abonnement Unibet Coolblue
pi_44990616
Een wolk is in de aardse atmosfeer een op het oog samenhangende verzameling van merendeels zwevende waterdruppeltjes of ijskristalletjes of een combinatie hiervan. De waterdruppeltjes en ijskristalletjes ontstaan door condensatie of verrijping van het onzichtbare waterdamp daar waar de relatieve luchtvochtigheid boven de 100% is gekomen.

Wolken komen voor in etages (hoogtezones), de zones zijn verdeeld in laag, middel en hoog.

  • Laag (L): 0-2 km. Dit zijn zuivere waterwolken met een temperatuur van -10 ºC tot boven de 0 ºC en hebben een scherpe omtrek.
  • Middel (M): 2-7 km. Dit zijn gemengde wolken van ijs en water met temperaturen tussen de -10 ºC en -35 ºC.
  • Hoog (H): 7-13 km. Dit zijn zuivere ijswolken met temperaturen onder de -35 ºC en hebben een vage omtrek.

    Een vierde soort is cumuliforme bewolking, die zich niets van de drie etages hierboven aantrekt (dus basis onder de 2 km hoogte, toppen boven de 6 km hoogte). Voor de tropen en de poolstreken gelden andere criteria.


    Schematisch overzicht van wolkensoorten:



    Foto's van verschillende wolkensoorten
    Bron


    Vederwolk (Cirrus fibratus) H/L
    Depressie op komst (op een afstand van enkele honderden kilometers) binnen een dag/of enkele dagen.



    Vederwolk (Cirrus uncinus) H/L
    Westelijk weersysteem op komst.



    Altocumulus (Schaapjeswolken) H/L
    Of er komt een hogedrukgebied aan of een depressie, dit hangt af van het actuele weertype (b.v. bij hoge luchtdruk dus depressie op komst).



    Hoog gelaagde wolken met halo (Cirrostratus) L
    Een van boven naar beneden doorzettende bewolking uit het westen, die waarschijnlijk gevolgd wordt door neerslag.



    Frontaal Onweer (Cumulonimbus) H-L
    Frontaal onweer kan in tegenstelling tot warmte onweer elk jaargetijde voorkomen. En het duidt op een aankomend koufront of een koude bovenlucht.



    Koufront (Nimbostratus) M/L
    Grote temperatuursdaling met kans op sneeuw- en hagelbuien en harde windvlagen. Achter de bui komt zeer hoogreikende bewolking.



    Condensatiestrepen H
    condensatiestrepen (van vliegtuigen) die niet gemakkelijk oplossen maar verwaaien van west naar oost duiden vaak op een naderende depressie



    Cumulus mediocris M
    Stapelwolken die onstaan door opstijgen van warme lucht (convectie)



    Stratus L
    Dit vaak dichte type wolk geeft vaak slecht zicht en bij lage wolkenbasis is er sprake van mist



    Stratus Fractus L
    Uiteen gevallen stratus



    Altostratus H
    Voorbode van naderend front



    Mammatus L
    Uitstulpingen aan de onderzijde van een Cumulonimbuswolk. Duidt op grote onstabiliteit in de atmosfeer, met kans op windstoten.



    Altocumulus Castellanus M
    Voorbode van onweer. Meestal binnen twaalf uur na het zien van deze wolken kans op onweer.



    Helder blauwe hemel
    wanneer de hemel zeer blauw is dan duidt dit op het einde van een hogedrukgebied.


    Handige links
  • Wolken herkennen
  • Wikipedia - Wolken
  • KNMI: Wolken
  • Mediatheek - Wolken
  •   donderdag 4 januari 2007 @ 00:28:56 #2
    89730 Drugshond
    De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
    pi_44997122
    Erg mooi topic! Heb het met belangstelling gelezen
    pi_44997439
    die 'rolwolk', die enkele jaren geleden over nederland trok. In elk geval Enschede (ergens staat er hier een plaatje), onder welke categorie valt die?
    pi_45018376
    quote:
    Op donderdag 4 januari 2007 09:07 schreef Frutsel het volgende:
    die 'rolwolk', die enkele jaren geleden over nederland trok. In elk geval Enschede (ergens staat er hier een plaatje), onder welke categorie valt die?
    Dat is een bijkomende wolkenvorm. Net als mammatus. Je noemt het Arcus. En zowel de platte "shelf cloud" (Enschede) als de meer zeldzame rolwolk, is een vorm van arcus (arc).

