abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_45315479
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.



Op grote hoogte waait in de atmosfeer de geostrofische wind. Omdat de wrijving van de lucht met het aardoppervlak daar geen invloed heeft, beweegt deze wind zich langs de isobaren met windsnelheden die groter zijn dan in de buurt van het aardoppervlak. De wind bereikt een maximale snelheid op een hoogte van 9 à 10 kilometer, aan de top van de troposfeer. De troposfeer is de luchtlaag waarin het weer zich afspeelt. Het waait niet boven het gehele aardoppervlak zo hard op die hoogte. De hoge windsnelheid is geconcentreerd in twee nauwe zones tussen 55o en 65o noorder- en zuiderbreedte. Dit hangt samen met een grote temperatuursverandering op die breedten. De zone met de hoge windsnelheden is de straalstroom, die in principe cirkelvormig rond de aarde raast. De straalstroom bereikt de ideale cirkelvorm echter nooit; doordat de stroming instabiel is gaat hij kronkelen. De kronkels kunnen zelfs zó sterk worden dat ze afgesneden en geïsoleerd raken, precies zoals bij een rivier. De meanders in de straalstroom zijn van essentieel belang voor het weer aan het aardoppervlak: zij bepalen de vorming van lage- en hogedrukgebieden aan het aardoppervlak in de gematigde zones.


De straalstroom kan worden voorgesteld als een ovaal lint met een breedte van 200 tot 800 kilometer en een dikte van circa 6 kilometer. De kern bevindt zich in een gebied waar de zogenoemde tropopauze – de overgang tussen de troposfeer en hoger gelegen stratosfeer - een onderbreking vertoont. De straalstroom op het noordelijk halfrond trekt over Amerika, Europa, Rusland en Siberië. Doordat de windrivier op zijn weg verscheidene obstakels ontmoet, ontstaan typische zigzaggen. Bij krachtige wind, in de winter, ontstaan gewoonlijk maar drie zigzaggen. In de zomer is er de neiging tot meer.

De straalstroom op onze breedtegraad heet ook wel de polaire straalstroom. Het is de grens van de koude lucht in het noorden en de warme lucht in het zuiden. Doorgaans is de straalstroom op een weerkaart herkenbaar aan een langgerekt front dat van Europa naar de Verenigde Staten trekt. Dit noemen we het polaire front.

Langs de straalstroom ontstaan ook geregeld gevechten tussen deze luchtmassa's. Regengebieden en randstoringen die hier mee samenhangen gebruiken de straalstroom vervolgens als een soort geleiderails. Bij een krachtige straalstroom vliegen de systemen over de weerkaart. De ligging van de straalstroom bepaalt of een depressie die op de Atlantische Oceaan opduikt naar Noorwegen of Frankrijk trekt. Wanneer de straalstroom in de buurt van ons land is, krijgen we meerdere regengebieden na elkaar te verwerken met regen en wind.

De straalstroom is in de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor militaire doeleinden. De Japanners maakten van de luchtstroming gebruik door ballonnen met brandbaar materiaal naar de Verenigde Staten te sturen. Op hun beurt merkten de Amerikanen dat hun bommenwerpers richting Japan - hoewel vliegend met een snelheid van 400 kilometer per uur - soms nauwelijks vooruitkwamen. Ook tegenwoordig wordt in de luchtvaart terdege rekening gehouden met de ligging van de straalstroom. Met de straalstroom mee kan een gezagvoerder zijn vlucht van de Verenigde Staten naar Europa soms wel uren bekorten; bij vluchten in omgekeerde richting zal bij voorkeur een koers ten noorden of ten zuiden van de straalstroom worden uitgezet.

De straalstroom kan ook worden gebruikt in de ballonvaart. Twee Belgische meteorologen, Luc Trullemans en David Dehenauw, behoren tot het selecte clubje aardbewoners die de straalstroom ooit getemd hebben. Dit duo stak alle Amerikaanse experts de loef af toen het ballonvaarder Steve Fosset aan zijn allereerste wereldrecord hielp, dankzij de straalstroom. Fosset startte zijn vlucht in het westen van Australië, stak gedragen door de zuidelijke straalstroom de Stille Oceaan over en koerste vervolgens via Zuid-Amerika en Zuid-Afrika terug naar Australië. De vlucht rond wereld nam slechts dertien dagen in beslag.

