Wat doe je dan in dit topic?quote:Op vrijdag 8 september 2006 20:58 schreef sieske het volgende:
eigenlijk lust ik buitenshuis alleen kinderkoffie met teveel melk, en frambozen of vanille-smaak. Zelf ben ik te lui/te weinig smaakbewust om meer van koffie te maken dan een voorverpakt plastic cupje.
Hoe past het dan nog in het kopjequote:Op zaterdag 9 september 2006 11:49 schreef faberic het volgende:
Dank voor de OP, ik had geen zin om hem te maken
ik heb laatst trouwens een shot in the dark gebrouwen, van coffeegeek. Je zet gewone koffie, en daar giet je dan een dubbele espresso bij. Beetje veel caffeine, dat wel, ik begon helemaal te zweten Voor de rest best wel lekker, het is gewone koffie met een vleugje espresso aroma dat proef je wel.
Een barista is een koffiekunstenaar, je zou het de sommelier van de koffie kunnen noemen. Deze persoon werkt bij de betere koffiecafé's en is in staat met een stoomkraantje melk perfect op te schuimen en die zo in de espresso te gieten dat het een wit figuurtje achterlaat tussen het crema (in een cappuccino/latte). Dit vereist veel oefening en ervaring.quote:Op dinsdag 19 september 2006 20:22 schreef synthesix het volgende:
[..]
Hoe past het dan nog in het kopje
Maar ik snap het dus niet he.
Wat is barista nou? Betrefd het de daad van het spelen met je eten(=koffie) en figuurtjes maken, zoals moeders in de goeie ouwe tijd verboodt?
Of is het slechts het pochen met je onuitputbare kennis en ervaring op het gebied van.. 'koffie' ..
* synthesix een lekker kopje goedkope nescafé aanmaak espresso halen gaat... hmm
valt mij ook op ja. En het valt ook op dat ze het in Nederland ook niet doen. EN het valt op dat mijn vader noch mijn moeder het doet.quote:Op vrijdag 29 september 2006 09:32 schreef tim2308 het volgende:
Het valt me op dat ze in Frankrijk de piston niet nadrukken zoals het eigenlijk hoort... Of ligt dat aan mij?
De 30lbs die overal op 't net staat is eerder iets van 14kg hequote:Op zaterdag 30 september 2006 01:43 schreef tim2308 het volgende:
De koffie aanstampen met een kracht van 25 kg. Oftewel men neemt een stamper, een weegschaal en drukt net zolang tot de naald bij 25 kg is...
Ik begrijp niet waarom men die E61 groep steeds heilig verklaard. Die van mij kan echt nog veel beter hoor. De stroming is bijv. niet altijd hetzelfde, of iig soms "ineens" heel langzaam. Dat is prutquote:Op vrijdag 29 september 2006 20:55 schreef W1ZZ het volgende:
nadrukken? Bedoel je extra stevig in de grouphead rammen of gewoon de koffie aanstampen? Tsja, als je een E61 groep hebt en verse koffie dan kun je ermee wegkomen... Ergens wel begrijpelijk als je bedenkt dat iedereen anders tampt.
da's waar dat klopt wel. Zo'n Kees van der westen pompt ook een dikke crema in 5sec. op je slechtgemalen 10 dagen oude onaangetampte prutkoffie.quote:Op zaterdag 30 september 2006 20:01 schreef W1ZZ het volgende:
Voornamelijk omdat zo'n beetje iedereen met een E61-groep een degelijke bak kan zetten omdat de groep heel vergevend is jegens fouten van de barista...
En? Bevalt ie? Waarom heb je eigenlijk een triple basket besteld? Ben je van plan je ingewanden te asfalteren met espressootjes?quote:Op zaterdag 30 december 2006 11:48 schreef W1ZZ het volgende:
*kick*
Heb inmiddels die triple basket bij Pasmarose besteld, 2,50 verzendkosten (omdat het in een envelop paste dus hoefde niet als pakketje verzonden te worden). Was in totaal een tientje kwijt. De verkoper is een hele prettige kerel en ik had m'n mandje binnen 3 dagen binnen. Uiteindelijk idd via PayPal met CC betaald.
Dat wennen is heel herkenbaar, ik heb een tijd op vakantie bijv. amper koffie gedronken, en eenmaal thuis duurde het 3 weken voordat ik weer op mijn normale niveau zat .quote:Op zaterdag 6 januari 2007 02:31 schreef NoSigar het volgende:
Ik wil een tvp'tje plaatsen, maar eigenlijk moet ik bekennen dat ik gisteren pas Miss Silvia naar de reparateur gebracht heb vanwege het probleem dat de porta-filter losschiet (zie deel een). En ondanks de sympathieke tips loste het allemaal niets op en heb ik gewoon een tijd filterkoffe gedronken: je went eraan en dan vind je het lekker (een bepaald groen zakje van AH geloof ik ).
Het zij zo. Maar het is geen EXpresso: want ook al spreek je het zo fout uit, het drukt wel meer het verlangen uit, het verlangen naar levende doorleefde echte espresso met een echte crema-laag.
Ex Ex Ex, geef geef geef! En laat me weer bij Levelt langs gaan, de enige goede verkoper in de buurt en laat me de hele buurt weer wakker maken met die klote koffiemolen. We missen het .
Is die Seaco waarbij je bij DE ¤100 korting krijgt trouwens iets? Lijkt me een mooi automatisch apparaat.
Mijn molen maalt in zo'n 5 seconden voor een double...quote:Op zaterdag 6 januari 2007 16:52 schreef faberic het volgende:
21 seconden malen
Snel is idd anders . Ik kan echter wel nauwkeuriger de hoeveelheid elke keer gelijk nemen (er hangt een doser aan, dus ik moet het wel met tijd toen, wil ik elke keer vers malen)quote:Op zaterdag 6 januari 2007 21:56 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Mijn molen maalt in zo'n 5 seconden voor een double...
Wat die Saeco dingen betreft, kan me niet voorstellen dat je daar net zo'n resultaat uit kunt krijgen als uit je Silvia.
Heb je een blade grinder dan? Want anders is je molen op een gegeven moment toch gewoon klaar? Of heb je een hele hopper vol met bonen en weet je dat er na 21 secs malen precies genoeg is voor een double?quote:Op zaterdag 6 januari 2007 22:00 schreef faberic het volgende:
[..]
Snel is idd anders . Ik kan echter wel nauwkeuriger de hoeveelheid elke keer gelijk nemen (er hangt een doser aan, dus ik moet het wel met tijd toen, wil ik elke keer vers malen)
Dat laatste, ik heb me er niet in verdiept, ik weet niet hoe het anders moet om eerlijk te zijn. Als ik iets mis moet je het zeggen.quote:Op zaterdag 6 januari 2007 22:38 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Heb je een blade grinder dan? Want anders is je molen op een gegeven moment toch gewoon klaar? Of heb je een hele hopper vol met bonen en weet je dat er na 21 secs malen precies genoeg is voor een double?
Hoe ik 't doe iig is zo: ik weet hoeveel bonen ik in de hals van m'n maler moet gooien om genoeg te malen voor een double. Dus ik haal genoeg bonen elke keer uit een lucht- en lichtdichte bus en doe die rechtstreeks in de hals (de hopper gebruik ik dus niet). Dit omdat lucht en licht niet goed zijn voor je bonen, worden ze sneller oud van...quote:Op zaterdag 6 januari 2007 22:52 schreef faberic het volgende:
[..]
Dat laatste, ik heb me er niet in verdiept, ik weet niet hoe het anders moet om eerlijk te zijn. Als ik iets mis moet je het zeggen.
Dat zit er bij mij aan vast. Die hopper heeft wel wat filters voor licht denk ik, is wat donker.quote:Op zaterdag 6 januari 2007 23:51 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Hoe ik 't doe iig is zo: ik weet hoeveel bonen ik in de hals van m'n maler moet gooien om genoeg te malen voor een double. Dus ik haal genoeg bonen elke keer uit een lucht- en lichtdichte bus en doe die rechtstreeks in de hals (de hopper gebruik ik dus niet). Dit omdat lucht en licht niet goed zijn voor je bonen, worden ze sneller oud van...
Klinkt als een onregelmatige maling of niet goed aangedrukt.quote:Op zaterdag 6 januari 2007 16:52 schreef faberic het volgende:
Ik zette net nog ff een dubbele espresso, ik had een week geleden de maling veranderd (iets grover voor meer koffie => meer smaak) en 21 seconden malen geeft het beste resultaat. Dus ik dat net doen, en na 10 sec. ofzo begon dat apparaat een hele dikke straal crema heel hard te spuiten en het kopje was ruim voor tijd vol. Was heel bitter en niet lekker ... Vaag is dat.