    Zou er morgen nog meer bijkomende vormen en verschijnselen bij zetten.
    Een nichterige moslim, is een Islamietje.[/b] H. Finkers
    [b]Die met de hoogste percentages gaan het eerst.[/b] B. B.
    |[b]DASOO
    | LastFM|
    pi_45030101
    quote:
    Op donderdag 4 januari 2007 21:10 schreef i2Them2 het volgende:

    [..]

    Dat is een bijkomende wolkenvorm. Net als mammatus. Je noemt het Arcus. En zowel de platte "shelf cloud" (Enschede) als de meer zeldzame rolwolk, is een vorm van arcus (arc).

    Zou er morgen nog meer bijkomende vormen en verschijnselen bij zetten.
    Het is morgen

    pi_45041394
    De Cumulonimbus (Cb) wolk.

    Cumulonimbus

    De cumulonimbus is de grootste wolk. De basis kan zich dicht bij de grond bevinden terwijl de toppen tot boven aan de troposfeer reiken. Zelfs kleine cumulonimbus kunnen voor zware regenval zorgen. Grote systemen kunnen voor onweer, hagel en hevige winden zorgen. En de grootste systemen kunnen een tornado veroorzaken.
    De cumulonimbus is zo groot dat de karakteristieke kenmerken van de wolk moeilijk zijn waar te nemen. Of je moet van een grote afstand en bij goed zicht naar de wolk kunnen kijken. Cumulonimbus heeft duidelijk veel gemeen met de grote cumulus congestus. Wanneer een deel van de wolkentop zijn harde contouren verliest en vezilig of streperig wordt, kan de wolk als cumulonimbus worden geclassificeerd. Maar wanneer het bovenste deel van de wolk niet te zien is, is het de aanwezigheid van hagel, bliksem of donder die de aanwezigheid van een cumulonimbus bevestigen.

    Cumulonimbussoorten
    Cumulonimbus calvus (Cb cal)
    Calvus betekent 'kaal' in het Latijn. De term calvus wordt gebruikt als een van de oprijzende wolkentorens zijn harde contouren verliest en een wat zachtere vorm aanneemt. Deze verandering treed op als waterdruppeltjes in de wolk tot ijskristallen bevriezen. Dit een belangrijk proces bij de vorming van regen.
    Cumulonimbus capillatus (Cb cap)
    Wanneer er steeds meer ijskristallen vormen in de bovenste laag in de wolk, verandert de zachte calvusvorm geleidelijk en neemt een vezeliger uiterlijk aan; hij wordt dan cumulonimbus capillatus genoemd. Capillatus betekent 'harig' in het Latijn. De ijskristallen kunnen verticaal naar beneden vallen, maar kunnen zich ook horizontaal uitbreiden. Er onstaat dan een aambeeld. Wanneer de top van de Cumulonimbus de straalstroom bereikt kan er een enorm grote cirruspluim onstaan.


    Bijkomstige wolken
    Pannus (pan): rafelige wolken omder de basis van de hoofdwolk. Neerslag die uit een wolk in een droge luchtlaag eronder valt, zal vaak verdampen, zodat de laag afkoelt en vochtiger wordt. Turbulentie in deze laag kan er voor zorgen dat gedeelten van de lucht opstijfen en condenseren, waardoor wolkenflarden onder de eigenlijke wolkenlaag onstaan. Komt voor onder Cu, Cb, As en Ns.
    Pileus (pil): een dunne wolkenkap boven de opstijgende wolkentorens. De wolk ontstaat als een sterk steigende stapelwolk stuit op een tot dan toe onzichtbare, vochtige laag. De stijgende lucht tilt plaatselijk de vochtige lucht op. Wanneer de omstandigheden geschikt zijn bereiktde lucht zijn dauwpunt en onstaat de wolkenkap. Komt voor onder Cu en Cb.

    Velum (vel): een dunne wolkenlaag die gescheiden is van de hoofdmassa. Het is een verwant van pileus. Maar bij velum is de hele luchtlaag zichtbaar. Velum zorgt voor een dunne, horizontale sluier boven de top van stapelwolken waar de sterkste wolkentoppen doorheen breken. Velum is vaak nog goed zichtbaar lang nadat de convectie is afgenoemen en de stapelwolen uiteen zijn gevallen. Komt voor onder Cu en Cb.


    Bijkomende vormen verschijselen
    Incus (inc)
    Incus is de bekende aambeeldvorm die alleen voor komt bij de cumulonimbus (cumulonimbus incus). De krachtige cellen binnen een cumulonimbus houden vaak pas op als ze een sterke inversie tegen komen, waar de temperatuur met de hoogte stijgt. Dit gebeurt vaak rond de tropopauze; deze laag scheidt de onderste laag van de atmosfeer (troposfeer) van de beovenliggende stratosfeer. Er vormen zich enorme hoeveelheden ijskristallen die worden meegevoerd door de wind, waardoor er er een afgeplat schild van cirrus ontstaat, dat zich met de wind mee uitspreidt. Meestal is de stijging van de cellen zo sterk dat de wolk zich bij het bereiken van de inversie ook tegen de wind in uitspreid. Al spreid de wolk zich tegen de wind in minder ver uit als met de wind mee. Zo onstaat de aambeeldvorm met een kleine en een grote zijde.


    Arcus, Mamma, Praecipitatio, Virga en Tuba volgen.
    Wordt vervolgd
    Een nichterige moslim, is een Islamietje.[/b] H. Finkers
    [b]Die met de hoogste percentages gaan het eerst.[/b] B. B.
    |[b]DASOO
    | LastFM|
      vrijdag 5 januari 2007 @ 15:28:21 #8
    70844 Marietje_34
    neuronennetwerkster
    pi_45041465
    Leuk topic, tvp dus
    Het enige wat ik zeker weet, is dat ik niets zeker weet...denk ik.
    pi_45044258
    quote:
    Op vrijdag 5 januari 2007 15:28 schreef Marietje_34 het volgende:
    Leuk topic, tvp dus
    idd

    tvp
      Moderator maandag 27 juli 2009 @ 16:57:54 #10
    8781 crew  Frutsel
    pi_71369754
    Nieuw soort wolk ontdekt
    quote:
    'Nieuw soort wolk ontdekt - de Asperatus[/b]'
    Onderzoekers van de Royal Meteorological Society in Groot-Brittannië willen een zeldzame stormwolk officieel erkennen als een nieuw wolktype.

    De wetenschappers omschrijven de zeldzame wolk als een donkere, bobbelige wolkdeken die de complete hemel bedekt. Ze hebben het bijzondere type wolk de naam ‘Asperatus’ gegeven, dat is het Latijnse woord voor ‘ruw’.

    De stormwolk is voorgedragen om te worden opgenomen in het internationale namenregister voor meteorologen, naast bekende termen als cumuluswolk en stratuswolk. Als de ‘Asperatus’ wordt erkend als een speciaal wolktype, zou dat de eerste classificatie van een nieuwe wolk zijn sinds 1953.

    Wolkspotters
    De ontdekker van de 'Asperatus' is Gavin Pretor-Pinney, de oprichter van de Cloud Appreciation Society, een internationale organisatie voor wolkspotters. “We proberen altijd om alle foto’s van wolken die we binnen krijgen te classificeren, maar deze wolk paste in geen enkele categorie”, zegt hij in de Britse krant The Daily Mail.

    Tot nu toe is de stormwolk vooral waargenomen op plekken in Groot-Brittannie, zoals de Schotse hooglanden en het berggebied Snowdonia in Wales. Het is nog onduidelijk bij welk soort weer de ‘Asperatus’ precies ontstaat.
    De Asperatuswolk
      maandag 24 augustus 2009 @ 19:16:01 #11
    47190 MassimO
    æ³o & h³æ
    pi_72118952
    Volgens mij heb ik een wolk gevonden die nog niet genoemd was in dit topic.
    De "Morning Glory Cloud"



