abonnement Unibet Coolblue
pi_38304913
Heeft iemand een goed receptje voor zelfgemaakte satesaus?
pi_38305432
Post hier recepten voor satesaus!

Kijk hier eens, zit vast iets tussen.
pi_38305506
Indonesisch

4 volle eetlepels pindakaas
2 teentjes knoflook
1 ui
1 deciliter (soja-)melk,
of vleesbouillon of water
2 eetlepels ketjap manis
4 theelepels citroensap
4 eetlepels suiker
3 theelepels sambal oelek
zout naar smaak
gemberpoeder

let de knoflook en snipper het samen met het uitje en fruit het aan in een pannetje. Voeg de pindakaas* en de helft van de vloeistof (het lekkerste is bouillon) geleidelijk toe en laat het smelten op een zacht vuurtje en blijf roeren totdat een gladde saus is verkregen. Voeg langzaam de overgebleven melk, bouillon of water toe en roer de rest van de ingrediënten en eventueel de gember door het mengsel. Voeg naar smaak sambal toe. Als de saus te dik wordt nog wat (soja-)melk of water toevoegen. Bij te dunne saus nog wat pindakaas toevoegen. Laat de saus nog heel even zachtjes pruttelen.

---------------------

Javaans :

2 teentjes knoflook
mespunt trassi
2 eetlepels olie
250 gram pindakaas
1/2 theelepel djinten
1/2 eetlepel suiker
vers gemalen peper
3 theelepels azijn
2,5 eetlepels ketjap
1,5 dl water


Vermeng de gekneusde knoflook met de trassi en bak dit in de olie. Voeg de rest van de ingrediënten toe en het water. Laat het geheel nog enige minuten zachtjes doorkoken. Probeer intussen al roerende de pindakaas in de saus op te lossen, totdat er een gladde pindasaus is ontstaan. De saus kan meteen over de satéstokjes of apart naast de stokjes worden geserveerd.

---------------------------
Met Sojamelk


6 eetl sojamelk (gezoet)
4 eetl pindakaas
2 tenen knoflook
6 eetl ketjap (zoet)
1 eetl gistpoeder of -vlokken
(of bouillonpoeder naar smaak,
of 2 theel. Marmite)
2 eetl bloem
300 ml water
zout naar smaak

Doe alle ingrediënten, behalve de bloem, in een pannetje en roer ze goed door elkaar. Rustig en onder regelmatig roeren verwarmen op het fornuis. Tijdens het verwarmen de bloem door een zeef toevoegen en verder aan de kook brengen. Tot een mooie gladde saus binden.




  zondag 28 mei 2006 @ 17:22:07 #4
34721 BrauN
U HAV EIGHTS LOLZ!!!11!!
pi_38305538
Pindakaas in de magnetron stoppen totdat de fik erin gaat.
  zondag 28 mei 2006 @ 17:22:19 #5
34721 BrauN
U HAV EIGHTS LOLZ!!!11!!
pi_38305546
Oh, wat Bluezzz zegt kan ook ja.
pi_38305939
Klinkt goed!
Bedankt voor de link, Kabouter, ik had blijkbaar weer eens niet goed gezocht
Vraagje:
In het andere topic wordt steeds gesproken over goedkope pindakaas (geen Calve). Hoe dat zo?
En pindakaas met nootjes, zou dat wel of juist niet lekker zijn?
  zondag 28 mei 2006 @ 17:41:59 #7
140904 MLF
Unazukin
pi_38306037
1 ding: NOOIT melk gebruiken

je kunt het op verschillende manieren maken, overigens is er verschil tussen saté en pindasaus