Een mooi begin van de dag dus! Gefeliciteerdquote:Op zondag 7 januari 2007 11:46 schreef faberic het volgende:
Vanochtend heb ik weer eens cappuccino gemaakt, ik heb er normaal weinig tijd voor. Ik kreeg er een latte-art blaadje op, niet echt een mooie rosetta ofzo maar de espresso was perfect gelukt (dan ruikt hij zo lekker), en het melkschuim ook. Dit was één van de lekkerste cappuccino's die ik gemaakt had, blij dus.
Ik wil je niet per sé op andere gedachten brengen maar wat is de reden dat je voor een volautomaat kiest?quote:Op zondag 7 januari 2007 20:03 schreef TazDevl het volgende:
Ik ben aan het sparen voor een volautomaat. Keuze is voorlopig gevallen op de Saeco Incanto Sirius.
Vraag me alleen af of dit een nieuw/huidige lijn model is of niet?
Heb hier namelijk een Saeco boekje waar ie niet in staat.
Ik heb vanmiddag net vandaag gebrande bonen (nog warm )gehaald bij SAMA aan de spilsluizen (vlakbij de ebbingebrug) , ze hebben sinds kort een grote brander midden in de winkel staan, ik vraag altijd even om de meest verse bonen omdat ik uit de uiterste houdbaarheidsdatum niks kan afleiden, ze branden volgens mij ongeveer een keer per week.quote:Op woensdag 23 augustus 2006 12:19 schreef W1ZZ het volgende:
Weet iemand trouwens een goede koffiebrander in Groningen waar je bonen dagvers gebrand kunt krijgen? Haal nu steeds de Sicilian Espresso bij Kaldi waar ik erg tevreden over ben, maar wil wel eens het effect van hoeveel dagen oud de bonen zijn ondervinden!
Dat is nou eenmaal franse cappuccino. Ik probeer voor mijn Nederlandse gasten wel eens een klassieke cappuccino te fixen, maar dat kost altijd een boel overredingsgekracht en gezucht anderzijds "c'est pas comme ca!"quote:Op maandag 8 januari 2007 19:08 schreef faberic het volgende:
Hebben jullie je ook weleens geërgerd aan de cappuccino/espresso in frankrijk? Echt vreselijk om te zien dat de pistons gevuld met oude koffie koud op de trays liggen, en als cappuccino kreeg ik niet zelden een café au lait met slagroom. Ik kon daarbij zelfs kiezen uit grand en petit. Dramatisch echt, maar er iets van zeggen is zo zielig .
Eten in frankrijk daarentegen:
Ja!? Gaaf! Ik ken Sama alleen maar van de enorme hoeveelheden koffie die ze aan m'n werk leveren maar die worden in Italië gebrand en zijn nou niet echt vers te noemen... Ga ik er morgen meteen maar 'ns even kijken (tenzij ze op maandag dicht zijn, vind het echt zo'n zaakje dat op maandag dicht is)! Thx!quote:Op zaterdag 20 januari 2007 17:49 schreef rooienar het volgende:
[..]
Ik heb vanmiddag net vandaag gebrande bonen (nog warm )gehaald bij SAMA aan de spilsluizen (vlakbij de ebbingebrug) , ze hebben sinds kort een grote brander midden in de winkel staan, ik vraag altijd even om de meest verse bonen omdat ik uit de uiterste houdbaarheidsdatum niks kan afleiden, ze branden volgens mij ongeveer een keer per week.
Ik heb momenteel biologische afrikaanse 100% arabica (pondzakken)
Maar Guatamala was ook lekker
groeten
Rooienar
Ik heb dus inmiddels die bonen geprobeerd: Niets dan kommer en kwel eerlijk gezegd. Toen ik de bonen thuis openmaakte op de eerste dag zag ik eigenlijk al dat ze niet lang genoeg gebrand waren, maargoed ik dacht even proberen maar. ZUUR, waterig en de crema verdween vrijwel direct na zetten! Nu zijn dat kenmerken van pasgebrande bonen dus ik heb 't aangezien, maar op de vierde dag waren ze nog steeds zo zuur (bij een ristretto zelfs nog) dus ik ben ermee teruggegaan. Heeft dat enigszins achtergestelde hulpje van de baas me alle versgebrande bonensoorten die ze hebben laten proberen maar aangezien de beste man elke verschillende boon op dezelfde (veel te grove) maalgraad en zonder te tampen in de machine propte kon ik weinig verschil ontdekken, sterker nog de bonen die ik had meegekregen waren beter dan wat hij me in de winkel liet proeven!. Hier kwam nog bij dat hij zonder piston of maler te reinigen tussen verschillende soorten bonen switchte Ik wilde m'n geld terug maar dat was allemaal maar moeilijk moeilijk (op een gegeven moment werden de algemene voorwaarden er zelfs bij gesleurd) dus ik heb SAMA helaas maar afgeschreven als op z'n minst niet met mijn idee van espresso overeenkomend (dit is dus mijn poging om aardig te brengen dat ik het slechte koffie en weinig knowhow vind).quote:Op zaterdag 20 januari 2007 17:49 schreef rooienar het volgende:
[..]
Ik heb vanmiddag net vandaag gebrande bonen (nog warm )gehaald bij SAMA aan de spilsluizen (vlakbij de ebbingebrug) , ze hebben sinds kort een grote brander midden in de winkel staan, ik vraag altijd even om de meest verse bonen omdat ik uit de uiterste houdbaarheidsdatum niks kan afleiden, ze branden volgens mij ongeveer een keer per week.
Ik heb momenteel biologische afrikaanse 100% arabica (pondzakken)
Maar Guatamala was ook lekker
groeten
Rooienar
Ik ben zeer benieuwd naar je bevindingen. Ik heb sinds een paar weken een Silvia en ben nog volop aan het proberen (gaat steeds beter). Tips, hints en trucs zijn uiteraard altijd welkom.quote:Op zaterdag 3 maart 2007 10:08 schreef faberic het volgende:
tvp.
Ik heb op pasmarose.de de bottomless portafilter van rancilio besteld. Die is wat duurder dan de anderen maar het is wel een hele goede (denk ik). Over een week of wat hoop ik mijn resultaten te kunnen melden.
Begrijp ik het goed dat je geen twee kopjes kunt maken daarmee? En passen de normal Rancillio filters er wel in?quote:Op dinsdag 13 maart 2007 15:41 schreef faberic het volgende:
oja, de piston wordt wel sneller koud dan de normale, die zijn toch wat massiever. Ik heb daarom wel de dure van rancilio genomen, die is weer massiever dan de anderen, is voor de temperatuur wel belangrijk.
Geen twee kopjes nee, maar je techniek gaat zeker vooruit. Ik heb geen normal Rancilio filters (Isomac apparaat) maar ik neem aan van wel.quote:Op dinsdag 20 maart 2007 12:20 schreef Herodus het volgende:
[..]
Begrijp ik het goed dat je geen twee kopjes kunt maken daarmee? En passen de normal Rancillio filters er wel in?
Als je niet meer dan 200 euro wil uitgeven zou ik de gaggia mdf kopen. Ik heb hem zelf ook, bevalt prima. Ik lees echter overal dat je de beste molen moet kopen die je kan betalen. Eerder bezuinigen op het apparaat dan op de molen. Dat gaat tegen je gevoel in, maar dat is wel beter denk ik.quote:Op zaterdag 24 maart 2007 10:14 schreef probin het volgende:
Ik wil graag een goede bonenmaler kopen, waar moet ik op letten? Ik wil er niet meer dan ¤ 200 voor uitgeven. Is de Gaggia mdf wat?
Ik heb er eentje van ¤35, is een prima malerquote:Op dinsdag 3 april 2007 14:40 schreef beunkster het volgende:
Als je nog geen maler hebt, reserveer daar dan (veel) geld voor...
Hoe beter de maler, hoe beter de koffie! Een maler heeft veel meer invloed dan je in eerste instantie wellicht zou verwachten...
Wij gebruiken thuis (woon nog bij mijn ouders) zelf (nog) een relatief goedkope (nou ja, 120 euro...) maler, maar ik weet wel wat ik wil hebben als ik op mijzelf ga wonen/ga trouwen/ga samenwonen. Dat zal bijna zeker een Rancilio Rocky of een Macap M5 worden.
quote:Op dinsdag 3 april 2007 14:02 schreef Richie_Rich het volgende:
En nog even doorsparen voor een maler, dat is erg belangrijk
Een goede maler is behoorlijk belangrijk. En voor ¤35 heb je die niet hoor.quote:Op dinsdag 3 april 2007 15:20 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Ik heb er eentje van ¤35, is een prima maler
Ik welquote:Op dinsdag 3 april 2007 15:26 schreef Herodus het volgende:
[..]
