (150 miles) SSW of MEXICO CITY, D.F., Mexico

Niet ech in downtown Mexico City, als ik het zo bekijk.
Downtown Acapulco dan maar... Zag de header net staan op FOX, maar daar is die ook al veranderd zie ik.
  vrijdag 13 april 2007 @ 08:18:12 #157
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_48280827
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 08:17 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Downtown Acapulco dan maar... Zag de header net staan op FOX, maar daar is die ook al veranderd zie ik.
En het is nog steeds redelijk in de buurt van Mexico City. Daarbij was je binnen 30 minuten na de beving al met de melding hier
  vrijdag 13 april 2007 @ 08:24:11 #159
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  Moderator vrijdag 13 april 2007 @ 08:26:56 #160
8781 crew  Frutsel
pi_48280874
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 08:23 schreef Light het volgende:

[..]

En het is nog steeds redelijk in de buurt van Mexico City. Daarbij was je binnen 30 minuten na de beving al met de melding hier
Het is wel toevallig, want ik had mijn mailbox nog niet eens geleegd, daar stond het mailtje al in ( bij jou ook denk ik )
Maar ik zag een flashmelding op de site van FoxNews. (die inmiddels weg is.. dus volgens mij valt het mee..)

=================
Strong Quake Jolts Mexico, Power out

MEXICO CITY — An earthquake with a preliminary magnitude of 6.2 rocked Mexico early Friday, striking 60 miles north of Acapulco on the country's Pacific coast, the U.S. Geological Survey said.

The quake — which hit about 1 a.m. local time — was strongly felt by residents in Acapulco — where tourists in hotels rushed out of their rooms and huddled together, fearing aftershocks.

The quake was also felt in parts of Mexico City, where power was knocked out.

There has been no word on injuries or damage.

In Mexico City, the quake sent people out into the streets. It lasted less than a minute but was strongly felt by residents.

Police patrolled streets while families waited out on the streets in their pajamas, fearing aftershocks.
pi_48280912
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 08:26 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Het is wel toevallig, want ik had mijn mailbox nog niet eens geleegd, daar stond het mailtje al in ( bij jou ook denk ik )
Maar ik zag een flashmelding op de site van FoxNews. (die inmiddels weg is.. dus volgens mij valt het mee..)
Toen ik de melding hier zag ben ik meteen m'n mailbox ingedoken, daar zat de mail toen nog niet in Dus moest ik even verder zoeken voor die afstanden.
  Moderator vrijdag 13 april 2007 @ 08:33:05 #162
8781 crew  Frutsel
pi_48280963
Vaag.. om 08.07 uur had ik hem al in me mailbox...
  Moderator vrijdag 13 april 2007 @ 08:36:56 #164
8781 crew  Frutsel
pi_48281008
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 08:34 schreef indahnesia.com het volgende:
nou, sorry 250 km afstand is erg ver weg
Vraag me eerder af nu hoe het in Acapulco is, toch een zeer grote stad met ruim 600.000 mensen. Misschien dat daar meer nieuws vandaan komt. Dat is toch ook een groot toeristenoord?

http://en.wikipedia.org/wiki/Acapulco
  Moderator vrijdag 13 april 2007 @ 08:39:21 #165
8781 crew  Frutsel
pi_48281029
Grappig is wel dat ik gisteren, een bericht las over Acapulco...
===============================
MEXICO CITY (AP) — Six people were rescued Monday after being swept out into Acapulco Bay when an unusually large wave washed over part of the resort city's coastal road, government news agency Notimex reported.

Photos obtained by the Associated Press showed the seawater reaching the wheel wells of cars on the hotel-lined boulevard, dozens of yards inland from the normal high-tide mark.

The six people rescued were apparently walking along the beach when the wave hit and were pulled to safety by passing boats, Notimex said. There were no reported injuries.

The wave occurred on a sunny, hot day with no storm in sight, and its source was not clear.

Such unusual waves can sometimes happen in good weather because of meteorological phenomenon occurring farther out to sea.



(Tis net Herbie )
pi_48281040
60 km is ook nog redelijk ver weg eigenlijk, zeker voor een 6.0

indicatie: mijn huis had een paar losse dakpannen na een beving van 6.3 op 25 km afstand. Maar het zal wellicht voor een andere plek anders zijn i.v.m. de samenstelling van de grond en zo, maar toch, plat zal het wel niet liggen vermoed ik zo.
  Moderator vrijdag 13 april 2007 @ 08:41:33 #167
8781 crew  Frutsel
pi_48281063
Verwacht ook niet dat het plat ligt... maar toch veroorzaakt een 6.0-6.5 soms aanzienlijke schade. (Iran, Pakistan) waarbij veel levens verloren gaan
pi_48281085
BIj het zien van de titel schrok ik me trouwens een ongeluk, mocht ee 6.0 midden in zo'n stad plaatsvinden dan is het wekenlang nieuws, dat is een garantie.
  Moderator vrijdag 13 april 2007 @ 08:45:51 #169
8781 crew  Frutsel
pi_48281124
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 08:43 schreef indahnesia.com het volgende:
BIj het zien van de titel schrok ik me trouwens een ongeluk, mocht ee 6.0 midden in zo'n stad plaatsvinden dan is het wekenlang nieuws, dat is een garantie.
Hey, in het topic met "voorspellingen 2007", voorspelde ik een 3e dochter voor WA en Maxima... Dat kwam uit.. Ik voorspeelde ook dat de Britten in 2008 uit Irak gingen... Klopt ook... en hey, ik voorspelde ook een 7.0 of hoger voor californië voor dit jaar
  vrijdag 13 april 2007 @ 08:46:33 #170
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_48281135
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 08:41 schreef Frutsel het volgende:
Verwacht ook niet dat het plat ligt... maar toch veroorzaakt een 6.0-6.5 soms aanzienlijke schade. (Iran, Pakistan) waarbij veel levens verloren gaan
De aardbeving van Roermond was 5,4 op de schaal van richter.
Deze aardbeving is voorlopig geschat op 6,2

Deze aardbeving is ongeveer 6,31 x zo zwaar als die van Roermond.
  vrijdag 13 april 2007 @ 08:47:44 #171
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  Moderator vrijdag 13 april 2007 @ 08:52:09 #173
8781 crew  Frutsel
pi_48281243
Mexico Hit By Major Quake

An earthquake with a preliminary magnitude of 6.2 has rocked Mexico.

It struck 60 miles north of Acapulco on the country's Pacific coast, the US Geological Survey said.

The quake hit about 6am GMT (1am local time).

Tourists in Acapulco hotels rushed out of their rooms and huddled together, fearing aftershocks.

The quake was also felt in parts of Mexico City, where power was knocked out.

There has been no word on injuries or damage.

City police patrolled streets while families waited out on the streets in their pyjamas.(Sky News)
pi_48281422
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 08:47 schreef Drugshond het volgende:
Als het maar geen voorschok is. Want dan zijn we nog wel ff bezig.
dan is het wel een sensationele
  Moderator vrijdag 13 april 2007 @ 12:36:08 #176
8781 crew  Frutsel
pi_48288811
Tourists Fear Aftershocks

An earthquake with a magnitude of 6.0 has rocked Mexico.

Tourists in Acapulco rushed out of their hotel rooms and huddled together, fearing aftershocks.

The quake hit about 6am GMT (1am local time).

It struck 40 miles northwest of Acapulco on the country's Pacific coast, the US Geological Survey said.

"Oh man, we felt it. We jumped out of bed and went into the garden. I was fast asleep. It really shook. Things fell off shelves," said Acapulco resident Anna Archdale de Palazuelos.

The area is home to around a million people.

Power also went down in some areas of Mexico City, which was devastated by an 8.1 magnitude earthquake in 1985 that killed around 10,000 people.

Inhabitants in the capital's central Tlatelolco district, badly hit 22 years ago, swarmed out into a main square.

Mexican radio said the windows of some homes there were broken.

Mexico City police patrolled streets while even more tourists waited outside their hotels in pyjamas or bath robes.

There were no early reports of injuries, Mexican emergency services said. (Sky)
==========
Lijkt gelukkig mee te vallen idd
  vrijdag 13 april 2007 @ 13:02:18 #177
167723 sanni
Acima de seu
pi_48289619
M.a.w. het is duidelijk dat we dit jaar Mexico als vakantieland beter kunnen mijden.
  Moderator vrijdag 13 april 2007 @ 23:01:27 #178
8781 crew  Frutsel
pi_48308603
quote:
Op zaterdag 7 april 2007 18:32 schreef aloa het volgende:
Eiland tientallen meters ,,opgetild'' door beving


RANONGGA - Een van de Salomonseilanden die deze week werden getroffen door een zeebeving, is door de kracht ervan tientallen meters ,,opgetild''. Koraalriffen rond het afgelegen Ranongga steken sinds het natuurgeweld opeens boven het water uit en sterven nu af.


Door de zeebeving en de daaropvolgende tsunami zijn op de Salomonseilanden zeker 34 mensen omgekomen. De autoriteiten verwachten een uiteindelijk dodental van boven de honderd.

Bron:


The massive magnitude 8.1 earthquake that jolted the Solomon Islands on April 1, 2007, permanently changed the shoreline on Ranongga Island, west of the epicenter. New beach was added to the western shore of the island when the earthquake lifted the island as much as three meters, exposing near-shore coral reefs, reported the Australian Broadcasting Corporation. The freshly exposed reefs are visible beneath a veil of clouds in the top image, acquired by the Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) on NASA’s Terra satellite on April 11, 2007. The lower image, taken on March 31, 2006, shows the island’s former shoreline. Lush tropical vegetation is red in these images, while the exposed reef is dark grey. Water is black and clouds range from light blue lavender to white. The exposed reef adds tens of meters to most of the shoreline, and more than 150 meters at the tip of the spit of land shown in this image.

The earthquake occurred along the plate boundary, where the Australia/Woodlark/Solomon Sea plates slide beneath the denser Pacific plate. Friction between the sinking (subducting) plates and the overriding Pacific plate led to the large earthquake on April 1, said the United States Geological Survey (USGS) summary of the earthquake. Large earthquakes are common in the region, though the section of the plate that produced the April 1 earthquake had not caused any quakes of magnitude 7 or larger since the early 20th century, said the USGS.
  Moderator vrijdag 13 april 2007 @ 23:06:04 #179
8781 crew  Frutsel
pi_48308801
Expecting An 'Major' Earthquake In The Northern Tien Shan

Approximately through April 2007, there may happen a heavy earthquake in the area of the Northern Tien Shan. According the specialists of the Schmidt Institute of Physics of the Earth, Russian Academy of Sciences, and the Institute of Geophysical Research of the National Nuclear Center of Republic of Kazakhstan, probability of this event is rather high, and the researchers forecast it based on the analysis of earthquakes in Central Asia within the last hundred years.
Anzeige

When analyzing Centeral Asia seismicity the researchers noted that powerful earthquakes in the Hindu Kush, Altai and Northern Tien Shan are often grouped by three. Events in the first two regions can happen in the reverse order but the Northern Tien Shan earthquake always accompanies them. Within the last century, five groups of such events took place. The Hindu Kush earthquakes are deep-focus ones, they take place at the depths of 100 to 230 kilometers, in contrast to others, more shallow ones in the interior of the earth’s crust. It may take from 1.8 to 6.9 years from the first through the third earthquake in the group of three, while the interval between the second and the third earthquake makes up 20 days to a year and a half.

