abonnement Unibet Coolblue
pi_44791849
Gestoofde savooikool.

1 savooikool, schoongemaakt.
zeezout, versgemalen zwarte peper.
25 gr boter.

Snijd de kool heel fijn, blancheer hem 2 minuten in een pan met gezouten kokend water.
Laat de kool uitlekken en spoel hem af onder koud stromend water als u hem niet direct serveert.
Laat hem goed uitlekken.
Smelt de boter vlak voor het serveren in een grote pan met dikke bodem, voeg de geblancheerde kool toe en breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Schep alles op middelhoog vuur 1-2 minuten om tot de kool net gaar is.
Serveer direct.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mosterdpuree:

1 kg bloemige aardappelen, zoals bintjes of désiree.
zeezout, peper
150 ml room
85 gr boter in blokjes
1 el grove mosterd
1-2 el dijonmosterd


Schil de aardappelen en snijd ze in grote gelijkmatige stukken.
Kook ze in gezouten water in 12-15 minuten gaar.
Laat ze uitlekken, doe ze terug in de pan en laat ze 1-2 minuten op middelhoog voor drogen.
Pureer de aardappelen; gebruik bij voorkeur een pureeknijper!
Wrijf de aardappelen door een fijne zeef voor een erg gladde puree.
Doe de puree weer terug in de pan.
Verhit de room zachtjes en roer hem door de aardappelpuree.
Breng de puree op smaak en klop de boter er blokje voor blokje door.
Roer tot slot de mosterd erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Serveer warm.

Dit hoort net als de salade bij het eerdere recept van Gordon Ramsey, de runderstoofpot!
LET OP: DIT IS ALLEMAAL VOOR 6 PERSONEN!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44791943


Kijk eens goed naar wat er op het boekje staat?

Hartverwarmende gerechten voor op het fornuis OF in de oven.

Lijkt me dus dat je het prima op een kleine pit kan laten sudderen.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Moderator donderdag 28 december 2006 @ 14:04:23 #53
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44792072
quote:
Op donderdag 28 december 2006 13:39 schreef Duderinnetje het volgende:
O en voor een goed vegetarisch recept hou ik me wel aanbevolen hoor! Is weer eens wat anders
Zie net je edit pas.

Jamaicaanse zwartebonenstoofpot lijkt me vrij lekker:

Voor 4 personen
230 g zwarte bonen
1 laurierblaadje
2 el plantaardige olie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gehakt
1 tl mosterdpoeder
1 el melasse of zwarte stroop
2 el bruine basterdsuiker
1 tl gedroogde tijm
0,5 tl chilivlokken
1 tl groentebouillonpoeder of een half bouillonblokje
1 rode en 1 gele paprika (zaadloos en in blokjes)
680 g pompoen in kleine blokjes (zonder zaden)
zout en peper
verse tijm voor garnering

1. Week de bonen een nacht in ruim water, uitlekken en afspoelen met koud water. In pan net onder water met laurierblad. 10 min koken op hoog vuur. Vervolgens 30 minuten met deksel op de pan op laag vuur garen. Uitlekken en kookvocht bewaren. Oven op 180 graden voorverwarmen.

2. Verhit olie in pan. Knoflook en ui in 5 minuten op laag vuur zacht fruiten. Mosterdpoeder, melasse (of stroop), suiker, tijm, chilivlokken en zout en peper erbij. Nog een minuut roerend bakken en dan de bonen erdoor.

3. 4 dl water toevoegen aan kookvocht en bouillonpoeder erbij. Dit roeren en in de stoofpan schenken. 25 minuten in de oven.

4. Paprika en pompoen toevoegen en doorroeren. Stoofpan afgedekt nog 45 minuten in de oven.

5. Proef en voeg zo nodig zout en peper toe. Controleer of de pompoen zacht is. Garneren met tijm en serveren met rijst of maïsbrood.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  Moderator donderdag 28 december 2006 @ 14:05:49 #54
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44792115
quote:
Op donderdag 28 december 2006 14:00 schreef Oblivion het volgende:
[afbeelding]

Kijk eens goed naar wat er op het boekje staat?

Hartverwarmende gerechten voor op het fornuis OF in de oven.

Lijkt me dus dat je het prima op een kleine pit kan laten sudderen.
Ja, zo kan je het ook lezen.

Maar ik ga het wel proberen zonder oven.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_44795967
quote:
Op donderdag 28 december 2006 14:05 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Ja, zo kan je het ook lezen.

Maar ik ga het wel proberen zonder oven.
Ja toch?

1 Zonder oven...

Stoofschotel op z'n limburgs....
(6 pers.)

Rundernek, 12 plakjes à 100 gr.
100 gr reuzel.
3 flessen bier.
zout en peper.
kruidenbuiltje: tijm, 1 laurierblaadje, peterseliewortel.
1 kg dikke uien (in ringen)
100 gr bruine suiker.
50 ml azijn.
1 sneetje brood.
mosterd.
1kg aardappels.

Bak de plakken rundernek in de reuzel.
Doe ze daarna over in een diepe pan en giet het bier erover.
Voeg peper, zout en het kruidenbuiltje toe.
Fruit de uienringen in de braadpan in de reuzel, bestrooi ze direct met bruine suiker en laat karameliseren.
Voeg een scheutje azijn toe en voeg de uien vervolgens bij het vlees in de diepe pan.
Bestrijk de boterham met veel mosterd en leg hem met de mosterd kant op het vlees.
Laat het geheel nog 2 uur zachtjes stoven.
Breng op smaak en controleer of het vlees gaar is... (Na 2 uur nog niet dan????)
Serveer het vlees met aardappels.


Zat te neuzen in oma's recepten boekje...
Klinkt goed!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44796489
quote:
Op donderdag 28 december 2006 13:45 schreef Oblivion het volgende:

[..]



Vort met de geit!

Veldsla-selderijsalade met fourme d'armbert:

5 stengels bleekselderij.
200 gr veldsla.
150 gr fourme d'armbert.
6 el klassieke vinaigrette. (komt ook een recept van.)
Zeezout en vers geraspte peper een handvol geplette, geroosterde walnoten. (naar wens)

Hak de selderij en doe hem in een grote slakom.
Haal de dikke uiteinde van de bundeltjes veldsla en voeg de blaadjes bij de selderij .
Verkruimel de helft van de kaas in de kom en bedruppel hem met 3-4 el vinaigrette.

Op aparte borden serveren, verkruimel rest van kaas over de borden.
Strooi dan wat voor extra beet een handje vol walnoten.
Daarna de vinaigrette.


Tip: Vervang de kaas als u deze niet kunt krijgen met Blue d'Auvergne of elke andere milde, kruimelige blauwschimmelkaas.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_44796629
quote:
Op donderdag 28 december 2006 13:51 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Zondag ga je dat maken kokkie
Is goed, alleen vervang ik die blauwgeaderde kaas ui het recept van Obli/Gordon wel door iets anders.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_44797862
quote:
Op donderdag 28 december 2006 16:13 schreef golfer het volgende:

[..]

Is goed, alleen vervang ik die blauwgeaderde kaas ui het recept van Obli/Gordon wel door iets anders.
waarom? nooit een echt mooie romige adertjeskaas gehad? je kan een kaasroute door frankrijk, italië en spanje maken. lekker een maand of 2 met een auto en tent onderweg. vergeet het grote kaasboek niet. de streek waar de beesten grazen en vaak ook kruiden kauwen is bepalend voor de smaak van de melk en daarmee kaas.

waarmee zou je het vervangen?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_44799085
Ik ben in tegenstelling tot Bluezz absoluut geen kaasliefhebber, vandaar.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_44799149
quote:
Op donderdag 28 december 2006 17:37 schreef golfer het volgende:
Ik ben in tegenstelling tot Bluezz absoluut geen kaasliefhebber, vandaar.
dan maak ik de route wel voor bluezz en mijn eigen vriendin. droppen de dames ons bij een wijnhuis, gaan zij kaasproeven. wij lekker wijnproeven
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_44800548
quote:
Op donderdag 28 december 2006 17:39 schreef zoalshetis het volgende:


dan maak ik de route wel voor bluezz en mijn eigen vriendin. droppen de dames ons bij een wijnhuis, gaan zij kaasproeven. wij lekker wijnproeven
Dat gaat niet door vader.
Wijn en ik zijn
  Moderator donderdag 28 december 2006 @ 18:40:03 #62
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44800805
Maak nu het Vlaamse stoofpotje volgens recept van Sjeen, maar in plaats van bokbier heb ik Karakter van Hertog Jan gebruikt. En normale uien in plaats van rode. Net even geproefd en het smaakt een stuk bitterder. Valt daar nog wat aan te doen?
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_44801133
Hmmm, bitterheid...Misschien wat bruine suiker? Of gewone witte?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44801154
quote:
Op donderdag 28 december 2006 17:37 schreef golfer het volgende:
Ik ben in tegenstelling tot Bluezz absoluut geen kaasliefhebber, vandaar.
Laat even weten wat je er door doet, want ik ben ook niet van de kazen...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Moderator donderdag 28 december 2006 @ 19:02:05 #65
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44801436
quote:
Op donderdag 28 december 2006 18:51 schreef Oblivion het volgende:
Hmmm, bitterheid...Misschien wat bruine suiker? Of gewone witte?
Had er net een flinke eetlepel witte basterdsuiker doorheen gegooid en dat lijkt te werken.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_44802421
quote:
Op donderdag 28 december 2006 19:02 schreef UIO_AMS het volgende:

