![]()
Need for Speed, je vindt het wat, of je vind het niks. Eigenlijk behoor ik tot de laatste groep. Alleen met Need for Speed 2 heb ik me nog een poosje kunnen vermaken, maar daarna bleef het allemaal wat matig werk. Need for Speed Carbon speelt zich net als Most Wanted weer af in een stad. Jij bent de leider van één van de vier aanwezige gangs, en moet je eigen crew samen stellen om het zo op te nemen tegen de andere drie gangs. Hoe meer je wint, hoe meer wijken jouw territorium zal gaan kennen. Naast het racen in de stad worden de ultieme uitdagingen gehouden in de drie aanwezig Canyons.
Jouw gang zal een eigen soort auto gebruiken om de races in te verrijden. Zo heb je de American Muscle-class, de Tuner-class en de Exotic-class. Zo zullen de sterke Amerikaanse auto's het snelst optrekken, terwijl de exotische wagens het vooral moeten hebben van de topsnelheid. In totaal zal Carbon 50 gelicenseerde auto's bevatten welke je elk op diverse mogelijkheden kan tunen, zodat geen auto hetzelfde zal zijn wanneer je de strijd online zal op zoeken.
I heard you're back in town...
Carbon brengt ons alle klassieke racetypes weer terug: Sprint, Drag, Circuit en Drift. In de demo welke gisteren op Xbox Live is verschenen krijgen we slechts de beschikking over twee van deze races, te weten Circuit en Drift. In Circuit nemen jij en een medegangster het op tegen een aantal andere racers. In totaal doen er hier vier teams mee, met elk twee auto's. Zodra jij of je teamgenoot wint, dan heb je ook de race gewonnen. Leuk detail hieraan is dat je de hele tijd wordt toegejouwd door je teamgenoot, die verteld hoe de situatie achter je is, en wat hij van jouw rijstijl vindt.
Drift daarentegen speel je helemaal in je eentje. Jij krijgt twee ronden de tijd om een zo hoog mogelijke score neer te zetten. De punten verdien je door te blijven driften. Hoe hoger de snelheid, en hoe dichter langs de kant je gaat, hoe vaker je puntentotaal wordt verdubbeld. Dit rondje bestaat allemaal uit diverse korte en snel op elkaar volgende borten om zo meer uitdaging te creëeren. Aan het eind van de rit wordt gekeken welke coureur van de vier bendes het beste is gebleken.
Heb je beide uitdagingen gewonnen, dan unlock je de, uit Japan-gehaalde, Canyon Duel tegen Kenji. Dit is het best te vergelijken als een kat-en-muis spel, maar dan met auto's. In het eerste gedeelte moet jij in het spoor blijven van Kenji, om in het tweede gedeelte juist weg te lopen bij deze Aziaat. Behaal jij meer punten dan Kenji, dan win jij.
... now I wanna hear you gone!
Klinkt allemaal leuk en aardig, maar in theorie is het het allemaal net niet. Flitsende bolides, veel tuning aan de wagens, en een hele stad om te verkennen. Het wordt allemaal teniet gedaan door de beroerde controls die het spel kent. Je auto glijdt meer dan dat hij rijdt, en vooral bij het onderdeel Drift is het gevoel van autorijden al helemaal verdwenen. Het deed mij eerder denken aan de Icerally uit Rallisport Challenge 2. Je auto glijdt alle kanten op, en de kleinste beweging aan het stuur resulteert al in een gigantische drift.
Verder is het ook leuk dat Electronic Arts Duplo City heeft nagebouwd. De complete stad ziet eruit als plastic, en de auto's lijken wel Dinky Toys. Hiermee bedoel ik niet dat het spel er grafisch niet uit ziet. Integendeel, alles ziet er wel heel mooi uit enzovoort, maar het glimt allemaal net wat teveel. Compleet beschadigde auto's zien er nog uit alsof ze net bij Spyker van de band afrollen, en elke personage in de game heeft een rasechte babyface.
Need for Speed: Dinky Toy
Het is dat je auto's er beschadigt uit zien tijdens en na het racen, want enig invloed heeft het dus totaal niet op de gameplay. De gebarsten ruiten, de strepen over de auto en de deuken die overal zijn gekomen hebben totaal geen invloedt op de rijstaal. De auto blijft glijden over de weg, en elk gevoel van realisme ontbreekt aan het spel. Een arcade racer te voeten uit, maar dat is iets wat we altijd al hebben geweten bij de naam Need for Speed.
Om dat arcade gevoel te versterken kent je auto twee speciale features, namelijk Nitrous (B-knop) en de Speedbreaker (X-knop). Met de Nitrous krijgt je auto een boost, waardoor hij enkele seconden sneller kan rijden. Dit valt echter niet echt op. Je bent wel iets sneller dan de andere deelnemers, maar je kan er niet echt je voordeel uit halen. De Speedbreaker daarentegen zorgt ervoor dat alles en iedereen rondom je langzamer gaan rijden. Jijzelf natuurlijk ook, en je beweegt je in een soort van bullet-time effect door de straten. Dit alles komt nogal vreemd over, en je hebt niet echt het gevoel dat je op dat moment meer kan. Je speelt gewoon op een kwart van de normale snelheid, en ook het sturen gebeurt dus net zo traag.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Bron :
http://www.ownage.nlPlaatjes :
http://www.google.nl