According to the researchers’ calculations, probability is rather high that within 100 years it was by chance that the pairs consisting of the Hindu Kush and the Altai earthquakes were formed for five times, but it is no way that groups of three earthquakes could accidentally happen for five times. Probability of such event makes about one of the hundred thousandth. Apparently, a group of three occurs as follows: first the Hindu Kush and the Altai earthquakes happen (in any succession but at the interval not exceeding six years), after which likelihood abruptly grows that a cataclysm will also take place in the region of the Northern Tien Shan within the next year and a half.

Why does the Northern Tien Shan regularly respond to the events that took place in the Hindu Kush and the Altai? According to the specialists’ opinion, the main reason is as follows. The lithosphere of the vast regions in Central Asia from the Hindu Kush and the Western Himalayas through the Altai and the Sayan Mountains is under the action of stresses caused by collision of the Indian and the Eurasian platforms. The stress field in the region is relatively homogeneous. After a pair of powerful earthquakes in the regions of the Hindu Kush and the Altai, the stresses redistribute, and as a result pressure increases between seismic event foci. The stresses should increase most of all exactly in the middle between them, just where seismic foci of powerful earthquakes of the Northern Tien Shan are located. Their energy is usually significantly lower than that of the first two events in the group of three, thus confirming the hypothesis of the Russian and Kazakhstan researchers.

The last group of three earthquakes that took place in 2002-2003 differs to some extent from the previous ones, mainly because after it, on October 8, 2005, there occurred one more very powerful crustal earthquake with seismic magnitude of 7.6 in the area of Kashmir, nearby the Hindu Kush zone. This was the most powerful earthquake for the last one hundred years within a radius of 600 kilometers from this zone. According to the specialists, this earthquake’s effect should be similar to the effect of the deep-focus Hindu Kush events. The researchers assume that there may happen one more event in the region of the Northern Tien Shan (its magnitude being about 6 and more) after a group of the 2002-2005 powerful earthquakes. The most probable time of the disaster is a year and a half after the Kashmir earthquake, that is approximately through April 2007. One of likely locations for this earthquake preparation is the region of the Kirghiz mountain ridge to the south-east of Bishkek. In 2004, two rather powerful deep events already took place there, which can be considered as forerunners of the impending cataclysm.

“By the way, an earthquake already happened in the mentioned region on December 25 last year, says Yuri Kopnichev, its magnitude being 5.8, which is practically in line with our forecast. It caused major destruction in Kochkor region of Kirghizia. Nevertheless, we expect that a more powerful event is to occur here.”
pi_48309421
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 13:02 schreef sanni het volgende:
M.a.w. het is duidelijk dat we dit jaar Mexico als vakantieland beter kunnen mijden.[afbeelding]
Juist niet. Hoe groot is nou de kans dat er binnen een half jaar ofzo weer een 6.0 of zwaarder komt in Mexico?
pi_48314090
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 13:02 schreef sanni het volgende:
M.a.w. het is duidelijk dat we dit jaar Mexico als vakantieland beter kunnen mijden.[afbeelding]
En wat is dat voor een onzin?
  Moderator zondag 15 april 2007 @ 15:14:03 #182
8781 crew  Frutsel
pi_48348848
TOKYO, Japan (AP) -- A moderate earthquake jolted central Japan on Sunday, injuring at least five people, damaging houses and a 400-year-old castle, police and officials said.

The 5.4-magnitude quake hit at 12:19 p.m. local time and was centered in Mie prefecture, about 200 miles southwest of Tokyo, the U.S. Geological Survey said.

About six hours later, a magnitude-4.5 temblor believed to be an aftershock struck the area, Japan's Meteorological Agency reported.

A woman and a man suffered minor head and shoulder injuries at a roadside restaurant in Kameyama city when part of a ceiling fell on them. Elsewhere in the Mie province, three people received minor leg and arm injuries, prefectural official Yoshihisa Ito said.

The quake also caused part of a stone wall to collapse at the more than 400-year-old Kameyama Castle, but nobody was injured, according to local police. Several houses were partially damaged.

Authorities briefly suspended high-speed bullet trains and other train services and closed roads to perform safety checks, but transport services quickly resumed, Ito said.

Sunday's temblor was not related to a pair of fairly powerful quakes Saturday -- one near a remote island in the Pacific Ocean south of Tokyo and another one off the northeastern coast of Ibaraki, meteorological official Kazumitsu Yoshikawa said.

In March, a magnitude-6.9 quake in northwestern Japan killed one person and injured more than 200 others.

Japan sits atop four tectonic plates and is one of the most earthquake-prone countries in the world. In 1995, a magnitude-7.2 quake killed 6,433 people in the western city of Kobe.

  Moderator maandag 16 april 2007 @ 09:04:38 #183
8781 crew  Frutsel
pi_48371604
Dodental tsunami Salomonseilanden op 52

AMSTERDAM - De regering van de Salomonseilanden heeft het dodencijfer van de tsunami die de archipel op 2 april trof maandag vastgesteld op 52. "Dat is het definitieve cijfer, er zijn nu geen vermisten meer", zei regeringswoordvoerder Alfred Maesulia.

De meeste doden, 33, vielen op het westelijke eiland Gizo dat op slechts 45 kilometer afstand ligt van het epicentrum van de aardbeving die de vloedgolf veroorzaakte. Meer dan zevenduizend mensen raakten dakloos. Het merendeel verblijft in kampen in de heuvels en is bang om naar hun dorpen terug te keren. Premier Manasseh Sogavare bezoekt het gebied deze week, om de geruchten dat het onveilig is omdat er meer aardbevingen en tsunami's zouden aankomen te ontzenuwen. Inmiddels is de regering begonnen de schade op te maken zodat zij met internationale donors kan praten over hulp bij de wederopbouw, aldus Maesulia
pi_48372743
Gisteren ook nog een clustertje van 5.7 tot 6.1 in de Molukken
  Moderator vrijdag 20 april 2007 @ 08:23:44 #185
8781 crew  Frutsel
pi_48528269
Strong Quake rocks Japan & Taiwan, Tsunami alert triggered

TOKYO — A series of strong earthquakes rattled southwestern Japan on Friday, prompting the government to warn of a possible tsunami that ultimately never came.

There were no immediate reports of major damage or injuries from the quakes.

The Meteorological Agency issued a tsunami advisory for southwestern Japan after an earthquake with preliminary magnitude 6.7 struck at 10:46 a.m. (0146 GMT).

The notice covered islands around Miyakojima, part of the Ryukyu island chain that stretches southwest toward Taiwan.

A tsunami advisory is used when waves are forecast to be no more than 18 inches tall, agency official Yuji Nishimae said. The agency issues a warning when the waves are forecast to be 3.1 to 6.2 feet high, and warns of a large tsunami when higher waves are expected, he added.

The agency lifted its advisory at 11:50 a.m. (0250 GMT). No tsunami was detected, agency official Kana Akiyama said.

The 6.7-magnitude quake came a little more than an hour after a tremor with a preliminary 6.2 magnitude quake struck the same area. A third quake, also with a preliminary 6.2 magnitude, followed later in the morning.

People living on the island were warned to stay away from the coast as a precaution.

"I could feel a little bit of shaking, but it wasn't strong enough to rattle cups on desktops and the like," local policeman Takumi Higa said.

Japan is one of the world's most earthquake-prone countries because it sits atop four tectonic plates. A magnitude 5.5 earthquake jolted northern Japan early Thursday, but there were no reports of injuries or damage.

Miyakojima, part of Okinawa prefecture, is about 1,130 miles southwest of Tokyo.



MAP 5.3 2007/04/20 05:23:12 25.680 125.274 10.0 SOUTHWESTERN RYUKYU ISLANDS, JAPAN
MAP 5.3 2007/04/20 03:28:55 25.676 125.426 10.0 SOUTHWESTERN RYUKYU ISLANDS, JAPAN
MAP 5.1 2007/04/20 03:00:58 25.664 125.380 10.0 SOUTHWESTERN RYUKYU ISLANDS, JAPAN
MAP 5.1 2007/04/20 02:23:34 25.633 125.044 10.0 SOUTHWESTERN RYUKYU ISLANDS, JAPAN
MAP 6.1 2007/04/20 01:45:57 25.739 125.222 10.0 SOUTHWESTERN RYUKYU ISLANDS, JAPAN
MAP 5.6 2007/04/20 00:31:07 25.740 125.080 57.5 SOUTHWESTERN RYUKYU ISLANDS, JAPAN
MAP 6.0 2007/04/20 00:26:46 25.664 125.103 50.4 SOUTHWESTERN RYUKYU ISLANDS, JAPAN
pi_48586110


Earthquake Raises Reefs in the Solomon Islands

When people talk about change happening on a geologic time scale, most of the time, they mean that the change happens over the course of millions of years: the Colorado River gradually cuts through the soft rock of the Colorado Plateau until it has made a 4,000-foot deep chasm, the Grand Canyon; continents drift centimeters at a time, slowly changing the shape and position of landmasses on the Earth. Most of the time, change is slow, but sometimes, geologic change happens all at once. This was the case on Ranongga Island in the Solomon Islands. In the early morning hours of April 2, 2007, a magnitude 8.1 earthquake shook the Solomon Islands, its epicenter southwest of Ranongga Island. The huge quake pushed much of the island up, raising the coral reefs that ringed the island above the water. In the course of a few minutes, Ranongga Island acquired several meters of new beach.

The newly exposed reef forms a gray rim along the eastern shore of the island in the left image, acquired by the Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) on April 12, 2007. In the right image, taken on March 31, 2006, the shallowly submerged reefs color the water a lighter shade of blue. The uplift may be more dramatic than the images show. When ASTER took the 2007 image, the tide was 29.4 centimeters higher than it was when the 2006 image was taken, and yet the uplift is still visible. The lush vegetation that covers the tropical island is bright red in this image, which is made from both visible and infrared light.

Out of its aquatic environment, the reef died, becoming the foundation of new land. Such evolution is common in earthquake zones in the Pacific and Indian Oceans. During the December 26, 2004, earthquake that generated the massive Indian Ocean tsunami, Simeulue Island was lifted as much as 150 centimeters (4.9 feet), exposing the reef that surrounded it. A similar set of exposed fossilized reefs on the shores of Papua New Guinea, near the Solomon Islands, provided proof that wobbles in the Earth’s orbit trigger ice ages.
  Moderator zondag 22 april 2007 @ 00:24:47 #187
8781 crew  Frutsel
pi_48589169
Zou er op de Solomon-eilanden nu tijdelijk een nieuw strand gevormd gaan worden voordat de riffen verdwijnen?
  Moderator zondag 22 april 2007 @ 20:52:43 #189
8781 crew  Frutsel
pi_48612157
Earthquake in southern Chile could be birth of undersea volcano

SANTIAGO, Chile There are reports of a strong earthquake in southern Chile.

The region, about 17-hundred miles south of the capital Santiago, is sparsely populated. Preliminary reports indicate no victims or major damage, though the governor says there was some panic in two towns. Electric power and telephone services were briefly interrupted, and a minor landslide damaged two houses.

The U-S Geological Survey puts the magnitude at six-point-two.

Scientists say the tremor could be related to the birth of an undersea volcano in a fjord. The area has been hit by hundreds in the last three months, all centered in the same fjord.
  Moderator maandag 23 april 2007 @ 17:03:15 #190
8781 crew  Frutsel
pi_48638378
Drie mensen verzwolgen door golven na aardbeving Chili

(Novum/AP) - In het zuiden van Chili zijn minstens drie badgasten verdronken toen zij in zee werden gesleurd door hoge golven die werden veroorzaakt door een aardbeving met een momentmagnitude van 6,2. Zeven mensen worden vermist. De aardbeving deed zich zaterdagmiddag voor. Zondag werden de drie doden geborgen. Maandag werd nog gezocht naar de vermisten.



Er was geen sprake van een tsunami. De acht meter hoge golven ontstonden toen door de aardbeving op verschillende plaatsen aardmassa's van nabijgelegen heuvels losraakten en in het smalle Aysen-fjord stortten. Een correspondent van een Chileens tv-station die op het strand was om een antenne te installeren zei een man en zijn dochtertje door een grote golf in zee te hebben zien sleuren. Boten werden door het watergeweld uiteengeslagen, zei hij. De boot waar hij en zijn team mee waren aangekomen kwam bovenop een boom terecht, half vernield.

President Michele Bachelet bracht zondag een bezoek aan de ongeluksplek. Zij kreeg van de bewoners kritiek op het uitblijven van hulp na eerdere recente aardbevingen. Zij beloofde meer artsen, ambulances, een helikopter en een noodaggregaat te sturen. Ook zou zij bekijken of er noodfondsen kunnen worden aangeboord voor het gebied, 2.050 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago.

Sinds 22 januari hebben zich in het gebied honderden aardbevingen voorgedaan, waarvan die van zaterdag de zwaarste was. In de bij het fjord gelegen plaatsen Puerto Aysen en Puerto Chacabuco vluchtten mensen na de beving van zaterdag in paniek de straat op. Zondag deed zich 130 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Santiago, in Midden-Chili, een aardbeving voor met een momentmagnitude van 5,2. Er waren geen meldingen van persoonlijke of materiële schade.

=======
8 meter hoge golven... damn....
  Moderator vrijdag 27 april 2007 @ 10:47:31 #191
8781 crew  Frutsel
pi_48769595
Zojuist een 6.3 voor de kust van Atjeh (Sumatra Indonesie)

pi_48799453
Volgens de berichten hier issie maar 5.9, maar buiten wat paniek is er niets aan het handje
  zaterdag 28 april 2007 @ 10:27:15 #193
115996 francorex
Earth stationary not spinning
pi_48800927
Last Updated: Saturday, 28 April 2007, 08:15 GMT 09:15 UK





'Earth tremors' reported in Kent click
quote:
Kent police say they are dealing with a "large explosion" in the Folkestone area of Kent following reports of earth tremors in the area.
Kent Fire and Rescue Service said it has dispatched fire engines in the Folkestone and Dover area.
...

http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/recenteqsww/Maps/10/0_50.php
quote:
Another Folkestone man told BBC Five Live Breakfast that his whole house "shook quite violently".


Voorlopige cijfers van USGS via BBC news, de kracht van de beving, 4.9 à 5 op de schaal van Richter. Een 'moderate earthquake '.
De regio staat niet bekent als een actieve zone, laatste gegevens van activiteit voor de regio dateren van de 16 de eeuw.

[ Bericht 4% gewijzigd door francorex op 28-04-2007 10:38:02 ]
  zaterdag 28 april 2007 @ 10:33:25 #194
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_48801014
quote:
Op zaterdag 28 april 2007 10:27 schreef francorex het volgende:
Last Updated: Saturday, 28 April 2007, 08:15 GMT 09:15 UK


[afbeelding]


'Earth tremors' reported in Kent click

[..]

...
[..]



Voorlopige cijfers van USGS via BBC news, de kracht van de beving, 4.9 à 5 op de schaal van Richter.
De regio staat niet bekent als een actieve zone, laatste gegevens van activiteit voor de regio dateren van de 16 de eeuw.
Je bent me net voor .

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/6602677.stm :
quote:
Kent police say there have been reports of an earth tremor in the Folkestone area of Kent.
Kent Fire and Rescue Service said it has dispatched fire engines in the Folkestone and Dover area.

A spokesman said they had received "lots and lots" of calls from residents from Folkestone.

They also said people reported "their chimneys have fallen down, large cracks in people's houses." Eurostar say its services have not been affected.

The BBC has also received a number of calls regarding tremors in the Deal and Folkestone areas..

There have also been reports that the electricity supply is out and also that telephones are not working.

Sharon Hayles, from Stanford near the Eurotunnel terminal at Folkestone, said her house slid from side to side for about 10 to 15 seconds.

Violent shaking

Another Folkestone man told BBC Five Live Breakfast that his whole house "shook quite violently".

Paul Smye-Rumsby, who lives in Dover, said: "It was about 08.15 when suddenly the bed shook violently.

"I thought my wife had got cramp or something but then I saw the curtains were moving and the whole house was shaking. It lasted about 1.5 seconds.

"All the power is off and we have got the portable radio on. People are standing outside talking to each other about it."
Over die 'explosions' wordt nu niet meer gesproken .
  zaterdag 28 april 2007 @ 10:41:37 #195
115996 francorex
Earth stationary not spinning
pi_48801111
quote:
Je bent me net voor .
Ik woon net iets dichter, ik woon in Belgie, mss ligt het daaraan.
  zaterdag 28 april 2007 @ 10:44:09 #196
115996 francorex
Earth stationary not spinning
pi_48801151
quote:
Over die 'explosions' wordt nu niet meer gesproken?
Doet me onmiddelijk denken aan het fenomeen 'Sonic booms', een fenomeen dat de laatste jaren meer en meer in het nieuws wordt gerapporteerd.
  Moderator zaterdag 28 april 2007 @ 13:32:30 #197
8781 crew  Frutsel
pi_48804821




An earthquake with a magnitude of at least 4.7 has shaken southern England.

The quake struck at 8.18am, with the British Geological Survey placing the epicentre 7.5 miles off the Dover coast.

The US Geological Survey had put the magnitude at 4.7, while the European monitoring station had measured 5.0.

Kent Fire and Rescue Service received 200 emergency calls and has been dealing with several incidents.

Most involved reports of structural damage to buildings.

Chimneys have fallen down while local energy supplier EDF Energy reported that thousands of its customers had lost power.

However, supplies have now been restored in the Folkestone and Dover areas.

One woman in her 30s was taken to hospital with minor head and neck injuries.

More than 100 people who fled their homes were comforted by the Salvation Army with shelter and refreshments at a church in Folkestone. (Sky)

[ Bericht 86% gewijzigd door Frutsel op 28-04-2007 13:38:04 ]
pi_48824345
Hey, op NU.nl staat dat ie maar 4.3 is geweest

Maar goed, opmerkelijke plek dus.
  zondag 29 april 2007 @ 03:15:07 #199
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_48824497
Ja, maar een 5.0 daarentegen uit de berichten hierboven is wel weer een flinke.
  Moderator maandag 7 mei 2007 @ 02:11:51 #201
8781 crew  Frutsel
pi_49089155
Een heel kleintje.... maar toch in Nederland! en niet eens bij Roermond
Heeft iemand hem gevoeld?

Magnitude_ ML 3.2
Region___ THE NETHERLANDS
_________ Lower Rhine Area
Date time_ 2007-05-06 at 22:18:17.6 UTC
Location__ 51.52 N ; 5 E
Depth____ 25 km
Distances_ 7 km SW Tilburg (pop 199,613 ; local time 00:18 2007-05-07)
_________ 4 km W Goirle (pop 22,646 ; local time 00:18 2007-05-07)

[ Bericht 1% gewijzigd door barthol op 07-05-2007 05:05:06 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_49089253
quote:
Op maandag 7 mei 2007 05:28 schreef indahnesia.com het volgende:
Website van het KNMI is kapot trouwens
pi_49097373
quote:
Op maandag 7 mei 2007 05:21 schreef indahnesia.com het volgende:
waar heb jij die info vandaan trouwens?
Tja dat begin ik me nu zelf ook af te vragen, want het event is nu weer weggehaald.
Toch had ik die 3.2 bij Goirle overgenomen van EMSC-CSEM. Het heeft daar toch een
aantal uren vermeld gestaan. Compleet met het epicentrum in Google-maps aangegeven.
Maar dus nu niet meer.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_49102708
quote:
Op maandag 7 mei 2007 13:10 schreef barthol het volgende:

[..]

Tja dat begin ik me nu zelf ook af te vragen, want het event is nu weer weggehaald.
Toch had ik die 3.2 bij Goirle overgenomen van EMSC-CSEM. Het heeft daar toch een
aantal uren vermeld gestaan. Compleet met het epicentrum in Google-maps aangegeven.
Maar dus nu niet meer.
Nou, dan ben ik toch niet achterlijk. En zo'n beving zou ook vast gevoeld worden. Ik heb er hier (indonesie) pas geleden nog 1 gevoeld van 3.2 op 15 km afstand.
  Moderator woensdag 9 mei 2007 @ 10:08:00 #210
8781 crew  Frutsel
  woensdag 9 mei 2007 @ 12:00:47 #212
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
  Moderator woensdag 16 mei 2007 @ 11:32:23 #213
8781 crew  Frutsel
pi_49435881
Zojuist een 6.1 bij LAOS

pi_49439091
tvp
Een nichterige moslim, is een Islamietje.[/b] H. Finkers
[b]Die met de hoogste percentages gaan het eerst.[/b] B. B.
|[b]DASOO
| LastFM|
  Moderator woensdag 16 mei 2007 @ 22:17:30 #215
8781 crew  Frutsel
pi_49460982
Zware aardbeving in Zuidoost-Azië (telegraaf)

BANGKOK/HANOI - Een zware aardbeving heeft woensdag het zuidoosten van Azië getroffen. De beving in het westen van Laos, niet ver van de grens met Thailand, had een kracht van 6,1 volgens de schaal van het Amerikaanse Nationale Geografische Instituut (USGS). Het epicentrum lag 33 kilometer onder de grond.

De beving veroorzaakte tot op grote afstand van het epicentrum paniek. Flats en wolkenkrabbers schudden bijvoorbeeld in het bijna 900 kilometer ver verwijderd liggende Bangkok, waar veel mensen angstig de straat op vluchtten.

Behalve in de Thaise hoofdstad Bangkok was er ook paniek in de Vietnamese hoofdstad Hanoi waar gebouwen wiebelden onder de kracht van de beving in het buurland. Uit de dunbevolkte streek waar het centrum van de beving was, zijn vooralsnog geen meldingen van slachtoffers of schade gekomen.
  Moderator zaterdag 19 mei 2007 @ 14:36:28 #216
8781 crew  Frutsel
pi_49540799
Nog maar eens een poging om te kijken waar 'Stan' zoal mee bezig is
quote:
Shake Alert Warning 19-24 may 2007:

USA:
A rare buildup of seismic stresses are building off the Oregon coast today. They start way out in the Pacific over 1800 miles away and form a stress line all the way over to the Juan de Fuca Plate and slightly southward into northern California. If you live in the areas - especially along the coast or near the major fault lines in these areas.... you might want to be sure you have emergency supplies ready.... It NEVER hurts to be cautious. I was taught to be cautious by my grandmother and I now advise you benefit from her sage advice.

