abonnement bol.com Unibet Coolblue
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:16:40 #1
64381 Achterhoekers_eerst
Als u alles op een rijtje hebt
pi_42987812


Met maar liefst vierduizend kilometer tussen het meest noordelijke en meest zuidelijke punt strekt Chili zich bijna uit van de tropen tot de poolcirkel. Door die geografische uitgestrektheid vormt het land een dramatische aaneenschakeling van uiteenlopende, uitgestrekte en vooral ook majestueuze landschappen. Extreem droge \'painted deserts\' in het noorden, vruchtbare valleien rond Santiago en desolate pampa\'s en uitgestrekte ijsvelden in Patagonie en vuurland.



In Chili wonen 15 miljoen mensen. Tweederde hiervan woont in de Centrale Vallei, in het midden van het land, en maar liefst een derde van het totaal in de hoofdstad Santiago. In Patagonië wonen maar weinig mensen. Araucania telt 23 inwoners per vierkante kilometer en het uiterste zuiden nog maar 1. Het noorden is even dun bevolkt.

Bevolkingsgroepen
70 procent van de Chilenen zijn mestiezen; mensen van gemengd indiaans/Europese afkomst. Ongeveer 20 procent van de bevolking is blank. Dit zijn in hoofdzaak afstammelingen van Europese kolonisten uit de 19e en 20e eeuw. Slechts 10 procent van de bevolking heeft puur indiaans bloed en alleen 150.000 personen tellende groep der Mapuches die rond Temuco leeft, heeft een eigen karakter weten te behouden.

De natuur is zo bont en divers als van landen met een noord/zuid lengte van 4000 km mag worden verwacht. Het noorden van Chili is een grootse aaneenschakeling van desolate woestijnen, prachtige kusten met eenzame stranden, onmetelijke zoutvlakten, wonderlijk gekleurde berggebieden en de op meer dan 4000 meter hoogte gelegen Altiplano met meren en vulkanen. De uitgestrektheid van Chili maakt het tot een ideale bestemming voor lange trektochten.

De officiële taal in Chili is Spaans. Daarnaast zijn er (met name op de Altiplano in het noorden) nog enkele kleine groepen indianen voor wie de moedertaal nog steeds indiaans is (meestal Aymara). Op plaatsen waar veel toeristen komen zijn meestal ook wel mensen te vinden die Engels spreken dus kennis van het Spaans is niet absoluut noodzakelijk.

Feiten en cijfers

• Oppervlakte: 756.946 km2 (18,2 x Nederland)
• Hoofdstad: Santiago
• Inwonertal: 15,5 miljoen
• Bevolkingsdichtheid: 20,6 inwoners per km2
• Godsdienst: Rooms-Katholiek (89%), Protestant (11%)
• Taal: Spaans
• Klimatologische gesteldheid: Van extreem droog en heet in het noorden tot koud en nat in het zuiden, met subtropische regios in het centrum.






[ Bericht 12% gewijzigd door UIO_AMS op 15-06-2015 15:49:14 ]
....hoedt u voor het domino-effect ! !
pi_42987969
En nu?
Ik zoek niet, ik vind.
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:23:38 #3
64381 Achterhoekers_eerst
Als u alles op een rijtje hebt
pi_42988037
Ik ga volgend jaar hiernaar toe op vakantie en zag dat er nog geen topic over Chili was.....bij deze wel en ik hoop dat er mensen zijn die ergens mee komen.......schnappie, had nog niet hier melding van gemaakt.
....hoedt u voor het domino-effect ! !
pi_43003870
Ik zit van 18 t/ 29 december in Chili, omgeving Santiago. Weet nog helemaal niks van Chili en ik zoek ook een leuke plek in een mooie omgeving om de kerst door te brengen (met mn pa). Tips?
  Moderator zaterdag 28 oktober 2006 @ 12:44:19 #5
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_43006959
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 16:23 schreef Achterhoekers_eerst het volgende:
Ik ga volgend jaar hiernaar toe op vakantie en zag dat er nog geen topic over Chili was.....bij deze wel en ik hoop dat er mensen zijn die ergens mee komen.......schnappie, had nog niet hier melding van gemaakt.
Inderdaad nog geen topic over gezien in onze landenlijst.

Eén van de landen die al jaren hoog op mijn lijstje van te bezoeken landen prijkt. Vooral het zuiden zou ik eens willen bezoeken.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_43015477
Ik ben er in januari geweest.
pi_43015591
Paar plaatjes van mijn vakantie:









pi_43021515
Met kerst voor minstens 3 maanden naar Chili
pi_43021576
Maar ben er ook 3,5 week in juli heen gegaan. Geweldig mooi land.
pi_43022833
Hmm ik ben vorig jaar ook in Chili geweest en het viel me zwaar tegen. Het zuiden is mooi, uiterste noorden en Paaseiland ook, voor de rest niets bijzonders. Het is er duur, hordes toeristen, en de mensen vond ik onsympathiek en vaak ronduit brutaal. Het woord 'service' kennen ze niet, pas als blijkt dat je (in het Spaans) op je strepen blijft staan komen ze in actie. De eindeloze politie- en douanecontroles tijdens busritten was ik na een tijdje ook meer dan zat.

De landschappen zijn fabelachtig mooi, maar de hordes toeristen die ze aantrekken bederven de sfeer. Waar je in Bolivia of Argentinie hooguit 2 minibusjes tegenkomt, moet je in Chili zoeken naar een parkeerplaats en loop je in kuddes van 500 man, echt niet normaal. Ik ben geen hippie die andere vakantiegangers verafschuwt, maar dit was gewoon niet leuk meer.

Chili is eigenlijk te vergelijken met West-Europa: veel dingen zijn netjes en goed geregeld, maar de prijzen zijn ook vergelijkbaar.

Buurlanden Bolivia en Argentinië zijn me stukken beter bevallen, en zelfs Peru was minder toeristisch. Tot zover mijn ervaringen met Chili. De landschappen zijn zeker de moeite waard, maar daarmee is ook alles gezegd,
Ik zoek niet, ik vind.
pi_43024000
Nou, dat herken ik dus totaal niet.
pi_43024305
quote:
Op zondag 29 oktober 2006 00:32 schreef k_man het volgende:
Nou, dat herken ik dus totaal niet.
Ik ook niet...
  zondag 29 oktober 2006 @ 01:35:27 #13
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_43025410
Ben alleen even in Torres del Paine geweest, maar dat vond ik wel heel erg mooi Vuurland is natuurlijk ook mooi, maar ik was toch blij de grens met Argentinie weer over te steken vandaag... Ook een stuk goedkoper indeed!
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  woensdag 1 november 2006 @ 09:24:29 #14
74506 Rebbedebje
Bedrijfspsycholoog
pi_43128868
quote:
Op zondag 29 oktober 2006 00:32 schreef k_man het volgende:
Nou, dat herken ik dus totaal niet.
Same here.
De mensen zijn er juist warm en vriendelijk.
Maar ik ben dan ook alleen maar 6 weken geweest en voornamelijk Santiago en omgeving.
Eén ding wat ik wel minder vond (en dat geld waarschijnlijk ook voor Argentinië enzo) er zijn zo weinig bomen.
Ik ben jaren terug in Costa Rica geweest en daar is de natuur prachtig, maar daar is San José weer een afknapper.
Dat kun je geen eens een stad noemen, Santiago weer wel.

Viva Chile, viva Bachelet
Op di 15 januari 2013 schreef Pharkus: Ik spit de flow op je radio,
als een eloquente heer, mijn diss doet geen zeer, mijn raps sucken dus, peace out, Pharkus.
Op di 26 maart schreef MultiBanaan: Holy crap, was dat gedicht van jou?!
  woensdag 1 november 2006 @ 10:22:30 #15
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_43130017
Wel grappig, Chili was destijds het laatste land dat ik bezocht en ik herken het wel een béétje. Na alle gescheld (van Latinos natuurlijk) op de arrogantie en onvriendelijkheid van Argentinië (wat ik totaal niet herkende daar) was Chili na een paar maanden Argentinië wel even een koude douche: we vonden alles vreselijk duur en de mensen erg kortaf (en vooral onverstaanbaar ). Er heerste in Chili toen ik er was wel een beetje een "lange neus tegen de rest van het continent"-sfeertje. Waar de Argentijnen door de hele crisis een beetje op hun plaats waren gezet, voelden de Chilenen zich even erg lekker in hun vel en dat resulteerde soms (reizende met een Peruaan) in niet overal even hartelijke mensen.

Natuurlijk was het ook gewoon een kwestie van wennen. We hebben uiteindelijk heel veel leuke, gezellige en hartelijke mensen ontmoet die helemáál niet zo waren. Veel gelachen, gedanst, uitgenodigd en gedronken...
Na maanden Argentinië smaakte het zeebanket buitengewoon, vond Santiago zeker ook z'n charme hebben (goed, het is geen BsAs ) en de landschappen zijn fenomenaal.
Zelf ben ik niet eens in het zuiden geweest, maar bijvoorbeeld Atacama, de geisers, de kopermijnen en sterren kijken vlakbij la Serena... wow!
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
pi_43204403
Ik heb familie wonen in Chile en ga er dan ook dit jaar weer heen. Het is 'duur' ja vergeleken met bolivia. Peru enz, maar kwa landschappen zul je het niet ergens anders vinden. Verder is het verstandiger [als je de toeristische trekpleisters wil bezoeken] om buiten het seizoen te gaan, dus voor December en na Februari. Ik ben bijna in alle parken in het zuiden geweest en meestal stonden we met 5 andere campeerders op een camping.

Verder zijn er honderden andere locaties [dus zonder toezicht, hotels horeca enz.] waar je fantastisch heen kan zonder toeristen tegen te komen. Je moet ze alleen wel weten te vinden
Rudeonline logic: "1km +1sec=1km/s"
"I don't know what your problem is, but I bet it's hard to pronounce.''
  dinsdag 2 januari 2007 @ 22:22:43 #17
9760 zwahiel
keihard de lekkerste
pi_44956003
*schop*

Ik zit er nu 8) Ik woon hier al 4 maanden (stage) en zit hier nog zo'n 6 weken voor ik weer naar Nederland terug verkas. Veel dingen herken ik wel die hier gezegd worden. Chili is niet bepaald goeiekoop. Ja als je hier een dagelijks leven hebt en je niet elke dag feest dan is het voor een Europeaan wel te doen ja. Sommige dingen zijn goeiekoop, zo eet ik elke dag een broodje (u kent ze wel, de vierdeel broodjes ) voor $500,- boter en ham erop. Niks van te zeggen. En ik snack regelmatig bij BigPan

Maar als je even in een ander land geweest bent dan valt Chili wel weer wat tegen. In Argentinië kon ik de mensen 1000x beter verstaan dan in Chili. De helft van de woorden verdwijnen hier binnensmonds en uitspraken hangen nogal samen met dialekten, ik kan mijn huisbaas bijvoorbeeld absoluut niet verstaan. Zijn vrouw daarintegen weer wel.

Het is ook wel logisch dat Chilenen een bepaalde houding hebben. Die moeten ze ook wel hebben. Ze hebben dat gedoe met Pinochet gehad en zijn erg afhankelijk van de buurlanden daarom heen. En dat willen ze eigenlijk niet zijn. Ze moeten alles importeren en leven eigenlijk alleen van hun koper opbrengsten. Want verdere winstgevende industrie die groot en wijdverbreiderd is, vind je hier ook niet echt.