Had er net een flinke eetlepel witte basterdsuiker doorheen gegooid en dat lijkt te werken.
Mooi zo!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Moderator donderdag 28 december 2006 @ 19:32:22 #67
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44802505


Het was een flinke hap, maar nu is het dan ook op. En het smaakte goed. Morgen het kliekje.
Alleen was die stoofschotel van Sjeen haar vriend lekkerder. Volgende keer zal ik beter opletten bij de AH als ik de ingrediënten koop. Maar ja, ik drink dan ook nooit bier.

Ik denk dat ik nu even een uurtje rond ga lopen om alles te verteren.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_44803167
Brrrr...spruiten...
Kippenvel tot aan mijn nekkie..
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  zaterdag 30 december 2006 @ 17:12:12 #69
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_44861443
quote:
Op woensdag 27 december 2006 00:39 schreef Oblivion het volgende:


Ik doe nu eerst even de stoofpot overtypen...

6 Personen:

800 g stoofvlees.
3 el bloem.
zeezout en versgemalen peper.
Olijfolie om in te bakken.
200 g rookspek, in blokjes.
2 winterwortels, geschraapt.
1 kleine knolselderij van ca. 700 gram, geschild.
150 g zilveruitjes (of mini sjalotten), gepeld.
enkele takjes tijm.
2 laurierblaadjes.
250 kastanje champignons, schoongemaakt, grote exemplaren gehalveerd.
1 tl tomatenpuree.
500 ml rode wijn.
300 ml runderbouliion.
Handvol bladpeterselie.

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Snij het vlees in blokjes. Breng de bloem op smaak met zout en peper en wentel het vlees erdoor.
Verhit wat olijfolie in een grote gietijzeren braadpan op middelhoog vuur.
Bak het rundvlees in 2 of 3 porties rondom bruin en leg het op een bord.

Doe de spekblokjes in de pan en bak ze op laag vuur goudbruin, voeg indien nodig exra olijfolie toe.
Snijd intussen de wortels en de knolselderij in blokjes van 2 cm.
Schep ze met de hele uien, de tijm en de laurierblaadjes in de pan en roerbak op middelhoog vuur 5 minuten, tot de groenten zacht worden.
Roer de paddestoelen en de tomatenpuree erdoor en bak ze 2-3 minuten.

Schenk de rode wijn erbij, schraap de bodem van de pan met een pollepel af om te deglaceren.
Voeg de bouillon toe en breng de vloeistof aan de kook, temper het vuur en laat alles enkele minuten sudderen.
Doe het vlees weer in de pan en roer tot al het vlees onder de vloeistof staat.
Doe het (?) deksel op de pan en zet hem 2 1/2 uur in de oven, of tot het vlees helemaal gaar is.

Proef even en strooi de gehakte peterselie over de stoofpot.
Alle ingrediënten in huis gehaald. Morgen lekker sudderen.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 31 december 2006 @ 15:11:42 #70
71610 Black-Hole
Deep in my soul
pi_44891763
Hier staat de hachee nu heerlijk te pruttelen, vlees valt al bijna uit elkaar alleen is het ietsjes droog. Vlees was net iets te mager denk ik. Hoe dan ook het wordt smullen vanavond met rode kool met veel appeltjes en aardappeltjes
pi_44892899
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 17:12 schreef golfer het volgende:

[..]

Alle ingrediënten in huis gehaald. Morgen lekker sudderen.
Ben zeer benieuwd wat jullie ervan vinden.
Doe je ook die andere gerechten erbij?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44892971
Nee, aardappelpuree
En we eten het 2 dagen
pi_44893000
quote:
Op zondag 31 december 2006 15:44 schreef Bluezz het volgende:
Nee, aardappelpuree
Oh, gewone? Of toch die met mosterd?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44894454
quote:
Op zondag 31 december 2006 15:45 schreef Oblivion het volgende:


Oh, gewone? Of toch die met mosterd?
Zelfgemaakte
Het ruikt heeeerlijk nu al, en de helft moet er nog door



Het staat in de oven, te pruttelen, te trekken, te garen en te geuren


Wortelen hadden ze niet meer
Dus maar een zakkie wortelschaafsel of hoe heet het erdoor gemikt.
En ook meer wijn !

[ Bericht 15% gewijzigd door Blues op 31-12-2006 16:55:38 ]
  zondag 31 december 2006 @ 16:57:18 #75
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_44895327
mmmmmm. ik ga het doen met een gourmet.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')