abonnement Unibet Coolblue
pi_43438929
Alweer deel 5 van discussiereeks over misschien wel de meest bizarre moordzaak in de Nederlandse geschiedenis!

Deventer Moordzaak voor dummies: boekhouder of klusjesman?
Donderdagavond 23 september 1999 wordt de zestigjarige - en schatrijke - weduwe Jaqueline Wittenberg met vijf messteken in de borst op bijzonder brute wijze vermoord. Haar boekhouder Ernest Louwes is hiervoor tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Wat deze zaak uniek maakt is het verloop van de veroordeling: Louwes werd vrijgesproken (2000), veroordeeld (2000), kwam weer vrij na het besluit van de Hoge Raad om de zaak te heropenen (2003) en werd toch opnieuw veroordeeld (2004).

Louwes heeft zijn onschuld altijd volgehouden, en na de laatste veroordeling zijn er ernstige vraagtekens gerezen bij de juistheid ervan. Louwes heeft een actief team van vrijwilligers, onder leiding van opiniepeiler Maurice de Hond, om zich heen verzameld die zich inzetten om de onschuld van Louwes aan te tonen. Zij geloven dat het Openbaar Ministerie door tunnelvisie en corruptie wordt geleid, en wijzen klusjesman Michaël de Jong en zijn vriendin Meike aan als echte dader. Anderen zeggen weer dat De Hond en consorten op hun beurt ook aan tunnelvisie leiden.

De veroordeling van Louwes, februari 2004
Over het algemeen werd aangenomen dat de heropening van de zaak zou leiden tot vrijspraak van Louwes, omdat de Hoge Raad had geoordeeld dat het eerdere bewijsmateriaal niet voldoende was om de verdachte te veroordelen. Het Openbaar Ministerie kwam bij de nieuwe rechtszaak echter onverwacht met nieuw bewijsmateriaal: een DNA-test. De met bloed besmeurde blouse van de weduwe was onderzocht en er werden zowel contactsporen als een bloeddruppel van Louwes op aangetroffen. Dit bewijs werd door de rechter als overtuigend genoeg aangemerkt om Louwes opnieuw te veroordelen.


Ernest Louwes verzet zich fel na zijn tweede veroordeling in 2004

Na de veroordeling van Louwes
Na deze veroordeling werd het team van vrijwiligers rond Louwes steeds groter en actiever. In 2005 ging Maurice de Hond zich actief met de zaak bemoeien, die in staat was om er veel media-aandacht voor te genereren. Maurice de Hond en consorten tonen aan dat er fouten zijn gemaakt tijdens het proces rond Louwes, en dat er geen serieus onderzoek is gedaan naar de mogelijkheid dat een ander de moord heeft gepleegd. Zelf is De Hond ervan overtuigd dat de klusjesman van de weduwe, Michaël de J., de moord heeft gepleegd. In zijn feitenrelaas 'Oordeel zelf', dat hij in juli 2006 publiceerde, probeert hij de betrokkenheid van de klusjesman bij de moord aan te tonen.

Juni 2006: het Openbaar Ministerie vindt nieuw bewijs, De Hond kraakt het bewijs
Het Openbaar Ministerie heeft na 2004 echter ook niet stilgezeten. De alamerende geluiden vanuit het kamp-De Hond heeft het OM doen besluiten om alvast een 'oriënterend vooronderzoek' te starten, met als doel uit te zoeken hoe geloofwaardig de veroordeling is. Dit was een unieke beslissing van het OM; nog nooit eerder is besloten tot een dergelijk onderzoek.

Hoewel dit aanvankelijk tot euforie leidde bij de pleitbezorgers van Louwes, sloeg de stemming om toen het OM in juni 2006 een tussentijds verslag uitbracht van het onderzoek. Uit nieuw DNA-onderzoek van de jurk bleek dat er nog meer DNA van Louwes (en van niemand anders) op de blouse is gevonden; enkele contactsporen zouden zelfs wijzen op 'delictgerelateerd gedrag'. De bewijzen van De Hond die zouden duiden op schuld van de klusjesman Michaël de J. werden door het OM als ongeloofwaardig bestempeld [bron].

De pleitbezorgers van Louwes hebben vervolgens onderzoek gedaan naar dit DNA-onderzoek. Zij kwamen tot de ontdekking dat de blouse jarenlang slecht bewaard is gebleven en dat er slordig mee om is gegaan door het Nederlands Forensisch Instituut [bron]. Deze ontdekking is breed uitgemeten door met name het NOS-journaal en de Volkskrant. Louwes' aanhangers vinden dat de blouse door de slechte behandeling ervan niet meer als bewijsmateriaal mag dienen.

Oktober 2006: het OM komt wederom met nieuw bewijs
In oktober 2006 publiceert het OM de eindconclusies van het voororiënterend onderzoek, waarbij weer nieuwe bewijzen worden gepresenteerd. Het OM doet onder andere verslag van een nieuw 'Y-chromosomaal'-onderzoek naar materiaal onder de nagels van de weduwe. Op deze nagels worden chromosomen gevonden die overeenkomen met die van Louwes. Het OM concludeert na dit oriënterend vooronderzoek dat Louwes terecht vastzit [bron].

Maurice de Hond en zijn aanhangers schieten dit bewijs ook af, en noemen het een 'nieuw konijn uit de hoge hoed'. Het Y-chomosomaal onderzoek hoeft volgens De Hond helemaal niet op delictgerelateerd gedrag te wijzen: volgens hem kan dit ook via normaal contact op de nagels terechtgekomen zijn. Daarbij wijst hij erop dat maarliefst 300.000 andere mannen in Nederland met soortgelijke Y-chromosomen rondlopen. Hij pleit er dan ook voor dat het gevonden materiaal ook wordt vergeleken met de chromosomen van Michaël de J.

Intussen is het team van vrijwilligers rond De Hond op nieuwe bewijzen gestuit die op de betrokkenheid van de klusjesman zouden wijzen. Zo vond hij een nieuwe getuige die een belastende verklaring aflegde voor Michaël de J. [bron]. Michaël de J. pikt de beschuldigingen van De Hond echter niet langer en sleept hem voor de rechter wegens 'smaad, laster, belediging en belaging'.

November 2006: het mes in het graf
In oktober 2006 doet Maurice de Hond in het programma Pauw & Witteman een bizarre mededeling. Hij komt met een opmerkelijke verklaring van de beheerder van de begraafplaats in Deventer die op twee manieren zeer belastend is voor de klusjesman:
  • De beheerder zegt dat de klusjesman een dag na de moord al sprak over de dood van de weduwe. Dit is opmerkelijk, omdat het lijk pas twee dagen na de moord werd gevonden. Dit zou duiden op daderkennis van de klusjesman.
  • De beheerder zegt dat hij de klusjesman op de begraafplaats heeft zien rondlopen met een zwart etui. Hij vermoedt dat hierin het moordwapen verborgen zat, en dat de klusjesman deze in een spleet onder de grafsteen heeft geschoven.

    De Hond huurt experts in uit Duitsland en deze concluderen door middel van proeven met een metaaldetector dat er inderdaad iets van metaal onder de steen verborgen ligt [video]. Dit zorgt voor een stortvloed van media-aandacht. Het Openbaar Ministerie verklaart echter dat het geen reden ziet om het graf te openen [bron]. Louwes stapt hierop naar de rechter en die beslist op 9 november dat het OM het graf moet opnenen onder toezicht van onafhankelijke experts [bron]. Onder grote media-aandacht voert het OM dit onderzoek dezelfde dag nog uit. Er wordt geen moordwapen gevonden; het signaal van de metaaldetector bleek te zijn veroorzaakt door stukken oud ijzer, waarschijnlijk van een oude kist.

    Het grafonderzoek lijkt funeste gevolgen te hebben voor de geloofwaardigheid van Maurice de Hond. Hj blijft zelf echter in de onschuld van Louwes geloven. Hij claimt dat de verklaring van de beheerder nog steeds erg waardevol is, omdat nu voor het eerst in een proces-verbaal is vastgelegd dat MdJ daderkennis had.

    Het nieuwe herzieningsverzoek
    De advocaat van Louwes heeft in juli 2006 een nieuw verzoek ingediend bij de Hoge Raad om de zaak te heropenen. De ontdekking van De Hond met betrekking tot het onzorgvuldig behandelen van de blouse speelt in dit herzieningsverzoek een centrale rol. De Hoge Raad beslist in november 2006 over een eventuele nieuwe heropening van de zaak.

    De algemene consensus onder experts die zich met de zaak bezighouden is echter dat het waarschijnlijk is geworden dat Louwes inderdaad de dader is. Toch wordt de kans redelijk groot geacht dat de Hoge Raad beslist tot heropening van de zaak, omdat het DNA-bewijsmateriaal op de blouse door de bevindingen van De Hond aan geloofwaardigheid heeft moeten inboeten.

    Links
  • De Deventer Moordzaak (Wikipedia)
  • Dossier Netwerk | Item Nova
  • Dossier Openbaar Ministerie
  • Dossier Peter R. de Vries
  • Peter R. de Vries: Louwes is de moordenaar
  • Nieuwsarchief Deventer Moordzaak
  • Geen Onschuldigen Vast
  • Weblog Maurice de Hond
  • Weblog Ernest Louwes

    Topic history
    Deventer Moordzaak #1 (met bijdragen van Sabine Louwes, de dochter van Ernest)
    Deventer Moordzaak #2 : Ernest L. onschuldig vast?
    Deventer Moordzaak #3: Louwes onschuldig vast?
    Deventer Moordzaak #4: DNA is toch voordeliger.
  • pi_43439011
    Toevoeging laatste nieuws:
    quote:
    ***************************************
    Klusjesman wil spreekverbod De Hond

    ***************************************
    ` Maurice de Hond moet een gedeeltelijk
    spreekverbod krijgen in de Deventer
    moordzaak.De advocaat van de klusjesman
    van de vermoorde weduwe Wittenberg zei
    dat in het radioprogramma Stand.nl.Hij
    overweegt een kort geding te beginnen.

    De raadsman wil dat De Hond zijn cliënt
    niet langer de moordenaar van de weduwe
    noemt.Volgens de opiniepeiler zit de
    veroordeelde Ernest Louwes ten onrechte
    vast voor de moord.De klusjesman is de
    echte dader,zegt De Hond herhaaldelijk.

    Eerder werd een kort geding afgeblazen,
    omdat De Hond daar publicitair profijt
    van zei te hebben.Dat wilde de advocaat
    niet.Er loopt al een bodemprocedure.
    ***************************************
    pi_43439077
    De zoon van Maurice gelooft ook nogal blind in het hele complot

    www.marcdehond.nl
    pi_43439397
    quote:
    Op vrijdag 10 november 2006 21:17 schreef Genverbrander het volgende:

    OP
    Compliment voor de OP! Jij maakt er wel werk van. Ik denk dat deze zaak je behoorlijk aangrijpt
    pi_43439460
    Op de één of andere manier past Louwes prima in het forensische profiel van een pyschopathische moordenaar. Ik denk ook dat ie het gewoon gedaan heeft.
    pi_43439526
    quote:
    Op vrijdag 10 november 2006 21:21 schreef SCH het volgende:
    De zoon van Maurice gelooft ook nogal blind in het hele complot

    www.marcdehond.nl


    Lekker ding
    pi_43439580
    quote:
    Op vrijdag 10 november 2006 21:31 schreef EchtGaaf het volgende:

    [..]

    Compliment voor de OP! Jij maakt er wel werk van. Ik denk dat deze zaak je behoorlijk aangrijpt
    Sja het loopt idd een beetje uit de hand met die OP. Hij is inmiddels zo lang dat ik me afvraag of iemand wel de moeite neemt om m te lezen.

    Maargoed.
    pi_43439971
    quote:
    Op vrijdag 10 november 2006 21:36 schreef Genverbrander het volgende:

    [..]

    Sja het loopt idd een beetje uit de hand met die OP. Hij is inmiddels zo lang dat ik me afvraag of iemand wel de moeite neemt om m te lezen.

    Maargoed.
    Ja daar moet je idd mee oppassen. Ik heb er zelf ook ervaring mee, je ziet dat het topic duidelijker moeizamer opstart....
    sindsdien doe ik het ook beknopter....

    Maar hoe dan ook, ik vind het wel mooi om te zien hoe je voor de zaak staat. Ik heb zo weer een ander topic die mij weer raakt, zoals ieder die wel heeft...

    ps wel triest dat die Marc de Hond ernstig gehandicapt is....
    pi_43440574
    quote:
    Op vrijdag 10 november 2006 21:35 schreef Genverbrander het volgende:

    [..]

    [afbeelding]

    Lekker ding
    Nee, ik ken hem en ik vind het een engerd, een ongelooflijke aansteller en gladjanus, hij presenteert bij Caz en zit in een rolstoel.
    pi_43440619
    quote:
    Op vrijdag 10 november 2006 21:51 schreef EchtGaaf het volgende:

    ps wel triest dat die Marc de Hond ernstig gehandicapt is....
    Is ook weer iets met een mogelijke fout van het ziekenhuis waar de familie De Hond een enorme zaak van heeft gemaakt. Op zich logisch en terecht maar het heeft ook wel weer die schijn van fanatisme en slachtofferisme. Ik verbind het maar steeds aan de tragedie die deze familie verbindt met de WOII. Alsof ze nog steeds onrecht wordt aangedaan en als het niet hen zelf betreft dan zoeken ze wel iemand.
    pi_43441664
    quote:
    Op vrijdag 10 november 2006 22:14 schreef SCH het volgende:

    [..]

    Is ook weer iets met een mogelijke fout van het ziekenhuis waar de familie De Hond een enorme zaak van heeft gemaakt. Op zich logisch en terecht maar het heeft ook wel weer die schijn van fanatisme en slachtofferisme. Ik verbind het maar steeds aan de tragedie die deze familie verbindt met de WOII. Alsof ze nog steeds onrecht wordt aangedaan en als het niet hen zelf betreft dan zoeken ze wel iemand.
    ik had begrepen dat het ziekenhuis de schadevergoeding uit zichzelf had betaald.
    pi_43441730
    quote:
    Op vrijdag 10 november 2006 22:55 schreef Genverbrander het volgende:

    [..]

    ik had begrepen dat het ziekenhuis de schadevergoeding uit zichzelf had betaald.
    Ik weet het niet precies maar het is een vrij langdurige geschiedenis geweest met veel gedoe.
    Ik ken niemand die die Marc de Hond mag, zelden zo'n arrogante lul meegemaakt. Maar ja, als je al miljonair bent op je 21e ofzo.
    pi_43454727
    quote:
    Op vrijdag 10 november 2006 19:34 schreef Arcee het volgende:

    [..]

    Heb er geen énkele reden voor.

    Overigens gaat het mij niet om de eventuele schuld van MdJ, maar om de onschuld van Louwes.
    Nou dan zijn wij wat mij betreft uitgepraat. Als je echt geen enkele reden ziet, ben je of stekeblind, of je was er zelf bij.
    *verwijderd door Admin*
    pi_43455840
    Maar als ie het echt gedaan zou hebben die Louwes heeft ie een knap staaltje liegwerk achter de rug. Dan val je snel door de mand zou je zeggen.
      zaterdag 11 november 2006 @ 22:39:20 #15
    61944 Freeflyer
    Vallen doet geen pijn...
    pi_43464544
    het is en blijft zoeken naar een speld in een hooiberg. ik vindt het vreemd dat het OM gedwongen moet worden om onderzoek te doen. de waarheid behoort het belangrijkste te zijn wat je na kunt streven. juist van het OM mag je dat verwachten.

    wie het gedaan heeft weet ik niet alhoewel de klusjesman wel de schijn tegen heeft als hij in het testament genoemd staat.

    tevens TVP
    Neerkomen wel!
    pi_43468309
    quote:
    Op zaterdag 11 november 2006 16:06 schreef JanJanJan het volgende:

    [..]

    Nou dan zijn wij wat mij betreft uitgepraat. Als je echt geen enkele reden ziet, ben je of stekeblind, of je was er zelf bij.
    het spijt me maar ik zie ook geen enkele reden om het vonnis te herzien. En ik ben niet stekeblind of er zelf bijgeweest

    De bewijzen tegen Ernst Louwes zijn wettig en overtuigend IMHO (en dat van de rechters die hem veroordeeld hebben).

