abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:16:40 #1
64381 Achterhoekers_eerst
Als u alles op een rijtje hebt
pi_42987812


Met maar liefst vierduizend kilometer tussen het meest noordelijke en meest zuidelijke punt strekt Chili zich bijna uit van de tropen tot de poolcirkel. Door die geografische uitgestrektheid vormt het land een dramatische aaneenschakeling van uiteenlopende, uitgestrekte en vooral ook majestueuze landschappen. Extreem droge \'painted deserts\' in het noorden, vruchtbare valleien rond Santiago en desolate pampa\'s en uitgestrekte ijsvelden in Patagonie en vuurland.



In Chili wonen 15 miljoen mensen. Tweederde hiervan woont in de Centrale Vallei, in het midden van het land, en maar liefst een derde van het totaal in de hoofdstad Santiago. In Patagonië wonen maar weinig mensen. Araucania telt 23 inwoners per vierkante kilometer en het uiterste zuiden nog maar 1. Het noorden is even dun bevolkt.

Bevolkingsgroepen
70 procent van de Chilenen zijn mestiezen; mensen van gemengd indiaans/Europese afkomst. Ongeveer 20 procent van de bevolking is blank. Dit zijn in hoofdzaak afstammelingen van Europese kolonisten uit de 19e en 20e eeuw. Slechts 10 procent van de bevolking heeft puur indiaans bloed en alleen 150.000 personen tellende groep der Mapuches die rond Temuco leeft, heeft een eigen karakter weten te behouden.

De natuur is zo bont en divers als van landen met een noord/zuid lengte van 4000 km mag worden verwacht. Het noorden van Chili is een grootse aaneenschakeling van desolate woestijnen, prachtige kusten met eenzame stranden, onmetelijke zoutvlakten, wonderlijk gekleurde berggebieden en de op meer dan 4000 meter hoogte gelegen Altiplano met meren en vulkanen. De uitgestrektheid van Chili maakt het tot een ideale bestemming voor lange trektochten.

De officiële taal in Chili is Spaans. Daarnaast zijn er (met name op de Altiplano in het noorden) nog enkele kleine groepen indianen voor wie de moedertaal nog steeds indiaans is (meestal Aymara). Op plaatsen waar veel toeristen komen zijn meestal ook wel mensen te vinden die Engels spreken dus kennis van het Spaans is niet absoluut noodzakelijk.

Feiten en cijfers

• Oppervlakte: 756.946 km2 (18,2 x Nederland)
• Hoofdstad: Santiago
• Inwonertal: 15,5 miljoen
• Bevolkingsdichtheid: 20,6 inwoners per km2
• Godsdienst: Rooms-Katholiek (89%), Protestant (11%)
• Taal: Spaans
• Klimatologische gesteldheid: Van extreem droog en heet in het noorden tot koud en nat in het zuiden, met subtropische regios in het centrum.






[ Bericht 12% gewijzigd door UIO_AMS op 15-06-2015 15:49:14 ]
....hoedt u voor het domino-effect ! !
pi_42987969
En nu?
Ik zoek niet, ik vind.
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:23:38 #3
64381 Achterhoekers_eerst
Als u alles op een rijtje hebt
pi_42988037
Ik ga volgend jaar hiernaar toe op vakantie en zag dat er nog geen topic over Chili was.....bij deze wel en ik hoop dat er mensen zijn die ergens mee komen.......schnappie, had nog niet hier melding van gemaakt.
....hoedt u voor het domino-effect ! !
pi_43003870
Ik zit van 18 t/ 29 december in Chili, omgeving Santiago. Weet nog helemaal niks van Chili en ik zoek ook een leuke plek in een mooie omgeving om de kerst door te brengen (met mn pa). Tips?
  Moderator zaterdag 28 oktober 2006 @ 12:44:19 #5
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_43006959
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 16:23 schreef Achterhoekers_eerst het volgende:
Ik ga volgend jaar hiernaar toe op vakantie en zag dat er nog geen topic over Chili was.....bij deze wel en ik hoop dat er mensen zijn die ergens mee komen.......schnappie, had nog niet hier melding van gemaakt.
Inderdaad nog geen topic over gezien in onze landenlijst.

Eén van de landen die al jaren hoog op mijn lijstje van te bezoeken landen prijkt. Vooral het zuiden zou ik eens willen bezoeken.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_43015477
Ik ben er in januari geweest.
pi_43015591
Paar plaatjes van mijn vakantie:









pi_43021515
Met kerst voor minstens 3 maanden naar Chili
pi_43021576
Maar ben er ook 3,5 week in juli heen gegaan. Geweldig mooi land.
pi_43022833
Hmm ik ben vorig jaar ook in Chili geweest en het viel me zwaar tegen. Het zuiden is mooi, uiterste noorden en Paaseiland ook, voor de rest niets bijzonders. Het is er duur, hordes toeristen, en de mensen vond ik onsympathiek en vaak ronduit brutaal. Het woord 'service' kennen ze niet, pas als blijkt dat je (in het Spaans) op je strepen blijft staan komen ze in actie. De eindeloze politie- en douanecontroles tijdens busritten was ik na een tijdje ook meer dan zat.

De landschappen zijn fabelachtig mooi, maar de hordes toeristen die ze aantrekken bederven de sfeer. Waar je in Bolivia of Argentinie hooguit 2 minibusjes tegenkomt, moet je in Chili zoeken naar een parkeerplaats en loop je in kuddes van 500 man, echt niet normaal. Ik ben geen hippie die andere vakantiegangers verafschuwt, maar dit was gewoon niet leuk meer.

Chili is eigenlijk te vergelijken met West-Europa: veel dingen zijn netjes en goed geregeld, maar de prijzen zijn ook vergelijkbaar.

Buurlanden Bolivia en Argentinië zijn me stukken beter bevallen, en zelfs Peru was minder toeristisch. Tot zover mijn ervaringen met Chili. De landschappen zijn zeker de moeite waard, maar daarmee is ook alles gezegd,
Ik zoek niet, ik vind.
pi_43024000
Nou, dat herken ik dus totaal niet.
pi_43024305
quote:
Op zondag 29 oktober 2006 00:32 schreef k_man het volgende:
Nou, dat herken ik dus totaal niet.
Ik ook niet...
  zondag 29 oktober 2006 @ 01:35:27 #13
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_43025410
Ben alleen even in Torres del Paine geweest, maar dat vond ik wel heel erg mooi Vuurland is natuurlijk ook mooi, maar ik was toch blij de grens met Argentinie weer over te steken vandaag... Ook een stuk goedkoper indeed!
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  woensdag 1 november 2006 @ 09:24:29 #14
74506 Rebbedebje
Bedrijfspsycholoog
pi_43128868
quote:
Op zondag 29 oktober 2006 00:32 schreef k_man het volgende:
Nou, dat herken ik dus totaal niet.
Same here.
De mensen zijn er juist warm en vriendelijk.
Maar ik ben dan ook alleen maar 6 weken geweest en voornamelijk Santiago en omgeving.
Eén ding wat ik wel minder vond (en dat geld waarschijnlijk ook voor Argentinië enzo) er zijn zo weinig bomen.
Ik ben jaren terug in Costa Rica geweest en daar is de natuur prachtig, maar daar is San José weer een afknapper.
Dat kun je geen eens een stad noemen, Santiago weer wel.

Viva Chile, viva Bachelet
Op di 15 januari 2013 schreef Pharkus: Ik spit de flow op je radio,
als een eloquente heer, mijn diss doet geen zeer, mijn raps sucken dus, peace out, Pharkus.
Op di 26 maart schreef MultiBanaan: Holy crap, was dat gedicht van jou?!
  woensdag 1 november 2006 @ 10:22:30 #15
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_43130017
Wel grappig, Chili was destijds het laatste land dat ik bezocht en ik herken het wel een béétje. Na alle gescheld (van Latinos natuurlijk) op de arrogantie en onvriendelijkheid van Argentinië (wat ik totaal niet herkende daar) was Chili na een paar maanden Argentinië wel even een koude douche: we vonden alles vreselijk duur en de mensen erg kortaf (en vooral onverstaanbaar ). Er heerste in Chili toen ik er was wel een beetje een "lange neus tegen de rest van het continent"-sfeertje. Waar de Argentijnen door de hele crisis een beetje op hun plaats waren gezet, voelden de Chilenen zich even erg lekker in hun vel en dat resulteerde soms (reizende met een Peruaan) in niet overal even hartelijke mensen.

Natuurlijk was het ook gewoon een kwestie van wennen. We hebben uiteindelijk heel veel leuke, gezellige en hartelijke mensen ontmoet die helemáál niet zo waren. Veel gelachen, gedanst, uitgenodigd en gedronken...
Na maanden Argentinië smaakte het zeebanket buitengewoon, vond Santiago zeker ook z'n charme hebben (goed, het is geen BsAs ) en de landschappen zijn fenomenaal.
Zelf ben ik niet eens in het zuiden geweest, maar bijvoorbeeld Atacama, de geisers, de kopermijnen en sterren kijken vlakbij la Serena... wow!
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
pi_43204403
Ik heb familie wonen in Chile en ga er dan ook dit jaar weer heen. Het is 'duur' ja vergeleken met bolivia. Peru enz, maar kwa landschappen zul je het niet ergens anders vinden. Verder is het verstandiger [als je de toeristische trekpleisters wil bezoeken] om buiten het seizoen te gaan, dus voor December en na Februari. Ik ben bijna in alle parken in het zuiden geweest en meestal stonden we met 5 andere campeerders op een camping.

Verder zijn er honderden andere locaties [dus zonder toezicht, hotels horeca enz.] waar je fantastisch heen kan zonder toeristen tegen te komen. Je moet ze alleen wel weten te vinden
Rudeonline logic: "1km +1sec=1km/s"
"I don't know what your problem is, but I bet it's hard to pronounce.''
  dinsdag 2 januari 2007 @ 22:22:43 #17
9760 zwahiel
keihard de lekkerste
pi_44956003
*schop*

Ik zit er nu 8) Ik woon hier al 4 maanden (stage) en zit hier nog zo'n 6 weken voor ik weer naar Nederland terug verkas. Veel dingen herken ik wel die hier gezegd worden. Chili is niet bepaald goeiekoop. Ja als je hier een dagelijks leven hebt en je niet elke dag feest dan is het voor een Europeaan wel te doen ja. Sommige dingen zijn goeiekoop, zo eet ik elke dag een broodje (u kent ze wel, de vierdeel broodjes ) voor $500,- boter en ham erop. Niks van te zeggen. En ik snack regelmatig bij BigPan

Maar als je even in een ander land geweest bent dan valt Chili wel weer wat tegen. In Argentinië kon ik de mensen 1000x beter verstaan dan in Chili. De helft van de woorden verdwijnen hier binnensmonds en uitspraken hangen nogal samen met dialekten, ik kan mijn huisbaas bijvoorbeeld absoluut niet verstaan. Zijn vrouw daarintegen weer wel.

Het is ook wel logisch dat Chilenen een bepaalde houding hebben. Die moeten ze ook wel hebben. Ze hebben dat gedoe met Pinochet gehad en zijn erg afhankelijk van de buurlanden daarom heen. En dat willen ze eigenlijk niet zijn. Ze moeten alles importeren en leven eigenlijk alleen van hun koper opbrengsten. Want verdere winstgevende industrie die groot en wijdverbreiderd is, vind je hier ook niet echt.

Ik woon in Santiago, in Bellavista, oftewel Providencía. Wat mij voornamelijk tegenvalt is het uitgaan. Ik woon hier nu al een geruime tijd maar ik erger me nog steeds aan het uitgaan. Óf het is super duur en dan is 't ok, óf het is goeiekoop en Chileense 80's or regeaton ( ). Niks daar tussenin, ik vind het moeilijk te vinden in elk geval. En als je hier een tijdje zit ga je je ook ergeren aan de feestdagen en de familiesfeer. Bij een feestdag gaat iedereen naar de familie. 90% van alles is keihard dicht. Ook bars, café's en restaurants! Dat is erg vreemd voor als je dat niet gewend bent en zo kwam het ook met kerst voor dat we leuk thuis zaten met een afhaal Chinees omdat de rest niet open was, terwijl ons verteld werd dat het juist wel open was

Ik moet zeggen dat ik nog niet zoveel van het land gezien heb (deze keer, de vorige keer wel). Argentinië, natuurlijk Mendoza en wat Inca ruïnes, Valparaiso, Viña en wat meer naar het zuiden Lota, Conceptíon en Chilean. Binnenkort ga ik als het ff meezit een treinreis maken naar Puerto Montt.
En sterren kijken bij La Serena staat ook nog op het lijstje van te ondernemen zaken.

Tot nu toe vind ik het wel een heerlijk land. Bijzonder prettig is dat Chilenen dezelfde mentaliteit hebben als ik zelf, en dat dat 's een keertje géén wrijving opleverd Behalve bij sommige Europeanen (ik noem geen land maar *kuch* Dui *kuch* ts *kuch* land...).

Heeft iemand al eens de rondleiding op het Cemetaria Central gedaan? Ik ga binnenkort de Tur Nocturno doen, lijkt me wel spannend een spokentoch op een kerkhof van 86m2.
As a teacher I enjoy my holidays! 2010: 8 januari boarden @ Willingen | 23 april boarden @ Val Thorens | juli Spanje | 9-16 aug. Sziget festival | 26, 27, 28, 29 aug. 2010 34e Zomerparkfeest Venlo | december 2010 boarden Swiss
  woensdag 3 januari 2007 @ 10:28:24 #18
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_44965916
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 22:22 schreef zwahiel het volgende:
Ik woon in Santiago, in Bellavista, oftewel Providencía. Wat mij voornamelijk tegenvalt is het uitgaan. Ik woon hier nu al een geruime tijd maar ik erger me nog steeds aan het uitgaan. Óf het is super duur en dan is 't ok, óf het is goeiekoop en Chileense 80's or regeaton ( ). Niks daar tussenin, ik vind het moeilijk te vinden in elk geval.
Wat ik me vooral herinner van Santiago is dat je er fantastisch salsa kunt dansen. Heb met een jongen van daar een aantal leuke (en geen dure) salsatecas bezocht en dat was geweldig.
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  woensdag 3 januari 2007 @ 13:06:49 #19
74506 Rebbedebje
Bedrijfspsycholoog
pi_44969636
Toevallig Papagayo?
Op di 15 januari 2013 schreef Pharkus: Ik spit de flow op je radio,
als een eloquente heer, mijn diss doet geen zeer, mijn raps sucken dus, peace out, Pharkus.
Op di 26 maart schreef MultiBanaan: Holy crap, was dat gedicht van jou?!
  woensdag 3 januari 2007 @ 13:17:04 #20
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_44969974
Geen idee meer eigenlijk. Kan me er nog één herinneren waar je met een lift omhoog moest, maar de naam ?!
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  woensdag 3 januari 2007 @ 14:31:37 #21
9760 zwahiel
keihard de lekkerste
pi_44972158
Je kunt er idd goed salsa dansen ja, het is alleen zo vervelend als je Europeaan aan komt kakken zonder snelle pasjes

Ik ben helaas niet zo van de salsa, meer van wat electro muziek, dat valt helaas soms ver te zoeken. Maar zo nu en dan zijn er echt hele toffe feesten. Ik weet niet of je in Santiago in Ex-Fabrica geweest bent? Een ouwe fabriek omgebouwd tot discotheek, erg mooi en gaaf met zo'n heerlijk underground bijna New York achtig sfeertje.

Ik vind het alleen erg vervelend hoe de post hier werkt, dat is absoluut niet mijn systeem. Als verwende Nederlander verwacht je je post wel na een maand of zo, maar helaas. Ik wacht nog steeds op mijn chocoladeletter die toch alweer een dikke maand geleden verstuurd is. Evenals een brief waar ik al 2 maanden op wacht. Terwijl mijn adres toch echt klopt. Een brief naar mezelf duurde een kleine andere halve week

Hik, was het in Bellavista? Of in Barrio Brasil?
As a teacher I enjoy my holidays! 2010: 8 januari boarden @ Willingen | 23 april boarden @ Val Thorens | juli Spanje | 9-16 aug. Sziget festival | 26, 27, 28, 29 aug. 2010 34e Zomerparkfeest Venlo | december 2010 boarden Swiss
  woensdag 3 januari 2007 @ 14:36:25 #22
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_44972325
Dan moet je ook lessen nemen natuurlijk!
Naast heel leuk om te doen is het de perfecte manier om in veel LatijnsAmerikaanse landen mensen te ontmoeten. Gaat toch wat makkelijker dan op het gemiddelde electro-feest...

Wijk weet ik echt niet meer! Ben echt lukraak achter mensen aangelopen toen, en het is ook alweer 4 jaar geleden...
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  woensdag 3 januari 2007 @ 14:53:50 #23
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_44972903
Qua uitgaan/dansen, 6 en 7 januari is de Loveparade in santiago! Maar dat wist je waarschijnlijk al. Een belgische dame die ik heb leren kennen gaat er ook draaien, dj lola. Have fun
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  donderdag 4 januari 2007 @ 04:05:41 #24
9760 zwahiel
keihard de lekkerste
pi_44996570
Loveparade wist ik al ja, ik ben afgelopen nieuwjaarsnacht naar Club Old Boys geweest, hoog boven de stad feesten ook wel apart.

Hik, ik heb lessen genomen, maar het is echt niet mijn ding, het lukte gewoon niet. Wel idd wat mensen ontmoet ja
As a teacher I enjoy my holidays! 2010: 8 januari boarden @ Willingen | 23 april boarden @ Val Thorens | juli Spanje | 9-16 aug. Sziget festival | 26, 27, 28, 29 aug. 2010 34e Zomerparkfeest Venlo | december 2010 boarden Swiss
  donderdag 1 maart 2007 @ 00:45:52 #25
110654 Foeske
lives life, loves life
pi_46794501
Hoihoi,

Zoals jullie ook in het Argentinie-topic kunnen lezen ben ik vanuit Arequipa, Peru aan het uitzoeken wat ik allemaal nog meer wil gaan zien op dit prachtige continent. Ik wil binnen nu en twee of drie weken via Puno naar Bolivia reizen en daarna Argentinie, Uruguy, wellicht een stukje Brazilie en Chili zien. Ik heb een shoestring lonely planet te leen waar ik me wel wat warm kan gaan lezen, maar jullie als ervaringsdeskundigen, welke plekking in Chili moet ik volgens jullie gaan zien? Tijd is absoluut geen probleem, geld iets meer (in die zin dat ik niet naar paaseiland ga, maar dat ik ook niet echt krap bij kas zit).

Het idee is om vanuit Argentinie (Buenos Aires of wellicht zuidelijker) naar Chili te reizen. Het zuiden schijnt prachtig te zijn en daar wil ik dan eigenlijk ook wel heen. Maar kun je al die prachtige natuur ook zien zonder te kamperen (heb namelijk geen kampeerbenodigdheden, behalve een slaapzak)? Wat zijn andere must sees of must do´s?

Waarschijnlijk wordt Chili het eindpunt en reis ik vandaaruit terug naar Arequipa, maar als daar goede redenen voor zijn dan zou ik ook in Chili kunnen beginnen en de andere kant op reizen. Tips zijn welkom!

Alvast bedankt!
*´¨)
¸.· ¸.·´¨) Vrijwilligerswerk doen in Peru?
(¸.·´ (_.·´* Kijk op www.weeshuisperu.nl !
  donderdag 1 maart 2007 @ 11:51:40 #26
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_46801614
Ik ken zelf alleen het noorden van Chili. Ik was in het zuiden van Argentinie geweest en had wienig tijd meer over. Daarom gekozen om het voor Patagonië bij Argentinie te laten. Er kwam overigens nog wel bij dat Chili (toen, 2002) vele malen duurder was dan Argentinie. Volgens mij is het nog steeds een stukje duurder, dus misschien moet je dat meenemen in je overweging.

Ik had ook geen tent, en het was prima te doen om in het zuiden (van Argentinië dan) gewoon in kleine familiehotelletjes te slapen. Hostels heb ik niet zoveel gezien, maar het kan best zijn dat die er ook zijn.

Dat deel van mijn reis liep van BsAs naar Peninsula Valdez, Perito Moreno en Bariloche. Bij Mendoza ben ik de grens over gestoken naar Santiago, van daar naar Valparaíso, La Serena (sterren kijken), Chuquicamata (hele grote kopermijn) en Atacama.

Veel van de natuur-dingen die ik heb gedaan waren min of meer georganiseerd. Peninsula Valdez (walvissen en pinguins) is vrijwel altijd met een groepje en gids, zelfde geldt voor Perito Moreno (glaciar), tenzij je eigen vervoer hebt. Het betekent dat je in het dichtsbijzijnde dorp overnacht, daar een tour regelt, op stap gaat en 's avonds weer in je eigen hotelletje slaapt. Daar heb je dus geen tent voor nodig.
Veel mensen gaan ook naar Ushuaia, wat geweldig schijnt te zijn als je van wandelen houdt. Wellicht dat je daar wel wat aan een tent hebt, ik heb geen idee hoe zelfstandig die hikes verlopen daar.

In het noorden van Chili kan je Atacama niet overslaan natuurlijk: geweldig indrukwekkende landschappen. In San Pedro kun je fietsen huren om op eigen houtje de boel te verkennen en je kunt er ook tours boeken naar de geisers van El Tatio, wat ik ook heel stoer vond. Is ook een dagtrip trouwens. Sommige mensen gaan van hier ook naar de Lagos Colorados in Bolivia, maar als je toch van plan bent naar Bolivia te gaan kun je dat waarschijnlijk een stuk beter daar regelen (ivm kosten). Ze hebben daar 4-daagse tours van de Lagos in combinatie met de zoutmeren van Uyuni.

Verder hebben wij een paar "special interest" dingen gedaan toen: het gebied rond La Serena is bekend bij astronomen en je kunt er in speciale planetaria meer sterren zien dan je ooit in je leven hebt gezien. Erg gaaf. Chuqui is de grootste kopermijn ter wereld. Heel imposant en ook bizar om het verschil te zien als je eerder in de zilvermijnen van Potosi geweest bent (Bolivia). -Wel raadzaam om even wat te lezen over politieke achtergronden van Potosi en Chuqui, als je interesse hebt).

Beeldschoon is verder Valaparaíso. Echt een kunstenaarsstadje om in te verdwalen, het huis van Pablo Neruda te bezoeken en heel veel lekkere vis te eten.

Chili als eindpunt is geen gek idee, als het prijsverschil nog steeds zo groot is. Wel een nadeel: Santiago valt altijd tegen als je eerst in Buenos Aires bent geweest....
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  zaterdag 3 maart 2007 @ 14:21:14 #27
9760 zwahiel
keihard de lekkerste
pi_46876455
ok in Chili mag je niet overslaan:

Siete Tazas, niet zover van Molina ongeveer 6 uurtjes met de auto vanuit Santiago, er gaan bussen heen en in Molina gaan dagelijks twee flotas naar Radal de Siete Tazas naar een heel kleine 'nederzetting' (het eindpunt van de lijn, maar wel midden in Siete Tazas en de saltos zijn vanuit dat punt ongeveer een half uurtje lopen. Vierpersoons kamer kost je voor een nacht $25.000,- in totaal. Er is geen stroom in de kamers, kamperen kan ook prima en is veel goeiekoper. Er zijn twee minimarkten aanwezig daar.