ik maak satésaus elke keer weer anders
van de week zo gedaan:
flinke lepel pindakaas
ketjap manis
en mango chutney of op z'n surinaams tjatnie
elke keer dat het te dik wordt er water bij doen
pi_38309780
quote:
Op zondag 28 mei 2006 17:41 schreef MLF het volgende:
1 ding: NOOIT melk gebruiken
want?
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
pi_38311220
Het is wellicht niet chique maar de saus van Wyco met extra sambal badjak en scheutje ketjap en eventueel beetje (bruine) suiker is mjummmie
  maandag 29 mei 2006 @ 10:42:13 #10
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_38326397
quote:
Op zondag 28 mei 2006 20:25 schreef kabouter.muts het volgende:
Het is wellicht niet chique maar de saus van Wyco met extra sambal badjak en scheutje ketjap en eventueel beetje (bruine) suiker is mjummmie
Waar kun je die van Wyco eigenlijk kopen? Ben hem nog nooit tegen gekomen in de supermarkt (Of ik kijk niet goed genoeg )
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 29 mei 2006 @ 10:51:20 #11
34721 BrauN
U HAV EIGHTS LOLZ!!!11!!
pi_38326706
quote:
Op maandag 29 mei 2006 10:42 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Waar kun je die van Wyco eigenlijk kopen? Ben hem nog nooit tegen gekomen in de supermarkt (Of ik kijk niet goed genoeg )
Makro. Sligro ook wel denk ik. Daar kun je vast toch wel een pasje van regelen, of niet?
  maandag 29 mei 2006 @ 10:52:25 #12
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_38326736
Wyco ligt bij mij gewoon bij de C1000 hoor, gelukkig .
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
pi_38327007
WYCO???
Bij de meeste suppermarkten wel denk ik
Het is een bruine pot en staat bij ons bij de sausen (mayo, ketchup) onderop.
  dinsdag 30 mei 2006 @ 17:15:19 #14
35189 Troel
scherp en bot
pi_38376047
Bij de Edah hebben ze hem staan en bij de Sanders ook. Dus de Boni en de andere winkels die het Perfect huismerk hebben zullen hem ook wel hebben staan. de WYCO dus

Overigens is de WYCO beter van smaak dan de aro. Die is echt anders en minder lekker.
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
  woensdag 4 november 2009 @ 19:08:55 #15
10864 maartena
Needs more cowbell.
pi_74394829
Ik ga dit topic kicken!

Ik zit in het buitenland, en heb dus niet altijd satehsaus bij de hand..... zijn er nog meer recepten?
Proud to be American. Hier woon ik.
"Beer is proof that God loves us" - Benjamin Franklin.
-
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety deserve neither Liberty nor Safety" - Benjamin Franklin
pi_74399130
Dank je wel, Maartena!

Ik lees gelijk ook even mee!
 FR
  woensdag 4 november 2009 @ 22:11:42 #17
271665 08gnoT.
Mwoooaahhh!!
pi_74402941
1 deel goedkope pindakaas, 1 deel ketjap en 1 deel water. Even op het vuur tot het indikt, eventueel wat sambal erbij als je het pittiger wilt. Zo wordt het hier thuis gemaakt. Ikzelf vind sojasaus lekkerder dan de zoete ketjap maar daar ben ik de enige in hier geloof ik.
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
pi_74411153
3 lepels pindakaas van de aldi (evt met stukjes noot), scheut ketjap, water, suikerklontje, sambal.
Roeren en als je bijna klaar bent kun je er nog wat kokos bij doen.

Zo wordt ie bij ons gemaakt
pi_74460929
Simpel, neem pindakaas met pindastukjes erin. Neem een paar eetlepels en gooi in een pannetje, giet er een beetje water bij. Vervolgens roeren en Javaanse suiker ( Gula Jawa) erbij, van dat bruine geurige suiker maar gewone suiker kan ook. Vervolgens gooi je er wat ketjap manis in. Echte ketjap haal je in de toko ( kecap ABC). Vervolgens Sambal Trassi toevoegen.

Klaar is kees.
  zondag 8 november 2009 @ 17:15:18 #20
267323 Agapimou
Morgen gratis bier
pi_74511857
Jamaar hoe krijg je nou echt die ranzige pinda/satésaus die je bij de snackbar krijgt
aa-gap-ie-moe
Not your average newbie :h
pi_74537936
Bij het restaurant van het binnenzwembad maken ze de satesaus met pindakaas, ketjap, druppel maggie, peper, zout, beetje melk en sambal, deze satesaus vind ik lekker, want eet de satesaus met patat en dan
hoef ik geen brokken knoflook in mijn satesaus te proeven .


Post hier recepten voor satesaus!

en die ranzige bij de snackbar , dat is meestal satesaus uit een emmer, kant en klaar die een paar uur
of dagen heeft staan te pruttelen , ingedikt en waar ze dan af en toe wat water bijschenken, vind die niet bij alle snackbars lekker soms te zout.

[ Bericht 5% gewijzigd door Sinarades op 09-11-2009 13:31:39 (Tikfout) ]
pi_74577737
Ik zal eens kijken of mijn stiefpa zijn recept aan me wil geven...

Wat kan die Sate(saus) maken! geleerd van een kennis, die zelf op markten etc staat, en waar je vaak een half uur moet wachten totdat je aan de beurt bent wegens de drukte.

To be continued!
pi_74577769
quote:
Op vrijdag 6 november 2009 18:06 schreef Prometus het volgende:
Simpel, neem pindakaas met pindastukjes erin. Neem een paar eetlepels en gooi in een pannetje, giet er een beetje water bij. Vervolgens roeren en Javaanse suiker ( Gula Jawa) erbij, van dat bruine geurige suiker maar gewone suiker kan ook. Vervolgens gooi je er wat ketjap manis in. Echte ketjap haal je in de toko ( kecap ABC). Vervolgens Sambal Trassi toevoegen.

Klaar is kees.
Je vergeet citroensap...

Dat kan echt niet ontbreken!
  dinsdag 10 november 2009 @ 17:02:35 #24
271665 08gnoT.
Mwoooaahhh!!
pi_74578256
quote:
Op zondag 8 november 2009 17:15 schreef Agapimou het volgende:
Jamaar hoe krijg je nou echt die ranzige pinda/satésaus die je bij de snackbar krijgt
Hier hebben ze remia of gouda's glorie, dus ik weet wel hoe ik die kan krijgen, gewoon in de supermarkt
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
  dinsdag 10 november 2009 @ 18:12:51 #25
10864 maartena
Needs more cowbell.
pi_74580007
quote:
Op zondag 8 november 2009 17:15 schreef Agapimou het volgende:
Jamaar hoe krijg je nou echt die ranzige pinda/satésaus die je bij de snackbar krijgt
Je besteld een emmer Gouda's Glorie Sate Saus pasta, en een zut melk.

Pan. Mixen. Klaar.
Proud to be American. Hier woon ik.
"Beer is proof that God loves us" - Benjamin Franklin.
-
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety deserve neither Liberty nor Safety" - Benjamin Franklin
  dinsdag 10 november 2009 @ 18:13:59 #26
10864 maartena
Needs more cowbell.
pi_74580037
quote:
Op woensdag 4 november 2009 22:11 schreef 08gnoT. het volgende:
1 deel goedkope pindakaas
Wat is het voordeel van juist goedkope pindakaas, behalve de prijs? Waarom zou ik bijv. geen Calve moeten gebruiken?
Proud to be American. Hier woon ik.
"Beer is proof that God loves us" - Benjamin Franklin.
-
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety deserve neither Liberty nor Safety" - Benjamin Franklin
pi_74580301
Bij gebrek ana beter.
Pindakaas, Ketjap, beetje olie en wat sambal.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_74900800
goede satèsaus is echt heerlijk
pi_74902546
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 18:13 schreef maartena het volgende:

[..]

Wat is het voordeel van juist goedkope pindakaas, behalve de prijs? Waarom zou ik bijv. geen Calve moeten gebruiken?
Iemand zei ergens dat het "smeuïge tot op de bodem" op de een of andere manier niet ideaal werkte voor de satésaus...

Ik heb ook weleens soep op basis van Calvé pindakaas geproefd, en dat was niet zo'n succes, qua smaak.


Ik heb trouwens laatst een pot vieze pindakaas aan de satésaus "opgeofferd", en indd, als je het spul een dagje laat trekken, is het de volgende dag zaaaaalig!

Als ik me niet vergis, waren dit ongeveer de ingrediënten:
uitje fruiten, gember + knoflook toevoegen en snel daarna (30 sec) de ketjap, de pindakaas, en vervolgens de melk om het roerbaar te maken.
Lang laten staan op heel laag vuurtje; vaak roeren, anders bakt het aan.
 FR
pi_74902718
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 18:13 schreef maartena het volgende:

[..]

Wat is het voordeel van juist goedkope pindakaas, behalve de prijs? Waarom zou ik bijv. geen Calve moeten gebruiken?
Waarom precies weet ik ook niet, maar in Calvé zit iets wat ik bij pindasaus minder lekker vind dan PCD pindakaas. Waar het aan ligt weet ik niet, misschien inderdaad dat die van Calvé wat droger aanvoelt. Bij PCD ligt er vaak een laag olie bovenop en er zitten geen stukjes noot in.

(Hebben ze calvé ook in Amerika? )
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
pi_74903043
Een deel (1/4e ongeveer?) van de pindakaas vervangen door Surinaamse pindakaas.
pi_74903191
quote:
Op zaterdag 21 november 2009 00:23 schreef Bortecinem het volgende:
Een deel (1/4e ongeveer?) van de pindakaas vervangen door Surinaamse pindakaas.
Heb je daar een merknaam van, als voorbeeld?
quote:
Op zaterdag 21 november 2009 00:07 schreef 08gnoT. het volgende:

[..]

Waarom precies weet ik ook niet, maar in Calvé zit iets wat ik bij pindasaus minder lekker vind dan PCD pindakaas. Waar het aan ligt weet ik niet, misschien inderdaad dat die van Calvé wat droger aanvoelt. Bij PCD ligt er vaak een laag olie bovenop en er zitten geen stukjes noot in.

(Hebben ze calvé ook in Amerika? )
Wat is PCD pindakaas?
Oh, "industriële" pindasausbasis dus:
http://www.unidexholland.(...)akaas_emmer_10KG.jpg

Inhoud: 100% geroosterde pinda's. Klinkt goed.

Maarja, dat moet je ook net maar weer tot je beschikking hebben in het buitenland...
 FR
pi_74903275
quote:
Op zaterdag 21 november 2009 00:28 schreef Bora-Bora het volgende:

[..]

Heb je daar een merknaam van, als voorbeeld?

Nee, jammer genoeg niet. Toen ik op de middelbare school zat heb ik een tijdje stage gelopen in een restaurant waar ze dat deden, naast de normale pindakaas ook een beetje Surinaamse pindakaas toevoegen. Het is in ieder geval veeel vetter en pittiger dan de normale supermarkt pindakaas. Ik denk dat je het gewoon bij de toko kunt krijgen.
pi_74903301
Okee, toch eens rondkijken daarvoor.
Het klinkt in ieder geval wel een stuk smaakvoller!
 FR
pi_74903331
quote:
Op zaterdag 21 november 2009 00:33 schreef Bora-Bora het volgende:
Okee, toch eens rondkijken daarvoor.
Het klinkt in ieder geval wel een stuk smaakvoller!
Het was een heerlijke saus.
pi_74903347
quote:
Op zaterdag 21 november 2009 00:28 schreef Bora-Bora het volgende:

[..]

Heb je daar een merknaam van, als voorbeeld?
[..]

Wat is PCD pindakaas?
Oh, "industriële" pindasausbasis dus:
http://www.unidexholland.(...)akaas_emmer_10KG.jpg

Inhoud: 100% geroosterde pinda's. Klinkt goed.

Maarja, dat moet je ook net maar weer tot je beschikking hebben in het buitenland...
Wij hebben het gewoon in normale potten hoor, met pinda's, olie, suiker en zout.



Maar andere merken zullen ook wel voldoen.
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
pi_74903401
Weet iemand een recept zonder pindakaas?
Dus zelf met pinda's aan de gang en olie en nog ....ingredienten?
Thank Drunk I'm a Goddess!
pi_74903689
quote:
Op zaterdag 21 november 2009 00:38 schreef prupke het volgende:
Weet iemand een recept zonder pindakaas?
Dus zelf met pinda's aan de gang en olie en nog ....ingredienten?
In plaats van pindakaas, gewoon pinda's veizelen of in de keukenmachine.
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
pi_74904417
quote:
Op zaterdag 21 november 2009 00:50 schreef 08gnoT. het volgende:

[..]

In plaats van pindakaas, gewoon pinda's veizelen of in de keukenmachine.


Daar kun je trouwens vast heel wat keukenmachines mee mollen!
 FR
pi_75067436
pindakaas,melk,sambal,suiker,scheutje ketjap,knoflook,snifje ve-tsin.
Veel proeven voor de juiste verhoudingen(tis net wat je zelf lekker vind) en eventueel iets verdunnen met water als je een dunne sate saus wilt.
pi_104797369
Als er nog mensen op zoek zijn naar een goed recept, hieronder een erg goede satésaus die makkelijk aan te passen is aan je eigen smaak. Het prettige aan satésaus is namelijk dat het bijna niet kan mislukken. Het belangrijkste is om de juiste basisingrediënten toe te voegen, verder is het voornamelijk een kwestie van smaak.

5 el pindakaas (mag hele goedkope zijn)
1 klein blikje tomatenpuree
3 el ketjap manis (zoet)
2 tl sambal of 1 fijngesneden rode peper of ¾ tl cayennepeper
100 ml water
1 el azijn of tamarindepasta

Eventueel als toevoeging:
1 tl laos
1 tl komijn
1 el (palm)suiker
versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak

Bereidingswijze

Zet een pan op het vuur en zet het vuur laag. Haal met een eetlepel ongeveer 5 grote scheppen pindakaas uit de pot. Doe hier een klein blikje tomatenpuree bij. Voeg vervolgens 3 eetlepels ketjap, 2 theelepels sambal, 1 eetlepel azijn of tamarindepasta en 100ml water toe. Voege eventueel nog zout of peper naar smaak toe. Blijf de saus vervolgens goed roeren en laat hem door pruttelen op laag vuur tot hij een goede dikte heeft en alle ingrediënten goed vermengd zijn.

Ikzelf vind het prettig als er veel smaken terug komen: zoet, zuur, zout en pittig. Hou je van pittig? Dan voer je de hoeveelheid sambal op. Een zoetekauw? Een schepje suiker doet wonderen. En vind je hem een beetje flauw? Wat zout kan dit makkelijk oplossen. Is de saus iets te zoet en plat van smaak? Voeg dan nog een scheutje azijn of tamarindepasta toe voor een goede saus. Het perfecte recept bestaat simpelweg niet, omdat iedereen een andere smaak heeft en van een meer zoete, pittige of romige saus houdt. Daarom is dit recept zo ingestoken dat je vanuit het basisrecept kan variëren. Probeer het uit en ontdek wat jij het lekkerste vindt!



Bron: http://www.kokenmetkruiden.nl/blog/192
pi_104800629
Sebedeus, de basisingredienten mis ik juist een beetje in dat recept :D

Ik maak (ivm pinda-allergie) mijn satésaus met cashewnoten. Ik begin altijd met een scheutje olie met daarin sambal Badjak en sambal oelek, en een teen knoflook. Dat fruit ik wat aan, en dan gaat er stroop (of suiker) bij.

Scheut sojasaus, santenblok, en een beetje water, zodat het mengsel een consistentie krijgt die net iets vloeibaarder is dan het eindresultaat.

Daar voeg ik gevijzelde cashews aan toe, beetje komijn en beetje ketoembar. Roeren, klaar.
  vrijdag 25 november 2011 @ 23:31:03 #43
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_104829156
quote:
2s.gif Op vrijdag 25 november 2011 13:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Sebedeus, de basisingredienten mis ik juist een beetje in dat recept :D

Ik maak (ivm pinda-allergie) mijn satésaus met cashewnoten. Ik begin altijd met een scheutje olie met daarin sambal Badjak en sambal oelek, en een teen knoflook. Dat fruit ik wat aan, en dan gaat er stroop (of suiker) bij.

Scheut sojasaus, santenblok, en een beetje water, zodat het mengsel een consistentie krijgt die net iets vloeibaarder is dan het eindresultaat.

Daar voeg ik gevijzelde cashews aan toe, beetje komijn en beetje ketoembar. Roeren, klaar.
hmmm ook maar eens proberen. vraag me af hoe het zonder pinda's smaakt.
idee is het zelfde? alleen de pinda's door cashewnoten vervangen.
(maak het bij voldoende tijd graag met ongezouten pinda's , pindakaas is toch minder leuk om te doen, wel sneller maar toch anders)
pi_104938393
wat een kutrecepten allemaal.
Deze is WEL lekker!

Je begint met 1 ui, teen knoflook en stukje verse gember zo fijn mogelijk hakken.
Deze aanfruiten in wat olie.
Als het is aangefruit doe je er ketjap en suiker bij, dit laat je een beetje inkoken/meefruiten.
Dan doe je er sambal en pindakaas, zout en peper en water (of kokosmelk) bij.
Goed roeren tijdens het warm maken, eventueel water toevoegen.
pi_104939387
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 november 2011 23:31 schreef PKfotografie het volgende:

[..]

hmmm ook maar eens proberen. vraag me af hoe het zonder pinda's smaakt.
idee is het zelfde? alleen de pinda's door cashewnoten vervangen.
(maak het bij voldoende tijd graag met ongezouten pinda's , pindakaas is toch minder leuk om te doen, wel sneller maar toch anders)
Idee is hetzelfde, smaak is wat zachter, ik vind't heerlijk :)
pi_104939907
quote:
0s.gif Op zondag 8 november 2009 17:15 schreef Agapimou het volgende:
Jamaar hoe krijg je nou echt die ranzige pinda/satésaus die je bij de snackbar krijgt :9
Gewoon te lang opgewarmd laten staan, wordt het vanzelf een keer smerig van.

Overigens moet er wat mij betreft pindakaas, knfolook, gember, sojasaus, sambal in, maar wat trassi, djinten, laos en citroengras kunnen ook lekker zijn. Met name verse laos en citroengras gaan er goed samen in :)
Whatever...
pi_104941420
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2009 00:32 schreef Bortecinem het volgende:

[..]

Nee, jammer genoeg niet. Toen ik op de middelbare school zat heb ik een tijdje stage gelopen in een restaurant waar ze dat deden, naast de normale pindakaas ook een beetje Surinaamse pindakaas toevoegen. Het is in ieder geval veeel vetter en pittiger dan de normale supermarkt pindakaas. Ik denk dat je het gewoon bij de toko kunt krijgen.


Ik vind het echt doodzonde als er melk doorheen zit, dan doet af aan de smaak en structuur.
As the officer took her away, she recalled that she asked,
"Why do you push us around?"
And she remembered him saying,
"I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
pi_104941617
quote:
1s.gif Op zondag 28 mei 2006 17:20 schreef Bluezz het volgende:
Indonesisch

4 volle eetlepels pindakaas
2 teentjes knoflook
1 ui
1 deciliter (soja-)melk,
of vleesbouillon of water
2 eetlepels ketjap manis
4 theelepels citroensap
4 eetlepels suiker
3 theelepels sambal oelek
zout naar smaak
gemberpoeder

let de knoflook en snipper het samen met het uitje en fruit het aan in een pannetje. Voeg de pindakaas* en de helft van de vloeistof (het lekkerste is bouillon) geleidelijk toe en laat het smelten op een zacht vuurtje en blijf roeren totdat een gladde saus is verkregen. Voeg langzaam de overgebleven melk, bouillon of water toe en roer de rest van de ingrediënten en eventueel de gember door het mengsel. Voeg naar smaak sambal toe. Als de saus te dik wordt nog wat (soja-)melk of water toevoegen. Bij te dunne saus nog wat pindakaas toevoegen. Laat de saus nog heel even zachtjes pruttelen.

---------------------

Die klinkt echt heel lekker, maar is voor 1 persoon best veel. Hoe lang kun je zoiets in de koelkast bewaren?
  † In Memoriam † maandag 28 november 2011 @ 21:32:16 #49
91830 MaximusTG
pi_104942915
Zoo, mmmmmmmmmmmmonsterkick!Oh nee, was alweer tijdje geleden gekickt.
Maar euh, ik denk een dag of twee of zo, zoveel is het imho ook weer niet hoor. Je kan het natuurlijk ook invriezen.

[ Bericht 18% gewijzigd door MaximusTG op 28-11-2011 21:52:18 ]
pi_104944732
Invriezen is idd ook een idee, ik gebruik zelf altijd maar 1 eetlepel pindakaas dus dit zijn al 4 porties voor mij, kleine eter :P
pi_104952527
bij de toko die zakken met die "harde brokken" met hete pindasambal kopen en warm maken met water.

die is pittig met stukjes pindas.
pi_104972100
quote:
quote:
Op zondag 8 november 2009 17:15 schreef Agapimou het volgende:
Jamaar hoe krijg je nou echt die ranzige pinda/satésaus die je bij de snackbar krijgt
Gewoon te lang opgewarmd laten staan, wordt het vanzelf een keer smerig van.

Overigens moet er wat mij betreft pindakaas, knfolook, gember, sojasaus, sambal in, maar wat trassi, djinten, laos en citroengras kunnen ook lekker zijn. Met name verse laos en citroengras gaan er goed samen in
zeker, maar die ingredienten zitten vaak ook al in sambal.. Hoewel het natuurlijk lekkerder is om ze er zelf bij te doen!
pi_104972221
mijn versie:
wycko van die bruine potten.
daarin Pecel van de toko
en anders wat bruine/ rietsuiker
scheutje melk
scheut ketjap
sambal oelek , lekker flinke schep
vers geperste knoflook
trassi en laos

ik vind dit echt naar satehsaus smaken ipv met pindakaas dan is het echt zo pindasaus smaak houd ik niet zo van.
  dinsdag 29 november 2011 @ 17:02:34 #54
296595 foodlover
live and learn
pi_104972586
quote:
2s.gif Op dinsdag 29 november 2011 16:53 schreef kovenant het volgende:
mijn versie:
wycko van die bruine potten.
daarin Pecel van de toko
en anders wat bruine/ rietsuiker
scheutje melk
scheut ketjap
sambal oelek , lekker flinke schep
vers geperste knoflook
trassi en laos

ik vind dit echt naar satehsaus smaken ipv met pindakaas dan is het echt zo pindasaus smaak houd ik niet zo van.
:? Wel pindasaus maken en eten maar niet van "pindasaus smaak" houden |:(
pi_104972626
satehsaus
pi_104991912
Ik fruit ui, knof, chilipeper en (flink wat) gember aan, doe daar nog wat kruiden bij (welke verschilt, korianderzaad/laos/citroengras en komijn meestal wel), scheut ketjap, enkele eetlepels pindakaas en kokosmelk en dan naar smaak nog z&p, citroensap en suiker. Maar volgens mij maak ik hem iedere keer net íetsje anders. Met verse pinda's maak ik meestal een variant die meer richting thaïs gaat (bij de pindakaas-versie heb ik volgens mij alle keukens een beetje door elkaar geflikkerd... maar hij is lekker vind ik!)
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_105139451
Shit ik was niet helemaal wakker.

Ik heb de indonesische satesaus gemaakt maar heb per ongeluk alle saus opgewarmd. Kan ik nu nog steeds een deel invriezen?
  zondag 4 december 2011 @ 01:32:41 #58
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_105155089
Ik doe altijd:

komijn en knoflook bakken in olie, als ik tijd en zin heb er een half, zeer fijn gesnipperd, uitje erdoor.
pindakaas + sojamelk in gelijke delen, scheut sojasaus, gember poeder, beetje koriander en een klodder sambal.
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
  zondag 4 december 2011 @ 01:40:07 #59
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_105155221
Ik heb pindasaus die je moet opwarmen in de microwave :@
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')