quote:Ingredienten:
250 gram patentbloem, 20 gram verse of 1 zakje gedroogde gist, 0,5 deciliter lauwwarm water, 1 deciliter lauwwarme melk, 1 eetlepel witte basterdsuiker, mespunt zout
Voor de vulling: 2 eetlepels slaolie, 3 wit van prei, 1 uitgeknepen teen knoflook, 500 gram gehakt, zout, 3 eetlepels zoete ketjap, 2 eetlepels droge sherry, 2 eetlepels maizena, 3 eetlepels kippenbouillon.
Bereiding:
Verkruimel de gist in een kopje. Doe het water erbij en roer de gist, als ze vloeibaar is geworden, een keer om.
Zeef de bloem in een kom. Maak een kuiltje erin en strooi zout en suiker over de bovenrand. Schenk het gistmengsel in het kuiltje en werk er wat bloem zonder suiker en zout door. Dek dit mengsel af met de overige bloem en wacht dat de bloem, door de werking van de gist gaat barsten.
Doe de melk erbij en kneed en duw het deeg, tot het niet meer aan het aanrecht plakt. Bestrijk een kom met boter, leg het deeg erin en strooi wat bloem over de bovenkant. Dek de kom af met plasticfolie en zet ze op een warme tochtvrije plaats. Wacht tot het deeg in omvang is verdubbeld.
Verwarm de olie. Snijd de prei in zeer dunne reepjes. Fruit prei, knoflook en gehakt al roerend, tot het gehakt bruin ziet en al het vocht is verdampt.
Roer zout ketjap en sherry erdoor en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Maak de maizena aan met de bouillon. Roer dit mengsel door het gehaktmengsel en laat even koken. Laat de vulling afkoelen.
Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een 5 cm dikke rol. Snijd deze rol in 2 cm brede stukken. Rol ieder stukje uit met een bebloemde deegroller tot een rondje met een middellijn van 10 cm.
Leg op ieder rondje 2 eetlepels vulling en vouw het deeg dicht. Plak het deeg met wat water vast. Geef een mooie ronde vorm. Leg de broodjes weg op een bebloemd oppervlak en laat nog 30 minuten narijzen.
Breng een ruime bodem water aan de kook in een stoompan. Heb je geen stoompan, hang dan een metalen stoommandje in een grote pan met een bodempje water.
Leg de broodjes op het stoomrek of in het stoommandje en zorg dat de broodjes van elkaar af blijven liggen. Stoom de broodjes in 10 minuten gaar.
Houd de reeds gestoomde broodjes heet op een schaal op een pan met kokend water.
quote:voor de broodjes
- 50 gram gist of 2 zakjes gist
- 4 dl water
- 4 theelepels suiker
- 1000 gram tarwebloem
- 3 grote eieren
- een snufje zout
- vetvrij papier
voor de vulling
- 3 kleine uien
- 5 teentjes knoflook
- 50 gram margarine
- 750 gram gehakt (half om half)
- 3 dessertlepels Ketjap Manis
- 3 dessertlepels azijn
boemboes voor de vulling
- 3 plakjes djahé (of uit een potje)
- 2 theelepels suiker
- zout en peper naar smaak
Week de gist in 3 dl lauw water met suiker en laat het mengsel 10 minuten rusten. Kneed de bloem met de eieren, het zout, de gist en de rest van het water heel goed door en laat het deeg onder een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen. Kneed daarna het deeg opnieuw en laat het nogmaals 30 minuten rijzen.
De vulling
Rasp de uien, maak de knoflook fijn en fruit ze in margarine glazig. Voeg het gehakt toe en fruit het tot het rul is. Voeg daarna de boemboes toe, fruit die even mee en breng het geheel op smaak met ketjap en azijn. Laat alles afkoelen en indien je plakjes djahé hebt gebruikt deze verwijderen.
Vorm van het deeg ongeveer 24 ballen. Maak ze plat met de hand, vul ze met een eetlepel vulling en maak dan de ballen dicht. Het deeg moet rondom de vulling zitten. Leg de broodjes op een stuk vetvrij papier en laat ze onder een theedoek opnieuw ongeveer 20 minuten rijzen. Verwarm een stomer ongeveer 10 minuten voor en stoom de broodjes gaar in ongeveer 25 minuten.
Je kunt de broodjes ook in de magnetron opwarmen. Wanneer je de broodjes niet gelijk opeet kan je ze ook invriezen. Laat dan een stukje vetvrij papier aan de bodem kleven.
Dat zijn 2 verschillende dingenquote:Op zondag 9 juli 2006 15:32 schreef Pony-Lover het volgende:
Maakt als je toch zelf aan de gang gaat gewoon lekkere (hartig) gevulde broodjes en niet van die vieze slappe bapao's.
dan ga ik je ook niet helpenquote:Op zondag 9 juli 2006 15:33 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Dat zijn 2 verschillende dingen
Als ik vieze slappe bapao's wil maken doe ik dat, en als ik hartig gevulde broodjes wil maken, maak ik hartig gevulde broodjes
Ja, het is een gevuld gestoomd broodjequote:Op zondag 9 juli 2006 16:37 schreef glremme het volgende:
Is het niet alleen bapao, zonder broodje. Want betekent bapao niet iets van 'gestoomd broodje'.