Ook niet te missen richting het zuiden zijn Conception en Lota, Lota vooral omdat het zo'n arme stad is. De weg tussen Conception en Lota doet je denken aan een Amerikaanse film uit de 70's of de 80's. Compleet met Amerikaanse Mack trucks die rondrijden. Erg vreemd om te zien. Conception is zeg maar het Utrecht van Chili. Studentenstad en er is altijd wel wat loos daar. Daarbij heeft het ook een strand. Je kunt nog naar de marinebasis vlakbij om het eerste ijzeren schip van Chili te bezoeken voor $1500,- denk wel aan je paspoort want een rijbewijs accepteren ze niet kwam ik achter.

Verder als je in Santiago bent (ik vind het geen vieze stad!!) verken de omgeving, ga naar termen de Plomo, naar el Volcan (het dorpje) en kijk waar je heen kunt qua natuur. Als je nu gaat zit je in de zomer en dan kun je ook dagtochten en langere wandeltochten maken in Valle Nevada, een ski gebied in de winter maar natuurgebied in de zomer.

Ik ben telkens niet gaan reizen, omdat ik stage liep in Santiago en dat was mijn basis. Maar doe je dat wel houd rekening mee dat een gemiddeld goedkoop hostel je toch wel zo'n $10.000 per nacht wegzet, da's ongeveer 15 euro. Je hebt ook hostels voor de helft van de prijs, maar dan adviseer ik je om eerst langs een Cruz Verde te lopen en 3M Nexcare oordoppen op te pikken

In Chili heb je een aantal busmaatschappijen, maar let op! Alleen naar het zuiden gaan veel flota's naar het noorden is het erg beperkt. Het zuiden heeft ook trein verbindingen het noorden niet. Behalve vracht gaat er niets verder over het spoor richting het noorden. Veel bolerias op de busterminals verkopen kaartjes van Tur-Bus. Het lijkt dus alsof er veel flota's zijn, maar in werkelijkheid reis je dus vaak met Tur-Bus of Pullman Bus. Richting het noorden gaan die twee en Flota Barrios. Dat zijn de grotere, prijzen vanuit Santiago zijn altijd 't zelfde $35.900,- betaal je meer dan heb je een kaartje van een tussenpersoon.
Naar het zuiden is er keuze genoeg dus die kaarten zijn veel goedkoper.

In het zuiden is er natuurlijk Tores del Paine, die ik niet gedaan heb en je hebt Chiloë dat erg mooi is. Ga je verder naar het zuiden dan wordt het land steeds onherbergzamer en natuurlijker. Een tripje zuidpool zet je helaas US$ 2000,- af. Dus niet echt te doen.

Ga geen geld wisselen bij de wisselkantoren, maar neem je pinpas mee! Je kunt in Chili je kont niet keren of er staat wel een pinautomaat. Op de meest debiele plekken vind je ze, en ze accepteren allemaal je pasje uit Nederland. Ik zit bij de postbank en ik betaalde 1,80 per transactie. Niet zoveel dus en je hebt altijd de gunstigste wisselkoers voor je!
Ook in de winkels werkt je pinpas gewoon. Ik heb dus geen creditcard en deed alles met mijn pinpas zoals ik dat in NL ook zou doen. Het heet in Chili RedCompra en werkt 't zelfde! Let wel op, de automaat vraagt of je nog een transactie wil nadat je je geld gekregen hebt, daarna krijg je pas je pasje terug.

Als je richting strand wil, sla zeker niet Viña del Mar en Valparaiso over! Heerlijke strandsteden! Lekker vertoeven en luieren in de zon. Daarnaast zijn er veel kleinere dorpjes waar je ook heerlijke stranden hebt zonder massa's mensen, dat is ook wel aan te raden om alles even te ontvluchten.

Chili is een heerlijk land, en ik kan iedereen aanraden om het te bezoeken!
As a teacher I enjoy my holidays! 2010: 8 januari boarden @ Willingen | 23 april boarden @ Val Thorens | juli Spanje | 9-16 aug. Sziget festival | 26, 27, 28, 29 aug. 2010 34e Zomerparkfeest Venlo | december 2010 boarden Swiss
  zaterdag 3 maart 2007 @ 15:30:20 #28
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_46878590
Ik ben wel in Torres del Paine geweest (eigenlijk alléén in TdP en in Punta Arenas en Puerto Natales op doorreis naar Ushuaia (Arg)) en vond het er echt prachtig mooi! Overnachten kan je in refugios, prima te doen Ik was er gekomen via El Calafate (Arg), een leuke busrit overigens. Dus dat zou je ook kunnen doen. Een idee voor een reisplan als je start in Buenos Aires:

Buenos Aires, zeker een week, omdat het zo'n leuke stad is
Dan afzakken naar Península Valdéz/Punto Tombo, hoewel het walvisseizoen dus over is en de pinguins medio april ook
Vervolgens de bus nemen naar Viedma, een klein echt Argentijns stadje en daar de Tren Patagonico nemen, een echte aanrader! Dwars door Patagonië, geweldige ervaring! Als je een camarote neemt heb je een prima bed, nadeel is wel dat je de camarote waarschijnlijk met iemand zal delen. Trein gaat 2x per week, camarote kost rond de 120 pesos (30 euri), vertrekt 's avonds en je komt rond lunchtijd aan in Bariloche.

In Bariloche moet je zeker ook een paar dagen rondtouren, excursies als de Siete Lagos tour, Bosque Arrayanes en Isla Victoria en het uitzichtpunt op Cerro Campenario zijn niet te missen!

