abonnement bol.com Unibet Coolblue
  dinsdag 17 oktober 2006 @ 15:56:58 #1
35189 Troel
scherp en bot
pi_42743105
vervolg van Transport Tycoon deel 10




Transport Tycoon Het beste spel ooit gemaakt

Wat is het?
Transport Tycoon is een Tycoon spel waarin jij de baas van een vervoersbedrijf bent. Je begint in 1950. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk geld te verdienen en de concurrentie voor te blijven. In het begin kun je wat ouderwetse vrachtwagens, boten, treinen en een vliegtuig kopen. In de loop van de tijd komen daar steeds nieuwere vervoersmiddelen bij. Eerst kun je bijvoorbeeld alleen een klein vliegveld bouwen maar later ook een grote. De treinen zijn eerst stoomtreinen, daarna diesels en daarna elektrische treinen. In 2000 krijg je de beschikking over Monorail. Dan kan je al je spoor gaan vervangen en met Monorail treinen gaan rijden. Bij de boten krijg je later de beschikking over hovercrafts en bij de vliegtuigen nog een vliegtuig dat veel lijkt op de Concorde. Nog later krijg je er weer een railsoort bij: MagLev. Deze treinen gaan nog veel harder dan monorail.

Transport Tycoon is er in diverse varianten. In den beginne was er Transport Tycoon (original). Later kwam er een tweede versie, Transport Tycoon DeLuxe. Beide versies draaien niet onder Windows XP. Om dit probleem op te lossen zijn diverse programmeurs aan de slag gegaan, met als resultaat twee stromingen. De eerste stroming is TTDPatch, de tweede heet OpenTTD.

Waar kan ik het downloaden en hoe installeer ik het?
Om te beginnen moet je hier Transport Tycoon DeLuxe for Windows downloaden en installeren. Deze versie werkt echter niet onder Windows XP.
Hiervoor heb je dus TTDPatch (download hier) of OpenTTD (download hier) nodig.

Installeren van TTDPatch: Unzip de bestanden in je TTD map.
Klik hier voor een FAQ over de installatie. Om het spel te spelen moet je ttdpacthW.exe starten. Om patches te wijzigen moet je ttdpatch.cfg openen in kladblok, je kunt dan wijzigen wat je wil.

Installeren van OpenTTD: Bij OpenTTD zit gewoon een installatie programma, dit wijst zichzelf. Ook het wijzigen van patches zit in de grafische interface van OpenTTD verwerkt, in het spel zelf.

Ik snap er helemaal niets van!
Oke, dan volgt hier een korte tutorial.

Het doel is geld te verdienen door goederen en passagiers te vervoeren. Passagiers en post willen van de ene naar de andere stad vervoerd worden, goederen van de ene industrie naar de andere. Om uit te wat nou wat produceert en/of vinden accepteert, klik je gewoon op een industrie. Een paar voorbeelden: kolenmijn =>energiecentrale, boerderij =>fabriek, ijzerertsmijn =>hoogoven, oliebron =>raffinaderij. Hiervoor kunnen bussen/vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen gebruikt worden. Voor goederen worden over het algemeen treinen gebruikt, in de eerste plaats omdat daar de meeste keus in is, in de tweede plaats omdat dat de meeste winst oplevert, en in de derde plaats omdat het een uitdaging is doordat er een complex netwerk van rails en seinen neergelegd moet worden. Treinen kunnen namelijk botsen!

De basis is voor alle voertuigen hetzelfde. Je hebt minimaal 2 stations/docks/vliegvelden/bushaltes (vanaf nu allemaal stations) nodig. Verder heb je natuurlijk een voertuig nodig, die bouw je in een depot:


Je geeft een voertuig een order om naar het ene station te gaan, en een order om naar het andere station te gaan:

Als de stations verbonden zijn met elkaar (door respectievelijk rails/water/lucht/weg) kan het voertuig zijn orders gaan uitvoeren. Dit houdt natuurlijk niet gelijk winst in! Hiervoor moeten goederen vervoerd
worden. Je zet dus 1 station bij een kolenmijn, een andere bij een energiecentrale, je verbindt ze met
elkaar en je laat er vervolgens een trein tussen rijden met orders om van het ene station naar het andere
te rijden. Et voila, du profit!