Sorry, dat wist ik niet. Maar wel tof dat er al zo snel gereageerd is , ik heb er al gemaakt, naar eigen recept, want ik had bijna niets in huis. Alleen paprika, maar met gehakt en ui, gembersiroop en ketjap was het heel lekker geworden . Ook het deeg was gelukt. Niet echt veel werk, het is trouwens zondag, dus dan heb ik tijd genoeg. Ik was wel trots op mezelf dat ze meteen gelukt waren. Andere vullingen kan ik van de week uitproberen voor op het werk, is weer wat anders dan altijd die bammetjes!!quote:Op zondag 9 juli 2006 16:37 schreef glremme het volgende:
Is het niet alleen bapao, zonder broodje. Want betekent bapao niet iets van 'gestoomd broodje'.
Het betekent letterlijk wit broodjequote:Op zondag 9 juli 2006 16:37 schreef glremme het volgende:
Is het niet alleen bapao, zonder broodje. Want betekent bapao niet iets van 'gestoomd broodje'.
Voor ik hierin tuin, is dat echt zoquote:Op zondag 9 juli 2006 23:39 schreef Stereotomy het volgende:
Het betekent letterlijk wit broodje
Net zoals paksoi witte kool betekent.
Met een beetje fantasie zie je hoe geweldig creatief er getranslittereerd wordt vanuit het Chinees naar westerse talen.
Yepquote:
Zo wat voor soorten hadden ze dan allemaal? Ook hele vreemde?quote:Op zondag 9 juli 2006 21:56 schreef reclamedoos het volgende:
Doet me denken aan mn vakantie in Maleisie, waar een soort van Mc Bapao Donalds tegen kwamen. Keuze uit meer dan 60 soorten bapao.
Ik heb helaas geen tijd gehad om er uitgebreid naar te kijken. De meeste bapao die ik daar heb gehad waren tijdens het ontbijt, en die waren meestal groen met een zeer zoete kokos-smurrie er in. Hartige bapao heb ik er niet gegeten.quote:Op maandag 10 juli 2006 21:06 schreef Martijn_77 het volgende:Zo wat voor soorten hadden ze dan allemaal? Ook hele vreemde?
heeft niets te maken met creatief translittereren of iets dergelijks horen. Paksoi of Pakchoy is de kantonese benaming voor Baicai. Bai is inderdaad Mandarijn voor wit, als je ergens Pak ziet staan dan is dat Cantonees. Zelfde idee als "wit" en "white" is niets verkeerd aan verder. Daarnaast noemen chinezen dit geen "bao" maar "baozi". Bao betekent brood in zijn algemeenheid en is te breed om alleen op dit soort gestoomde broodjes te slaan. Het wordt wel achter het soort vulling geplakt die erin zit, bijvoorbeeld cha-siu-bao.quote:Op zondag 9 juli 2006 23:39 schreef Stereotomy het volgende:
[..]
Het betekent letterlijk wit broodje
Net zoals paksoi witte kool betekent.
Met een beetje fantasie zie je hoe geweldig creatief er getranslittereerd wordt vanuit het Chinees naar westerse talen.
Le-zenquote:Op zaterdag 25 oktober 2008 14:37 schreef huuphuup het volgende:
[..]
heeft niets te maken met creatief translittereren of iets dergelijks horen. Paksoi of Pakchoy is de kantonese benaming voor Baicai. Bai is inderdaad Mandarijn voor wit, als je ergens Pak ziet staan dan is dat Cantonees. Zelfde idee als "wit" en "white" is niets verkeerd aan verder. Daarnaast noemen chinezen dit geen "bao" maar "baozi". Bao betekent brood in zijn algemeenheid en is te breed om alleen op dit soort gestoomde broodjes te slaan. Het wordt wel achter het soort vulling geplakt die erin zit, bijvoorbeeld cha-siu-bao.
tevens verkapte TVP
Inhoudelijk niets meer te melden en dus toegeven dat je over het hoofd hebt gezien dat beide transliteraties uit het Cantonees komen?quote:Op zaterdag 25 oktober 2008 15:34 schreef huuphuup het volgende:
Schat ik ben afgestudeert sinologe en werkzaam aan de universiteit. ja ik spreek/lees/schrijf dus ook Chinees. Maar blijf vooral denken dat alleen een Chinees Chinees spreekt en dat jouw denkwijze superieur is aan die van anderen puur en alleen omdat jij van het Chinese ras bent en ik niet.
Te veel water.quote:Op zondag 4 januari 2009 15:23 schreef -Mellow- het volgende:
Wat doe ik verkeerd? Moet er misschien toch eiwit bij het deeg?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |