abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 4 januari 2007 @ 02:02:51 #1
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_44995722
Lawine

Bron : Wikipedia


Sneeuwlawine

Sneeuw na een lawine

Als er veel sneeuw ligt kan dat onder verschillende omstandigheden, zowel bij dooi als vorst, lawinegevaar opleveren. Grote sneeuwmassa's komen dan van de hellingen omlaag met alle gevolgen vandien. Een sneeuwlawine kan verschillende oorzaken hebben. Als er een warme wind opsteekt zal vooral bij zonnig weer de bovenste laag van de sneeuw smelten en kan het sneeuwdek gaan glijden. Ook verse natte sneeuw en smeltende oude sneeuw kunnen lawines veroorzaken door de grote hoeveelheden water die deze massa's bevatten.

Veel sneeuwlawines doen zich voor bij vorst en harde wind. Hevige sneeuwval kan bij lage temperaturen aanleiding geven tot lawines van poedersneeuw, waarbij een dichte wolk van sneeuw met zeer grote snelheden van soms 200 tot 300 kilometer per uur omlaag komt. Skiërs kunnen dergelijke lawines zelf op gang brengen door het veroorzaken van lichte trillingen. De vernietigende kracht van zo'n dichte sneeuwwolk is enorm vooral door de drukgolf die eraan voorafgaat en de wind die ermee gepaard gaat. Stoflawines zijn levensgevaarlijk omdat de longen vol sneeuw komen, waarna het slachtoffer door de smeltende sneeuw kan stikken. Natte- of grondlawines bij regen en dooi, die vaak in het voorjaar optreden, glijden of rollen van de hellingen of storten in het dal. Ze bewegen langzamer dan stofsneeuwlawines, maar de verplaatste massa en de aangerichte verwoestingen zijn vaak zeer groot.

Het lawinegevaar wordt in Europa aangegeven op een schaal van 1 tot 5. Bij waarschuwingsfase 1 op de gevarenschaal is de kans op lawines gering en het sneeuwdek stabiel en vast. Bij fase 2 is sprake van matig lawinegevaar, fase 3 betekent aanzienlijk gevaar, fase 4 staat voor groot lawinegevaar en bij fase 5 is het gevaar zeer groot. Bij die waarschuwingsfase is het sneeuwdek zeer instabiel en ontstaan spontaan talrijke grote lawines.

Veiligheidsregels bij lawinegevaar

Lawines zijn een echt gevaar in de bergstreken. Gedurende de laatste 10 jaren (sinds 1995) komen er meer en meer mensen om het leven door lawines.

Onderin vindt de lezer enkele interessante links, zodat hij iets meer te weten kan komen over lawinegevaar. Een andere bron is om (indien het georganiseerd wordt) bij uw skischool te vragen naar een "sortie pisteur". Hierbij worden skiërs door een gids/veiligheidsmedewerker langs het station geleid op ski's en krijgen zo een indruk van de veiligheidsrisico's in de bergen.

De meeste lawines die slachtoffers hebben gemaakt op skipistes, werden veroorzaakt door snowboarders die off-piste skieden, de slachtoffers waren in het merendeel van de gevallen ook de veroorzakers van de lawine.
Inhoud
* 1 Tips
* 2 Classificatie van het gevaar
* 3 Externe links

Tips

Enkele nuttige tips:
  • Informeer u over het lawinegevaar in het skigebied.
    o Volg de consignes: indien men tegen buiten piste adviseert, blijf dan op de pistes.
  • Ga nooit alleen op pad.
  • Draag minstens één passief lawine-detectiesysteem mee (bijvoorbeeld een RECCO). Koop ze desnoods in de skishop en kleef ze op uw skischoenen.
  • Denk nooit dat de veiligheidsmensen "overdrijven", de berg is een vijandig milieu waarin de grens tussen overleven en sterven in grote mate afhangt van uzelf.
  • Wie betrokken raakt in een incident dat de tussenkomst van hulpdiensten vereist, moet zich ervan bewust zijn dat die mensen hun leven moeten wagen om het uwe te redden, vraagt u zich dus vooraf af of u het risico voldoende heeft inschat.
    Classificatie van het gevaar



    Heb je zelf een lawine meegemaakt of zijn er nieuwsachtige berichten die hier over gaan dan kunnen ze in dit topic.

    Actuele meldingen en/of gevaren met betrekking tot lawines (in Europa) zijn te vinden op deze site.

    [ Bericht 1% gewijzigd door Drugshond op 08-01-2007 18:40:18 ]
  •   donderdag 4 januari 2007 @ 02:07:31 #2
    143274 -skippybal-
    Stuiterdestuiter
    pi_44995788
    Toevallig vandaag nog naar wat filmpjes gekeken.
    Dat breken van dat sneeuw is altijd prachtig vind ik.
    Check
    LastFM
    03/06 Maccabees - 10/06 Gaslight Anthem - 18/06 Oi Vai Voi - 20/06 Green Beats - 24/06 Ghinzu - 18/07 Extrema Outdoor
    pi_44997110
    bedankt voor het maken van dit topic en vooral de informatieve copy-paste OP
    pi_44997142
    quote:
    Op donderdag 4 januari 2007 08:21 schreef Misanthropist het volgende:
    bedankt voor het maken van dit topic en vooral de informatieve copy-paste OP
    Niet zeuren Het forum heeft eerst kennis topics nodig, daarna kunnen de inhoudelijkere topics komen
    pi_44997156
    quote:
    Op donderdag 4 januari 2007 08:26 schreef addie het volgende:

    [..]

    Niet zeuren Het forum heeft eerst kennis topics nodig, daarna kunnen de inhoudelijkere topics komen
    dan kan ik ook een aantal copy-paste topics maken, maargoed toitoitoi
    pi_44997169
    Was, maandag een heel stuk over op discovery, was wel indrukwekkend wat die dingen allemaal aan kunnen richten.
    pi_44997237
    Nog een ernstig mooi filmpje over een lawine: http://www.glumbert.com/media/ophirica
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
    pi_44997245
    quote:
    Op donderdag 4 januari 2007 08:28 schreef Misanthropist het volgende:

    [..]

    dan kan ik ook een aantal copy-paste topics maken, maargoed toitoitoi
    Vooral doen Worden op termijn vanzelf mooi gepolijste info-topics
    pi_44997613
    Toch maar even iets meer bijdragen dan alleen dat filmpje

    Mijn interesse in, en kennis van lawines neemt de laatste tijd steeds grotere vormen aan: ik kom regelmatig op plekken die per definitie allemaal off-piste zijn. Zeker in het voorjaar is klimmen dan ook een gevaarlijke bezigheid. Tijdens cursussen heb ik aardig wat opgestoken van het inschatten van het gevaar, en er zijn natuurlijk altijd wel wat dingen die je kunt doen. Dat zal een wintersporter die alleen voor het skiën gaat misschien niet zo snel doen, maar als je gaat toerskiën, klimmen of veel offpiste komt, heb je altijd de volgende zaken bij je:

    Een goeie sneeuwschep

    Om je slachtoffer mee uit te graven, maar minstens zo fijn om een tentplek vlak te scheppen, een sneeuwkasteel te bouwen, of er een iglo mee te bouwen

    een lawinepieps

    Uiteraard draagt iedereen in de groep er een, anders heb je er niets aan. Piepsen hebben twee standen: zenden of ontvangen. Als iemand onder de sneeuw verdwijnt, zetten alle andere leden in de groep hun pieps op ontvangen. Bij ouderwetse piepsen moet je rondjes lopen, en als ie harder piept ben je dichterbij je slachtoffer. Moderne piepsen geven de afstand tot het slachtoffer in meters. Aangezien je als slachtoffer graag wilt dat je redders jou vinden, en niet de van je lichaam losgerukte pieps, draag je m aan een stevig tuigje om je nek, onder je jas. De eerste 10 minuten na de lawine zijn cruciaal! Hoe meer zoekers, hoe sneller het slachtoffer is gevonden. En als er meerdere slachtoffers zijn, moet je erg goed opletten, omdat je dan 2 signalen ontvangt. Er zijn bepaalde looppatronen die de kans op snel vinden zo groot mogelijk maken.
    Meer info

    priksonde

    Een lange uitvouwbare stok in segmenten, zoals een tentstok. Hiermee kun je prikken in de sneeuw om te voelen of het slachtoffer ergens ligt. Er zijn sneeuwscheppen te koop waarbij de sonde opgeborgen zit in de steel van de schep.

    Reddingsdeken

    Aluminiumfolie dekentje, te koop voor 4 euro bij de drogist of buitensportzaak. Om een onderkoeld slachtoffer in te wikkelen totdat de heli er is.

    Lawines kun je voorspellen, maar het is wel veel werk: door in de helling een stuk af te graven. Je kunt dan de verschillende sneeuwlagen bekijken. Als je ergens in de wand van het afgegraven stuk sneeuw een laag tegenkomt die eruit ziet als bolletjes, is dat kogellager sneeuw: hard opgevroren rijp, ontstaan doordat natte sneeuw tijdens de nacht snel bevroren is. Je kunt je voorstellen wat zo'n rij kogellagers kan doen met de laag sneeuw die erbovenop ligt. Onstabiel spul, wegwezen dus.

    Veel kennis heb ik opgedaan uit dit boek:Handboek Alpiene Gevaren van Robert Steenmeijer. Niet alleen voor klimmers maar ook voor skïërs een interessant stukje leesvoer.
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
    pi_44997798
    Wat ik me dan afvraag: zijn prikstok, in hoeverre heeft dat nut? Ten eerst zul je dan volgens mij al een aardige indicatie moeten hebben waar het slachtoffer ligt, anders zou je hem makkelijk kunnen missen en ten tweede: hoe lang kan iemand onder sneeuw liggen?
    pi_44997885
    quote:
    Op donderdag 4 januari 2007 09:40 schreef addie het volgende:
    Wat ik me dan afvraag: zijn prikstok, in hoeverre heeft dat nut? Ten eerst zul je dan volgens mij al een aardige indicatie moeten hebben waar het slachtoffer ligt, anders zou je hem makkelijk kunnen missen en ten tweede: hoe lang kan iemand onder sneeuw liggen?
    Tja, met de prikstok is het gewoon zoeken naar een speld in een hooiberg. Hij werd eigenlijk vroeger vooral gebruikt, toen er nog geen piepsen waren. Als je nu met een moderne pieps loopt, en het pijltje gaat op gegeven moment rondlopen, dan sta je recht bovenop je slachtoffer, en moet je alleen nog naar beneden graven. Easy does it.

    Uiteraard is het makkelijker vinden als iedereen aan een touw zit, dan hoef je alleen dat maar te volgen. Maar touwen worden alleen gebruikt door klimmers en toerskieërs, niet door (off)piste skiërs. Boarders zijn vaak het ergst de sjaak: het board gaat niet vanzelf los, en werkt als een anker. Ski's laten meestal wel los. Zo'n airbag, de avalung (www.avalung.com) kan je dan redden, je hebt meer kans om te blijven drijven op de lawine.

    Hoe lang iemand onder sneeuw kan liggen verschilt, het is afhankelijk van of er ruimte is om het gezicht heen. Je moet dan ook maar net de tegenwoordigheid van geest hebben om zolang de lawine nog beweegt om je heen te maaien met je armen, zodat je ruimte creëert. Dit is trouwens makkelijker gezegd dan gedaan, het schijnt dat zwemmen in sneeuw ongeveer aanvoelt alsof je in beton zwemt. Leuk bedacht, maar het werkt voor geen meter. Als je geen holte om je heen hebt stik je al snel in een dicht pak sneeuw. Een kwartier wordt vaak als richtlijn gezien: daarna nemen de overlevingskansen heel snel af.
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
    pi_44997907
    quote:
    Op donderdag 4 januari 2007 09:48 schreef Gripper het volgende:

    [..]

    Tja, met de prikstok is het gewoon zoeken naar een speld in een hooiberg. Hij werd eigenlijk vroeger vooral gebruikt, toen er nog geen piepsen waren. Als je nu met een moderne pieps loopt, en het pijltje gaat op gegeven moment rondlopen, dan sta je recht bovenop je slachtoffer, en moet je alleen nog naar beneden graven. Easy does it.

    Uiteraard is het makkelijker vinden als iedereen aan een touw zit, dan hoef je alleen dat maar te volgen. Maar touwen worden alleen gebruikt door klimmers en toerskieërs, niet door (off)piste skiërs. Boarders zijn vaak het ergst de sjaak: het board gaat niet vanzelf los, en werkt als een anker. Ski's laten meestal wel los. Zo'n airbag, de avalung (www.avalung.com) kan je dan redden, je hebt meer kans om te blijven drijven op de lawine.