    Er is nu zelfs nog meer bewijs dan toen hij veroordeeld werd.

    Behalve geruchten en onbewezen verdachtmakingen zijn er geen bewijzen dat Louwes de daad niet begaan zou hebben.
    you can't free a fish from water
    pi_43470667
    Ik snap werkelijk niet hoe het kan dat mensen hier genoegen nemen met een uitspraak die is gebaseerd op zulk rampzalig onderzoek. Wat is er met de kritische burger gebeurd?
    pi_43473989
    quote:
    Op zondag 12 november 2006 10:29 schreef Genverbrander het volgende:
    Ik snap werkelijk niet hoe het kan dat mensen hier genoegen nemen met een uitspraak die is gebaseerd op zulk rampzalig onderzoek. Wat is er met de kritische burger gebeurd?
    Tja, het is niet vlekkeloos gegaan maar rampzalig Het proces is wel eerlijk verlopen en het houdt ergens op. Maar als besloten wordt om het te heropenen, dan is dat ook prima.
    pi_43474598
    quote:
    Op zondag 12 november 2006 13:18 schreef SCH het volgende:

    [..]

    Tja, het is niet vlekkeloos gegaan maar rampzalig Het proces is wel eerlijk verlopen en het houdt ergens op. Maar als besloten wordt om het te heropenen, dan is dat ook prima.
    Het is waarschijnlijk dat een niet-vlekkeloos onderzoek ook tot niet-vlekkeloze resultaten leidt. In de wetenschap zou zoiets toch nooit worden geaccepteerd. Als collega-onderzoekers erachter komen dat het onderzoek ondeugdelijk is uitgevoerd dan wordt je gelyncht en niet meer serieus genomen. En terecht. Ik wil dan ook dat de zaak wordt heropend en dat de verantwoordelijke slechte rechercheurs de laan uit worden gestuurd.

    Er staat voor het eerst sinds tijden weer eens een interessante bijdragen op het weblog van Maurice:
    quote:
    60 rechercheurs

    Vorige week heb ik een hele interessante ontmoeting gehad met circa zestig rechercheurs.

    Ik ben benaderd door een afdeling die verantwoordelijk is voor de opleiding en kwaliteitsbewaking van rechercheurs ergens in Nederland. Het idee was om tot een soort confrontatie te komen tussen mij en circa zestig rechercheurs. Mijn opdracht was ze als buitenstaander te confronteren met mijn bevindingen in het kader van de Deventer Moordzaak en dat men op basis daarvan gevolgtrekkingen kon maken over de eigen werkwijze van nu en in de toekomst. (Al eerder heb ik een vergelijkbare lezing gegeven aan studenten op het terrein van forensisch technisch onderzoek).

    De afspraak was dat de deelnemers "Oordeel Zelf" vooraf zouden doornemen. Daarnaast heb ik circa anderhalf uur de informatie gepresenteerd die sinds juni bekend is geworden. Het is een Powerpointpresentatie geworden die jullie hieronder aantreffen (het heeft niet de pretentie gehad compleet te zijn, het was meer erop gericht als achtergrond van mijn toelichting).

    Men kon vragen stellen en dat werd uitgebreid gedaan. En er was een forum dat zowel vragen aan mij stelde als onderling discussieerde. In totaal duurde de bijeenkomst meer dan 3.5 uur en mijn respect voor de integriteit en inzet van deze beroepsbeoefenaren is hierdoor duidelijk toegenomen.

    Het overgrote deel van de aanwezigen had Oordeel Zelf bestudeerd en stelden interessante vragen. Er was 1 conclusie die door iedereen ter plekke werd gedeeld: het was hen volkomen onbegrijpelijk waarom MdJ in die eerste vier weken niet als verdachte is aangemerkt, geen uitgebreid technisch onderzoek gedaan in het huis van MdJ, en ook niet MdJ en Meike intensief zijn verhoord. Het proces dat daarna is ontstaan (het niet erkennen van de fouten en vervolgens de informatie helemaal naar de eigen hand zetten) werd door velen als zodanig herkend.

    Dus mede namens de zestig rechercheurs stel ik de vraag aan het OM en aan iedereen die op deze site denkt dat Louwes de dader is. Waarom is de eerste vier weken MdJ nooit als verdachte aangemerkt? (Mogelijke aanwijzingen tegen Louwes komen pas rond 23 oktober beschikbaar, 1 maand na de moord).
    pi_43474702
    Wat vind je interessant aan die bijdrage? Ik zie De Hond alles in zijn eigen straatje lullen, kan echt niet meer tegen zijn volhardende gelijk.
    pi_43474756
    quote:
    Op zondag 12 november 2006 13:43 schreef SCH het volgende:
    Wat vind je interessant aan die bijdrage? Ik zie De Hond alles in zijn eigen straatje lullen, kan echt niet meer tegen zijn volhardende gelijk.
    Ik kan er ook steeds slechter tegen. Waarom ik deze wel aardig vond is omdat ik het een super goed initiatief vind van de recherche om hem uit te nodigen. Ik vind dat erg bemoedigend en het geeft aan dat gelukkig niet alle rechercheurs zulke idioten zijn als degenen die de Deventer Moordzaak hebben afgehandeld.
    pi_43474859
    quote:
    Op zondag 12 november 2006 13:45 schreef Genverbrander het volgende:

    [..]

    Ik kan er ook steeds slechter tegen. Waarom ik deze wel aardig vond is omdat ik het een super goed initiatief vind van de recherche om hem uit te nodigen. Ik vind dat erg bemoedigend en het geeft aan dat gelukkig niet alle rechercheurs zulke idioten zijn als degenen die de Deventer Moordzaak hebben afgehandeld.
    Maar natuurlijk zijn het niet allemaal idioten. Ook die in Deventer niet. Er zijn fouten gemaakt maar het wordt nu wel erg op de persoon gespeeld door van alle kanten mensen te beschuldigen. Dat vind ik het zwakke van De Hond en daardoor heb ik het gevoel dat deze zaak helemaal verkloot is.
    pi_43480472
    quote:
    Op zondag 12 november 2006 02:02 schreef Rammstein68 het volgende:

    [..]

    het spijt me maar ik zie ook geen enkele reden om het vonnis te herzien. En ik ben niet stekeblind of er zelf bijgeweest

    De bewijzen tegen Ernst Louwes zijn wettig en overtuigend IMHO (en dat van de rechters die hem veroordeeld hebben).

    Er is nu zelfs nog meer bewijs dan toen hij veroordeeld werd.

    Behalve geruchten en onbewezen verdachtmakingen zijn er geen bewijzen dat Louwes de daad niet begaan zou hebben.
    Hee psst, wij zijn het eens hoor!
    Ik ben altijd van mening geweest dat het Louwes was, en dat heb ik hier ook altijd kenbaar gemaakt.
    *verwijderd door Admin*
    pi_43480533
    quote:
    Op zondag 12 november 2006 10:29 schreef Genverbrander het volgende:
    Ik snap werkelijk niet hoe het kan dat mensen hier genoegen nemen met een uitspraak die is gebaseerd op zulk rampzalig onderzoek. Wat is er met de kritische burger gebeurd?
    Ook met een slecht onderzoek kan je tot de juiste conclusie komen.

    Als Nederland wereldkampioen voetbal zou worden met rampzalig spel hoor je ook niemand.....
    *verwijderd door Admin*
    pi_43480649
    quote:
    Op zondag 12 november 2006 17:03 schreef JanJanJan het volgende:

    [..]

    Ook met een slecht onderzoek kan je tot de juiste conclusie komen.

    Als Nederland wereldkampioen voetbal zou worden met rampzalig spel hoor je ook niemand.....
    mij wel. Ik vond het meer dan terecht dat marco naar huis werd gestuurd van de zomer. Had het verschrikkelijk gevonden als een team met dat matige spel kampioen was geworden.

    Maar hoe dan ook weten we dus niet of de juiste conclusie getrokken is. Dat weet zelfs jij niet, Jan3.
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')