Europe:
Mediterranean Sea region near Sardinia and near Greece is showing large thermal stress signatures. Either some large weather events are in progress or these areas are about to have significant quakes in the next five days...

Japan:
The region has been having a number of small aftershocks over the past two weeks and I see signs east of Hokkaido of what may be seismic stress, however, I have not circled it as I think it could be the result of clouds and weather conditions. Still if you live near this area you might want to be sure you have your emergency supplies ready....

Sumatra:
The Nias region is having aftershocks from the "Big One" in 2004 which took so many lives and livestock. It shows signs of a seismic event in the region of 4 to 5 on the Richter Scale.

New Zealand:
There are two areas of concern here. The first and most likely is in the southern part of the North Island. The other is out at sea to the NE of the North Island. I think we will be seeing increased quake activity for many months to come throughout the North Island. It would be judicious to keep and eye on the temperatures at Lake Taupo and volcanic activity on White Island.


Hij waarschuwt wel dat de 'nieuwe methode' die hij hanteert nog altijd in experimentele fase is
pi_49561434
quote:
Sumatra:
The Nias region is having aftershocks from the "Big One" in 2004 which took so many lives and livestock. It shows signs of a seismic event in the region of 4 to 5 on the Richter Scale.
wat een lutser is het ook.. z'n beving is er zeker eens per week, als niet 1 per dag in dat gebied

Zo'n voorspelling kan ik ook wel maken.
  donderdag 24 mei 2007 @ 09:18:04 #218
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_49714136


Zie http://earthquake.usgs.go(...)uakes/us2007ctad.php en http://www.nu.nl/news/108(...)aal_Indonesi%EB.html :
quote:
Tsunamiwaarschuwing na aardbeving centraal Indonesië
Uitgegeven: 24 mei 2007 05:07

JAKARTA - Een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter heeft centraal Indonesië getroffen. De meteorologische dienst vaardigde een waarschuwing uit voor een mogelijke tsunami. Niet veel later trok de dienst het alarm weer in.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS had de beving om 09.06 uur lokale tijd een kracht van 5,5. Het epicentrum van de beving ligt 125 kilometer ten zuiden van Raba op het eiland Sambawa.

De eerste berichten uit de regio reppen niet over schade of slachtoffers.
  Moderator donderdag 24 mei 2007 @ 09:21:35 #219
8781 crew  Frutsel
pi_49714249
vind het nogal een verschil.. 6.5 of 5.5
  donderdag 24 mei 2007 @ 09:28:26 #220
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_49714408
quote:
Op donderdag 24 mei 2007 09:21 schreef Frutsel het volgende:
vind het nogal een verschil.. 6.5 of 5.5
Idd. Viel me ook al op.
pi_49831333


USGS heeft Tonga aardbeving van 20.12 NL tijd geupgrade naar zeker 5.8
  Moderator woensdag 30 mei 2007 @ 08:31:29 #223
8781 crew  Frutsel
pi_49915586
29.05.2007

Scientists from the Institute of Earth Crust Studies (Siberian branch of Russian Academy of Sciences) predict rapid increase in seismic activity in vast territories around lake Baikal and neighbouring Mongolia in 2009-2015.

Researchers have considered long-term data on catastrophic events in the region and concluded that return period of powerful earthquakes in about 50-60 years. Since last major seismic burst was detected in 1957-1959, when territories of the Gobi-Altai mountain system showed breaks for about 250 km, and three earthquakes with 10-11 intensity shook Eastern Siberia.

Seismologists now warn about forthcoming earthquake burst. Seismic sensors have already detected an increase in seismic activity in the region – 7-8 thousand earth shocks per years compared to 3 thousand shocks in normal conditions.

http://www.russia-ic.com/news/show/4054/
  Moderator donderdag 31 mei 2007 @ 09:15:49 #224
8781 crew  Frutsel
pi_49954951


6.4 quake daar... en d'r was al een vulkaanuitbarsting daar ook...
zou er een verband zijn?



Klyuchevskaya Volcano

The Klyuchevskaya Volcano on Russia’s Kamchatka Peninsula continued its ongoing activity by releasing another plume on May 24, 2007. The same day, the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite captured this image, at 01:00 UTC.

In this image, a hotspot marks the volcano’s summit. Outlined in red, the hotspot indicates where MODIS detected unusually warm surface temperatures. Blowing southward from the summit is the plume, which casts its shadow on the clouds below. Near the summit, the plume appears gray, and it lightens toward the south.

With an altitude of 4,835 meters (15,863 feet), Klyuchevskaya (sometimes spelled Klyuchevskoy or Kliuchevskoi) is both the highest and most active volcano on the Kamchatka Peninsula. As part of the Pacific “Ring of Fire,” the peninsula experiences regular seismic activity as the Pacific Plate slides below other tectonic plates in the Earth’s crust. Klyuchevskaya is estimated to have experienced more than 100 flank eruptions in the past 3,000 years. Since its formation 6,000 years ago, the volcano has seen few periods of inactivity.

  zondag 3 juni 2007 @ 09:38:51 #225
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_50053276
quote:
Doden door zware aardbeving in China
Bron : Nu.nl


PEKING - Door een zware aardbeving in een stad in het zuidwesten van China zijn zondag zeker twee mensen om het leven gekomen. Zeventig anderen raakten gewond en huizen stortten in, meldde het Chinese persbureau Xinhua.
ANP

De beving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter trof de theestad Pu'er aan het einde van de nacht, waardoor de bewoners in paniek hun woningen ontvluchtten.

Volgens de Chinese autoriteiten worden 120.000 inwoners van de stad, grotendeels mensen van een etnische minderheid, geëvacueerd uit het gebied in de provincie Yunnan, in de buurt van de grenzen met Laos en Birma.

De regering stuurt vijfduizend tenten om de getroffenen op te vangen.
  Moderator woensdag 13 juni 2007 @ 21:52:26 #226
8781 crew  Frutsel
pi_50427879
BREAKING NEWS: Guatemala Quake 6.8 (or 7.2) quake



Zojuist gebeurd... ene meldt 7.2, andere meldt 6.8
pi_50428978
M'n zus zit op dit moment in Guatemala, maar volgens mij aan de andere kant

[edit] Niet dus, aan die kant (Quetzaltenango)
Zo ff vragen of ze wat gevoeld heeft. Van de week waren er trouwens al meerdere kleine schokken geweest

[ Bericht 52% gewijzigd door Piles op 13-06-2007 22:20:36 ]
  woensdag 13 juni 2007 @ 22:34:07 #228
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_50430009
tering, da's een zware .
pi_50431987
Net ff gevraagd, maar ze weet van niks
  Moderator donderdag 14 juni 2007 @ 09:54:53 #230
8781 crew  Frutsel
pi_50440281
(CNN) -- A 6.8 magnitude earthquake struck Wednesday just off the Pacific coast of Guatemala, according to the U.S. Geological Survey.

Early reports indicated some homes were damaged and people may be missing, journalist Patzy Vazquez told CNN en Español.

Hugo Hernandez, the executive director of the National Coordination for Disaster, said there were no immediate reports of injuries, but all phone lines were down.

Officials were using radios to communicate, according to Benedicto Giron, a spokesman for the disaster coordination agency.

Authorities were evacuating high-rise buildings and homes that might be vulnerable to damage if there were aftershocks, but none had been reported to the USGS so far, the agency's Rafael Abreu told CNN.

The quake struck at 1:29 p.m. (3:29 p.m. ET), about 70 miles from the capital, Guatemala City.

The quake's intensity, according to the USGS, was such that it was also felt in El Salvador.

The quake's epicenter was about 40 miles below the Earth's surface, the USGS said. Earthquakes centered closer to the surface generally can cause more damage.

In this case, the quake's depth and distance from shore are likely to limit the extent of the damage, Abreu said. "Had it been closer to the surface, then you would expect, certainly, more critical effects," he said.

The National Oceanic and Atmospheric Administration said a Pacific-wide tsunami was not expected.

The disaster coordination team was trying to contact local municipalities, Giron said.

Earthquakes of magnitude 6.0 or greater are considered "strong" by the USGS.

CNN meteorologist Chad Myers noted that seismographs on Midway Island -- in the north Pacific, some 1,800 miles away from Guatemala City -- registered the earthquake.

The seismograph detected the shaking about seven minutes after the quake struck, he said.

On Friday, a 5.8-magnitude quake struck offshore Guatemala in almost the same spot, the USGS said. Its epicenter was about 60 miles from Guatemala City. (CNN)
  Moderator donderdag 14 juni 2007 @ 09:55:11 #231
8781 crew  Frutsel
pi_50440292
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 23:14 schreef Piles het volgende:
Net ff gevraagd, maar ze weet van niks
Gelukkig maar, schijnt allemaal mee te vallen
  donderdag 14 juni 2007 @ 10:10:16 #232
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_50440724
quote:
Op donderdag 14 juni 2007 09:55 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Gelukkig maar, schijnt allemaal mee te vallen
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_50456382
quote:
BREAKING NEWS: A moderate 5.8 earthquake struck the Leyte region in the Philippines about 20 minutes ago, US Geological Survey is reporting.
http://twitter.com/BreakingNewsOn/statuses/104421412

Update:

  zondag 17 juni 2007 @ 15:27:13 #234
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_50546732
MAP 3.1 2007/06/17 13:20:09 19.374 -155.239 1.4 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.9 2007/06/17 13:07:56 19.383 -155.206 1.1 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.8 2007/06/17 13:04:59 19.360 -155.212 2.3 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 3.0 2007/06/17 13:00:25 19.363 -155.207 2.4 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.5 2007/06/17 12:59:54 19.359 -155.202 2.5 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.5 2007/06/17 12:59:18 19.359 -155.206 2.8 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 3.4 2007/06/17 12:57:38 19.481 -155.264 5.5 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.8 2007/06/17 12:55:39 19.340 -155.204 0.0 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 3.4 2007/06/17 12:53:40 19.353 -155.209 2.3 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.6 2007/06/17 12:52:46 19.382 -155.206 1.6 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.6 2007/06/17 12:52:01 19.366 -155.209 2.6 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 3.3 2007/06/17 12:50:31 19.363 -155.209 1.8 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.7 2007/06/17 12:49:04 19.359 -155.209 1.6 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.9 2007/06/17 12:47:27 19.368 -155.209 3.1 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.5 2007/06/17 12:46:34 19.366 -155.209 2.5 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.6 2007/06/17 12:40:48 19.359 -155.209 1.8 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 3.1 2007/06/17 12:37:39 19.354 -155.205 1.6 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.6 2007/06/17 12:35:16 19.362 -155.209 2.9 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.8 2007/06/17 12:31:02 19.357 -155.209 0.0 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 3.2 2007/06/17 12:28:35 19.360 -155.210 2.1 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.8 2007/06/17 12:25:05 19.365 -155.213 2.8 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.7 2007/06/17 12:22:10 19.360 -155.212 0.1 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 2.7 2007/06/17 12:17:41 19.370 -155.209 4.4 ISLAND OF HAWAII, HAWAII

vulkaanuitbarsting op hawai?
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
  zondag 17 juni 2007 @ 15:39:38 #235
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_50547096
lekker actief .
pi_50672014
quote:
Op zondag 17 juni 2007 15:39 schreef Roel_Jewel het volgende:
lekker actief .
Klopt.. die dag zijn er meer dan 100 aardbevingen gemeten, eentje een vrij zware van 5.1 als ik me goed herinner.