    Hoe lang iemand onder sneeuw kan liggen verschilt, het is afhankelijk van of er ruimte is om het gezicht heen. Je moet dan ook maar net de tegenwoordigheid van geest hebben om zolang de lawine nog beweegt om je heen te maaien met je armen, zodat je ruimte creëert. Dit is trouwens makkelijker gezegd dan gedaan, het schijnt dat zwemmen in sneeuw ongeveer aanvoelt alsof je in beton zwemt. Leuk bedacht, maar het werkt voor geen meter. Als je geen holte om je heen hebt stik je al snel in een dicht pak sneeuw. Een kwartier wordt vaak als richtlijn gezien: daarna nemen de overlevingskansen heel snel af.
    pfff.. lijkt me niet prettig, zeker niet als je ziet wat voor ladingen er soms naar beneden komen
    pi_45009242
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
    pi_45102764
    Grote lawine treft snelweg in Colorado
    DENVER - Een grote lawine heeft zaterdag in de Amerikaanse staat Colorado een deel van een snelweg bedolven onder een dik pak sneeuw. Volgens Amerikaanse media werden zeker twee auto's getroffen en bedolven onder meer dan vier meter sneeuw.


    De lawine was meer dan zestig meter breed. Volgens nieuwszenders als CNN en ABC zijn er voor zover bekend geen doden gevallen. Zes personen zouden zijn gered. Zij zijn naar het ziekenhuis overgebracht maar geen van hen zou ernstig gewond zijn. Plaatselijke hulpverleners spraken van de grootste lawine die ze ooit in deze wintersportregio hebben gezien.

    Ooggetuigen meldden dat reddingswerkers snel ter plaatse waren en apparatuur inzetten waarmee auto's die onder de sneeuw bedolven zouden kunnen zijn gevonden konden worden. Een woordvoerdster van de plaatselijke autoriteiten meldde zaterdag dat er vrijwel zeker geen mensen meer onder de sneeuw vastzitten.

    Colorado kampt net als enkele andere staten in het midwesten van de VS al geruime tijd met de gevolgen van extreem winterweer. Op veel plaatsen is er geen stroom en vee is massaal gestorven.

    Telegraaf
      zondag 28 januari 2007 @ 13:46:31 #16
    89730 Drugshond
    De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
    pi_45754838
    quote:
    Bron : WeatherNews

    Een flink pak sneeuw viel er de afgelopen week. Dat ging gepaard met veel ongemak voor het verkeer. Eenmaal op de plek van bestemming kunnen de skiërs nu genieten van de sneeuw, wel bestaat er op veel plaatsen een aanzienlijk gevaar voor lawines.


    De sneeuwval van de afgelopen dagen ging veelal gepaard met onstuimig weer. Daardoor is veel sneeuw opgewaaid in banken. Terwijl het sneeuwde was het ook ver onder nul en kon de verse, droge sneeuw zich moeilijk hechten op de oude verijsde sneeuwlaag. Het een en ander leidt tot een aanzienlijk gevaar voor lawines. Dat is 3 niveau op een schaal van vijf.

    Een waarschuwing van niveau 3 betekent dat een enkele skiër of snowboarder al een lawine kan veroorzaken. Spontane lawines komen op steile hellingen dan regelmatig voor en kunnen van een zodanige omvang zijn dat ze mogelijk ook een vlakker terrein bereiken.
      Moderator zondag 28 januari 2007 @ 19:49:04 #17
    8781 crew  Frutsel
    pi_45767642
    GRENOBLE (ANP) - Drie skiërs zijn zaterdag omgekomen door lawines in de Franse Alpen. Het gaat om een oudere Italiaanse man en een jonge vrouw en een man van wie de nationaliteit niet bekend is gemaakt. De ongevallen deden zich voor in de Savoie en de Hautes-Alpes.
    In het Rila-gebergte in Bulgarije ten zuiden van de hoofdstad Sofia werd dit weekeinde een 35-jarige Bulgaar door een lawine gedood. In Italië kwam een 36-jarige skiër om het leven toen hij in het bij wintersporters populaire bergdal Valtellina door een sneeuwmassa werd verrast. In de Pryeneeën kwam een Spanjaard om het leven.

    Ook in Oostenrijk wordt gewaarschuwd voor een hoog risico op lawines, met name in de populaire skigebieden Tirol, Salzburg, Karinthië, Stiermarken en Opper-Oostenrijk. In Tirol overleefde een 39-jarige Amerikaan als door een wonder een zwaar lawineongeluk. Hij werd 280 meter meegesleurd door de sneeuwmassa's. Daarna gleed hij nog 150 meter door. Hij raakte slechts lichtgewond.
      zondag 28 januari 2007 @ 21:12:10 #18
    165624 Jodelaar
    Wintersporter! uit ZH 079
    pi_45770751
    Ik heb een mini-lawine meegemaakt. Gebeurde voor me op de piste. Erg was het niet maar de piste was niet meer begaanbaar, we moesten toen over de sneeuw van de lawine (3 meter hoog ofzo) lopen in skischoenen en skis in je handen, nou een pretje was dat niet!
    Ski, Schnee & Schnaps!
      Moderator maandag 19 februari 2007 @ 09:28:48 #19
    8781 crew  Frutsel
    pi_46450236
    quote:
    Op zondag 28 januari 2007 21:12 schreef Jodelaar het volgende:
    Ik heb een mini-lawine meegemaakt. Gebeurde voor me op de piste. Erg was het niet maar de piste was niet meer begaanbaar, we moesten toen over de sneeuw van de lawine (3 meter hoog ofzo) lopen in skischoenen en skis in je handen, nou een pretje was dat niet!
    Wat is een mini-lawine? Om hoeveel sneeuw gaat het dan? Heb je nog mazzel gehad neem ik aan. Of was er niet echt kans op een massale lawine?

    [ Bericht 22% gewijzigd door Frutsel op 19-02-2007 10:07:05 ]
      maandag 19 februari 2007 @ 09:33:18 #20
    154726 ArendBarend
    Spread the hype!
    pi_46450315
    Als het 3 meter hoog komt kun je er ook onder komen
    Ouderdom is ook slecht voor de gezondheid!
      Moderator maandag 19 februari 2007 @ 10:08:08 #21
    8781 crew  Frutsel
    pi_46450863
    Dode bij Lawine in Vorarlberg Oostenrijk

    (Novum/AP) - Een lawine in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg heeft zondag een 47-jarige Oostenrijker het leven gekost. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Een Duitser raakte gewond. Hij is per helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis in Feldkirch.
    De lawine deed zich voor bij Klösterle, buiten de reguliere skipistes.

    =============================================================
    Lawines in VS eisen zes levens

    HELENA - Lawines in de Verenigde Staten hebben in het weekeinde aan zes mensen het leven gekost.
    De sneeuwverschuivingen deden zich voor in de westelijke staten Montana, Utah en Idaho. Op twee plaatsen werden in totaal vier mensen bedolven die zich op sneeuwscooters in de heuvels begaven.
      maandag 19 februari 2007 @ 10:20:02 #22
    165624 Jodelaar
    Wintersporter! uit ZH 079
    pi_46451074
    quote:
    Op maandag 19 februari 2007 09:28 schreef Frutsel het volgende:

    [..]

    Wat is een mini-lawine? Om hoeveel sneeuw gaat het dan? Heb je nog mazzel gehad neem ik aan. Of was er niet echt kans op een massale lawine?
    Kwam tot stilstand op de piste. Waren geen bomen ofzo mee, alleen puur sneeuw. 5 jaar geleden was het wel raak toen ging bijna de hele berg het dal in. Mountainbiken bij het getroffen gebied is mooi! Overal mega rotsen enzo.
    Ski, Schnee & Schnaps!
      Moderator maandag 19 februari 2007 @ 10:21:08 #23
    8781 crew  Frutsel
    pi_46451091
    Geen foto's van gemaakt?
      dinsdag 20 februari 2007 @ 09:03:17 #24
    167723 sanni
    Acima de seu
    pi_46481801
    Leuke of grappige van dit alles bijft dat ondanks alle gevaren de mens constant de
    natuur blijft tarten door te gaan skien of te gaan bouwen op plaatsen waar de kans
    op lawines het grootste zijn.
      Moderator maandag 5 maart 2007 @ 11:58:05 #25
    8781 crew  Frutsel
    pi_46935580
    Drie doden bij lawines Zwitserland

    (Novum/AP/Nieuws.NL) - Drie skiërs zijn zondag in Zwitserland door lawines om het leven gekomen. De ongevallen vonden buiten de geprepareerde pistes op verschillende plaatsen in het land plaats na dagen van hevige sneeuwval. In totaal zijn dit winterseizoen in de Zwitserse Alpen negen mensen bij lawines omgekomen.

    In Verbier, eveneens in Zwitserland, had een snowboarder zondag meer geluk toen deze zevenhonderd meter door een lawine werd meegesleurd, maar bovenop de golf van sneeuw wist te blijven en slechts lichte verwondingen aan het avontuur overhield.
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')