Voor het beslag:quote:Op zaterdag 30 december 2006 21:47 schreef Sala-adin het volgende:
ik heb geen oliebollen mix thuis
Kan ik het ook met gewoon meel of bloem maken door middel van ander ingredienten bij te voegen?
zomaar een simpel receptquote:Op zaterdag 30 december 2006 21:47 schreef Sala-adin het volgende:
ik heb geen oliebollen mix thuis
Kan ik het ook met gewoon meel of bloem maken door middel van ander ingredienten bij te voegen?
Resultaat gegarandeerd! (probleem met oliebollen is dat je het over het algemeen maar één keer per jaar doet als amateur. Ervaring opbouwen met zelf mengen gaat dus maar erg langzaam!)quote:Op zaterdag 30 december 2006 22:07 schreef Frumzel het volgende:
Mensen die bakken met mixen
Ehm, volgens mij is het enkel een pak waar in plaats van 1 ingrediënt zit, 2 of 3 in zitten (en een hoop kleur/smaak/kraak/etc-stoffen in zitten). Je moet er nog steeds een hoop aan toevoegen, maar zo'n pak mix is wel tig keer zo duur als een pak bloem en daarbij (dezelfde) ingrediënten.quote:Op zaterdag 30 december 2006 22:26 schreef NT-T.BartMan het volgende:
[..]
Resultaat gegarandeerd! (probleem met oliebollen is dat je het over het algemeen maar één keer per jaar doet als amateur. Ervaring opbouwen met zelf mengen gaat dus maar erg langzaam!)
Dus hèt recept voor "De Perfecte Bol" zou wel handig zijn Incl. allerlei roer en baktips dusquote:Op zaterdag 30 december 2006 22:26 schreef NT-T.BartMan het volgende:
Resultaat gegarandeerd! (probleem met oliebollen is dat je het over het algemeen maar één keer per jaar doet als amateur. Ervaring opbouwen met zelf mengen gaat dus maar erg langzaam!)
Ik gebruik hiervoor een ijsschep (een 'schraper', niet zo eentje met een beugeltje om het ijsbolletje er uit te wippen)quote:Op maandag 1 januari 2007 13:21 schreef Vork het volgende:
Het is jammer dat het nooit oliebollen maar eerder gefrituurde deegwaren, in de vorm van een zeer lelijke embryo.
[...]
Check en geprobeerd. Nou staatde frituurpan hier niet heel erg handig. In een hoekje, het is maar een hele kleine keuken. Dus het was af en toe wel wat gehannes en sommige bollen zijn best rond. Ik heb alleen nog wel beslag over, dus ik denk dat ik toch nog ergens een poging ga wagen.quote:Op maandag 1 januari 2007 13:47 schreef NT-T.BartMan het volgende:
Ik gebruik hiervoor een ijsschep (een 'schraper', niet zo eentje met een beugeltje om het ijsbolletje er uit te wippen)
Deze volscheppen met beslag, dan met een kleinere lepel (die ín de ijslepel past) de buitenkant van de ijslepel even afschrapen en dan vlak boven de hete olie het beslag er uitwippen met de tweede lepel.
Gevolg: rónde oliebollen!
Alvast bedankt voor volgend jaar (niet vergeten het topic rond 28 december een trapje te geven )quote:Op maandag 1 januari 2007 14:08 schreef Tinkepink het volgende:
Die van mij zijn geweldig gelukt dit jaar. Mooi goudbruin van kleur, zeer luchtig, niet te vet maar toch net vet genoeg om lekker te zijn, perfecte rozijnverdeling én goed van vorm.
Recept:
kilo bloem
liter melk
pakje gist
eetlepel honing
beetje zout
2 eieren
rozijnen
-Gist aanmaken in een beetje lauwe melk en een eetlepel honing - 10 minuutjes laten staan
- Meel en zout mengen (niet te veel zout - ander rijst het deeg slecht)
-Gist papje mengen met het meel, melk en eieren. Blijven mixen tot alle klontjes eruit zijn.
- 10 minuten laten staan en dan controleren of het deeg stevig genoeg is - als het in stukjes van een lepel valt is het goed
- rozijnen er doorheen mengen, afdekken met een theekdoek en minimaal 1,5 uur op een warme plaats laten staan.
Dan olie verhitten en de oliebollen met een ijslepel in het vet gooien. Het gaat makkelijker als je de lepel tussendoor vet maakt met olie. Let erop dat het vet heet genoeg is (stukje brood moet gaan bruisen, maar ook niet té heet wordt, omdat de oliebollen dan te snel bruin worden).
Eventueel kun je ook nog stukjes appel (lekker fris), banaan, gember of bijvoorbeeld kaneel door het deeg mengen. Vooral appel en gember zijn aanraders.
Niet wachten tot volgend jaar maar bij de nieuwjaarsreceptie oliebollen uitdelenquote:Op maandag 1 januari 2007 19:17 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Alvast bedankt voor volgend jaar (niet vergeten het topic rond 28 december een trapje te geven )
Herkenbaar lol.quote:Op maandag 1 januari 2007 13:21 schreef Vork het volgende:
Het is jammer dat het nooit oliebollen maar eerder gefrituurde deegwaren, in de vorm van een zeer lelijke embryo.
...
Ik heb er een bakje olie naast staan. En schoonmaken doe ik op het moment dat er te veel deeg aan blijft hangen.quote:Op maandag 1 januari 2007 22:02 schreef Étoile het volgende:
[..]
Herkenbaar lol.
1 van de oliebollen durfden we eigenlijk niet op te eten omdat het gewoon precies een pasgeboren vogeltje leek, met een rozijn als oogje en kleine vleugeltjes.
Het dopen van de lepel/ijsschep in olie, doe je dat in de hete olie? En maak je die tussendoor schoon?
Je bedoelt een gedeelte van de melk. En ja, dat is lekker en vooral goed voor het rijzen. Wel bruin bier nemen!quote:Op maandag 1 januari 2007 22:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Ik hoorde gisteren dat een gedeelte van het water vervangen door bier de smaak ook erg ten goede komt
Ik doe ook al jaren bier door het beslag. Geeft toch net iets lekkerdere smaak en het deeg rijst iets beter. In plaats van 500 ml handwarm water gebruik ik 350 ml (lauw) water en 150 ml (lauw) bier.quote:Op maandag 1 januari 2007 22:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Ik hoorde gisteren dat een gedeelte van het water vervangen door bier de smaak ook erg ten goede komt
was ook mijn eerste idee maar toen las ik dit:quote:Op zaterdag 22 december 2007 21:28 schreef UnderTheWingsOfLove het volgende:
heet frituurvet
zoals trusten zelf al zei: beter van niet! er blijft dan namelijk een heel vies, vettig filmpje achter op de oliebollen.quote:Op zaterdag 22 december 2007 21:28 schreef UnderTheWingsOfLove het volgende:
heet frituurvet
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?quote:Op zaterdag 22 december 2007 21:41 schreef RemcoDelft het volgende:
thermostaatpan er bij
volgens mij is het wel belangrijk om de temperatuur van het vet in de gaten te houden, ten eerste voor het beste resultaat en ten tweede inderdaad voor de veiligheid dat het niet te heet wordt. als je het gewoon op gas doet in een braadpan is het ook moeilijker om de temperatuur constant te houden..quote:Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:
[..]
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Als je olie te warm wordt heb je kans dat de vlam in de pan slaat, fikt je halve keuken af of nog erger.quote:Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:
[..]
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Nice, dat wil ik eens proberen.quote:Op zaterdag 22 december 2007 23:00 schreef SiGNe het volgende:
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
Opzich een aardige tip denk ik, ik denk er over ook eens rijstolie te halen voor de oliebollen, maar als je op een hogere temperatuur bakt krijg je dan niet snel dat de buitenkant al bruinig is terwijl de binnenkant van de bol nog helemaal zacht en 'fluffy' is?quote:Op zaterdag 22 december 2007 23:00 schreef SiGNe het volgende:
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
kokosvet en arachide(pinda)olie geven teveel bijsmaak voor oliebollen.quote:Op dinsdag 25 december 2007 01:23 schreef EricT het volgende:
[..]
Nice, dat wil ik eens proberen.
Iemand al eens kokosolie of arachide olie gebruikt?
*KICK*quote:Op maandag 1 januari 2007 19:17 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Alvast bedankt voor volgend jaar (niet vergeten het topic rond 28 december een trapje te geven )
Is op zich een goed recept voor lekkere bollen maar bij het proeven er achter gekomen dat er geen suiker in zat...quote:500 gram witte bloem,
45 gram gist,
125 gram ei (zonder eierschaal; i.v.m. verschil in grootte geven we hier gewicht in plaats van aantal eieren),
10 gram zout,
450 gram lauw water,
125 gram krenten en rozijnen.
150 gram gehakte appel toe. De stukjes appel moeten net zo klein zijn als de krenten en rozijnen. De appel zorgt er voor dat de vetsmaak van de oliebol wordt verdoezeld.
Dan de olie. Gebruik geen goedkope olie, maar neem een goede zonnebloem- of arachideolie. Beknibbel daar niet op, luidt het advies van Bottemanne.
Het beslag maken gaat als volgt:
- Roer de ingrediënten - bloem, gist, zout, ei en melk - door elkaar met behulp van een mixer. Bij een mix: doe de melk erbij.
- Roer net zolang totdat er een glad beslag in de kom zit, zonder klontjes.
- Roer vervolgens de krenten en rozijnen door het beslag en laat het rijzen.
- Het volume van het beslag moet verdubbelen. Een truc om te zien of dat gebeurt: doe de mengkom halfvol en wacht tot het gerezen beslag tot de rand komt.
- Zodra het beslag is gerezen, is het belangrijk om het nog een keer door te roeren zodat een deel van de lucht eruit ontsnapt. Pas dan kan het bakken beginnen.
- Verhit de olie tot 170 graden Celcius.
- Schep met een vochtige ijsschep bolletjes beslag en doe ze in de pan. Ze zijn niet zo groot, maar ze groeien in de olie twee keer zo groot.
- Let op: bij een gewone frituurpan niet meer dan maximaal vijf in de pan doen, anders daalt de temperatuur van de olie en worden de bollen niet gaar.
- Keer ze om als ze aan één kant bruin zijn.
- In acht minuten zijn de bollen klaar.
De frituurpan.quote:Op vrijdag 28 december 2007 14:15 schreef Trusten het volgende:
In wat voor pannen bakken jullie?
Ik heb eens een paar honderd oliebollen staan bakken in een grote wok. Zo'n echte, natuurlijk geen antiaanbakpan. Het voordeel was het grote oppervlak, dus veel bollen tegelijk. De olie laat je natuurlijk tot een veilig eindje onder de rand van de pan. Ik had niet het idee dat het gevaarlijk was.quote:Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:
[..]
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Die kwam ik inderdaad ook tegen, maar heb jij (of iemand anders hier) dit ook getest?quote:Op zaterdag 30 december 2006 21:56 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
Voor het beslag:
1 kg. bloem
1 liter lauwe melk
80 gram gist
80 gram (zachte) boter
50 gram witte basterd suiker
20 gram citroensap
10 gram zout
3 eieren
kwam ik tegen
Mits tochtvrije plek idd..quote:Op zaterdag 29 december 2007 14:01 schreef uniekhoorn het volgende:
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?
Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
quote:Op zaterdag 29 december 2007 14:01 schreef uniekhoorn het volgende:
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?
Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
En waar heb je dat recept vandaan? Wat ik steeds tegenkom als het recept van Steevens is het volgende:quote:Op zondag 30 december 2007 08:26 schreef falang het volgende:
Dit is het recept van bakkerij Steevens die in 1996, 1997 en 1998 de AD oliebollentest heeft gewonnen.
Ik heb het vorig jaar zo gemaakt en het smaakte echt heerlijk. Het beetje kaneel erbij vond ik heel lekker.
-----------------------------------------------------------------------------
1 kilo bakkersbloem of patentbloem
0,8 liter lauw water (ongeveer 30 °C)
80 gram gist
20 gram zout
30 gram geraspte citroenschil
2 eieren
50 gram gesmolten roomboter
Voor de vulling
450 gram rozijnen (op de temperatuur van het beslag)
150 gram verse appelblokjes (maximaal ½ cm groot)
10 gram kaneel
Bereiding
Los de gist op in het water. Bloem, zout, citroenrasp, ei en boter toevoegen. Draai een glad beslag totdat de bloem gemengd is. Daarna de vulling er doorheen werken en 40 minuten laten rijzen. Beslag korte tijd licht doorslaan. Beslag doseren met ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Baktijd ongeveer zes tot zeven minuten. Oliebollen uit laten wasemen en bestrooien met suiker of poedersuiker.
Toelichting: In het oorspronkelijke recept wordt gesproken van Bloem Super Patent. Evenals bakkersbloem (dat verkrijgbaar is bij de warme bakker en natuurvoedingswinkels) zeer rijk aan gluten (eiwitten) waarmee een luchtiger beslag kan worden verkregen dan met patentbloem.
Persoonlijke noten:
- Van melk worden oliebollen donkerder. Daarom gebruik ik liever water, omdat ik iets lichtere oliebollen er altijd lekkerder uit vind zien.
- Mijn friteuze zegt 180 graden te zijn bij die stand, maar volgens de thermometer is het dan 170. Ik houd er dus een thermometer bij. Hoe eerder de oliebollen dichtschroeien, hoe minder vet ze zijn.
- In de oliebollentest van die jaar zag ik een bakker die een beetje donkere rum bij het beslag deed. Lijkt mij ook erg lekker en bij een deel van het beslag gaat het erbij om te testen .
- Zorg dat je niet teveel oliebollen in 1 keer in de frituurpan doen (zeg max een stuk of 5), anders koelt het vet te snel af.
Al vind ik dat recept van jouw wel plausiber klinken omdat het er wat professioneler uitziet.quote:* 1 kilo tarwebloem
* 1 liter water
* 20 gram zout
* 50 gram suiker
* 80 gram gist
* 10 gram kaneel
* enkele druppeltjes citroensap
* 200 gram rozijnen
* 100 gram verse appelstukjes
Los het gist op in het water en meng het kort. Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand. Werk de vulling erdoor en laat het beslag 45 minuten (en niet korter!!) op een warme plaats rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de emmer te leggen. Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime emmer Schep het beslag met een lepel of ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 6 minuten Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig.
stukje brood erin gooien, moet meteen bubbelen en boven komen drijven.quote:Op zondag 30 december 2007 11:00 schreef Fogel het volgende:
Heeft iemand een tip hoe ik kan bepalen of het vet warm genoeg is zonder een thermometer te gebruiken?
10-12 bollen. middelmaat.quote:Op zondag 30 december 2007 12:32 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, ook hier een zelfbakker, voor het eerst dit jaar want ik vier het lekker thuis met 3 anderen, dus vond ik het wel eens tijd.
Nu heb ik een recept gevonden:
500gr bloem
1 zakje gist
1 ei
1/2 liter melk
2 tl zout
100 gram rozijnen
100 gram krenten
1 appel (geraspt)
nu klinkt dat prima, maar.. voor hoeveel oliebollen is dit ongeveer? We zijn maar met 5 man, en ik heb het na 1 oliebol en 1 appelflap ook wel weer gezien
Mag ik jullie nog even wijzen op dit recept? Mijn oliebollen lukken daar perfect mee!quote:Op maandag 1 januari 2007 14:08 schreef Tinkepink het volgende:
Die van mij zijn geweldig gelukt dit jaar. Mooi goudbruin van kleur, zeer luchtig, niet te vet maar toch net vet genoeg om lekker te zijn, perfecte rozijnverdeling én goed van vorm.
Recept:
kilo bloem
liter melk
pakje gist
eetlepel honing
beetje zout
2 eieren
rozijnen
-Gist aanmaken in een beetje lauwe melk en een eetlepel honing - 10 minuutjes laten staan
- Meel en zout mengen (niet te veel zout - ander rijst het deeg slecht)
-Gist papje mengen met het meel, melk en eieren. Blijven mixen tot alle klontjes eruit zijn.
- 10 minuten laten staan en dan controleren of het deeg stevig genoeg is - als het in stukjes van een lepel valt is het goed
- rozijnen er doorheen mengen, afdekken met een theekdoek en minimaal 1,5 uur op een warme plaats laten staan.
Dan olie verhitten en de oliebollen met een ijslepel in het vet gooien. Het gaat makkelijker als je de lepel tussendoor vet maakt met olie. Let erop dat het vet heet genoeg is (stukje brood moet gaan bruisen, maar ook niet té heet wordt, omdat de oliebollen dan te snel bruin worden).
Eventueel kun je ook nog stukjes appel (lekker fris), banaan, gember of bijvoorbeeld kaneel door het deeg mengen. Vooral appel en gember zijn aanraders.
dankquote:
maak er niet teveel werk van. maak iets lekkers dat je kan voorbereiden.quote:Op zondag 30 december 2007 17:46 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
dank
nou, dan heb ik een goed receptje uigezocht
en dan ook nog wat appelbeignets
en hapjes met geitenkaas, feta, sushi, koude pannenkoekjes en toastjes met shizzle moet genoeg zijn (is ook meteen avondeten)
quote:Op zondag 30 december 2007 18:42 schreef MissHobje het volgende:
Traditie is ook dat ik altijd naar mijn mams bel om te vragen wat er nou weer in het recept allemaal zat
neequote:Op zondag 30 december 2007 18:15 schreef motorbloempje het volgende:
staat er op het pakje dan niet 'na openen beperkt houdbaar'
Van de site van Steevens zelf. Het staat er nu niet meer op, maar vorig jaar nog wel. Toen heb ik het gemaakt en het recept op de computer bewaard.quote:Op zondag 30 december 2007 12:43 schreef Crazy Harry het volgende:
[..]
En waar heb je dat recept vandaan? Wat ik steeds tegenkom als het recept van Steevens is het volgende:
De suiker komt van de grotere hoeveelheid rozijnen en appels. Ik heb het recept vandaag gemaakt en ze zijn erg goed gelukt. Hoewel ik morgen (nog een batch) denk ik toch een deel melk en een deel water neem omdat ze dan iets bruiner worden.quote:[..]
Al vind ik dat recept van jouw wel plausiber klinken omdat het er wat professioneler uitziet.
Maar dan mis ik toch weer de suiker...
gewoon doen als het meel nog niet is aangevreten door insecten.quote:Op zondag 30 december 2007 23:20 schreef Chav het volgende:
Ik heb hier nog een ongeopend pak van 2005 staan, gaat me niet lukken zeker
neem vers meel. altijd.quote:Op zondag 30 december 2007 23:30 schreef Chav het volgende:
Ik heb nog geen beestje gezien, maar rijst het dan nog wel of worden het bakstenen? Dan bespaar ik me de moeite en loop ff naar de supermarkt.
Ik neem aan dat je gist bedoeld? Aangezien in alle recepten heel duidelijk gist gebruikt wordt die ongeopend en niet over de datum is, en met mijn ervaring met niet-verse (vers niet te letterlijk nemen, uiteraard was het sowieso geen verse gist) geef ik het dringend advies om naar de supermarkt te gaan en een nieuw pak te halenquote:Op zondag 30 december 2007 23:30 schreef Chav het volgende:
Ik heb nog geen beestje gezien, maar rijst het dan nog wel of worden het bakstenen? Dan bespaar ik me de moeite en loop ff naar de supermarkt.
Nou, ze zijn uitstekend gelukt en inderdaad niet (te) vet! Ook nog appelbeignets gemaakt volgens AH receptjequote:Op zondag 30 december 2007 20:47 schreef Tinkepink het volgende:
Zout heeft overigens wel invloed op het rijsvermogen van deeg. Ik roer dat er dan ook wat later doorheen. Suiker en honing zorgen er juist voor dat het deeg sneller rijst. Aanmaken met lauw water of lauwe melk helpt ook.
Hier de eerste 2 oliebollen al op, hmmm, erg goed gelukt.quote:Op maandag 31 december 2007 17:51 schreef BBQ-kip het volgende:
Vriendlief is NU de eerste batch aan het bakken
Dat wordt zo lekker de eerste bol van dit jaar happen
Veel plezier vanavond en kijk uit met kokend vet, van je retteketet!
en anders houd ik me aanbevolen voor de revalidatie
dank, maar ik ben niet geheel debiel dus het is dan ook prima geluktquote:Op maandag 31 december 2007 17:29 schreef zoalshetis het volgende:
kijk uit met die open pan bloempje. en alsvast een heel gelukkig 2008!
Voor de volgende keer:quote:Op maandag 31 december 2007 15:44 schreef Chav het volgende:
Pffff klaar! Ze zijn alleen wat krokanter dan bij de kraam. Is dat normaal (trekt dat nog bij?) of heb ik iets verkeerd gedaan? Ik heb 190 graden gedaan, stond op t pak.
Ze waren gelukkig bijgetrokken tot lekkere zachte oliebollenquote:Op woensdag 2 januari 2008 00:13 schreef Frumzel het volgende:
[..]
Voor de volgende keer:
Bak ze op 170 graden
(appelflappen e.d. bak je op 180/190 )
Dit jaar voor het eerst (samen met m'n vader die het al m'n hele leven doet) oliebollen gebakken, met precies hetzelfde recept als hierboven waren heerlijk (met & zonder vulling) Vind het bakken zelf alleen niet echt heel boeiend.. was meer productiewerk (hebben er totaal +-80 gemaakt) Maar ik weet iig hoe het moetquote:Op zondag 30 december 2007 12:32 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, ook hier een zelfbakker, voor het eerst dit jaar want ik vier het lekker thuis met 3 anderen, dus vond ik het wel eens tijd.
Nu heb ik een recept gevonden:
500gr bloem
1 zakje gist
1 ei
1/2 liter melk
2 tl zout
100 gram rozijnen
100 gram krenten
1 appel (geraspt)
nu klinkt dat prima, maar.. voor hoeveel oliebollen is dit ongeveer? We zijn maar met 5 man, en ik heb het na 1 oliebol en 1 appelflap ook wel weer gezien
Likeur lijkt me niet lekker, stukjes banaan echter welquote:Op donderdag 24 december 2009 17:47 schreef Bartje1981 het volgende:
JA het is weer tijd :p
Dus uit het slob halen dit topic.
Iemand wel eens oliebollen gemaakt met bananenlikeur er doorheen ofzo???
Is volgens mij wel beter om het buiten ergens te doen, maar ja...quote:Op vrijdag 25 december 2009 16:41 schreef Oceanonix het volgende:
Ben blij dat wij het bakken gaan doen op het werk van mijn vriend. Ik hoef die vette lucht thuis niet hebben.
Als we ze hier zouden bakken zou het op het balkon worden.
ik haalde van de week een berliner bol bij zo'n kraam, had die aap er een likeur doorheen gedaan, echt zó viesquote:Op vrijdag 25 december 2009 11:34 schreef BBQ-kip het volgende:
[..]
Likeur lijkt me niet lekker, stukjes banaan echter wel
dat vind ik zo smerig, zit ook vaak in kerstbroden...gelukkig hadden m'n ouders er nu één thuis met alleen spijsquote:Op vrijdag 25 december 2009 15:38 schreef Oceanonix het volgende:
Gebruikt er iemand sukade in zijn bollen?
Een van de tips eerder uit dit topic was om de lepel die je gebruikt af en toe even in de olie te dompelen. Ik weet alleen niet of dat de hete olie moet zijn of 'n bakje koude olie, gewoon beide methodes 'n keer proberenquote:Op maandag 28 december 2009 12:26 schreef THS het volgende:
het probleem is eigenlijk dat het beslag in de lepel blijft plakken.
Hete olie. Ik ben alleen motorisch zo gestoord dat ik zelfs dan nog geen mooie bollen krijg. We doen het er maar mee.quote:Op maandag 28 december 2009 13:28 schreef anboni het volgende:
Een van de tips eerder uit dit topic was om de lepel die je gebruikt af en toe even in de olie te dompelen. Ik weet alleen niet of dat de hete olie moet zijn of 'n bakje koude olie, gewoon beide methodes 'n keer proberen
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?quote:Op maandag 28 december 2009 12:26 schreef THS het volgende:
kan iemand mij vertellen hoe je een "normale" oliebol-vorm krijgt i.p.v. een mislukte embryo-vorm? Ik heb met allerlei verschillende lepels zitten kloten. Moet je perse een ijsbolletjeslepel gebruiken?
Dit is mijn mislukte creatie, en doordrenkt van het vet:
[ afbeelding ]
Waar de "bol" dik is, smaakt ie wel echt heerlijk (Koopman mix). Rijzen heb ik gewoon in een voorverwarmde oven gedaan, schaal afgedekt met plastic.
het probleem is eigenlijk dat het beslag in de lepel blijft plakken.
Ik voeg zelf op 500 gram bloem als basis 20 gram suiker toe. Suiker maakt de bollen ook wat donkerder, dat ziet er wat smakelijker uit vind ik, naast dat het net wat zoeter smaakt natuurlijk. Maar dat is natuurlijk maar net wat je lekker vind.quote:Op maandag 28 december 2009 20:46 schreef anboni het volgende:
Enige puntje van twijfel is of er misschien iets van suiker in het beslag moet, ze zijn op zich wel lekker maar kunnen ietsje zoeter (hoewel dat ook is op te lossen met poedersuiker natuurlijk )
Ik gebruik arachide olie en verwarm het tot 180 graden. Zonnebloemolie kan ook maar dat bevat meer meervoudig onverzadigde vetten dan arachideolie, dat vooral enkelvoudig onverzadigd vetten bevat. De enkelvoudig onverzadigde vetten zijn wat stabieler bij verhitting en dus blijft de olie wat langer optimaal van kwaliteit. Qua gehalte verzadigd vet ontloopt het elkaar niet veel.quote:Op maandag 28 december 2009 21:23 schreef Dr.Hilfiger het volgende:
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
Ik heb trouwens op het recept wat ik boven linkte, de helft van het water vervangen door melk. Dat zou ook al voor die iets donkerdere kleur zorgen (volgens een post een eindje terug in dit topic). Misschien dat ik dat dan volgende keer toch weglaat en inderdaad gewoon wat suiker toevoeg.quote:Op maandag 28 december 2009 22:43 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik voeg zelf op 500 gram bloem als basis 20 gram suiker toe. Suiker maakt de bollen ook wat donkerder, dat ziet er wat smakelijker uit vind ik, naast dat het net wat zoeter smaakt natuurlijk. Maar dat is natuurlijk maar net wat je lekker vind.
Ik gebruik zelf rijstolie, bevalt tot nu toe goed (ben ik eigenlijk gaan doen toen ik 'n tijdje geleden 'n friteuse kocht en tot de ontdekking kwam dat de arachide olie uitverkocht was bij m'n gebruikelijke AH)quote:Ik gebruik arachide olie en verwarm het tot 180 graden.
Frituurolie van de Lidl En een grote diepe pan om het in te verwarmen, wel flink heet. Mijn friteuse is kapot.quote:Op maandag 28 december 2009 21:23 schreef Dr.Hilfiger het volgende:
[..]
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
ook prima olie, maar minder goed om mee te frituren m.h.i.quote:Op maandag 28 december 2009 22:48 schreef anboni het volgende:
Ik gebruik zelf rijstolie, bevalt tot nu toe goed (ben ik eigenlijk gaan doen toen ik 'n tijdje geleden 'n friteuse kocht en tot de ontdekking kwam dat de arachide olie uitverkocht was bij m'n gebruikelijke AH)
quote:Op maandag 28 december 2009 22:48 schreef anboni het volgende:
Je zou trouwens jouw recept nog posten
Ik ben nogal fanatiek met meten en optimaliseren (heb een hele set thermometers (eentje met hygrometer) en een zeer nauwkeurige, ijkbare weegschaal), de meeste mensen zullen ruimere marges aanhouden dan ik doe. Alleen de hoeveelheid gluten van het bloem dat je gebruikt en de temperatuur van de olie zijn echt cruciaal, met de rest kan meer gevarieerd worden. Te veel gluten in de bloem zorgen voor een beslag dat teveel gas vasthoudt, daardoor zullen de bollen te vet worden, te weinig gluten geven een slap beslag dat weinig gas vast kan houden en snel inzakt.quote:Oliebollen met rozijnen en appel
Ingredienten, beslag:250 gram bloem met een hoog glutengehalte (ik gebruik Soezie Suprima Plus) 250 gram type 550 bloem (heeft hogere uitmalingsgraad dan gewone bloem) 250 ml lauwe melk 100 ml water 70 ml bier (Hertog Jan gebruik ik, maakt denk ik weinig uit zolang je niet met speciaalbier aan de slag gaat) 12 gram gedroogde gist 20 gram suiker sap van 1/2e citroen (gewoon met de hand uitknijpen) 7 gram zout 1 ei
Ingredienten, vulling:170 gram blauwe rozijnen 50 gram witte rozijnen 80 gram appel (Goudreinet)
Werkwijze:
Zorg voor goede apparatuur zoals een nauwkeurige weegschaal, een bakthermometer, een kookwekker en een frituurpan die een constante temperatuur van 180 graden kan handhaven. Gebruik zonnebloemolie of arachideolie om in te frituren, en ververs (niet aanvullen dus) de olie op tijd. Werk verder ook niet met grotere hoeveelheden beslag dan 1,5 kilo en zorg voor een tochtvrije, warme omgeving (22 graden). In de schuur/bijkeuken bakken is dus niet mogelijk.
Wel de avond van te voren de rozijnen, laat ze vervolgens nog een half uurtje in het water staan, en leg de rozijnen in een theedoek te drogen. Haal 3 uur voor het bakken het ei, bier, melk, appel en de citroen uit de koelkast. Los de gist op in de melk/water door al roerende de gist toe te voegen. Doe de bloem, suiker en het zout in een beslagkom, en voeg vervolgens de opgeloste gist toe, samen met het ei, bier en de citroen. Mix het beslag met deeghaken in 3 minuten op de laagste stand en 3 minuten op één stand hoger tot een egaal beslag. Voeg vervolgens de vulling toe en roer deze grondig door het beslag, mix nog even op de laagste stand.
Laat het beslag 40 minuten rijzen in een oven van ongeveer 32 graden (meten met een thermometer), leg een vochtige doek (vochtig gemaakt met lauw water) over de beslagkom zodat er een vochtige atmosfeer in de beslagkom ontstaat. Verwarm in de tussentijd de olie in stappen, eerste stap tot 100 graden, tweede stap tot 150 graden, derde stap tot 180 graden. Zorg er voor dat geen convectie meer aanwezig is in de olie voordat de oliebollen gebakken worden. Sla na 40 minuten rijzen het beslag goed door met ongeveer 15 roerbewegingen. Tel deze bewegingen, te weinig doorslaan levert een te vast beslag op, te veel een te luchtig beslag waardoor de bollen vet worden. Laat het beslag nog even 5 minuten tot rust komen in de warme, vochtige oven.
Zorg dat de olie een temperatuur heeft van 180 graden (meet dit na, indicaties op de frituurpan zijn vaak onnauwkeurig). Doop de ijsschep even in de hete olie, en schep het beslag uit de kom en laat de bollen in de olie zakken. Laat de bollen 3 minuten bakken en keer de bollen daarna om (als dat nog niet vanzelf is gegaan) en laat ze nog eens 3,5 minuten bakken. Kantel slechts één maal, anders kunnen de bollen te vet worden. Schep de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een rooster of schaal met keukenpapier. Controleer voor de volgende bakronde of de olie nog op temperatuur is. Het is verder aan te bevelen het beslag tijdens de bakronde weer in de warme oven te zetten, sla het beslag eventueel nog een keer alvorens aan de volgende bakronde te beginnen.
Dat kan drie oorzaken hebben, of je oefent te weinig, of je gebruikt een beslagkom die geen hoge rand heeft zodat je slierten er af kan schrapen, of het beslag was te droog. Een oliebol is een van de lastigste gebakken om goed te maken, oefening baart dus kunst.quote:Op dinsdag 29 december 2009 02:21 schreef Zhe-AnGeL het volgende:
Ik waag me er niet meer aan, een keer was genoeg Heb nog nooit zulke rare penis oliebollen gezien als die ik toen had. En ik kan goed eten koken! Echt ben een real keukenprinses hoor...maar oliebollen
hmm dus ik moet het nog eens proberen dan?quote:Op dinsdag 29 december 2009 02:27 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Dat kan drie oorzaken hebben, of je oefent te weinig, of je gebruikt een beslagkom die geen hoge rand heeft zodat je slierten er af kan schrapen, of het beslag was te droog. Een oliebol is een van de lastigste gebakken om goed te maken, oefening baart dus kunst.
Misschien handig om een afzuigkap aan te schaffen.quote:Op dinsdag 29 december 2009 18:29 schreef Ewelina het volgende:
Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
Die heb ik al (een circulatiekap) Hij werkt alleen niet erg goed en de woningbouw wil er niets aan doen.quote:Op dinsdag 29 december 2009 18:32 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Misschien handig om een afzuigkap aan te schaffen.
Ik vind er niks mis mee, heb er ook frieten en frikandellen enzo in gemaakt, ging prima.quote:Op maandag 28 december 2009 23:10 schreef zoalshetis het volgende:
ook prima olie, maar minder goed om mee te frituren m.h.i.
Of gewoon bij AH (als het niet uitverkocht is, tenminste )quote:arachide haal je bij de turkse winkels.
je moet die penisfrituursels gewoon slikken en zorg bij de volgende lading dat ze veel wit spul hebben.quote:Op dinsdag 29 december 2009 02:34 schreef Zhe-AnGeL het volgende:
[..]
hmm dus ik moet het nog eens proberen dan?
*slik*
nee, dat lijkt me ook geen goed plan. ik wil graag dat je 2010 zonder brandwonden ingaat. koop ze lekker. en je kunt ook bij ah gekochte oliebollen een mooi romig, spijsachtig-zoet mengsel maken, waarmee je de bollen inspuit. gevulde bollen zijn lekker.quote:Op dinsdag 29 december 2009 18:54 schreef Ewelina het volgende:
Sorry, het was ook gewoon een excuus om niet te hoeven bakken Ik wil het liever niet, ik heb geen frituurpan en een gewone wok met kokende olie op het vuur vind ik toch een beetje eng.
quote:Op zondag 20 december 2009 10:01 schreef djamoro het volgende:
wie maakt de beste oliebollen vind hij of zij.
Laat ons dan meegenieten en geef ons ook het recept
quote:Op zondag 20 december 2009 10:06 schreef nadiaschoonheid het volgende:
[..]
Ingredienten:
1 kg. bloem
1 l. lauwe melk
80 gr. gist
80 gr. (zachte) boter
50 gr. suiker, 20 gr. citroensap
10 gr. zout
3 eieren
75 gr. krenten, 100 gr. rozijnen
poedersuiker
Bereidingswijze:
Laat eerst de rozijnen / krenten een uur zwellen in lauw water,
laat de rozijnen / krenten uitlekken in een zeef,
Voeg de stukjes appel en de rozijnen / krenten tesamen,
Los de gist op in lauwe melk
Zorg voor een grote kom met een kuiltje in het midden en doe daar de bloem in en voeg er boter en suiker toe in het kuiltje,
Meng dit langzaam en voeg vervolgens citroensap en garnituur toe,
Meng ook dit weer goed doorelkaar en voeg als laatst zout toe. Meng ook dit weer goed doorelkaar,
Laat nu het geheel ongeveer 30 minuten rijzen op een temperatuur van ongeveer 30 graden,
Het geheel zal nu gaan rijzen, de kom moet wel groot genoeg zijn,
Roer na het rijzen het geheel nog eens goed doorelkaar en begin met afbakken in olie van ongeveer 175 graden,
Gebruik om mooie ballen te maken een ronde lepel, denk hierbij aan een jus lepel of een ijsbollen schep. De lepel dient wel nat te zijn,
Zorg dat je niet teveel bollen in één keer bakt. Er moet genoeg ruimte zijn in de pan dat de oliebollen gewoon kunnen zweven,
Laat de oliebollen altijd even uitlekken in een vergiet,
Controleer of de oliebollen gaar zijn.
eet smakelijk.
supermarkt gewoon in kleine zakjes, bij de bakspullen, of verse gist int koelvak ( heeft niet elke supermarkt)quote:Op woensdag 30 december 2009 21:19 schreef Zith het volgende:
kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
Wow. Ik ben al trots op de +- 100 bollen die ik morgen ga fabriceren...quote:Op woensdag 30 december 2009 21:16 schreef littledrummergirl het volgende:
vandaag samen met paps, meer dan 700 oliebollen gebakken
mn ouders delen ze altijd uit aan allerlei mensen, oudjes, vrienden, buren etc
Of vraag morgen bij de bakker.. of bij die turkse winkeltjes.. liggen altijd van die blokjes in het koelvak.quote:Op woensdag 30 december 2009 21:19 schreef Zith het volgende:
kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
De oliebollen van de dichtsbijzijnde kraam bij mij in de buurt zijn volgens het AD onverkoopbaarquote:Op dinsdag 29 december 2009 18:29 schreef Ewelina het volgende:
Misschien ook een leuke link: AD Oliebollentest 2009
Zelf bak ik geen oliebollen. Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
Welke temperatuur heb jij gebruikt? Ik had m'n friteuse op 180 staan, maar ik kreeg de opmerking dat de bollen iets aan de vette kant waren, dus ik zat juist te denken om wat hoger tegaan (maarja, de thermostaat van die friteuse is misschien niet helemaal betrouwbaar)quote:Op donderdag 31 december 2009 12:06 schreef Oceanonix het volgende:
Het bakken op een lagere temperatuur was idd de truc.
Ergens rond de 175. Vorig jaar zaten we op de koopmans 190 en dan mislukken ze gigantisch.quote:Op donderdag 31 december 2009 12:49 schreef anboni het volgende:
[..]
Welke temperatuur heb jij gebruikt? Ik had m'n friteuse op 180 staan, maar ik kreeg de opmerking dat de bollen iets aan de vette kant waren, dus ik zat juist te denken om wat hoger tegaan (maarja, de thermostaat van die friteuse is misschien niet helemaal betrouwbaar)
Goed van je , eet smakelijk en net als met pannenkoeken zijn de eerste twee iets minder.quote:Op donderdag 31 december 2009 20:39 schreef djkoelkast het volgende:
En ze zijn allemaal gelukt
De eerste paar met rozijnen waren wat vettig (plat, veel gaatjes), die heb ik weggegooid. Beslag iets doorgeroerd en toen ging het perfect
Dat heb ik met pannenkoeken nou nooit. Ze zijn echt super lekker de oliebollen en appelflappen.quote:Op donderdag 31 december 2009 21:40 schreef Sinarades het volgende:
[..]
Goed van je , eet smakelijk en net als met pannenkoeken zijn de eerste twee iets minder.
Ja of het ligt aan de hitte van de koekepan, pas na 1 of 2 pannenkoeken zijn ze minder klef.quote:Op donderdag 31 december 2009 22:37 schreef djkoelkast het volgende:
Dat heb ik met pannenkoeken nou nooit. Ze zijn echt super lekker de oliebollen en appelflappen.
Proefbakken doe ik ook nooit aan, moet gewoon in 1x goed gaan en dat gaat het ook.
Ik heb ooit 1x 'gemak in een pak' oliebollen gehad Dat was ook niet met gist maar met bakpoeder, dat smaakte dus echt nergens naar. Sindsdien maak ik het zelf op haal ik het op de molen.
Wat goed van jou!!!quote:Op zaterdag 2 januari 2010 14:36 schreef MissHobje het volgende:
Ik ga zo mijn familierecept weer uitproberen, had niet zo veel oliebollen nog gegeten afgelopen jaar en nu enorme trek in
Ik heb al een bel afspraak staanquote:Op dinsdag 14 december 2010 16:14 schreef djkoelkast het volgende:
Oh goeie kick, ik heb er al weer zin in!
Hopelijk weet ik mijn recept nog...
Weet niet waar je zit, maar als je een turkse supermarkt ergens in de buurt hebt, die hebben het altijd in de koeling, zo'n blokje.quote:Op dinsdag 28 december 2010 21:41 schreef djkoelkast het volgende:
Ik vertrouw op mijn eigen kunsten, ik doe ook altijd maar wat, meng verschillende bloemsoorten en zo heb ik vorig jaar echt heel goeie bollen gebakken.
Ik gebruik overigens ook altijd bier in de bollen en nooit melk. We zullen zien morgen, ik heb de spullen al wat langer in huis, alleen gist is hier amper te krijgen (vers) omdat alle bakkers met vloeibaar gist werken in de buurt. Ik moet dus echt een paar dorpen verderop het speciaal bestellen en ophalen. Maargoed, ik heb nu zat voorlopig, ook voor mijn broden en pizza's
Mwa, bakker werkt prima, maar ik moet het even inplannen, het is even rijdenquote:Op dinsdag 28 december 2010 21:44 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Weet niet waar je zit, maar als je een turkse supermarkt ergens in de buurt hebt, die hebben het altijd in de koeling, zo'n blokje.
Absoluut en morgen ga ik ze weer proberenquote:Op woensdag 29 december 2010 22:48 schreef zoalshetis het volgende:
verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
of droge gist in een grote verpakking (was volgens mij iets van 3.50-4.00 ¤) van de welkoop, heb er altijd een kleine hoeveelheid in de koelkast en de rest in de diepvries, want zoveel heb ik ook niet nodigquote:Op woensdag 29 december 2010 22:48 schreef zoalshetis het volgende:
verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
dat is bekend. lol. zonder zout is het zelfs niet lekker. mag een beste snuf zijn. maar ook wat suiker.quote:Op woensdag 29 december 2010 22:57 schreef djkoelkast het volgende:
Beetje pils en beetje zout in je beslag, dat is het echte "geheim"
Suiker heb ik alleen een schepje om het gist te starten. De boel moet niet te bruin worden en ook geen zoete bendequote:Op woensdag 29 december 2010 23:06 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
dat is bekend. lol. zonder zout is het zelfs niet lekker. mag een beste snuf zijn. maar ook wat suiker.
Ja, dat gebruik ik ook, en ik koop het ook bij de Welkoop. Heb wel eens brood gebakken met verse gist, maar ik proefde nauwelijks verschil.quote:Op woensdag 29 december 2010 23:06 schreef Zana het volgende:
of droge gist in een grote verpakking (was volgens mij iets van 3.50-4.00 ¤) van de welkoop, heb er altijd een kleine hoeveelheid in de koelkast en de rest in de diepvries, want zoveel heb ik ook niet nodig
Altijd Alfa, dat is gebrouwen met bronwater en veruit het lekkerste pilsquote:Op donderdag 30 december 2010 00:15 schreef Bolkesteijn het volgende:
Nog speciale bieren die gebruikt worden? Ik gooi er altijd gewoon Grolsch door.
Alleen niet te veel gebruiken. Testrecept heb ik 50% water, 50% pils gedaan, maar dat was te veel. Morgen heb ik nieuw meel (van de bakker) en probeer ik 25% pils en 75% water.quote:Op donderdag 30 december 2010 00:22 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ah, Alfa heb ik hier ook staan. Goed pils inderdaad.
Je ziet het in elk recept zowat: 500g bloem / 500ml water.quote:Op vrijdag 31 december 2010 11:59 schreef Bolkesteijn het volgende:
1:1 water en bloem is ook veel te veel, zeker als er ook nog een ei in gaat.
Ik zou hem geven!quote:Op vrijdag 31 december 2010 17:05 schreef evo87 het volgende:
alweer klaar met bakken, zo ff douchen... en dan aanvalluh
Hoe hoort zo'n oliebol er eigenlijk uit te zien (vooral van binnen dan)?
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zo'n beetje alles wat je fout kunt doen.quote:Op zaterdag 1 januari 2011 13:49 schreef De_Taartjesfee het volgende:
Mijn oliebollen waren klef en eenmaal afgekoeld gortdroog en niet lekker zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Ik heb 1 kilo bloem, 1 liter melk, 2 eieren, eetlepel honing en een zakje gist gebruikt. Gebakken op 170 graden in zonnebloemolie.
Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?quote:Op zondag 2 januari 2011 08:22 schreef evo87 het volgende:
timen is altijd een goed idee. Hoeveel gist had je gebruikt trouwens?
Dr Oetker: 7 gramquote:Op zondag 2 januari 2011 10:49 schreef De_Taartjesfeee het volgende:
[..]
Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Oke, thanks!quote:Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak
Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 0% gewijzigd door robuust89 op 02-01-2011 13:58:13 ]Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
O die! Hallo, het is zondag!quote:Op zondag 2 januari 2011 13:51 schreef Isegrim het volgende:
Ik denk dat jij het groene boekje even moet pakken. 'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.
ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.quote:Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak
Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.
Dus heb je mijn bollen nog nooit geproefdquote:Op zondag 2 januari 2011 14:16 schreef evo87 het volgende:
[..]
ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.
ik gebruik altijd melk, nooit te bruin en altijd gaar.
ik bak altijd op 190 graden.
Dus.....
Gemodificeerd zetmeel is niet genetisch gemodificeerd, maar heeft een ketenverkorting gehad (zetmeel is een soort hele lange kralenketting van suikers)waardoor et oplosbaarder wordt.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:12 schreef djkoelkast het volgende:
Tarwebloem, suiker, weipoeder, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, gedroogde bakkersgist.
Dat zit in koopmans, eet smakelijk
Al die rotzooi moet er in omdat dat tarwemeel van te slechte kwaliteit is, ik doe het in mijn eigen recepten niet hoor.quote:Op zondag 2 januari 2011 22:01 schreef Beelzebufo het volgende:
[..]
Gemodificeerd zetmeel is niet genetisch gemodificeerd, maar heeft een ketenverkorting gehad (zetmeel is een soort hele lange kralenketting van suikers)waardoor et oplosbaarder wordt.
Met andere woorden: ik zie het probleem niet??
Briljant! Dat ga ik volgend jaar ook eens proberenquote:Op zaterdag 31 december 2011 14:03 schreef evo87 het volgende:
kick!
Niemand bezig?
Volkoren oliebollen! (lekker man, niet normaal) Ik ga douche.....
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dat klinkt wel héél gezond... Heb je een specifieke reden om dit te gaan proberen?quote:Op zondag 16 december 2012 13:41 schreef djkoelkast het volgende:
It's that time again!
Dit jaar ga ik experimenteren met Speltoliebollen en volkoren Speltoliebollen
Vooral het experimenteren vind ik leuk, volkoren en spelt hebben een diepere smaak dan witte tarwebloem. Ik heb in 2010 voor mezelf een pèrfect oliebollenrecept ontwikkeld (zie elders in dit topic), nu ik dat helemaal onder de knie heb wil ik met andere dingen experimenteren.quote:Op zondag 16 december 2012 13:57 schreef Beelzebufo het volgende:
[..]
Dat klinkt wel héél gezond... Heb je een specifieke reden om dit te gaan proberen?
Niet als je nieuwe, nog nooit eerder geteste receptuur gaat gebruiken.quote:Op zondag 16 december 2012 19:25 schreef evo87 het volgende:
oefenen is voor mietjes!
Heb er wel zin in dit jaar, misschien ook maar eens wat nieuwe dingetjes proberen. Wil sowieso een mix van tarwe en spelt gebruiken. Nog maar 2 weken.
quote:Op zaterdag 31 december 2011 14:03 schreef evo87 het volgende:
kick!
Niemand bezig?
Volkoren oliebollen! (lekker man, niet normaal) Ik ga douche.....
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Recepten?quote:Op zondag 16 december 2012 13:41 schreef djkoelkast het volgende:
It's that time again!
Dit jaar ga ik experimenteren met Speltoliebollen en volkoren Speltoliebollen
Ik heb het nog niet geprobeerd, ik begin met mijn basisrecept maar 10% volkoren, 50% spelt, 20% harde tarwe, 20% zachte tarwe en dan kijk ik waar ik kom.quote:
Ik gebruik altijd zonnebloem- of slaolie. Arachide kan volgens mij ook. Voorgaande jaren heb ik het altijd in een flinke electrische frituurpan gedaan op standje 190 maar dat is bij mij in realiteit maar zo'n 164 graden.quote:Op zondag 16 december 2012 20:27 schreef emmyemmy het volgende:
Ik ga ze voor de eerste keer maken dit jaar. Doe je dit gewoon in een diepe pan, olie heet maken enzo of heb je een frituurpan nodig? En wat voor een soort olie? Zonnebloem?
Ik ken de term kristalbloem niet, dus even opgezocht en het is iets typisch Koopmans. Deels patent en dat is wel wat je nodig hebt, dus als je echt niet zelf goed meel kunt krijgen (ik bestel het vaak bij de zuidmolen, die hebben ook biologisch meel, je moet dus wel gaan mengen) dan zou dat een alternatief kunnen zijn. Als je volkoren wil dan zou ik tussen de 10-15% van de bloem vervangen voor volkoren. Lijkt mij vooral lekker in de krentenbollen, want die krijgen daardoor een extra bite.quote:Op maandag 17 december 2012 10:51 schreef Fendy het volgende:
Maar over die bloem dan he, men adviseert kristalbloem, maar kan ik ook volkoren nemen? Is dat uberhaupt lekker?
Als je 4 posts boven de jouwe leest zie je mijn recept en daar heb ik heel veel mee gespeeld en getest voor ik voor mij het perfecte recept had, ik zou zeggen begin daarmee en maak er eventueel je eigen variant op. Daar staat ook hoe veel pils er in moet.quote:Op vrijdag 21 december 2012 17:36 schreef bbqqbb het volgende:
Ik ben van plan om dit jaar voor het eerst bier in het recept te gebruiken. Weet iemand een optimale verhouding water/bier? of minstens een verhouding waardoor het geen complete catastrofe wordt?
Vroeger deed ik er ook geen melk (iets met dat je bollen dan te bruin werden ?) in maar water en bier en ook geen (vanille)suiker maar ik vind dit recept wel erg lekker.quote:Op maandag 24 december 2012 11:24 schreef djkoelkast het volgende:
Geen melk, vanille en suiker in je oliebollen doen Die moeten neutraal smaken.
Ook heb je veel te veel vocht.
In melk zit lactose (melksuiker) en dat carameliseert als je het bakt, dus melk geeft een te donkere en te vette bol. Vanillesuiker bestaat uit suiker met vanilline, hetgeen ze van een bijproduct uit de papierindustrie maken. Ik vind het in de verste verte niet op vanille lijken. Natuurlijk kun je ook je eigen vanillesuiker maken en gebruiken, maar je blijft het probleem houden van carameliseren.quote:Op maandag 24 december 2012 20:01 schreef Sorella het volgende:
[..]
Vroeger deed ik er ook geen melk (iets met dat je bollen dan te bruin werden ?) in maar water en bier en ook geen (vanille)suiker maar ik vind dit recept wel erg lekker.
Oja komt trouwens bij roger van damme vandaan.
Ik heb brood gebakken met 100% volkorenmeel gekocht bij de bakker en ik kan je zeggen dat je dan idd behoorlijk zwaar brood krijgt. Zelfde als pannenkoekbeslag met alleen volkorenmeel; net een tikkeltje te gezond van smaak en niet echt meer een fijne pannenkoek. Ik zou het dus mengen met tarwebloem.quote:Op donderdag 27 december 2012 06:26 schreef 2cv het volgende:
Voor brood adviseerde de molenaar om 1/3 bloem er bij te doen omdat hun volkoren-tarwe-meel vrij zwaar (?) zou zijn.
da's niet zo handig als je rond 7 uur uit je werk komt en om 9 a 10 uur bij vrienden moet zijnquote:Op donderdag 27 december 2012 19:59 schreef djkoelkast het volgende:
Ik bak ze altijd de avond zelf, zo veel werk is het niet, het duurt alleen even.
Ik doe het altijd in de namiddag, laat genoeg om vers te zijn, vroeg genoeg om de avond vrij te zijnquote:Op donderdag 27 december 2012 19:59 schreef djkoelkast het volgende:
Ik bak ze altijd de avond zelf, zo veel werk is het niet, het duurt alleen even.
Bedankt !quote:Op donderdag 27 december 2012 11:10 schreef djkoelkast het volgende:
Max 10% volkorenmeel in een gewone oliebol, 15% in een krentenbol. Ik zou normaal volkorenmeel gebruiken en niet van dat grof volkoren. Je hebt echt ook veel bloem nodig, anders krijg je niet genoeg luchtbellen in je bol en dan heb je maagpijn na 1 bol
Een goeie oliebol is helemaal niet vet, er zit alleen wat vet aan de buitenkant, maar da's verwaarloosbaar als je ze goed maakt. Een volgezogen oliebol is iets mis mee.
Per 500g meel gebruik je normaal 7-9g instantgist (die korrels uit een zakje), gebruik je verse gist dan gebruik je 25g per 500g, dus in jouw recept met 1kg meel zou je normaal gezien 50g gist gebruiken (of 2 zakjes van 7 of 9 gram instantgist), maar je kunt het iets verhogen als je denkt dat het te zwaar wordt.quote:Op donderdag 27 december 2012 21:36 schreef 2cv het volgende:
[..]
Bedankt !
En hoe zit het met de gist in mijn recept ? Ik zou er 80 gram van moeten hebben, maar ik heb geen idee welke soort en 80 gram lijkt me zowieso heel veel.
Wegens allergiën zijn eieren en arachideolie geen optie, maar anders had ik het zeker gedaan !quote:Op donderdag 27 december 2012 22:07 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Per 500g meel gebruik je normaal 7-9g instantgist (die korrels uit een zakje), gebruik je verse gist dan gebruik je 25g per 500g, dus in jouw recept met 1kg meel zou je normaal gezien 50g gist gebruiken (of 2 zakjes van 7 of 9 gram instantgist), maar je kunt het iets verhogen als je denkt dat het te zwaar wordt.
1 op 1 verhouding water/meel werkt in veel gevallen niet, zuigen ze zich helemaal vol met vet. Ik zie ook geen ei in je recept, ik bak geen oliebollen zonder ei. Maar als het voor jou werkt prima. Laatste tip: oliebollen moet je echt alleen in arachideolie bakken, dat smaakt zo veel beter dan zonnebloem.
Is maisolie of rijstolie een optie? Zonnebloem is eigenlijk gewoon rotzooi.quote:Op donderdag 27 december 2012 22:27 schreef 2cv het volgende:
[..]
Wegens allergiën zijn eieren en arachideolie geen optie, maar anders had ik het zeker gedaan !
Je gist-advies ga ik overnemen. Maar welke verhouding water/meel zou jij dan doen?
Ja, arachideolie heeft die echte oliebollengeur en smaak zonder te overheersen. Zonnebloemolie heeft meer een chipssmaak (omdat men helaas tegenwoordig alles in de zonnebloemolie bakt qua chips).quote:Op donderdag 27 december 2012 22:11 schreef Fendy het volgende:
Wij hebben hier gelukkig zo'n oriental enterpriseding in de buurt, kun je 2, 5 en 10 liter arachideolie kopen voor relatief weinig. Beter dan met zo'n lading flessen in de supermarkt hannessen.
Proef je dat verschil echt zo goed koelkast?
Nee dat zeg ik: mijn recept bestaat uit 375ml vocht + 100ml ei = 475ml vocht (al is een ei niet 100% vocht) dus begin met 425ml vocht (zonder ei) en leng dat eventueel aan tot max 475ml zodat de verhoudingen wel kloppen. Ik gok dat je rond de 450ml goed zit.quote:Op donderdag 27 december 2012 22:51 schreef 2cv het volgende:
Ik neem je tips mee ! Maar er komt geen ei in het beslag
Kan je hier ook op reageren, meneer djkoelkast de oliebollenexpert?quote:Op maandag 24 december 2012 20:53 schreef Jeroen1990 het volgende:
Je weet dat er in Bier ook genoeg suikers zitten die carameliseren?
Ik ben geen expert, ik heb ervaring. En ik gebruik geen bier.quote:Op vrijdag 28 december 2012 10:36 schreef robuust89 het volgende:
[..]
Kan je hier ook op reageren, meneer djkoelkast de oliebollenexpert?
quote:Op vrijdag 28 december 2012 12:38 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik ben geen expert, ik heb ervaring. En ik gebruik geen bier.
Nee, want het is pilsquote:375ml vocht (90-100ml pils gebruiken), lauwwarm
Klopt. En je wil natuurlijk ook geen bleekschetenoliebollen hebben, dus dat je pils iets meer kleur geeft is helemaal niet erg. Melk geeft echter te veel kleur en zo krijg je veel te donkere oliebollen die helemaal niet gaar zijn.quote:
50 is echt te hoog, dan gaat je gist dood. Wat je kunt doen is een beetje water koken in een steelpannetje (geen pan vol, gewoon een klein laagje) en die onder in de oven zetten. Dan je oliebollenbak afdekken met een natte warme theedoek en laten rijzen. Waterpannetje er niet rechtstreeks onder, je moet indirect verwarmen. Dat werkt voor mij het beste.quote:Op vrijdag 28 december 2012 21:40 schreef 2cv het volgende:
Is het een idee om het beslag in de oven te laten rijzen ? Oven opwarmen op 50 graden (of lager) en als het ding op temperatuur is de oven uit en het beslag er in. Want hier is het over het algemeen onder de 20 graden in huis. Alternatief is om er een electrisch kacheltje met ventilator in de buurt te zetten.
Mijn idee is om morgen een proefbaksel te maken met een kwart van de ingrediënten.
Als dat ook ècht 30 graden is kan dat, maar een hoge luchtvochtigheid werkt nog beter.quote:Op vrijdag 28 december 2012 21:55 schreef 2cv het volgende:
Even gecheckt: de laagste temperatuur van de oven is 30 graden. Kan dat evt. ook ? Zo nee: dan doe ik het steelpannetjes-idee.
Is niet waar, het maakt het deeg wat toleranter en voorkomt eerder mislukking.quote:Op zondag 2 januari 2011 22:21 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Al die rotzooi moet er in omdat dat tarwemeel van te slechte kwaliteit is, ik doe het in mijn eigen recepten niet hoor.
Gewoon onder de afzuigkap. Nieuw vet stinkt niet hoor.quote:Op zaterdag 29 december 2012 22:40 schreef Renesite het volgende:
Waar bakken jullie ze? In de keuken of onder een zeiltje op een brander in de tuin ! Wij doen het voor het eerst zelf
In de garage.quote:Op zaterdag 29 december 2012 22:40 schreef Renesite het volgende:
Waar bakken jullie ze? In de keuken of onder een zeiltje op een brander in de tuin ! Wij doen het voor het eerst zelf
Nou ...quote:Op zaterdag 29 december 2012 22:43 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Gewoon onder de afzuigkap. Nieuw vet stinkt niet hoor.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |