quote:
Op maandag 1 januari 2007 19:17 schreef Isabeau het volgende:[..]
Alvast bedankt voor volgend jaar
(niet vergeten het topic rond 28 december een trapje te geven
)
*KICK*
Overigens het recept dat vorig jaar bij de ad test stond:
quote:
500 gram witte bloem,
45 gram gist,
125 gram ei (zonder eierschaal; i.v.m. verschil in grootte geven we hier gewicht in plaats van aantal eieren),
10 gram zout,
450 gram lauw water,
125 gram krenten en rozijnen.
150 gram gehakte appel toe. De stukjes appel moeten net zo klein zijn als de krenten en rozijnen. De appel zorgt er voor dat de vetsmaak van de oliebol wordt verdoezeld.
Dan de olie. Gebruik geen goedkope olie, maar neem een goede zonnebloem- of arachideolie. Beknibbel daar niet op, luidt het advies van Bottemanne.
Het beslag maken gaat als volgt:
- Roer de ingrediënten - bloem, gist, zout, ei en melk - door elkaar met behulp van een mixer. Bij een mix: doe de melk erbij.
- Roer net zolang totdat er een glad beslag in de kom zit, zonder klontjes.
- Roer vervolgens de krenten en rozijnen door het beslag en laat het rijzen.
- Het volume van het beslag moet verdubbelen. Een truc om te zien of dat gebeurt: doe de mengkom halfvol en wacht tot het gerezen beslag tot de rand komt.
- Zodra het beslag is gerezen, is het belangrijk om het nog een keer door te roeren zodat een deel van de lucht eruit ontsnapt. Pas dan kan het bakken beginnen.
- Verhit de olie tot 170 graden Celcius.
- Schep met een vochtige ijsschep bolletjes beslag en doe ze in de pan. Ze zijn niet zo groot, maar ze groeien in de olie twee keer zo groot.
- Let op: bij een gewone frituurpan niet meer dan maximaal vijf in de pan doen, anders daalt de temperatuur van de olie en worden de bollen niet gaar.
- Keer ze om als ze aan één kant bruin zijn.
- In acht minuten zijn de bollen klaar.
Is op zich een goed recept voor lekkere bollen maar bij het proeven er achter gekomen dat er geen suiker in zat...
Mijn aantekeningen van de eerste keer dit recept gebruiken:
- Moet suiker bij
- Goudrennette is te zuur, moet andere appel zijn
- Meer krenten/rozijnen
Ben nu op zoek naar een recept met evenveel bloem om te zien hoeveel suiker daar bij gaat.
Honing zoals in tinkepinks recept is ook wel een idee natuurlijk
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellenWe don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw