abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_43250025
Ik heb een rijtjes huis, waar ik wel een kelder onder zou willen hebben. Qua ingang zou dat prima kunnen. Nou weet ik er verder niks van af, en vroeg ik me af of er hier mensen zijn die dat wel is hebben laten doen.
het lijkt me best interessant, om gewoon een extra verdieping, misschien een halve, bij je huis te hebben. Je kunt deze verdieping gebruiken ter opslag of gewoon als werk-ruimte oid, in elk geval is het waarschijnlijk bij iedereen wel welkom. Toch zie je relatief weinig kelders meer in huizen (vind ik dan).

Ervaringen?:)
pi_43250127
Wordt erg moeilijk, neem dat van mij aan...

Ten eerste zeg je dat je in een rijtjes huis woont, dus de fundering waarop je huis nu gebouwd is deels gedeeld met je buren lijkt mij.

Dan komt dat je een kelder onder je huis wil, je moet als het ware dus de fundering uit gaan graven(want je wil omlaag) en daaronder de kelder aanleggen. eenmaal aangelgd, moet je zorgen dat de fundering van de kelder dus sterk genoeg is voor :
a) kelder zelf
b) het bovenliggende huis
c) evt. restkrachten welke via (gedeelde) fundering van de buren op de jouwe rust.

T kan wel( alles kan ) maar het gaat heeeeeeeel veel euro's kosten ben ik bang. Kan je beter een verdieping op je huis zetten gaat makkelijker en kost minder
pffff je huis verbouwen valt (nog) niet mee :P
pi_43250155
Let op zaken als grondwaterpeil en fundering.
Je fundering moet voldoende ondergrond hebben om steun te behouden. Verder moet je dus nagaan hoe hoog het grondwater staat na een regenbui, en wat het permanente peil is.

In mijn studentenwoning hadden we na een echt fikse regenbui weleens een vochtige vloer. Bij een studiegenoot dreven de banken dan in de kelder.

Let op electra: je kan geen standaard wandcontactdozen plaatsen, en je moet rekening houden met een vochtigheidsgraad. Dit heeft invloed op de hoogte van de electra en de (spat)waterdichtheid.
Andere zaken: het kan zijn dat er zomaar een TV-kabel of PTT-kabel onder je huis doorloopt (afhankelijk van de ouderdom) waar ook je buren gebruik van maken. Die kan je dus niet zomaar doorknippen of omleiden.
pi_43253483
Was pas ook een serie docu's over (Ned1, uitzendinggemist.nl), was dan wel een erg grote kelder maar principe lijkt me hetzelfde, kijk die eens zou ik zeggen en dan bedenk je je wel vrees ik.
  zondag 5 november 2006 @ 10:27:50 #5
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_43253564
Er was toch ooit al eens iemand die dit wilde doen of heeft laten doen hier...
Damn, ik ga even nadenken over wat de TT zou kunnen zijn.
***
pi_43255070
= rotzooi
Banzai
Ben er zo blij mee echt waar, eerlijk, ben er zo blij mee ....(BertVisscher)
pi_43255646
Iig niet zelf gaan graven, dat zullen de buren je niet in dank afnemen

Alle bezwaren die al opgenoemd zijn kunnen worden opgelost, maar aan alles hangt een prijs, en de vraag is of je zoveel punica's over hebt voor een relatief donkere ruimte onder je huis.

Waarschijnlijk is het eenvoudiger en minder kostbaar om het niet onder je huis maar onder de tuin te doen. Maar dat lijkt me weer niet praktisch. De goedkoopst eoplossing is was bovengronds uitbouwen.

In alle gevallen zou ik zeggend at een rijtjes huis bijna nooit de investering van een kelder waard is. Verhuizen is economisch gezien interresanter.
  zondag 5 november 2006 @ 12:28:03 #8
30511 Mappy
Piramide van Austerlitz
pi_43255824
quote:
Op zondag 5 november 2006 10:21 schreef DanJIE het volgende:
Was pas ook een serie docu's over (Ned1, uitzendinggemist.nl), was dan wel een erg grote kelder maar principe lijkt me hetzelfde, kijk die eens zou ik zeggen en dan bedenk je je wel vrees ik.
Goed kijkvoer inderdaad. Het programma was de 2006-serie van De verbouwing, door Frans Bromet.
Je moet altijd even aan die man wennen, maar hij zet 't vrij netjes neer

Dit gaat wel over een kelder in de achtertuin, waarna het huis uitgebouwd wordt boven de kelder. Iets minder riskant dan direct onder je huis gaan graven

uitzendinggemist overzicht van de afleveringen
pi_43263108
Er zijn verschillende manieren om een kelder aan te leggen.

* Prefab betonnen bak laten zakken; is de meest toegepaste manier en deze kun je ook in de 2006 serie van De Verrbouwing zien. Er wordt een groot gat gegraven met damwanen en bronbemaling. In het grote gat wordt met een kraan de vloer en de wanden er in geplaatst. Met lijm worden dee aan elkaar gemonteerd. Deze manier is alleen mogelijk als er nog geen bebouwing is of de gehel vloer en b.v. devoorgevel er uit zijn om de grote betonnen platen er in te kunnen krijgen. Ook de bronbemaling is erg duur en zeer sikant als het naast of onder huidige bebouwing moet gebeuren. Door de bemaling en het grote gat kunnen de wanden instorten of de huidige fundering inzakken.

* Ter plaatse sorten van een betonnen bak; hetzelfde als hier boven er wordt een giga groot gat gegrven waar een bekisting is wordt getimert. Deze bekisting wordt volgestort. Geburende de werkzaamheden is er bronbemaling nodig en alle risico's van hierboven zijn aanwezig gedurende een veel langere tijd.

* Onderwater storten; Er wordt een gat gegraven van exact de buiten afmetingen van de kelder wanden. Afhankelijk van het grondwater pijl wordt water in het gat gespoten die dezelfde hoeveelheid heeft als het zand wat verwijderdt wordt. Als het gat voldoende diep is wordt een werkvloer van beton gestort op de bodem. (Beton hard uit door een chemische reactie met water niet met lucht) Hierna wordt de wanden gestort het water verwijdert en een definitieve gewapende vloer gestort. Door de druk van het water is er nauwelijks risico op intorten en verzakken. Een bronbemaling en vergunning voor bemaling is tevens niet nodig. Het nadaeel is dat er bijna geen bedrijven zijn die dit uitvoeren omdat er standaard met de eerst genoemde methode wordt gewerkt. Offshore wordt wel opdeze manier gewerkt met het verschil dat tevens alle wapening en bekisting onderwater door een duikteam gelast wordt wat het daar erg duur maakt. Voor eenkjelder hoeft dit niet en is het tevens de goedkoopste manier.

* De manier waarop vroeger kelders gebouwd werden; Dit lijkt een beetje op een berlinnerbouwmathode. Eerst wordt een stuk van b.v. 50cm afgegraven van exact de juiste buitafmetingen van de kelder. Rondom wordt een frame van houtenbalken getimmerd waarachter houtenplanken passen. Deze planken worden een aantal cm in de grond geslagen waarna er weer wat dieper gegraven wordt dan wroden de planken weer wat dieper geslagen en weer afgegraven. Als er weer een stuk dieper gekomen wordt wordt er een 2de of 3de houten frame gebouwd die de zijwaardedruk opvangen. Als er op de juiste diepte gekomen is worden er dieren huiden tot een groot zeil gemaakt die (evt op het grondwater) op de bodom komt en een stuk tegen de wanden aan komt (nu gebruiken we daar kunstoffolie voor). Op het vel worden allemaal stenen gelegt die de fundering van de vloer gaan vormen (en waardoor het vel gaat zinken onder het grondwater peil). Daarna worden er muren en de vloer op gemetselt waarbij de specie watervast gemaakt wordt door toevoegingen. Er is hier weinig kans op instortingen en verzakkingen. De houten planken en frames blijven allemaal zitten alleen de schoren en drukbalken worden verwijderd naarmate het metsel werk vordert. Deze manier is zeer arbeits intensief en wordt daarom niet meer toegepast.
pi_43263441
In aanvulling op Tnimble : heb je al eens gekeken via goochel bij kelder maken ?
Om een indruk te krijgen...

kwist ook niet dat het zo makkelijk kan zijn : goochelen bedoel ik.
  zondag 5 november 2006 @ 20:04:33 #11
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_43269358
In aanvulling op andere reacties is een kelder in de tuin de meest realistische oplossing.

Buiten het kostenplaatje zul je op andere moeilijkheden stuitten. Bedenk eens hoe de gemeente zal reageren op je vergunningsaanvraag? Of je buren?

Wil je extra ruimte hebben welke ook effectief goed gebruitk kan worden? Doe het dan op het dak, dan heb je nog licht ook.
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_43278777
Heb hier nog een leuke site over kelderbouw met veel tips en bekijk ook even het tekenwerk en hoe kelders word gemaakt.
Je kan ook een kelder laten maken direct aan de achterkant van jou huis , waar je nu denk ik een terras hebt.
Zelf heb ik een kelder van 5 x 5 meter onder de garage laten bouwen.

Hier de link: www.kelderbouw.nl
pi_43283653
quote:
Op zondag 5 november 2006 23:52 schreef jeanm51 het volgende:
Heb hier nog een leuke site over kelderbouw met veel tips en bekijk ook even het tekenwerk en hoe kelders word gemaakt.
Je kan ook een kelder laten maken direct aan de achterkant van jou huis , waar je nu denk ik een terras hebt.
Zelf heb ik een kelder van 5 x 5 meter onder de garage laten bouwen.

Hier de link: www.kelderbouw.nl
Bij dat bedrijf werkt een oud klasgenoot van mij, en ik heb met hem nog redelijk vaak contact, en hij heeft regelmatig mensen aan de lijn die een kelder onder een bestaand huis willen hebben, en nadat hij heeft voorgerekend wat het gaat kosten, en wat de risico's zijn, haakt iedereen af op het originele plan, en passen ze het aan, naar bijvoorbeeld een kelder in de tuin.
pi_43295083
Bij m'n ouders in de straat zijn er toch zeker al 5/10 kelders aangelegd in de loop van de jaren, allen volgens door onderwater storten.
pi_43299815
hmm dat valt me wel ff tegen...helaas heb ik vrijwel geen tuin, dus dat zit er helaas ook niet in ben ik bang.
En hoe zit het dan met een kleinere ruimte, dus niet over het hele huis een kelder graven, maar bijvoorbeeld maar 1/3e?
Voor grondwater hoef ik niet bang te zijn, ik woon op een behoorlijk hoge "berg" (70 meter ofzo) in de bossen Regenwater is loopt volgensmij ook zo naar beneden...

Misschien is contact opnemen met een bedrijf dat er in gespecialiseerd is, en een offerte laten maken M'n oom heeft zelf ook een kelder gemaakt onder zn (rijtjes)huis, maar dat was 30 jaar geleden en eerlijk gezegd zou ik het zelf niet aandurven, alleen al ivm de verzekering
pi_43300179
quote:
Op maandag 6 november 2006 16:55 schreef -roys- het volgende:
Bij m'n ouders in de straat zijn er toch zeker al 5/10 kelders aangelegd in de loop van de jaren, allen volgens door onderwater storten.
Welk bedrijf heeft dat gedaan? Een aantal straten verder op bij mij in de buurt heeft een woningbouw dit een jaar of 10 geleden gedaan onder toen 80 jaar oude rijtjes woningen.
pi_43300249
quote:
Op maandag 6 november 2006 19:11 schreef FireFoz het volgende:
hmm dat valt me wel ff tegen...helaas heb ik vrijwel geen tuin, dus dat zit er helaas ook niet in ben ik bang.
En hoe zit het dan met een kleinere ruimte, dus niet over het hele huis een kelder graven, maar bijvoorbeeld maar 1/3e?
Voor grondwater hoef ik niet bang te zijn, ik woon op een behoorlijk hoge "berg" (70 meter ofzo) in de bossen Regenwater is loopt volgensmij ook zo naar beneden...

Misschien is contact opnemen met een bedrijf dat er in gespecialiseerd is, en een offerte laten maken M'n oom heeft zelf ook een kelder gemaakt onder zn (rijtjes)huis, maar dat was 30 jaar geleden en eerlijk gezegd zou ik het zelf niet aandurven, alleen al ivm de verzekering
Grondwater is opzich geen probleem en zelf een pro als het om grondstabilitiet gaat. Het probleem zit in droge gebieden waar opeens het grondwaterpeil stijgt (of daalt) waar de constrcuties niet op berekent waren (in geval van een kelder geen waterdichte afwerking)

Zelf graven i zker goed te doen als je weet hoe en daar goede (voor jouw situatie toegespitste) informatie em tekeningen hebt.Het dure van een kelder is het grondwerk en bronbemalingen. De laatste is alleen bij drogebak bouw (prefab of terplaatse gestort beton) in combinatie met vochtigegrond. Vochtige grond betekent is niet direct grondwater wat veel dieper kan zitten.
pi_43302432
die bronbemaling kost volgens mij echt niet zoveel. Hebben het een tijd geleden zelf nodig gehad ook ivm kelder bouwen. Maarja, dat ligt maar net aan de grootte van je kelder.

Hier wat foto's van onze kelder:

Bemaling


Kuil


Wapening leggen


Wanden 1


Wanden 2


Begane Grondvloer

In totaal 350m², en er was één grote zuigerpomp nodig, en nog een kleinere. En het grondwater stond ongeveer een meter onder peil, en er is 2 meter afgegraven onder peil (kelder komt boven peil uit, aangezien de begane grond op 1,20m + ligt).
pi_43302485
Je moet trouwens inderdaad erg opletten met ter plekke gestort beton. Bij een staande naad in de wand hebben we last van lekkage. Bij de aansluiting vloer-wand niet, maar dat is ook goed opgelost (stalen kimplaat). Ook zitten er bij alle naden poreuze buisjes mee ingestort die ze bij eventuele problemen vol kunnen spuiten. Dat hebben ze bij onze wand dus ook moeten doen.

Beter is nog om de buitenzijde bij de naden te laten bitumineren.

Een kelder onder een bestaand huis moet je absoluut nooit doen. Het kost klauwen met geld, en je bent afhankelijk van je fundering, welke niet altijd de contouren van je huis volgt (je kan ook dragende muren binnenin hebben). Dat betekent dus vaak een erg kleine kelder.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')