Ik woon in Santiago, in Bellavista, oftewel Providencía. Wat mij voornamelijk tegenvalt is het uitgaan. Ik woon hier nu al een geruime tijd maar ik erger me nog steeds aan het uitgaan. Óf het is super duur en dan is 't ok, óf het is goeiekoop en Chileense 80's or regeaton ( ). Niks daar tussenin, ik vind het moeilijk te vinden in elk geval. En als je hier een tijdje zit ga je je ook ergeren aan de feestdagen en de familiesfeer. Bij een feestdag gaat iedereen naar de familie. 90% van alles is keihard dicht. Ook bars, café's en restaurants! Dat is erg vreemd voor als je dat niet gewend bent en zo kwam het ook met kerst voor dat we leuk thuis zaten met een afhaal Chinees omdat de rest niet open was, terwijl ons verteld werd dat het juist wel open was

Ik moet zeggen dat ik nog niet zoveel van het land gezien heb (deze keer, de vorige keer wel). Argentinië, natuurlijk Mendoza en wat Inca ruïnes, Valparaiso, Viña en wat meer naar het zuiden Lota, Conceptíon en Chilean. Binnenkort ga ik als het ff meezit een treinreis maken naar Puerto Montt.
En sterren kijken bij La Serena staat ook nog op het lijstje van te ondernemen zaken.

Tot nu toe vind ik het wel een heerlijk land. Bijzonder prettig is dat Chilenen dezelfde mentaliteit hebben als ik zelf, en dat dat 's een keertje géén wrijving opleverd Behalve bij sommige Europeanen (ik noem geen land maar *kuch* Dui *kuch* ts *kuch* land...).

Heeft iemand al eens de rondleiding op het Cemetaria Central gedaan? Ik ga binnenkort de Tur Nocturno doen, lijkt me wel spannend een spokentoch op een kerkhof van 86m2.
As a teacher I enjoy my holidays! 2010: 8 januari boarden @ Willingen | 23 april boarden @ Val Thorens | juli Spanje | 9-16 aug. Sziget festival | 26, 27, 28, 29 aug. 2010 34e Zomerparkfeest Venlo | december 2010 boarden Swiss
  woensdag 3 januari 2007 @ 10:28:24 #18
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_44965916
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 22:22 schreef zwahiel het volgende:
Ik woon in Santiago, in Bellavista, oftewel Providencía. Wat mij voornamelijk tegenvalt is het uitgaan. Ik woon hier nu al een geruime tijd maar ik erger me nog steeds aan het uitgaan. Óf het is super duur en dan is 't ok, óf het is goeiekoop en Chileense 80's or regeaton ( ). Niks daar tussenin, ik vind het moeilijk te vinden in elk geval.
Wat ik me vooral herinner van Santiago is dat je er fantastisch salsa kunt dansen. Heb met een jongen van daar een aantal leuke (en geen dure) salsatecas bezocht en dat was geweldig.
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  woensdag 3 januari 2007 @ 13:06:49 #19
74506 Rebbedebje
Bedrijfspsycholoog
pi_44969636
Toevallig Papagayo?
Op di 15 januari 2013 schreef Pharkus: Ik spit de flow op je radio,
als een eloquente heer, mijn diss doet geen zeer, mijn raps sucken dus, peace out, Pharkus.
Op di 26 maart schreef MultiBanaan: Holy crap, was dat gedicht van jou?!
  woensdag 3 januari 2007 @ 13:17:04 #20
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_44969974
Geen idee meer eigenlijk. Kan me er nog één herinneren waar je met een lift omhoog moest, maar de naam ?!
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  woensdag 3 januari 2007 @ 14:31:37 #21
9760 zwahiel
keihard de lekkerste
pi_44972158
Je kunt er idd goed salsa dansen ja, het is alleen zo vervelend als je Europeaan aan komt kakken zonder snelle pasjes

Ik ben helaas niet zo van de salsa, meer van wat electro muziek, dat valt helaas soms ver te zoeken. Maar zo nu en dan zijn er echt hele toffe feesten. Ik weet niet of je in Santiago in Ex-Fabrica geweest bent? Een ouwe fabriek omgebouwd tot discotheek, erg mooi en gaaf met zo'n heerlijk underground bijna New York achtig sfeertje.