    Uitleg: Wat veroorzaakt deze lange, vreemde wolken? Niemand weet het zeker. Een zeldzaam type wolk welke bekend staat als een ochtendgloriewolk kan zich tot wel 1000 km lengte uitstrekken op hoogtes tot ongeveer 2 km. Hoewel vergelijkbare rolwolken zijn waargenomen op specifieke lokaties over de hele wereld, verschijnen die van Burketown (Queensland, Australië) voorspelbaar elk voorjaar. De lange, horizontale, voortrollende buizen van lucht vormen zich wellicht wanneer een stroom van vochtige, koele lucht tegen een inversielaag botst, een atmosferische laag waarin de temperature toeneemt in plaats van afneemt met toenemende hoogte. Deze buizen en de omringende lucht zouden voor vliegverkeer gevaarlijke turbulentie tot gevolg kunnen hebben wanneer er zich geen wolken in condenseren. Ochtendgloriewolken kunnen naar verluidt een luchtsnelheid van 60 km/uur bereiken over een oppervlak waar er nauwelijks enige wind te meten valt. De hierboven zichtbare ochtendgloriewolken werden door fotograaf Mick Petroff vastgelegd vanuit zijn vliegtuigje nabij de Golf van Carpentaria (Australië).
    Face, please don't hate me for this palm I am about to bestow upon thee.
    AFCA
    pi_72123919
    quote:
    Op maandag 24 augustus 2009 19:16 schreef MassimO het volgende:
    Volgens mij heb ik een wolk gevonden die nog niet genoemd was in dit topic.
    De "Morning Glory Cloud"

    [ afbeelding ]

    Uitleg: Wat veroorzaakt deze lange, vreemde wolken? Niemand weet het zeker. Een zeldzaam type wolk welke bekend staat als een ochtendgloriewolk kan zich tot wel 1000 km lengte uitstrekken op hoogtes tot ongeveer 2 km. Hoewel vergelijkbare rolwolken zijn waargenomen op specifieke lokaties over de hele wereld, verschijnen die van Burketown (Queensland, Australië) voorspelbaar elk voorjaar. De lange, horizontale, voortrollende buizen van lucht vormen zich wellicht wanneer een stroom van vochtige, koele lucht tegen een inversielaag botst, een atmosferische laag waarin de temperature toeneemt in plaats van afneemt met toenemende hoogte. Deze buizen en de omringende lucht zouden voor vliegverkeer gevaarlijke turbulentie tot gevolg kunnen hebben wanneer er zich geen wolken in condenseren. Ochtendgloriewolken kunnen naar verluidt een luchtsnelheid van 60 km/uur bereiken over een oppervlak waar er nauwelijks enige wind te meten valt. De hierboven zichtbare ochtendgloriewolken werden door fotograaf Mick Petroff vastgelegd vanuit zijn vliegtuigje nabij de Golf van Carpentaria (Australië).
    Wow .
    pi_72419927
    Wat ik dan weer jammer vind is dat de diversiteit qua wolken een beetje te wensen overlaat hier in nederland . Een mammatus lijkt wel tof om te zien bijv..
    I'm sick of all this pooping stuff i'm getting my buttcheeks pierced together .
      vrijdag 4 september 2009 @ 01:54:49 #14
    115996 francorex
    Earth stationary not spinning
    pi_72422111
    quote:
    Condensatiestrepen H
    condensatiestrepen (van vliegtuigen) die niet gemakkelijk oplossen maar verwaaien van west naar oost duiden vaak op een naderende depressie
    wt* ! bron?
      Moderator vrijdag 4 september 2009 @ 08:59:41 #15
    8781 crew  Frutsel
    pi_72424041
    quote:
    Op vrijdag 5 januari 2007 15:26 schreef i2Them2 het volgende:

    Arcus, Mamma, Praecipitatio, Virga en Tuba volgen.
    Wordt vervolgd
    We wachten al zollang I2
      vrijdag 11 september 2009 @ 22:16:46 #16
    6067 Turbomuis
    Kruimeltjes zijn ook cake
    pi_72659560
    Is dit ook nog een speciaal soort wolk?






    Het lijkt een beetje op de overgang naar de nacht zoals je die soms ziet, maar de foto's zijn vandaag rond half 6 genomen, niet echt tegen het donker dus...

    Ook geen rolwolk ofzo, het was geen dikke dreigende laag, gewoon opeens een deken van wolken. Met een rare overgang.
    I give myself very good advice
    But I very seldom follow it
    That explains the trouble that I'm always in
    pi_72661103
    quote:
    Op vrijdag 11 september 2009 22:16 schreef Turbomuis het volgende:
    Is dit ook nog een speciaal soort wolk?

    [ afbeelding ]

    [ afbeelding ]


    Het lijkt een beetje op de overgang naar de nacht zoals je die soms ziet, maar de foto's zijn vandaag rond half 6 genomen, niet echt tegen het donker dus...

    Ook geen rolwolk ofzo, het was geen dikke dreigende laag, gewoon opeens een deken van wolken. Met een rare overgang.
    Lijkt mij gewoon een scherp begrensd stratrus-dek. Kan wel mooi zijn om te zien.
    quote:
    Op vrijdag 4 september 2009 08:59 schreef Frutsel het volgende:

    [..]

    We wachten al zollang I2
    Whehe . Beetje vergeten... Maar ik zal nog even op zoek gaan voor die laatste paar .
    Een nichterige moslim, is een Islamietje.[/b] H. Finkers
    [b]Die met de hoogste percentages gaan het eerst.[/b] B. B.
    |[b]DASOO
    | LastFM|
      vrijdag 11 september 2009 @ 23:17:07 #18
    6067 Turbomuis
    Kruimeltjes zijn ook cake
    pi_72661547
    quote:
    Op vrijdag 11 september 2009 23:03 schreef i2Them2 het volgende:

    [..]

    Lijkt mij gewoon een scherp begrensd stratrus-dek. Kan wel mooi zijn om te zien.
    [..]
    Was erg mooi ja. Vooral omdat het blijkbaar erg windstil was daarboven, en het een hele tijd zo bleef.
    I give myself very good advice
    But I very seldom follow it
    That explains the trouble that I'm always in
    pi_72661847
    quote:
    Op vrijdag 11 september 2009 23:17 schreef Turbomuis het volgende:

    [..]

    Was erg mooi ja. Vooral omdat het blijkbaar erg windstil was daarboven, en het een hele tijd zo bleef.
    Idd niet veel wind. Komt door het hogedrukgebied wat nu in de buurt ligt. En dat hoog zorgt er ook voor dat de wolken die de lucht in schieten niet erg hoog de atmosfeer in komen, en zich uitspreiden. Daarom weinig buien, maar (plaatselijk) wel veel bewolking.

    [ Bericht 4% gewijzigd door i2Them2 op 11-09-2009 23:28:12 (dA) ]
    Een nichterige moslim, is een Islamietje.[/b] H. Finkers
    [b]Die met de hoogste percentages gaan het eerst.[/b] B. B.
    |[b]DASOO
    | LastFM|
      woensdag 26 mei 2010 @ 17:09:48 #20
    23267 Roel_Jewel
    Gobbledigook
      woensdag 26 mei 2010 @ 18:09:32 #21
    47190 MassimO
    æ³o & h³æ
    pi_81930825
    Heel apart , heeft bijna iets weg van een ketting.
    Face, please don't hate me for this palm I am about to bestow upon thee.
    AFCA
    pi_81931042
    Tietenwolken FTW!


    pi_87153009
    Heeeerlijke dag vandaag... Weinig tot geen wolken. Maar die wolken die er waren
    waren een mooi aanzicht...... Iriserende Wolk

    Onbewerkt






    Bewerkt (levels autofix) om de kleur beter naar voren te brengen




    <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
    <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
    pi_87178620
    quote:
    Op vrijdag 4 september 2009 01:54 schreef francorex het volgende:

    [..]

    wt* ! bron?
    Bron? (x2)

    Want:
    pi_87181018
    quote:
    Op maandag 4 oktober 2010 18:57 schreef Martijnnn91 het volgende:

    [..]

    Bron? (x2)

    Want:
    [ afbeelding ]
    Chemtrails :{w enkeltje TRU

    quote:
    Condensatiestrepen H
    condensatiestrepen (van vliegtuigen) die niet gemakkelijk oplossen maar verwaaien van west naar oost duiden vaak op een naderende depressie
    Maakt geen fuk uit van welke hoek de wind komt.
    Als de lucht vochtig is dan lossen de condens strepen minder snel op.
    <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
    <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')