Ik wil meer winst!
Dat kan! Laat meer treinen rijden tussen je stations. Hieronder volgen enkele plaatjes om te laten zien hoe dat kan zonder botsingen te krijgen. Om botsingen te voorkomen maak je seinen (signals).


Dit is de makkelijkste manier om een lijn te bouwen. Gewoon 1 spoortje, met 1 treintje en 2 stations.
Alleen niet erg efficiënt bij hoge aantallen goederen of passagiers.


Je kunt ook 2 lijntjes naast elkaar leggen. Dit geeft al een dubbele capaciteit, maar je hebt ook de dubbele ruimte nodig. Als je veel ruimte hebt, en veel geld en tijd en zin om veel spoor aan te leggen, dan
blijft dit een goede manier om opstoppingen te voorkomen bij gebruik van veel treinen. Als iedere trein
zijn eigen spoor heeft, ontstaan er natuurlijk nooit opstoppingen. Door fanatieke spelers wordt dit wel als een lelijke oplossing beschouwd. Ook is dit niet realistisch, de NS heeft ook geen 30 rails tussen Amsterdam en Utrecht liggen.


Oke, wat zien we hier? Weer een dubbele lijn, maar nu met seinen en wissels. Er zijn verschillende soorten seinen in TTD. De belangrijkste zijn: one-way signals, two-way signals, pre-signals en exit-signals. Op de afbeelding kun je zien wat ze doen. One-way signals zorgen ervoor dat treinen op een bepaald stuk spoor maar 1 richting op kunnen rijden. Hierdoor kunnen er meerdere treinen achter elkaar rijden op 1 spoor tussen 2 stations. Op het ene spoor laat je ze de ene kant op rijden, op het andere spoor de andere kant op. De onderlinge afstand tussen de one-way signals bepaalt hoeveel treinen er tussen 2 stations kunnen rijden. Een mooie afstand is bijvoorbeeld om de 4 vakjes een sein. Maar wat is de spaghetti voor een station? Dit is er zo gemaakt dan aankomende treinen naar allebei de sporen kunnen rijden op het station, en tevens kan van ieder stationsspoor de trein naar het “afvoer”-spoor rijden.
Hoe werkt het dan met die pre- en exit-signals? Die gebruik je bij een station met meerdere sporen. Het laatste sein op het “aanvoer”-spoor maak je een one-way pre-signal. Dit sein heeft een horizontaal geel
balkje. Vervolgens bouw je op ieder stationsspoor een two-way exit-signal. Deze hebben een verticaal wit balkje. Het werkt als volgt: als een trein een stationsspoor bezet, wordt het bijbehorende exit-signal rood. Als alle exit-signals rood zijn, wordt het bijbehorende pre-signal ook rood. Duidelijker uitgelegd:
een trein rijdt niet verder de wissel op als alle stationssporen bezet zijn. Het nut hiervan is dat het
wissel vrij blijft, zodat treinen nog uit het station kunnen rijden. Als je geen pre- en exit-signals zou
gebruiken, zou de wachtende trein de wissels oprijden, waarna de treinen op het station niet weg zouden kunnen rijden. Gevolg: algehele opstopping a la NS. Dat kunnen wij natuurlijk beter


Hoe bouw je de verschillende seinen? Door 1 keer te klikken maak je een two-way. Nog 1 keer klikken op hetzelfde sein een one-way, en nog een keer klikken een one-way de andere kant op. Door ctrl-klikken op een bestaand sein (dus niet ctrl-klikken als er nog geen sein staat!) bouw je een pre-signal. Nog een keer ctrl-klikken: exit signal, en een derde keer ctrl-klikken: een combo-signal (pre- en exit-signal in 1, voor de gevorderden. Dit ga ik hier niet uitleggen).


Wat is het verschil tussen een one-way en een two-way op een splitsing? Bij een splitsing met one-way signals (onderste situatie) zal een trein de korste route kiezen. De route is in dit geval bezet, voor de trein maakt dit echter niet uit, hij zal net zo lang wachten tot de route vrij is. Bij een two-way signal
splitsing zal de trein niet de kortste route pakken, maar de vrije. Zie de bovenste situatie. Dit is ook de
reden waarom bij de ingang van een station altijd two-way signals moeten zijn. Op deze manier zal een trein altijd een leeg spoor kiezen, tenzij er geen meer zijn! Als een station one-way signals zou hebben, zou een spoor altijd bezet zijn, en er een file voor dat spoor staan, terwijl er bijvoorbeeld 3 lege sporen zijn!