Ik vind het alleen erg vervelend hoe de post hier werkt, dat is absoluut niet mijn systeem. Als verwende Nederlander verwacht je je post wel na een maand of zo, maar helaas. Ik wacht nog steeds op mijn chocoladeletter die toch alweer een dikke maand geleden verstuurd is. Evenals een brief waar ik al 2 maanden op wacht. Terwijl mijn adres toch echt klopt. Een brief naar mezelf duurde een kleine andere halve week

Hik, was het in Bellavista? Of in Barrio Brasil?
As a teacher I enjoy my holidays! 2010: 8 januari boarden @ Willingen | 23 april boarden @ Val Thorens | juli Spanje | 9-16 aug. Sziget festival | 26, 27, 28, 29 aug. 2010 34e Zomerparkfeest Venlo | december 2010 boarden Swiss
  woensdag 3 januari 2007 @ 14:36:25 #22
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_44972325
Dan moet je ook lessen nemen natuurlijk!
Naast heel leuk om te doen is het de perfecte manier om in veel LatijnsAmerikaanse landen mensen te ontmoeten. Gaat toch wat makkelijker dan op het gemiddelde electro-feest...

Wijk weet ik echt niet meer! Ben echt lukraak achter mensen aangelopen toen, en het is ook alweer 4 jaar geleden...
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  woensdag 3 januari 2007 @ 14:53:50 #23
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_44972903
Qua uitgaan/dansen, 6 en 7 januari is de Loveparade in santiago! Maar dat wist je waarschijnlijk al. Een belgische dame die ik heb leren kennen gaat er ook draaien, dj lola. Have fun
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  donderdag 4 januari 2007 @ 04:05:41 #24
9760 zwahiel
keihard de lekkerste
pi_44996570
Loveparade wist ik al ja, ik ben afgelopen nieuwjaarsnacht naar Club Old Boys geweest, hoog boven de stad feesten ook wel apart.

Hik, ik heb lessen genomen, maar het is echt niet mijn ding, het lukte gewoon niet. Wel idd wat mensen ontmoet ja
As a teacher I enjoy my holidays! 2010: 8 januari boarden @ Willingen | 23 april boarden @ Val Thorens | juli Spanje | 9-16 aug. Sziget festival | 26, 27, 28, 29 aug. 2010 34e Zomerparkfeest Venlo | december 2010 boarden Swiss
  donderdag 1 maart 2007 @ 00:45:52 #25
110654 Foeske
lives life, loves life
pi_46794501
Hoihoi,

Zoals jullie ook in het Argentinie-topic kunnen lezen ben ik vanuit Arequipa, Peru aan het uitzoeken wat ik allemaal nog meer wil gaan zien op dit prachtige continent. Ik wil binnen nu en twee of drie weken via Puno naar Bolivia reizen en daarna Argentinie, Uruguy, wellicht een stukje Brazilie en Chili zien. Ik heb een shoestring lonely planet te leen waar ik me wel wat warm kan gaan lezen, maar jullie als ervaringsdeskundigen, welke plekking in Chili moet ik volgens jullie gaan zien? Tijd is absoluut geen probleem, geld iets meer (in die zin dat ik niet naar paaseiland ga, maar dat ik ook niet echt krap bij kas zit).

Het idee is om vanuit Argentinie (Buenos Aires of wellicht zuidelijker) naar Chili te reizen. Het zuiden schijnt prachtig te zijn en daar wil ik dan eigenlijk ook wel heen. Maar kun je al die prachtige natuur ook zien zonder te kamperen (heb namelijk geen kampeerbenodigdheden, behalve een slaapzak)? Wat zijn andere must sees of must do´s?

Waarschijnlijk wordt Chili het eindpunt en reis ik vandaaruit terug naar Arequipa, maar als daar goede redenen voor zijn dan zou ik ook in Chili kunnen beginnen en de andere kant op reizen. Tips zijn welkom!

Alvast bedankt!
*´¨)
¸.· ¸.·´¨) Vrijwilligerswerk doen in Peru?
(¸.·´ (_.·´* Kijk op www.weeshuisperu.nl !
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')