De Amerikanen maken elke dag een straalstroomverwachting voor de luchtvaart. Dit is vooral nodig omdat de straalstroom in sterkte verandert en nooit op een vast plek aanwezig is. Zo kan een straalstroom flink gaan kronkelen. Deze golven noemen weerkundigen Rossby-golven.
Bij het ontbreken van Rossby-golven hebben we een strakke straalstroom. Depressies komen snel op ons af, maar bij flinke Rossby-golven ontstaan zulke slingers dat de snelheid eruit gaat. Dit noemen we een blokkade. Wanneer blokkades lang stand houden ontstaat stabiel weer. In de winter hebben we dan veel kou weer en in de zomer warmte.

De straalstroom is op de hoogteweerkaarten goed te zien. Hiervoor kijken we naar de hoogtelijnen op bijvoorbeeld het 500 hPa-vlak. De hoogtelijnen geven in decameters aan waar de druk 500 hPa is.
Wanneer deze hoogte varieert op korte afstand, liggen de lijnen dicht bij elkaar. Hier is vermoedelijk de straalstroom aanwezig. In dit geval over IJsland en Scandinavië. Boven Spanje is een blokkade voor de straalstroom ontstaan. Deze blokkeert de weg over Midden-Europa. De weersvoorspelling zou in de winter regen en warmte voor Noord Europa inluiden en kou voor de Benelux.


VWK

Kennislink

[ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 13-01-2007 20:10:20 ]
  zaterdag 13 januari 2007 @ 16:03:09 #2
143274 -skippybal-
Stuiterdestuiter
pi_45315504
Altijd lekker snel terug uit de Caraïben
LastFM
03/06 Maccabees - 10/06 Gaslight Anthem - 18/06 Oi Vai Voi - 20/06 Green Beats - 24/06 Ghinzu - 18/07 Extrema Outdoor
  zaterdag 13 januari 2007 @ 16:33:10 #3
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_45316159
Straalstroom is ideaal voor "high altitude" hetelucht-balonnen.
Zonder die straalstroom is een reis om de wereld eenvoudigweg niet mogelijk.
pi_51903325
Zuidelijke straalstroom achter extreme weer
quote:
De ligging van de straalstroom speelt een belangrijke rol in de aansturing van het weer. Lagedrukgebieden, die gewoonlijk over het noorden van Europa trekken, volgen de laatste maanden een zuidelijker koers en trekken veelal via Groot Britannië, over ons land richting Scandinavië. De zuidelijke ligging van de straalstroom draagt er ook toe bij dat zeer warme lucht vanuit Afrika het zuiden en oosten van Europa kan bereiken. Volgens weerman Jan Visser houdt de zuidelijker ligging van de straalstroom mogelijk verband met het veelvuldig uitbreken van koude luchtmassa's (vooral op hoogte) uit het gebied van Groenland en Canada waardoor het een komen en gaan is van depressies. Dat resulteert ook soms bijzonder lage barometerstanden zoals we ook in ons land de afgelopen tijd hebben gezien.
pi_51917800
http://www.ft.com/cms/s/8888e644-3c68-11dc-b067-0000779fd2ac.html :
quote:
Europe in fire and water onslaught
By FT reporters

Published: July 27 2007 19:02 | Last updated: July 27 2007 19:02

Billions of dollars in damage has been wreaked by freak weather across Europe in the past week.

The death toll from the heat, fires, floods and storms has mounted to the high hundreds, with many thousands more made homeless or having their lives disrupted by weather conditions that have smashed records in many countries across the continent.

