abonnement bol.com Unibet Coolblue
  dinsdag 2 januari 2007 @ 13:52:27 #26
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_44939621
*huilie-mode aan*
Ik heb dit jaar voor het eerst niet gebakken want ik was in mijn eentje...
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_55472963
Tell me want ik lees weer een boel tegenstrijdige dingen overal

En o ja...het word de eerste keer en ik heb de volgende tips verzameld:

- ijsbolletjestang gebruiken
- deze af en toe in koude olie dopen (voorkomt plakken)
- af en toe mini klontje boter toevoegen aan de olie (voorkomt kleffe bollen?)

nog meer tips?
  zaterdag 22 december 2007 @ 21:28:04 #28
179735 UnderTheWingsOfLove
Imperio. Crucio. Avada Kedavra
pi_55473206
heet frituurvet
Celebrities walk on red carpet because they are famous, I walk on toilet paper because I'm the shit
5 Xbox360 spellen: Halo 3 , Fable 2 ,Saints Row 2 , Pure en Virtua Tennis 3 te koop!
pi_55473286
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 21:28 schreef UnderTheWingsOfLove het volgende:
heet frituurvet
was ook mijn eerste idee maar toen las ik dit:

"Oliebollen (en beignets) bak je zoals de naam al zegt in olie. Dus niet in frituurvet, dat laat een onsmakelijk vetfilmpje achter op de afgekoelde bollen"

maar ja...ik heb er geen verstand van
  zaterdag 22 december 2007 @ 21:31:32 #30
97186 Rosbief
Gezond en mals
pi_55473336
zonnebloemolie n00bs
Leer werkwoorden vervoegen, vlerk!
pi_55473482
Mijn tante en mijn schoonmoeder bakken ze allebei in zonnenbloemolie, en die oliebollen smaken erg lekker al zeg ik het zelf!! zelf heb ik nog nooit oliebollen gebakken verder..
  zaterdag 22 december 2007 @ 21:41:20 #32
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_55473665
Gewoon zonnebloemolie, kost bar weinig, thermostaatpan er bij en gaan!

I.p.v. een ijstang gebruikte ik gewoon een kleine soeplepel, en een eetlepel om de bol er uit te laten vallen in de pan.
Verder natuurlijk een schuimspaan voor het pan-werk.
censuur :O
  zaterdag 22 december 2007 @ 21:44:34 #33
165848 SoupNazi
No soup for you!
pi_55473775
-edit-

[ Bericht 76% gewijzigd door Muck op 23-12-2007 10:55:20 (als je niet normaal kunt reageren, zeg dan niks) ]
A.F.C. Ajax
pi_55473887
Zonnebloemolie.
  zaterdag 22 december 2007 @ 23:00:53 #35
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_55476242
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
  zondag 23 december 2007 @ 10:57:07 #36
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_55485050
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 21:28 schreef UnderTheWingsOfLove het volgende:
heet frituurvet
zoals trusten zelf al zei: beter van niet! er blijft dan namelijk een heel vies, vettig filmpje achter op de oliebollen.
als ze afkoelen komt er ook een witte waas overheen die er erg onsmakelijk uitziet.

zoals de meesten al zeggen: zonnebloemolie
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_55485465
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 21:41 schreef RemcoDelft het volgende:
thermostaatpan er bij
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
pi_55487807
quote:
Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:

[..]

alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
volgens mij is het wel belangrijk om de temperatuur van het vet in de gaten te houden, ten eerste voor het beste resultaat en ten tweede inderdaad voor de veiligheid dat het niet te heet wordt. als je het gewoon op gas doet in een braadpan is het ook moeilijker om de temperatuur constant te houden..

misschien kun je het wel in een frietpan bakken, daar zit over het algemeen ook een termostaat op en er kan ook gewoon zonnenbloemolie in..
  zondag 23 december 2007 @ 13:52:06 #39
179735 UnderTheWingsOfLove
Imperio. Crucio. Avada Kedavra
pi_55488849
Zonnebloem olie ja, dat bedoelde ik ipv frituurvet . Mijn oma bakt ze daarin dus het moet wel goed zijn
Celebrities walk on red carpet because they are famous, I walk on toilet paper because I'm the shit
5 Xbox360 spellen: Halo 3 , Fable 2 ,Saints Row 2 , Pure en Virtua Tennis 3 te koop!
  zondag 23 december 2007 @ 16:53:52 #40
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_55493689
quote:
Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:

[..]

alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Als je olie te warm wordt heb je kans dat de vlam in de pan slaat, fikt je halve keuken af of nog erger.
Het kan wel, maar dan moet je de temperatuur van je olie goed in de gaten houden en voor de zekerheid een blusdeken (of in elk geval een deksel die goed op de pan past) klaarleggen.
Mocht je dan vlam in de pan krijgen meteen de deksel op de pan doen en het gas uitzetten. (en dan zeker 5-10 minuten laten staan zonder de deksel op te tillen)
pi_55526676
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 23:00 schreef SiGNe het volgende:
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
Nice, dat wil ik eens proberen.

Iemand al eens kokosolie of arachide olie gebruikt?
Lawamena hitihala Lawamena haulala
  † In Memoriam † dinsdag 25 december 2007 @ 01:25:05 #42
25682 2cv
Niet subtiel
pi_55526730
Kopervet
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_55527101
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 23:00 schreef SiGNe het volgende:
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
Opzich een aardige tip denk ik, ik denk er over ook eens rijstolie te halen voor de oliebollen, maar als je op een hogere temperatuur bakt krijg je dan niet snel dat de buitenkant al bruinig is terwijl de binnenkant van de bol nog helemaal zacht en 'fluffy' is?
  dinsdag 25 december 2007 @ 01:48:12 #44
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_55527106
quote:
Op dinsdag 25 december 2007 01:23 schreef EricT het volgende:

[..]

Nice, dat wil ik eens proberen.

Iemand al eens kokosolie of arachide olie gebruikt?
kokosvet en arachide(pinda)olie geven teveel bijsmaak voor oliebollen.
we hadden hier een lokale patatzaak die ook pindaolie gebruikte, heerlijk voor de kipsaté, maar voor de patat was het toch iets minder lekker.
Rijstolie geeft zelfs nog minder smaak af dan zonnebloemolie en kan 40 graden warmer worden, ideaal om in te frituren!
Olijfolie zou ik in elk geval niet doen, dat geeft zelfs nog veel meer smaak af dan pindaolie.
pi_55565634
Gezeik over bijsmaak. Als je geen bijsmaak wilt dan moet je ze maar in de magnetron of oven proberen klaar te maken.
  Redactie Frontpage vrijdag 28 december 2007 @ 13:44:46 #46
4530 crew  Crazy Harry
pi_55599909
quote:
Op maandag 1 januari 2007 19:17 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Alvast bedankt voor volgend jaar (niet vergeten het topic rond 28 december een trapje te geven )
*KICK*

Overigens het recept dat vorig jaar bij de ad test stond:
quote:
500 gram witte bloem,
45 gram gist,
125 gram ei (zonder eierschaal; i.v.m. verschil in grootte geven we hier gewicht in plaats van aantal eieren),
10 gram zout,
450 gram lauw water,
125 gram krenten en rozijnen.
150 gram gehakte appel toe. De stukjes appel moeten net zo klein zijn als de krenten en rozijnen. De appel zorgt er voor dat de vetsmaak van de oliebol wordt verdoezeld.

Dan de olie. Gebruik geen goedkope olie, maar neem een goede zonnebloem- of arachideolie. Beknibbel daar niet op, luidt het advies van Bottemanne.

Het beslag maken gaat als volgt:

- Roer de ingrediënten - bloem, gist, zout, ei en melk - door elkaar met behulp van een mixer. Bij een mix: doe de melk erbij.

- Roer net zolang totdat er een glad beslag in de kom zit, zonder klontjes.

- Roer vervolgens de krenten en rozijnen door het beslag en laat het rijzen.

- Het volume van het beslag moet verdubbelen. Een truc om te zien of dat gebeurt: doe de mengkom halfvol en wacht tot het gerezen beslag tot de rand komt.

- Zodra het beslag is gerezen, is het belangrijk om het nog een keer door te roeren zodat een deel van de lucht eruit ontsnapt. Pas dan kan het bakken beginnen.

- Verhit de olie tot 170 graden Celcius.

- Schep met een vochtige ijsschep bolletjes beslag en doe ze in de pan. Ze zijn niet zo groot, maar ze groeien in de olie twee keer zo groot.

- Let op: bij een gewone frituurpan niet meer dan maximaal vijf in de pan doen, anders daalt de temperatuur van de olie en worden de bollen niet gaar.

- Keer ze om als ze aan één kant bruin zijn.

- In acht minuten zijn de bollen klaar.
Is op zich een goed recept voor lekkere bollen maar bij het proeven er achter gekomen dat er geen suiker in zat...

Mijn aantekeningen van de eerste keer dit recept gebruiken:
- Moet suiker bij
- Goudrennette is te zuur, moet andere appel zijn
- Meer krenten/rozijnen

Ben nu op zoek naar een recept met evenveel bloem om te zien hoeveel suiker daar bij gaat.
Honing zoals in tinkepinks recept is ook wel een idee natuurlijk
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
pi_55600676
In wat voor pannen bakken jullie?
  vrijdag 28 december 2007 @ 14:17:34 #48
84244 Scorpie
Abject en infaam!
pi_55600718
Oliebollen met bier! Gewoon in de frituur bakken, hmmmmmmmmmmm
Op dinsdag 13 augustus schreef Xa1pt:
Neuh, fraude mag best aangepakt worden. Maar dat het de maatschappij meer oplevert of beter is voor de samenleving, is nog maar de vraag.
Op donderdag 25 juni 2015 schreef KoosVogels:
Klopt. Ik ben een racist.
pi_55600724
quote:
Op vrijdag 28 december 2007 14:15 schreef Trusten het volgende:
In wat voor pannen bakken jullie?
De frituurpan.
  Redactie Frontpage vrijdag 28 december 2007 @ 14:23:05 #50
4530 crew  Crazy Harry
pi_55600830
Over suiker gesproken, horen oliebollen eigenlijk van zichzelf zoet te smaken?
Ik miste dat vorig jaar wel in het gebruikte recept...
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')