abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_41398251
m'n ouders zijn weer thuis, en ik had het erover dat ik bijna die caafjes gehaald had, etc etc, en m'n ouders wilden niet reageren. toen ik vroeg of ik ze anders op m'n kamer mocht zetten zei m'n vader alleen 'leuk bij een ander' en 'ze stinken'. het stinkt op m'n kamer toch al, dus dat maakt niet uit geen nee, maar ook geen ja. niet te hard drammen, misschien krijg ik dan m'n zin
Tap tap tap
  vrijdag 1 september 2006 @ 16:59:32 #177
11458 ivetje
To infinity...and beyond!!
pi_41398740
Zorg er op je kamer dan wel voor dat de temperatuur tussen zomer en winter niet te veel verschilt. Google stond op mijn kamer vroeger en in de winter was hij ineens vreselijk afgevallen. Denk dat dat komt door het grote verschil in temperatuur, want toen hij in de bijkeuken kwam te staan was het ineens weer goed. En bedenk je dat een caaf soms best herrie kan maken
To infinity…and beyond!
pi_41398834
het is een zolderkamer he, dus het verschilt wel 's zomers drijf ik hier weg en 's winters staat de verwarming hoog. het liefst zet ik ze natuurlijk beneden, maar daar is geen plek. ik kan wel opperen om een bepaald zeer lelijk en nutteloos tafeltje weg te halen, maar dat wordt me niet in dank afgenomen.
Tap tap tap
  vrijdag 1 september 2006 @ 17:07:53 #179
11458 ivetje
To infinity...and beyond!!
pi_41398959
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 17:02 schreef CherryLips het volgende:
het is een zolderkamer he, dus het verschilt wel 's zomers drijf ik hier weg en 's winters staat de verwarming hoog. het liefst zet ik ze natuurlijk beneden, maar daar is geen plek. ik kan wel opperen om een bepaald zeer lelijk en nutteloos tafeltje weg te halen, maar dat wordt me niet in dank afgenomen.
LOL, ik weet niet zeker of het door die temperatuurschommeling kwam maar dat is het enige wat ik kan bedenken. Cavia's zijn daar zeer gevoelig voor, dus vandaar. Je kan het iig wel een tijdje aanzien, als het dan toch ergens mis gaat kan je ze altijd verplaatsen en zullen je ouders vast niet zeggen dat ze de deur alsnog uit moeten
To infinity…and beyond!
pi_41399833
Ja, cavia's reageren op temperatuurschommelingen, maar ze kunnen er wel tegen. Ze verbranden bij lage temperaturen hun reservevet en zullen ook in conditie achteruit gaan, maar dat kan feitelijk geen kwaad. Cavia's kunnen beter tegen kou dan tegen warmte. Op zolder zou je ze best kunnen houden. 's zomers wordt het wel effe warm, maar er zijn wel een aantal afkoelingsmanieren... tegels en flesjes in de dieprvies etc... 's winters in de kou houden ze het prima vol. Ze staan beschut, dus dat is ok. Fokkers die hun dieren buiten hebben, dan zitten de caafs 's winters bij temperaturen tegen de min aan, en 's zomers in de 30, en ook die caafs doen het prima
en lawaai 's nachts... vooral het flesje kan veel lawaai maken, maar als je 's nachts het flesje eraf haalt en ze bv komkommer geeft als plaatsvervangend vocht kan het geen enkel kwaad...
I had a signature once. It was awful.
  vrijdag 1 september 2006 @ 17:49:21 #181
11458 ivetje
To infinity...and beyond!!
pi_41400032
Ok, ik vond dat dun worden toen heel eng. Had echt het idee dat ie dood zou gaan joh!
Ben nu toch blijer met een dikke Google in de winter
To infinity…and beyond!
pi_41400080
Dat begrijp ik goed, maar het is op zich logisch dat cavia's gewicht verliezen omdat ze meer inspanning moeten leveren om zich warm te houden
I had a signature once. It was awful.
pi_41400703
bij die hamsters kon ik van de zomer niks koels in het hok leggen omdat ze het gingen slopen. het flesje met koud water moest ook stuk dus koelelementen zag ik helemaal niet zitten. er zou in principe een kooi in de woonkamer kunnen, maar dan moet de hamsterkooi er bovenop. Dus als die 's nachts gaat rennen trillen de cavia's het hok uit Ach, ik zie wel waar het schip strandt.
(oja, dat ze 's nachts gaan lurken had ik ook al bedacht, maar het leek me zo lullig om dan het flesje eruit te halen )
Maar ooit he... ooit heb ik cavia's
Tap tap tap
pi_41400807
Cherry, heb je er wel eens aan gedacht om tegels (badkamertegels ofzo) in de diepvries te leggen? Deze worden ook heel koud en kunnen voor aangename afkoeling zorgen in het hok. Zo snel worden die niet gesloopt, zelfs niet door hamsters, lijkt me...
I had a signature once. It was awful.
pi_41401328
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 18:24 schreef zoeperzazke het volgende:
Cherry, heb je er wel eens aan gedacht om tegels (badkamertegels ofzo) in de diepvries te leggen? Deze worden ook heel koud en kunnen voor aangename afkoeling zorgen in het hok. Zo snel worden die niet gesloopt, zelfs niet door hamsters, lijkt me...
oh, dat is wel een idee, dank je!
Tap tap tap
pi_41405073
ik heb zojuist een beknopte, complete lijst geschreven voor in de OP met de basics van cavia's houden. Heb al in feedback gevraagd offie de OP in kan. Hoop dat jullie het er mee eens zijn

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia’s 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders álles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia’s van boven komt (de roofvogel), worden cavia’s erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia’s prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico’s op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia’s spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia’s te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mét loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels…) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia’s drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia’s

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia’s zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog véél te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 700 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia’s leven graag in een groep. Wie cavia’s gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal twéé dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (óf allebei jong, óf één oud en één jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto’s is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia’s staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ookwel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage ‘prrrrrrrrts’ laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia(‘s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, óók bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia’s hebben vaak ‘de gekke vijf minuten’, wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia’s eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedinsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia’s zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze écht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptonen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- Eén oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkend van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.

Een goede caviaDA?

Er zijn nog steeds lompe dierenartsen die cavia’s behandelenalsof het paarden zijn. Zorg dus dat je een DA treft die gespecialiseerd is in kleine dieren. Vertrouw je de beslissing van de DA niet, ga dan op zoek naar een ander voor een second opinion. Een selectie goede DA’s vind je op www.caviastalmuffin.nl . Let op: er zijn natuurlijk veel meer goede DA’s, maar hier staat slechts een lijst met mensen die hun ervaringen wilden delen.
I had a signature once. It was awful.
  vrijdag 1 september 2006 @ 21:20:50 #187
37634 wobbel
Da WoBBeL King
pi_41406043
Quote uit je "nieuwe" OP:

"- Cavia’s hebben vaak ‘de gekke vijf minuten’, wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben."

Haha, dat herken ik zeker van mijn cavia Das was echt zooo leuk, ging ie echt totaaaaal door 't lint, alles vloog uit z'n bak door de halve woonkamer, z'n etensbak vloog door de lucht...hij crosste onder zo'n hooi door, erover heen, erdoor heen...:D
pi_41417266
Herkenbaar verhaal Wobbel! Bij ons vliegt de etensbak wel niet door de lucht (is van beton) maar ze sjeesen heel de kooi door. Het zaagsel vliegt je op de oren.
  zaterdag 2 september 2006 @ 09:56:31 #189
11458 ivetje
To infinity...and beyond!!
pi_41417430
Ik zag gisteren bij Tinus ineens een wat nat oogje, als ik erover heen wreef met mijn vinger was die gewoon echt nat. Hij heeft dit maar aan 1 oogje, iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn??
Het is verder niet rood of dik ofzo, alleen maar nat
To infinity…and beyond!
pi_41417465
Ivetje, ik heb echt geen flauw idee. Misschien een geïrriteerd oog door een stofje of zo?
  zaterdag 2 september 2006 @ 10:14:05 #191
11458 ivetje
To infinity...and beyond!!
pi_41417624
quote:
Op zaterdag 2 september 2006 10:00 schreef Maddy_K het volgende:
Ivetje, ik heb echt geen flauw idee. Misschien een geïrriteerd oog door een stofje of zo?
Ja ik had al gekeken of er iets in zat maar dat is niet zo. Ik hou het wel even goed mee in de gaten, als het erger wordt ff langs de DA. Maar misschien dat dit iemand bekend voorkomt
To infinity…and beyond!
  zaterdag 2 september 2006 @ 10:29:09 #192
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_41417800
Ik ben naar de Dierenarts geweest met Lune, een plasje kon ik niet opvangen maar ze is wel helemaal gezond verklaart. De haren heb ik nog korter geknipt, en nu heeft ze al 2 dagen een droog achterwerk. Ik denk dat ze gewoon te lang op die plasplek in de kooi zit te slapen of te rommelen.
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
pi_41417853
Oxymoron, goed nieuws!! Knuffeltje voor Lune.
pi_41427383
Ivetje, waarschijnlijk is het oog geïrriteerd geweest. Maak het enkele malen per dag schoon met afgekoeld gekookt water. Als er een blauw wassje ontstaat kun je naar de DA voor cafzalf, dan is het zo weer weg, maar meestal gaat zoiets ook vanzelf weer weg.

ik ben nu net terug van een keuring in Nunspeet (clubdag). Ik ben supertrots! Onyx heeft een mooie ZG (zeer goed) gescoord en Qwerty had een F (fraai!) en was daarmee de op 3 na beste van de cavia's (22 stuks)!
I had a signature once. It was awful.
pi_41430153
Nog wat foto's van vandaag Achak is de cavia van RiesAmaris, die mee was gegaan. Het is een zwartbonte langhaar. Ik had dus Onyx mee, roodbonte langhaar, en Qwerty, zwarte amerikaans gekruinde.

Achak in zijn showkooi.


Een hele leuke witte caaf die smoorverliefd was op zijn buurvrouw (qwerty)


Konijn!


Qwerty in de keuring (keurmeester Van Assem)




Onyx op mijn schouder (vond dit zo'n superlieve foto!)


Onyx uitwikkelen. Dat trok veel bekijks: Onyx was de enige wikkelcavia en wikkelen was daar niet zo'n heel bekend fenomeen (hee, die mevrouw heeft krulspelden in haar cavia gezet :shock: ) en hij was dus heel populair


Onyx in de keuring..


Zijn zwakke punt: haarinplanting.


Achak in de keuring!


Onyx kijkt toe hoe zijn tijdelijke buurman gekeurd wordt!


Het was een kleine show waar weinig aan was als je niets met raskeuringen hebben. Veel vogels en konijnen, een paar cavia's, en de hele dag vooral wachten, wachten, wachten. Maar het is toch wel erg leuk om mee te maken, een dagje in zo'n grote hooischuur waar de dieren zitten en de dieren werden lekker buiten gekeurd! De temperatuur was goed te doen en we hebben het de hele dag droog gehouden!
I had a signature once. It was awful.
pi_41430301
en vergeet al die boeren 'meej dur baggerloarzen' niet, wat moest ik me lachen inhouden zeg! maar gezellig was het wel !
  zaterdag 2 september 2006 @ 19:19:16 #197
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_41430363
Liep ik gister in de Welkoop, even stiekem kijken, lag er een lief cavia dametje zwart gladhaar met over dr middel een roodbruine band, zo lief Ze is niet meegekomen, ze mocht mee onder voorwaarden dat ik alle jonkies zou kwijt raken maar toen bedachten we ons dat het wel heel zielig zou zijn dat ze dan straks weer 6 weken uit elkaar moeten alstie geholpen wordt.... moeilijk moeilijk ze moeten me daar ook niet los laten lopen
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
pi_41434761
quote:
Op zaterdag 2 september 2006 19:19 schreef Nonneke het volgende:
Liep ik gister in de Welkoop, even stiekem kijken, lag er een lief cavia dametje zwart gladhaar met over dr middel een roodbruine band, zo lief Ze is niet meegekomen, ze mocht mee onder voorwaarden dat ik alle jonkies zou kwijt raken maar toen bedachten we ons dat het wel heel zielig zou zijn dat ze dan straks weer 6 weken uit elkaar moeten alstie geholpen wordt.... moeilijk moeilijk ze moeten me daar ook niet los laten lopen
ik ken dat.
goed dat je het niet gedaan had denk dat als je ze kwijt moest dat ik ook wel over te halen zou zijn.
maarja beter van niet,2 caafjes is genoeg.
mis ze nu al:(
ga straks(3 uur s nachts) naar schiphol en dan op vakantie en mijn caafjes zijn bij de buren aangezien mn neefje niet kon oppassen.
was niet makkelijk om ze weg te brengen:')
nu zitten ze in de schuur dat is beter dan buiten aangezien het binnencaafjes zijn.
hopelijk is de schuur niet te koud en ze hebben ook een grote pluk vers hooi in hun hok.
en ze hebben elkaar(L)
Wie een kuil graaft voor een ander is in ieder geval geen egoïst
  zaterdag 2 september 2006 @ 21:52:51 #199
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_41435104
quote:
Op zaterdag 2 september 2006 21:42 schreef Ellatjuh het volgende:

[..]

ik ken dat.
goed dat je het niet gedaan had denk dat als je ze kwijt moest dat ik ook wel over te halen zou zijn.
maarja beter van niet,2 caafjes is genoeg.
mis ze nu al:(
ga straks(3 uur s nachts) naar schiphol en dan op vakantie en mijn caafjes zijn bij de buren aangezien mn neefje niet kon oppassen.
was niet makkelijk om ze weg te brengen:')
nu zitten ze in de schuur dat is beter dan buiten aangezien het binnencaafjes zijn.
hopelijk is de schuur niet te koud en ze hebben ook een grote pluk vers hooi in hun hok.
en ze hebben elkaar(L)
Have Fun en vergeet mn kaartje niet !
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
pi_41435222
Pas je op dat het niet teveel tocht in de schuur??
I had a signature once. It was awful.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')