Voor een nog veel uitgebreidere sein-uitleg verwijs ik naar

deze site.

Een station met veel treinen kan natuurlijk veel efficiënter dan bovenstaande voorbeeld met seinen. Dat kan met zogenaamde RoRo-stations. Dit staat voor Roll-on Roll-off.

Zoals je ziet komen treinen aan de ene kant het station binnen, en gaan er aan de andere kant weer uit. Dit heeft tot gevolg dat binnenkomende treinen de weggaande treinen niet in de weg zitten.

Klik hier voor een groter plaatje.


Zo maak je een kruising van een lijn naar een andere lijn.

Hieruit kun je ook een soort van klaverblad afleiden:


Dit is wel ongeveer de basis van het spel, hier kun je een heel eind mee komen. Experimenteer vooral lekker zelf en lekker veel met verschillende stations, sporen en seinen, dit is juist de fun-factor! De kunst is volgens velen om zoveel mogelijk treinen te laten rijden in 1 netwerk zonder dat de boel vastloopt.

Zijn er nog leuke of interessante downloads beschikbaar?
Jazeker!
* Voor OpenTTD is een
savegame beschikbaar waarin heel veel kruisingen (junctions) opgenomen zijn als voorbeeld.
* Hier is een scenario van Nederland te downloaden voor OpenTTD.
* Er zijn ook nightlies (soort van Beta-versie) te downloaden voor OpenTTD. Deze hebben vaak net iets meer “neat features” dan de officiële versie. Downloaden kan hier
* Tot slot zijn er ook nieuwe graphics en voertuigen te downloaden voor zowel TTDPatch als OpenTTD. Deze dingen heten newgrf's. Op deze site zijn er een hoop te vinden.

Handige links
OpenTTD
* Officiële website: http://www.openttd.org
* Laatste versie: http://www.openttd.org/downloads.php
* SourceForge pagina: http://sourceforge.net/projects/openttd/
* Nightlies: http://www.openttd.org/nightly.php
* Server browser: http://servers.openttd.org

TTDPatch
* Offciële website: http://www.ttdpatch.net
* Development versie (alpha's): http://www.ttdpatch.net/src/

Informatie
* Forums voor OpenTTD, TTDPatch, Locomotion en andere: http://www.tt-forums.net
* Stations, voertuiglijsten, tips en kruispunten: http://www.transporttycoon.net/

Deze OP is gemaakt door Merovingian, voor vragen, opmerkingen of tips voor wijzigingen/toevoegingen kunnen jullie bij hem terecht. Deze OP vind je hier.

[ Bericht 2% gewijzigd door Troel op 17-10-2006 16:02:13 ]
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
  dinsdag 17 oktober 2006 @ 16:02:27 #2
35189 Troel
scherp en bot
pi_42743235
Zo.
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
  dinsdag 17 oktober 2006 @ 16:06:37 #3
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_42743344
Mooie OP .
pi_42743345
tvp
ik type ook mar wat
pi_42743561
quote:
Op dinsdag 17 oktober 2006 15:56 schreef Troel het volgende:

[..]

??
OpenTTD (Transport Tycoon) Server Topic
pi_42743696
TVP-tje...zodat ik thuis vanaaf de NL map kan downloaden
pi_42743786
need
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst!
  dinsdag 17 oktober 2006 @ 16:28:55 #8
35189 Troel
scherp en bot
pi_42743872
quote:
Ow, het was meer een opmerking dan dat er iets mee meost gebeuren hoor. Was toch zo ongeveer de enige die aan het spelen was vanmiddag.
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
pi_42743925
quote:
Op dinsdag 17 oktober 2006 16:06 schreef bleiblei het volgende:
Mooie OP .
pi_42743937
Ik moet niet weer aan het spel beginnen, dan raak ik weer verslaafd
  dinsdag 17 oktober 2006 @ 16:35:08 #11
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_42744029
Ow en Troel, de kant dat seinen op staan kan je zien aan welke kant van het spoor het sein staat .
Stoplicht links van spoor is trein naar boven, stoplicht rechts van spoor is trein naar onder. (En andersom, stoplicht boven is trein naar links en stoplicht beneden is trein naar rechts.)
pi_42744055
weet iemand een leuke treinset voor openttd 0.4.8 versie
ik type ook mar wat
  dinsdag 17 oktober 2006 @ 16:37:36 #13
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_42744099
quote:
Op dinsdag 17 oktober 2006 16:36 schreef armmoetzaaier het volgende:
weet iemand een leuke treinset voor openttd 0.4.8 versie
Ik gebruik de DB XL set. Die is wel tof .
En ze hebben de verdiensten en kosten wat recht getrokken waardoor het spelen iets moeilijker wordt.
pi_42744181
tvp
This message is intended for the addressee shown. It contains information that is confidential and protected from disclosure. The contents of this message do not necessarily represent the views or policies of myself.
pi_42744224
quote:
Op dinsdag 17 oktober 2006 16:37 schreef bleiblei het volgende:

[..]

Ik gebruik de DB XL set. Die is wel tof .
En ze hebben de verdiensten en kosten wat recht getrokken waardoor het spelen iets moeilijker wordt.
ja die kon ik ook wel vinden maar maar lukte niet om het te laten werken. ik heb wel reedmy gelezen maar mijn engels is niet zo geweldig dat ik het helemaal snap.
kan je een klein betje uit legeen wat je moet doen
ik type ook mar wat
pi_42744278
vanavond weer
dag
  dinsdag 17 oktober 2006 @ 16:45:48 #17
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_42744325
quote:
Op dinsdag 17 oktober 2006 16:41 schreef armmoetzaaier het volgende:

[..]

ja die kon ik ook wel vinden maar maar lukte niet om het te laten werken. ik heb wel reedmy gelezen maar mijn engels is niet zo geweldig dat ik het helemaal snap.
kan je een klein betje uit legeen wat je moet doen
euh, gewoon in je datamap mikken en aanroepen in de .cfg file .
Ofwel uitgetypt:
Download:
dbsetxlw.grf
Zet deze in de map:
C:Program FilesOpenTTDdata
Zoek in de map:
C:Program FilesOpenTTD
Naar:
openttd.cfg
Rechtermuisknop -> openen met -> kladblok of notepad
Ga helemaal naar beneden en type dit:
dbsetxlw.grf
Onder de tekst:
[newgrf]

[ Bericht 11% gewijzigd door bleiblei op 17-10-2006 16:51:12 ]
pi_42744699
quote:
Op dinsdag 17 oktober 2006 16:45 schreef bleiblei het volgende:

[..]

euh, gewoon in je datamap mikken en aanroepen in de .cfg file .
Ofwel uitgetypt:
Download:
dbsetxlw.grf
Zet deze in de map:
C:Program FilesOpenTTDdata
Zoek in de map:
C:Program FilesOpenTTD
Naar:
openttd.cfg
Rechtermuisknop -> openen met -> kladblok of notepad
Ga helemaal naar beneden en type dit:
dbsetxlw.grf
Onder de tekst:
[newgrf]
kijk zo moet het wel lukken zo technische ben ik niet met een pc thanks
ik type ook mar wat
pi_42744878
Zijn er ergens ookal NS-setjes te krijgen? waar?
dag
pi_42744901
en al staat [newgrf] er niet tussen ????
[currency]
[servers]
[bans]

deze wel
ik type ook mar wat
  dinsdag 17 oktober 2006 @ 17:07:21 #21
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_42744968
quote:
Op dinsdag 17 oktober 2006 17:05 schreef armmoetzaaier het volgende:
en al staat [newgrf] er niet tussen ????
[currency]
[servers]
[bans]

deze wel
Helemaal onderaan.
En anders zet je em der ff bij .
  dinsdag 17 oktober 2006 @ 17:07:48 #22
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_42744980
quote:
Op dinsdag 17 oktober 2006 17:04 schreef petre86 het volgende:
Zijn er ergens ookal NS-setjes te krijgen? waar?
Een halve. A la lekker makertje hebben ze 4 treinen gereleased. De hele NS set zijn ze nog mee bezig.
pi_42745076
thanks hij is gelukt
ik type ook mar wat
pi_42745545
Dit spel was zo geniaal..
geniaal genoeg voor een tvptje.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')