abonnement Unibet Coolblue
pi_37483075
fe·ro·moon (het ~, -monen)
1 lokstof die door een bepaald dier wordt uitgescheiden en een reactie teweegbrengt bij andere dieren van dezelfde soort


Wanneer men uitgaat (om maar een voorbeeld te noemen) wordt meestal de deodorantfles en de parfum rijkelijk gehanteerd, maar in hoeverre heeft dit een positieve uitwerking? Zijn feromonen aantrekkelijker? Zou het het beste zijn dat als je de douche uitstapt niks mee opspuit?

Hoe belangrijk zijn de feromonen belangrijk voor eventueel partnerschap en seks?
pi_37483374
Feromonen spelen een rol het verliefd worden op een bepaald persoon. In de huidige maatschappij zijn lichaamseigen geuren echter bestempeld als vies en onverzorgd. Dit wordt van jongs af aan erin gestampt door ouders. Als een persoon van jouw interesse een sterke lichaamsgeur heeft, ga je dat gelijk zien als vies en onverzorgd. Hierdoor spelen feromonen een veel kleinere rol in deze maatschappij. Je gebruikt toch niet meer de lichaamsgeur van je ouders om hen te herkennen enzo?
In plaats van de natuurlijke geuren worden nu meer 'gepaste' geuren gebruikt, zoals deodorant en parfum. Hier zitten ook vaak een soort feromonen in maar dan in combinatie met andere stoffen waardoor de geur weer wel geaccepteerd wordt.

Dat denk ik, althans. En om iets dieper in te gaan op je laatste vraag: ik denk wel dat ze belangrijk zijn. Chemisch gezien denk ik dat de feromonen van de partners moeten aansluiten (oftewel: als ik de feromonen van mijn partner zou ruiken, moeten mijn hersenen dat bestempelen als aangenaam en aantrekkelijk) en anders kan er geen relatie plaatsvinden... Al speelt er wel meer een rol dan de feromonen. Voor seks maakt het denk ik niet zoveel uit, het hangt van je intentie af. Als je het echt alleen voor de seks doet (one-night stand) dan maakt het niet uit: wil je er meer mee en meer intiem enzo, dan weer wel.
pi_37508681
Schop!
pi_37602140
Heb hier wel eens een leuk testje over gezien, er werden drie t-shirts aangeboden waaraan geroken moest worden. Het eerste t-shirt was neutraal had geen geur, het tweedde was ingesprayd met kunstmatige feromonen(=Deodorant) en het derde was 7 dagen aan één stuk gedragen door een kerel.
De vraag hierbij was natuurlijk: "Welke ruikt het lekkerst?"
Opvallend vaak werd hierbij de derde keuze als meest aangenaam ervaren, de tweedde kwam op de tweedde plaats en het neutrale shirt was de hekkensluiter.

Toch erg verrassend vond ik.
pi_37602341
Er was ook een keer zo'n onderzoek geweest over feromonen van vrouwen. Daaruit bleek dat mannen vonden dat vrouwen tijdens de eisprong (vruchtbare periode) een stuk lekkerder vonden ruiken, in de menstruatieperiode ook lekkerder dan normaal.
Was getest door een heleboel vrouwen (en mannen) waarbij de vrouwen dan elke dag een wattenstafje in hun oksel hielden (geloof ik) en daar mochten de mannen dan aan ruiken.

Dus feromonen spelen nog steeds een rol bij voortplanting!
  zaterdag 6 mei 2006 @ 17:24:03 #6
12644 secret17
To go even further beyond
pi_37606208
Ik denk dat je over het algemeen twee zaken kan onderscheiden, en dat is bewust ruiken/waarnemen en onbewust ruiken/waarnemen.

De meeste deodorants en parfums proberen de productie en geur van zweet te maskeren of te overstemmen met een sterkere geur die je 'bewust' kan ruiken; dat is de situatie waarin je kan zeggen van ' goh lekker luchtje' of 'blegh vieze zweetlucht'. Overigens stinkt het zweet wat je uitscheidt over het algemeen niet, maar gaat zweet stinken zodra bepaalde bacteriën chemische reacties met dat zweet aangaan en die gaan dan nare luchtjes verspreiden.

Feromonen zijn inderdaad communicatiestofjes die in zweet voorkomen; voor zover ik weet ruik je deze stofjes niet bewust, maar doen ze wel degelijk wat met je stemming of je houding naar iemand toe. Als de feromonen 'goed bevallen' dan kan het zijn dat je iemands 'bewuste' geur gaat associëren met iets prettigs; vandaar dat je zweet van bijvoorbeeld je partner soms gewoon heel erg lekker vindt ruiken (maja , alles is persoonlijk he ).
Ik denk dat de combinatie tussen deze bewuste en onbewuste geurtjes uitmaakt of je iemand aantrekkelijk of onaantrekkelijk vindt (om het even zwart-wit te stellen).

In de wat duurdere parfums stoppen ze tegenwoordig soms ook (kunstmatige) feromonen die 'op grote schaal' als prettig/aantrekkelijk werden ervaren en er dus voor kunnen zorgen dat jij als aantrekkelijk wordt ervaren, zonder dat iemand anders doorheeft dat dat door je luchtje komt.
quote:
In de huidige maatschappij zijn lichaamseigen geuren echter bestempeld als vies en onverzorgd. Dit wordt van jongs af aan erin gestampt door ouders. Als een persoon van jouw interesse een sterke lichaamsgeur heeft, ga je dat gelijk zien als vies en onverzorgd.
Ik denk dat jij doelt op de 'vieze zweetluchtjes' (of vieze adem etc); dat wordt inderdaad niet als prettig ervaren, maar ik denk dat dit over het algemeen altijd wel zo is geweest. Een slechte adem duidt bijvoorbeeld op slechte (mond)hygiëne, in een enkel geval een bacteriele afwijking waar men weinig aan kan doen. In die zin denk ik dus niet dat 'de huidige maatschappij' daar meer waarde aan hecht dan ze vroeger deden; we hebben tegenwoordig gewoonweg meer mogelijkheden om er wat aan te doen, dus maken we daar graag op grote schaal gebruik van.
quote:
Je gebruikt toch niet meer de lichaamsgeur van je ouders om hen te herkennen enzo?
Niet in de zin dat je ergens binnenloopt en direct weet 'goh m'n ouders zijn hier of hier geweest', maar baby's herkennen de geur van hun ouders zeer zeker, waarschijnlijk weer onbewust; ze worden rustig van die geur omdat ze dan 'weten' dat ze in de buurt zijn. Ik vermoed dat soortgelijke zaken bij volwassenen ook zeker nog een rol spelen (zie de T-shirt-test hierboven), alleen zijn we daar niet echt mee bezig omdat tja...het gebeurt allemaal onbewust he?

[ Bericht 0% gewijzigd door secret17 op 06-05-2006 17:26:38 (Typo's) ]
Life is all about development
pi_37613468
Het gaat er niet om of je de lichaamsgeur van je partner wel of niet aantrekkelijk vindt maar om welke reactie het bij je teweeg brengt.
  dinsdag 9 mei 2006 @ 12:47:26 #8
131678 Funkytrip
Funky Vidi Vici!
pi_37687916
Er zijn luchtjes te maken die bepaalde dieren compleet gek maken. Feromonen van de opposite sex bijvoorbeeld.

Denk je dat dit ooit nog met mensen gaat lukken? En wat het gevolg zal zijn? Denk aan een deo die een vrouw compleet geil maakt, of een parfum dat totaal onweerstaanbaar is voor een man?
Nu met gitaar!
pi_37688277
quote:
Op dinsdag 9 mei 2006 12:47 schreef Funkytrip het volgende:
Er zijn luchtjes te maken die bepaalde dieren compleet gek maken. Feromonen van de opposite sex bijvoorbeeld.

Denk je dat dit ooit nog met mensen gaat lukken? En wat het gevolg zal zijn? Denk aan een deo die een vrouw compleet geil maakt, of een parfum dat totaal onweerstaanbaar is voor een man?
Hehehe... iemand die dat uitvindt mag het eerst uittesten
  dinsdag 9 mei 2006 @ 13:49:42 #10
147639 StupidByNature
Ompa Til Du Dør!
pi_37689417
Ik kan me nog goed herinneren dat in mijn biologieboek van de middelbare school (zo'n 10 jaar geleden) stond dat de duurdere merken vaginaal vocht van apen bevatte... samen met nog andere zeer opvallende stoffen die ik vergeten ben

Geen idee of zit waar is, maar wel grappig om even te vermelden.
pi_37720343
Op dit moment is er in de wetenschap geen consensus over feromonen en mensen, dus wie weet
Evolution is from the Devil
Did you know that Ted Bundy's first dog, a collie, was named Lassie, did you know that?
pi_37772770
Koewam wat een geweldig topic is dit!
//Jij bent een user waar er meer van zouden moeten zijn, zhe devilll // Ik dacht dat je schreef Hitler ofzo//Huillie is mine!
  zaterdag 13 mei 2006 @ 00:24:24 #13
134256 Cutebutpsycho
Things even out.
pi_37777394
Volgens mij worden vrouwen juist geil van vers mannelijk zweet

Verder hoop ik dat dat apen/vaginaal vocht verhaal een broodje aap is. :S

*kijkt argwanend naar net nieuw duur luchtje*
Ik heb geen semi-intelligente signature.
JoPiDo:"Volgens mij is Cutebutpsycho een raszeikwijf, ééntje die je als man absoluut links moet laten liggen."
  zaterdag 13 mei 2006 @ 00:54:48 #14
147639 StupidByNature
Ompa Til Du Dør!
pi_37778139
Dat zal ook wel; ik kan me niet doorstellen dat ze bij Jean Patou een stapel apen hebben die ze om de zoveel tijd vingeren of zo
Dat er wel zeer vage ingrediënten in kunnen zitten betwijfel ik niet.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')