Ozziecar | zondag 28 mei 2006 @ 16:57 |
Heeft iemand een goed receptje voor zelfgemaakte satesaus? | |
kabouter.muts | zondag 28 mei 2006 @ 17:17 |
Post hier recepten voor satesaus! Kijk hier eens, zit vast iets tussen. | |
Blues | zondag 28 mei 2006 @ 17:20 |
Indonesisch 4 volle eetlepels pindakaas 2 teentjes knoflook 1 ui 1 deciliter (soja-)melk, of vleesbouillon of water 2 eetlepels ketjap manis 4 theelepels citroensap 4 eetlepels suiker 3 theelepels sambal oelek zout naar smaak gemberpoeder let de knoflook en snipper het samen met het uitje en fruit het aan in een pannetje. Voeg de pindakaas* en de helft van de vloeistof (het lekkerste is bouillon) geleidelijk toe en laat het smelten op een zacht vuurtje en blijf roeren totdat een gladde saus is verkregen. Voeg langzaam de overgebleven melk, bouillon of water toe en roer de rest van de ingrediënten en eventueel de gember door het mengsel. Voeg naar smaak sambal toe. Als de saus te dik wordt nog wat (soja-)melk of water toevoegen. Bij te dunne saus nog wat pindakaas toevoegen. Laat de saus nog heel even zachtjes pruttelen. --------------------- Javaans : 2 teentjes knoflook mespunt trassi 2 eetlepels olie 250 gram pindakaas 1/2 theelepel djinten 1/2 eetlepel suiker vers gemalen peper 3 theelepels azijn 2,5 eetlepels ketjap 1,5 dl water Vermeng de gekneusde knoflook met de trassi en bak dit in de olie. Voeg de rest van de ingrediënten toe en het water. Laat het geheel nog enige minuten zachtjes doorkoken. Probeer intussen al roerende de pindakaas in de saus op te lossen, totdat er een gladde pindasaus is ontstaan. De saus kan meteen over de satéstokjes of apart naast de stokjes worden geserveerd. --------------------------- Met Sojamelk 6 eetl sojamelk (gezoet) 4 eetl pindakaas 2 tenen knoflook 6 eetl ketjap (zoet) 1 eetl gistpoeder of -vlokken (of bouillonpoeder naar smaak, of 2 theel. Marmite) 2 eetl bloem 300 ml water zout naar smaak Doe alle ingrediënten, behalve de bloem, in een pannetje en roer ze goed door elkaar. Rustig en onder regelmatig roeren verwarmen op het fornuis. Tijdens het verwarmen de bloem door een zeef toevoegen en verder aan de kook brengen. Tot een mooie gladde saus binden. | |
BrauN | zondag 28 mei 2006 @ 17:22 |
Pindakaas in de magnetron stoppen totdat de fik erin gaat. | |
BrauN | zondag 28 mei 2006 @ 17:22 |
Oh, wat Bluezzz zegt kan ook ja. | |
Ozziecar | zondag 28 mei 2006 @ 17:38 |
Klinkt goed! Bedankt voor de link, Kabouter, ik had blijkbaar weer eens niet goed gezocht Vraagje: In het andere topic wordt steeds gesproken over goedkope pindakaas (geen Calve). Hoe dat zo? En pindakaas met nootjes, zou dat wel of juist niet lekker zijn? | |
MLF | zondag 28 mei 2006 @ 17:41 |
1 ding: NOOIT melk gebruiken je kunt het op verschillende manieren maken, overigens is er verschil tussen saté en pindasaus ik maak satésaus elke keer weer anders van de week zo gedaan: flinke lepel pindakaas ketjap manis en mango chutney of op z'n surinaams tjatnie elke keer dat het te dik wordt er water bij doen | |
Vanyel | zondag 28 mei 2006 @ 19:42 |
quote:want? | |
kabouter.muts | zondag 28 mei 2006 @ 20:25 |
Het is wellicht niet chique maar de saus van Wyco met extra sambal badjak en scheutje ketjap en eventueel beetje (bruine) suiker is mjummmie | |
Martijn_77 | maandag 29 mei 2006 @ 10:42 |
quote:Waar kun je die van Wyco eigenlijk kopen? Ben hem nog nooit tegen gekomen in de supermarkt (Of ik kijk niet goed genoeg ) | |
BrauN | maandag 29 mei 2006 @ 10:51 |
quote:Makro. Sligro ook wel denk ik. Daar kun je vast toch wel een pasje van regelen, of niet? | |
HeatWave | maandag 29 mei 2006 @ 10:52 |
Wyco ligt bij mij gewoon bij de C1000 hoor, gelukkig . | |
kabouter.muts | maandag 29 mei 2006 @ 11:00 |
WYCO??? Bij de meeste suppermarkten wel denk ik Het is een bruine pot en staat bij ons bij de sausen (mayo, ketchup) onderop. | |
Troel | dinsdag 30 mei 2006 @ 17:15 |
Bij de Edah hebben ze hem staan en bij de Sanders ook. Dus de Boni en de andere winkels die het Perfect huismerk hebben zullen hem ook wel hebben staan. de WYCO dus Overigens is de WYCO beter van smaak dan de aro. Die is echt anders en minder lekker. | |
maartena | woensdag 4 november 2009 @ 19:08 |
Ik ga dit topic kicken! Ik zit in het buitenland, en heb dus niet altijd satehsaus bij de hand..... zijn er nog meer recepten? | |
Bora-Bora | woensdag 4 november 2009 @ 20:48 |
Dank je wel, Maartena! Ik lees gelijk ook even mee! | |
08gnoT. | woensdag 4 november 2009 @ 22:11 |
1 deel goedkope pindakaas, 1 deel ketjap en 1 deel water. Even op het vuur tot het indikt, eventueel wat sambal erbij als je het pittiger wilt. Zo wordt het hier thuis gemaakt. Ikzelf vind sojasaus lekkerder dan de zoete ketjap maar daar ben ik de enige in hier geloof ik. | |
mascarpone | donderdag 5 november 2009 @ 10:02 |
3 lepels pindakaas van de aldi (evt met stukjes noot), scheut ketjap, water, suikerklontje, sambal. Roeren en als je bijna klaar bent kun je er nog wat kokos bij doen. Zo wordt ie bij ons gemaakt | |
Prometus | vrijdag 6 november 2009 @ 18:06 |
Simpel, neem pindakaas met pindastukjes erin. Neem een paar eetlepels en gooi in een pannetje, giet er een beetje water bij. Vervolgens roeren en Javaanse suiker ( Gula Jawa) erbij, van dat bruine geurige suiker maar gewone suiker kan ook. Vervolgens gooi je er wat ketjap manis in. Echte ketjap haal je in de toko ( kecap ABC). Vervolgens Sambal Trassi toevoegen. Klaar is kees. | |
Agapimou | zondag 8 november 2009 @ 17:15 |
Jamaar hoe krijg je nou echt die ranzige pinda/satésaus die je bij de snackbar krijgt | |
Sinarades | maandag 9 november 2009 @ 13:05 |
Bij het restaurant van het binnenzwembad maken ze de satesaus met pindakaas, ketjap, druppel maggie, peper, zout, beetje melk en sambal, deze satesaus vind ik lekker, want eet de satesaus met patat en dan hoef ik geen brokken knoflook in mijn satesaus te proeven . Post hier recepten voor satesaus! en die ranzige bij de snackbar , dat is meestal satesaus uit een emmer, kant en klaar die een paar uur of dagen heeft staan te pruttelen , ingedikt en waar ze dan af en toe wat water bijschenken, vind die niet bij alle snackbars lekker soms te zout. [ Bericht 5% gewijzigd door Sinarades op 09-11-2009 13:31:39 (Tikfout) ] | |
LuKa-LiKeS | dinsdag 10 november 2009 @ 16:46 |
Ik zal eens kijken of mijn stiefpa zijn recept aan me wil geven... Wat kan die Sate(saus) maken! geleerd van een kennis, die zelf op markten etc staat, en waar je vaak een half uur moet wachten totdat je aan de beurt bent wegens de drukte. To be continued! | |
LuKa-LiKeS | dinsdag 10 november 2009 @ 16:47 |
quote:Je vergeet citroensap... Dat kan echt niet ontbreken! | |
08gnoT. | dinsdag 10 november 2009 @ 17:02 |
quote:Hier hebben ze remia of gouda's glorie, dus ik weet wel hoe ik die kan krijgen, gewoon in de supermarkt | |
maartena | dinsdag 10 november 2009 @ 18:12 |
quote:Je besteld een emmer Gouda's Glorie Sate Saus pasta, en een zut melk. Pan. Mixen. Klaar. | |
maartena | dinsdag 10 november 2009 @ 18:13 |
quote:Wat is het voordeel van juist goedkope pindakaas, behalve de prijs? Waarom zou ik bijv. geen Calve moeten gebruiken? | |
Red_85 | dinsdag 10 november 2009 @ 18:24 |
Bij gebrek ana beter. Pindakaas, Ketjap, beetje olie en wat sambal. | |
TJDoornbos | vrijdag 20 november 2009 @ 23:06 |
goede satčsaus is echt heerlijk | |
Bora-Bora | zaterdag 21 november 2009 @ 00:01 |
quote:Iemand zei ergens dat het "smeuďge tot op de bodem" op de een of andere manier niet ideaal werkte voor de satésaus... Ik heb ook weleens soep op basis van Calvé pindakaas geproefd, en dat was niet zo'n succes, qua smaak. Ik heb trouwens laatst een pot vieze pindakaas aan de satésaus "opgeofferd", en indd, als je het spul een dagje laat trekken, is het de volgende dag zaaaaalig! Als ik me niet vergis, waren dit ongeveer de ingrediënten: uitje fruiten, gember + knoflook toevoegen en snel daarna (30 sec) de ketjap, de pindakaas, en vervolgens de melk om het roerbaar te maken. Lang laten staan op heel laag vuurtje; vaak roeren, anders bakt het aan. | |
08gnoT. | zaterdag 21 november 2009 @ 00:07 |
quote:Waarom precies weet ik ook niet, maar in Calvé zit iets wat ik bij pindasaus minder lekker vind dan PCD pindakaas. Waar het aan ligt weet ik niet, misschien inderdaad dat die van Calvé wat droger aanvoelt. Bij PCD ligt er vaak een laag olie bovenop en er zitten geen stukjes noot in. (Hebben ze calvé ook in Amerika? ) | |
Bortecinem | zaterdag 21 november 2009 @ 00:23 |
Een deel (1/4e ongeveer?) van de pindakaas vervangen door Surinaamse pindakaas. | |
Bora-Bora | zaterdag 21 november 2009 @ 00:28 |
quote:Heb je daar een merknaam van, als voorbeeld? quote: Oh, "industriële" pindasausbasis dus: http://www.unidexholland.(...)akaas_emmer_10KG.jpg Inhoud: 100% geroosterde pinda's. Klinkt goed. Maarja, dat moet je ook net maar weer tot je beschikking hebben in het buitenland... | |
Bortecinem | zaterdag 21 november 2009 @ 00:32 |
quote:Nee, jammer genoeg niet. Toen ik op de middelbare school zat heb ik een tijdje stage gelopen in een restaurant waar ze dat deden, naast de normale pindakaas ook een beetje Surinaamse pindakaas toevoegen. Het is in ieder geval veeel vetter en pittiger dan de normale supermarkt pindakaas. Ik denk dat je het gewoon bij de toko kunt krijgen. | |
Bora-Bora | zaterdag 21 november 2009 @ 00:33 |
Okee, toch eens rondkijken daarvoor. Het klinkt in ieder geval wel een stuk smaakvoller! | |
Bortecinem | zaterdag 21 november 2009 @ 00:35 |
quote:Het was een heerlijke saus. | |
08gnoT. | zaterdag 21 november 2009 @ 00:35 |
quote:Wij hebben het gewoon in normale potten hoor, met pinda's, olie, suiker en zout. Maar andere merken zullen ook wel voldoen. | |
prupke | zaterdag 21 november 2009 @ 00:38 |
Weet iemand een recept zonder pindakaas? Dus zelf met pinda's aan de gang en olie en nog ....ingredienten? | |
08gnoT. | zaterdag 21 november 2009 @ 00:50 |
quote:In plaats van pindakaas, gewoon pinda's veizelen of in de keukenmachine. | |
Bora-Bora | zaterdag 21 november 2009 @ 01:29 |
quote: Daar kun je trouwens vast heel wat keukenmachines mee mollen! | |
cindy11 | vrijdag 27 november 2009 @ 20:22 |
pindakaas,melk,sambal,suiker,scheutje ketjap,knoflook,snifje ve-tsin. Veel proeven voor de juiste verhoudingen(tis net wat je zelf lekker vind) en eventueel iets verdunnen met water als je een dunne sate saus wilt. | |
sebedeus | vrijdag 25 november 2011 @ 11:34 |
Als er nog mensen op zoek zijn naar een goed recept, hieronder een erg goede satésaus die makkelijk aan te passen is aan je eigen smaak. Het prettige aan satésaus is namelijk dat het bijna niet kan mislukken. Het belangrijkste is om de juiste basisingrediënten toe te voegen, verder is het voornamelijk een kwestie van smaak. 5 el pindakaas (mag hele goedkope zijn) 1 klein blikje tomatenpuree 3 el ketjap manis (zoet) 2 tl sambal of 1 fijngesneden rode peper of ¾ tl cayennepeper 100 ml water 1 el azijn of tamarindepasta Eventueel als toevoeging: 1 tl laos 1 tl komijn 1 el (palm)suiker versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak Bereidingswijze Zet een pan op het vuur en zet het vuur laag. Haal met een eetlepel ongeveer 5 grote scheppen pindakaas uit de pot. Doe hier een klein blikje tomatenpuree bij. Voeg vervolgens 3 eetlepels ketjap, 2 theelepels sambal, 1 eetlepel azijn of tamarindepasta en 100ml water toe. Voege eventueel nog zout of peper naar smaak toe. Blijf de saus vervolgens goed roeren en laat hem door pruttelen op laag vuur tot hij een goede dikte heeft en alle ingrediënten goed vermengd zijn. Ikzelf vind het prettig als er veel smaken terug komen: zoet, zuur, zout en pittig. Hou je van pittig? Dan voer je de hoeveelheid sambal op. Een zoetekauw? Een schepje suiker doet wonderen. En vind je hem een beetje flauw? Wat zout kan dit makkelijk oplossen. Is de saus iets te zoet en plat van smaak? Voeg dan nog een scheutje azijn of tamarindepasta toe voor een goede saus. Het perfecte recept bestaat simpelweg niet, omdat iedereen een andere smaak heeft en van een meer zoete, pittige of romige saus houdt. Daarom is dit recept zo ingestoken dat je vanuit het basisrecept kan variëren. Probeer het uit en ontdek wat jij het lekkerste vindt! Bron: http://www.kokenmetkruiden.nl/blog/192 | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 25 november 2011 @ 13:24 |
Sebedeus, de basisingredienten mis ik juist een beetje in dat recept Ik maak (ivm pinda-allergie) mijn satésaus met cashewnoten. Ik begin altijd met een scheutje olie met daarin sambal Badjak en sambal oelek, en een teen knoflook. Dat fruit ik wat aan, en dan gaat er stroop (of suiker) bij. Scheut sojasaus, santenblok, en een beetje water, zodat het mengsel een consistentie krijgt die net iets vloeibaarder is dan het eindresultaat. Daar voeg ik gevijzelde cashews aan toe, beetje komijn en beetje ketoembar. Roeren, klaar. | |
PKfotografie | vrijdag 25 november 2011 @ 23:31 |
hmmm ook maar eens proberen. vraag me af hoe het zonder pinda's smaakt. idee is het zelfde? alleen de pinda's door cashewnoten vervangen. (maak het bij voldoende tijd graag met ongezouten pinda's , pindakaas is toch minder leuk om te doen, wel sneller maar toch anders) | |
cracktor | maandag 28 november 2011 @ 20:31 |
wat een kutrecepten allemaal. Deze is WEL lekker! Je begint met 1 ui, teen knoflook en stukje verse gember zo fijn mogelijk hakken. Deze aanfruiten in wat olie. Als het is aangefruit doe je er ketjap en suiker bij, dit laat je een beetje inkoken/meefruiten. Dan doe je er sambal en pindakaas, zout en peper en water (of kokosmelk) bij. Goed roeren tijdens het warm maken, eventueel water toevoegen. | |
LeeHarveyOswald | maandag 28 november 2011 @ 20:44 |
Idee is hetzelfde, smaak is wat zachter, ik vind't heerlijk | |
Spanky78 | maandag 28 november 2011 @ 20:52 |
Gewoon te lang opgewarmd laten staan, wordt het vanzelf een keer smerig van. Overigens moet er wat mij betreft pindakaas, knfolook, gember, sojasaus, sambal in, maar wat trassi, djinten, laos en citroengras kunnen ook lekker zijn. Met name verse laos en citroengras gaan er goed samen in | |
heiden6 | maandag 28 november 2011 @ 21:11 |
Ik vind het echt doodzonde als er melk doorheen zit, dan doet af aan de smaak en structuur. | |
hugsy33 | maandag 28 november 2011 @ 21:14 |
Die klinkt echt heel lekker, maar is voor 1 persoon best veel. Hoe lang kun je zoiets in de koelkast bewaren? | |
MaximusTG | maandag 28 november 2011 @ 21:32 |
Zoo, mmmmmmmmmmmmonsterkick!Oh nee, was alweer tijdje geleden gekickt. Maar euh, ik denk een dag of twee of zo, zoveel is het imho ook weer niet hoor. Je kan het natuurlijk ook invriezen. [ Bericht 18% gewijzigd door MaximusTG op 28-11-2011 21:52:18 ] | |
hugsy33 | maandag 28 november 2011 @ 21:58 |
Invriezen is idd ook een idee, ik gebruik zelf altijd maar 1 eetlepel pindakaas dus dit zijn al 4 porties voor mij, kleine eter | |
markmarkmark | dinsdag 29 november 2011 @ 00:10 |
bij de toko die zakken met die "harde brokken" met hete pindasambal kopen en warm maken met water. die is pittig met stukjes pindas. | |
cracktor | dinsdag 29 november 2011 @ 16:50 |
zeker, maar die ingredienten zitten vaak ook al in sambal.. Hoewel het natuurlijk lekkerder is om ze er zelf bij te doen! | |
kovenant | dinsdag 29 november 2011 @ 16:53 |
mijn versie: wycko van die bruine potten. daarin Pecel van de toko en anders wat bruine/ rietsuiker scheutje melk scheut ketjap sambal oelek , lekker flinke schep vers geperste knoflook trassi en laos ik vind dit echt naar satehsaus smaken ipv met pindakaas dan is het echt zo pindasaus smaak houd ik niet zo van. | |
foodlover | dinsdag 29 november 2011 @ 17:02 |
Wel pindasaus maken en eten maar niet van "pindasaus smaak" houden | |
kovenant | dinsdag 29 november 2011 @ 17:03 |
satehsaus | |
cinnamon_M | dinsdag 29 november 2011 @ 23:27 |
Ik fruit ui, knof, chilipeper en (flink wat) gember aan, doe daar nog wat kruiden bij (welke verschilt, korianderzaad/laos/citroengras en komijn meestal wel), scheut ketjap, enkele eetlepels pindakaas en kokosmelk en dan naar smaak nog z&p, citroensap en suiker. Maar volgens mij maak ik hem iedere keer net íetsje anders. Met verse pinda's maak ik meestal een variant die meer richting thaďs gaat (bij de pindakaas-versie heb ik volgens mij alle keukens een beetje door elkaar geflikkerd... maar hij is lekker vind ik!) | |
hugsy33 | zaterdag 3 december 2011 @ 18:19 |
Shit ik was niet helemaal wakker. Ik heb de indonesische satesaus gemaakt maar heb per ongeluk alle saus opgewarmd. Kan ik nu nog steeds een deel invriezen? | |
Tanin | zondag 4 december 2011 @ 01:32 |
Ik doe altijd: komijn en knoflook bakken in olie, als ik tijd en zin heb er een half, zeer fijn gesnipperd, uitje erdoor. pindakaas + sojamelk in gelijke delen, scheut sojasaus, gember poeder, beetje koriander en een klodder sambal. | |
Pinnenmutske | zondag 4 december 2011 @ 01:40 |
Ik heb pindasaus die je moet opwarmen in de microwave |