Vanuit Bariloche kan je de oversteek per boot maken naar Chili via de Lake Crossing, naar Puerto Montt. Van daar gaat overigens de Navimag, een boottocht van 4 dagen (dacht ik) naar Puerto Natales in het zuiden, over zee (Pacific) langs prachtige fjorden. Wel prijzig helaas.

In Puerto Natales een bus pakken richting het Nationale Park Torres del Paine, waar je prachtige wandelmogelijkheden hebt, ook voor niet wandelaars als ik Je kan voor een kort (2 nachten) bezoek gaan, of de W lopen, een trekking van een paar dagen, waar je volgens mij wel een tentje bij nodig hebt. Enne, het waait er nogal hard.

Dan de oversteek weer naar Argentinië, El Calafate om de wereldberoemde Perito Moreno gletsjer te zien (en te horen, geloof me). Je kan trouwens ook OP de gletsjer lopen, een excursie die je nog lang zal bijblijven!

Vanuit El Calafate nog verder afzakken naar het meest zuidelijk gelegen stadje ter wereld, Ushuaia op Vuurland. Als je toevallig van golfen houdt, kan je ook op de meest zuidelijk gelegen golfbaan ter wereld een balletje slaan, je krijgt er zelfs een certificaat bij

Maar goed, dit reisschema is meer Argentinie dan Chili, dus ik zal wel een crosspost in het Argentinië topic plaatsen.

En nog even een tip: www.hospitalityclub.org is een organisatie waar mensen slaapplaatsen bij hun thuis aanbieden voor reizigers, gratis en voor niets. Een hele leuke (en dus ook goedkope) manier om mensen te leren kennen, maar ook om met hen steden door hun ogen te zien. Ik zelf heb al ruim 20 mensen 'gehost' en nog nooit problemen ondervonden. In Argentinië is HC vrij actief, iedere week wel ergens een feest in Buenos Aires...
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  zondag 4 maart 2007 @ 14:47:41 #29
9760 zwahiel
keihard de lekkerste
pi_46905069
Ow ja, regel een ISIC card. Een studentenkaart. je krijgt namelijk op de meest debiele dingen korting. Zelfs op een telepizza krijg je ineens korting. Kost je 11 euro maar 't is 't echt waard. Je haalt 'm met je studentenkaart en een pasfoto.
As a teacher I enjoy my holidays! 2010: 8 januari boarden @ Willingen | 23 april boarden @ Val Thorens | juli Spanje | 9-16 aug. Sziget festival | 26, 27, 28, 29 aug. 2010 34e Zomerparkfeest Venlo | december 2010 boarden Swiss
  dinsdag 6 maart 2007 @ 00:11:02 #30
110654 Foeske
lives life, loves life
pi_46962518
quote:
Op zondag 4 maart 2007 14:47 schreef zwahiel het volgende:
Ow ja, regel een ISIC card. Een studentenkaart. je krijgt namelijk op de meest debiele dingen korting. Zelfs op een telepizza krijg je ineens korting. Kost je 11 euro maar 't is 't echt waard. Je haalt 'm met je studentenkaart en een pasfoto.
Maar dat lukt niet in Peru denk ik. En ik ben officieel geen student meer helaas. Heb nog wel m´n universiteitspasje voor de zekerheid. Wie weet heb ik er er ergens wat aan.

Maar iedereen verder erg bedankt voor de tips! Ik ben nu inderdaad aan het denken om de omgekeerde route te doen, dus vanuit Arequipa eerst Chili door, van noord naaar helemaal zuid, daarna argentinie en van daaruit naar uruguay en de iguazu falls, en dan door naar bolivia en zo terug naar Peru.

Hoe interessant is kort gezegd het noorden van Chili? Een andere optie zou namelijk kunnen zijn om Chili niet als doorreisland te gebruiken, maar alleen vanuit Argentinie het zuiden te bezoeken. Of mis ik dan toch veel mooie, interessante dingen?
*´¨)
¸.· ¸.·´¨) Vrijwilligerswerk doen in Peru?
(¸.·´ (_.·´* Kijk op www.weeshuisperu.nl !
  woensdag 7 maart 2007 @ 13:17:11 #31
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_47012765
quote:
Op dinsdag 6 maart 2007 00:11 schreef Foeske het volgende:
Hoe interessant is kort gezegd het noorden van Chili? Een andere optie zou namelijk kunnen zijn om Chili niet als doorreisland te gebruiken, maar alleen vanuit Argentinie het zuiden te bezoeken. Of mis ik dan toch veel mooie, interessante dingen?
Zie mijn eerder commentaar.
Ik vind met name Atacama en Valapaíso redelijke "musts". Maar alles hangt natuurlijk af van je geld/tijd.
Een interessante vraag is misschien: in hoeverre verschilt het karakter van het zuiden/noorden van Chili/Argentinië van de buren? Uitleg: Hoe bijzonder ik het Noorden van Argentinie ook vind: als je ook uitgebreid in de hooglanden van Bolivia (en Peru) reist, is het niet echt heel "nieuw". Het Noorden van Chili heeft (vind ik) wel weer echt een ander karakter: hoewel je er ook echt de hooglanden hebt, zijn Atacama en de kustplaatsen volslagen anders dan bijvoorbeeld de kust van Peru of Argentinie.

De vraag of het zuiden van Chili echt heel anders is dan het zuiden van Argentinië kan ik niet beantwoorden....
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  zaterdag 10 maart 2007 @ 14:00:47 #32
9760 zwahiel
keihard de lekkerste
pi_47122835
quote:
Op dinsdag 6 maart 2007 00:11 schreef Foeske het volgende:

[..]

Maar dat lukt niet in Peru denk ik. En ik ben officieel geen student meer helaas. Heb nog wel m?n universiteitspasje voor de zekerheid. Wie weet heb ik er er ergens wat aan.

Maar iedereen verder erg bedankt voor de tips! Ik ben nu inderdaad aan het denken om de omgekeerde route te doen, dus vanuit Arequipa eerst Chili door, van noord naaar helemaal zuid, daarna argentinie en van daaruit naar uruguay en de iguazu falls, en dan door naar bolivia en zo terug naar Peru.

Hoe interessant is kort gezegd het noorden van Chili? Een andere optie zou namelijk kunnen zijn om Chili niet als doorreisland te gebruiken, maar alleen vanuit Argentinie het zuiden te bezoeken. Of mis ik dan toch veel mooie, interessante dingen?
studentenpas is ook alles wat je nodig hebt, als ie nog dit jaar geldig is (en zo heel nauw kijken ze er niet op!) dan krijg je als je een pasfoto inlevert en 11 euro dokt gewoon een ISIC card. En daarna heb je alleen maar die kaart nodig!
As a teacher I enjoy my holidays! 2010: 8 januari boarden @ Willingen | 23 april boarden @ Val Thorens | juli Spanje | 9-16 aug. Sziget festival | 26, 27, 28, 29 aug. 2010 34e Zomerparkfeest Venlo | december 2010 boarden Swiss
pi_48535477
IQQ is wel een redelijke must maar daar moet je toch langs als je naar Perú gaat.

In Tacna en Arica wil je niet dood gevonden worden
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_49591710
In oktober is het dan zover; m'n vriendin en ik gaan 3 weken naar Chili!!

We beginnen de reis na een vlucht via Madrid in Santiago. Daar verblijven we een aantal dagen en vervolgens vliegen we naar het noorden, naar Arica.
Van daaruit rijden we in een huurauto een week zuidwaarts.
De route is globaal:
Arica - Putre, Lauca National Park - Arica - Iquequi - Calama - San Pedro de Atacama

Vervolgens vliegen we weer terug naar Santiago en huren daar weer een auto om verder zuidwaarts te rijden.
De route:
Van Santiago naar Puerto Montt over de Panamericana

Veel rijden dus! Nu heb ik gehoord dat er niet bijzonder veel tankstations zijn in Chili... Bijvoorbeeld tussen Arica en Iquequi en in Iquequi zelf is er niets.... Aangezien we toch flinke afstanden moeten overbruggen, is het wel noodzakelijk een aantal keer te tanken. Uiteraard kunnen we wel jerrycans meenemen, maar het is ook niet handig om met 200 liter benzine op stap te zijn...


Is er wellicht een site waar gevonden kan worden waar er zich tankstations bevinden?
Of weet iemand uit eigen ervaring hoe het echt is?
Of staat het aangegeven op wegenkaarten?


Alvast bedankt!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  maandag 21 mei 2007 @ 11:11:23 #35
67997 babette21
Tais-toi et sois beau
pi_49599370
tvp
pi_49694277
subtiel kickje...
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_49695640
OA, heb je al gekeken of er in de LP (of andere reisgidsen) iets over staat?

Of anders inderdaad even een wegenkaart raadplegen bij de betere reisboekenwinkel.
pi_49697012
quote:
Op woensdag 23 mei 2007 18:52 schreef k_man het volgende:
OA, heb je al gekeken of er in de LP (of andere reisgidsen) iets over staat?

Of anders inderdaad even een wegenkaart raadplegen bij de betere reisboekenwinkel.
In de LP staat dat er niet zoveel tankstations zijn... Verder wordt er niet zo heel veel aandacht aan besteed...
En ik heb onlangs een wegenkaart aangeschaft, schaal 1:1.500.000 bij Stanley & Livingstone (gedetailleerder is er niet te krijgen hier) en daar staat vrijwel niets op aangegeven.

Aangezien ik geen Spaans spreek, is het ook vrij lastig zoeken op 'locale' sites...
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_49701851
quote:
Op woensdag 23 mei 2007 19:27 schreef OA het volgende:

[..]

In de LP staat dat er niet zoveel tankstations zijn... Verder wordt er niet zo heel veel aandacht aan besteed...
En ik heb onlangs een wegenkaart aangeschaft, schaal 1:1.500.000 bij Stanley & Livingstone (gedetailleerder is er niet te krijgen hier) en daar staat vrijwel niets op aangegeven.

Aangezien ik geen Spaans spreek, is het ook vrij lastig zoeken op 'locale' sites...
Ik heb alleen van Santiago naar La Serena gereden (dodelijk saaie rit), en veel benzinepomps waren er idd niet.

Maar maak je niet druk: als je gewoon iedere keer gaat tanken wanneer je langs een benzinepomp komt, is er niks aan de hand.
pi_49704712
quote:
Op woensdag 23 mei 2007 21:20 schreef Knakker het volgende:

[..]

Ik heb alleen van Santiago naar La Serena gereden (dodelijk saaie rit), en veel benzinepomps waren er idd niet.

Maar maak je niet druk: als je gewoon iedere keer gaat tanken wanneer je langs een benzinepomp komt, is er niks aan de hand.
Oke, dat stuk sla ik precies over!
Ik neem aan dat we niet een benzinelsurper meekrijgen (1 op 4 ofzo...) dus dan moet het goedkomen!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_49865273
Goed, ik heb dan toch eindelijk wat foto's van Chili en Paaseiland online gegooid. Het was in januari 2006 dat ik daar ben geweest.

Je vindt ze hier. En dan dus kiezen voor de mapjes 'Chili 2006' en 'Paaseiland 2006'.
pi_49866063
quote:
Op maandag 28 mei 2007 21:01 schreef k_man het volgende:
Goed, ik heb dan toch eindelijk wat foto's van Chili en Paaseiland online gegooid. Het was in januari 2006 dat ik daar ben geweest.

Je vindt ze hier. En dan dus kiezen voor de mapjes 'Chili 2006' en 'Paaseiland 2006'.
Hele mooie foto's!

Waar heb je die pinguins erop gezet?
Otway02 zegt niet zoveel....
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_49866207
quote:
Op maandag 28 mei 2007 21:20 schreef OA het volgende:
Hele mooie foto's!

Waar heb je die pinguins erop gezet?
Otway02 zegt niet zoveel....
Tnx.

Otway zegt best veel hoor. Als je googlet op 'otway' en 'penguin' kom je al snel uit bij Seno Otway. Dat is een pinguinkolonie, een eind rijden buiten Punta Arenas.
pi_49877485
quote:
Op maandag 28 mei 2007 21:24 schreef k_man het volgende:

[..]

Tnx.

Otway zegt best veel hoor. Als je googlet op 'otway' en 'penguin' kom je al snel uit bij Seno Otway. Dat is een pinguinkolonie, een eind rijden buiten Punta Arenas.
Ah, oké!
Helaas ga ik niet zuidelijker dan Puerto Montt...
Ik zag trouwens wel zeeleeuwen of honden in Valdivia! Daar kom ik wel!

De foto's van Paaseiland zijn trouwens ook echt super!!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_49881437
Wij zijn op het moment ook aan het kijken voor een reis naar Chili ... willen eigenlijk van noord naar zuid gaan rijden. De bedoeling is dat we een soort fly en drive boeken (maatwerk of niet) en dan dus de reis, auto en accomodaties al zijn geboekt. Verder moeten we dus nog wel even uitzoeken waar we precis heen willen

Ik heb gelezen dat het rijden met een huurauto als toerist weinig problemen oplevert, heeft iemand daar ervaring mee? Want dat lijkt ons toch wel het leukste
pi_49882409
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 11:24 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Wij zijn op het moment ook aan het kijken voor een reis naar Chili ... willen eigenlijk van noord naar zuid gaan rijden. De bedoeling is dat we een soort fly en drive boeken (maatwerk of niet) en dan dus de reis, auto en accomodaties al zijn geboekt. Verder moeten we dus nog wel even uitzoeken waar we precis heen willen

Ik heb gelezen dat het rijden met een huurauto als toerist weinig problemen oplevert, heeft iemand daar ervaring mee? Want dat lijkt ons toch wel het leukste
Wij hebben geboekt bij Traveltrend/NBBS
http://www.nbbs.nl/

Zie ook deze post voor de route: Chili [Zuid-Amerika] - Lang en slank

Hoe lang wil je gaan?
Wij gaan 3 weken en dan kan je dus bij lange na niet van noord naar zuid, zonder hele stukken over te slaan...
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_49885842
Weten we nog niet precies ... zijn nu aan het kijken naar een reis .. ik hoopwel minimaal 25 dagen of zo ... en eventueel stukken vliegen .. das dus nog allemaal even onduidelijk, we zjn blij dat we het eens zijn over de besteming we gaan nu dus op zoek wat aansluiten bij wat we willen ... hoewel die reis bij de NBBS er heel goed uitziet! Die ga ik nog eens rustig bekijken
pi_49905693
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 09:03 schreef OA het volgende:
Ah, oké!
Helaas ga ik niet zuidelijker dan Puerto Montt...
Ik zag trouwens wel zeeleeuwen of honden in Valdivia! Daar kom ik wel!
Zonde hoor! Hoe zuidelijker van Santiago je komt, hoe mooier het wordt.

Die zeeleeuwen in Valdivia kun je haast niet missen. Aan de kade is een vismarkt en die beesten zwemmen daar in de rivier. Soms klimmen ze er uit en gaan ze liggen zonnen op de kadetrappen. En soms komen ze de markt op geschuiveld en zie je een marktkoopman angstig vissen naar ze toe werpen om ze tevreden te houden. Je wilt geen ruzie met een paar honderd kilo zeeleeuw!

Verder kun je in Valdivia ook roofvogels (zie een andere foto) in grote getale zien, net als aalscholvers. Kom je wel op Chiloe? Ook daar heb je zeeleeuwen en andere leuke dieren, zoals de zwartnekzwanen. Pinguins zul je inderdaad niet zien als je niet onder Puerto Montt komt.
quote:
De foto's van Paaseiland zijn trouwens ook echt super!! [afbeelding]
Tnx! Ga je daar wel heen?
pi_49907473
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 21:42 schreef k_man het volgende:

[..]

Zonde hoor! Hoe zuidelijker van Santiago je komt, hoe mooier het wordt.

Die zeeleeuwen in Valdivia kun je haast niet missen. Aan de kade is een vismarkt en die beesten zwemmen daar in de rivier. Soms klimmen ze er uit en gaan ze liggen zonnen op de kadetrappen. En soms komen ze de markt op geschuiveld en zie je een marktkoopman angstig vissen naar ze toe werpen om ze tevreden te houden. Je wilt geen ruzie met een paar honderd kilo zeeleeuw!
Mooi. De kans dat we zeeleeuwen zien is dus vrij groot!
quote:
Verder kun je in Valdivia ook roofvogels (zie een andere foto) in grote getale zien, net als aalscholvers. Kom je wel op Chiloe? Ook daar heb je zeeleeuwen en andere leuke dieren, zoals de zwartnekzwanen. Pinguins zul je inderdaad niet zien als je niet onder Puerto Montt komt.
[..]
We hebben wel een dag of 2 Chiloë gepland. Meer tijd hebben we daar helaas niet, dus we zullen niet helemaal naar het zuiden van het schiereiland gaan...
quote:
Tnx! Ga je daar wel heen?
Nee...

Eigenlijk hebben we gewoon veel te weinig tijd... maar ja, meer vakantie achter elkaar zit er niet in...
Zuidelijker dan Puerto Montt en Paaseiland zit zeker nog in de planning om te bezoeken!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_49915837
Wat is het beste deel van Chili om te bezoeken dan? Als ik dan zou moeten kiezen? Naar het zuiden of in eht noorden blijven? Op dit moment neig ik het meeste naar het zuiden maar jullie inzicht zou ook wel handig zijn
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')