Agriculture and tourism have been particularly badly hit, with crops scorched in some areas, waterlogged in others, and tourists forced to flee fires in the south and storms and torrential downpours in northern countries. Electricity blackouts and water shortages caused by fire and flood and affecting hundreds of thousands of households and businesses have compounded the chaos.

In Greece, temperatures have reached 43°C, compared with an average for the time of year of about 35°C, and widespread forest fires have brought chaos. Black-outs have exacerbated the problem.

Seven Greek passenger trains were halted on the tracks for several hours during a black-out on Tuesday. On Thursday, the government told civil servants to go home early in a desperate attempt to cut demand for electricity.

Tourists across the south-eastern part of Europe have faced severe disruption to their holiday plans, with hotels evacuated in fire-stricken areas and some roads rendered too dangerous to travel.

Hundreds of deaths in the region have also been attributed to heatstroke. Though Greece has managed largely to avoid such problems by opening air-conditioned clubs where the elderly can rest, in Hungary officials said about 500 people, mostly elderly, were thought to have died. Romania also reported people collapsing in the street, with at least 27 people thought to have died from heatstroke.

The heatwave has also highlighted problems in south-east Europe’s energy sector. The west Balkan grid has been starved of investment for more than a decade, while hydro-power units are running below capacity because of a prolonged drought. Bulgaria, the region’s main back-up supplier, has cut electricity exports this year by more than 70 per cent following the shut-down in January of two units at the Kozloduy nuclear plant on the Danube, as a condition of European Union accession.

Bulgaria has seen previous weather records smashed as temperatures of 44°C sparked dozens of wildfires around the country in the past two weeks. On Thursday, authorities reported 345 wildfires in the country in the previous 24 hours, including 70 that resulted in damage to private property. Two people were reported killed in the fires, while four more were injured.

The Serbian labour ministry imposed a stoppage on outdoor work during the hottest hours of the day as the temperatures reached a record 43°C. Many vendors closed shop, and normally bustling downtown streets in Belgrade appeared nearly deserted.

Temperatures reached 45°C early in the week in neighbouring Macedonia and Bosnia-Herzegovina, where hospitals – many lacking air conditioning – struggled to cope with heatwave victims.

Firefighters encountered added difficulties in Bosnia and United Nations-administered Kosovo as the heat set off landmines left over from the 1990s wars.

But for northern parts of Europe, flood rather than fire has been the cause of chaos. The UK had its wettest early summer ever recorded as continuing rainfall this week exceeded the previous high set in 1789. More than 20m litres a day of bottled water is being distributed to householders in one of the worst hit areas of the UK in Gloucestershire, where water, sewage and electricity networks have been overwhelmed by the floodwaters.

Referring to the bottled water, Paul Bloodworth in Gloucester, whose house narrowly missed damage, told the FT: “I’m happy to get this. It’s a scarce commodity now.”

Extreme weather also hit Germany, causing flooding in Bavaria and severe storm damage near Hamburg. In Bavaria, an 82-year-old woman drowned in her basement apartment last weekend when flood waters 1.5m high hit the region.

A motorway was closed after cars partially disappeared under a metre of water, bridges were submerged and hundreds of houses severely damaged. At a music festival near Hamburg, 950 young people had to be evacuated by emergency services, and 14 people were injured.

Forecasters say that the bad weather could continue into next week, although some respite is expected in August.
pi_51918222

(klik voor grote versie)
pi_51919932
RechterIngang maar vooral de Linkeruitgang van de jetstreak.
Een nichterige moslim, is een Islamietje.[/b] H. Finkers
[b]Die met de hoogste percentages gaan het eerst.[/b] B. B.
|[b]DASOO
| LastFM|
pi_51931663
quote:
Op zaterdag 28 juli 2007 18:33 schreef Roel_Jewel het volgende:

(klik voor grote versie)
De straalstroom loopt een flink stuk zuidelijker dan in 2006.
Vandaar het slechte weer in geheel Europa.
Ik vraag me af of het nu ook gemiddeld gezien kouder is gebleven in het noordpoolgebied dan in het jaar 2006. (omdat in 2006 de warmte een stuk dichterbij was)
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')