Overigens is er zojuist een sterke aardbeving in Colombia geweest, 5.7 volgens de eerste berichten.
pi_50846715
Hey, ik heb flink wat bevingen gemist. Hier in Indonesie is het alweer een tijdje vrij rustig, kan niet goed zijn in een geologisch super-actief gebied.
  Moderator woensdag 27 juni 2007 @ 08:24:56 #238
8781 crew  Frutsel
pi_50887638
6.0 voor de kust van Java

  Moderator donderdag 28 juni 2007 @ 08:25:21 #240
8781 crew  Frutsel
pi_50927251
en een 6.7 bij Bougainville Papua New Guinea

  Moderator zaterdag 30 juni 2007 @ 08:15:39 #241
8781 crew  Frutsel
pi_50993691
5.5 in Griekenland

pi_50994585
Gisteren een 6.0 bij Lampung in zee (ten zuidwesten van Jakarta) ook geen gevolgen trouwens.
  Moderator vrijdag 6 juli 2007 @ 14:32:00 #243
8781 crew  Frutsel
pi_51200728
6.1 bij mexico



Strong earthquake strikes Mexico
A strong earthquake with a magnitude of 6.1 has struck southern Mexico.
The quake hit the southern state of Chiapas just after 2000 (0100GMT Friday) causing a widespread power cut and panic among residents.

The United States Geological Survey says the epicentre was around 40 km (25 miles) from the state capital, Tuxtla Gutierrez.

Mexican television says no major damage or injuries have been reported so far, and that some buildings were evacuated.

Electricity and mobile telephone services were knocked out for about 10 minutes in Tuxtla Gutierrez, as well as other areas near the border with Guatemala.

Minor injuries

In the centre of the capital, thousands of people ran out of their homes and offices as the ground trembled, windows were broken and decorative ceilings fell, causing minor injuries.

Authorities in three states ordered evacuations of buildings and businesses.

Emergency services in Chiapas said they were sweeping the area to look for damage around the epicentre, close to the border with the neighbouring state of Oaxaca.

Chiapas is Mexico's main coffee growing region and was badly hit by landslides and flooding following Hurricane Stan in 2005


[ Bericht 85% gewijzigd door Frutsel op 08-07-2007 20:06:34 ]
  Moderator donderdag 12 juli 2007 @ 08:32:51 #244
8781 crew  Frutsel
pi_51384965
6.0 zojuist in Peru

  Moderator donderdag 12 juli 2007 @ 09:05:56 #245
8781 crew  Frutsel
pi_51385395
Major Earthquake might strike Taiwan soon
(Bangkok Post)

Taipei (dpa) - Some Taiwan scientists have warned that a major earthquake might strike Taiwan soon because the number of small quakes has been unusually small in the first half of 2007, a newspaper reported Monday.

The Liberty Times said that in the first half of the year, Taiwan has recorded only 147 mild quakes, which is only a quarter of the tremors on a normal year.

In the same period, there were only six earthquakes measuring between 5 to 6 on the Richter scale, down from 27 on a normal year.

This has caused some scientists to worry that a major quake might be coming.

Chen Chen-yu, a professor of geology at the National Taiwan University, said: "Lack of release of seismic energy could be an indicator of a major quake. Taiwan's cities and counties which stand on fault lines must take precautions," the Liberty Times quoted him as saying.

Kuo Kai-wen, director of the Seismological Observation Centre, said the lack of seismic activities is unusual, but "currently no country can predict when an earthquake will occur."

But Yen Hong-yuan, an associate profession at the Geophysics Department of the Central University, did not agree with the "killer quake" theory.

"Although there have been less than normal seismic activities in the first half, that does not necessarily mean there will be a killer quake, because there is an active period and sedate period for seismic activities. Seismic activities under Taiwan could pick up in the later half this year," the paper quoted him as saying.

Taiwan lies on the circum-Pacific seismic belt which links the Aleutian Islands, Japan, the Philippines, Indonesia, New Zealand, Chile and the US West Coast.

About 68 per cent of the world's earthquakes strike this area.

The most recent devastating earthquake in Taiwan occurred on September 21, 1999, when an earthquake measuring 7.3 on the Richter scale hit central Taiwan counties of Taichung and Nantou, killing 2,400 people and injuring more than 10,000.
pi_51387248
Gistermiddag, 5.1 op de grens Chili/Argentinië

Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  zondag 15 juli 2007 @ 16:22:49 #247
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51492220
Paar redelijke bevingen bij Alaska:



MAP 5.1 2007/07/15 14:09:23 52.479 -167.853 33.0 FOX ISLANDS, ALEUTIAN ISLANDS, ALASKA
MAP 5.7 2007/07/15 13:26:15 52.388 -168.069 10.0 FOX ISLANDS, ALEUTIAN ISLANDS, ALASKA
MAP 6.1 2007/07/15 13:08:01 52.649 -168.092 10.0 FOX ISLANDS, ALEUTIAN ISLANDS, ALASKA
pi_51511583
6.7




Magnitude 6.7
Date-Time Monday, July 16, 2007 at 01:13:27 (UTC)
= Coordinated Universal Time
Monday, July 16, 2007 at 10:13:27 AM
= local time at epicenter Time of Earthquake in other Time Zones

Location 37.584°N, 138.378°E
Depth 49 km (30.4 miles)
Region NEAR THE WEST COAST OF HONSHU, JAPAN
Distances 70 km (45 miles) WSW of Niigata, Honshu, Japan
105 km (65 miles) N of Nagano, Honshu, Japan
145 km (90 miles) NNW of Maebashi, Honshu, Japan
245 km (155 miles) NNW of TOKYO, Japan

Location Uncertainty horizontal +/- 7.4 km (4.6 miles); depth +/- 16.1 km (10.0 miles)
Parameters Nst=165, Nph=165, Dmin=927.5 km, Rmss=1.02 sec, Gp= 32°,
M-type=moment magnitude (Mw), Version=6
Source USGS NEIC (WDCS-D)

Event ID us2007ewac

[ Bericht 4% gewijzigd door Kampai op 16-07-2007 07:09:16 ]
pi_51511842
6.3 bij de pijl.

Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  Moderator maandag 16 juli 2007 @ 08:22:42 #250
8781 crew  Frutsel
pi_51512026
Zware beving 6.8 treft Japan

Een aardbeving met een momentmagnitude van 6,8 heeft maandag het noordwesten van Japan getroffen. Zeker twee mensen vonden de dood en meer dan 260 raakten gewond. Bij een kerncentrale brak brand uit.

Het epicentrum van de beving, die zich om 10.13 uur (03.13 Nederlandse tijd) voordeed, lag voor de kust van de prefectuur Niigata, 260 kilometer ten noordwesten van Tokyo. De doden, twee bejaarde vrouwen die onder het puin van een huis terecht kwamen, vielen in de plaats Kashiwazaki, waar tientallen houten gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt. Zo'n 440 bewoners van het getroffen gebied moesten worden geëvacueerd. Een kerncentrale bij de stad sloeg bij het begin van de beving automatisch af, maar in de buurt van een van de vier kernreactoren brak brand uit. Deze is inmiddels geblust en volgens de exploitant zijn de reactoren niet beschadigd en is er geen radioactiviteit vrijgekomen.

Wegen en bruggen langs de kust van Niigata raakten beschadigd en in de grond zaten scheuren tot een meter breed. Na de beving werd een tsunami-waarschuwing uitgegeven, maar die werd later ingetrokken. De golven die de kust bereikten waren niet meer dan een halve meter hoog.

De beving was te voelen tot in Noord- en Midden-Japan. In Tokyo zwaaiden hoge gebouwen heen en weer. Verscheidene sneltreinverbindingen met het noorden en noordoosten werden stilgelegd. De luchthaven van Niigata werd ook stilgelegd, maar weer opengesteld toen bleek dat er geen schade was opgetreden.

Na de beving volgde een reeks naschokken. Volgens de meteorologische dienst kunnen de naschokken wel een week aanhouden.

In oktober 2004 vielen bij een aardbeving met een momentmagnitude van 6,8 in Niigata veertig doden. Het was de zwaarste beving in Japan sinds 1995, toen een aardbeving met een momentmagnitude van 7,2 het leven kostte aan 6.433 mensen in de westelijke stad Kobe. (Nieuws.nl)
  maandag 16 juli 2007 @ 08:50:55 #251
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51512325
En nog een 5.7 erbij:

  Moderator maandag 16 juli 2007 @ 09:03:54 #252
8781 crew  Frutsel
pi_51512502
TOKYO — A 6.8-magnitude earthquake rocked Japan's northwest coast on Monday, reportedly killing at least four people. The quake injured more than 400 people, flattened hundreds of buildings and triggered a fire at a nuclear power plant.

Fire sirens could be heard in hard-hit Kashiwazaki city, and older buildings were reduced to piles of lumber. National broadcaster NHK reported more than 400 people were hurt, with injuries including broken bones, cuts and bruises.

Two women in Kashiwazaki died, an official at Kashiwazaki Central Hospital said on condition of anonymity, citing hospital protocol. NHK reported later reported that an additional two people had died.

• Monitor the situation in FOXNews.com's Natural Disasters Center.

"I was so scared — the violent shaking went on for 20 seconds," Ritei Wakatsuki, an employee of convenience store Lawson, told The Associated Press by telephone from Kashiwazaki. "I almost fainted by the fear of shaking."

Flames and billows of black smoke poured from the Kashiwazaki nuclear plant, which automatically shut down during the quake. The fire, at an electrical transformer, was put out shortly after noon and there was no release of radioactivity or damage to the reactors, said Motoyasu Tamaki, a Tokyo Electric Power Co. official.



Some 2,000 people in Kashiwazaki were evacuated from their homes, city official Takashi Otsuka said.

NHK reported nearly 300 buildings in the city had been destroyed. The force of the quake buckled seaside roads and bridges, and one-yard wide fissures could been seen in the ground along the coastline.

One of two people buried under a collapsed apartment house had been rescued, though the person's condition was unknown, police said. Separately, TV footage showed rescue workers and firefighters hacking at the roof of a damaged home searching for anyone trapped within.

A ceiling collapsed in a gym in Kashiwazaki where about 200 people had gathered for a badminton tournament, and one person suffered minor facial injuries, Kyodo reported. The quake also knocked a train car off the rails while it was stopped at a station. No one was injured.

The Meteorological Agency issued tsunami warnings along the coast of Niigata prefecture (state), but the warnings were later lifted. Waves as high as 20 inches were believed to have hit the coast, but no damage was reported.

The quake, which hit the region at 10:13 a.m. was centered off the coast of Niigata, 160 miles northwest of the capital, Tokyo. The tremor made buildings in Tokyo sway and was also felt in northern and central Japan.

The agency initially measured the quake at a 6.6 magnitude, but later revised that up to 6.8. The U.S. Geological Survey said the quake registered 6.7 magnitude.

A series of smaller aftershocks rattled the area, including one with a 4.2 magnitude. Koichi Uhira of the Meteorological Agency warned that the aftershocks could continue for a week.

Several bullet train services linking Tokyo and northern and northwestern Japan have been suspended. Officials said water and gas services for Kashiwazaki's 35,000 households were suspended after reports of gas leaks, reports said. About 18,000 households in the quake zone were without power as of Monday afternoon.

Prime Minister Shinzo Abe interrupted a campaign stop in southern Japan for upcoming parliamentary elections, rushed back to Tokyo and announced he would head to the damaged area.

"We want to do all we can to ensure safety ... and to quell everyone's concerns," said Abe, whose ruling party is trailing in the polls. "I want to get a picture of what happened and also want everyone to feel a little bit more secure."

Niigata Airport, which had suspended flights shortly after the quake, resumed services after finding no damage, Kyodo said.

Japan sits atop four tectonic plates and is one of the world's most earthquake-prone countries. The last major quake to hit the capital, Tokyo, killed some 142,000 people in 1923, and experts say the capital has a 90 percent chance of suffering a major quake in the next 50 years.

In October 2004, a magnitude-6.8 earthquake hit Niigata, killing 40 people and damaging more than 6,000 homes. It was the deadliest to hit Japan since 1995, when a magnitude-7.2 quake killed 6,433 people in the western city of Kobe.
  Moderator maandag 16 juli 2007 @ 12:18:17 #253
8781 crew  Frutsel
  maandag 16 juli 2007 @ 13:39:26 #254
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51520098
Aardig wat schade .
pi_51524838
Ik lees net dat de kerncentrale die er staat radioactiviteit lekt. Als dat maar goed gaat

http://www.reuters.com/article/topNews/idUST16278920070716
http://edition.cnn.com/20(...)pan.quake/index.html
Mooi oranje is niet lelijk!
  maandag 16 juli 2007 @ 16:20:21 #256
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51525529
quote:
Op maandag 16 juli 2007 15:57 schreef rgn het volgende:
Ik lees net dat de kerncentrale die er staat radioactiviteit lekt. Als dat maar goed gaat

http://www.reuters.com/article/topNews/idUST16278920070716
http://edition.cnn.com/20(...)pan.quake/index.html
Leek vanmorgen nog goed te zijn gegaan. Maar niet dus .
pi_51525597
Wanneer is die aardbeving precies geweest? Kan ik er even berichtje over kloppen
  maandag 16 juli 2007 @ 16:22:50 #258
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51525624
quote:
Op maandag 16 juli 2007 16:22 schreef colourAgga het volgende:
Wanneer is die aardbeving precies geweest? Kan ik er even berichtje over kloppen
Tyfoon mist, aardbeving is raak
Zie je FP .
  Moderator maandag 16 juli 2007 @ 16:26:11 #259
8781 crew  Frutsel
pi_51525744
quote:
Op maandag 16 juli 2007 16:22 schreef colourAgga het volgende:
Wanneer is die aardbeving precies geweest? Kan ik er even berichtje over kloppen
LOL!!!
ik doe net een nieuwe submit met die update...
wist nie hoe ik dat anders moest doen, zie ik dat jij hier ook gepost had
quote:
Japanse kerncentrale lekt radioactief water

KASHIWAZAKI - Een Japanse kerncentrale die maandag werd getroffen door een aardbeving heeft radioactief water gelekt. Dat heeft een woordvoerder van een Japans energiebedrijf gemeld.

De reactor van de centrale Kashiwazaki-Kariwa, de grootste ter wereld, was op het moment van de beving buiten gebruik wegens regulier onderhoud, aldus het Japanse persbureau Kyodo. Eerder was al brand uitgebroken in het complex, maar die was snel onder controle.
(nu.nl)

pi_51526054
quote:
Op maandag 16 juli 2007 16:26 schreef Frutsel het volgende:

[..]

LOL!!!
ik doe net een nieuwe submit met die update...
wist nie hoe ik dat anders moest doen, zie ik dat jij hier ook gepost had
[..]

(nu.nl)

Ga ik daar zo even mee aan de slag
pi_51526381
Oke, hij is bijgewerkt, dank Frutsel
  maandag 16 juli 2007 @ 16:58:04 #262
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51526785
En nog een van 6,8. Iets zwaarder dan vanmorgen.

http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/eqinthenews/2007/us2007ewa8/

  maandag 16 juli 2007 @ 17:39:13 #263
96449 Papigiulio
feelin' frisky?
pi_51528004
Gaat lekker daar in Japan, hopelijk blijft alles er nog wel staan voor als ik kom
The greatest trick the Devil ever pulled, was convincing the world that he didn't exist.
pi_51548049
quote:
Dodental aardbeving Japan stijgt


TOKIO - Het dodental als gevolg van de aardbeving in Japan van maandag is opgelopen tot zeker negen. Zes vrouwen en drie mannen van in de zeventig en tachtig bezweken aan verwondingen die ze opliepen door het natuurgeweld, meldden de Japanse autoriteiten dinsdag.
ANP2

Zeker 979 mensen zijn met verwondingen naar ziekenhuizen gebracht in de prefecturen Niigata en Nagano. De beving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter heeft volgens het Japanse persbureau Kyodo 780 huizen verwoest. Zeker 10.000 mensen zijn geëvacueerd uit het getroffen gebied.
© nu.nl
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_51548977
Afgelopen nacht zijn er ook nog wat aardbevingen geweest in Midden Amerika.

Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  dinsdag 17 juli 2007 @ 16:35:36 #266
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51563071
Het rommelt over de hele aarde wat:
quote:
MAP 6.1 2007/07/17 14:10:50 -2.840 35.260 33.0 TANZANIA
MAP 3.0 2007/07/17 13:54:44 37.083 -115.296 4.0 NEVADA
MAP 5.5 2007/07/17 13:15:01 -7.347 103.106 30.0 SOUTHWEST OF SUMATRA, INDONESIA
MAP 2.9 2007/07/17 12:48:31 69.426 -145.327 15.0 NORTHERN ALASKA
MAP 5.1 2007/07/17 12:42:46 13.486 120.868 116.5 MINDORO, PHILIPPINES
MAP 2.5 2007/07/17 10:56:56 19.382 -155.244 4.6 ISLAND OF HAWAII, HAWAII
MAP 5.7 2007/07/17 09:39:35 -26.135 -177.769 54.9 SOUTH OF THE FIJI ISLANDS
MAP 4.8 2007/07/17 04:13:50 24.695 -109.011 10.0 GULF OF CALIFORNIA
MAP 4.9 2007/07/17 02:47:21 12.014 -87.366 29.8 NEAR THE COAST OF NICARAGUA
MAP 4.6 2007/07/17 00:49:46 24.535 -109.152 10.0 GULF OF CALIFORNIA
MAP 5.1 2007/07/17 00:06:01 -49.899 117.839 10.0 WESTERN INDIAN-ANTARCTIC RIDGE
  dinsdag 17 juli 2007 @ 17:26:52 #267
126487 One_of_the_few
Mate verslaafde
pi_51564726
quote:
Op dinsdag 17 juli 2007 16:35 schreef Roel_Jewel het volgende:
Het rommelt over de hele aarde wat:
[..]
na een relatieve rustige periode.

Zal nog wel een klapper komen van in de 8. zoveel en dan veel schokken overal in de 5 en 6.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
  dinsdag 17 juli 2007 @ 21:02:02 #268
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51571829
En twee van 5.0 binnen 4 minuten in het laatste uur... Europa meldt zich ook in het aardbevingoverzicht
quote:
MAP 5.0 2007/07/17 18:27:51 -2.854 36.279 10.0 TANZANIA
MAP 5.0 2007/07/17 18:23:25 40.224 21.393 40.0 GREECE


  Moderator zondag 22 juli 2007 @ 09:19:11 #269
8781 crew  Frutsel
pi_51711770
2 bevingen vlak na elkaar in Zuid Amerika



MAP 6.2 2007/07/21 15:34:52 -22.270 -65.752 289.6 JUJUY, ARGENTINA
MAP 6.1 2007/07/21 13:27:04 -7.976 -71.130 632.9 AMAZONAS, BRAZIL
  zondag 22 juli 2007 @ 10:33:34 #270
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51712361
quote:
Op zondag 22 juli 2007 09:19 schreef Frutsel het volgende:
2 bevingen vlak na elkaar in Zuid Amerika

[afbeelding]

MAP 6.2 2007/07/21 15:34:52 -22.270 -65.752 289.6 JUJUY, ARGENTINA
MAP 6.1 2007/07/21 13:27:04 -7.976 -71.130 632.9 AMAZONAS, BRAZIL
Hm... Relatief ver uit elkaar.
  zondag 22 juli 2007 @ 10:36:48 #271
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51712411
Nog eentje in Tajikistan:



MAP 5.5 2007/07/21 22:44:13 38.980 70.562 7.1 TAJIKISTAN
pi_51712601
Indonesië meldt er ook eentje...

DATE LAT LON MAG DEPTH REGION
21-JUL-2007 12:53:05 5.09 97.60 5.3 38.6 NORTHERN SUMATERA, INDONESIA
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  zondag 22 juli 2007 @ 18:40:00 #273
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51725520
http://earthquake.usgs.go(...)uakes/us2007fcay.php



Vier bevingen op dezelfde plek in Nieuw-Guinea:

MAP 5.5 2007/07/22 15:42:15 -2.840 141.733 35.0 NEAR NORTH COAST OF NEW GUINEA, P.N.G.
MAP 5.9 2007/07/22 14:20:47 -2.788 141.701 28.5 NEAR NORTH COAST OF NEW GUINEA, P.N.G.
MAP 5.0 2007/07/22 12:14:31 -2.845 141.692 35.0 NEAR NORTH COAST OF NEW GUINEA, P.N.G.
MAP 5.9 2007/07/22 10:49:39 -2.842 141.637 35.0 NEAR NORTH COAST OF NEW GUINEA, P.N.G.

Eens kijken of daar nog een zware beving gaat komen...
pi_51739627
quote:
Op zondag 22 juli 2007 18:40 schreef Roel_Jewel het volgende:
http://earthquake.usgs.go(...)uakes/us2007fcay.php

[afbeelding]

Vier bevingen op dezelfde plek in Nieuw-Guinea:

MAP 5.5 2007/07/22 15:42:15 -2.840 141.733 35.0 NEAR NORTH COAST OF NEW GUINEA, P.N.G.
MAP 5.9 2007/07/22 14:20:47 -2.788 141.701 28.5 NEAR NORTH COAST OF NEW GUINEA, P.N.G.
MAP 5.0 2007/07/22 12:14:31 -2.845 141.692 35.0 NEAR NORTH COAST OF NEW GUINEA, P.N.G.
MAP 5.9 2007/07/22 10:49:39 -2.842 141.637 35.0 NEAR NORTH COAST OF NEW GUINEA, P.N.G.

Eens kijken of daar nog een zware beving gaat komen...
Er kan een 5e beving worden toegevoegd... 5.4

Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  Moderator maandag 23 juli 2007 @ 09:23:59 #275
8781 crew  Frutsel
pi_51739897
Bevingen van 5.0+ zijn er erg veel... ik heb de USGS mails ook standaard op 6.0 of hoger gezet.
Daaronder vind ik ze nauwelijks nog interessant
  Moderator donderdag 26 juli 2007 @ 08:28:26 #276
8781 crew  Frutsel
pi_51844271
BREAKING NEWS

JAKARTA, Indonesia — A powerful earthquake off eastern Indonesia triggered a tsunami warning Thursday and sent panicked residents fleeing from buildings, authorities and witnesses said.

The magnitude 7 quake struck under the Maluku Sea at a depth of 20 miles, the U.S. Geological Survey said on its Web site. Its epicenter was more than 130 miles north of Ternate city.

Indonesia's geological agency issued a tsunami warning that was broadcast on national television.

Indonesia, the world's largest archipelago, is prone to seismic upheaval due to its location on the so-called Pacific "Ring of Fire," an arc of volcanos and fault lines encircling the Pacific Basin.

In December 2004, a massive earthquake struck off Sumatra island and triggered a tsunami that killed more than 230,000 people in a dozen countries, including 160,000 people in Indonesia's westernmost province of Aceh.



[ Bericht 17% gewijzigd door Frutsel op 26-07-2007 08:47:44 ]
pi_51844333
6.2 bij de Nicobar eilanden, ten zuid oosten van India.

Rode cirkel links: 6.2
Rode cirkel rechts: 6.8


Van nu.nl
quote:
Volgens de meteorologische dienst had de beving een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Het Amerikaanse instituut US Geological Survey repte van een beving met een kracht van 7,4.


[ Bericht 49% gewijzigd door OA op 26-07-2007 09:01:00 ]
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  donderdag 26 juli 2007 @ 08:44:55 #278
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51844455
MAP 6.7 2007/07/26 05:40:19 2.800 127.493 44.6 MOLUCCA SEA
MAP 6.2 2007/07/25 23:37:33 7.084 92.588 24.5 NICOBAR ISLANDS, INDIA REGION
pi_51845143
quote:
Der Erdmantel ist seit zehn Jahren in kritischem Zustand

Russischen Forschern zufolge ist an der Entstehung eines katastrophalen Mega-Erdbebens der gesamte Mantel der Erde beteiligt

Mega-Erdbeben, wie das katastrophale Sumatra-Andamanen-Beben vom 26. Dezember 2004, werden vom gesamten Erdmantel vorbereitet. Zu diesem Schluss kommen Vladimir Kossobokov und Leontina Romashkova vom Internationalen Institut für Erdbebenvorhersage und Mathematische Geophysik in Moskau. Die beiden Forscher haben eine detaillierte statistische Analyse der Erdbeben der vergangenen vierzig Jahre durchgeführt. Sie schließen aus ihrem Ergebnis, dass sich der Erdmantel seit etwa zehn Jahren in einem kritischen Zustand befindet, der mit hoher Wahrscheinlichkeit weitere Mega-Erdbeben hervorbringen wird.

"Es gibt viele Hinweise darauf, dass seismische Ereignisse nicht statistisch gleichverteilt, sondern gehäuft auftreten. Das gilt auch für Mega-Erdbeben", sagt Kossobokov. "So traten beispielsweise sieben der zehn größten Erdbeben des vergangenen Jahrhunderts innerhalb eines Zeitraums von nur 15 Jahren auf, nämlich von 1950 bis 1965." Kossobokov und Romashkova glauben, dass das Sumatra-Andamanen-Beben den Beginn einer neuen Mega-Erdbeben-Periode eingeläutet hat: "Das Beben vom 28. März 2005 bei der Insel Nias westlich von Sumatra scheint bereits eine erste Bestätigung für unsere Vermutung zu sein." Dieses Beben hatte eine Magnitude von 8,7 und gehört damit zu den zehn stärksten Beben der vergangenen hundert Jahre. Die Angaben zur Magnitude des Sumatra-Andamanen-Bebens variieren zwischen 9,1 und 9,4. Demnach wäre es das dritt- beziehungsweise zweitstärkste Beben der letzten hundert Jahre.

Die Analyse von Kossobokov und Romashkova ist die konsequente Fortsetzung der Forschungsaktivitäten an ihrem Moskauer Institut. Dort arbeitet eine Gruppe um Vladimir Keilis-Borok an der Entwicklung mathematischer Algorithmen zur Erdbebenvorhersage. Derzeit erstellt die Gruppe halbjährlich aktualisierte "Vorhersagen", die von den bekannten erdbebengefährdeten Gebieten diejenigen benennt, für die derzeit die Wahrscheinlichkeit für das Auftreten eines Bebens erhöht ist. Das Grundprinzip dieser Vorhersagemethode erklärt Kossobokov: "Es gibt zunehmend Hinweise dafür, dass an der Entstehung eines Erdbebens nicht nur das Gebiet um den zukünftigen Erdbebenherd beteiligt ist, sondern ein viel größeres Gebiet, das den direkten Erdbebenbereich in seiner Größe um mindestens das zehnfache übertrifft." Folglich werden für die Vorhersage zukünftiger Erdbeben die Beben ausgewertet, die in der Vergangenheit in einem entsprechend großen Gebiet auftraten.

Bisher wurde diese Vorhersagemethode für die Eintrittswahrscheinlichkeit von Erdbeben nur auf Beben bis zur Magnitude 8 angewandt. Kossobokov und Romashkova dachten nun einen Schritt weiter: Die Bruchzone des Sumatra-Andamanen-Bebens hatte eine Länge von etwa 1.500 Kilometer. Konsequent zu Ende gedacht heißt das: An der Entstehung dieses Bebens war ein Gebiet mit einem Durchmesser von mindestens 15.000 Kilometern beteiligt. Da diese Größe den Durchmesser der Erde übertrifft, gingen die beiden Forscher nun der Vermutung nach, dass sich der gesamte Erdmantel derzeit in einem kritischen Zustand befindet.

Dazu führten Kossobokov und Romashkova eine statistische Analyse aller Erdbeben seit 1969 durch. Die Einbeziehung früherer Zeiträume war nicht möglich, weil insbesondere die Daten kleinerer Erdbeben für diese Zeiten nicht vollständig vorhanden sind. Die Forscher analysierten die Beben getrennt nach Stärken und nach verschiedenen Tiefen des Erdbebenherdes.

Dabei fiel ihnen auf, dass das ansonsten sehr gleichförmige Verhalten für verschiedene Erdbebenstärken und -tiefen ab 1995 einige Besonderheiten aufweist: Bei den Erdbeben mit Herden zwischen der Oberfläche und hundert Kilometern Tiefe ist die Anzahl schwächerer Beben seit 1995 erhöht, während die Anzahl mittlerer und starker Beben von 1995 an abnimmt und dann ab 1998 wieder ansteigt. Noch deutlichere Veränderungen zeigen sich bei den Erdbeben aus Tiefen zwischen 500 und 700 Kilometern. Hier steigt ebenfalls die Anzahl schwacher Beben ab 1995, aber gleichzeitig auch die Anzahl starker Beben, während die mittelstarken Beben weniger werden. Kossobokov und Romashkova interpretieren dies als eine drastische Umverteilung der als Spannungszustände gespeicherten seismischen Energien.

Besonders deutlich wird diese Umverteilung, wenn man das prozentuale Verhältnis der Anzahl der tiefen zur Anzahl der oberflächennahen Erdbeben zueinander darstellt – jeweils für Magnituden ab 6,5 – und nach den Anteilen aus verschiedenen Erdregionen farblich unterscheidet (siehe Grafik). Die Kurve zeigt zum einen ab dem Jahr 1994 einen deutlichen Anstieg, zum anderen liefern ab dem gleichen Jahr drei der vier Erdbebenregionen mit tiefen Erdbebenzentren Anteile zu diesem Verhältnis, während es im Zeitraum davor höchstens zwei waren. Ab dem Jahr 2003 sind dann alle vier Regionen an dieser Umverteilung beteiligt.

Kossobokov und Romashkova hoffen, dass ihre statistische Methode dabei helfen wird, konkretere Modelle zur Erdbebenvorhersage zu entwickeln und die Vorgänge im Erdinnern besser zu verstehen. "Ich hoffe, dass dies möglich sein wird", sagt Kossobokov. "Aber derzeit bin ich noch weit davon entfernt, konkrete geophysikalische Erklärungsmodelle für unser Ergebnis vorzuschlagen."



De curve laat de verhouding tussen oppervlakte (0 - 100 km) en diepe (500 - 700 km) aardbevingen zien , vanaf een 6.5 Richter.
Lichtblauw: Zuid Amerika. Beige = Pacific. Bruin = Zuidoost Azië. Donkerblauw:Zuidwest Pacific.

Bron: V. Kossobokov, L. Romashkova, Internationales Institut für Erdbebenvorhersage und Mathematische Geophysik, Moskau)


© wissenschaft.de, Konradin Relations GmbH 2006
Korte samenvatting:
De conclusie die de onderzoekers trekken, is dat een mega aardbeving, zoals in 2004 bij Indonesië, wordt voorbereid door de gehele aardkorst en niet slechts op één plek.
De aardkorst bevindt zich sinds een jaar of 10 in een kritische toestand, die naar alle waarschijnlijkheid voor meer mega aardbevingen gaat zorgen, de komende jaren. In de periode tussen 1950 en 1965 traden 7 van de 10 zwaarste aardbevingen van de laatste paar honderd jaar op. De wetenschappers geloven dat wij nu in een zelfde soort periode zitten. Zij komen tot die conclusie door o.a. te kijken naar de breuklijn bij de bovengenoemde beving. Deze lijn meet ongeveer 1500 km in doorsnee, maar het is waarschijnlijk dat een gebied van 10x de grootte daar omheen heeft bijgedragen aan de beving; een aanzienlijk deel van de aarde dus.
Een volgende aanwijzing voor een verhoogde seismische activiteit is het aantal zwakke en sterke bevingen in verhouding tot het aantal middelzware bevingen. Laatstgenoemde nemen procentueel gezien alleen maar af, terwijl sterke en zwakke bevingen in aantal toenemen. Zij noemen dit 'een verandering in de verdeling van seismische energie. Sinds 2003 zijn in alle zogenaamde “Aardbevingsregio’s” deze verschijnselen waarneembaar.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  Moderator donderdag 26 juli 2007 @ 09:53:39 #280
8781 crew  Frutsel
  Moderator donderdag 26 juli 2007 @ 14:49:43 #281
8781 crew  Frutsel
pi_51854833
Geen schade na zware aardbeving bij Molukken

JAKARTA - Een zware aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter donderdag bij de Molukken heeft geen schade veroorzaakt. Dat meldden Indonesische media. Wel werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven, maar die werd later ingetrokken.

Het epicentrum van de beving lag in zee op ongeveer 234 kilometer noordwesten van Ternate. Volgens de lokale radio was er wel sprake van enige paniek in het noorden van de Molukken en vluchtten veel mensen naar buiten. Aardbevingen komen veel voor in Indonesië. Door een tsunami na een aardbeving kwamen eind 2004 bijna 170.000 Indonesiërs om
pi_51934978
Dat is boeiende materie OA, zeker voor mij tussen een mega-scheur ten zuiden van me en een vulkaan ten noorden van me (en nog tig anderen op 'loopafstand'
pi_52024939
http://earthquake.usgs.go(...)uakes/pt07213711.php

We hebben weer een klapper .
7.4 bij Vanuatu, minuut of 20 geleden.



Waren al wat "voorschokken" ...
quote:
MAP 7.4 2007/08/01 17:08:51 -15.770 167.820 115.0 VANUATU
MAP 5.0 2007/08/01 03:06:08 -3.671 140.141 40.0 PAPUA, INDONESIA
MAP 4.6 2007/07/31 19:38:34 -13.862 170.494 635.1 VANUATU REGION
MAP 5.5 2007/07/31 08:43:42 19.281 95.754 12.5 MYANMAR
MAP 5.7 2007/07/30 22:42:07 19.312 95.561 20.9 MYANMAR
MAP 4.9 2007/07/30 10:38:38 2.000 97.941 30.0 NORTHERN SUMATRA, INDONESIA
MAP 4.6 2007/07/29 22:48:43 -5.301 152.018 53.9 NEW BRITAIN REGION, PAPUA NEW GUINEA
MAP 5.1 2007/07/29 17:24:47 -17.000 167.059 36.3 VANUATU
MAP 5.0 2007/07/29 12:58:38 -16.991 167.665 51.3 VANUATU
Zou best wel es een tsunamiwaarschuwing kunnen opleveren.

edit:

Niet voor Hawaii iig:

http://www.prh.noaa.gov/p(...)007.08.01.172443.txt
quote:
TSUNAMI INFORMATION STATEMENT NUMBER 1
NWS PACIFIC TSUNAMI WARNING CENTER EWA BEACH HI
724 AM HST WED AUG 01 2007

TO - CIVIL DEFENSE IN THE STATE OF HAWAII

SUBJECT - TSUNAMI INFORMATION

THIS STATEMENT IS FOR INFORMATION ONLY. NO ACTION REQUIRED.

AN EARTHQUAKE HAS OCCURRED WITH THESE PRELIMINARY PARAMETERS

ORIGIN TIME - 0709 AM HST 01 AUG 2007
COORDINATES - 15.8 SOUTH 167.8 EAST
LOCATION - VANUATU ISLANDS
MAGNITUDE - 7.3 MOMENT

EVALUATION

BASED ON ALL AVAILABLE DATA A DESTRUCTIVE PACIFIC-WIDE TSUNAMI IS
NOT EXPECTED AND THERE IS NO TSUNAMI THREAT TO HAWAII. REPEAT. A
DESTRUCTIVE PACIFIC-WIDE TSUNAMI IS NOT EXPECTED AND THERE IS NO
TSUNAMI THREAT TO HAWAII.

THIS WILL BE THE ONLY STATEMENT ISSUED FOR THIS EVENT UNLESS
ADDITIONAL DATA ARE RECEIVED.
pi_52025431
so, dat is een beste. Voor de omliggende eilanden zou dat wel eens een echtra golf kunnen betekenen.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
pi_52025656
quote:
Op woensdag 1 augustus 2007 19:52 schreef One_of_the_few het volgende:
so, dat is een beste. Voor de omliggende eilanden zou dat wel eens een echtra golf kunnen betekenen.
. Er wordt wel voor lokale (kleine) tsunami's gewaarschuwd door landverschuivingen/-verzakkingen.
pi_52026333
quote:
Op woensdag 1 augustus 2007 20:02 schreef Roel_Jewel het volgende:

[..]

. Er wordt wel voor lokale (kleine) tsunami's gewaarschuwd door landverschuivingen/-verzakkingen.
verder haalt het nergens het nieuws eigenlijk.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
''And the Germans kill the Jews, And the Jews kill the Arabs, And the Arabs kill the hostages
And that is the news.''
  Moderator woensdag 1 augustus 2007 @ 22:03:05 #287
8781 crew  Frutsel
pi_52029366
quote:
Op woensdag 1 augustus 2007 20:27 schreef One_of_the_few het volgende:

[..]

verder haalt het nergens het nieuws eigenlijk.
Dat is met Vanuatu wel vaker het geval, terwijl er regelmatig zware bevingen plaatsvinden. Volgens mij van 7.5 of 8.0 of meer dan wordt het in het nieuws opgepakt.
pi_52036267
quote:
Tsunamiwaarschuwing in Japan

TOKIO - De meteorologische dienst in Japan heeft donderdag een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor het kustgebied van het eiland Hokkaido in het noorden van het land.

De dienst kwam met de waarschuwing na een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter voor het Russische eiland Sachalin, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

De meteorologische dienst constateerde een verhoging van het waterpeil met 30 centimeter in de kustplaats Wakkanai. De dienst waarschuwde voor golven tot 50 centimeter hoogte.

Het Russische persbureau Interfax meldde dat door de aardbeving in Sachalin een persoon is gedood en twee mensen gewond zijn geraakt.

Rode cirkel links: 6.2
Rode cirkel rechts: 6.5
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_52041982
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/6927318.stm
quote:
Earthquakes hit east Russian town

At least two people have been killed in a series of earthquakes on the eastern Russian island of Sakhalin, just north of Japan.
The first quake, measuring 6.4, struck the southern tip of Sakhalin island at about midday on Thursday.

At least two people were killed by collapsing buildings. Small tsunami waves, 30cm (12 inches) high, were later reported in northern Japan.

A second quake with a magnitude of 5.9 hit Sakhalin later in the afternoon.

No injuries were reported after the second quake.

Nor have there been any reports of damage or injuries from the tsunami in northern Japan.

Russian emergency officials said two people were killed in the town of Nevelsk, on Sakhalin. Another two were reportedly hurt.

"Cracks appeared in buildings and furniture fell over inside apartments, but there is no damage to other towns, only to Nevelsk," a local emergency official told Reuters news agency.

"Energy supplies have also been disrupted," the official said.

Japan and the eastern-most parts of Russia lie along the so-called Pacific Ring of Fire - a region of heavy seismic activity, which sees relatively frequent earthquakes and volcanic eruptions.

The quake, with a preliminary magnitude of 6.4, struck at 0238 GMT on the southern tip of Sakhalin, just north of Japan, according to Japan's Meteorological Agency.
pi_52042016
MAP 2.9 2007/08/02 08:45:57 51.498 -178.782 65.2 ANDREANOF ISLANDS, ALEUTIAN IS., ALASKA
MAP 2.6 2007/08/02 08:04:05 51.706 -173.832 20.5 ANDREANOF ISLANDS, ALEUTIAN IS., ALASKA
MAP 5.2 2007/08/02 06:23:12 51.158 -179.812 10.0 ANDREANOF ISLANDS, ALEUTIAN IS., ALASKA
MAP 3.0 2007/08/02 06:10:08 51.154 -179.904 39.1 ANDREANOF ISLANDS, ALEUTIAN IS., ALASKA
MAP 4.8 2007/08/02 04:47:05 51.513 -174.123 10.0 ANDREANOF ISLANDS, ALEUTIAN IS., ALASKA
MAP 4.8 2007/08/02 04:08:54 51.089 -179.943 37.4 ANDREANOF ISLANDS, ALEUTIAN IS., ALASKA
MAP 6.5 2007/08/02 03:21:46 51.359 -179.951 48.2 ANDREANOF ISLANDS, ALEUTIAN IS., ALASKA
pi_52074486
http://www.l1.nl/L1NWS/_r(...)e/1_1013/_pid/links4 :
quote:
Bezorgde reacties na lichte aardbeving
Bij het KNMI in de Bilt zijn vanuit Zuid-Limburg enkele bezorgde reacties binnengekomen na een aardbeving vroeg in de ochtend. Dat zegt een woordvoerder van de meteorologische dienst. Het epicentrum van de aardbeving lag bij Plaidt, in de buurt van Koblenz.

De beving had een kracht van bijna 4 op de schaal van Richter. Het meetstation van de KNMI in de Heimansgroeve bij Epen registreerde de beving om 5 uur. Volgens het KNMI was de beving in Zuid-Limburg slechts licht te voelen.
pi_52145880
MAP 4.0 2007/08/06 08:48:41 39.453 -111.223 0.5 UTAH

Niet sterk, maar wel genoeg voor dit:

http://edition.cnn.com/2007/US/08/06/utah.mine.ap/index.html
quote:
6 miners trapped in Utah coal mine collapse

Six miners were trapped Monday when an underground coal mine collapsed less than 20 miles from epicenter of a minor earthquake, authorities said.

The Genwal mine reported a "cave-in" at 3:50 a.m., an hour after the magnitude 4.0 earthquake, the Emery County sheriff's office said.

"Rescue workers are on scene trying to locate six miners that are unaccounted for," the sheriff's office.

Rocky Mountain Power, a utility with a power plant in the area, sent a rescue team and heavy equipment to the mine, about 140 miles south of Salt Lake City, spokesman Dave Eskelsen said.


A command center was being set up in Huntington, about 15 miles from the mine, said Teresa Behunin, an accountant with Utah American Energy, which owns the mine. She had no other details.

The sheriff's office had said earlier there were no reports of damage or injuries blamed on the quake, centered under the Huntington Canyon area.
pi_52205427
Zojuist (rond 00:05 lokale tijd hier) een lange maar lichte beving (althans zo voelde het hie in Jogja). Hij kwam langzaam op, en hield zeker 30 seconden aan. Voor mijn gevoel was dit er 1 op flinke afstand die sterker was dan ik hier voelde.
  woensdag 8 augustus 2007 @ 19:19:48 #295
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_52205491
zit nederland eigenlijk op een breuk?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_52205529
quote:
Op woensdag 8 augustus 2007 19:18 schreef indahnesia.com het volgende:
KUT 7.3 ten oosten van Jakarta
Een heftige dus .
pi_52205594


MAP 7.4 2007/08/08 17:04:57 -5.924 107.741 282.1 JAVA, INDONESIA
pi_52205609
jeps, foute boel, niemand te bereiken vooralsnog. 100 km ten oosten van de hoofdstad... bij Sukabumi.
  woensdag 8 augustus 2007 @ 19:25:11 #299
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_52205642
komt vast geen tsunamie daar. jullie hebben nu toch wel genoeg straf gehad?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_52205692
quote:
Op woensdag 8 augustus 2007 19:19 schreef zoalshetis het volgende:
zit nederland eigenlijk op een breuk?
Geen grote breuken zoals bij Indonesië. Wel kleinere, zoals de Feldbiss breuk en Peelrandbreuk hier in Limburg: http://risicokaart.limbur(...)gen/aardbevingen.asp
quote:
Aardbevingen komen vrijwel nooit zomaar ergens geïsoleerd voor; ze zijn altijd verbonden met breuken die in de ondergrond lopen. Door onze provincie lopen twee grote breuken, de Peelrandbreuk en de Feldbissbreuk. Beide breuken lopen van het noord-westen naar het zuid-oosten van Limburg. De noordelijke breuk is de Peelrandbreuk en de zuidelijke is de Feldbissbreuk. Het gebied tussen deze twee breuken, de Roerdalslenk, zakt langzaam ten opzichte van de gebieden erbuiten. Deze daling gebeurt niet altijd vloeiend, maar soms schoksgewijs, dat zijn aardbevingen. De aardbeving bij Roermond in 1992 is de krachtigste ooit geregistreerd in Nederland. De aardbeving vond plaats langs de Peelrandbreuk op een diepte van 15 km.

In Zuid-Limburg lopen ook nog een aantal kleinere breuken, waarvan er op dit moment ook een aantal actief zijn, zoals de Kunradebreuk bij Voerendaal / Heerlen / Kunrade. De grootste aardbeving die tot nu toe langs die breuk heeft plaatsgevonden had een kracht van 3,9 op de schaal van Richter.
De aardbeving van 22 juli 2002 bij Alsdorf vond plaats op een breuk die parallel loopt aan de Feldbissbreuk. De beving had veel naschokken net zoals de beving bij Roermond. Een relatie tussen de mijnbouw en aardbevingen in Limburg is tot nu toe niet vastgesteld.
Overzicht van aardbevingen (hoe groter de cirkel, hoe hoger de intensiteit:

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')