[..]
Een goede maler is behoorlijk belangrijk. En voor ¤35 heb je die niet hoor.
Inderdaad een supermazzeltjequote:Op dinsdag 3 april 2007 19:32 schreef beunkster het volgende:
Tweedehands een supermazzeltje gehad of zo?
Welke maler gebruik je eigenlijk als ik zo vrij mag zijn?
Het allerbeste is bonen in de vriezer en alleen wat je per dag gebruikt in de molen doen, of dat te doen is, is het tweede.quote:Op dinsdag 3 april 2007 20:49 schreef probin het volgende:
Ik heb intussen mijn Gagggia MDF koffiemolen ingeruild (was een tweedehandse) voor een Demoka M203. Ik kreeg met de gaggia niet de juist maling voor mijn Quicmill 820. De Demoka is een pretige molen voor niet al te veel geld ¤175. Hij maalt erg constant.
Wat zijn lekker bonen voor cappucino en hoelang blijven bonen goed in het reservoir van de molen?
Dat heb je erg goed voor elkaar, die dingen zijn extreem duur nieuw (sowieso meer dan 500 euro en ik dacht zelfs meer dan 800 euro...), gaaf!quote:Op dinsdag 3 april 2007 23:01 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Inderdaad een supermazzeltje
[afbeelding]
Faema horecamolen voor het luttele bedrag van ¤35 uit een boedelveiling
Zo zou ik het niet doen, dan wordt de koffie bitter namelijk (overextractie).quote:Op woensdag 4 april 2007 14:34 schreef beunkster het volgende:
Dat kan in zoverre dat je er natuurlijk wel een grotere kop onder kunt zetten en een grovere maling van je espessobonen kiest (naast dat je natuurlijk ook andere bonen kunt selecteren). Of je er daadwerkelijk filterkoffie in kunt doen, dat weet ik niet zeker, maar volgens mij gaat daat niet goed.
Als je als enige doel hebt om minder sterke koffie te zetten dan kun je gewoon de hoeveelheid pakken die je voor een normaal espressokopje pakt en daar dan dus een groter kopje voor te gebruiken.
kwam net iets tegen op http://caffeprimo.nl/quote:Op maandag 19 maart 2007 20:54 schreef reclamedoos het volgende:
Iemand ervaring met dekoffiethuiswinkel.nl? Ik heb er een test glaasje besteld voor espresso:
[afbeelding]
Maar ik krijg geen reactie van de winkel over mijn bestelling. Andere winkels waar dit te bestellen is, zijn uiteraard ook welkom.
Kijk op het home-barista.com forum voor tamping techniques, en gebruik bijv. WDT (kijk bij de howto's). Met WDT en een goede tamp kan je een écht goede extractie bewerkstelligen en daarmee crema.quote:Op maandag 2 april 2007 23:33 schreef R34L-SIcK het volgende:
Hoi mensen,
Ik geef toe....
Ook ik ben gegrepen door het virus.
(....)
Hopelijk krijg ik het voor elkaar
Volume is sowieso veel te groot, die illy kopjes (heb ik ook) moeten half vol, zo kreeg ik ze ook in een illy bar in Rome (zwaar goede koffie trouwens).quote:Op maandag 7 mei 2007 22:33 schreef R34L-SIcK het volgende:
Hoi mensen,
Nog steeds aan het proberen een goede espresso te maken...
Dit is wat ik er tot nu toe van maak.
[afbeelding]
Ik gebruik een Francis X3 apparaat met Illy ESE servings.
Toch heb ik het gevoel dat de extractie te snel is, dus minder dan 27 seconden.
(Hmmz, tijd nagemeten, klopt aardig, vanaf het moment dat je de pomp start toch?)
De crema-laag is te dun/ licht volgens mij.
Zou de druk van m'n toestel te hoog zijn?
Of zijn die servings ruk?
Hoe lang van tevoren zetten jullie je toestel aan?
Ik weiger op te geven!!!!!!!
Zonder molen zet het geen zoden aan de dijk. Als je dit apparaat goedkoop kan krijgen, koop er dan een flinke molen bij en je maakt geweldige espresso.quote:Op woensdag 9 mei 2007 00:35 schreef _Henry_ het volgende:
Een vijf jaar oude tweedehands rancilio nancy.
Als ik dit ding aanschaf, hoeveel ga ik er dan op vooruit tov nespresso?
En hoeveel is het ongeveer waard?
OK, maar hoeveel mag ik uitgeven aan zo'n tweedehands ding (5 jaar oud) ?quote:Op woensdag 9 mei 2007 18:01 schreef faberic het volgende:
[..]
Zonder molen zet het geen zoden aan de dijk. Als je dit apparaat goedkoop kan krijgen, koop er dan een flinke molen bij en je maakt geweldige espresso.
reacties op coffeegeek:quote:Op woensdag 9 mei 2007 18:33 schreef _Henry_ het volgende:
[..]
OK, maar hoeveel mag ik uitgeven aan zo'n tweedehands ding (5 jaar oud) ?
Is ¤80 redelijk? Ik las ergens dat er nog wel eens wat stuk wil gaan aan dit apparaat, en aangezien dit ding 5 jaar oud is...
Als ik dan ¤80 voor het apparaat en bijv. ¤75 onderhoudskosten moet betalen heb ik het er nog net voor over denk ik.
quote:Bottom Line: If you can get a good one used, go for it. Parts are replacable, and it's a very solid machine.
quote:Bottom Line: If you can get a used one at a good price, it is a great machine to get you started.
quote:Bottom Line: I love it. If you are lucky enough to find one of these used for a good price buy it. The retail price is not worth it though, get a Silvia instead.
80+75 is idd misschien slechte deal voor een gebruikte...quote:Bottom Line: Silvia hardware and performance in one ugly package. Jump on it at $250 or less!
Mijn machine is in een kwartier wel warm genoeg, half uur is misschien beter maar met goed flushen maakt het niet zo heel veel uit.quote:Op woensdag 9 mei 2007 20:42 schreef R34L-SIcK het volgende:
Hoe lang van tevoren zetten jullie de machine aan?
Vanavond zal ik het weer eens met gemalen koffie proberen.
Heb het al eerder geprobeerd, met gering succes...
Krijg geen vaste puck, geen crema, enz..
[edit]
Nou, net weer geprobeerd, komt net zo'n espresso uit als met de servings.
Als jullie de piston uit je machine halen, ligt er dan gelijk een droge puck in?
Hier niet, lijkt wel blubber...
http://www.espressissimo.(...)ens/ascaso_molino_i1
Dit is dus niet? Het moet een Mazzer zijn?
Ik wil gewoon een goeie espresso maken
[edit]
Geen ervaring, ik heb wel pas gezien wat het is. Het lijkt mij persoonlijk niet zo heel lekker, cappuccino/latte is veel lekkerder imho en leuker om te makenquote:Op woensdag 9 mei 2007 22:33 schreef K-mail het volgende:
Iemand ervaring met Latte Machiato? Zo ja, moeite waard?
En wat voor machine is dat, als ik vragen mag?quote:Op zondag 13 mei 2007 20:36 schreef Herodus het volgende:
Ik zet overigens mijn machine zeker 20 minuten van te voren aan.
20 minuten? Ik heb er onlangs een terug gekregen omdat 'ie niet snel genoeg warm zou zijn. Maar binnen 10 minuten na aanzetten heb ik er toch echt een goed warme espresso uit. Machines zijn dan wel net nieuw. Even een kopje water erdoor en dan kan je aan de slagquote:Op zondag 13 mei 2007 22:18 schreef Herodus het volgende:
Een Rancillio Sylvia, en dat wordt ook aangeraden bij dat apparaat. Of zelfs langer, maar minstens 20 minuten. Maar ergens op internet is een handleiding te vinden ('cheating Miss Sillvia') die uitlegt hoe je met een hoop gespoel die tijd kunt verkorten tot minder dan tien minuten of zo, maar aangezien ik hem alleen maar gebruik als ik tijd heb, en niet b.v. 'smorgens voor ik moet gaan werken, is dat bij mij nooit een probleem.
'n Kookwinkel in de Haagsche Passagequote:Op maandag 14 mei 2007 23:27 schreef marmhz het volgende:
Wat voor winkel werk je Fixers?
Ik wil binnenkort ook een I-roast kopen (als ik geld heb).quote:Op dinsdag 15 mei 2007 23:07 schreef marmhz het volgende:
Zijn er hier trouwens meer mensen die actief zelf bonen branden? Ik ben er sinds kort mee begonnen met een I-roast brander. Het leuke is dat je alles zelf in de hand hebt en je dus ook je eigen smaak kan beinvloeden.
quote:Op woensdag 16 mei 2007 20:26 schreef R34L-SIcK het volgende:
De huidige stand van zaken:
[afbeelding]
Gaat steeds beter, toch?
De crema-laag is echter nog niet geweldig dik.
Hoe zit het trouwens met de warmhoudfunctie van jullie apparaten?
Bij mij worden de kopjes op z'n best lauw.
Hoe warm moeten ze zijn? Nu spoel ik ze voor het zetten om met heet water.
Verder heb ik sachets gehaald om m'n espresso-apparaat te reinigen, misschien dat dit nog wat verbetering geeft.
Ben ook al even wezen kijken voor een maler, daar waar ik geweest ben hadden ze het ook over de Gaggia MDF en de Solis Scala 167?
Hij is inderdaad nog een beetje licht van kleur. Kijk maar eens op de site van Illy hoe hij er echt uit hoort te zien. Wat betreft je apparaat zou je eens op youtube kunnen kijken voor een filmpje van een espressoshot met jou apparaat, misschien maakt dat meer duidelijk over de techniek. Een goede shot krijg je in ieder gevakl niet met gemalen koffie van een week oud. Een molen en dan een betere dan die je net noemde is echt aan te raden, Kijk een naar een Denoka M203 als je niet heel veel geld wilt uitgeven. Geen top der top molen maar ik heb er goede ervaringen mee.
wel duur ja, maar wel kwaliteit, ik denk dat ik de popcorn popper maar oversla.quote:Op donderdag 17 mei 2007 21:08 schreef marmhz het volgende:
Ze zijn ongeveer een 180 Euro. Het roept trouwens wel weer een hoop nieuwe uitdagingen op. Hoe lang brand je de bonen, welke soorten gooi je bij elkaar tot een goede blend? Tevens ook iedere keer je molen afstellen op een andere boon. Leuk is het echter wel.
Elke keer dezelfde druk uitoefenen met tampen is ook moeilijk (tenzij je je gewicht erop zet natuurlijk, maar als je ouder bent dan 2 jaar is dat niet verstandig).quote:Op donderdag 17 mei 2007 22:37 schreef marmhz het volgende:
Popcorn popper kan wel werken hoor. Je moet er alleen eentje hebben waar de warme lucht uit de zijkanten komt en niet uit de bodem. Op coffeegeek.com staat een zeer uitgebreide handleiding over hoe het moet van een gast die dat al 10 jaar zo doet. Enig nadeeltje is dat de popper's levensduur met de helft verminderd door de veel zwaardere belasting, maar goed ze zijn dan ook maar een 15 ¤ ofzo.
Overigens blijft ik me iedere dag weer verbazen over het feit dat de espresso'tjes uit m'n Cimbali zo kunnen verschillen per dag. Het zijn geen hele grote verschillen maar je proeft het toch wel. Heeft natuurlijk alles met versheid, luchtvochtigheid, maalgraad en aanstampen te maken. Soms ben ik een btje lui en wil ik gewoon snel een espresso'tje en dat wordt dan niet beloond ;-)
Is dit niet handig dan?quote:Op donderdag 17 mei 2007 23:03 schreef faberic het volgende:
[..]
Elke keer dezelfde druk uitoefenen met tampen is ook moeilijk (tenzij je je gewicht erop zet natuurlijk, maar als je ouder bent dan 2 jaar is dat niet verstandig).
Als je echt heel precies bent zou je een soort kleine weegschaal moeten ombouwen tot tamp platform.
Mijns inziens zou je eerder het espressoapparaat moeten uitstellen dan de molen. Een kwaliteitsmolen i.c.m. french press, vacuum pot, cafetière of gewoon een ouderwets drip drip ding is al een verrijking van je koffie. Het is onzin dat je voor drip drip (ik weet de officiële term niet) geen goede molen nodig hebt en voor espresso wel.quote:Op vrijdag 18 mei 2007 09:26 schreef Fixers het volgende:
(...) Die stoomt ook erg fijn en een leuke instap omdat ie ook geschikt is voor sachets (kan je die dure maler nog even uitstellen).
Dat mag jij bij mij de klanten in de winkel aan hun verstand komen peuteren.... ik geef je weinig kans. Ik ben al druk genoeg met uitleggen waarom een Rancilio Silvia ¤ 499,- kost en een isomac giada ¤299,- Dan willen ze het liefst noig een cuisinart maler van ¤79,- erbij. (die haalt dus geen espresso maling). Daarna moet ik ze nog uitleggen waarom ze zes euro per maand uit moeten geven aan waterfilters...quote:Op zaterdag 19 mei 2007 10:43 schreef faberic het volgende:
[..]
Mijns inziens zou je eerder het espressoapparaat moeten uitstellen dan de molen. Een kwaliteitsmolen i.c.m. french press, vacuum pot, cafetière of gewoon een ouderwets drip drip ding is al een verrijking van je koffie. Het is onzin dat je voor drip drip (ik weet de officiële term niet) geen goede molen nodig hebt en voor espresso wel.
Dus: Koop eerst een goede molen en maak daar een tijdje heerlijke koffie mee, en als het geld weer binnen is begin je aan een espressoapparaat. De eerste stap voor lekkere koffie is dus het kopen van een molen, en niet een espressoapparaat (hoewel dit voor de meeste beginners heel moeilijk is om te beseffen).
Precies, dat kan dus niet (jammer genoeg).quote:Op zaterdag 19 mei 2007 20:31 schreef Fixers het volgende:
[..]
Dat mag jij bij mij de klanten in de winkel aan hun verstand komen peuteren....
Bonen malen per kopje is geen kwaliteitskenmerk voor de molen, het gaat erom dat het een molen is (platte maalschijven pletten de bonen, zoals tarwe wordt gemalen in een windmolen), alleen dit levert consistentie op in de grootte van de korrels. Een hakmolen of blender is niet bruikbaar voor koffie.quote:Op zondag 20 mei 2007 15:22 schreef _Henry_ het volgende:
Ik heb toch maar het tweedehands apparaat gekocht (zoals hierboven beschreven): een 4/5 jaar oude rancilio nancy met bijbehorende maler samen voor ¤100.
De maler is niet geweldig; bonen worden niet per kopje gemaald.
Verder vroeg ik hoe (vaak) het apparaat ontkalkt moest worden; maar dat had die gozer nog nooit gedaan! Ik heb hier een ontkalkmiddel voor keukenapparaten in de kast staan. Op de verpakking staat dat het niet gebruikt mag worden in apparaten met RVS; zou ik dit middel mogen gebruiken? Of hoe moet ik anders ontkalken?
Ik speel nu wat met goedkope DE bonen om te oefenen. Ik krijg geen geweldige espresso, maar nu heb ik eigenlijk geen idee of dat aan de bonen ligt of aan mij / het apparaat :-P Niet zo handig dus, maar om nou met van die dure bonen gemaakte espresso in de gootsteen te gieten is ook niet mooi
Kaldi Sicilian Blend.quote:Op zondag 20 mei 2007 19:36 schreef _Henry_ het volgende:
Wat is bij jullie eigenlijk de favoriete koffieboon/melange?
Kan het niet aan DE bonen liggen? Volgens mij is DE ergens aan de onderkant van het midden van de markt als ik me niet vergis, dus echte topespresso krijg je er nooit van zijn leven mee, mijns inziensquote:Op zondag 20 mei 2007 16:57 schreef faberic het volgende:
[..]
Als de espresso echt nergens op slaat kan het niet aan de DE bonen liggen, ik heb ze ook weleens gehad. Bij simon lévelt trouwens wel, ik kan daar geen goede espresso mee zetten.
top niet nee, maar ik heb er wel eens wat redelijks mee gemaakt.quote:Op maandag 21 mei 2007 01:50 schreef tim2308 het volgende:
[..]
Kan het niet aan DE bonen liggen? Volgens mij is DE ergens aan de onderkant van het midden van de markt als ik me niet vergis, dus echte topespresso krijg je er nooit van zijn leven mee, mijns inziens
Welk melange gebruik je van Lévelt?
Er zijn zelfs geen rubberen ringen!quote:Op maandag 21 mei 2007 12:07 schreef tim2308 het volgende:
Zijn je rubberen ringen in de kop nog steeds intact?
AH Perla excellent vind ik toch echt heel veel beter. Een vriend van mij heeft ook altijd problemen met lévelt.quote:Op maandag 21 mei 2007 18:57 schreef Herodus het volgende:
Levelt kun je gewoon proberen hoor, beter dan supermarktbonen; ik maak er prima espresso mee.
quote:Op dinsdag 22 mei 2007 11:24 schreef corc het volgende:
Ik vind het een beetje vreemd dat het topic 'barista'-topic heet (barista=professioneel koffiezetter
quote:Waarom mag je hier geen cafe's bejubelen?
ik bewaar ze in een 'oud' illly-blik buiten de koelkastquote:Op dinsdag 22 mei 2007 09:15 schreef probin het volgende:
Hoe en waar bewaren jullie koffiebonen en hoelang blijven deze goed. Ik bewaar ze zelf in een 'oud' illy-blik in de koelkast.
Ach, ik was laatst in een café waar een barista werkte met diverse koffie-opleidingen op zak, en de espresso smaakte nergens naar, sterker nog, het was geen espresso, het was een dubbele. En een dubbele gemaakt uit 8 gram koffie is behoorlijk prut. De cappuccino was ook prut, ik vind dat je eigenlijk, zeker met koffie-opleidingen op zak, je schuim moet schenken. Dat is een kwaliteitskenmerk en schenkbaar schuim is zoveel lekkerder. Los schuim wat bijna stijfgeklopt eiwit is heeft niet zoveel zin imho.quote:Op dinsdag 22 mei 2007 11:24 schreef corc het volgende:
Ik vind het een beetje vreemd dat het topic 'barista'-topic heet (barista=professioneel koffiezetter ;-) ), en er vervolgens alleen maar amateurs komen die thuis koffie maken. En als er iemand dan iets over barista's 'in het wild' vertelt, dan wordt die afgebrand.
Waarom mag je hier geen cafe's bejubelen? (corc is bijbaan-barista)
Ach, ik heb een gaggia MDF, maar als je het geld hebt moet je het uitgeven, zo is het gewoon bij koffiemolens. Macap is inderdaad ook goed volgens mij.quote:Op woensdag 6 juni 2007 15:08 schreef R34L-SIcK het volgende:
Hoi, ik ben in de markt om dit weekend een maler te kopen.
Welke? Waar? Hoe duur?
Is de mazzer echt alleen zaligmakend?
Ik lees ook goeie dingen over de Macap M4?
Wat zijn goede (en "goedkope" ) winkels regio Rotterdam??
Bij voorbaat dank.
'k verkoop ze alleen maar, momenteel niets nieuws in het assortiment.quote:Op vrijdag 15 juni 2007 23:32 schreef marmhz het volgende:
Niemand meer nieuwe barista ervaringen?
Bijvoorbeeld nieuwe machine/molen/tamper ofzo gekocht?
De sachets van Illy zijn een vrije standaard. Illy heeft de patenten op het systeem vrijgegeven en het mag vrijelijk gebruikt worden door alle koffiebranders. Vermits ze de kwaliteitstandaarden van Illy handhaven, zo'n beetje alle espressobranders verkopen deze. Ze werken ook in alle apparaten of het nu een Rancilio Silvia is een Aquaviva Milano of een Illy machine, dat maakt niet uit. Je kan dus behoorlijk varieren met soorten koffie en branders.quote:Op zaterdag 16 juni 2007 13:14 schreef Gimmick het volgende:
Wat zijn de meningen over het ESE systeem van Illy? Ik wil misschien via de Postbank de FrancisFrancis! X1 espressomachine Trio kopen. Het enige nadeel is dat ik dan vast zit aan die ESE-pads. FrancisFrancis heeft wel systemen waarin ook gewone gemalen koffie in kan, maar die zijn dan weer een stuk duurder. En dan moet je (wil je het het heel netjes doen) ook nog weer een maler hebben.
Ik houd van goede espresso, maar ik ben geen 'coffeegeek', dus ik betwijfel of ik al die nuances waar jullie over zitten te bomen echt proef. Daarom wil ik gewoon goede espresso met goede prijs/kwaliteitsverhouding. Red ik dat met ESE? Of zijn er betere alternatieven?
Dat voor de reacties. Het alternatief voor het illy systeem zijn toch de Nespresso-cups? Of is de kwaliteit daarvan minder?quote:Op zaterdag 16 juni 2007 20:13 schreef Fixers het volgende:
[..]
De sachets van Illy zijn een vrije standaard. Illy heeft de patenten op het systeem vrijgegeven en het mag vrijelijk gebruikt worden door alle koffiebranders. Vermits ze de kwaliteitstandaarden van Illy handhaven, zo'n beetje alle espressobranders verkopen deze. Ze werken ook in alle apparaten of het nu een Rancilio Silvia is een Aquaviva Milano of een Illy machine, dat maakt niet uit. Je kan dus behoorlijk varieren met soorten koffie en branders.
Een beter alternatief dan het Illy systeem ken ik niet als je gemak wilt én goede espresso. DE en Philips hebben het niet voor niets schaamteloos, en heel slecht, gekopieerd.
En je hebt een mooi kleurenpatroon!quote:Op zaterdag 16 juni 2007 21:14 schreef Fixers het volgende:
Ander trucje: laat de koffie langs de rand het kopje in 'rollen' ipv plonzen, dat geeft ook een betere crema.
De kwaliteit is inderdaad minder, maar slecht wil ik het niet noemen. Ik houd het op redelijk en goed alternatief voor iemand die beter wil dan senseo maar een echt espresso apparaat een te dure instap vind. Het grootste bezwaar vind ik nog wel dat je vast zit aan Nestle voor je koffie. Waar de ESE sachets gewoon in alle goede espressowinkels te koop zijn van diverse merken en koffie branders. Ik verkoop dan alleen lucaffe sachets en alleen die heeft al iets van 8 smaken.quote:Op zondag 17 juni 2007 12:01 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Dat voor de reacties. Het alternatief voor het illy systeem zijn toch de Nespresso-cups? Of is de kwaliteit daarvan minder?
Maatje van mij heeft een Nesrpesso apparaat, zet 10 x betere espresso's dan met mijn ESE, maar das mijn mening.quote:Op zondag 17 juni 2007 12:01 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Dat voor de reacties. Het alternatief voor het illy systeem zijn toch de Nespresso-cups? Of is de kwaliteit daarvan minder?
Ja die Faema's zijn echt prachtig. Ze staan nog wel redelijk wat te koop, o.a. op MP en Ebay. Gemiddeld moet je toch rekenen dat ze rond de 2000 euro zitten als ze al helemaal gerestaureerd zijn.quote:Op zaterdag 16 juni 2007 08:28 schreef Fixers het volgende:
[..]
'k verkoop ze alleen maar, momenteel niets nieuws in het assortiment.
Al zag ik onlangs bij een concullega hier in de stad een echte Faema E61, volledig gerestaureerd zien staan. Was te koop, maar 'k durfde niet naar de prijs te vragen.
Oh ja.... senseo drinkers in de zaak zijn altijd een bron van humor. Onlangs weer twee dametjes die langs de espressomachines lopen:
"Met de senseo kan je ook échte espresso zetten, dan doe je er twee pads in en druk je op het knopje voor één kop." Jawel het woordje echt werd duidelijk benadrukt.
Dan hadden ze het er ook nog over dat ze dat dan deed et de Rio de Janeiro pads. Nu heb ik best veel senseo gedronken en met een schepje suiker zijn de meeste best te doen, maar de rio smaakt buitengewoon chemisch, het is net een kopje akzo-nobel.
Een Rocky staat tweedehands eentje op MP. Moet rond de 150 euro kosten geloof ik. Nadeeltje van de Rocky vind ik het hoge gehalte aan plastic.quote:Op zaterdag 16 juni 2007 09:03 schreef R34L-SIcK het volgende:
Ik ben nog steeds op zoek naar een goede maler.
Rancilio Rocky? Macap MC4? Of toch een Mazzer mini?
Ik weet het niet....
Kijk ook eens naar een Quickmill 820, dit zijn zeer degelijke espressomachines. Zij hebben een thermoblock waarin het water erg snel op temperatuur is.quote:Op woensdag 27 juni 2007 22:37 schreef search64 het volgende:
Super, dank jullie! Hopelijk ben ik binnenkort een mooi apparaat rijker.
Ik plaats even een tvp, om later mijn ervaringen met dit apparaat te gevenquote:Op woensdag 16 mei 2007 07:56 schreef Fixers het volgende:
We hebben ook een paar andere modellen staan. Waaronder een Aquaviva met tweevoudige boiler en aantal isomacs, als je wilt zelfs met 3 voudige ketel die ook nog gekookt water uitgeeft. (maar dat kast ook ruim 1200 euro) Maar de rancilio heeft gewoon de meeste stoomdruk als je veel capucino drinkt is dat wel belangrijk. Verder nog een aantal volautomaten van Jura en Nivona, maar die zijn in een barista topic niet interresant.
Zelf branden zou ik niet snel aan beginnen. Het is toch weer een heel andere discipline met een boel factoren waar je rekening mee moet houden. Ik zou me eerder houden bij de koffie van kleine onafhankelijke branders zoals de Golden Coffee Box.
Te verse koffie bestaat niet, tenzij de bonen nog 150 graden zijn van het branden.quote:Op donderdag 28 juni 2007 21:26 schreef W1ZZ het volgende:
dubbele ristretto
[[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01068.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url][[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01070.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]
Het resultaat geeft helaas wat barberpole striping en is nogal blond maar de koffie is nog iets te vers (nog geen drie dagen oud) en ik heb een half jaar geen koffie gezet... Moet weer even wennen!
Ga je dan nog maar wat beter inlezen op CG en/of HB. Te verse koffie bestaat zeker wel aangezien net na het branden er nog veel CO2 in zit die er uit moet. Als je te verse koffie zet resulteert dit in vroege blonding, snel verdwijnen van de crema en een overweldigend zure smaak. Dit is een goed topic om door te lezen: http://www.home-barista.c(...)-espresso-t1289.htmlquote:Op zondag 1 juli 2007 12:24 schreef faberic het volgende:
[..]
Te verse koffie bestaat niet, tenzij de bonen nog 150 graden zijn van het branden.
dat stoomkraantje ziet er niet uit alsof het veel kracht heeft, het perfecte melkschuim maken wordt dan wel lastiger. Zoek anders met google even op jouw machine met frothing ofzo erachter.quote:Op maandag 2 juli 2007 22:06 schreef Don_Tom het volgende:
Ik heb in m'n keuken het apparaat zitten zoals hieronder weergegeven (siemens inbouw). Maakt opzich prima espresso'tjes/koffie, maar het is me nog niet gelukt om die ene perfecte cappuchino of espresso eruit te toveren. Vooral het juiste melkschuim heb ik moeite mee (te grove bubbels). Doe ik iets verkeerd of is het met zo'n apparaat bij voorbaat kansloos? Heb al verschillende bonen geprobeerd (nu colombia bonen van de lokale specialist, goed te drinken), maar verder nog niet naar maalgraad ofzo gekeken. Melk/melkschuim wordt naar mijn idee veel te heet, maar als ik het korter stoom krijg ik weer niet genoeg schuim. Tips anyone?
[afbeelding]
interessant verhaal. Nu begin ik te twijfelen of ik nog wel een brander wil kopen....quote:Op zondag 1 juli 2007 13:01 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Ga je dan nog maar wat beter inlezen op CG en/of HB. Te verse koffie bestaat zeker wel aangezien net na het branden er nog veel CO2 in zit die er uit moet. Als je te verse koffie zet resulteert dit in vroege blonding, snel verdwijnen van de crema en een overweldigend zure smaak. Dit is een goed topic om door te lezen: http://www.home-barista.c(...)-espresso-t1289.html
Maar hoezo kan die CO2 er niet direct uit? Het is toch een gas dat zich direct zou moeten verspreidenquote:Op zondag 1 juli 2007 13:01 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Ga je dan nog maar wat beter inlezen op CG en/of HB. Te verse koffie bestaat zeker wel aangezien net na het branden er nog veel CO2 in zit die er uit moet. Als je te verse koffie zet resulteert dit in vroege blonding, snel verdwijnen van de crema en een overweldigend zure smaak. Dit is een goed topic om door te lezen: http://www.home-barista.c(...)-espresso-t1289.html
Zeker als de bonen gemalen worden zou je verwachten dat al het CO2 er zo uit is.quote:Op dinsdag 3 juli 2007 12:20 schreef _Henry_ het volgende:
Maar hoezo kan die CO2 er niet direct uit? Het is toch een gas dat zich direct zou moeten verspreiden
Ik denk dat het dit laatste moet zijn, ik ben echter geen scheikundige Het kan ook zijn dat het zich in de boon vormt. Dan kan het er natuurlijk moeilijk uit, maar omdat de boon wel enigszins poreus is kan het over een periode van een paar dagen toch ontsnappen.quote:Op dinsdag 3 juli 2007 13:05 schreef faberic het volgende:
De zure smaak zou ik alleen kunnen verklaren als het CO2 opgeslagen is als koolzuur (H2CO3). Dan moet het er inderdaad uit (of korreltje soda door de espresso gooien ).
Er schijnen verschillende types popcorn poppers te zijn (spinning is good, flinging is bad)quote:Op dinsdag 3 juli 2007 13:40 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Ik denk dat het dit laatste moet zijn, ik ben echter geen scheikundige Het kan ook zijn dat het zich in de boon vormt. Dan kan het er natuurlijk moeilijk uit, maar omdat de boon wel enigszins poreus is kan het over een periode van een paar dagen toch ontsnappen.
Over je zelf branden opmerking: Waarom niet? De koffie is idd na branden nog te vers maar 3-5 dagen (afhankelijk van hoe lang gebrand en wat voor bonen) op z'n best. Met zelf branden kun je dus nog steeds het meest verse resultaat bereiken alleen je moet dus wel incalculeren dat de koffie nog een tijdje moet liggen. Ik heb nu dus die versgebrande koffie uit IT maar een paar dagen voordat die op zal raken wil ik ook voor de eerste keer gaan branden. Ik heb van home-barista een melange geplukt waar ik mee wil beginnen en dan zelf een beetje tweaken:
40% brazil, 20% sumatra, 20% el salvador, 10% yemen (Zie http://www.home-barista.com/espresso-blending.html ). Waarschijnlijk bestel ik ze de eerste keer van http://www.ongebrand.nl . Weet iemand nog een andere site in NL waarop je groene bonen kunt bestellen?
P.S.: Nog meer interessant leesvoer over branden vind je op http://www.sweetmarias.com . Zelf wil ik het met een popcornpopper gaan proberen
Wat heb jij een raar piston... Heb je dat nog met een speciale reden of functie zo?quote:Op donderdag 28 juni 2007 21:26 schreef W1ZZ het volgende:
dubbele ristretto
[[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01068.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url][[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01070.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]
Het resultaat geeft helaas wat barberpole striping en is nogal blond maar de koffie is nog iets te vers (nog geen drie dagen oud) en ik heb een half jaar geen koffie gezet... Moet weer even wennen!
De setup: Rancilio Silvia, Mazzer Mini w/doser, drie dagen oude blend uit Verona.
Vijf zelfs!quote:Op donderdag 5 juli 2007 17:40 schreef Fixers het volgende:
[..]
Wat heb jij een raar piston... Heb je dat nog met een speciale reden of functie zo?
Goede zaak! En garanderen ze ook dat wanneer je online bestelt ze speciaal voor jou branden?quote:Over de versheid van koffie. The Golden Coffeebox heeft tegenwoordig een houdbaarheidsdatum van 3 weken na branddatum. Winkeliers krijgen dan ook altijd koffie aangeleverd die niet langer dan 5 dagen ervoor is gebrand.
Volgens mij hebben alle saeco's een 53 mm portafilter en voor zover ik weet is daar geen bottomless pf voor beschikbaar.quote:Op donderdag 5 juli 2007 20:05 schreef Byte_Me het volgende:
ik heb een saeco genio, en wil misschien daarvoor bij pasmarose zo'n bottomless portafilter bestellen. maar hebben die dingen een standaardmaat? of gaat dat niet passen als die portafilter van een ander merk is? en kan ik sowieso zomaar een ander filter erin zetten? er zit nu zo'n apart geval in dat je eerst dichtzet, het apparaat druk laat opbouwen, en dan open zet. goed, ik kan hem ook meteen open zetten natuurlijk, maar ik wil ook van die lekkere espresso stroompjes uit mn apparaat zien komen.
Ook ik weet het niet zeker hoewel de La Spaziale Vivaldi (1 en 2) ook een 53 mm portafilter hebben en dat zijn populaire high-end machines waar volgens mij wel naked pf's voor zijn... Ik heb een plaatje gegoogled, is dit 'm?quote:Op donderdag 5 juli 2007 22:40 schreef rooienar het volgende:
[..]
Volgens mij hebben alle saeco's een 53 mm portafilter en voor zover ik weet is daar geen bottomless pf voor beschikbaar.
Lijkt mij ook als hij inderdaad goed is bevonden. Hij is gebouwd als een tank, maar die rubbertjes dienen wel vervangen te worden om de zoveel tijd.quote:Op donderdag 5 juli 2007 22:30 schreef search64 het volgende:
Ik heb een tweedehands Rancilio Silvia gevonden voor 225 euro, dik 4 jaar oud, net een servicebeurt gehad waarbij alle rubbers zijn vervangen. Lijkt me een goede deal toch?
Ontluchten heet dat, en is belangrijk voor alle pistonmachines. Belangrijk om te doen als je apparaat nieuw is, lang niet is gebruikt en na het stomen is het ook aan te raden. Mensen vergeten het nogal eens als ze terug komen van vakantie. In augustus komen dan ook veel machines terug met oververhittingsschade. Een twee weekjes warme zomer is vaak genoeg om de het water in de boiler te doen verdampen.quote:Op donderdag 5 juli 2007 22:50 schreef Herodus het volgende:
[..]
Lijkt mij ook als hij inderdaad goed is bevonden. Hij is gebouwd als een tank, maar die rubbertjes dienen wel vervangen te worden om de zoveel tijd.
Ik heb de mijne ook tweedehands gekocht en gebruik hem ook al weer een paar jaar naar volle tevredenheid.
Let erop dat wanneer je het stoompijpje gebruikt hebt, ervoor zorgdraagt dat er daarna weer water uit is gekomen. Dus even in een bakje water laten spuwen. Als je dat niet doet brandt nl. de boiler door (oid). Je stoppen slaan door en je moet de boiler vervangen en dat kost weer een euro of 90. Heb ik nl zelf meegemaakt met mijn apparaat toen ik hem pas had, er zat geen gebruiksaanwijzing bij en ik wist dat dus niet.
ja dat is hem. zal vanavond wat foto's posten.quote:Op donderdag 5 juli 2007 22:43 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Ook ik weet het niet zeker hoewel de La Spaziale Vivaldi (1 en 2) ook een 53 mm portafilter hebben en dat zijn populaire high-end machines waar volgens mij wel naked pf's voor zijn... Ik heb een plaatje gegoogled, is dit 'm?
[afbeelding]
Ben geneigd te zeggen dat het niet kan eerlijk gezegd, maar laat eens een foto zien van alleen je portafilter (met filterbasket eruit)?
Aan de meent zelf, of bij die parkeerplaats op de hoek van die keukenzaak?quote:Op maandag 8 januari 2007 19:16 schreef W1ZZ het volgende:
Wellicht niet helemáál het goede topic, maar voor de liefhebbers van echte espresso die in Rotterdam wonen heb ik een nieuw zaakje "ontdekt". Dit zit aan de Meent vlakbij de markt (tijdens het seizoen is het een Italiaanse ijssalon, nu wordt er alleen koffie geserveerd). Met afstand de beste ristretto die ik ooit heb gehad in Nederland!
Ah, dank je. Ik zal zelf wel wat meer gaan zoeken over die dingen. Klinkt intteresant, en iig leuk om zelf mee te experimenteren. Eventueel zien of de baas kan voorzien in zo'n ding.quote:Op donderdag 5 juli 2007 18:06 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Vijf zelfs!
1) Het is leuk om de stroom koffie op die manier uit je piston te zien stromen
2) Het is beter voor de crema en de algehele 'mouthfeel' (hoe de koffie aanvoelt in je mond) omdat de koffie direct in het koffie valt en niet eerst tegen de bodem van het piston waar vuil enzo op kan zitten
3) Je ziet eerder wanneer de koffie gaat blonden
4) Het helpt je bij het opsporen van fouten in je techniek. Als je bijv. ziet dat er gaten in die grote schijf zitten (plekken dus waar de koffie niet doorstroomt) weet je dat je distributie niet goed is.
5) Ik heb alleen een doublespouted piston en gebruik illy kopjes die niet op een mooie manier beide stralen van dat piston op kunnen vangen dus kan ik zonder eigenlijk niet mooi een double zetten.
[..]
Goede zaak! En garanderen ze ook dat wanneer je online bestelt ze speciaal voor jou branden?
P.S.: Hier nog een klein plaatje van m'n net gezette kop om mezelf voor die blonder van vorige keer te revancheren
[[url=http://xs217.xs.to/xs217/07274/DSC01091.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]
Ik heb inmiddels zo'n beetje de hele stad afgezocht maar bij winkels als Blokker en Marskramer hebben ze geen popcornpoppers... Weet iemand toevallig waar je zo'n ding nog kunt halen? Ik wil namelijk liever eerst 1 à 2 tientjes aan zo'n ding uitgeven en daarna pas naar ene iRoast2 gaan als 't bevalt... Ben wel DEZE online tegengekomen maar volgens mij moet 't cheaper kunnen en bij deze kan ik ook niet weten of de lucht van de zijkant komt... Thx!quote:Op vrijdag 6 juli 2007 18:36 schreef marmhz het volgende:
Ik heb zelf de Iroast 2 om koffie te branden. Deze staat op Iroast.com en is o.a. te koop bij ongebrand en bij ESW. Ik heb ook een popcornpopper. Je moet er eentje hebben met flink wat vermogen dus 1200 watt of meer en de sleuven waar de warme lucht uitkomt moeten niet in de bodem maar in de zijkant zitten dat is heel belangrijk. De mijne komt van de Aldi vandaan. Op Coffeegeek staat een goede uitleg hoe het moet. Het is absoluut niet moeilijk. Naast de popcornpopper heb je ook mensen die branden met een verfafbrander ook dat is mogelijk.
Koffie branden en het drinken van single origins is ontzettend leuk en lekker maar soms valt het wel eens tegen als je een nieuwe koffie probeert die totaal niet bij je smaak past. Even laten rusten ( dagje) vind ik de koffie ook goed doen. Meteen na het branden al malen smaakt minder.
Ik kan het in ieder geval alleen maar aanraden om zelf te branden.
Brandt jij alleen maar zelf of koop je ook af en toe kaldi oid? En hoe verhoudt zich die koffie t.o.v. wat je zelf brandt? Ik denk erover om een I-roast 2 aan te schaffen, 185 euro vindt ik echter wel érg veel geld...quote:Op vrijdag 6 juli 2007 18:36 schreef marmhz het volgende:
Ik heb zelf de Iroast 2 om koffie te branden. Deze staat op Iroast.com en is o.a. te koop bij ongebrand en bij ESW. Ik heb ook een popcornpopper. Je moet er eentje hebben met flink wat vermogen dus 1200 watt of meer en de sleuven waar de warme lucht uitkomt moeten niet in de bodem maar in de zijkant zitten dat is heel belangrijk. De mijne komt van de Aldi vandaan. Op Coffeegeek staat een goede uitleg hoe het moet. Het is absoluut niet moeilijk. Naast de popcornpopper heb je ook mensen die branden met een verfafbrander ook dat is mogelijk.
Koffie branden en het drinken van single origins is ontzettend leuk en lekker maar soms valt het wel eens tegen als je een nieuwe koffie probeert die totaal niet bij je smaak past. Even laten rusten ( dagje) vind ik de koffie ook goed doen. Meteen na het branden al malen smaakt minder.
Ik kan het in ieder geval alleen maar aanraden om zelf te branden.
Als je er twee maakt uit een double spout (met twee tuitjes) dan maal je in één keer, als je er twee achter maakt uit een single spout (één tuitje dus) dan is het verstandiger om in twee keer te malen.quote:Op woensdag 11 juli 2007 10:24 schreef R34L-SIcK het volgende:
Grinder-vraagjes:
Stel, je gaat twee espresso's maken, gooi je in één keer de bonen voor 2 espresso's in de maler?
Of per espresso?
Je zult altijd iets morsen. Ik weet niet hoe jouw nieuwe maler daarin is, maar mijn mazzer produceert nauwelijks maalverlies, zo weinig iig dat ik me daar niet mee bezighoud. 9 gram is een goede start, meer zul je iig niet nodig hebben en als 't te veel is kun je altijd verminderen.quote:Hoeveel gram bonen per espresso? 7 gram? 9 gram? Of nog iets meer i.v.m. morsen, maalverlies e.d.?
Nieuwe bonen, opnieuw malen is geen optie. Hoe zie je dat trouwens voor je? De enige manier om er achter te komen dat je maling te grof is is door er koffie van te zetten!quote:Stel dat je maling te grof is, is de koffie dan nogmaals te malen?
Of moet je dan gewoon nieuwe bonen pakken?
True....quote:Op woensdag 11 juli 2007 11:21 schreef W1ZZ het volgende:
Nieuwe bonen, opnieuw malen is geen optie. Hoe zie je dat trouwens voor je? De enige manier om er achter te komen dat je maling te grof is is door er koffie van te zetten!
Als je apparaat waterpas staat betekent het waarschijnlijk dat je distributie niet in orde is. In het kort komt het erop neer dat je 'puck' dan op sommige plaatsen meer weerstand aan het water biedt dan op andere, en het water zal altijd de weg van de minste weerstand volgen waardoor aan één kant meer koffie naar beneden stroomt. Wat je dus moet proberen is zorgvuldiger de koffie gelijkmatig in het mandje doen. Een goede methode die mij erg heeft geholpen is de Weiss Distribution Technique.quote:Op woensdag 11 juli 2007 11:37 schreef R34L-SIcK het volgende:
[..]
True....
Ok, mijn espresso-apparaat heeft een double sprout, echter, als ik 2 kopjes onder de piston zet, loopt het ene kopje beduidend voller dan het andere?
Het apparaat staat gewoon vlak, in de sprout zelf zijn geen onvolkomenheden of giet-fouten te zien?
Verder is hij ook niet verstelbaar ofzo?
Denk dus dat ik een single sprout of een verstelbare double sprout moet aanschaffen.
En per shot malen dus.
Bedankt voor de info.
Nice, rij zelf een 900 supersportquote:Op donderdag 12 juli 2007 23:11 schreef DucatiOwner het volgende:
[..]
Haha, 748r, tweedehands overgekocht van een oom...
Ja, ik zag het net in je fotoboek, mooi ding man! Maar goed, waarschijnlijk komt er zo een mod die zegt dat je er geen koffie mee kan zetten dus dat we moeten opzouten naar PTA...quote:Nice, rij zelf een 900 supersport
Ik zet espresso's met een Francis! X3.quote:Op vrijdag 13 juli 2007 11:40 schreef Gauge het volgende:
Ik ben geen fan van Segafredo, maar is verder wel ok, je weet alleszins zeker dat maling en branding goed is. Maar ik vind het geen hoogvlieger
Kleur ziet er wat te licht uit, maar kan best door de foto komen...
Heb je even bekeken hoeveel ml je nu hebt in het kopje? En hoelang duurt het voor het gevuld is?
Snel andere tamper kopen is aangeraden. (welk apparaat heb je trouwens?)
In bedoel trouwens onderextractie, vergis me er altijd in... als je niet even tampt loopt het water makkelijker door plaatsen waar het niet goed aangedrukt is...
En een naked portafilter is ook wel een handige tool als je wat over hebt voor goede koffie (google voor plaatjes)
Ja, dat denk ik ook maar ik vraag me af of de kleuren wel helemaal goed zijn van de foto? Zoals het er nu uitziet smaakt het vast niet heel erg goed.quote:Op vrijdag 13 juli 2007 12:28 schreef marmhz het volgende:
Dit is duidelijk een onderextractie veroorzaakt door een te snelle doorlooptijd. Probeer fijner te malen, beter te tampen en zorg dat je machine en piston goed op temperatuur zijn. (wat wil zeggen dat je je fikken er aan brand) De kleur moet meer op caramel lijken, dat is echter met fabrieksbonen moeilijker te benaderen als met vers gebrande. Probeer in de buurt eens dagverse bonen te krijgen bij een lokale brander.
Ik heb vandaag een brander in bruikleen gekregen van de vriendelijke jongens van Kaldi Groningen. Zal 'ns kijken of ik zodra ik groene bonen binnen heb een mini-repo van de eerste keer branden kan maken!quote:Op vrijdag 13 juli 2007 14:29 schreef faberic het volgende:
W00t deel 3 van dit topic zit eraan te komen. Zullen we een mooie OP maken zodat meer mensen verslaafd raken?
Als dit een double is na 25secs denk ik dat het probleem eerder bij de koffie ligt (niet vers)quote:Op vrijdag 13 juli 2007 13:24 schreef R34L-SIcK het volgende:
Zelf denk ik dat het verdelen van de koffie in de piston en het tampen van de maling momenteel de boosdoener zijn.
Niks mis meequote:Toestel zet ik meestal een half uur van tevoren aan.
Piston zit dan in het toestel.
Voor beide is het het makkelijkst om ze gewoon heet te maken met water uit de boiler van je apparaat.quote:Misschien piston spoelen met heet water voor het zetten van een shot?
De kopjes worden hooguit lauw op de warmhouder, ook als ze er langer opstaan (meestal laat ik het toestel de hele avond aanstaan). Die spoel ik meestal met heet water.
Voordat je gaat backflushen is het wel belangrijk te checken of je apparaat een zogeheten threeway-valve heeft. Als ie die niet heeft en je gaat backflushen kan je apparaat flink verrot gaan. Of de FF!X3 die heeft weet ik niet..quote:En ik zal het toestel eens schoonmaken (maand of 3 nu in gebruik) , heeft iemand daar een mooie site voor?
Is dit specifiek per toestel of voor alle toestellen grofweg hetzelfde? Backflushing?
Lijkt mij goedkoper om een waterfilterkan te kopen zoals die van Brita, deze gebruik ik zelf ook.quote:Verder wil ik eigenlijk ook bronwater gaan gebruiken, ons drinkwater is nogal "hard" ( 14,3 graden Duitse hardheid )
Kan maar heeft alleen zin als de bonen echt heel vers zijn (zeg, net gebrand).quote:P.s. Koffiebonen in de vriezer bewaren?
De mijne heb ik ook gewoon zelf opengezaagd hoor... Er zijn wel websites die het verkopen (hier bijvoorbeeld: http://www.espressoparts.(...)tomlessportafilters/ ) maar je kunt beter gewoon een nieuw piston voor je eigen machine kopen en de onderkant er afzagen.quote:Op maandag 23 juli 2007 23:31 schreef Fixers het volgende:
Ik heb het gevraagd op m'n werk... maar ze kennen geen open pistons helaasch. Als ik een van de espresso specialisten weer spreek zal ik het eens vragen of ze ze hebben.
Overigens voor het filteren van water: er zijn ook filtertjes die je op het slangetje in je watertank kan doen. Werken op zich hetzelfde als die brita dingen, maar dan liggen ze gewoon in je watertank.
Ik heb nog een extra Isomac piston liggen die niet helemaal in orde is. De uitlooppijpjes zitten niet goed. 'k Kan die openzagen. Zo nog tips hoe je dat doet, dat ding is van verchroomd kopernamelijk. Ik zou haast denken dat je dat op een draaibank moet uitfrezenquote:Op maandag 23 juli 2007 23:36 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
De mijne heb ik ook gewoon zelf opengezaagd hoor... Er zijn wel websites die het verkopen (hier bijvoorbeeld: http://www.espressoparts.(...)tomlessportafilters/ ) maar je kunt beter gewoon een nieuw piston voor je eigen machine kopen en de onderkant er afzagen.
Ah, met goede resultaten bedoelde ik voor espresso goed resultaten.quote:Op maandag 23 juli 2007 23:19 schreef W1ZZ het volgende:
Omdat je voor espresso geen goede resultaten moet bereiken maar perfecte resultaten. Een handmolen biedt nooit de hoge graad van consistentie die een elektrische molen kan bieden en die espresso nodig heeft.
Be my guest, maar ik geloof niet dat je de precisie van pak 'm beet een mazzer kunt bereiken met een handmatige maling. Daarbij geloof ik ook niet dat warmte zo'n enorme invloed heeft op de gemalen koffie.quote:
Bedankt voor de link! Had blijkbaar met m'n neus gezocht Morgen weer branden en dan probeer ik wel een van de espressostanden van 't apparaat....quote:Op zaterdag 28 juli 2007 15:20 schreef marmhz het volgende:
Even ter aanvulling hij brand dan 150 gram in maximaal 15 minuten maar meestal zet ik 'm eerder op koelen omdat ik toch het meeste op de kleur let. Het zal dus dan 10 a 11 min zijn. Die van jou brand 300 gram geloof ik dus dan zal die wat meer tijd vragen.
De gebruiksaanwijzing van je machine staat op die pagina die je linkt, maar hier heb je 'm:
http://www.dieckmann-arom(...)7f314e4140364b49a485
De eurocurve is boller dan de amerikaanse curve. Het zou moeten zijn dat convex tampers side-channeling tegengaan maar volgens mij is dat ook te verhelpen met een fatsoenlijke distributie.quote:Op maandag 6 augustus 2007 16:36 schreef marmhz het volgende:
Weet iemand trouwens bij tampers het verschil tussen een American curve en een European curve. O.a. bij de Reg Barbers kan je dat kiezen.
Ik snap dat er een bepaalde bolling aan de tamper zit maar wat is het doel? Mijn tamper is v.z.v. ik weet gewoon plat van onderen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |